Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Joulukuu 2008

31.12.2008    (linkki)

Lisää viime vuoden ilotulituskuvia:

miemo penttinen, flickr, best of 2008.

Juha Haataja, Lightscape, I like color (apparently). Personal favorites of photos taken so far.

 • blogissa päivittäin merkintöjä, lähinnä käytössä Panasonic LX3

(via Linko) Taas on nappailtu ympäri internetiä omin luvin kuvia, ei näin. 35mm.instantfundas.com, Photographs of Photographers. Monta kuvaa oli jo ennestään tuttua.

Digicamera.netin uutisissa oli 22.12.2008 ja 19.12.2008 ruotsalaisesta nettiliikkeestä Kameraxperten.se, joka oli jättänyt toimittamatta asiakkaiden etukäteen maksamat tavarat. Digicamera.netin Foorumillakin asiasta keskusteltiin, foorumilaisistakin oli muutama tilannut halpojen hintojen houkuttelemana siihen asti luotettavasti toimittaneesta nettifirmasta kameroita. Onneksi maksu oli tehty luottokortilla. Varmaan Suomesta löytyy kymmeniä Kameraexpertiltä tilanneita, jotka eivät ole saaneet tilaustaan.

Suomen Lehtikuvaajat ry, Helsingin Sanomilta on saatu uusi freevalokuvaajien hinnasto neljän viikon odottelun jälkeen.

Digitoday, Tuhannen pikselin keinosilmällä tunnistaa kasvot. Keinotekoinen verkkokalvo on todennäköisempi lääke näkövammoihin kuin geeniterapia tai siirrännäiset.

Digitoday, Suomalainen ei lähetä eikä tuomitse alastonkuvia. Nakukuville halutaan alaikäraja.

 • (kyselyn vastaajia oli vain 137 kpl)

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 21 Settings, Techniques and Rules All New Camera Owners Should Know.

Photocritic.org, How to photograph fireworks.

Photoshop Lady, The 100 Most Popular Photoshop Tutorials 2008.

Photographyblog.com, How to Photograph Mixed Light.

Photography Colleges, The Top 100 Photography Blogs.

Lightning Essentials, Real Simple Headshots on Location.

Scottkelby.com, Quick Tip for Nikon Sports Shooters.

Gizmodo.com.

Digicamreview.com, Best Digital Cameras of 2008.

YouTube, Tony Hancock newspaper photographer. Mv-video, 5:37, tv-komediaa.

 • Wikipedia.org, Tony Hancock, Anthony John "Tony" Hancock (born 12 May 1924 – 24 June 1968) was a popular British actor and comedian

IR, Tiffen announces its Dfx v2 Digital Filter Software (lehdistötiedote). Maskaus ja layerit.

The Luminous Landscape, Harold M. Merklinger, The Canon 50D Milestone.

LetsGoDigital, Olympus E-30. Marraskuussa 2008 julkistettu. 12 megapikselin 4/3-systeemin järjestelmädigi, jonka erikoisuutena on 3.7 tuuman kääntyvä/taittuva lcd-näyttö (230.000 pikseliä). Live View, kuvanvakaaja, 5 kuvaa sekunnissa, lyhin suljinaika 1/8000 s. Olympus E-3:n ja Olympus E-520:n välissä. Suomen Olympus Taidesuotimet: Pop-taide, Pehmeä tarkennus, Kalpea & vaalea väri, Valon sävy, Rakeinen filmi, Neulanreikä. Lähiaikoina myyntiin, Suomen hinta on n. 1.250

 

30.12.2008    (linkki)

Taas sitten ne ilotulitusohjeet. Alla yleisohjeita, voi soveltaa miten haluaa.

Ilotulitteista:

ks. Digicamera.netin Vinkit-osio, Ilotulituksen kuvaaminen.

Foorumilaisten kuvia:

Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa lehtipuolella valokuvalehtien joukosta satuin nappaamaan paksun Eyemazing-lehden, 19.90 euroa. Issue 04 - 2008, myyntiaikaa taisi olla reilusti ensi vuoden puolelle. Suomalainen Juha Arvid Helminen oli saanut kuvilleen ja haastattelulle lehdestä tilaa, haastattelun (englanti) voi lukea netistä.

Iltalehti, Ilotulitteet aiheuttavat kymmeniä silmävammoja.

Itviikko, Imetyskuvia tulvii Facebookiin. Facebookissa kapinoidaan jälleen imetyskuvien poistamista vastaan. Yhteisöpalveluun on syötetty jo tuhansia valokuvia rintaruokinnasta.

Tanskan Eurooppa-liikkeen European Kaleidoscope -valokuvauskilpailussa kysytään: Miltä Eurooppa oikeasti näyttää - ja keitä eurooppalaiset ovat?

Kilpailulla etsitään kuvia Euroopan unionin maita käsittelevää valokuvakirjaa varten.

Kilpailuun osallistuvan tulee ottaa neljä (4) valokuvaa, joiden aiheet ova:

1. kotimaani
2. kotimaani historia
3. kotimaani tulevaisuus
4. oma kuva (tai kenen hyvänsä suomalaisen kuva).

300 dpi resoluutioiset kuvat tulee lähettää 31.1.2009 mennessä sähköpostitse kilpailusivuilta löytyvään osoitteeseen.

Kilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan 700 € arvoinen matkalahjakortti.

Vielä ehtii osallistua 31.12.2008 asti Sony World Photography Awards 2009 -kilpailuun, joka on avoinna sekä ammattilais- että amatöörikuvaajille. Ammattilaiskilpailun lisäksi mukana on yhdeksän (9) eri amatöörisarjaa. Tänä vuonna kisaan on lisätty erityinen jalkapalloaiheinen Sony Campaign Awards -sarja amatöörikuville.

Pingstate.nu, halutaan vuokrata valokuvaus studio hki. Linkit kuuteen Helsingissä toimivaan vuokrastudioon.

Photo.net, foorumi.

The New York Times, 2008 - The Year in Pictures. Kahdeksan luokkaa, 160 kuvaa.

Provideocoalition.com, How To Shoot Video with the Canon 5D MKII. An introduction to capturing HD video with Canon’s hot new DSLR, kesto 19:35.

Digital Photography School, Tips for Photographers for Working with Web Designers.

Steve Sanders, Tech Corner December, After-the-Fact White Balance. Miten kuvaan määritellään jälkikäteen oikea valkotasapaino?

Creativepro.com, Zoom Effect in Photoshop.

Slrgear.com, Tamron 70-200mm f/2.8 Di LD IF Macro SP AF. Helmikuussa 2008 julkistettu. Ei kuvanvakaaja, filtterikoko 77 mm, vvs mukana, painoa 1.1 kg. Sopii myös täyskennoisille. Canon/Nikon/Pentax/Sony. Terävyys hyvä, mutta muovinen rakenne ja tarkennus nopeus ongelmia. Hinta/laatusuhde kohdallaan. Suomen hinta on n. 800 euroa.

Photographyblog.com, Sony Cyber-shot DSC-T300. Tammikuussa 2008 julkistettu. 3.5 tuuman kosketusnäytöltä ohjaillaan kameraa, 10 megapikseliä, 33-165mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, HDTV-ulostulo. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 320 euroa.

Cameras.co.uk, Fuji Finepix Z20 fd. 10 megapikseliä, 33-165mm, 5-kertainen zoom, 52 MB sisäistä muistia, 2.7 tuuman lcd-näyttö, litiumioni-akut. Arvosana 75. Suomen Fuji. Suomen hinta on n.160 euroa.

Megapixel.net, Casio EX Z150. Peruspokkari, 8 megapikseliä, 28-112mm, 4-kertainen zoom, 3 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä), ISO 64, sd-kortit, litiumioni-akku. Käytettävyys 8.2. Kuvanlaatu 9. Hinta on n. $170.

 

29.12.2008    (linkki)

Tapiolan Kamerakerho r.y. Ja sieltä sitten:

(kertausta) Sami Puola, Apuja makrokuvaukseen.

HS.

Kaleva, Valokuvaaja houkuttelee sinisestä ulos monia värejä.

 • (vähän niukka lehtiartikkeli, olisi voinut olla edes yksi kuva...)

Photo.net, foorumi.

Herald Tribune, Photographers capture images of terror in Mumbai. Lähinnä tekstiä. The Hindu, Photographer who caught the terrorists on camera.

Lensretals.com, What Lens Do I Want? Part I. Mitä pitää ottaa huomioon valittaessa sopivaa objektiivia.

Digital Photography School, How To Handle Cold Weather Photography.

Computer-darkroom.com, Lightroom 2 Tips and Tricks. Kaksi kappaletta.

Earthboundlight.com, Love 'Em or Hate 'Em, Photoshop Now Has Tabs (Photo Tip of the Week). Photoshop CS4:n myötä tulivat välilehdet. Jotka saa tarvittaessa pois kohdasta Preferences. Näin ei kuitenkaan kannata tehdä.

Flashzepra.com, Using the Sigma EF-DG Super Flash In Manual Mode Off-Camera.

Kamera & Bild, Fotografer som bloggar. Kymmenen linkkiä.

Digital Outback Photo, Panasonic Lumix G1 Review Diary. Leica M Lenses welcome.

 

28.12.2008    (linkki)

(Foorumilaisten kuvia) Xelli, Kuva500.jpg, kolme aurinkoa.

Länsiväylä, 9.12.2008, Kuvakilpa toi esiin vanhuksen arjen. Kilpailun teemana oli Elämää Espoossa 2008. ...Teoksiaan lähetti runsaat parikymmentä kuvaajaa. Mukana oli kolme eri sarjaa: paperikuvat, kuvasarjat ja digikuvat. Parhaat saivat rahapalkintoja. Noin 70 kuvan joukosta on valittu 45 kuvaa kamerakerhojen yhteisnäyttelyyn.

 • Elämää Espoossa 2008 – FotoEspoo-kuvakilpailun satoa. Näyttely Leppävaaran aluekirjastossa (kauppakeskus Sello, Leppävaarankatu 9) 2.–30.12.2008 ja Tapiolan kirkossa (Kirkkopolku 6) 4.–29.1.2009.
 • Tapiolan kamerakerho, FotoEspoo kuvat 2008, Elämää Espoossa 2008 (näyttely-jpg) sekä FotoEspoo 2008 (kilpailuohjeet-pdf; kilpailu jo päättynyt)

Foorumilla keskusteltiin jonkin verran siitä, että tekeekö polarisaatiofiltterillä oikein mitään (eiliset digicamera.netin uutiset: "...polarisaatiofiltteriä ei voi korvata"). Aikaisemminhan polarisaatiofiltteri oli melkein välttämätön. Nykyään monet tekevät siniset taivaat helpommin ja paremmin kuvankäsittelyssä. Saturaationkin lisääminen on yksinkertaista. Mitä sitten jää jäljelle? Vaikkapa näyteikkunan tai vitriinin tai tyynehkön vedenpinnan heijastuksen poistaminen. Voi miettiä, miltä vedenpinta kesällä näyttää polaroid-aurinkolasien kautta katseltuna ja ilman. Tai polarisaatiofiltteriä voi käyttää vähän ammattimaisemmin kiiltoa poistamaan taideteoksia kuvattaessa. Valovoima heikkenee parin aukon verran, ei niin hyvä asia. Mutta jollei satu olemaan ND-filtteriä mukana, niin polaa voi käyttää suljinajan kasvattamiseen / aukon suurentamiseen.

 • vastavalosuoja + polarisaatiofiltteri on usein vähän hankala yhdistelmä, polaa ei ole helppo kääntää, kun vvs on paikallaan
 • Yksi myytti taitaa olla suurimmaksi osaksi myytti, aina muistetaan mainita, että halvempi lineaaripolarisaatiofiltteri ei toimisi järjestelmäkameroissa. Käytännössä lienaaripolarisaatiofiltteri kuitenkin toiminee yhtä hyvin, vaikka sen ei teoriassa pitäisi toimia...

Photo.net, foorumi.

The New York Times, The Polaroid: Imperfect, Yet Magical. The next few months will end an era that began six decades ago with a contraption called the Model 95 camera.

Zoriah, Asian Tsunami Anniversary - Thailand Tsunami Then and Now Comparison Series. Kuvapareja, kuvat otettu vuoden välein heti tsunamin jälkeen v. 2004.

Super.nova.org, Using Multiple Canon EX Flashes. Paljon mielenkiintoista asiaa.

Strobist, As is Tradition for the Last Week of December. Favorite Posts from 2008.

Guy Parsons, RAW Converters List. Myös ilmaiset mukana.

LIGHTING ESSENTIALS : For Photographers, The First Assignment: Pitfalls and Opportunities. Muistilista/muistettavaa ennen kuvausta.

PotoWalkPro, Dodge and Burn with Curves. Helppoa ja nopeaa.

Nikonians.org, WiKi.

Berezin.com, Berezin Stereo Photography Products. Viewers.

Albert Bertilsson, Renamer v6.0.

YouTube, Pocketwizardstrobist - The Strobist Jet Pack, 1:54 video. Irtosalama + sateenvarjo. Koomisen näköinen, mutta varmasti toimiva yhdistelmä.

(Foorumilta) YouTube, SB-Love. A flash unit Commander and Slave having a casua... K18-materiaalia...

Kamera & Bild, ”Regeringen störtar fotograferna i fördärvet”. Vuodenvaihteen jälkeen Ruotsissa vain tielaitos saa ottaa kuvat ajokorttiin. Ruotsissa on vain poliisi saanut ottaa passikuvat jo yli kolme vuotta.

Luminous Landscape, A Big Three Noise Shootout. A Year-End Pixel Peeping Extravaganza. Kohinaa, Sony A900, Canon 5D MKII ja Nikon D3x.

Cameralabs.com, Olympus µ 1050 SW. Elokuussa 2008 julkistettu. Iskunkestävä (1.5 m), vedenkestävä (3 m). 10 megapikseliä, litteä pokkari, 38-114 mm, 3-kertainen zoom, kuvanvakaaja, ei optista etsintä, 2.7 tuuman lcd-näyttö, xD-kortit (vähän kalliimpia). Jos iskunkestävyys ja vedenpitävyys jätetään huomiotta, niin kuvanlaatu ei aivan vastaa kilpailijoita. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 290 euroa.

 

27.12.2008    (linkki)

HS, Vuoden 2008 kotimaan uutiset kuvina.

HS, Vuoden 2008 ulkomaan uutiset kuvina.

(Foorumilta) Vesa Heino, Värilämpötila ja Suotimet. Kirjoitettu filmiaikaan, mutta mihinkäs perusasiat muuttuisivat. Aika paljon voi nykyään säätää raw-kuvan valkotasapainoa, mutta esim. polarisaatiofiltteriä ei voi korvata.

MuroBBS, Piparkakkutalo-kilpailu 2008 Äänestys!

HS, Uudenvuoden tulitteista yhä enemmän tulipaloja. ...Uusina kuntina ilotulituksia ovat kieltäneet keskustoissaan ja lähiöidensä toreilla esimerkiksi Helsinki ja Joensuu.

YLE, Apurahatutkijoiden ja -taiteilijoiden sosiaaliturva uudistuu. Vuodenvaihteessa voimaantulevan lain mukaan apurahat kartuttavat eläkettä ja ansiosidonnaista sairauspäivärahaa. Apurahatutkijoiden ja -taiteilijoiden turvaan sisältyy lisäksi työtapaturmavakuutus.

Photo.net, foorumi.

Instructables.com, hakusanaksi "photography". Osumia 505 kpl. Ensimmäiseltä sivulta vaikka

Digital Photography School, Creative Solutions for Indoor Lighting: FLASH.

Cameradojo.com, 20 Best Photography Websites of 2008.

(Foorumilta) Foxbat.me.uk, Free software. 1dcount.zip, näyttää Canon 1D MK II:n suljinlukeman.

 

26.12.2008    (linkki)

Iltalehti, Joulun tunnelmia eri puolilta Suomea. Lukijoiden kuvia, seitsemän kuvaa.

Kuluttajavirasto, Voiko joululahjan vaihtaa?

Photo.net, foorumi.

Time, Photos: Crazy Christmas Traditions. 11 kuvaa.

Digital Photography School, 8 Tips For Capturing Family Gathering Candids.

Pdnonline.com, PDN's Top 40 Online Stories of 2008.

Photographyblog.com, How to Photograph Winter Landscapes.

Digital Outback Photo, Canon EOS 5D Mark II Review Diary.

Seriouscompacts.com, Panasonic G1 - Nikon D700 ISO Shootout. Panasonic G1:n kenno on kooltaan neljäsosa Nikon D700:n kennosta. G1:n ISO pitäisi vastata D700:n nelinkertaista ISO-arvoa. Näytekuvissa verrataan näitä arvoja toisiinsa.

 

25.12.2008    (linkki)

HS, Hietaniemen hautausmaa täyttyi kynttilöistä. Hietaniemen hautausmaa on auki ympäri vuorokauden 7.1.2009 saakka.

 • (melkoinen valomeri yöllä haudoilla, tuntui, että melkein jokaisella haudalla paloi kynttilä)

Uusi Suomi, Galleriat, Joulupukki apureineen lähtivät liikkeelle. 16 kuvaa ympäri maailmaa.

Iltalehti, Hiekkapukki ja joulukylpy. Kuvia maailmalta,

Kouvolan Sanomat, Kimmon medialaboratorio -blogi, elokuu 2008, Vääränlaisia koululaisia.

 • Piti etsiä arkistokuva lehtiartikkeliin, joka kertoi opettajien ongelmista...
 • Kaipasin siis kuvaa, jossa näkyisi opettaja ja täysi luokkahuone...
 • Kävin läpi Lehtikuvan, Suomen suurimman ja tärkeimmän kuvatoimiston, arkistoa. Hakusanalla ”koulu” löytyi 5 000 kuvaa....

(Toinen päivitys, edellinen kerta oli Digicamera.netin uutisissa 1.12.2008. Osa putkista on täyskennoisille, osa kroppikennoisille). Digicamera.netin Foorumilla jatkuu edelleen ketju "Montako putkea?". Laukaalainen maker1 (ketjun aloittaja puolitoista kuukautta sitten) kokosi taas tähänastisista vastauksista yhteenvedon:

"Tässä hieman yhteenvetoa tämänhetkisestä tilanteesta tämän gallupin osalta. Keskitytään nyt pelkästään määriin ja objektiivien erilaisuuteen, koska vastaukset ovat pääosin olleetkin sen suuntaisia.

Vastanneita tähän obiskakyselyyn on ollut 161, kiitos! ja tältä väeltä on löytynyt yhteensä 892 objektiivia ja näinollen keskiarvoksi muodostuu 5,5 kpl / nenä. Ääripäiden ollessa 1 kpl ja 20 kpl.
Valovoima keskimäärin f 3,0 ja keskimääräinen polttoväli 90mm.

Yllättävää mielestäni on ollut se että niin paljon erilaista kalustoa on käytössä. Nimittäin 191 kpl erilaista on ollut kun tarkastellaan pelkästään objektiivin polttoväliä ja valovoimaa ( valmistajaa ei ole huomioitu ). Pelkästään, jos tarkastellaan eri polttovälejä, niin niitäkin on ollut 116 kpl erilaista.

Laajakulmaprimeja 112 kpl
Normaaliprimeja 122 kpl
Telejä 137 kpl
Macroja 80 kpl (suurennuskerroin väh. 1:1)
Eli primeja yhteensä 451 kpl

Laajakulmazoomeja 101 kpl
Normaalizoomeja 157 kpl
Telezoomeja 140 kpl
Zoomeja yhteensä 398 kpl

Kaikki yhteensä 849 kpl ( 43 kpl osalta ei ollut tiedossa kuin määrä ).

Toisinsanoen aika tasaisesti on jakautunut eri "kategorioihin" ( mikä ei liene yllätys, vaan kertoo ennemminkin siitä että aika monipuolisia on harrastajien kuvauskohteet ja -tarpeet ).

Suosikit, top 30 ja risat (polttoväli ja valovoima)

******************** kpl

1. 70-200/ 2,8 *******48
2. 50/ 1,4 ***********45
3. 50/ 1,8 ***********43
4. 85/ 1,8 ***********28
5. 100/ 2,8 **********25
6. 17-40/ 4 **********22
7. 18-55/ 3,5-5,6 ****18
8. 24-70/ 2,8 ********17
9. 70-200/ 4 *********17
10. 105/ 2,8 *********16
11. 10-20/ 4-5,6 *****16
12. 35/ 2 ************15
13. 300/ 2,8 *********15
14. 300/ 4 ***********15
15. 24-105/ 4 ********15
16. 30/ 1,4 **********14
17. 17-50/ 2,8 *******12
18. 85/ 1,4 **********11
19. 16-35/ 2,8 *******11
20. 50/ 1,2 **********10
21. 70-300/ 4-5,6 ****10
22. 17-55/ 2,8 ********9
23. 85/ 1,2 ***********8
24. 150/ 2,8 **********8
25. 20/ 2,8 ***********7
26. 28/ 1,8 ***********7
27. 35/ 2,8 ***********7
28. 50/ 2 *************7
29. 60/ 2,8 ***********7
30. 12-24/ 4 **********7
31. 14-24/ 2,8 ********7
32. 18-70/ 3,5-4,5 ****7
33. 28-70 2,8 *********7
34. 100-400/ 4,5-5,6 **7

Minut yllätti ainakin tuo että listan kärjessä keikkuu 70-200/2,8 zoom, useinhan täällä keskusteluissa painotus on tuolla hieman lyhyemmässä päässä ja primeissa.


Suosikit, top 30 ja risat ( polttovälin mukaan )

************kpl

1. 50 ********112
2. 70-200 *****65
3. 85 *********48
4. 300 ********34
5. 100 ********29
6. 35 *********27
7. 105 ********22
8. 17-40 ******22
9. 24 *********19
10. 18-55 *****18
11. 24-70 *****17
12. 70-300 ****17
13. 28 ********16
14. 10-20 *****16
15. 135 *******15
16. 24-105 ****15
17. 30 ********14
18. 12-24 *****14
19. 17-50 *****12
20. 150 *******11
21. 16-35 *****11
22. 18-70 *****11
23. 20 ********10
24. 90 *********9
25. 180 ********9
26. 200 ********9
27. 17-55 ******9
28. 60 *********8
29. 400 ********8
30. 14-24 ******8
31. 100-400 ****8
32. 55 *********7
33. 18-200 *****7
34. 28-70 ******7

Ei liene yllätys että listan kärjessä on 50mm prime, vai onko?
Sellaisia objektiiveja, joita on ollut vain yhdellä, on 84 kpl, eli melkoisen suuri määrä myös näiden "harvinaisuuksien" osuus."

Photo.net, foorumi.

Chigaco Tribune, Photo Essay: Joy and sorrow in 2008. Multimediaa. kesto 3:32. Kuvatekstitkin saa näkyviin.

Shorpy.com, muutama tuorein joulukuva.

Diyphotography.net, Exploring Small Strobes: Speedlight Accessories.

Roland Lim, Canon EOS 5D Mark II. Valikot selostetaan perusteellisesti. Vertailut Nikon D3 -malliin. Syyskuussa 2008 julkistettu. 21.1 megapikseliä, täyden ruudun kenno, ISO 50 - 25.600, 1080p HD movie, live view, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), akun kesto parantunut, samoin pölynpoisto. 3.9 kuvaa sekunnissa, videota kuvatessa voi ottaa myös still-kuvia. Pistetarkennus 3.5 %. Compact Flash. Painoa 810 gr. Etsin 98%. Sulkimen kesto 150.000. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 2.500 euroa.

LetsGoDigital, Canon PowerShot SX10 IS. Syyskuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 28 - 560 mm, 20-kertainen zoom, kuvanvakaimesta uudet versiot, kääntyvä lcd-näyttö 2.5 (vain 230.000 pikseliä), elektroninen etsin, ulkoinen salamakenkä. Ei raw-kuvia. AA-akut kestävät pitkään. Arvosana 82%. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Popular Photography, Canon 18-200mm f/3.5-5.6 EF-S IS AF. Kroppikennoisille, polttoväli siis oikeasti 29-320mm. Kuvanvakaaja. Painoa 600 gr, filtterikierre on 72 mm. Kevyt ja polttoväli huomioiden kompakti, tynnyrivääristymää, terävää jälkeä. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 550 euroa.

Cameras.co.uk, Fuji Finepix S8100 FD. Tammikuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 27-486mm, 18-kertainen zoom, kuvanvakaaja. 2.5 tuuman lcd-näyttö, 4 AA-akkua. Helppokäyttöinen kamera. Arvosana 80. Suomen Fuji (edeltävä malli S8000fd). Suomen hinta on n. 330 euroa.

 

24.12.2008    (linkki)

Toivotamme kaikille lukijoillemme ja yhteistyökumppaneillemme oikein hauskaa joulua!

Muropaketti, Piparkakkutalo-kilpailu 2008. Perinteistä pitää pitää kiinni. Pari päivää vielä kilpailuaikaa. Miksei ole tämän enempää kuvia?

Journalisti, 18.12.2008, Lehden kasvot. Pdf-sivu, jonne on koottu tilastoina Iltalehden, Hufvudstadsbladetin, Kalevan ja Helsingin Sanomien yhden päivän lehdessä ilmestyneet valokuvat.

 • Iltalehti. 145 valokuvaa, joista omien kuvaajien ja omien avustajien kuvat 96 kpl, kuvatoimistot ja promokuvat 49 kpl, liikettä sisältävät kuvat 13 kpl. Kuvatoimituksen pääluku on 13 kpl.
 • Hufvudstadsbladet. 47 valokuvaa, joista omien kuvaajien ja omien avustajien kuvat 20 kpl, kuvatoimistot ja promokuvat 27 kpl, liikettä sisältävät kuvat 18 kpl. Kuvatoimituksen pääluku on 6,5 kpl.
 • Kaleva. 67 valokuvaa, joista omien kuvaajien ja omien avustajien kuvat 45 kpl, kuvatoimistot ja promokuvat 22 kpl, liikettä sisältävät kuvat 7 kpl. Kuvatoimituksen pääluku on 9 kpl.
 • Helsingin Sanomat, 89 valokuvaa, joista omien kuvaajien ja omien avustajien kuvat 36 kpl, kuvatoimistot ja promokuvat 53 kpl, liikettä sisältävät kuvat 10 kpl. Kuvatoimituksen pääluku on 25 kpl.

Kotiliesi, Lukijoiden tekemät joulukoristeet. Valokuvia joulukoristeita, näitä riittää ja riittää ja riittää...

Photo.net, foorumi.

Smashingmagazine.com, The World From Above: The Beauty Of Aerial Photography. 50 ilmakuvaa.

Ephotozine.com, Pictures of one of the most spectacular shows on this earth. Revontulien kuvaamisesta.

Diyphotography.net, Lightroom Tip: Backing Up Huge Lightroom Files.

Photographyblog.com, Is this the End of the SLR Camera? Onko Panasonic Lumix DMC-G1 merkki tulevasta? G1 näyttää pieneltä järjestelmäkameralta, mutta siinä ei ole peilimekanismia. Etsin on elektroninen.

Digital Photography School, Parade Photography Tips.

Photoanswers.co.uk, Get started in landscapes: Composition. Practical Photography -lehti, video, kesto 13:22.

Gizmodo, 20 Years of Photoshop's Interface Evolution Doesn't Show Much Evolution.

Earthboundlight.com, Monitor Covers and Screen Protectors for Cameras (Photo Tip of the Week). Nikonin järjestelmädigeille parempi näytönsuoja.

cnet, Underexposed, iPhone claims high-ranking spot on Flickr.

IR, Canon EOS 5D Mark II. Testikuvat.

Cameralabs.com, Canon EOS 5D Mark II HD video tour part one.

IR, First Nikon D3X test images now online!

DCRP, Canon PowerShot SD880 IS Digital ELPH. Euroopassa Canon Digital IXUS 870IS. Syyskuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 28-112mm, 4-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö, ei optista etsintä, sd-kortit, litiumioni-akku. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 300 euroa.

Slrgear.com, Nikon 24mm f/3.5D ED PC-E Nikkor. Nikonin Tilt & Shfit. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 2.000 euroa.

 

23.12.2008    (linkki)

Joulukorttien lähetystä voisi jo ryhtyä alustavasti miettimään, aikaa on vielä tämä ja huominen päivä...

Foorumilaisten kuvia:

Ilta-Sanomat, Katso vuoden parhaat viihdekuvat. 18 kpl.

Uusi Suomi, ”Avaruuden joulukuusi” häikäisee – katso upea kuva!

Suomenkielisistä ilmaisista pdf-manuaaleista: Canonin ja Nikonin lisäksi ainakin Sonylta, Panasonicilta ja Pentaxilta löytyvät suomenkieliset pdf-kameramanuaalit netistä.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Digital Photography School 16 Digital Photography Tips for Christmas.

The Online Photographer, White Balance Part II: Accurate, or Convincing? Osa II. "Oikea" valkotasapaino ei aina näytä kuitenkaan "oikealta".

Ephotozine.com, One photographers love for a not so popular genre. Katukuvaus.

Lensrental.com, "This lens is soft" and other myths. Mitä kalliimpi kamera, sitä herkemmin tarkennus ei osu ihan kohdalleen. Sekä rungolla että objektiivilla on tietty valmistajan sallima vaihteluväli, jos nämä sattuvat olemaan vastakkaiset... Uudemmissa runkoissa voidaan objektiivikohtaisesti tarkennusta hienosäätää. Kerran tehtynä asetukset tallennetaan.

Jimmy D's Blog, Shooting food in studio.

 • (kuvat eivät jostain syystä näytä kovinkaan herkullisilta)

Nikonians.org, Hockey. Nikon D300 ja 70-200 2.8. Muutama vinkki sopiviin asetuksiin.

Kamera & Bild, Försäljningssuccé för fotoboken Kaxiga fåglar. Brutus Östlingin lintukirja on myynty kahdessa ja puolessa kuukaudessa 15.000 kpl.

Photoreview.com.au, Canon EOS 5D Mark II.

Photographybay.com, Canon 50D.

Photographyreview.com, X-Rite ColorMunki. Ruudun ja printterin ja videoprojektorinkin kalibrointiin, bonuksena vielä voi mitata tarkan värin suunnilleen mistä vain (esim. t-paita). Suomen hinta on n. 500 euroa.

 

22.12.2008    (linkki)

Viikon 52 kuva: Hauskaa joulua!

Foorumilaisten kuvia:

(kertausta) Matti Valve, Makro- eli lähikuvausta. Perusteet ja pitkällekin menevät asiat selvitetään selvällä suomenkielellä. Käytännön asiaa ja teoriaa.

Pintaliitoblogi, Oopa: Filmiä, kamerakännykkäkuvia ja uusi lasi. Kymmenen rullaa Ilfordin mainiota 3200:sta. Kamerarepussa Canonin EF 24-70mm f/2.8L -objektiivi.

HS, Valokuvakirjassa Suomen lomapaikat ovat lomalla. Amsterdamissa asuva valokuvaaja Jussi Puikkonen (s. 1980) on tehnyt mainion valokuvakirjan kotimaastaan Suomesta. Sveitsiläisen Edition Patrick Freyn kustantama On Vacation kuvaa Suomea niiden yhdeksän kuukauden aikana, jolloin maa on suljettu, kuten Puikkonen kirjan esipuheessa kertoo.

Popular Photography, American Photo, Images of the Year Competition 2008. Kuusi sarjaa, kuvia kaikkiaan 116 kpl.

Smashingmagazine.com, (Really) Stunning Pictures and Photos. 50 kpl.

Smashingapps.com, 23 Awesome Photos That Look Like They’re Photoshopped But Are Not.

Photo.net, foorumi.

Tao of Photography, Experiential "Flow" in Photography. Täydelliseen uppoutumisen tilaan (tai "virtaan") pääseminen edellyttänee ainakin kymmenen vuoden perehtymistä kiinnostuksen kohteeseen. Ilmiö on kaikille meille jossain muodossa tuttu.

Digitalfreak.net, 45,000 Photos to Create a Video. Musiikkivideo, koostettu Nikon D200:n kuvista, otettu 60 kuvan sarjana. Sarjat jouduttiin usein ottamaan uusiksi. Oikeastaan siis vähän huijattu, vaikka video koostettiinkin 45.000 valokuvasta.

(kertausta) Pixel-peeper.com. Voi hakea monenlaisin parametrein täysimittaisia kuvia, jotka on otettu eri objektiiveilla, asetuksilla ja kameroilla. Kuvat haetaan Flickristä. Aina kysellään täysikokoisia esimerkkikuvia, täältä niitä löytyy. Eri asia sitten, miten toistettavia tulokset ovat.

Zeiss.com, How to Read MTF Curves. 33-sivuinen pdf.

(foorumilta) Canonin objektiiveista ns. räjäytyskuvia el 3d-kuvia, uhkarohkeille kokoa ja pura -miehille/-naisille. Pdf-tiedostoina.

Digicamera.netin uutisissa oli 19.12.2008 ruotsalaisesta nettiliikkeestä Kameraxpressen.se, joka oli jättänyt toimittamatta asiakkaiden etukäteen maksamat tavarat. Mitään uutta ei asiassa ole ilmennyt, rahansa nähtävästi menettäneiden asiakkaiden määrän on kasvanut muutamassa päivässä. Pelkästään viime perjantaina Ruotsin poliisi vastaanotti 350 ilmoitusta. Rahasummat vaihtelevat muutaman tuhannen kruunun ja 35.000 kruunun välillä.

Kamera & Bild, 58 miljoner för Marilyn Monroe-bilder. Yli 100 valokuvan kokoelma.

Luminous Landscape, Sony A900, A Second Opinion.

Wyophoto.com, Canon EOS big guns image quality shootout. A comparison of the image quality of the 1Ds MKIII, 5D, 50D and 5D MKII.

Digital Photography School, Canon Powershot G10. Syyskuussa 2008 julkistettu. 14.7 megapikseliä, 28 - 140 mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (461.000 pikseliä). Optinen etsin. Painoa 350 g. Luokassaan paras, hinta korkeahko. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 450 euroa.

Digital Camera HQ, The Worst Digital Cameras of 2008. Kolme ehdokasta, eri mieltäkin voi olla näistä valinnoista.

 

21.12.2008    (linkki)

Sikaheimo.com, Kreikan solidaarisuusmielenosoitus, 19.12.2008, Helsinki.

Pohdiskeleva Liftari -blogi, Vain idiootti tekee duunia ilmaiseksi. Miksi valokuvaajan pitäisi välillä tehdä töitä ilmaiseksi, mitä hyötyä siitä olisi?

Nikon, Nikon School etsii opettajia! 11.12.2008. Erilaisille kursseille osallistuu 10-130 henkilöä kaikkialla maassa. Kurssit pidetään iltaisin ja pyhäisin, joten edellytetään joustavuutta työaikojen suhteen.

 • etsitään opettajaa Itä-Suomesta (Kuopio) ja mahdollisesti Pohjois-Suomesta (Oulu)
 • työ käsittää lähinnä 1-4 kurssitilaisuutta kuukaudessa
 • opettaja saa konsulttipalkkion, joten pitää olla yritys

Oka Morikawa | Blog, Extremely Miscbehaving. Canon 5D MKII keikalla, "perjantai 19.12.2008, 21 - 04, K20, 12€ @ Virgin Oil / Helsinki". Muutama kuvakin, in English.

Suomen Nikonin sivuilta voivat rekisteröityneet käyttäjät imuroida vaikkapa kameroidensa suomenkieliset pdf-manuaalit. Näin on ollut jo pitempään.

 • (vrt. eilinen digicamera.netin uutinen: Canonin suomenkieliset pdf-manuaalit tulivat joulun alla imuroitavaksi...)

Keskisuomalainen, Jyväskylän kallein kamera: Hinta 6400 euroa. Nikon D3 runko 4.400 euroa + Nikon 2.8/24-70 -objektiivi 2.000 euroa. Leica M6 -filmikamera 4.500 euroa.

 • (vähän ihmettelen, eikö Jyväskylässä ole tämän kalliimpia kameroita, lienee vähän toimittaja liioitellut... Ja onhan tuo Leica M6:kin jo kalliimpi...)

Suomen Canonin You Connect -lehdestä on ilmestynyt joulunumero. Osa artikkeleista vaatii kirjautumisen.

Photo.net, foorumi.

Beyond Phototips, 19 Radical Skateboard Photography Tips. Muutkin kuin skeittikuvaajat voivat tämän soveltaen lukea.

Ilmaisia ohjelmia enemmän tai vähemmän onnistuneeseen monitorin kalibrointiin tai ainakin kalibroinnin onnistumisen todentamiseen.

Digital Photography School, How I Took It - In Retrospect. Miten kuvat otettiin.

PictureSocial, Controversial Excessive Photoshop Retouching. Pikaisesti katsottuna ihan normaalia lehtikuvan photoshoppailua. Tarkemmin kun katsoo, niin vähän näyttää jo siltä, että malli on luotu uusiksi. Vasenta reittä on aika reilusti kavennettu, samoin vyötäröä. Se kai pitää nykyään hyväksyä, että ihosta tehdään rutiininomaisesti muovia. Vai pitääkö?

ShiftN 3.4 - Freeware von Marcus Hebel, ilmainen ohjelma perspektiivivääristymien korjaamiseen.

Autofx.com, Dreamy Photo, ilmainen plug-in, softausta.

Cameratown.com, Canon EOS 5D Mark II. Part I. Syyskuussa 2008 julkistettu. 21.1 megapikseliä, täyden ruudun kenno, ISO 50 - 25.600, 1080p HD movie, live view, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), akun kesto parantunut, samoin pölynpoisto. 3.9 kuvaa sekunnissa, videota kuvatessa voi ottaa myös still-kuvia. Pistetarkennus 3.5 %. Compact Flash. Painoa 810 gr. Etsin 98%. Sulkimen kesto 150.000. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 2.500 euroa.

Steve Sanders, Canon EOS 50D. Elokuussa 2008 julkistettu. Käytännössä Canon 40D:n seuraaja, vaikka molempia malleja myydään rinnan ainakin tämän vuoden loppuun. Paljon uutta. 15 megapikseliä, 1.6 kroppikerroin, nopeampi Digic 4 prosessori, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), LiveView, laajennettu ISO 12.800, HDMI-liitäntä, säänkestävä runko. Suomenkieliset valikot. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.200 euroa (runko).

IR, First Nikon D3X test images now online!

Trustedreviews.com, Group Test - Photo Rucksacks. Kamerareput testissä. Tamrac Adventure 9, Crumpler Mob Boss, National Geographer Earth Explorer, Kata Digital Rucksack DR-467, Lowepro Slingshot 100AW.

 

20.12.2008    (linkki)

Eilen lähetettiin digicamera.netin kautta 345 sähköistä joulukorttia. Valikosta ylhäältä Kortit ja sitten vain sopivaa lähetettävää etsimään. Erilaisia joulukortteja on 54 kpl. Ilmaiset sähköpostikortit.

Kuva: Timo Pyykkö.Timo Pyykkö: AGRON (pdf) - Valokuvia ihmisen laumakäyttäytymisestä ja yksinäisyydestä
18.1.2009 asti

Näyttelyssä on esillä Apu-lehden valokuvaajana vuodesta 1999 toimineen Timo Pyykön eri maissa ottamia kuvia ihmisen laumakäyttäytymisestä ja yksinäisyydestä.

Juha Juntto: ARRA 1998-99
18.1.2009 asti

Kuva: Juha Juntto.Juha Junton mustavalkoinen dokumentti seuraa Nastolan Metsäkylässä asuvien Arrasteen sukuun kuuluvien kolmen perheen elämää vuosina 1998-90.

Kemin taidemuseo
Kemin kulttuurikeskus, Marina Takalon katu 3, Kemi
ti-to 11-17, pe 11-19, la-su 11-15
liput 2 € / 1 €, alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
perjantaisin kaikille vapaa pääsy

Foorumilaisten kuvia:

Canonilla lienee joulumieli: iloisia uutisia suomenkielistä pdf-manuaalia kaipaaville! Euroopan Canon, Official Canon Drivers and Software. Sieltä kun valitsee Cameras-kohdan valintalistasta oman kameran, niin eteen tulee iso lista erikielisiä Camera User Guide (1.0) vaihtoehtoja: Danish, Dutch, English, Finnish, French, German, Italian, Russian, Spanish, Swedish.

 • kyse on ihan täydellisestä suomenkielisestä pdf-manuaalista
 • näin pitäisi kaikkien valmistajien toimia...

Oululainen Parta kävi Barcelonassa työmatkalla, ks. kuvat.

J.Kartano-blogi, Joulu, vista, olympus, dbs. Kolmanneksi kameraksi joku alle 500 euron ehdokas.

Iltalehti, Ilotulitus kielletty yhä useammassa keskustassa. Jo 17 kunnassa on tehty rajoituksia, jotka estävät asukkaiden ilonpitoa vaarallisiksi katsottujen rakettien parissa.

Boston Globe, The year 2008 in photographs (part 2 of 3). 30 valokuvaa.

Boston Globe, The year 2008 in photographs (part 3 of 3). 30 valokuvaa.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, A Good Argument for Shooting in RAW [HOW I TOOK IT].

The Online Photographer, The Worst Photograph Ever Made. Mike Johnston ei innostu Annie Leibovitzin Lavazza-mainoksesta.

 • (naarassuden imetys voi olla vähän hankalaa, kun rintaliivit ovat tiellä...)

Strobist, kertausta.

Ephotozine.com, Removing colour casts that can ruin an image. Lyhyt ja helppo ohje.

Dpreview.com, Canon responds to black dot and banding concerns.

Dpreview.com, Breeze Systems release D90 & D300 Remote software. Nyt tukea myös Nikonin kameroille.

cnet, Underexposed, Fraud case leads Polaroid to bankruptcy protection.

Kamera & Bild, Livslång konstnärslön till Hans Gedda. Taitelijapalkkaa, taataan 200.000 kruunun vuositulot.

Fotosidan.se, På fotosafari med Pentax. Flash-peli, tehtävänä ottaa kuvia. Kuuluu sarjaan tasohyppelypeli, nuolinäppäiment ja spacebar ohjaamiseen.

Dpreview.com, Holidays '08 Compact Camera Group Test
Group 4: Enthusiast digital compacts
. Canon Powershot G10, Kodak Easyshare Z8612 IS, Nikon Coolpix P6000, Panasonic Lumix DMC-LX3, Ricoh Caplio R10, Panasonic Lumix DMC-TZ5 ja Canon Powershot SX110 IS. Ricoh oli pettymys, hyvässä valossa paras kuvanlaatu Canon G10 ja Panasonic LX3. Vähemmässä valossa kohina on iso ongelma, testin vähiten huonoin oli Panasonic LX3, Kodak, Nikon ja Ricoh olivat peränpitäjiä.

 • Highly Recommended: Panasonic TZ5 ja Canon PowerShot SX110 IS
 • koko testin voittaja: Panasonic LX3
 • (rivien välistä voi lukea selvän viestin: rajat ovat tulleet vastaan, pieneen kennoon ei voi ahtaa määrättömästi megapikseleitä, ilman että kuvanlaatu kärsisi)

IR, Canon PowerShot A2000 IS. Elokuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 36 - 216 mm, kuvanvakaaja, 6-kertainen zoom, 3 tuuman lcd-näyttö, AA-akut. Malli on tarkoitettu uusille kameran käyttäjille, kaikki on tehty mahdollisimman helpoksi. Kirkkaassakin valossa lcd-näyttö käyttökelpoinen. AA-akut kestävät pitkään. ISO 800 eteenpäin paljon kohinaa, laajakulmapäässä tynnyrvääristymä haittaa. Ei filtterikierrettä, käsisäätöjä vähän. Hyvä hinta/laatusuhde. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 220 euroa.

IR, Gifting a Digital Photo Frame. Digikehystä valitsemassa.

Photographyblog.com, Samsung NV100HD. Heinäkuussa 2008 julkistettu. 14.7 megapikseliä, ultrakompaktidigi, 28mm, kuvanvakaaja, 3 tuuman kosketusnäyttö (460.000 pikseliä), hd-video (1280x720). Arvosana 4 * / 5 *. Suomen Samsung. Suomen hinta on n. 260 euroa.

 

19.12.2008    (linkki)

Nikon D3x on tullut Suomeen, jakelu on alkanut. Ja se hinta on n. 8.000 euroa. 24.5 megapikseliä, vaatimattomasti 51 pisteen automaattitarkennus, kaksi cf-korttia, 3 tuuman näyttö (170 asteen katselukulma, 920.000 pikseliä), HDMI-ulostulos, sarjakuvaus 5 kuvaa sekunnissa, LiveView eli reaaliaikanäkymä, sulkimen kesto 300.000 laukaisua, etsin 100%, valikkokieleksi voi valita suomen ym. ym.

Skenet.fi/Näyttelyt/ Mikko Oranen, UUSIA VEDOKSIA. Albrecht, Eskola, Kelaranta, Kovalainen, Sammallahti. "...Näyttelyn yhteydessä julkaistaan 15 kuvan kuvasalkku, jota on tehty 15 numeroitua kappaletta. Tulostetut uudet vedokset ovat samalla tavoin uniikkeja kuin aiemmin tehdyt vedokset, eikä kuvaajien mielestä valokuvan lumo ole vaarassa kadota..."

 • Galleria Luova.fi, 3.12.2008 - 31.1.2009, Albertinkatu 16, ti-pe 11-18, la-su 11-16

Pahat kuvat valtaavat maailman -blogi, DOF Depth of Field, syväterävyys ja aukonkoko. Havainnolliset kuvat, eikä tekstikään kaikkein vaikeimmasta päästä ole.

HS, Kuoppainen tie kohti globaalia valoa. Valon virta - Tomer Ganiharin valokuvia 25.1. saakka Taidemuseo Tennispalatsissa (Salomonkatu 15). Ti-su 11-20.30.

Kauppalehti, Kajander aloittaa valokuvaajien juhlat dadalla. Nyt Hippolyte juhlistaa 30-vuotista taivaltaan joulukuusta vuoden verran eteenpäin. Galleriassa järjestetään neljä dialogista näyttelyä, joista ensimmäinen lankeaa tyylikkäästi Ismo Kajanderille (s. 1939). Kajander on kutsunut mukaansa Nina Rantalan (s. 1972).

HS, Lastenvaunuihin kätketty kamera kuvasi norjalaisvakoojan Suomessa. Nikon FE2 -kamera ja 105 millimetrin teleobjektiivi, vuonna 1983.

Photo.net, foorumi.

Photosthatchangedtheworld.com, joka viikko yksi uusi valokuva lisää. Katsoituin kuva on raskaana olevasta viisivuotiaasta vuodelta 1939. Kutakin kuvaa klikkaamalla kuvan taustat + kommentit.

Theage.com.au, Best photographs of 2008. 76 kpl.

Reuters, Year in Review 2008.

Sports Illustrated, SI's Greatest Shots of '08.

Kenrockwell.com, How to Use Ultra-Wide Lenses. Sattuneesta syystä aihe kiinnostaa juuri tällä hetkellä...

 • (Välillä tämä persoona kirjoittaa aivan uskomatonta soopaa, välillä täyttä asiaa. Lukijan omalla vastuulla on arvioida jokainen virke. Tämä nimenomainen artikkeli on pääasiassa täyttä asiaa).

Photographyblog.com, How to Create High Dynamic Range Photos.

Strobist, Ring Lights: Pro vs. Speedlight Comparison. Onko yli $1.000:n ja alle $100:n rengassalaman tuottamassa jäljessä eroa?

Askthephotographer.com, A photographer, the White House, and a smashed SD card: A data-salvaging saga. Mitä tehdä sd-kortille, joka on hajonnut osiin?

IR, Photoshop CS4 Supports Colorblind Accessibility. Voidaan simuloida värisokean näkemää.

Diyphotography.net, DIY L-Plate / L-Bracket.

Fotosidan.se, Angående Kameraexperten.se. Aina ei kannata hakea sitä kaikkein halvinta, tai voihan niin tehdäkin, mutta... Ennakkomaksulla maksaneet menettävät rahansa, luottokortilla ostoksensa maksaneet eivät menetä rahojaan. Kameraexperten.se:n hinnat eivät olleet mitenkään huomattavasti muita halvempia, mutta olivat yleensä hintavertailun kärjessä. Osa säästöstä saatiin siitä, että kameroiden mukana ei tullut ruotsinkielistä manuaalia (joka olisi nostanut hintaa kilpailijoiden tasolle). Kamerat ostettiin suoraan sieltä, mistä ne sai halvimmalla (yleensä esim. Saksasta).

Digital Photography School, Canon EOS 50D dSLR. Elokuussa 2008 julkistettu. Käytännössä Canon 40D:n seuraaja, vaikka molempia malleja myydään rinnan ainakin tämän vuoden loppuun. Paljon uutta. 15 megapikseliä, 1.6 kroppikerroin, nopeampi Digic 4 prosessori, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), LiveView, laajennettu ISO 12.800, HDMI-liitäntä, säänkestävä runko. Suomenkieliset valikot. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.200 euroa (runko).

IR, Sony T77. Elokuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 35 - 140 mm, kuvanvakaaja, 4-kertainen zoom, 3- tuuman kosketusnäyttö (230.400 pikseliä). Litteä taskukamera, viisi väriä. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 270 euroa.

Dpreview.com, Sony 50mm F1.4. Ensiesittely heinäkuussa 2006. Filtterikierre 55mm, painoa 222g. Arvosana Highly Recommended. Suomen Sony.

Trustedreviews.com, Pentax Optio M60. Julkistettu heinäkuussa 2008. 10 megapikseliä, 36-180mm, 50MB sisäistä muistia, 2.5 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä), litiumioni-akku. Hintaansa kalliimman tuntuinen. Ei kuvanvakaajaa, ei käsisäätöjä. Helppokäyttöinen. Suomen hinta on n. 170 euroa. Arvosana 8/10.

Photoreview.com.au, Kodak EasyShare W1020 Digital Photo Frame. Digikehys, 800x480. WiFi. Video, mp3, tavalliset kuvat. Sisäistä muista on 512MB, 4.000 kuvaa. Langattoman yhteyden saaminen toimimaan on hankalaa. $399.

Luminous Landscape, Hyperdrive Colorspace UDMA. Kuvapankki, 120GB - 500GB tai mikä vain, $320 - $520. 3.2 tuuman lcd-näyttö. Nopea.

 

18.12.2008    (linkki)

Mesta.net, Suomalaiskuvaajalta valokuvakirja Bruce Springsteenistä. Suomalainen harrastevalokuvaaja Riku Olkkonen on julkaissut valokuvakirjan Bruce Springsteenin ja E Street Bandin Helsingin vierailuista. Satasivuisen valokuvakirjaan on taltioitu kuvallisia muistoja bändin Suomen konserteista.

Valokuvatorstai, 113. haaste. Haastesana on lämpö.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 112. haaste. Tekstikatkelma: "Toisinaan minä inhoan sanoja. Ne ovat valtavan henkisen jäävuoren huippuja ja nythän me kaikki jo tiedämme miten Titanicin kävi. Pikimusta kuilu avautuu sen välillä mitä on olemassa ja mitä sanat yrittävät kuvata. Kaikki ilmiöt yksinkertaistetaan, ne naulataan sanoilla kiinni ja niistä tulee mustavalkoisia, ehdottomia." Kuvaa jokin tekstin herättämä mielikuva tai kommentti. Haasteen otti vastaan 131 kuvaajaa.

Tekniikka & Talous, 1 400 megapikselin valokenno paljasti eksoplaneetan koon. ...Valon määrän vähäinen muutos vaatii tarkat mittalaitteet. Tätä tarkoitusta varten Johnsonilla ja hänen työtovereillaan oli käytössä 1,4 gigapikselin eli 1 400 megapikselin kokoinen ccd-kenno. Tämä valoilmaisin on maailman tarkin kenno, ja lehdistötiedotteen mukaan sen tarkkuus valovoimakkuuden mittaamisessa ylittää parhaat kilpailijat noin 100–200 prosentilla...

Elisa.net, Marilyn-valokuvat yhä hinnoissaan. Christie´sin huutokaupassa New York Cityssa on 36 Marilyn Monroe -valokuvaa vaihtanut omistajaa lähes 150.000 dollarin, 100.000 euron hinnasta.

HS, HS.fi:n joulukorttikisa on ratkennut. Kilpailuun lähetettiin yli 700 korttia. HS.fi:n raati valitsi kisasta 12 parasta korttia, joita voi nyt lähettää e-kortteina.

Kun sitä rahaa nyt rupesi menemään, niin menköön. Tänään tai huomenna pitäisi saada oikein kunnon laajakulma eli Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG Aspherical HSM. Täyskennokamerassa tälle ei oikein ole kilpailijaa, ihan omassa luokassaan. Kuvakulma nurkasta nurkkaan on 122 astetta. Valovoimaa saisi tietenkin olla enemmän, mutta näillä polttoväleillä ja ISO-arvoa säätämällä ei mikään iso ongelma. Ja se Suomen hinta on n. 750 euroa. Testeistä voi hakea uskonvahvistusta, jos ostaminen epäilyttää.

Photo.net, foorumi.

Time, Pictures of the Year 2008. 48 kuvaa.

Travel Photographer of the Year 2008, Winners' Gallery 2008.

Boston Globe, The year 2008 in photographs (part 1 of 3). Harri Ollikin on päässyt yhteen kuvaan.

Vanity Fair’s Year in Pictures, Part One ja Part Two. Ei sota-/kriisi- eikä katastrofikuvia.

Photo.net, The Lifecycle of a Freelance Photography, Part II: Client Contact.

CPN, Canon Professional Network, sivut ovat päivittyneet.

Rob Galbraith, Canon publishes white paper on EOS 50D, 5D Mark II. 77-sivuinen pdf.

Darkerview.com, An Astrophoto Setup - Part 1 - Introduction. Kaikkiaan seitsemän osaa.

Giroptic.com, Panoramic digital camera. $999. Kaikki tehty helpoksi. Lisäksi pääsee maksamaan vielä kuukausittaisia maksuja, jos haluaa helposti vähän monipuolisempia esityksiä.

The Online Photographer, Sony vs. Nikon vs. Canon. ...That is, the A900 vs. the D3/D700 vs. the 5D Mark II.

LetsGoDigital, Panasonic Lumix DMC FX150. Julkistettu heinäkuussa 2008. 14.7 megapikseliä, 28-100mm, kuvanvakaaja, kuvausohjelmia (kaksi lapsiohjelmaa), 2.7 tuuman lcd-näyttö. Arvosana 76%. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 400 euroa.

 

17.12.2008    (linkki)

Warthog.fi, mitä uutta, ti 16.12.2008. Ensimmäinen digikuva omalla digikameralla 7v sitten!

 • (Itselläni tästä merkkitapahtumasta on kulunut kymmenen ja puoli vuotta. Silloin piti aina olla selittämässä, että tässä ei ole ollenkaan filmiä... Nykyään taitaa olla jo melkein toisinpäin...)

HS, Kesäranta-paparazzin tuomio pysyi hovioikeudessa. Pääministerin virka-asunto Kesäranta kuuluu kotirauhan piiriin, kun pääministerillä on yksityisvieraita. Freelance-valokuvaajan Kesärannan elämänmenon kuvaamisesta saama sakkotuomio pysyi Helsingin hovioikeudessa.

 • Kuvaaja valitti tuomiosta hovioikeuteen. Hän vetosi muun muassa sananvapauteen ja siihen, että oli hankkimassa yhteiskunnallisesti merkittävää uutista.

(eiliseen vähän jatkoa) Sulantoblog, Valaisuvideo. Autoa kuvaamassa ulkona, varusteina kaksi Canonin 580ex -salamaa, Multiblitz radio-orjat ja Canon 5D. Pikkuvideo on kuvattu Panasonic LX3 -kameralla.

Tulli.fi, Ostaisinko Internet-kaupasta, joulukuu 2008. 11-sivuinen pdf.

Msnbc.com, Year in Pictures, still-kuvia, ääntä ja tekstiä. Tämä on sitä sarjaa "menneen vuoden parhaimmat kuvat".

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Use Flash for Night Portraits.

Photographyblog.com, How to Photograph Children.

The Online Photographer, White Balance, Part I: Accurate Color.

Diyphotography.net, Seven Deadly Backup Sins And Seven Heavenly Ways For Redemption.

Earthboundlight.com, Targeted Adjustments come to Adobe Camera Raw (Photo Tip of the Week). Adobe Camera Raw 5.2 on ilmainen päivitys, jos käytössä on Photoshop CS4 tai Elements 6/7. Targetet Adjustement Tool = TAT toimii vain ns. oikeassa Photoshopissa.

Omnivoracious.com, Annie Leibovitz's Photography Favorites. 15 suosikkikirjaa, osasta painos on loppunut.

Pdnpulse.com, Lawsuits Claim Leibovitz Owes $778K For Photo Services. Kaksi toisistaan riippumatonta kannetta, vaikuttavat aidoilta. Oikeusjutut ovat olleet jo pitempään vireillä. Leibovitzin kymmenet avustajat ja suureelliset kuvaussessiot tulevat varmasti maksamaan paaaljon.

Pixsylated.com, Smashing Pumpkins With High-Speed Sync * Gang Light - Part 2. 12 kpl Canon 580EX II -salamoita ja High Speed Sync.

(Foorumilta) Canon 5D MK II -videoinnista:

Zeiss.com, Magazine from Carl Zeiss, Innovation 20. Pdf-artikkeleina.

cnet, Underexposed, Adobe Lightroom 2.2 supports 5D Mark II.

Panasonic, Lumix Operation Guides, G1. Online, paljon kuvia kameran valikoista.

Dpreview.com, Panasonic updates DMC-G1 firmware.

Dpreview.com, Pentax announces K2000 in white. Euroopassa mallinimi on Pentax K-m. Valkoinen järjestelmädigi, hm.

Completedigitalphotography.com, Should you upgrade from a Canon 5D to a 5D Mark II? Part I. Syyskuussa 2008 julkistettu. 21.1 megapikseliä, täyden ruudun kenno, ISO 50 - 25.600, 1080p HD movie, live view, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), akun kesto parantunut, samoin pölynpoisto. 3.9 kuvaa sekunnissa, videota kuvatessa voi ottaa myös still-kuvia. Pistetarkennus 3.5 %. Compact Flash. Painoa 810 gr. Etsin 98%. Sulkimen kesto 150.000. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 2.500 euroa.

IR, Nikon Coolpix P80. 10 megapikseliä, 27-486mm, 18-kertainen zoom, kuvanvakain, elektroninen etsin, 2.7 tuuman lcd-näyttö, litium-ioniakku. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 350 euroa.

Cameras.co.uk, Nikon Coolpix S610. Elokuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 28-112mm, kuvanvakaaja, ei käsisäätöjä, sisäistä muista 45 MB, 3 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä), litiumioni-akut. Arvosana 78. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 290 euroa.

Photozone.de, Pentax SMC DA 17-70mm f/4 AL [IF] SDM. Suomen hinta on n. 550 euroa.

 

16.12.2008    (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

 • Timo Veijalainen, av-lappi.com, kaamos_2008, "Tein pienen kuvasarjan siirtymästä kaamokseen. Alkupään kuvat on otettu Norjan Finnmarkissa lokakuussa ja loput kuvista akselilla Muonio-Kittilä."

Sulantoblog, uutta.

Pekka Potka -blogi, Canon EOS 5D MkII: Ei ole sama missä kehitteessä kuvasi lilluvat.

 • "Korkeilla ISO-arvoilla eri RAW-konvertterit tekevät hyvinkin erilaista jälkeä 5D MkII:n tiedostoista. Toistaiseksi niitä on käytettävissä vasta kaksi: Canonin DPP ja Adoben Camera Raw. Kumpikaan ei nyt saa kiitettävää arvosanaa."

Lumitykki.net, TykkiTV, Episode3. Pasi Salminen, lumilautakuvaajan arkea.

Ilta-Sanomat, Ilotulitteet kielletään laajasti Helsingissä. Ilotulitteiden käyttö kielletään uudenvuoden aattona 31.12. klo 18.00 - 1.1.2009 klo 06.00 välisenä aikana ydinkeskustan torialueilla sekä Oulunkylän ostoskeskuksen, Ylä-Malmin torin, Pihlajamäen ostoskeskuksen, Ala-Malmin torin, Töölöntorin, Maatullinaukion, Kontulan ostoskeskuksen, Itäkeskuksen kauppakeskuksen ja Tallinnan aukion läheisyydessä.

Uusi Suomi, 14 000 joulupukin maailmanennätys – hulvaton kuvakooste! Portugalin Portossa.

oka morikawa, blog. In English. Canon 5D Mark II käytössä. Vilnan vierailu lienee juuri päättynyt.

Sami Maisniemi, Katelabs.com. The application for testing digital cameras and lenses available for Mac and Windows.

"Frame Beta 2 on viimein saatavilla Macille. Beta 2 ei enää vaadi
rekisteriöitymistä. Beta 2:ssa on täysin uusi käyttöliittymä, mikä
parantaa olennaisesti käytettävyyttä. Sivuilta löytyy muutamia
kuvakaappauksia, jotka havainnollistavat sovelluksen toimintaa.

Windowsille Beta 2 tulee saataville lähitulevaisuudessa, mutta
tarkempaa aikataulua on mahdotonta antaa tässä vaiheessa.

Dokumentaatiosta löytyy myös selkeä listä tiedetyistä bugeista tai
puutteista, jotka korjataan myöhemmissä versioissa. Beta-ohjelma
kestää vielä jonkin aikaa ja sovelluksesta ilmestyy ainakin Beta 3
ennen versiota 1.0. Beta-ohjelma jatkuu niin kauan kunnes käyttäjät
ovat tyytyväisiä sovellukseen. Beta 2 on voimassa tammikuun loppuun
saakka."

 • (myynti alkaa eli kauppa avautuu, kunha beta-vaiheesta päästään lopulliseen tuotantoversioon)

Vihrealanka.fi, Sähköinen joulukortti säästää rahaa ja luontoa. Linkkejä.

Suomeen on nyt tullut sitten vähän isompi erä Canon 5D Mark II -järjestelmädigejä. Kävin eilen minäkin sellaisen hakemassa Sanomatalon Rajalasta. Jonotuslista on melkoinen, mutta USA:n talouskriisi taitaa auttaa meitä suomalaisia: tänne riittää enemmän kameroita. Ennen joulua tullee useampi erä Ruotsista, joten toivoa joululahjasta ei kannata vielä menettää.

 • Mukana tulee suomenkielinen manuaali, ulkomitat ovat sen verran pienet, että tätä voi kuljettaa vaikka kameralaukussa/-repussa. Canonin käännökset ovat ihan hyviä. Vaikka englantikin sujuu, niin mieluummin (tai ainakin nopeammin) asiat selviävät suomenkielellä. Ennen ostoa kannattaa varmistaa, että kameran mukana tulee suomenkielinen manuaali.

Photoshop Disasters, National Geographic: Here's Your Prize Cheaty McCheaterson. Näyttävätkö heijastukset ihan luonnollisilta?

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Selective Coloring with Lightroom 2 [VIDEO].

Dofpro.com, Depth of Field Generator Pro. Photoshop plugin doffiin ja bokehiin. $59.99. Menossa on versionumero 3.

Independet.co.uk, The Ten Best Photography Books.

Megapixel.net, Old pics are big hit on Flickr.

IR, Olympus updates Studio software.

Kamera & Bild, Stockholm runt på två miljoner bilder. "Vi har låtit bilar med kameror monterade på taket ta bilder var sjunde meter på stadens gator. Totalt är det en 1 200 kilometer lång vägsträcka som har fotograferats." Nähdään sama näkymä kuin autosta.

IR, Canon EOS 1000D Rebel XS. Euroopassa Canon EOS 1000D. Kesäkuussa 2008 julkistettu. 10 megapikselin järjestelmädigi, kroppikerroin 1.6, 2.5 tuuman lcd-näyttö, Canon EOS 450D:n alapuolelle. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 450 euroa (mukana Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 IS).

Ephotozine.com, Pentax K-m. (Tunnetaan myös nimellä Pentax K2000D). 10 megapikseliä, 1.5 kroppikerroin, pieni ja kevyt järjestelmäkamera, sisäänrakennettu kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö, 3.5 kuvaa sekunnissa. AA-akut. Ei Live View -toimintoa. 14 sisäänrakennettua filtteriä (Esim. Toy Camera ja Retro filters). Muistuttaa kovasti Pentax K200D -mallia. Rakenne on tukeva, ei yhtään muovisen tai halvan tuntuinen kamera. Arvosana 4.5 * / 5 *. Arvosana 9/10. Suomen maahantuoja Focus Nordic (vuodenvaihteen jälkeen pitäisi olla sivut käännettynä suomeksi). Suomen hinta on n. 600 euroa (18-55 mm + 55-200 mm).

Digital ProTalk, Quick Hit Monday. Canon EOS 5D Mark II käytössä.

Photographyblog.com, Canon Digital IXUS 980 IS. Syyskuussa 2008 julkistettu. 14.7 megapikseliä, 36 - 133 mm, 3.7-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.5 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä), optinen etsin, painoa 160 g. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Ameteur Photographer, Canon IXUS 980 IS. Ensimmäisellä rivillä ">> 10 million effective pixels".

Digicamreview.com, Fujifilm FinePix F100fd. Tammikuussa 2008 julkistettu. 12 megapikseliä, 28-140 mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö, laajempi dynaaminen alue, ISO 12800 (ei käyttöä). Viiden peräkkäisen kuvan ottaminen vei aikaa 20 sekuntia. Kasvontunnistusohjelma (max. 10 kpl), ryppyjäkin siloitellaan tarvittaessa. Suomen Fuji. Suomen hinta on n. 280 euroa.

Engadget.com, Apple's 24-inch LED Cinema Display. 1920 x 1200, DVI-liitännän sijaan DisplayPort. Liitäntöjä saisi olla enemmän, sentään USB löytyy. Jalustassa ei korkeussäätöä. Jollei ruudun heijastukset häiritse, niin mainio näyttö. $899.

LetsGoMobile, ATP GPS Test. Aiemmin vähän huonosti testissä menestyneen ATP Photo Finderin jälkeen nyt testissä ATP Photo Finder Mini. Loppuarvosana 70%.

 

15.12.2008    (linkki)

Viikon 51 kuva: Body Language.

Vuoden Luontokuva 2009, säännöt ovat ilmestyneet nettiin. Pohjoismaiden suurin luontokuvakilpailu järjestetään 29. kerran. Yhdeksän sarjaa, sarjavoittajista yksi saa Vuoden Luontokuva 2009 -pääpalkinnon. Palkintojen ja palkkioiden yhteisarvo on yli 20.000 euroa. Sarjavoittajien lisäksi palkitaan 21 valokuvaa kunniamaininnalla. Seitsemän sarjaa on kaikille avointa, kaksi sarjaa on nuorille tarkoitettu. Suomen Luonnonvalokuvaajille osallistuminen on ilmaista, samoin nuorten sarjoihin, muille osallistumismaksu on 20 euroa.

 • kilpailuun voi osallistua vain kuvaajan itsensä Suomessa 1.1.2007 – 31.1.2009 kuvaamilla luontokuvilla
 • kaikille avoimiin sarjoihin voi lähettää 3 kuvaa/sarja (yhteensä enintään 21 kuvaa)
 • nuori voi osallistua maksutta omaan sarjaansa enintään 3 kuvalla
 • kilpailuun voi osallistua vain digitaalisilla tiedostoilla, tiedostosta voidaan tehdä myös mustavalkoinen tai sävytoonattu (esim. seepia) kilpailukuva
 • Kilpailuun ei voi osallistua fotomontaaseilla, trikkikuvilla tai muutoin manipuloiduilla kuvilla. Kuvan alkuperäisen sisällön muuttaminen on kielletty kuvaelementtejä siirtämällä, lisäämällä tai poistamalla, myös päällekkäisvalotukset ovat kiellettyjä. Sävysäädöt, terävöitykset yms. ovat sallittuja. Kuviin ei saa lisätä kehyksiä.
 • originaalin pitkän sivun tulee olla vähintään 2000 pikseliä
 • kilpailun tuomaristo julkistetaan 16.4.2009 mennessä
 • kuvat tai niiden samassa kuvaustilanteessa syntyneet rinnakkaisruudut eivät saa olla aikaisemmin muissa kilpailuissa palkittuina julkaistuja lukuun ottamatta kerhojen/yhteisöjen pienimuotoisia sisäisiä kilpailuja
 • kilpailukuvilla ei saa samanaikaisesti osallistua muihin suomalaisiin kilpailuihin, eikä sellaisiin kansainvälisiin kilpailuihin, joiden tulokset julkistetaan ennen 12.10.2009
 • Lataussivusto avautuu 2.1.2009, sähköinen lataussivusto sulkeutuu maanantaina 16.2.2009 klo 24.00. Cd:llä toimitettavien kuvatiedostojen viimeisen postileiman päivämäärän pitää olla maanantai 16.2.2009
 • tulokset julkistetaan Finlandia-talolla 11.10.2009
 • Vuoden Luontokuva 2008 -finalistit

Vuoden Luontokuvat 2008 - Suomen luonnon vuodenkierto -kirja esittelee aiempien vuosien tapaan luontokuvakilpailun voittajakuvat. Kaikista 30 palkitusta kuvasta kerrotaan myös kuvien taustalla olevat tarinat. Lisäksi Galleriaosiossa esitellään palkitsematta jääneitä kuvia.

Kirjan toinen osa on jaksotettu neljän vuodenajan mukaan. Kukin jakso sisältää katsauksen kyseisen vuodenajan säätilaan ja tärkeimpiin luonnon tapahtumiin. Jokaiseen jaksoon liittyy myös teema-artikkeli, jossa luontoasiantuntijat perehdyttävät ajankohtaisiin keskustelunaiheisiin.

Ensimmäistä kertaa julkaistavan teemagallerian aiheena on Itämeri.

Kirjan viimeisessä luvussa kerrotaan kuvien tekniset tiedot.

Koko kirjan kuvituksesta n. 85 % on tämän vuoden kilpailun satoa.

Vuoden Luontokuvat -kirjasarjaa on julkaistu jo vuodesta 1981 alkaen.

 • Vuoden Luontokuvat 2008 - Suomen luonnon vuodenkierto.
  Päätoimittaja: Klinga, Jouni
  Kustantaja: WSOY
  ISBN: 978-951-0-34483-5
  Hinta: Luontokuvan verkkokaupassa 34 €. Jäsenhinta 29 €.

Osana Valokuvagalleria Hippolyten 30-vuotisjuhlavuotta 2009 Yhteinen leikki! -monitaidetapahtuma levittäytyy ympäri Helsinkiä kaupunkitilaan ja venyttää valokuvataiteen käsitettä.

Tapahtumaan sisältyy 6 vaihetta ajalla joulukuu 2008 – marraskuu 2009. Projektin vetäjiksi Hippolyte on kutsunut kaupunkitaiteilija Meiju Niskalan ja ympäristötaiteilija Joel Rosenbergin. He vastaavat ohjelmiston suunnittelusta sekä taiteilijavalinnoista.

VAIHE 1: 15.-17. joulukuuta 2008:

Kaikuja ja kohinaa -hissinäyttely:
Taidekoulu Maassa opiskelevan Kasper Henrikssonin valokuvakollaasi ripustautuu metroasemien hisseihin.

Ma 15.12. Kaisaniemen metron hissi (Helsinki)
Ti 16.12. Hakaniemen metron hissi (Helsinki)
Ke 17.12. Rautatieaseman metron hissi (Helsinki)
Auki joka päivä klo 11-15.

Satumaailma - yhteisöllinen leikki bussissa:
Taidekoulu Maassa opiskelevan Maisa Abdallan valokuvien osista koostuva Satumaailma on yhteisöllinen leikki, jossa bussilinjan nro 18 matkustajat voivat koota taiteilijan valokuvanpalasista mieleisensä ruudun yhteiseen sarjakuvateokseen.
Bussilinja nro 18, Raumantieltä lähtevät bussivuorot (Helsinki)

Ma 15.12. klo 10:01
Ti 16.12. klo 10:01
Ke 17.12. klo 16:08

Peda.net, Jyväskylän yliopisto, kouluverkko, Valokuvaus. Muutama pdf, Varilampotila.pdf, Objektiivit.pdf sekä Kameran_rakenne.pdf.

Toukokuu.com, runsaat viisi vuotta toiminut sivusto, alkuvuodet runoilijoille, myöhemmin lisätty alueita. Tarjoaa julkaisukanavan. Valokuvaus on omana ryhmänään, Digitaalisen taiteen alla ovat Valokuvamanipulaatiot.

Nokia.fi, Valokuvaus. Vaikkapa kuvaussimulaattori (valkotasapaino, valotus, värisävy, kontrasti). Näkökulma on sattuneesta syystä kamerakännykän kantilta.

Suomen Partiolaiset, Taitomerkit/Valokuvaus.

Tekniikka & Talous, Kaikkien aikojen upeimmat kuvat aurinkokunnasta - katso kooste.

(Foorumilta) Gigantin uusin tarjouslehti, sivu 10, Sony A300 (oikea alareuna):

"...Kamera sisältää BIONZ-prosessorin, joka parantaa kuvien laatua, vähentää melua ja tehostaa kameran käyttöä..."

 • tässä vielä kuvaruutukaappaus ko. kohdasta
 • (voisihan niin ollakin, että BIONZ-prosessori vähentää melua, mutta tätä tuskin mainostekstin väsännyt on tarkoittanut)

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, The Art of Travel Photography.

(uusinnan uusinta) The Zeltsman Approach to Traditional Classic Portraiture. 16 osaa, valtavasti vinkkejä eri poseerauksiin muotokuvia kuvattaessa. Esimerkit ovat useamman vuosikymmenen takaa, mutta mikään ei ole periaatteessa kovin paljoa muuttunut.

Cambridgeincolour.com, vähän kertausta.

Studiolosers.com, Fashion Photography 101.

Tim Rucci, Make Your Own Flash Bouncer. Mitat Canon 580Ex:n.

Computer-darkroom.com, New. 14 December 2008. Adobe have just announced that Lightroom 2.2 will be released on 16 December.

Cameralabs.com, Canon EOS 5D Mark II. Syyskuussa 2008 julkistettu. 21.1 megapikseliä, täyden ruudun kenno, ISO 50 - 25.600, 1080p HD movie, live view, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), akun kesto parantunut, samoin pölynpoisto. 3.9 kuvaa sekunnissa, videota kuvatessa voi ottaa myös still-kuvia. Pistetarkennus 3.5 %. Compact Flash. Painoa 810 gr. Etsin 98%. Sulkimen kesto 150.000. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 2.500 euroa.

Cameras.co.uk, Canon Powershot SX10 IS. Syyskuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 28 - 560 mm, 20-kertainen zoom, kuvanvakaimesta uudet versiot, kääntyvä lcd-näyttö 2.5 (vain 230.000 pikseliä), elektroninen etsin, ulkoinen salamakenkä. Ei raw-kuvia. AA-akut kestävät pitkään. Arvosana 85. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Professional Photographer, Product Comparison: White Balance Filters. ClearWhite, ExpoDisc, Lally CAP, Melitta, Mennon, Phoxle SpectraSnap.

Luminous Landscape, Sony 500mm f/8 Reflex Lens. A Unique Pocket-Sized Super Telephoto. Ainut myynnissä oleva uusi peilitele, $650.

 • (vanhempia peilitelejä on myynnissä vielä paljon)

Photography and the Mac, Bokeh Software Review. $199.

 • Alien Skin Software, Bokeh

Seriouscompacts.com, Ricoh GR Digital II. Lokakuussa 2007 julkistettu. 10 megapikseliä, 28mm/f2.4, ei mikään iso sensori (kuten Sigma DP1). Mahdollisuus ottaa retrohenkisiä 1:1 suhteen neliökuvia. Jpg tai Adoben DNG -rawkuvat. Ulkoinen salamakenkä tai oma pikkusalama. Painoa 170 gr, 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä). Lisävarusteena voi ostaa optisen etsimen. Raw-kuvan tallennus vie aikaa neljä sekuntia. Suomen hinta on n. 500 euroa.

 

14.12.2008    (linkki)

HS, Koti on sillan alla. Ari Saarron valokuvat kertovat kaupunkien tuntemattomista.

 • Riitta Päiväläinen & Ari Saarto: Vaelluksia ja kuvitteellisia kohtaamisia 11.1.2009 saakka Keravan taidemuseossa (Klondyketalo, Kumitehtaankatu 5F). Ti-su 12-18.

Sektori.com, Australialaisviranomaiset: lapset pois valokuvista ja videoista netissä.

Tietokone, Päivän softa: Gimp-kuvankäsittelijään helpompi käyttöliittymä. Gimpshop 2.2.8.

Omenamehu.org, Valokuvauslinkkejä, muutama poiminta tältä vuodelta.

Photo.net, foorumi.

Black Star Rising, muutama poiminta.

Photopreneur, muutama poiminta.

Magnum Blog, Wear Good Shoes: Advice to young photographers. 35 Magnum-kuvaajan vastaukset kahteen kysymykseen.

 • When did you first get excited about photography?
 • What advice would you give young photographers?

Kamera & Bild, Vackra och sorgsna ögonblick på GunGallery. I utställningen ”Lumi” möter vi kyla, mörker och en oändlig gråskala när den findländske fotografen Pentti Sammallahti delar med sig av sina finaste ögonblicksbilder.

 • Gungallery.se, 11.12.2008 - 1.2.2009, Pentti Sammalahti Lumi, Tukholma (sivuilla pelkät yhteystiedot)

 

13.12.2008    (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

(Foorumilta) Piilotelttoja (tulee se kesäkin...):

Sanoma News, Avoimet työpaikat. Sieltä sitten vaikkapa:

Tietokone, Google Chrome valmis ja 1,4-kertaisesti nopeampi. Beetatestaus valmistui.

 • (Chromen osuus joulukuussa on digicamera.netin kävijöistä 1.44%)

HS, Oululainen pankinjohtaja kuvasi harvoin nähtyä Pohjois-Koreaa.

 • "Kuvaamisesta kiinnostui myös maan salainen poliisi. Hotellissa Järvelä noudettiin pöydästä kesken ruokailun. Sivuhuoneessa poliisi komensi Järvelää poistamaan kamerasta kaikki kuvat, joissa oli ihmisiä. Vain maisema- ja monumenttikuvat saivat jäädä."
 • "Osa Järvelän kuvista pelastui, sillä ne olivat turvassa toisella muistikortilla. Näitä kuvia Järvelä lähetti Helsingin Sanomien Lukijan kuvat -palveluun."
 • (Pieni vinkki tälle oululaiselle pankinjohtajalle: niitä poistettuja kuvia ei ihan oikeasti poistettu muistikortilta: kortin kirjanpitoon vain merkittiin kuvien paikat vapaaksi, itse tiedostot jäivät koskemattomana muistikortille. Jollei päälle ole kirjoitettu mitään, niin kuvatiedostot on erittäin helppo palauttaa millä tahansa ilmaissoftalla. Kuka tahansa voi tätä kokeilla ja todeta, miten helppoa poistettujen kuvatiedostojen palautus oikein onkaan.)
 • Photorec
 • FreeUndelete 2.0
 • Digital Photo Recovery
 • Pc Inspector
 • Zero Assumption Digital Image Recovery
 • Vaiosoft Recovery Manager V1
 • Recuva

Freet.fi, Hesarilta vihdoin uusi kuvaajahinnasto.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 20 Quick Street Photography Tips.

Pdnpulse.com, Are People Scoffing at Your Watermark?

 • Photoshop Disasters, Dude You're Getting A Pink Slip, lopullisiin mainoskuviin joutuneita/päässeitä vesileimattuja valoluvia (iStockphoto), kuvan ostaminen ja vesileiman poisto olisi maksanut $10

Rob Galbraith, Zacuto posts comparison video shot with 5D Mark II, D90 and more.

Artinfo.com, Getty, AEF Ordered to Pay French Photographer More Than $1M. Ranskassa valokuvajaalle isot vahingonkorvaukset.

Luminous Landscape, LensAlign, The Simple Solution to Back-Focus and Front-Focus Problems. Onko tarkennus kohdallaan? Miten tarkennuksen osuminen oikeaan todetaan? Ns. Micro Focus Adjustment on mahdollista näillä kameroilla: Canon 1D MKIII, 1Ds MKIII, 5DII, 50D, or Nikon D3, D3x, D300, D700, or Sony A900, or Pentax K20. $139.95. Tammikuun alkupuolella vähän riisutumpi versio $79.95.

Strobist, RadioPopper Introduces Gen 2 Products. Video. Langatonta salaman ohjausta.

 • Radiopopper.com/blog, monenlaista julkistusta, uusia tuotteita ja uusia ominaisuuksia. PX Transmitter $249, PX Receiver $249, JrX Transmitter + JrX Receiver Basic Kit $99, JrX Transmitter + JrX Receiver Studio Kit $129, JrX Transmitter Individual $69, JrX Receiver Basic Individual $59, JrX Receiver Studio Individual $89. JrX-mallit tulevat USA:ssa myyntiin helmikuun lopulla.

The Online Photographer, The Viewing Station. $79.95 maksava valaisin.

Diyphotography.net, Ghetto Flower Setup. Kukkakuvissa käytetty studio muodostuu ikkunasta tulevasta valosta, mustasta taustakangaasta ja muovilevystä.

Rob Galbraith, ShutterVoice voice control application for Canon EOS Utility now available. $30.

Popular Photography, Canon EOS 5D Mark II. Resistance is futile. Syyskuussa 2008 julkistettu. 21.1 megapikseliä, täyden ruudun kenno, ISO 50 - 25.600, 1080p HD movie, live view, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), akun kesto parantunut, samoin pölynpoisto. 3.9 kuvaa sekunnissa, videota kuvatessa voi ottaa myös still-kuvia. Pistetarkennus 3.5 %. Compact Flash. Painoa 810 gr. Etsin 98%. Sulkimen kesto 150.000. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 2.500 euroa.

Trustedreviews.com, Canon PowerShot G10. Syyskuussa 2008 julkistettu. 14.7 megapikseliä, 28 - 140 mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (461.000 pikseliä). Optinen etsin. Painoa 350 g. Luokassaan paras, hinta korkeahko. Arvosana 9/10. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 450 euroa.

Dpreview.com, Holidays '08 Compact Camera Group Test. Group 3: Premium cameras. Canon Powershot SD880 IS (IXUS 870), Fujifilm FinePix F100fd, Nikon Coolpix S710, Panasonic Lumix DMC-FX150, Samsung TL34 HD (NV100HD) ja Sony Cybershot DSC-W300.

 

12.12.2008    (linkki)

Foorumilaisten kuvia, kohteena Tampereen itsenäisyyspäivän ilotulitus:

Foorumilaisten kuvia:

 • Mahlainen.kuvat.fi, Autiot rakennelmat. "Alakulotettuja tunnelmia autioista paikoista ympäri Suomen. Astu sisään rikottujen ikkunoiden ja kaadettujen ovien taakse ja lähde aikamatkalle menneisyyteen."

Foorumilla on käyty ihan mielenkiintoista keskustelua (mustesuihku)kirjoittimista. Tässä yhteenveto yhden kirjottajan 10 vuoden kokemuksista Epsonin mustesuihkuista:

 • "Käyttöön otetuista (suojateipit poistettu) kaseteista haihtuu liuottimet n. 6 kuukaudessa, minkä jälkeen muste on paksua, suuttimet jatkuvasti tukkivaa tököttiä. Käytä kasetit loppuun 5 kk kuluessa ... ja heitä yli-ikäiset mäkeen, oli mustetta jäljellä tai ei."

Työvoimatoimisto, Kesäkuvaaja, Itä-Savo Oy, Savonlinna. Itä-Savon toimitukseen Savonlinnaan tarvitaan yksi ja Länsi-Savon toimitukseen Mikkeliin yksi kesäkuvaaja kesäksi 2009.

 • Työ alkaa sopimuksen mukaan
 • Työaika kokopäivätyö
 • Työn kesto 1 - 3 kk, kesä 2009
 • Haku päättyy 09.01.2009

Iltalehti, Haluatko liittyä voittajajoukkueeseen? Kesäkuvaajia Iltalehden eri osastoille ja Ilonaan.

Kakkosnelonen, Valokuvausta, Musiikkia eturivistä. Julkaistuja keikkakuvia.

Aamulehti, galleriat, Näin joulua juhlitaan maailmalla. 18 kuvaa.

Tietokone, Joka viides nuori levittelee alastonkuviaan nettiin. Yhdysvalloissa on tehty tutkimus, joka on herättänyt ihmetystä koko maassa. Paljastui, että 20 prosenttia teini-ikäisistä nuorista on lähettänyt itsestään alastomia tai osittain alastomia kuvia nettiin tai kännyköihin.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, The Most Popular and Favorite DSLR Lenses - According to Our Readers. Kyselyn tulokset, 233 vastausta.

National Geographic, 2008 International Photography Contest, voittajat + kunniamaininnan saaneet.

cnet, Underexposed, Canon to break silence about SLR's 'black dot' issue. Canon EOS 5D Mark II.

Pdnpulse.com, New Citizen Photojournalism Site Launches. Tähänastiset yritykset tehdä kauppapaikkaa ns. tavallisten ihmisten ottamista uutiskuvista ei ole olleet mitään menestyksiä, tuskin tästäkään mitään hittiä tulee.

Ephotozine.com, Testing technique and a tripod to the limit.

Gizmodo, "Magic" Site Shows Kids Santa Is Really a Just Bad Photoshop Job.

 • Capturethemagic.com, ota kuva esim. kodistasi, lähetä se, valitse yli 200 joulupukkiposeerauksesta sopiva, valitse joulupukin paikka ja koko, maksa $9.95, saat takaisin kuvan, johon on lisätty joulupukki. Ja seuraavat kuvat maksavat vain $0.99!
 • (miksi en itse keksinyt näin loistavaa liikeideaa?)

Photographyblog.com, Download VueScan 8.5 for Free. 10-vuotispäivän takia jos on joskus ostanut minkä tahansa VueScanin version, niin nyt voi imuroida uusimman version maksutta.

Dcviews.com, Extend your DSLR Live View with Zigview S2 LIVE extender (lehdistötiedote). Uusi versio. Kamerassa oltava LiveView, liitetään av-ulostuloon. 230.000 pikselin näyttö. Neliaskelinen zoom. Canon 450D, 40D, 1D MkIII, 1Ds MkIII, Nikon D3, D300, D700, D90, Sony Alpha 350, Alpha 300. Hintaluokka 250 euroa.

Kamera & Bild, Canon slog försäljningsrekord i november. Marraskuussa Canon myi ennätysmäärän digikompakteja. Ensi vuoden maailmanlaajuinen digikameramyynti tullee kuitenkin laskemaan. Tämän vuoden arvio Canonin järjelmädigimyynnistä on edelleen 4.4 miljoonaa kappaletta (38%:n kasvu).

Kamera & Bild, Linhof släpper ny digital storformatskamera. Uusi paljekamera esiteltiin jo Photokinassa. Yksinkertainen rakenne, painoa vain 1.9kg. Digiperäyhteensopiva.

The Online Photographer, The Canon 5D Mark II: First Impressions.

Megapixel.net, Olympus EVOLT E-520. Toukokuussa 2008 julkistettu. Kevyt 10 megapikselin järjestelmädigi, kuvanvakaaja ja LiveView. Lcd-näyttö on vähän isompi, nyt 2.7 tuumaa. Kuvanvakain toimii panoroidessa, vaikka kameraa pidettäisiin pystyasennossa. Oikeasti toimiva pölynpoisto (toisin kuin kilpailijoilla). Langaton salamaohjaus. Etsin on "oikeisiin" järjestelmädigeihin verrattuna pieni ja kuilumainen (mutta ei sen huonompi kuin Sony A300/A350:ssä). AF toimii suurelta osin edelleen kolmen pisteen varassa. Kuvasuhde on 4:3 perinteisen 3:2 sijaan. Kroppikerroin on kaksi. Käytettävyys 8.8. Kuvanlaatu 9.2. Suomen Olympus. Runko + 14-42mm + 40-150mm n. 750 euroa.

DCRP, Canon PowerShot SX10 IS. Syyskuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 28 - 560 mm, 20-kertainen zoom, kuvanvakaimesta uudet versiot, kääntyvä lcd-näyttö 2.5 (vain 230.000 pikseliä), elektroninen etsin, ulkoinen salamakenkä. Ei raw-kuvia. AA-akut kestävät pitkään. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Photographyblog.com, Panasonic Lumix DMC-FX37. Heinäkuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 25-125mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.5 tuuman lcd-näyttö, HD-video. Ohut kompaktikamera. Ominaisuudet hyvät, mutta kuvanlaadussa ongelmia. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 300 euroa.

 

11.12.2008    (linkki)

Hannu Siitonen, kotisivut. Pitkä urheilu-ura takana, pitkään on harrastettu luontokuvaustakin, aktiivikuvaus jatkuu edelleen. Näyttelyitäkin on pidetty ja kirjoissa on Hannun ottamia lintukuvia.

Sellasta se on... -blogi, Uusi jäsen. Sigma 70-200mm F2.8 II APO EX DG MACRO.

Valokuvatorstai, 112. haaste. Tekstikatkelma: "Toisinaan minä inhoan sanoja. Ne ovat valtavan henkisen jäävuoren huippuja ja nythän me kaikki jo tiedämme miten Titanicin kävi. Pikimusta kuilu avautuu sen välillä mitä on olemassa ja mitä sanat yrittävät kuvata. Kaikki ilmiöt yksinkertaistetaan, ne naulataan sanoilla kiinni ja niistä tulee mustavalkoisia, ehdottomia." Kuvaa jokin tekstin herättämä mielikuva tai kommentti.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 111. haaste. Itsenäisyyspäivän kuvapeittohaaste. Haasteen otti vastaan 115 kuvaajaa.

Tässä digicamera.netin uutiset englanniksi (automaattikäännös).

Suomen Google, Zeitgeist 2008: Suomi. Suosituimpia hakuja.

Huutokauppa, 12.12.2008, Helsingin Poliisin löytötavara / Järjestyspoliisin huutokaupat, löytötavarahuutokauppa.

P78 Digikamera Sony DSC-W12. kotelossa

P79 Digikamera Fujifilm Z10. Finepix Z. + musta kotelo

P82 Digikamera Sony Cyber-shot 3.2. DSC-P32

P84 Digikamera Canon PowerShot S230. 3.2 mega pixels. PC1037. mustassa kotelossa

P86 Digikamera Konica Minolta Dimage G 530

P90 Digikamera. 960 POWERC@M CCD

P92 Digikamera Canon Ixus 860 IS. 8.0 Mega Pixels

P93 Digikamera Nicon CoolPix L14. 7.1 megapixels

Panttihuutokauppa Helsingissä 17.12.2008. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi).

DIGIKAMERA SAMSUNG DIGIMAX S1000 10.1 MP 80 e
MUISTIKORTTI 2 GB 1 MUISTITIKKU
2 KAAPELIA
- 76 euroa

DIGIKAMERA CANON IXUS 950 IS 8.0MP 100 e
LATURI 1 KAAPELI OHJEET
- 155 euroa

KAMERA HASSELBLAD 1000F 300 e
OBJEKTIIVI CARL ZEISS 1:2.8 80MM
OBJEKTIIVI CARL ZEISS 1:5.6 250MM
OBJEKTIIVI HEINZ KILFITT 1:35 150MM
LUUPPI-ETSIN
LAUKKU
- 520 euroa

DIGIKAMERA HP PHOTOSMART R847 8.0MP 80 e
MUISTIKORTTI 2 GB 1 LATURI OHJEET
- 70 euroa

KAMERA LEICA MINI ZOOM 35-70 60 e
- 20 euroa

DIGIKAMERA OLYMPUS E-400 10MP 250 e
OBJEKTIIVI OLYMPUS 14-42MM 1:35-5.6
- 200 euroa

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to take a Photograph out of a Plane Window.

Cinema5D.com, the Forum for DSLR filmmakers. Sattuneestä syystä kameroina Canon 5D MK II ja Nikon D90.

Celticlands.com, DIY Flash Gel Kit. Piirtoheitinkalvolle (laser) printataan laserila eri värejä. Valmis kolmen värin pdf-pohja.

 • (meiltäkin löytyy yksi paketti piirtoheitinkalvoa...)

Earthboundlight.com, Cool Gifts for Photographers and Other Cool People (Photo Tip of the Week). Gorillapod, Wireless Remote, Lensbaby jne.

Sinarcameras.com, Sinar News International December 8th 2008. Keskikokoa.

(Foorumilta) Dpreview.com, foorumi, Sony SLR Talk, Re: Sony A700 Backfocus.

 • Digicamera.netin foorumilainen: Sigma 17-70 backfocus ongelma F2.8:lla, kamerana Sony a350, automaattitarkennus 20cm takana. "Itse käänsin kaikkia kolme ruuvia juurikin tuon 1/4 käännöstä ja kyllä on kohillaan =)"
 • "Elikkäs löysin ohjeet netistä miten voi itse korjata tämän back focus "errorin". En voi muuta kuin sanoa että ihan käsittämättömän helppo juttu! Ja todellakin kaikki objektiivit ovat nyt tarkkoja!! Huh huh mikä helpotus ja nyt tosiaan käsitys "spot on" sai minulla aivan uuden merkityksen =)2

Shutterbug.com, Digital SLR Cameras: Cameras Get Smarter, With More Live View And Video, Too. Yhteenvetoa markkinoista.

cnet, Underexposed, New Canon SLR bumps Sony on sensor test.

Roundshot.ch, 2008 IAPP Panorama Contest. Tulokset. 10 maasta (ei Suomea) 288 kuvaa.

Photographyblog.com, New Olympus Mju Tough Cameras. Uudet mallit esitellään tammikuussa 2009.

Kamera & Bild, Webb-TV: Vi testar Canon Eos 5D Mark II.

Artbyphil.com, Canon 5D Mark II. Syyskuussa 2008 julkistettu. 21.1 megapikseliä, täyden ruudun kenno, ISO 50 - 25.600, 1080p HD movie, live view, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), akun kesto parantunut, samoin pölynpoisto. 3.9 kuvaa sekunnissa, videota kuvatessa voi ottaa myös still-kuvia. Pistetarkennus 3.5 %. Compact Flash. Painoa 810 gr. Etsin 98%. Sulkimen kesto 150.000. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 2.500 euroa.

The Online Photographer, The Canon 5D Mark II: In the House.

Ephotozine.com, Wide angles and landscapes. Nikon 14-24 f2.8 ja Canon 1dsIII. Miten ja miltä tulos näytti. Canonilta ei löydy vastaavan tasoista objektiivia.

Ephotozine.com, Fujifilm FinePix F60fd. Elokuussa 2008 julkistettu. F50fd-malliin päivitys. 12 megapikseliä, 35-105 mm, 3- kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä), etsintä ei ollenkaan. Arvosana 4.5 * / 5 *.Suomen Fuji. Suomen hinta on n. 190 euroa.

Trustedreviews.com, Nikon CoolPix S710. Elokuussa 2008 julkistettu. Ultrakompakti, 14.5 megapikseliä, 28-101mm, 3.6-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö. 3 väriä. Arvosana 7/10. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 330 euroa.

 

10.12.2008    (linkki)

Viikon 50 kuva: Onnittelukortti 50-vuotiaalle.

Foorumilaisten kuvia:

Kansainvälisen Metro-lehden järjestämän valokuvauskilpailun Metro Global Photo Challenge tämän vuoden kilpailun teema oli Urban Jungle. Kilpailun voittaja on julkistettu, voitto meni tänä vuonna Kanadaan.

Luonnonvalo.net, "Luonnonvalo.net on harrastajakuvaajan kotisivu, joka sisältää valokuvia enimmäkseen pääkaupunkiseudulta. Suurin osa kuvista on Helsingin Malminkartanon lähistöltä, mutta periaatteessa niitä saattaa tulla melkein mistä tahansa. Lähes kaikki kuvista on sivuston nimen mukaisesti otettu ulkona luonnonvalossa ja suurin osa niistä on luontokuvia."

 • ja sitten uusin tiedote 2.12.2008, Menestystä Luonto-Liiton kuvauskisassa, "Luonto-Liiton nuorille suunnatun luontokuvauskilpailun tulokset julkistettiin tänään. Kilpailussa oli kolme sarjaa, joista keskimmäisessä (1990-1995 syntyneet) sain sekä voiton että kunniamaininnan. Voitto irtosi toukokuisella otoksella kalastavasta naurulokista ja kunniamaininta kesäisellä kuikkakuvalla."

Digitoday, Wikipedia julkaisee yli 100 000 historiallista valokuvaa. Saksan valtionarkisto Bundesarchiv lataa Wikipediaan kuvia siirtomaa-ajoilta kolmannen valtakunnan kautta nykypäivään asti.

 • arkisto on luovuttanut valokuvat Wikipedian kautta vapaaseen käyttöön Creative Commons -organisaation standardilisenssillä

(eiliseen digicamera.netin uutiseen jatkoa) HS, Ahtisaaren kasvot väärinpäin Nobel-postimerkissä.

 • Ilta-Sanomat, Presidentin jakaus väärällä puolella
 • (Miksei valittu sellaista kuvaa, jossa Ahtisaari katsoisi jo valmiiksi oikeaan suuntaan? Sanotaan nyt vaikka niin, että jos minusta joskus tulisi kuva postimerkkiin, niin aivan varmasti en haluaisi kuvan olevan peilikuva kasvoistani. Virhe mikä virhe).
 • (Foorumille kirjoittanut make58 oli lähettänyt palautelomakkeella Ilta-Sanomille jo toissapäivänä vinkin, että postimerkin kuva on väärinpäin...)

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi.

Digitoday, Polaroid-filmin valmistus päättyy vuoden lopussa. Polaroid-pikakameroiden kuusikymmenvuotinen taival päättyy vuoden lopussa, kun filmien valmistus loppuu.

Pohdiskeleva Liftari -blogi, Pakko saada. Joululahjaksi keilapallokassin näköinen kameralaukku.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Photograph Children.

Photocritic.org, The world through a lens: Photo etiquette.

Rob Galbraith, Dan Chung publishes video portrait shot with Canon EOS 5D Mark II.

Dpreview.com, Nikon updates Capture NX & Camera Control Pro.

Dcviews.com, Sigma introduces the APO 200-500mm F2.8 lens for Nikon. Nikon-versiokin tästä bazookasta. Painoa 15.7 kg. $15.900.

Photodailynews.com, Make great ebay and product photos for about ten bucks. Tee-se-itse -valoteltta.

Rob Galbraith, Nikon acknowledges Sony connection in D3X image sensor. Sonyn valmistama, speksit Nikonilta.

Dlisted.com, MiserAlba Before & After. Pari kuvaa ennen ja jälkeen Photoshopin.

Rob Galbraith, Canon EOS 5D Mark II, Griffin Simplifi added to CF/SD Performance Database. Tietokanta, eri korttien ja kameramallien luku/kirjoitusnopeudet.

Årets Bild 2009, The Swedish Picture of the Year Award 2009. Kilpailusivut ovat auenneet, 13 eri luokkaa. Kuvien viimeinen jättöpäivän on 4.1.2009. Yhden kuvan kilpailuun osallistuminen maksaa 100 Skr, 9.46 euroa.

Cameras.co.uk, Canon Powershot G10. Syyskuussa 2008 julkistettu. 14.7 megapikseliä, 28 - 140 mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (461.000 pikseliä). Optinen etsin. Painoa 350 g. Luokassaan paras, hinta korkeahko. Arvosana 91. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 450 euroa.

Photozone.de, Panasonic Lumix DMC-L10. Julkistettu elokuussa 2007. 10 megapikselin järjestelmädigi, 4/3-systeemi, kroppikerroin 2, kääntyvä 2.5 tuuman lcd-näyttö. Kasvojen tunnistusta. Suomen Panasonic. Suomen hinta on 1.150 euroa (14-50mm kittiobjektiivi mukana).

Photographyblog.com, Fujifilm Finepix F60fd. Elokuussa 2008 julkistettu. F50fd-malliin päivitys. 12 megapikseliä, 35-105 mm, 3- kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä), etsintä ei ollenkaan. Arvosana 4.5 * / 5 *.Suomen Fuji. Suomen hinta on n. 190 euroa.

 

09.12.2008    (linkki)

PROPAGANDANÄYTTELY
Tampereen Kameraseura 75 vuotta
31.12.2008

Tampereen Kameraseura ry. täyttää kuluvana vuonna 75 vuotta. Juhlan kunniaksi Emil-saliin on koottu seuran tuotantoa esittelevä laaja näyttely. Mukana on noin 120 valokuvaa 62 kuvaajalta 75 vuoden ajalta.

Kunnianosoituksena Tampereen Kameraseuran pioneereille 75-vuotisjuhlanäyttely on nimetty perustamisvuonna 1933 pidetyn ensimmäisen valokuvakilpailun ja -näyttelyn nimen mukaisesti Propagandanäyttelyksi.

Näyttelyn on tuottanut Tampereen Kameraseuran johtokunta yhdessä kameraseuran historiaa tutkineen Rauno Kivelän kanssa.

Emil-sali, Vanha kirjastotalo
Keskustori 4, Tampere
ma–pe 10–18, la–su 11–17
Poikkeukset: näyttely on suljettu 24.–26.12. ja sulkeutuu 23.12. ja 31.12. klo 16.

Foorumilaisten kuvia, Itsenäisyyspäivän paraati Turussa.

Kansainvälisen Backlight 08 -valokuvatapahtuman päänäyttelyt (13.9.-16.11.) keräsivät Suomessa, Italiassa, Itävallassa ja Puolassa ennätysmäärän kävijoitä. Kaiken kaikkiaan yleisöä riitti 30.442 kävijän verran.

Backlight 08 -valokuvatapahtuma elää vielä päänäyttelyiden loppumisen jälkeenkin. Suuri kokoomanäyttely on Puolassa Lodzin taidekeskuksessa toukokuussa 2009. Kevään ja kesän aikana töitä on esillä myös monissa eri gallerioissa eri puolilla Eurooppaa.

Tamperelainen Valokuvakeskus Nykyaika on järjestänyt Backlight-triennaalia vuodesta 1987. Tänä vuonna muita järjestäjiä olivat Pohjoinen Valokuvakeskus Oulusta, Fluss - Society for the Promotion of Photo- and Media Art (Wolkersdorf, Itävalta), Lodz Art Center (Lodz, Puola), Fondazione Studio Marangoni, (Firenze, Italia).

Suomessa päätapahtumaa täydensi monipuolinen Symposium-ohjelma, johon kuului paneelikeskusteluja, taiteilijatapaamisia, seminaareja, luentoja, alan opiskelijoiden sekä taiteilijoiden työpajoja, workshop-näyttelyitä ja portfoliokatselmuksia. Symposium-ohjelmaan osallistui n. 2300 kävijää.

Special Edition * Backlight 08 Symposium -näyttely
21.12.2008 asti

Tampereen ammattikorkeakoulun Valokuvataiteen erikoistumisopiskelijoiden valokuvaprojekteja esittelevä Special Edition -näyttely jatkaa Backlight 08 Symposiumin näyttelysarjaa Tampereella.

TR1, Vooninki-sali
Väinö Linnan aukio 13, Tampere
ti-su klo 10-18

Olli Rinteen digiFAQ on siirtynyt osoitteeseen digifaq.info. Linkkejä on tarkistettu ja tekstiäkin ajantasaistettu. Sivusto on ollut pystyssä jo vuodesta 2001.

Nikonistit.blogspot.com, alan miehille. 14 merkintää, ensimmäinen merkintä 16.11.2008. Eri kirjoittajia.

Outoa Taigaa -blogi, Canon vs. for Canon. Jalustapannan hinta, alkuperäinen n. 140 euroa, kopio Hongkongista 22.19 euroa (sis. pk.).

 • (sitten voikin miettiä, kenen puoleen kääntyä, jos jalustapanta ei kestäkään pakkasessa ja hajoaa kriittisessä paikassa/kohdassa...)

Katse.org, uudeksi päätoimittajaksi lienee valittu Lauri Nykopp. Näin voisi päätellä etusivun pikkupojan kuvaan liittyvästä tekstistä.

(tarkkasilmäinen foorumilainen) "Martti Ahtisaaren postimerkki näyttäisi olevan peilikuva? Painettu kuulemma Ranskassa. Ssuunnittelija on suomalainen taiteilija Antti Raudaskoski."

Ilta-Sanomat, Katso vuoden parhaat uutiskuvat maailmalta! IS valitsi Reutersin kuvista 10 kpl.

Panttihuutokauppa Tampereella 11.12.2008. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi).

DIGIKAMERA CASIO EXILIM EX-Z8 60 e
MUISTIKORTTI 1GB
AKKU VIALL 1 LATURI EI TESTATTU
TAKUU VOIMASSA 1/09
- 70 euroa

STUDIOSALAMA QFLASH T5D QUANTUM 300 e
AKKUMODULI QUANTUM TURBO COMPACT VÄLIJOHTOJA
DIGIKAMERA PANASONIC LUMIX DMC-LX1 1 LATURI
MUISTIKORTTI 2GB
- 350 euroa

DIGIKAMERARUNKO CANON EOS 30D 500 e
OBJEKTIIVI 18-55MM 1 MUISTIKORTTI 512MB
LATAUSLAITE 1 AKKUKAHVA CANON BG-E2
ASENNUSLEVYKKEET JOHDOT OHJEKIRJA
- poistettu

DIGIVIDEOKAMERA SONY DCR-PC109E 1 LATAUSLAITE 170 e
KAUKOSÄÄDIN 1 TELAKKA 1 VARUSTELAUKKU
- poistettu

VIDEOKAMERA PANASONIC NV-DX1 MINIDV 210 e
LATURI 3 VARA-AKKUA JOHTOJA 1 KAUKOSÄÄDIN
SUOJALAUKKU
- poistettu

DIGIKAMERA SONY DSC-W35 1 MUISTIKORTTI 1 LATAUS- 74 e
LAITE ASENNUSLEVYKE OHJEKIRJA JOHDOT SUOJAKOTELO
TAKUU VOIMASSA 9/2009
- 74 euroa

VIDEOKAMERA JVC JY-VS200E 190 e
3 AKKUA 1 LATURI 1 VARUSTELAUKKU
- poistettu

OBJEKTIIVI CANON 75-300MM 1:4-5.6 80 e
SALAMALAITE CANON 380 EX
- poistettu

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 7 Travel Photography Tips.

Prophotolife.com, “fixing it” in Photoshop. Ensimmäisenä päivänä satoi, toisena päivänän oli pilvistä ja harmaata, lämpötila oli pakkasen puolella. Yhden kuvan tarina, miten korjattiin.

Digilta ProTalk, Canon 5D Mark II Video Monday!!!

Strobist, Cheap, Soft, 360-Degree Light. Jaha, nyt käytetään Suomessa suosittuja riisipallovalaisimia salamavalon pehmentäjinä, tarkat ohjeet.

Rob Galbraith, onOne now shipping Genuine Fractals 6. Professional-versio $299.95, Standard-versio $159.95.

Wired.com, Adapter Puts Leica Lenses on Micro Four Thirds Cameras. 150 euroa.

LetsGoDigital, Panasonic Lumix DMC-G1. Syyskuussa 2008 julkistettu. Uuden Micro Four Thirds -standarin mukainen. Pienempi ja kevyempi rakenne kuin aiemmin. Ei enää järjestelmäkamerassa optista etsintä, vain elektroninen etsin. Ei peiliä. Etsin vaikuttaa ainakin yhtä hyvältä kuin perinteisten 4/3-systeemin etsimet (jotka eivät ole kovin hyviä). 12 megapikseliä, ei sisäänrakennettua kuvanvakaajaa. Järjestelmäkamera, joka näyttää kompaktikameralta, ei kuitenkaan videota. Kääntyvä 3 tuuman lcd-näyttö (460.000 pikseliä), kuvasuhde 3:2 (ei kennon 4:3 -kuvasuhdetta). Adapterin avulla voidaan käyttää perus 4/3-systeemin objektiiveja. Ensi vuoden mallissa video. Arvosana 81%, Excellent. Suomen Panasonic (Suomen Panasonicin urli näytti aamulla vievän Saksan Panasonicin sivuille?). Suomen hinta on n. 800 euroa (14-45 mm kittiobjektiivi mukana).

Cameralabs.com, Canon EOS 5D Mark II vs EOS 5D High ISO Noise.

Bobatkins.com.

Digitalcamerainfo.com, Canon PowerShot SX110 IS. Julkistettu elokuussa 2008. 9 megapikseliä, 36 - 360 mm, 10-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö, 20 kuvausohjelmaa, AA-akut. Ei mikään pieni kamera, käynnistys parissa sekunnissa, kuvia voi ottaa jatkuvasti 1.9 sekunnin välein. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 250 euroa.

Digitalcamerainfo.com, Olympus Stylus 1050 SW. Elokuussa 2008 julkistettu. Iskunkestävä (1.5 m), vedenkestävä (3 m). 10 megapikseliä, litteä pokkari, 38-114 mm, 3-kertainen zoom, kuvanvakaaja, ei optista etsintä, 2.7 tuuman lcd-näyttö. Suome Olympus. Suomen hinta on n. 290 euroa.

Photoreview.com.au, Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD. Ei täyskennoisille. Vääristymiä. Kuvanvakaaja. Suomen maahantuoja Focus Nordic (vuodenvaihteen jälkeen pitäisi olla sivut käännettynä suomeksi). Suomen hinta on n. 560 euroa.

Digicamreview.com, Polaroid Pogo Mobile Printer Mini Review. Kuvien printtaus vie aikaa yhden minuutin. Hinta £86, 30 kpl printtipaperia £9. Akkuja ladataan kaksi tuntiaa, kestävät 15 kuvan printtauksen. Bluetooth/USB.

 

08.12.2008    (linkki)

Sulantoblog, uutta.

Smashingmagazine.com, 50 Excellent Digital Photography Photoshop Tutorials. Eri puolilta nettiä koottu linkkejä.

Diyphotography.net, Six Photography Projects You Can Print Or Fold.

Techradar.com, Nikon snaps up DSLR number one spot. ...The official announcement is that Nikon is "number one for share by volume in the UK, Europe, USA and Japan."...

 • viime vuonna Canonin osuus oli 41%, Nikonin 40%

Digitaljournalist.org, Chuck Westfall, Tech Tips December 2008. Canon-asiaa.

 • Miksei gradient-filtteriä vastaavaa efektiä voi tehdä jo kamerassa?
 • Miten käytetään Micro Focus Adjustmenttia Mark III -mallissa?
 • Miten kroppirungolla kuvaaminen eroaa täyskennoisella kuvaamisesta, kun on kyse suljinajoista?
 • sRaw?
 • Canon EOS 400D ja ei-Canon-salama
 • Mikä kennoissa vastaa filmiajan värilämpötiloja?

Lowel.com, Learning to Light Better. Studiokuvaukseen valmistajalta ohjeita.

Modelmayhem.com, Lighting Setup Tutorials: basic to advanced. Yli tuhat viestiä.

Dpreview.com, foorumi, Film . Hitler rants about d3x. Uudelleen tekstitetty Youtube-video, hauska...

Scottkelby.com, Scott’s Quick Nikon D3x Pricing Q&A.

The Online Photographer, New Zeiss Lens Site.

Gizmodo, Unleash Your Inner Voyeur With a Super-Secret Spy Lens.

 • Photojojo.com, The Super-Secret Spy Lens
 • (On minullakin tällainen, sen nimi on "Jessops Candid Angle Lens Attachment". Pitäisi jostain hommata sopiva adapteri, että pääsisi kokeilemaan. Series VII, 77 mm olisi sopiva, $5, mutta postikulut $25)

 

07.12.2008    (linkki)

Foorumilaisten kuvia, Veli-Pekka Katajamäki, kuvakulkuri.1g.fi/kuvat. Paljon luontokuvia, mutta myös muuta.

FOTOFINLANDIA 2008
19.12.2008 asti

Fotofinlandia 2008 -kilpailun kolme parasta, Hannes Heikura, Pekka Luukkola ja Henrik Malmström, esittäytyvät kuvasarjoillaan Kamera-galleriassa. Kaikki loppukilpailuun hyväksytyt teokset ovat lisäksi nähtävillä galleriassa projisoituina.

Kamera-galleria
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
ma-pe klo 11-17

Olli Rinne, digiFAQ, Digikamera-artikkeleitani. Pidempiä kirjoituksia.

Roomerin Sekalaiset. Joitakin kirjoituksia valokuvauksesta.

Patricia Seppälän säätiön apurahat. Lehtikuvauksen ja muun dokumentoivan valokuvauksen sekä kuvajournalismin tukemiseksi. Apurahoja kirjan tekemiseen, näyttelyavustuksiin, opintoihin, lehden kehittämiseen.

Liisatakala.com, seitsemältä eri alueelta yhteensä 300 valokuvaa. Paljon katseltavaa.

Utain, Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen viikkolehti.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, joulukuun kuvaaja 2008, turkulainen Maria Grönroos.

Suomen Lehtikuvaajat ry, joulukuun kuvaaja: Marko Happo.

Muutama foorumilainen on vähän testaillut Canon 5D MKII -mallia, testikuvia.

HS, Reuters valitsi kuvan Johanna Tukiaisesta vuoden uutiskuviin. Kansainvälinen uutistoimisto Reuters on nostanut kuvan eroottisesta tanssijasta Johanna Tukiaisesta vuoden merkittävimpien kuvien joukkoon, kertoo Ilta-Sanomat verkkosivuillaan.

Mulletoi.com.

 • Extremekamera, 139 euroa, näyttää jättikokoiselta rannekellolta, voidaan kiinnittää melkein mihin vain, vesitiivis 30m, videota ja still-kuvaa
 • Savukone, 44.90 euroa
 • Saippuakuplakone

Photo.net, foorumi.

Luminous Landscape, Alan Briot, Of Audiences and Best Sellers. There are always two people in every picture: the photographer and the viewer.

Emmet-photography.com, Rosco Sample Gels. 187 eriväristä muovikalvoa salaman edessä taustaa valaisemassa. Kaikista esimerkit.

Yourphototips.com, 100 +1 Best Photography Blogs, Websites, Podcasts, and Magazines of 2008.

Seattlepi.com, Are you on catnip camera? Kissalla pieni kamera kaulassa.

Fotosidan.se, Fotosidan Magasin #1 2009. Uuden lehden ensimmäinen numero.

Cameralabs.com, Canon EOS 5D Mark II vs EOS 5D High ISO Noise.

The Online Photographer, Panasonic LX3 Barrel Distortion Controversy. Leica ja Panasonic päätyivät sellaiseen ratkaisuun, että objektiivin virheet korjataan softassa, ei objektiivia suunniteltaessa. Aika iso tynnyrivääristymä ja värivirhe katoaa, kun käytetään kameran mukana tulevaa softaa raw-tiedostojen muuntamiseen.

Photozone.de, Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM. Vain kroppikennoisille, painoa 385g, filtterikierre 77mm. Laajakulmapäässä vain vähän vääristymää. Nurkat tummuvat. Värivirhettä laajakulmaksi vähän (värivirhe = CA = Cromatic Aberration). Hyvä objektiivi, vaikka onkin kilpaijoitaan (Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 ja Tokina AF 12-24mm f/4 ) reilusti kalliimpi. Objektiivi.info. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 850 euroa.

Photozone.de, Sigma AF 18-125mm f/3.8-5.6 DC HSM OS (Canon). Tammikuussa 2008 julkistettu. Kuvanvakaaja. Painoa 490g, filtterikierre on 67mm. Vääristymät pysyvät kohtuullisen hyvin kurissa, laajakulmapäässä aika huomattava vääristymä. Telepäässä reunat pehmeitä. Tarkennus keskitasoa. Suomen hinta on n. 350 euroa.

LetsGoDigital, Sony Alpha A350 housing. Va-kotelo. Hinta on n. 1.700 euroa.

 

06.12.2008    (linkki)

Foorumilta, shaton, New York City.

Työvoimatoimisto, Valokuvauksen opettaja, Päijät-Hämeen koulutuskonserni-kuntayhtymä, Lahti. Valokuvauksen sivutoiminen (n.15h / vko) tuntiopettaja ajalle 7.1.2009 - 4.2.2009. Edellytetaään valokuvaajan koulutusta ja työkokemusta valokuvaajana toimimisesta. Opettajakokemus lasketaan eduksi.

 • Työpaikan osoite Lahti, 15200 LAHTI
 • Palkkaus OVTES
 • Työ alkaa 07.01.2009
 • Työaika osapäivätyö
 • Työn kesto 11 pv - 1 kk, 4.2.2009 saakka
 • Haku päättyy 18.12.2008 klo 16:00

YLE, Suomen vanhin valokuvagalleria täyttää 30 vuotta. Hippolyte.

Kaleva, Kameraa edestä ja takaa. ...Ikäheimo keinuttaa vauvan vaunuja ja miettii miksi alkaisi isona. Ulkomailla vietettyjen mallivuosien jälkeen hän on opiskellut Suomessa kuvailmaisua ja käsikirjoitusta, valmistunut medianomiksi ja toiminut pari vuotta freelancer- kuvaajana....

 • Ikäheimon valokuvaaja-minän portfoliosta löytyy kapinoivia muotikuvia, arkea ja tuttuja kasvoja. Hän on kuvannut muun muassa laulaja Anna Abreun ensimmäisen ja viimeisimmän levynkannet ja promokuvat sekä Johanna Kurkelan levynkannet.
 • kotisivut sanomuikku.com
 • utain.uta.fi, Kameran edestä kameran taakse, 22.2.2007

Janneheimonen.net, Panasonic LX3 : Vähemmän kohinaa sisätiloihin…

Kaleva, Saksan arkisto antaa 100 000 valokuvaa Wikipediaan. Kaikkiaan arkistossa on 11 miljoonaa kuvaa.

Tähdet ja avaruus, Suomessa löydettiin uusi halo.

(Foorumilta) Honda vahvisti vetäytyvänsä F1:stä.

 • (mitenköhän likainen kuvaajan kenno oikein on, kun isollakin aukolla näkyy likainen kenno noin selvästi? ei näin...)

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Photograph Kids - Leave Your Tips Here.

Rob Galbraith, Nikon D3X announcement article updated.

Megapixel.net, Software does right-click image editing. $49.94.

Kamera & Bild, Pressfotografernas klubb polisanmäld för förtal.

Realtid.se, Miljardskatt i bilder. I Enköping finns en okänd guldgruva med fem miljoner flygbilder över Sverige. Det sammanlagda värdet på marknaden är flera miljarder kronor.

Anandtech.com, First Look: Canon 5D Mark II. Syyskuussa 2008 julkistettu. 21.1 megapikseliä, täyden ruudun kenno, ISO 50 - 25.600, 1080p HD movie, live view, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), akun kesto parantunut, samoin pölynpoisto. 3.9 kuvaa sekunnissa, videota kuvatessa voi ottaa myös still-kuvia. Pistetarkennus vain 3.5 %. Compact Flash. Painoa 810 gr. Etsin 98%. Sulkimen kesto 150.000. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 2.500 euroa.

Picturestoryblog.com, Canon 5D Mark II.

IR, Canon 5D Mark II's first test shots posted!

IR, Pentax K200D. K100D:n seuraaja, tammikuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, kuvanvakaaja, säänkestävä, ISO 1600, 2.7 tuuman lcd-näyttö, kroppikerroin 1.5. Sarjakuvaus 2.8 kuvaa sekunnissa neljän kuvan verran, ei mikään vauhtihirmu. AA-akut. Kennon pölyn löytämistä varten on oma kuvausohjelma, automaattista enemmän tai vähemmän toimivaa pölynpoistoa. Sisäänrakennettu salama, ohjeluku 13. Raw-muodoksi voi valita Adoben DNG:n tai Pentaxin oman PEF:n. Ei Live View:tä. Sarjakuvaus 2.8 kuvaa sekunnissa neljän/viiden kuvan verran. Ks. Focus Nordic. Suomen hinta on n. 650 euroa (mukana 18-200 mm).

 • (mallin valmistuksen lopettaminen oli ns. uutisankka)

Dpreview.com, Holidays '08 Compact Camera Group Test. Canon Powershot SD790 IS (IXUS 90), Casio Exilim EX-S10, Fujifilm FinePix Z200fd, Nikon Coolpix S210, Nikon Coolpix S60, Olympus Stylus 1040, Panasonic Lumix DMC-FX37, Pentax Optio S12 ja Sony Cybershot DSC-T700.

Digital ProTalk, Radio Transmitters and Receivers. Quantum. Ei ihan halvimmasta päästä...

Cameralabs.com, Pentax Optio W60. Toukokuussa 2008 julkistettu. Kevyt ja vettäpitävä pokkari, 10 megapikseliä, 28-140mm, 5-kertainen zoom, hd-out. Focus Nordic. Suomen hinta on n. 300 euroa.

Pcmag.com, How to Buy a Cheap Digital Camera. 15 mallia.

 

05.12.2008    (linkki)

Tommi Pitkänen, www.arcticparadise.fi, isä lienee tunnetumpi. Muun tekemisen ohessa Tommin kuvaamia postikortteja on myyty miljoonia. Matkamiehen mietteitä, kirjoituksia eri alueilta (myös valokuvausta sivuavia).

Taide-lehti 5/2008, Kritiikit 5-08. Kuvia lähihistoriasta... Ismo Hölttö & Mikko Savolainen: retrospektiivi, Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki, 5.9.–6.1.2009.

Valokuvatorstai, 111. haaste. Valokuvatorstai haluaa juhlistaa itsenäisyyspäivää kuvapeittohaasteella. Tarkoituksena on kerätä mahdollisimman kattava peitto osallistujien itsenäisyyspäivästä, kuvausaika n. klo 18. Haaste on varattu yksinomaan tuoreille 6.12. 2008 klo 18 otetuille kuville.

 • Osallistuminen, ohjeet.
 • 110. haaste. Inspiksenä oli "lasi". Haasteen otti vastaan 174 kuvaajaa.

Jokuroti.com, Henri Käck Photography. Sivuja on uudistettu. Bändikuvausta.

Aamulehti, Kuvakisan voittokuva syntyi sattumasta. Täytyy odottaa vihreää valoa. Siinä kuva, jolla Stefan Sahlander voitti Aamulehden kuvakilpailun. Kisan teema oli: Ota hauska kuva!

Pekkapotka.com, blogi, Passikuvassa.

Savon Sanomat, Valokuvan aluenäyttely peilaa maakunnan historiaa. Vuoden 2008 Pohjois-Savon valokuvan aluenäyttely avautui VB-valokuvakeskuksessa ja Kuopion korttelimuseossa torstai-iltana. Kokonaisuus esittelee maakunnan mennyttä ja nykypäivän elämää yli kahdenkymmenen kuvaajan ja kahden taiteilijaparin töinä. Yhteinen teema on "dokumentti".

Panttihuutokauppa Helsingissä 10.12.2008. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi).

DIGIKAMERA CANON IXUS 80 IS 8.0 MP 120 e
LATURI + TV-KAAPELIT
2 MUISTIKORTTIA 4 GB JA 32 MB
- 160 euroa

DIGIVIDEOKAMERA JVC GR-D720E 120 e
LATURI + JOHDOT
- ei tarjousta

DIGIKAMERA CANON IXUS 75 7.1 MB 70 e
VYÖKOTELO
- poistettu

DIGIKAMERA OLYMPUS FE-170 6.0 MP 60 e
MUISTIKORTTI 512 MB
- poistettu

DIGIVIDEOKAMERA PANASONIC NV-GSI8 100 e
1 LATURI 1 TV-KAAPELI
- 105 euroa

DIGIVIDEOKAMERA CANON DM-XL1E 3CCD 1200 e
OBJEKTIIVI CANON VIDEO XL 5.5-88/1.6-2.6 IS
OBJEKTIIVI CANON VIDEO XL 3.4-10.2/1.8-2.2
1 AKKU 1 KAUKOSÄÄDIN 1 LATURI
KÄYTTÖOHJEET + TARVIKKEITA
SALKKU
- poistettu

KAMERANRUNKO NIKON FM 150 e
OBJEKTIIVI 55MM 1:3.5 MICRO-NIKKOR
ONJEKTIIVI VIVITAR 70-150MM 1:3.8
- ei tarjousta

Ilta-Sanomat, Lumi pyrytti katolle partaukon - katso kuva Pomarkusta!

Photo.net, foorumi.

Reuters, Pictures of the year 2008. Parhaat, 135 kuvaa.

Venetsian tulvakuvia, Bostom.com, Venice under water.

SmibsTV :: Episode 19 - Michael Reichmann. Haastattelu, 18:35.

Digital Photography School, 11 Fun Lego Photos.

Diyphotography.net, Double Your Light Stand As A Portable Backdrop Mount System. Yksityiskohtaiset kuvat.

cnet, Underexposed, Microsoft gets a better answer to Flickr. MS yrittää nyt tosissaan kuvagalleriamarkkinoille, Windows Live Photos -sivustoa on uudistettu. 25GB tilaa, kuvien jakaminen jne.

Howto.wired.com, Make a Lens Case.

 • (Uudet vähän siistimmät objektiivipussukat eivät paljoa maksa).

IR, SilverFast Releases Special Update for Canon Scanners (lehdistötiedote).

Photographyblog.com, Canon EOS 5D Mark II. Syyskuussa 2008 julkistettu. 21.1 megapikseliä, täyden ruudun kenno, ISO 50 - 25.600, 1080p HD movie, live view, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), akun kesto parantunut, samoin pölynpoisto. 3.9 kuvaa sekunnissa, videota kuvatessa voi ottaa myös still-kuvia. Pistetarkennus vain 3.5 %. Compact Flash. Painoa 810 gr. Etsin 98%. Sulkimen kesto 150.000. Arvosana 5 * / 5 *. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 2.500 euroa.

Kamera & Bild, Första uppdraget med 5D mark II.

Fotosidan.se, Videons revansch på stillbilden. Videota voi pian muokata kuten still-kuvaa.

Ephotozine.com, Panasonic Lumix DMC-TZ5. Maaliskuussa 2008 julkistettu. 9 megapikseliä, 28-280mm, 10-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (460.000 pikseliä), hd-video. Arvosana 7/10. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 260 euroa.

IR, Canon MP620 -- WiFi All-in-One Printer. Monitoimitulostin. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 150 euroa.

Gizmodo.com, The Ultimate $250 Camera Shoot-Out. Samsung TL9, Canon SD790, Nikon S560, Sony W170, Panasonic FS20, Kodak M1093.

 • (Olisivatpa kaikki kamera-arviot näin yksinkertaisia, olisipa maailmakin oikeasti näin mustavalkoinen...)

Digicamreview.com, Panasonic Lumix DMC-FX150. Julkistettu heinäkuussa 2008. 14.7 megapikseliä, 28-100mm, kuvanvakaaja, kuvausohjelmia (kaksi lapsiohjelmaa), 2.7 tuuman lcd-näyttö. Kova Canon Digital IXUS 980 IS -mallin kilpailija. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Cameras.co.uk, Olympus SP-565 UZ. Elokuussa 2008 julkistettu, tammikuussa julkistetun SP-570:n pikkuveli, 10 megapikseliä, 26-520 mm, 20-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Arvosana 82. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 400 euroa.

The-digital-picture.com, Lensbaby Composer. Uusinta sukupolvea, valikoivaa sumeutta kuviin. $270.

Shutterbug.com, Zeiss Distagon f/2 28mm ZF. Manuaalitarkenteinen. Iso, painava, yli $1.000. Huippulaatua, mutta automaattitarkenteisessa digissä (tietenkin) vähän hankala käyttää.

 

04.12.2008    (linkki)

Arjen alkemiaa - Jaana Partanen
18.1.2009 asti

Jaana Partanen: Oikea prinsessa,

Jaana Partasen Arjen alkemiaa -valokuvatrilogia käsittelee arjen ja ihmissuhteiden arvokkuutta ja elämän eri ikäkausia aiheinaan mm. vanhojen naisten viisaus, perheiden arki sekä äitien ja teinityttärien suhde.

Trilogia on ollut aiemmin esillä mm. Suomen valokuvataiteen museossa Helsingissä.

Kajaanin taidemuseo
Linnankatu 14, Kajaani
su-pe 10-17, ke 10-20, la sulj.
2 / 1 euroa, alle 18-v. ilmaiseksi, koululais- ja päiväkotiryhmät ilmaiseksi, ke klo 16-20 vapaa pääsy

Katse.org on avautunut uudistuneena. Galleriassa ensimmäisenä valokuvaajana on Joonas Ahlava (missäs ne aiemmat näyttelyt ovat?). Sivuston rakennetta on selkiytetty ja turhat rönsyt jätetty pois. Ihan uusiakin tekstejä on (mistään ei käy ilmi, mikä on vanhaa ja mikä on uutta).

Pekkapotka.com, Blogi2: Laitteet, Canon EOS 5D MkII, kuvalaadusta.

 • (Foorumilta: P:n kokemusten mukaan video ei vaadikaan mitään ûber-korttia, yhdessä kokeessa ihan tavallinen 50x Kingstonin Elite Pro -kortti kirjoitti minuuttikaupalla videota ilman ongelmia. SanDiskin Ultra II toimii moitteetta. IBM:n 1GB Microdrive kirjoitti videota kuusi sekuntia, samoin SanDiskin "standard" 256 MB. Toisen kokeilijan mukaan Transcend 2G ja 4G -kortit, 120x, videota jatkuvana 1920x kortti täyteen, kirjoitusvalo sammui muutaman sekunnin päästä kuvauksen loputtua.)
 • Nikon D3x

Freet.fi, uutta.

Tekniikka & Talous, Nikonilta 24,5 megapikselin Canonin-tappaja.

HS, Netin alastonkuvien henkilöllisyyden paljastamisesta sakkoja. Iisalmen käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona sakkoihin 28-vuotiaan miehen, joka laittoi entisen seurustelukumppaninsa kasvokuvat internetin sivustolle. Siellä oli jo ennestään tämän alastonkuvia. Alkuperäisissä kuvissa ei näkynyt naisen kasvoja. Tuomio tuli kunnianloukkauksesta ja vahingonteosta.

Ilta-Sanomat, Ilta-Sanomien Bisquitille ja valokuvaaja Pentti Nissiselle kunniamerkki. Suomen Leijonan ritarimerkki.

Aamulehti, Valokuva auttaa ajattelemaan potilasta ihmisenä.

Photo.net, foorumi.

Canon Professional Network, Behind the lens, Petra Stadler: A model approach. Petra Stadler isn’t the first fashion model to carve out a career on the other side of the camera, but she might be the most successful.

 • (Suomestakin löytyy vastaavia menestystarinoita, mallista valokuvaajaksi)

The Online Photographer, Girl from Iconic Great Depression Photo: 'We Were Ashamed'.

Strobist, RadioPoppers Jr. Product Killed Recast; Updates to P1s Coming. Kauan näitä on jo odotettu. Nyt pitäisi tulla myyntiin tammikuun alussa. 12.12.2008 enemmän tietoa.

Strobist, DIY Salad Bowl Beauty Dish. Yksityiskohtaiset ohjeet.

Lensrental.com, DxO Mark Sensor Rankings.

Camera        Color Depth     Dynamic Range      Low Light ISO
Highest possible  25     15               2526
Canon 1DsIII      24     12               1663
Canon 1DIII       22.7   11.7             1078
Canon 5D          22.9   11.1             1368
Canon 50D         21.8   11.4              834
Canon 40D         22.1   11.3              703
Canon Xti         21.9   10.8              692
Nikon D3          23.5   12.2             2290
Nikon D700        23.5   12.2             2290
Nikon D300        22.1   12                679
Nikon D90         22.7   12.5              977
Olympus E520      21.4   10.4              548
Sony A900         23.7   12.3             1431
Sony A350         22.6   11.5              595

cnet, Underexposed, Photo world begins grappling with video SLRs.

IR, Adobe Responds to CS4 Installer Issues (lehdistötiedote).

IR, Jalbum Widgets Get the Picture Everywhere (lehdistötiedote).

Engadget.com, RED's 'big change' announcement is actually kind of big (updated).

Photographyblog.com, Pentax K200D Discontinued. Tammikuussa julkistettu malli on nyt virallisesti lopetettu.

 • (tämä paljastui uutisankaksi... Ei siis totta...)

Luminous Landscape, Sony A900 Field Review. And Then There Were Three. Syyskuussa 2008 julkistettu. 24.6 megapikseliä, täyden ruudun kenno, kuvanvakaaja, etsinkuva 100%, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000), 5 kuvaa sekunnissa, hdmi-out, akut kestävät 880 kuvan ottamisen verran, mukana langaton kaukosäädin, tarkennuksen hienosäätö. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 3.000 euroa.

Kamera & Bild, Vårt första intryck av Canon Eos 5D mark II. Canon Eos 5D mark II överraskande bra. Suomen Canon.

Ephotozine.com, Nikon D3x. Toinen ensiarvio. Suomen Nikon.

cnet Australia, Nikon D3X.

Trustedreviews.com, Fujifilm FinePix F60fd. Elokuussa 2008 julkistettu. F50fd-malliin päivitys. 12 megapikseliä, 35-105 mm, 3- kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä), etsintä ei ollenkaan. Arvosana 8/10. Suomen Fuji. Suomen hinta on n. 190 euroa.

Digit.no, Ni kompaktkameraer testet av DIWA Labs. Nikon Coolpix P6000
Canon Digital IXUS 870 IS, Canon Digital IXUS 980 IS, Fujifilm FinePix F60fd,
Fujifilm FinePix S2000HD, Canon PowerShot A2000 IS, Canon PowerShot E1, Canon PowerShot G10 ja Canon PowerShot SX10 IS. (norjaksi).

 

03.12.2008    (linkki)

Valokuvagalleria Hippolyte 30 vuotta joulukuussa 2008

Helsinkiläinen valokuvagalleria Hippolyte täyttää joulukuussa kolmekymmentä vuotta. Hippolyte juhlii 30-vuotista taivaltaan 4.12.2008 - 29.11.2009 näyttelyin ja erilaisin tapahtumin.

Nykyisin Kalevankadulla sijaitseva Hippolyte on vanhin Suomessa toimivista valokuvagallerioista. Sen avasivat Caj Bremer, Ismo Kajander, Sakari Sunila ja Tuomo-Juhani Vuorenmaa loppuvuodesta 1978 Helsingin Pietarinkadulla.

Juhlavuoden aikana järjestetään neljä dialogi-näyttelyä, joissa neljä eri sukupolven valokuvataiteilijaa käy teoksillaan dialogia kutsumiensa tekijöiden kanssa:

 • Ismo Kajander - Nina Rantala (5.12.2008 - 4.1.2009)
 • Ulla Jokisalo - Leena Saraste (6.3.2009 - 29.3.2009)
 • Elina Brotherus - Hannele Rantala (heinäkuussa)
 • Elina Relander (dialogikumppani julkistetaan myöhemmin) (marraskuussa)

Tammikuussa Hippolyte Studiossa nähdään gallerian historiaa valottava dokumenttinäyttely.

Hippolyten 30-vuotisohjelmistoon sisältyy myös tammikuussa käynnistyvä Helsinki Photography Festival 2009, joka järjestetään yhteistyössä Helsingin kaupungin taidemuseon ja Suomen valokuvataiteen museon kanssa. Juhlavuoden tapahtumiin kuuluu lisäksi Yhteinen leikki! -monitaidetapahtuma kaupunkitilassa ja taiteilijaresidenssi.

Hippolyten juhlavuoden tapahtumat ovat osa valtakunnallista Katse – valokuvan vuotta 2009. Verkkosivusto www.katse.org uusiutuu joulukuussa.

Aukea.net.

Oka Morikawa | Blog, Canon 5D MKII : First Impression. Muutama rivi ensikokemuksia.

YLE, Pro Finlandia -mitali Hectorille ja kymmenelle muulle taiteilijalle. Kunniamerkin saajien joukossa on taiteilijaprofessori valokuvaaja Jan Kaila.

Uusi Suomi, 3-vuotias otti voitokkaan luontokuvan, päihitti teinit – katso! Luonto-Liiton järjestämä lasten ja nuorten luontokuvakilpailu on ratkennut. Alle 13-vuotiaiden sarjavoiton nappasi vasta kolmevuotias Terho Thorel Tampereelta...

Uusi Suomi, Harvinainen ”hymy taivaalla” kuvattiin ympäri maailmaa - katso!

Digitoday, Verkkojälki on viheliäisen vaikeaa peittää. Oman nimen googlauksesta voi tulla painajainen. Kerran nettiin pistetyn materiaalin kitkeminen on käytännössä mahdoton tehtävä. Kaikkea voi kuitenkin yrittää.

(Foorumilta, uusinta) Kohan, DIY Rain coat.

Photo.net, foorumi.

Venetsian tulvakuvia.

Luminous Landscape, 2 Dec, 2008 - Judging Value. Reichmann kertoo, miksi perui Nikon D3x:n ennakkotilauksen.

Digital Photography School, 5 Tips For Travel With Only One Lens.

Pdnpulse.com, Korean Remake of Laforet's "Reverie". Vielä yksi Canon 5D Mark II -video.

 • Calumetphoto.com, Canon EOS 5D Mark II Body. Sieltä sitten Calumet interviews Chuck Westfall about the 5D Mark II (pelkkä audio)
 • (Siellä täällä jotkut onnelliset ovat saanet kameransa, vielä ei ole päästy varsinaisiin massatoimituksiin, Suomeenkin on tullut vasta yksittäisiä kappaleita kuhunkin liikkeeseen...)

Diyphotography.net, The Headphones Pop Up Flash Diffuser. Sisäisen salaman pehmentäjä, tekemiseen ei tarvita paljoa, näyttää kätevältä. Tarvitaan mikä tahansa kuulokkeiden muovipakkaus. Pienellä muutoksella rengassalama.

The Online Photographer, Leica M Lens to Panasonic G1 Adapter. $175.

Kamera & Bild, Trådlös teknik underlättar för pressfotografer. Tällä kertaa Nikon D3.

Fotosidan.se, Samlingsplats för polaroidentusiaster.

Trustedreview.com, Nikon D3x DSLR, ensiarvio. Julkistettu joulukuussa 2008. 24.5 megapikseliä, 5 kuvaa sekunnissa, täyskenno, 3 tuuman lcd-näyttö (920.000 pikseliä), LiveView eli reaaliaikanäkymä, sulkimen kesto 300.000 laukaisua, ei pölynpoistoa. Kaksi cf-korttipaikkaa. HDMI-video-out. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 8.000 euroa.

Ephotozine.com, Nikon D3x, ensiarvio.

Photographyblog.com, Pentax K-m Review (also known as the Pentax K2000). 10 megapikseliä, 1.5 kroppikerroin, pieni ja kevyt järjestelmäkamera, sisäänrakennettu kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö, 3.5 kuvaa sekunnissa. AA-akut. Ei Live View -toimintoa. 14 sisäänrakennettua filtteriä (Esim. Toy Camera ja Retro filters). Muistuttaa kovasti Pentax K200D -mallia. Rakenne on tukeva, ei yhtään muovisen tai halvan tuntuinen kamera. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen maahantuoja Focus Nordic (vuodenvaihteen jälkeen pitäisi olla sivut käännettynä suomeksi). Suomen hinta on n. 600 euroa (18-55 mm + 55-200 mm).

Ryan Brenizer's Amazon Blog, Panasonic LX3. Heinäkuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 24 - 60mm, 2.5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 3 tuuman lcd-näyttö (460.000 pikseliä), metallirunko. Kuvasuhteet 16:9, 3:2 ja 4:3. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 500 euroa.

DCRP, Canon PowerShot A2000 IS. Elokuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 36 - 216 mm, kuvanvakaaja, 6-kertainen zoom, 3 tuuman lcd-näyttö, AA-akut. Malli on tarkoitettu uusille kameran käyttäjille, kaikki on tehty mahdollisimman helpoksi. Hyvä hinta/laatusuhde. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 220 euroa.

Digitalcamerareview.com, Canon PowerShot A1000 IS. Elokuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 35 - 140 mm, kuvanvakaaja, 4-kertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö, optinen etsin. AA-akut. Pienempi ja kevyempi kuin isoveli. Muuten samanlainen kuin A2000 IS. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 180 euroa.

Dpreview.com, Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical
(IF) MACRO
. Kesäkuussa 2008 julkistettu. Kroppikennoisilla polttoväli on 28-420mm, siis 15-kertainen zoom. Vain Canon/Nikon, lyhin tarkennus 0.5m, kuvanvakaaja (teho kolme pykälää). Kilpailijoina suoraan Canon EF-S 18-200mm F3.5-5.6 IS, Nikon 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED AF-S VR DX ja Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC OS, etuna pitempi zoom. Painoa 560g, filtterikierre on 72mm. Tarkennus takkuilee, hitaampi kuin kilpailijoilla. Arvosana Recommended. Suomen maahantuoja Focus Nordic (vuodenvaihteen jälkeen pitäisi olla sivut käännettynä suomeksi). Suomen hinta on n. 560 euroa.

Cameras.co.uk, Panasonic DMC FX37. Heinäkuussa 2008 julkistettu. 10 megapikseliä, 25-125mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.5 tuuman lcd-näyttö, HD-video. Ohut kompaktikamera. Ominaisuudet hyvät, mutta kuvanlaadussa ongelmia. Arvosana 79. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 300 euroa.

North-light.images.co.uk, Nik Silver Efex Pro. Mustavalokuvia, 15 päivän demo kokeiluun. $199.95.

 

02.12.2008    (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Tuomasheinonen.kuvat.fi, 5D mark II.

"Suomalaisen kirjakaupan näyteikkuna toimi hyvin mallina.
testi 2 100-6400 ISO-arvoja. Suurien herkkyyksien kohinanpoisto normaali asetuksella. JPG-formaattina, suoraan kamerasta nettiin.

testi 3 todella väsynyt 640x video pätkä, jos ensi yönä muutama parempi sisältöinen

testi 4 pari 1920x HD pätkää, niistä näkee jotain, jos haluaa nähdä."

Kauppalehti, Uusvanha runko. Marika Kiviharju valokuvaa naiset alasti. ...Kuvateksti: "Mainosmaailman yksinoikeus? Ei: Marika Kiviharju tekee taidemaailmassa harvinaisempaa alastonvalokuvausta."

 • Marika Kiviharjun valokuvia Bar & Club Ahjossa Helsingissä, Ahjoclub.fi (taustamusiikkivaroitus)

Studiojariharkonen.com, ammattivalokuvaaja. Linkki on kohtaan Työt, josta näkee parikymmentä esimerkkiä, miten kuvan voi toteuttaa. Tämä kuuluu luokkaan yrityslehtikuva.

Janneheimonen.net, Uutta kameraa tilaukseen… Ja mikähän se mahtaa olla?

Suomen Kuvalehti nro 48, 28.11.2008, s. 52-56, Huudossa. Juttu Cristie'sin 97 valokuvateoksen huutokaupasta, joista 17 suomalaisten nykyvalokuvaajien töitä. Christie'sin Lontoon valokuvaosaston johtajaa kuullaan. Jotkut kerääjät haluavat erityisesti suomalaista valokuvaa, samat kerääjät ovat kiinnostuneita suomalaisesta designista ja arkkitehtuurista. Suomalaista valokuvaa on markkinoitu hyvin, verrattuna muihin Pohjoismaihin jopa erinomaisesti.

Esko Männikön Kuivaniemi (1991) on huutokaupassa, Männikkö on ensimmäisiä suomalaisia nykyvalokuvaajia, joka on myynyt maailmalla. Suomalaisten työt myydään alle kymmenessä minuutissa. Marko Vuokolan The Seventh Wave 4 (2004) myydään 18.500 eurolla, hinta lähes kaksinkertaistuu. Elina Brotheruksen omakuva le Printemps (2001) nousee arviota korkeammaksi, melkein 18.000 euroon, hinta on Brotheruksen huutokaupattujen töiden ennätys. Männikön työ myydään 7.400 euron hintaan.

 • ks. digicamera.netin uutiset 20.11.2008, kaikkien suomalaiskuvaajien töiden lopulliset hinnat (todellinen hinta on sitten muutama kymmenen prosenttia enemmän verojen + huutomaksujen jälkeen)

Foorumilta, TR8:n kokemuksia taustakankaan värjäyksestä:

"Tässä minun versio DIY taustakankaasta

 • 8m pätkä valkoista ohutta 2.7 m lakanakangasta ( Artretti tms Seinäjoelta oleva kangaskauppa)
 • ylä- ja alapäähän käänteet / paikka ripustustangolle
 • kastelu muovilaatikossa + pesukoneeseen oliivinvihreän väriaineen + suolan kanssa, pesu pelkällä vedellä ja kuivatus narulla
 • Kokemuksia:
  - kutistuu leveyssuunnassa värjättäessä ( 10..15 cm )
  - väriä olisi saanut olla enemmän ( 2 pkt ?? )
  - näin iso kangas ei mylläänny kunnolla normaalissa pesukoneessa - sivustatäytettävässä koneessa ulkokehälle mennyt kangas värjääntyi tehokkaammin ( pitänee tehdä 2. värjäys ja syöttää koneeseen eripäin
  (voi lisätä väriä pumpattavalla ruiskupullolla tms - kangas levitettävä kastetuna ensin - varottava roiskeita ja tippoja - näkyvät terävinä läikkinä)
  - aika työlästä mutta hauskaa..."

Suomen Lehtikuvaajat ry, Työharjoittelija etsii harjoittelupaikkaa.

Digitoday, IPod Nano on kallis Tallinnassa, halpa Tukholmassa. Canon Digital Ixus 980 IS: Helsinki 379,90 eur. Tukholma 3 290 kr (316,40 eur). Tallinna 5 790 eek (371,20 eur)

Tietokone, Firefox 3.1:n aikataulu muuttuu. Tammikuussakin tulee vasta Beta3.

It-viikko, Halvalla kameralla videota iltapäivälehdelle. Saksalainen elintarvikkeiden halpaketju Lidl ja iltapäivälehti Bild ovat yhteistoimin varustamassa ”kansalaistoimittajia” halvoilla videokameroilla.

 • Vado painaa 86 grammaa, siinä on 2 gigan muisti ja 640x480 kuvapisteen näyttö. Lidl myy sitä 70 euron hintaan. Laitteen vähittäisohjehinta on sadan euron tuntumassa, mutta tarjousmyynnissä sitä on ollut Saksassa saatavana jo alle 80 euron ja Suomessa halvimmillaan 71 eurolla.
 • Lehti on saanut tähän asti päivittäin noin 400 digikuvaa yhteensä vajaalta 1 500 maallikkoavustajaltaan. Se maksaa 500 euroa julkaistulta kuvalta. Lehti on julkaissut jo 9 000 tällaista kuvaa painetussa lehdessä ja 10 000 kuvaa verkkopalvelussaan.

Panttihuutokauppa Turussa 4.12.2008. Lähtöhinta on ohjeellinen. (Välillä panttaaja lunastaa pantin ennen huutokaupan alkua... Kaikkea ei siis aina tule huudettavaksi).

DIGIKAMERA CANON EOS 5D 1000 e
OBJEKTIIVI TAMRON 28-75/2.8 MACRO
- 1.020 euroa

DIGIKAMERA SONY CYBER-SHOT DSC-H7 130 e
- 140 euroa

DIGIJÄRJESTELMÄKAMERA CANON EOS 350D 220 e
OBJEKTIIVI 70-300 4-5.6
- 230 euroa

VIDEOKAMERA SONY DCR-HC30E/HC 40 E 90 e
- poistettu

KAMERA NIKON F-801 AF NIKKOR 50/1.4 80 e
KAMERA YASHICA FX-D 28/2.8
- poistettu

OBJEKTIIVI CANON EF 24-105 MM 1:4 L IS USM 240 e
- 410 euroa

Photo.net, foorumi.

Thom Hogan, The D3x Commentary. What? Not what you were expecting it to be? Kennon pikseleiden määrä on kaksinkertaistunut, mutta muuten ei ole paljoa muutoksia. Kannattaako lisääntyneestä pikselien määrästä maksaa $3.000?

Creativepro.com, Create Powerful Backgrounds in Photoshop. Miten irrotetaan taustasta ja miten tausta tehdään uusiksi.

Digital Photography School, Turn Ho-Hum Color into WOW! with Photoshop. Photoshopissa LAB color mode.

The Online Photographer, High ISO vs. Image Stabilization.

Ephotozine.com, Are cards all they're cracked up to be? Millaiset ovat korttimarkkinat Brittein saarilla?

Guardian.co.uk, Is a picture really worth £1,000? Englantilainen seurakunta sai Getty-kuvatoimiston lakimiehiltä 6.000 punnan laskun, kun kirkon webbisivulla oli vahingossa käytetty kahta Gettyn myymää kuvaa. Kirkko tarjoutui maksamaan hinnaston mukaan (pari sataa puntaa), Getty ei suostunut, vaan vaati alkuperäistä summaa. Seurakunta ei suostunut, Getty lopetti "perinnän". Toisessa tapauksessa Corbisin lakimiehet lähettivät www-firmalle 2.400 punnan laskun vektorigrafiikkamuodossa olevan ostoskärry-kuvan käytöstä.

Pdnpulse.com, Greenberg, McCain and 'Gotcha' Portraiture: Do We Need a Law? Uutiskuvissa on eettiset sääntönsä, tarvittaisiinko niitä myös aikakauslehtikuviin.

Rob Galbraith, Nikon to ship GP-1 GPS Unit this month. Nikon D90, D3X, D3, D700, D300 ja D200. Hinta on $239.

Kamera & Bild, Analys: I Nikon D3X finns embryot till D4-serien.

Fotosidan.se, Nya D3X ska utmana Hasselblad.

Trustedreviews.com, Adobe Premiere Elements 7. Liikkuvan kuvan editointia, nyt tuki AVCHD:lle. Arvosana 9/10. Suomen Adobe. Suomenkielistä versiota ei ole (ei ole Elementsillekään). Suomen hinta on alle ja päälle 80 euroa (kannattaa ostaa yhdessä Elementsin kanssa bundlena).

 

01.12.2008    (linkki)

Viikon 49 kuva: Roomasta.

Jussi Leinonen: ARKTIKUM SKATEBOARDERS
18.12.2008 asti

Arktikum on rumana ja tarpeettomana pidetty parkkitalo Rovaniemellä, jonka skeittarit ovat ottaneet omakseen.

Jussi Leinosen Arktikum Skateboarders -valokuvareportaasi kertoo skeittarien mahdollisesti viimeiseksi jääneestä kesästä purku-uhan alla olevalla parkkitalolla.

Leinonen suorittaa tällä hetkellä Audiovisuaalisen mediakulttuurin opintoja Lapin Yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Hän on toinen perustajajäsenistä STRAP Photos -valokuvaajayhteisössä.

VALO-galleria
Lapin yliopisto taiteiden tiedekunta
Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
ma-pe 8.00-19.15, lauantaisin 8.30-14.30

Digicamera.netin sivuille tullaan melkein yksinomaan valokuvaukseen liittyvillä avainsanoilla, kaipa jo domain-nimestäkin näkee, mistä oikein on kyse. Viimeisen viikon ajalta vähän erikoisempia hakuja, joilla digikamera.net/digicamera.net on löydetty:

Kustannus Puntsi, Ulla Etto: "Pauli Laalo 1938-1998. Lehtikuvia ja valokuvia".

Mato78.com, Lenovo L220x -monitori. 22 tuumaa, 1920x1200, 16:10 -kuvasuhde, 92% gamut. Pikselit ovat jonkin verran normaalia pienempiä (vs. 24 tuuman monitorit). S-PVA -paneelin värintoiston laajuus ja valovoima ovat hyviä. Suomen hinta on n. 430 euroa.

Dataratas.fi, yritys, joka tekee 360 asteen panoraamoja. Tampere.

(Päivitys, edellinen kerta oli Digicamera.netin uutisissa 15.11.2008. Osa putkista on täyskennoisille, osa kroppikennoisille). Digicamera.netin Foorumilla jatkuu edelleen ketju "Montako putkea?". Laukaalainen maker1 (ketjun aloittaja kolme viikkoa sitten) kokosi taas tähänastisista vastauksista yhteenvedon:

"Tässä hieman yhteenvetoa tämänhetkisestä tilanteesta tämän gallupin osalta. Keskitytään nyt pelkästään määriin ja objektiivien erilaisuuteen, koska vastaukset ovat pääosin olleetkin sen suuntaisia.

Vastanneita tähän obiskakyselyyn on ollut 133, kiitos! ja tältä väeltä on löytynyt yhteensä 749 objektiivia ja näinollen keskiarvoksi muodostuu 5,6 kpl / nenä. Ääripäiden ollessa 1 kpl ja 20 kpl.
Valovoima keskimäärin f 3,0 ja keskimääräinen polttoväli 91mm.

Yllättävää mielestäni on ollut se että niin paljon erilaista kalustoa on käytössä. Nimittäin 173 kpl erilaista on ollut kun tarkastellaan pelkästään objektiivin polttoväliä ja valovoimaa ( valmistajaa ei ole huomioitu ). Pelkästään, jos tarkastellaan eri polttovälejä, niin niitäkin on ollut 107 kpl erilaista.

Laajakulmaprimeja 95 kpl
Normaaliprimeja 100 kpl
Telejä 111 kpl
Macroja 65 kpl (suurennuskerroin väh. 1:1)
Eli primeja yhteensä 371 kpl

Laajakulmazoomeja 86 kpl
Normaalizoomeja 124 kpl
Telezoomeja 120 kpl
Zoomeja yhteensä 330 kpl

Kaikki yhteensä 701 kpl ( 48 kpl osalta ei ollut tiedossa kuin määrä ).

Toisinsanoen aika tasaisesti on jakautunut eri "kategorioihin" ( mikä ei liene yllätys, vaan kertoo ennemminkin siitä että aika monipuolisia on harrastajien kuvauskohteet ja -tarpeet ).

Suosikit, top 25 ja risat (polttoväli ja valovoima)

                  kpl
1. 70-200 2,8      40
2. 50 1,8          36
3. 50 1,4          34
4. 100 2,8         22
5. 85 1,8          20
6. 17-40 4         19
7. 70-200 4        17
8. 300 4           14
9. 10-20 4-5,6     13
10. 18-55 3,5-5,6  13
11. 24-70 2,8      13
12. 35 2           12
13. 24-105 4       12
14. 30 1,4         11
15. 85 1,4         11
16. 105 2,8        11
17. 300 2,8        11
18. 17-50 2,8      10
19. 50 1,2          9
20. 16-35 2,8       9
21. 70-300 4-5,6    9
22. 17-55 2,8       8
23. 28 1,8          7
24. 35 2,8          7
25. 50 2            7
26. 150 2,8         7
27. 20 2.8          6
28. 60 2,8          6
29. 85 1,2          6
30. 90 1,8          6
31. 135 2,8         6
32. 12-24 4         6
33. 12-24 4         6
34. 14-24 2,8       6

Suosikit, top 25 ja risat ( polttovälin mukaan )

          kpl
1. 50      92
2. 70-200  57
3. 85      37
4. 300     29
5. 100     26
6. 35      22
7. 17-40   19
8. 24      16
9. 28      15
10. 105    15
11. 70-300 15
12. 10-20  13
13. 12-23  13
14. 18-55  13
15. 24-70  13
16. 135    12
17. 24-105 12
18. 30     11
19. 17-50  10
20. 90      9
21. 150     9
22. 16-35   9
23. 20      8
24. 200     8
25. 400     8
26. 17-55   8
27. 18-70   8
28. 180     7
29. 60      6
30. 14-24   6
31. 17-35   6
32. 80-200  6
33. 100-400 6

Ei liene yllätys että listan kärjessä on 50mm prime, vai onko?
Sellaisia objektiiveja, joita on ollut vain yhdellä, on 77 kpl, eli melkoisen suuri määrä myös näiden "harvinaisuuksien" osuus."

Suomen Nikonilla on tänään klo 9 alkava lanseeraustilaustilaisuus Korjaamolla.

Foto.net, foorumi.

Digital Photography School, 9 Tips for Getting Backgrounds Right.

Earthboundlight.com, DxOMark.com Sensor Rankings Website (Photo Tip of the Week). ISO, dynaaminen alue, valkotasapaino yms., mitattua dataa.

Ephotozine.com, A complete guide to Pentax lenses.

Lensrental.com, Lens Repair Data 2.0. 30.11.2008. Mielenkiintoista dataa, mikä objektiivi _ihan_ oikeasti tarvitsee huoltoa? Vuokrakäytössä on yli tuhat objektiivia, joten tulokset ovat tilastollisestikin oikeita.

(Foorumilta) Joulukoristeiden kuidut hyötykäyttöön, The Fring, DIY Ring Flash Cheap!

LetsGoDigital, Nikon D300 underwater housing. Subal ND30. Yli 3.000 euroa.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset