Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Kesäkuu 2008

30.06.2008    (linkki)

Viikon 27 kuva: Traktorimies.

Foorumilaisten kuvia:

Huumakuva.net, Tuska Open Air 2008.

Myheritage (ketä julkisuuden henkilöä muistutat...) on laajentunut, myös suomenkieliset sivut löytyvät. Sukupuun tekeminen, kuvien ja videoiden jakaminen, ns. perhesivusto (kalenteri, tapahtumat jne.). Perustaso on ilmainen, 250 MB, 15 jäsentä, sukupuu 1000 kpl, mainosbannereita. Hopea, 500 MB, 100 jäsentä, sukupuu 2500 kpl, ei mainosbannereita, $2.95 / kk. Kulta, 1000 MB, 250 jäsentä, sukupuu rajoittamaton, ei mainosbannereita, $4.95 / kk. Platina, 2000 MB, rajoittamaton jäsenmäärä, sukupuu rajoittamaton, ei mainosbannereita, $9.95 / kk. Kasvojentunnistus on edelleen ilmainen.

Nikonrumors.com, The rumor from Finland is: new Nikon 70-200 and 28-70 lenses (or just a software bug). Suomenkin Nikon on päässyt otsikoihin :-)

Iltalehti, perinteinen kesäkilpailu. Kuvia voi lähettää heinäkuun loppuun asti. Ainoa ehto aiheelle on, että kuvan tulee liittyä kesään. Kuvia julkaistaan päivittäin, painetussa lehdessä julkaistusta kuvasta maksetaan 50 euroa.

Photo.net, foorumi.

Diyphotography.net, Two Great Weekend Projects - Striplight and Softbox. Tarkat ohjeet.

Earthboundlight.com, Getting Rid of Dust Spots (Photo Tip of the Week).

Aphotoeditor.com, Photographers Should Embrace Richard Prince. Maailman kalleimman valokuvan ottajasta.

Prophotolife.com, quick video 3: studio setup for a large white background.

Pcworld.com, Cheap Ink: Will It Cost You?

Epaperpress, PTLens. V. 8.7. Includes Standalone application, Photoshop plug-in, and Lightroom external editor. $15. Linssivääristymien, vinjetoinnin, värivirheiden (CA) jne. korjaamiseen.

Luminous Landscape, Phase One 645 (tuotantoversio). Oikeasti malli on Mamiya 645 AFDIII. Tämä keskikoon kamera on seurausta Phase Onen ja Mamiyan pari vuotta sitten julkistetusta yhteistyöstä.

Xtknihgt.50webs.com, NEC MultiSync LCD2690WUXi. 25.5 tuumaa.

 

29.06.2008    (linkki)

Foorumilla on käyty keskustelua "Teema: bokéh ja syväterävyys", aiheeseen liittyen keskusteluun liitetty kahdeksasta yhdeksästä valokuvasta tehty animoitu giffi, mickocastren.1g.fi, Whoosh (sopinee hyvin niille, jotka viettävät lomaansa Suomen kesässä).

(Foorumilta) Emilia_m, Telineitä: Sateenvarjo/salama ja heijastin. Edullinen raksavaloteline (keltainen), vähän metalliputkea, muttereita, pultteja, ruuveja, puristimia, kulmarautoja jne. Sateenvarjokin on itsetuunattu, vähän rikkinäisestä hopeavärillä maalattu.

Digitoday, Ei valokuvaamista? Fulgurator huolehtii asiasta. Image Fulgurator on vanhasta Minoltan järjestelmäkamerasta muokattu vekotin, joka heijastaa kuvia valokuvaamista yrittävien ihmisten kameroihin.

Photo.net, foorumi.

Creativepro.com, Learn Wedding Photography from the Pros.

North-light.images.co.uk, The EOS 5D Mark II or 7D or even 3D :-) Nikonin tiistaiaamuisia julkistuksia odotellassa voi käydä läpi Canonin uusien mallien spekulaatiosivua. Siellä on mainittu (suomalainen) Verkkokauppa.com, joka lakonisesti ilmoittaa Canon 5D:n kohdalla varastotilanteeksi "loppu". (Verkkokauppa.com on hankkinut kameransa suurelta osin Saksasta, joten tässä kohtaa tarkoitetaan, että Saksan tukkurilta ova kamerat "loppu").

Cameralabs.com, Olympus E-520. Kevyt 10 megapikselin järjestelmädigi, kuvanvakaaja ja LiveView. Julkistettiin toukokuussa 2008. Lcd-näyttö on vähän isompi, nyt 2.7 tuumaa. Kuvanvakain toimii panoroidessa, vaikka kameraa pidettäisiin pystyasennossa. Oikeasti toimiva pölynpoisto (toisin kuin kilpailijoilla). Langaton salamaohjaus. Etsin on "oikeisiin" järjestelmädigeihin verrattuna pieni ja kuilumainen (mutta ei sen huonompi kuin Sony A300/A350:ssä). AF toimii suurelta osin edelleen kolmen pisteen varassa. Kuvasuhde on 4:3 perinteisen 3:2 sijaan. Kohina rupeaa vaivaamaan ISO 800 -arvolla. Kroppikerroin on kaksi. Suomen Olympus. Rungon hinta on n. 600 euroa, runko + 14-42mm 700 euroa.

 

28.06.2008    (linkki)

Foorumilaisten kuvia,

HS, Avril Lavignen Pohjoismaiden konserttien kuvauksesta riita. Kuvausluvan ehto on, että kaikki mahdolliset sopimusriidat käsiteltäisiin Yhdysvaltain lain mukaan amerikkalaisissa oikeusistuimissa. Ruotsissa monet lehtikuvaajat kieltäytyivät allekirjoittamasta sopimusta, ja samoin on päättänyt Suomen suurin kuvatoimisto Lehtikuva.

 • Lavignen manageritoimiston ja lakimiesten laatimassa sopimuksessa halutaan kontrolloida konsertissa otettujen kuvien julkaisuoikeuksien myyntiä. Vastaavanlaisia sopimuksia on esitetty kansainvälisten tähtien konserteissa vuosikausia.
 • Yleensä valokuvaaja sitoutuu niissä myymään kuvansa vain siihen tiedotusvälineeseen, jonka edustajana hän on konserttia kuvaamassa. Sopimuksen tarkoituksena on estää konserttikuvien päätyminen kolmansien osapuolien tuottamiin t-paitoihin, kirjoihin ja muihin fanituotteisiin.
 • Ruotsissa lehtikuvaajat ovat jo pitkään protestoineet vastaavia sopimuksia vastaan. Ruotsalaisten mielestä ammattikuvaajien tiukka kontrollointi on teennäistä, koska yleisö voi vapaasti kuvata artisteja yhä tehokkaammiksi käyvillä kännykkäkameroillaan.

Kauppalehti, Riipinen palaa! ...Suomen Andy Warholiksikin nimitetty Riipinen tekee nyt retrospektiivisellä näyttelyllään komean paluun. Mukana on myös uusia töitä, joten odotettavissa saattaa olla ihan oikea paluu...

 • Galleria Uusitalo on ripustettu lattiasta kattoon asti Riipisen vuosien 1977-2008 tuotantoa.

Kymen Sanomat, Taiteilija haluaa kuvata ihmeen. Se mikä tapahtuu mielessä voi tapahtua kameran sisällä.

Keskisuomalainen, Lomakuvia Suomesta. Ismo Hannula ja Jyrki Markkanen Suomi hop! - valokuvia Galleria Harmoniassa 29.6. saakka.

Muropaketti, Kesän minikannettavat - Asus Eee PC & MSI Wind.

Photo.net, Digital Workflow Series on Photo.net.

Photo.net, foorumi.

Strobist, Lighting 102: CTO Assignment | Discussion.

Digital Photography School, What Was Your First Photography Experience?

Rob Galbraith, USA Today's Bert Hanashiro profiled in Popular Photography.

Ephotozine.com, Jan Kostal wins CanonFan Foto Gallery Grand Prize. Tsekkikuvaaja voitti, 11 finalistia.

Ephotozine.com, Hahnel Remote Shutter Release and Wireless RF Remote Control. Canonin, Nikonin ja Sonyn järjestelmädigeille.

Kamera & Bild, 7 undervattenskameror i stort test.

 • Olympus Mju 850 SW
 • Olympus Mju 1030 SW
 • Sea & Sea DX-860G
 • Pentax Optio W30
 • Ricoh Caplio 500G Wide
 • Ricoh Caplio G600
 • Nikon D200 + DX-D200

DCRP, Canon EOS Rebel XSi. Euroopassa Canon EOS 450D. 12 megapikselin järjestelmäkamera, 1.6 kroppikenno, 3 tuuman lcd-näyttö, LiveView, pölynpoisto. 3.5 kuvaa sekunnissa (53 jpg-kuvaa, 6 raw-kuvaa). Pieni, kevyt, runko painaa 475 gr. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 800 euroa (mukana Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 IS -objektiivi).

The Online Photographer, Olympus E-3: Final Chin-strokin'.

Trustedreviews.com, Panasonic Lumix DMC-FX35. Viime vuonna julkistetun FX33:n seuraaja, monia ominaisuuksia parannettu. 10 megapikseliä, 25-100mm, 4-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.5-tuumainen lcd-näyttö (230.000 pikseliä). Käynnistyy 2.5 sekunnissa, yksittäiskuvia voi ottaa 1.7 sekunnin välein. Tarkennus toimii hyvin, värit menevät kohdalleen, samoin valotus. Panasonicin kameron tyyppivika eli kohina vaivaa tätäkin mallia. Arvosana 9/10. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 360 euroa.

LetsGoDigital, Canon EOS 40D underwater housing.

Steve Sanders, Pentax Optio M50. Ultrakompakti, 8 megapikseliä, 36-180mm, 5-kertainen zoom, ei kuvanvakaajaa, 2.5 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä), 51 MB sisäistä muistia, suomenkieliset valikot. Suomen hinta on n. 200 euroa.

Steve Sanders, Casio Exilim EX-S10. Pienin ja ohuin 10 megapikselin digi, 36-108mm, 3-kertainen zoom, 2.7 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä). Omat asetukset mm. YouTubeen ja Ebayhin. Focusnordic.fi. Suomen hinta on n. 260 euroa.

 

27.06.2008    (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Valokuvatorstai, 96. haaste, aihesanana "kuiske". Osallistua voi viikon ajan.

 • Osallistuminen tavalliseen tapaan, kuvausaikaa on viikko. Ohjeet.
 • 95. haaste, aiheena "yötön yö". Haasteen otti vastaan 96 kuvaajaa
 • Valokuvatorstai lomailee 9.7- 20.8.2008
 • Valokuvatorstain kesämyrskyhaaste:
  Valokuvatorstai haastaa osallistujat valokuvaamaan kesän 2008 myrskyjä ja niihin liittyviä ilmiöitä. Kunkin osallistujan onnistuneimpia otoksia (yksi tai useampi kuva) linkitetään 4. syyskuuta

HS, Tiiliseinään ilmestyi näyttely sadoista salaa kuvatuista ohikulkijoista. Yliopistonkadun ja Vuorikadun kulmaan liimattu 25-metriä pitkä kuvasarja on valokuvaaja Topi Äikkään Vuo-taideteos.

Tietokone.fi, Ilmaista kuvankäsittelyä web-selaimessa. Suomalaisen Snap Groupin kehittämä Sumopaint. Ilmainen, vielä kehitysvaiheessa. Syksyllä tulossa valmis versio.

Juhamakkonen.com, Pikaopas: Firefox 3:n uudet ominaisuudet. Värinhallinnastakin on jonkin verran.

Valokuvaus.info, Kuvaa ihmistä, 10 vinkkiä. Yksivuinen pdf.

Viikonlopun jälkeen tiistaiaamuna Nikon julkistanee pari uutta järjestelmäkameraa ja joitakin objektiiveja. Suomen Nikonilla alkaa silloin lehdistötilaisuus kello 9...

Digital Photography School, Wedding Photography Agreement (Contract) Tips.

Photo.net, foorumi.

Rob Galbraith, Adobe releases Camera Raw 4.5 for testing. Tuki Olympus E 420:lle ja E 520:lle.

Rob Galbraith, USA Today's Bert Hanashiro profiled in Popular Photography.

Photographyblog.com, Single Person Chair Hide. Yhden ihmisen pieni liikuteltava piilokoju. Käyttövalmis minuutissa, kuvaaja on myös sateelta suojassa. Hinta on £64.95, 82 euroa.

Digit.no, FotoVideo selger avdelingen i Sverige. Rajala Camera Oy osti helmikuussa konkurssiin ajautuneen FotoVideon Ruotsin osan.

Photographyblog.com, Ricoh GX200. 15 kuukautta vanhan GX100:n seuraaja, 12 megapikseliä, 24-72mm, 3-kertainen zoom, Adobe DNG, 2.7 tuuman lcd-näyttö (4360.00 pikseliä). Elektroninen "vatupassi" vaaka- ja pystytason tarkkaan asetteluun. Arvosana 4.5 * / 5 *.

 

26.06.2008    (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Katse.org, Silja Nielsen, Oikopolku aivoihin - Valokuva terapian välineenä.

Artur Gajewski, Valokuvauksen päiväkirja. Tuorein merkintä AG Bouncer II:n valmistusresepti - 25.6.2008.

 • (tämä on ihan toimiva systeemi, DIY salamavalon pehmentäjä)

Peter Forsgård.

Luminous Landscape, Nostalgia And Some Thoughts on Camera Collecting.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, When is Manual Focus Better than Auto Focus?

Digital Photography School, Jowling - Photography Fun For a Rainy Day. Kuvattava rentouttaa kasvolihaksensa ja pudistaa päätään nopeasti puolelta toiselle, kuvaaja ottaa sitten kuvan..

Makezine.com, HOW TO - DIY chromakey screen with ties.

Diyphotography.net, How Slow Can You Go?

Popular Photography, AA Battery Test.

Canon Digital Learning Center, Capture More Light: How to Capture High Dynamic Range (HDR) Images with your DSLR. Ensimmäinen osa kolmiosaisesta sarjasta.

Canon Digital Learning Center, Multi-Spot Metering with Mark III Cameras.

Makezine.com, Add your own images to other people's photos with the Image Fulgurator.

Ephotozine.com, Bowens announce free Litebook service for photographers.

 • Bowens.co.uk, ensimmäisessä numerossa oli 20 sivua, ilmestyy joka toinen kuukausi

IR, Carl Zeiss announces new 18mm super wide angle lens for SLR cameras (lehdistötiedote). Distagon T* 3,5/18, hinta on $1.450, heinäkuun alusta myyntiin.

IR, Auction of the first digital LEICA M8 closed with highest bid of 24,000 Euro (lehdistötiedote).

Dpreview.com, Ricoh Caplio GX-200. Uusi malli. GX-100:n seuraaja, sama polttovälialue 24-72mm, pikseleitä on nyt 12 megapikseliä, lcd-näyttö 2.7 tuumaa. Myyntiin heinäkuun alusta.

Panasonic, DMC-TZ4 / TZ5 Firmware update service.

Kamera & Bild, Farväl Leica Noctilux. Tuli markkinoille 1976, valovoima 1.0, viimeiset sata myydään $15.000 kappale.

Kamera & Bild, Fotovideo får ny ägare. Den finska fotokedjan Rajala Oy har köpt varumärket och driften av butikskedjan Fotovideo i Sverige. Den svenska verksamheten skiljs därmed helt från Fotovideo Norway. Rajala laajentaa Ruotsiin. Rajala Oy:n liikevaihto on 30 miljoonaa euroa, työntekijöitä on lähes sata. Yritys on perustettu vuonna 1919.

Steve Sanders, Sony DSLR-A350. 14 megapikselin järjestelmädigi, erikoinen kääntyvä 2.7 tuuman lcd-näyttö, Sonyn oma versio Live View:stä. Suomen Sony. Suomen hinta n. 850 euroa (mukana kittiobjektiivi)

IR, Fujifilm FinePix F100fd. 12 megapikseliä, 28-140mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö, laajempi dynaaminen alue, ISO 12800. Kasvontunnistusohjelma (max. 10 kpl), ryppyjäkin siloitellaan tarvittaessa. Suomen Fuji. Suomen hinta on n. 300 euroa.

Trustedreviews.com, Fujifilm FinePix Z20fd. 10 megapikseliä, 33-165mm, 5-kertainen zoom, 52 MB sisäistä muistia, 2.7 tuuman lcd-näyttö, litiumioni-akut. Arvosana 7/10. Suomen Fuji. Suomen hinta on n.170 euroa.

Digicamreview.com, Sony Cybershot DSC-W130. 8 megapikseliä, litteä, 4-kertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö, kuvanvakaaja. Hymyntunnistus. Arvosana 8.2/10. Suomen Sony DSC-W130. Suomen hinta on n. 230 euroa.

Cameras.co.uk, Panasonic DMC LZ8. 8 megapikseliä, 32-160mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.5 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä). AA-akut. Arvosana 79. Suomen Panasonic.

 

25.06.2008    (linkki)

Huumakuva.net, Provinssirock 2008.

Tipe, Timo Laaksonen, Himosfestival 2008.

Foorumilaisten kuvia:

(Foorumilta) hakli, Tiimari softbox, neljällä eurolla.

Taivasalla.net, Kuvani luotsiveneestä palkittiin Canonin valokuvauskilpailussa.

Iltalehti.fi, Naiset innostuivat paljastamaan rintansa keskustelupalstalla. Iltasanomat, Rintakuvia nettiin!

 

24.06.2008    (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Artur Gajewski, DIY - AG BOUNCER. Recipe to manufacture great flash bouncer/diffuser. Nyt paljastetaan oikein kuvien ja tekstin kera, miten tehdään toimiva salamavalon pehmentäjä.

Julkisen sanan neuvosto, 3929/SL/08 | Iltalehti. Julkisen sanan neuvoston langettava päätös tekstimainontaa ja valokuvaa koskevassa asiassa. Iltalehdessä julkaistiin 20.5.2008 juttu ”Kesä Janinan tyyliin”. Jutun kuvituksena käytettiin vaatemalliston mainoskuvia. ... Iltalehti on julkaissut muotijutussaan seitsemän valokuvaa Janina F -kesämallistosta. Täsmälleen samat valokuvat löytyvät Tokmanni -konsernin mainoslehtisestä...

eDome, Legendaariset valokuvat Lego-lavastuksina. (Edelleen hauska, hauskuus edellyttää tietenkin, että tuntee jonkin verran valokuvauksen historiaa...)

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Reduce Camera Shake - 6 Techniques.

Aphotoeditor.com, Interviews With Photographers- Pixchannel.

 • Pixchannel.com, What makes photographers click. Videohaastatteluja.
  Eddie Adams
  Eliott Erwitt
  David Fahey
  Pirkle Jones
  David Hume Kennerly
  Mary Ellen Mark
  Sheila Metzner
  Duane Michals
  Graham Nash
  Arnold Newman
  Judd Pilossof
  Andy Summers
  Jerry Uelsmann
  Nick Ut
  Stephen Wayda
  Jack Welpott

Trustedreviews.com, Photography Tutorial – Landscape Photography Part 1.

Rob Galbraith, Eight Magnum photographers document AIDS worldwide.

Rob Galbraith, Football shooters come up with favourite images. CPN eli Canon Professional Network.

(kertausta tammikuun digicamera.netin uutisista, mikä on kallein huutokaupassa myyty valokuva?) Pdnonline.com, Latest Richard Prince Auction Record: $3.4 Million. New Yorkin Sothebyllä myytiin Princen ottama valokuva $3.4 miljoonalla, edellinen ennätys oli Andreas Gurskyn Lontoon Sothebyllä myyty diptyykki, jonka hinta oli $3.34 miljoonaa. Kuva on osasuurennos Marlboroa varten kuvatusta mainoksesta. Editio oli kaksi kappaletta (plus valokuvaajan kappale), printillä oli kokoa 2.54 m x 1.67 m.

Photoshop Disasters, Sears: Let's Have A Big Hand For The Model. Tämä ei ole feikki, vaan ihan oikea kuva Searsin online-kaupasta.

Graphics.com, Mastering Photoshop's Background Eraser Tool.

Makezine.com, How To - time-lapse photos with Canon SLRs & Arduino.

Digital Outback Photo, Travel Portfolios: Following the Light 1.

Ephotozine.com, Blend two exposures to make one good one using Gimp. Yksinkertaiset ohjeet.

Kamera & Bild, Victoria Silvstedt stämmer företag för olovlig bildpublicering. Företaget Expostar köpte bilder på Victoria Silvstedt av en bildbyrå och använde dem till annonser i Punkt SE. Ett misstag som kan stå företaget mycket dyrt.

 • kuvia ei olisi saanut käyttää mainoksissa, muu käyttö olisi ollut sallittua

Kamera & Bild, Fotoutställning med HBTQ-perspektiv. Nordiska museet löysi viiden miljoonan kuvan arkistostaan kolmisen sataa kuvaa sateenkaarikansasta.

The Online Phtotographer, Olympus E-3: Miscellanea.

Dpreview.com, Olympus E-420. Pieni ja kevyt 10 megapikselin 4/3-systeemin järjestelmädigi, painoa 380 gr, kroppikerroin 2, Live View, 3.7 tuuman lcd-näyttö, langaton salamaohjaus, rungossa ei kuvanvakaajaa. Highly Recommende (just). Suomen Olympus. Suomen hinta n. 440 euroa (pelkkä runko). Tai sitten erikoiserä, jossa mukana Zuiko ED 17-45 mm -objektiivi 447 euroa, kumpikohan kannattaisi ostaa? Onhan tuo kit-paketti sentään seitsemän euroa kalliimpi...

Photographyblog.com, Canon Powershot A590 IS. 8 megapikseliä, 35-140mm, 4-kertainen zoom, kuvanvakaaja, optinen etsin, 2.5 tuuman lcd-näyttö, sd-kortit, AA-akut. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 200 euroa.

Dpreview.com, Olympus Zuiko Digital 25mm 1:2.8 Pancake. Maaliskuussa julkistettu, 4/3-systeemiä, 23.5 mm ja painoa vain 95 gr (puolet 14-42 mm:n painosta). Polttoväli on 50 mm. Kuva on terävä myös reunoilla, vaikka värivirheet vaivaavat. Tynnyrivääristymää jonkin verran. Lens cap eli linssisuojus on epäkäytännöllinen. Recommende (with reservations). Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 250 euroa.

Twipphoto.com, Lastolite HiLite Background.

 

23.06.2008    (linkki)

Kesäloma alkoi. Sivuja ylläpidetään kuten aiemminkin, mutta päivityksissä voi olla katkoja.

Foorumilaisten kuvia:

Strap-photos.com, Work blog. Pari jäsentä kuvaavat kesän Keskipohjanmaa- ja Pohjolan Sanomat -lehdille. Paljon kuvia.

Lakeuden luontokuvaajat, llk.fi. Lakeuden Luontokuvaajat ry perustettiin loppuvuonna 2006. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää luontokuvausharrastusta toiminta-alueellaan toimintasuunnitelman mukaan. Kuvagallerioita, keskustelua yms.

Verkkouutiset.fi, Joka kolmas verkkokaupassa kulutettu euro menee ulkomaille. Tilastokeskus teki haastattelututkimuksen viime vuonna.

 • ...Casalsin mukaan suomalaiset verkkomyyjät eivät myöskään markkinoi itseään tarpeeksi....
 • ...Suomessa rekisteröitiin viime vuonna noin 250 ulkomaista verkkokauppaa koskevaa valitusta....
 • ...Valtaosa rajat ylittävän verkkokaupan ongelmista liittyy tuotteiden tilaamiseen Saksasta....

Dpreview.com, foorumi.

Photo.net, foorumi.

Earthboundlight.com, Nikon's Mysterious r00 Error and Other "r" Numbers (Photo Tip of the Week).

Boston.com, Cassini Nears Four-year Mark. Kuvia, Saturnus + kuut.

Camera & Bild, Mer om Nikon D700.

Seriouscompacts.com, Bokeh Test: Olympus ZD 25mm f/2.8 vs Canon EF 50mm f/1.4.

 

22.06.2008    (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Janneheimonen.net, Teeret 2008 - Black Grouses 2008.

Peter Forsgård, Gary Wornellin näyttely. Galleria Brondassa on vielä ensi viikon ajan Gary Wornellin valokuvanäyttely...

Luontotupa.net, viisi vuotta tuli täyteen. Uusia kuvaajaesittelyjä.

Guardian.co.uk, 'I'm off to tend my alpacas' - Flickr founder's exit marks end of a web era. Flickr alkoi online pelistä nimeltä Game Neverending. Siinä käytetty kuvien jako-ohjelma kasvoi nopeasti Flickr'iksi, joka syntyi vuoden 2004 alkupuolella. Jo vuoden päästä Yahoo osti Flickr'in 35 miljoonalla dollarilla.

Photo.net, foorumi.

Rob Galbraith, Photographers kick out great soccer images from Euro 2008. Kuvia, European Pressphoto Agency ja Sports Illustrated.

Rob Galbraith, VisibleDust Arctic Butterfly 724 (Brite) lights up sensor cleaning. Mukana valo, $110.

 • Dpreview.com, foorumi, Beware of VisibleDust products.
 • (Tämä staattiseen sähköön perustuva pölynpoisto toimii aika pitkään, mutta jossakin vaiheessa joutuu turvautumaan ns. märkämenetelmään.)

Luminous Landscape, Nikon R1C1 Close-Up Flash System. Kaksi pientä salamaa, langaton ohjausyksikkö, adapterirenkaita yms. $650. Suomen Nikon, Remote Kit R1. Commander Kit R1C1. Suomen hinta on n. 750 euroa (tässä on mukana ALV 22%, toisin kuin USA:n hinnassa...).

 

21.06.2008    (linkki)

(Foorumilta keba_b) Iltalehti, Kahdesti jyrätty. Auton alle jäänyt mäyrä oli saanut ylimääräisen raidan tiemerkintäautolta. ...Outoon näkyyn törmäsi luontokuvaaja Matti Hietanen kuvausretkellään....

Kiiltomato.net, muutama valokuvaa sivuava suomalainen kirja. Arviot.

HS, kirjat, Henrik Elon Hornetin-valokuvakirjassa tuttu muuttuu oudoksi. Henrik Elo: Hornetin ohjaamossa – In the cockpit of the F-18. Apali Oy. 208 s. 58,90 e.

Dpreview.comin foorumilta muutaman järjestelmädigin valmistusmääriä:

 • Canon 1000D, 200.000 kpl / kk
 • Canon 1D2, 4.000 kpl / kk
 • Canon 1Ds2, 2.000 kpl / kk
 • Canon 5D, 7.000 kpl / kk
 • Canon 40D, 60.000 kpl / kk
 • Nikon D3, 12.000 kpl / kk
 • Nikon D300, 60.000 kpl / kk

Nikonrumours.com, Plausible prediction of Nikon announcements.
1.7.2008:

- Nikon D700
- Nikon 45mm f/2.8D PC-E ED
- Nikon 85mm f/2.8D PC-E Micro ED.
Ja sitten kaksi näistä kolmesta vaihtoehdosta:
- Nikon D90
- Nikon 200mm f/4 Micro AF-S VR Nano
- SB-900 speedlight.
24 megapikselin Nikon D3x julkistettaneen syyskuussa 2008.

Photo.net, foorumi.

The New York Times, Crime Was Weegee’s Oyster. Arthur Fellig. “the official photographer for Murder, Inc.”..

Syracuse.com, Photographer's project marks the end of an era. When Polaroid stopped making film for Mary Ellen Mark's favorite camera, she bought up all the remaining black-and-white film to use on one last project... Polaroid-filmin hinta yhtä kuvaa kohti on/oli $200. Polaroid valmisti kuusi kappaletta Mary Ellen Markin käyttämää kameraa 1976 - 1978. Kameralla on korkeutta 1.5 metriä, painoa 106 kiloa, printit ovat kooltaan 20 x 24 tuumaa.

Rob Galbraith, Nikon Capture NX 2 now available for purchase. Trial-versio on ollut jo aiemmin imuroitavissa. Täysversio $179.95, päivitys $109.95.

Strobist, High-Speed + High Power = External Battery. Käsisalamat.

Popular Photography, Tip of the Day: Make Your Own Fisheye. Video. Ovisilmästä laajakulma.

Digital Photography School, What is Your Favorite Shooting Mode?

IR, Third generation of Imatest software released (lehdistötiedote). Laajasti käytössä oleva ohjelmisto kameroiden ja objektiivien testaukseen.

Photographyblog.com, DSLR Camera Prices Falling. Futuresource (UK) lähteenä.

Photographyblog.com, Nik Software Viveza. Helppokäyttöinen yhden asian (melkein...) plug-in, ei työlästä maskausta. Kolme säädettävää asiaa: Brightness, Contrast ja Saturation. Värisävyjen helppoa säätöä, tekniikan nimi on U-Point. Säästää editointiin käytettyä aikaa. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen hinta on 259 euroa.

Trustedreviews.com, Pentax Optio V20. Toukokuussa julkistettu V10-mallin seuraaja. 8 megapikseliä, 36-180mm, 5-kertainen zoom, ei kuvanvakaajaa, 3 tuuman lcd-näyttö (230.000 pikseliä). Automaattitarkennus on hidas, normaalitilassa kuvia voi ottaa n. kolmen sekunnin välein. Kuvat ovat teräviä, tynnyrivääristymä pysyy kohtuullisen kurissa. Värit onnistuvat hyvin. Oletusasetuksilla kuvat näyttävät liian käsitellyiltä, terävöintiä kannattaa heti vähentää. Yksinkertainen peruskamera, sopivan pieni. Arvosana 7/10. Suomen hinta on n. 230 euroa.

 

20.06.2008    (linkki)

Työvoimatoimisto. Studiovalokuvaaja Foto Mannelinille, Foto Mannelin Oy, Helsinki. Etsitään studiokuvaajaa valokuvaajan tehtäviin, kuvien käsittelyyn ja valmistukseen. Tehtävään voi kasvaa myös oppisopimuksen kautta. Työtä saattaa olla arkipäivien ohella myös viikonloppuisin. Ajokortti ja oman auton käyttömahdollisuus on plussaa.

 • Palkkaus sopimuksen mukaan
 • Työ alkaa heti/sopimuksen mukaan
 • Työaika kokopäivätyö, arkisin klo 9-17 ja la 10-14
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 04.07.2008

Uusi Suomi, Jussi Aalto valokuvaa ihmisen sielun. ...Jussi Aalto aloitti kuvaajan uransa jo 1950-luvun puolella. Viime vuonna hänelle myönnettiin elinikäinen taiteilijaeläke. Väliin mahtuu monia kuvia, näyttelyitä, opetustyötä ja elettyä elämää....

 • ...1960–70-luvuilla valokuvauksessa oli vallalla graafisuus ja työläismentaliteetti. Jussi Aalto oli tuolloin naimisissa huippumallin kanssa, ja Galleria Luovan alakerrassa Aallon ex-vaimo poseeraa Marimekon luomuksissa...
 • ...Aalto on koonnut näyttelynsä kuvista, jotka ovat hänelle tärkeitä vielä tänäkin päivänä....
 • ...Galleria Luova on Jussi Aallon valokuvausta kohtaan tunteman rakkauden hedelmä. Galleria toimii näyttelytilan lisäksi valokuvausta käsittelevien kirjojen kauppana ja kahvilana...
 • Jussi Aallon näyttely on esillä Galleria Luovassa 27.7.2008 saakka.

Taikin MA-hakijoista 45 % ulkomaalaisia

Taideteolliseen korkeakouluun eri koulutusohjelmiin haki tänä vuonna 2547 alan opinnoista kiinnostunutta. Kandidaatintutkintoon johtaviin koulutusohjelmiin pyrki 1876 henkilöä ja maisteriohjelmiin 671 henkilöä. Yhteensä hyväksyttiin 276 opiskelijaa, joka on 10,8 % kaikista hakijoista. Valokuvataiteen kandidaattitutkintoa opiskelemaan pääsi kymmenen (10) opiskelijaa ja maisteriopintoihin hyväksyttiin viisi opiskelijaa (5). ((E) = hakija ei halua nimeään julkisuuteen).

Valokuvataiteen koulutusohjelma:

1. Astikainen Maija Ulriika
2. (E)
3. Javits Alisa
4. Kurila Emilia Ia Maaria
5. Kuusela Helinä Inkeri
6. Malinen Kerttu Riikka Maria
7. Nieminen Aino Matilda
8. Okkonen Satu Sofia
9. Sandström Niklas Johan Olav
10. Strengell Heidi Johanna

(maisteriopinnot) Valokuvataide (5)

1. Bamberg Kenneth (ehdollisesti hyväksytty)
2. Igell Shira
3. (E)
4. Naukkarinen Katri Annika
5. Palomäki Nelli Marjaana (ehdollisesti hyväksytty)

Turun Sanomat, Valokuva haastaa sosiaalisen erottelun.

Sunnuntaisuomalainen järjestää kesäkuvakisan festarimuistoista. Sunnuntaisuomalaisen sivuilla ei ole kilpailuun liittyviä www-sivuja. Alla kilpailutiedote kokonaisuudessaan:

"Osallistu Sunnuntaisuomalaisen kesäkuvakisaan festarimuistoista. Kuvat voivat tuoda mieleen muistoja festariasuista, festarikampauksista, keikoista, fanituksesta, kommelluksista tai vaikkapa festareilla syttyneestä rakkaudesta. Festareista muistetaan jälkikäteen ilo, mutta myös vetiset teltat ja mutaiset kentät ja mutakylvyt.

Ota kuva ja lähetä se meille tai kaivele menneiden kesien festivaalikuvia ja valitse parhaat otokset. Kerro kuvan yhteydessä kuvan tapahtumista ja muista kysyä julkaisua varten lupa kuvassa olevilta tunnistettavilta henkilöiltä.

Sunnuntaisuomalaisen raati valitsee parhaat festarikuvat julkaistaviksi. Aikaa kuvien lähettämiseen on heinäkuun loppuun saakka, mutta kuvia julkaistaan jo juhannuksen jälkeen ilmestyvissä Sunnuntaisuomalaisissa. Toimi siis heti!

Kesän lopussa lukijat saavat äänestää festarikuvista parhaimman. Eniten ääniä saaneen kuvan lähettäjä voittaa Nokia 6500 slide -kamerapuhelimen, jonka arvo on noin 350 euroa. Valokuvat voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen festarit(at)sunnuntaisuomalainen.fi tai postissa osoitteeseen Sunnuntaisuomalaisen festarikuvat, PL 159, 40101 Jyväskylä. Liitä mukaan nimesi, osoitteesi ja puhelinnumerosi. Emme palauta kuvia. Onnea kisaan!" 

Tuomo Björksten, Havaintovihko, Uudet valokuvaussivut avattu.

 • (kyse on "vain" Tuomon omista sivuista...)

Peter Forsgård, Jyvistä ja rakeista muutama huomio. Lehtikuvaaja Bert Carpelan on pitänyt Jyviä ja Rakeita palstaa Kameralehdessä 45 vuotta. Nyt palsta loppuu, valitettavasti...

Elokuvia ja valokuvia -blogi, Kuka vatun Tim Bostock? Minnekäs muutama Henrin ottama kuva onkaan joutunut, ilman lupaa, mutta kuvaaja mainiten.

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi.

Tähdet ja avaruus, Suomalaisharrastajan otos pääsi Nasan päivän kuvaksi.

Vähän vielä Nikonin heinäkuun 1. päivän julkistuksista: luultavimmin viisi uutuutta, kaksi järjestelmädigiä ja kolme objektiivia. Puolitoista viikkoa...

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Do an Editorial Fashion Photography Spread. Ja mikähän on valokuvaajan (luova) panos mainos-/muotikuvissa? Ei taida olla kovin suuri (riippuu tietenkin kuvaajasta).

Thinkcamera.com, Adobe Photoshop: The Complete Guide: Part 6. Image Size and Interpolation. Aiemmin:

 • Part 1a: Importing Files and File Types
 • Part 1b: Camera Raw
 • Part 2: Colour:
 • Part 3a: The Workspace
 • Part 3b: Example Layers Workflow
 • Part 3c: Adjustment Layers
 • Part 4: Grouping, Masks & History
 • Part 5: Selection & Paths (Pen Tool)
 • Part 5b: Healing Brush, Patch or Clone Stamp Tool?

The Independent, Over exposed: Is Annie Leibovitz worthy of a retrospective at the National Portrait Gallery? Iso osa Leibovitzin töistä on kaupallista kuvausta, jossa kaikki on etukäteen tarkasti suunniteltu ja järjestetty. Spontaanius puuttuu näistä kuvista, usein näkyy, mihin vaikutukseen kuvaaja on alusta pitäen tähdännyt. Mutta on Leibovitzilla toinen privaatimpi puoli.

 • Annie Leibovitz: A Photographer's Life, 1990-2005, National Portrait Gallery, London, from 16 October to 25 January 2009

Slrgear.com, Focus Fallibility: Lens Test Fallacies. Ei amatööreille.

Pdnpulse.com, Flickr Founders Quit: The Job "Sucked". Flickrin perustanut pariskunta myi sivuston vuonna 2005, hinta oli 35 miljoonaa dollaria. (Hm...).

Photoclubalpha.com, Sony’s flash ‘revolution’ - the HVL F58AM. Sonylta uusi salama, kaikenlaisia ominaisuuksia. Syyskuussa myyntiin, $500.

Homecinema-fr.com, HCFR Colormeter. Ilmaista värikalibrointia... AVS Forum, Display Calibration.

 • (tästä ei kovin nopeasti saa selvää, että mistä oikein on kyse ja miten hyvin systeemi toimii...)

Kamera & Bild, Här är framtidens kamera. Suunnittelijat saivat vapaat kädet, tulevaisuuden pieni naiselle sopiva kamera...

Dpreview.com, Pentax K20D Preview. K10D-mallin päivitys. 14.6 megapikselin järjestelmädigi, kuvanvakain rungossa. 2.7 tuuman lcd-näyttö. Pöly/kosteustiivis. Kuvausvauhti on vain kolme kuvaa sekunnissa. Pentaxin 14 megapikselin CMOS. Pixel mapping (toimimattomat kennot pikselit mapataan automaattisesti piiloon). Ks. Perkko.fi. Suomen hinta on n. 1.000 euroa.

IR, Sony Cyber-shot DSC-H50. Sony DSC-H9:n seuraaja, 9 megapikseliä, käyttäjä voi valita kohinanpoiston määrän. Valkotasapainon ja valotuksen haarukointi, dynaamisen alueen optimointi. Hymyntunnistusta, lasten/aikuisten kasvojen tunnistusta. 31-465mm, 15-kertainen zoom, kuvanvakaaja, elektroninen etsin, 3 tuuman kääntyvä lcd-näyttö. Painoa 415 gr. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 380 euroa.

Tftcentral.co.uk, Spyder3Elite. Kalibrointilaite.

Tftcentral.co.uk, X-Rite (i1) Eye-One Display 2. Kalibrointilaite.

Thinkcamera.com, Epson Stylus Photo R2880. A3+ mustesuihku. Uusi malli. Ei vielä myynnissä (?). £569.99, 724 euroa.

 

19.06.2008    (linkki)

Lassikujala.1g.fi, kuvat. Monenlaista luontokuvaa.

Foorumilaisten kuvia:

Valokuvatorstai, 95. haaste, aihesanana "yötön yö". Osallistua voi viikon ajan.

 • Osallistuminen tavalliseen tapaan, kuvausaikaa on viikko. Ohjeet.
 • 94. haaste, aiheena "sattuma". Haasteen otti vastaan 107 kuvaajaa
 • Valokuvatorstai lomailee 9.7- 20.8.2008
 • Valokuvatorstain kesämyrskyhaaste:
  Valokuvatorstai haastaa osallistujat valokuvaamaan kesän 2008 myrskyjä ja niihin liittyviä ilmiöitä. Kunkin osallistujan onnistuneimpia otoksia (yksi tai useampi kuva) linkitetään 4. syyskuuta

Se ainakin on varmaa, että heinäkuun 1. päivänä Nikonilta on tulossa uusia kameramalleja. Ehdokkaita on liiankin kanssa, Nikon D3x/D700 tai sitten vaikkapa Nikon D4/D90. Lehdistötilaisuuksia on buukattu tuolle päivälle, myös Suomen Nikon järjestää lehdistötilaisuuden aamulla klo 9.

 • Tässä sitten vähän esimakua pitkään jatkuneista spekulaatioista, jotka eivät enää oikeastaan olekaan spekulaatioita. Fred Miranda, Nikon D700 (täysruutu, 12 megapikselin CMOS, $2.995) tai Nikonrumours.com (olisiko Nikon D700 nykyinen D300, jossa D3:n kenno?)
 • Nikon pistää kovasti kampaan Canonille, jäämme odottelemaan imperiumin vastaiskua...
 • KKuja, Lisää Nikon D700:sta
 • Kamera & Bild, Billigare fullformat från Nikon, Rykte: Nikon D700
 • Fotosidan.se, Nikon D700 (foorum)

Mike Sirén photography. Wrong sport -sarja jatkuu...

/Pintaliitoblogi, Oopa: Paparazzi.

 • (Video sivuutetaan, mutta teksti ei)

Tietokone.fi, Vertailu: järjestelmäkameroiden erot näkyvät vaikeissa tilanteissa. Mukana 12 kameraa. Juuri juhannuksen alla ilmestynyt Tietokone-lehden nro 7-8/2008. Olli Rinne.

Firefox 3, Download Day 2008, yli 8 miljoonaa latausta, Suomen osuus melkein 60.000 latausta.

 • suomenkielinen Firefox 3, ominaisuudet
 • "... Väriprofiilien tuki Firefox näyttää nyt paremmalta myös valokuvaajien ja valokuvien katselijoiden silmissä. Voit katsella kuvia huippulaadukkaasti, sillä Firefox osaa käyttää hyväkseen kuviin tallennettuja teknisiä tietoja, mm. valon määrää ja etäisyystietoja...." (?)
  • (huumori? sikseen, FF3 hallitsee väriprofiliilit suvereenisti, muutkin värit kuin valokuvien värit. Paljon kehuttu Macin Safari ei ymmärtääkseni tätä tee, vaikka se kuvien väriprofiilit tietenkin hallitsee... Ja syksyllä ilmestyvä IE8 ei väriprofiileista välitä, vaikka Macin IE 5.5 taisi olla ensimmäinen väriprofiileita tukeva selain...)

Digital Photography School, An Introduction to High Dynamic Range Imaging (HDR).

Diyphotography.net, Portrait Lighting Cheat Sheet Card. Hyvä idea, otetaan mallikuvat 45 asteen välein vaakatasasossa, siis 8 kuvaa. Sitten sama kierros salama ylhäältä alaspäin (45 astetta) ja alhaalta ylöspäin (45 astetta). Kaikkiaan 24 kuvaa. Käsisalamia käytettäessä voi olla vaikea arvioida tulosta, studiosalamissahan on se mallivalo (modeling light). Sivuilta voi imuroida valmiin kuvakoosteen ja printata sen muistin tueksi.

Photo.net, foorumi.

Canon Professional Network, Ambassadors. Neljä huippukuvaajaa esittelyssä.

Scottkelby.com, It’s Guest Blog Wednesday Featuring: David Ziser. What It Takes to be a Complete Wedding Photographer.

Ephotozine.com, Creating shallow depth-of-field using GIMP.

Blog.epicedits.com, Brushing Up on the Sunny 16 Rule. Sunny 16 -säännöstä edelleen.

Makezine.com, Out of this world soap bubble photos.

Photographyblog.com, Sony Ericsson World View 2008 Contest. Isoimpia kännykkäkamerakilpailuja. Viime vuonna kuvia tuli yli 70.000 kpl.

 • (kilpailusivut eivät olleet vielä aamulla auenneet)

Guardian.co.uk, Digital thieves swipe your photos - and profit from them.

IR, HP: 30-bit LCD display targets color-critical uses. 24-tuumainen HP DreamColor LP2480zx Professional Display. 30-bittinen, taustavalaistu RGB LED. $3.500. Gamut 133% NTSC, 100% Adobe RGB, 100% sRGB.

Fotosidan.se, Sprotfoto (?), Panorening... Rallia kuvatessa hyödyllinen tekniikka.

Photographyblog.com, Sony A350. 14 megapikselin järjestelmädigi, erikoinen kääntyvä 2.7 tuuman lcd-näyttö, Sonyn oma versio Live View:stä. Arvosana 5 * / 5 *. Suomen Sony. Suomen hinta n. 850 euroa (mukana kittiobjektiivi).

Kamera & Bild, Sju studioblixtar i stortest. Kompakta och proffsiga. 4-sivuinen pdf.

 • Bowens Esprit Gemini Digital 500
 • Broncolor Minicom 40
 • Elinchrom 600RX
 • Hensel Expert PRO 500 plus
 • Multiblitz Xenolux 500
 • Profoto ComPact 600R
 • Visatec Solo 800

Creativepro.com, Epson Stylus Photo R1900. A3+ mustesuihku. Arvosana 8/10. Suomen Epson. Suomen hinta on vähän alle 600 euroa.

Digital Outback Photo, Western Digital My Passport Studio. Irtokovalevy.

Red Ferrett, Presslite VerteX - fine tune your camera flash output for studio like results. Vähän erilainen salamavalon pehmentäjä (tai suuntaaja?). $34.95 (suositushinta $49.95)

 

 

18.06.2008    (linkki)

Mika Waltarin jäljillä
28.9.2008 asti

Helsingin kaupunginmuseo juhlistaa kirjailija Mika Waltarin syntymän satavuotismuistoa pienimuotoisella valokuvanäyttelyllä Waltarin Helsingistä. Näyttely on osa juhlavuoden ohjelmaa.

Sofiankadulta näyttely lähtee syyskuun lopulla kiertämään Helsingin kulttuurikeskuksissa. Kanneltalossa Mika Waltarin jäljillä on esillä 2.10.-8.11.2008, Stoassa Malmitalossa 12.11.-29.11.2008.

Helsingin kaupunginmuseo
Sofiankatu 4, Helsinki
ma-pe 19-17, la-su 11-17

Skenet.fi/Näyttely/Mikko Oranen: Ulla-Mari Lindström, Toisenlaista arkea.

Keskipohjanmaa.net, Muotokuvia ja juhlakuvia, Tupakkamakasiinilla ammattilaisten parhaimmistoa. Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n Vuoden muotokuvakilpailun satoa on esillä Pietarsaaren tupakkamakasiinilla.

Foorumilaisten kuvia,

Markuspuustinen.com, Photographs. Monenlaista, neljältä vuodelta.

Kuluttajavirasto.fi, Ulkomaisessa verkkokaupassa kannattaa maksaa luottokortilla. Ks. Euroopan kuluttajakeskus,

Tietokone.fi, Sony Ericsson tuo 8 megapikseliä kamerapuhelimeen. Cybershot C905 haluaa haastaa digikameran. Lisäksi xenon-salama ja kasvontunnistus. Optista zoomia ei ole. Tulee myyntiin tämän vuoden lopulla.

Digital Photography School, More Baby Photography Tips.

Photo.net, foorumi.

Trustedreviews.com, Raw Workflow Using Adobe Lightroom - Part 2.

Rob Galbraith, Firefox 3, released today, supports colour managed web browsing.

 • Yksi sana: värihallinta. Tarvitseeko muuta? Uuden version kanssa yhteensopivia add-oneja saisi olla enemmän, esim. suomenkielinen oikoluku puuttuu (edellisessä versiossa sellainen oli).
 • Muropaketti, Mozilla julkaisi Firefox 3.0:n
 • Ja Guinnessin yhden vuorokauden latausten määrän maailmanennätysyrityksen onnistumista voi seurata Download Day 2008 -sivuilta (aikaisin aamulla kolmen miljoonan raja oli jo ylitetty)

Blog.23x.net, Beginner’s Guide to HDR.

Adorama.com, 100 in 100, Part II: Which Working Space Profiles “Work” Best?

Photographyblog.com, CamGrip Launches in the UK. CamGrip £6.99, 8.80 euroa. CamCase/CamGrip £13.99, 17.63 euroa.

Kamera & Bild, Svartvitt är enkelt i det digitala mörkrummet. M/v-kuvien teko ei ole vaikeaa. Photoshp CS/2/3, Elements 4, 5.

Hultsfredsbygdens Fotoamatörer, Årets bästa rockfoto. ROCKFOTO 2008.

Trustedreviews.com, Nikon CoolPix S550. Julkistettu tammikuussa, erittäin pieni, 10 megapikseliä, 36-180mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakain, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Käytössä vähän hidas. Värit, valotus, kontrasti menevät kohdalleen, mutta kuva on erityisesti reunoilla pehmeä. Kohina tekee kuvan nopeasti kelvottomaksi, jos ISO-arvoa nostetaan. Arvosana 7/10. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 250 euroa.

Ephotozine.com, Nikon Coolpix S600. Erittäin kompakti, 10 megapikseliä, 28-112mm, 4-kertainen zoom, kuvanvakain, 2.7 tuuman lcd-näyttö. Arvosana 7/10. Suomen Nikon. Suomen hinta on vähän yli 300 euroa.

Steve Sanders, Olympus Stylus 1020. Tammikuussa julkistettu, 10 megapikseliä, 37-260mm, 7-kertainen zoom, kuvanvakaaja, ultrakompakti metallirunko, kaksi väriä, 2.7 tuuman lcd-näyttö, suomenkielinen valikko. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 270 euroa.

Ephotozine.com, Nikon Coolpix S52c. Julkistettu huhtikuussa, 9 megapikseliä, 3-kertainen zoom, kuvanvakain, sisäänrakennetu WiFi eli langaton yhteys. Suljinviive haittaa. Arvosana 7/10. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 300 euroa.

Ephotozine.com, Nikon Coolpix L16. Tammikuussa julkistettu, 7 megapikseliä, 3-kertainen zoom ja 8 megapikseliä, 3-kertainen zoom, ei kuvanvakainta ja 2.8 tuuman lcd-näyttö. Arvosana 8/10. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 100 euroa.

 • (Suomen Nikonin sivuilta: "...Tärähdyksenesto-AE korjaa kameran tärähtämisen automaattisesti, kun kohteen liike on havaittu... "
  - Ja vaikka joku voisi jotain toista luulla, niin tämä tarkoittaa, että kamerassa ei ole kuvanvakainta. Muut valmistajat käyttävät ihan samanlaista jargonia, jolla yritetään salata kuvanvakaimen puuttuminen)

Steve Sanders, Nikon Coolpix S210. Julkistettu tammikuussa, erittäin ohut, 8 megapikseliä, 38-114mm, 3-kertainen zoom, kuvanvakain, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Suomen Nikon. Suomen hinta on n. 180 euroa.

Digitalcamerareview.com, Head to Head: Canon PowerShot SD890 IS vs. Sony Cyber-shot DSC-W150. Euroopassa Canon SD890 IS on Canon Digital Ixus IXUS 970 IS.

The Wall Street Journal, Polaroid 'Portable' Printer May Be Hard Sell. $150, 5 x 7.5 cm pikkukuvat, kuvat voi printata suoraan kamerasta. Kuvat ovat heti kuivia ja kestävät vettä. PoGo:n (Polaroid-on-the-Go) akut kestävät vain parinkymmenen kuvan printtauksen, muutaman megan kännykkäkameroiden laatu ei oikein tyydytä, digitaalikamerasta saa oikein hyviä kuvia. Painoa on sen verran, ettei oikein sovi taskussa pidettäväski. Yhden kuvan hinnaksi tulee $0.30 - $0.40 (0.20 euroa - 0.26 euroa).

Cameradojo.com, Colorright White Balance Disc Review. Expodiscin kaltainen, mutta valon tulosuuntaa on rajoitettu. $89. Toimii.

 

17.06.2008    (linkki)

HS, Sanna Kannisto näyttää kuvissaan tropiikin luonnon. Tuoreimmissa kuvissaan Kannisto on tarkkaillut kameransa takana lepakoita.

 • Kanniston laaja näyttely Strange fascination levittäytyy nyt Korjaamon uusituissa näyttelytiloissa kahteen galleriaan.
 • Sanna Kannisto: Sanna Kannisto, Strange Fascination 3.8.2008 saakka Korjaamo Galleria, (Töölönkatu
 • 51). Ma–su 11–17.

YLE, Eirikuva vähentää väkeä. Kuvavalmistamon 55 työntekijästä useampi kuin joka toinen on saamassa lopputilin. Eirikuvan mukaan työntekijöitä tarvitaan aiempaa vähemmän, koska 60 prosenttia kuvatilauksista tulee nykyään internetin kautta.

Karijokinen.com, Sauna Open Air 08, Tampere Eteläpuisto 6.-8.6. 2008.

 • (kannattaa odotella ihan rauhassa sivujen avautumista)

Peter Forsgård, Corbijn Tennarissa.

Tietoa koneesta -blogi, Minikannettavat haastavat kommunikaattorit.

Iltalehti, Uusi Ford Ka nähty. Automaailman paparazzi-kuvat.

 • (osa toimistoista/valokuvaajista ulkomailla on keskittynyt pelkästään autojen paparazzikuviin...)

Reuters Blog, A picture is worth a thousand words, but… Valittuja paloja valokuvaajien lausahduksista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Baby Time: Photographing Babies Without Losing your Mind.

Strobist, Coming Soon: New AlienBees Wireless Triggers. Hinta on noin kolmasosa Pocket Wizardien hinnasta. Lähettimen patteri kestää vuoden, vastaanottimen AA-akut/patterit kestävät 200 tuntia (menevät automaattisesti pois päältä tietyn ajan kuluttua). Lähettimen hinta on $59.95, vastaanottimen $69.95.

Tonywublog.com, Shooting with Compact Cameras. VA-kuvausta.

Trustedreviews.com, Image Editing Tutorial – Colour Matching. Vaihdetaan omena väri vihreästä oranssiksi.

Makezine.com, Alexey Titarenko's "City of Shadows". Pitkät valotusajat, liikkuvat ihmiset näyttävät savulta...

Terrywhite.com, Shooting tethered: Mac or PC which is fastest?

Earthboundlight.com, Copyright is More than Just a Symbol (Photo Tip of the Week). Tässä on kyse USA:n lainsäädännöstä.

Hubpages.com, 10 Reasons Professional Photographers Charge What They Do. Sopivat myös Suomeen.

Photographyblog.com, Print Digital Images in Your Darkroom. UK, vaihteeksi toisinpäin eli pikseleistä filmiksi. CD:llä 36 kuvaa, paluupostissa tulee m/v-Ilform -filmirulla, jonka voi sitten viedä kehitettäväksi. Hinta on £15, 19 euroa.

Dpreview.com, Pentax K20D firmware prevents pixel problem.

Kamera & Bild, Barndomsminnen gav 200 000 kronor. Årets Victor-stipendiat har iscensatt minnesbilder från sin barndom på en mycket hög nivå, både visuellt och idémässigt enligt juryn.

Kamera & Bild, Superkändis blev Årets naturfotograf. Lennart Nilsson.

Fotosidan.se, 2008 års bästa rockfoto utsett.

Ephotozine.com, Canon EOS 1000D. Canon 400D:n ja 450D:n väliin. 10 megapikselin järjestelmädigi, alimpaan luokkaan, entistä kevyempi, ei mitään erityistä uutta, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Ensiarvio, kamera tulee vasta myöhemmin kesällä myyntiin.

Pcmag.com, Sony A350. 14 megapikselin järjestelmädigi, erikoinen kääntyvä 2.7 tuuman lcd-näyttö, Sonyn oma versio Live View:stä. Arvosana 3.5 / 5. Suomen Sony. Suomen hinta n. 850 euroa (mukana kittiobjektiivi).

LetsGoDigital, Olympus SP 570 UZ. 10 megapikseliä, 26-520mm, 20-kertainen zoom, kuvanvakaaja, HotShoe-salamaliitäntä, raw, ISO 50, 2.7 tuuman lcd-näyttö. Arvosana 75%. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 500 euroa.

Photographyblog.com, Sony Cyber-shot DSC-H50. Sony DSC-H9:n seuraaja, 9 megapikseliä, käyttäjä voi valita kohinanpoiston määrän. Valkotasapainon ja valotuksen haarukointi, dynaamisen alueen optimointi. Hymyntunnistusta, lasten/aikuisten kasvojen tunnistusta. 31-465mm, 15-kertainen zoom, kuvanvakaaja, elektroninen etsin, 3 tuuman kääntyvä lcd-näyttö. Painoa 415 gr. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 380 euroa.

Dpreview.com, Tamron 70-200mm F2.8 Macro. Julkistettu helmikuussa 2008. Ei kuvanvakaaja, filtterikoko 77 mm, painoa 1.330 kg. Canon/Nikon/Pentax/Sony. Tarkennus hidas ja äänekäs. Arvosana Recommended. Suomen hinta on n. 800 euroa.

Trustedreviews.com, Samsung SyncMaster 226cw. 22 tuumaa, 1680 x 1050, ei ihan halpisnäyttö. Laaja gamut, 97% NTSC-väriavaruudesta. Mukana vain VGA-kaapeli, jalustassa hyvin vähän säätöjä. Taustavalo tasainen, TN-paneeleille epätyypillisesti kummastakaan päästä ei leikkaudu sävyjä. Tumman pään sävyt kaistoittuvat. Vaakatasossa katselukulmissa ongelmia. Arvosana 7/10. Suomen hinta on n. 350 euroa.

Endlessyears.com, Review :: CamGrip - Affordable Handle for Digital Still & Video Cameras. Vaikuttaa toimivalta idealta. Pieni kahva, joka kiinnitetään digipokkarin jalustakierteeseen. $9.95.

 

16.06.2008    (linkki)

IS/Matkailu/Anuliina Savolainen (11.06.2008): Tähtien hautausmaa Pariisissa. Morrison ja Edith Piaf lepäävät Pere Lachaisella.

 • Vuonna 1803 käyttöön otettu Père-Lachaise -hautausmaa Pariisissa on nykyisin suosittu turistikohde ja nähtävyys, jossa kuljeskellessa ja kuvaillessa saa helposti vierähtämään tunnin jos toisenkin.
 • Alla Hautausmaakuvia omista arkistoista (pikkukuvaa klikkaamalla avautuu uusi sivu)
  - Helsinki (34 kuvaa) (Hietaniemen hautausmaalla on paljon kuvattavaa...)
  - Budapest (9 kuvaa)
  - Pariisi (5 kuvaa)
  Kuvia hautausmailta.

Jouko Leskelä, Snapshot.fi. Mielenkiintoisia kirjoituksia, suomeksi ja sama englanniksi. Aiheena katuvalokuvaus kaikissa muodoissaan. Viimeisimpiä merkintöjä:

Verkossa.fi -tv-ohjelma on katsottavissa netistä.

 • 11-08 Katsastaja Sony kamera (Sony DSC-T200, pieni pintaraapaisu)
 • 11-08 Haastattelu, Jukka Virtanen, puheenjohtaja, Digivideo ry
 • 11-08 Haastattelu, Mikko Säteri, toiminnanjohtaja, Finnfoto ry
 • 7-07 Katsastaja, Photoshop Express (rekisteröintiin riitti, kun laittoi ruksin kohtaan En ole USA:n ulkopuolelta)
 • 11-07 Katsastaja, Picasa-kuvankäsittelyohjelma
 • 7-07 Katsastaja, ViewSonic 22'' lcd-näyttö, laajakuva

Verkossa.fi Webbivinkeistä löytynyttä:

Suomen Löytötavarapalvelu, huutokauppa, ti 17.6.2008 klo 19, Käpylän Työväentalo, Vipusentie 19, 00610 Helsinki. Poimintoja:

 • 704 Fujifilm Finepix F10,6.3Mp,512MB-muistikortti,ei suomen kieltä
 • 706 Canon digital ixus70,7.1Mp,128MB-muistikortti Digikamera+kotelo
 • 708 Canon PowerShot A80,4.0Mp,256MB-muistikortti Digikamera
 • 735 Fujifilm Finepix Z5,6.3Mp,2GB-muistikortti Digikamera+kotelo

Rawsamples.ch, nimi kertoo jo kaiken. Täältä saa alkuperäisiä eri kameramerkkien raw-kuvia.

Jotkut monikalvopinnoitetut Hoyan suotimet ovat hankalia puhdistaa. Nikonians.org, Hoya filter cleaning.

Tomsguide.com, A Billion Colors: HP's DreamColor Monitor. 24" DreamColor LP2480zx $3,499. 30-bittiset värit vaativat 10-bittisen näytönohjaimen. RGB LED taustavalo, valkopisteen voi valita haluamakseen. HP myy kalibrointipakettia $500:n hintaan.

Cameralabs.com, Sigma DP1. Tuli myyntiin maaliskuussa, konsepti esiteltiin jo pari vuotta sitten. Kiinteä 28mm f/4, järjestelmädigin kenno kompaktidigissä (Foveonin 14.1 megapikselin sensori, 4.64 megapikselin kuvat), raw-kuvat, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Kaikenlaisia lisävarusteita, mm. mittaetsin. Arvosana 76%. Hinta on $799. Suomen maahantuoja on Foka.

Digital Outback Photo, Stitching with Autopano Pro. Helppokäyttöinen.

Megapixel.net, Hands On Review: Andrea Mosaic. Fotomosaiikkiohjelma. Mitä useammasta pikkuvalokuvasta iso valokuva kootaan, sitä lähemmäksi päästään alkuperäistä kuvaa. Uuden kuvan "pikselit" ovat oikeasti miniatyyrikokoisia valokuvia.

 

15.06.2008    (linkki)

Suomen Lehtikuvaajat ry, vuoden 2008 Lehtikuvaajarahaston apurahat on myönnetty. Apurahoja haettiin yhteensä 106 726 euroa ja niitä myönnettiin yhteensä 37 000 euroa.

 • Asu Jussi, Pelimannin elämää valokuvanäyttelyn tekemiseen ja poikkitaiteellisen tapahtuman järjestämiseen, 1500 euroa
 • Bremer Caj, Retrospektiivisen näyttelyn tekemiseen Ateneumiin 2010, 8000 euroa
 • Hämäläinen Hanna-Kaisa, Kuvajournalismin nuoret näkijät- näyttelyn tekemiseen, 6000 euroa
 • Lintunen Martti, Kolmen valokuvakirjan tekemiseen, 4000 euroa
 • Malmström Henrik, Valokuvanäyttelyn tekemiseen Espresso Edge, Hki, 09/2008, 1000 euroa
 • Nurminen Harri, Saamelaisaiheisen valokuvanättelyn tekemiseen, 3000 euroa
 • Putro Mika, Pilvet -aiheisen valokvanäyttelyn kuluihin, 1500 euroa
 • Räisänen Kimmo, Kansalaiset -kirjan ja näyttelyn tekemiseen Sanomatalo 09/2008, 6000 euroa
 • Saves Seppo, Valokuvaajahaastatteluja-valokuvateoksen painokuluihin, 6000 euroa

Turun Sanomat, Jyri Pitkänen kuvasi elämää ja kuolemaa. 29 ovaaleille emalilaatoille vedostettua kuvaa, jotka ovat uusinnoksia haudoille sijoitetuista muotokuvista. Nimettömiä mustavalkokasvoja vastapainottaa kuuden kuvan Talvikukkia -sarja, joka niin ikään on kotoisin hautausmailta - pakkasen huurruttamat muovikukat ovat värikkäitä kuin marmeladi. Tamperelaisen Jyri Pitkäsen kuvasato on kotoisin Aunuksen Karjalan hautausmailta, Laatokan ja Äänisen välipitäjistä.

Ylitalot.net, Strobist DVD-paketti USA:sta. Tilaus tehtiin 28.5.2008, 5.6 tuli puhelu UPS:ilta, 10.6. paketti oli työpaikan postilokerossa, 11.6. tuli UPS:in lasku kuljetuksesta. DVD-paketti maksoi $139, geelit $14.95, yhteensä $153.95. Luottokunnan valuuttakonversion jälkeen hinta euroina oli 123.71 euroa. Tähän päälle UPS:lle ALV maahantuonnista ja maksupalvelupalkkio, näiden osuus oli 35.28 euroa. Yhteensä siis 158.99 euroa.

 • (kertaus 28.5.2008) Strobist, Now Available: Strobist Lighting DVDs. 10 minuutin näytevideo. Region free, mutta NTSC. Laatu ei ole HD-laatua, mutta sisältö on tässä tärkeintä. Videoissa on tekstitys englanniksi. 8 dvd-levyä, $139. Postikulut Eurooppaan $35. Päälle tulli + ALV 22% ($139 + $35 + tulli).
 • ensimmäinen erä myytiin nopeasti loppuun, tilauksia otetaan vastaan, mutta toimitukset alkanevat vasta kesäkuun lopulla

Turun Sanomat, Lapsen passin vauvakuva ei välttämättä kelpaa vuosia. Viranomaiset antavat ristiriitaisia ohjeita. Parin päivänkin ikäisille hankitaan passeja, näitä kuvia koskevat melkein yhtä tiukat säännöt kuin aikuistenkin passikuvia.

 • Passikuvauudistuksen jälkeen valokuvaamoilla oli vaikeuksia erityisesti pienten lasten kuvaamisessa. Melkein puolet vauvakuvista piti uusia. Nykyään kuvia ei koneellisessa tarkistuksessa ei juuri hylätä.
 • Lapsilta ei passikuvaan vaadita perusilmettä, suu saa olla hieman auki. Mutta silmien pitää olla auki.
 • Erityisen haastavaa pienen vauvan kuvaamisessa on pään tukeminen. Vanhemman kädet tai hahmo eivät saa näkyä taustalla.
 • Valokuvaamoilla on omat niksinsä. Lattialla tai pöydällä makaava vauva saatetaan kuvata ylhäältä. Usein valokuvaamossa puetaan vanhemman päälle valkoinen kangas tai viitta, jonka takaa hän voi kannatella vauvaa.
 • Lapsen passikuvat maksavat yleensä yhtä paljon kuin aikuisen. Hinnat vaihtelevat Turussa noin 10 ja 15 euron välillä. Jos kuva ei kelpaa viranomaisille, uudet kuvat saa yleensä samaan hintaan.

Kameraseura.net, koulutus. Syksyn kurssit ovat esillä.

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi.

 • Pikkupokkari väh. 25mm laajakulmalla
 • Canon 400D ja täytesalama
 • Ilmaisia fotoalbumipaikkoja netissä? (Oma mielipiteeni on se, että jos on varaa laittaa alle ja päälle tuhat euroa valokuvaukseen, niin voi myös laittaa vaikka 24 euroa vuodessa kuvien esillelaittoon sellaiseen paikkaan, josta kuvat latautuvat kohtuullisessa ajassa. Picasaweb, flickr jne. eivät ole niitä paikkoja, joista kuvat Suomeen latautuisivat nopeasti. Välillä on joutunut näistä paikoista odottelemaan kymmeniä sekunteja. Kuinka moni jaksaa näin pitkää aikaa odotella? Yksi suomalainen (= nopea lataus) vaihtoehto on Nebulan kuvat.fi, joka maksaa tarjouksena 24 euroa vuodessa, talletustilaa on 50 gigaa, uudessa v2.0 on kaikenlaista säätöä tullut lisää).
 • Kokemuksia uudesta Canonista (lähinnä erään verkkokaupan palautuskäytännöistä mutta myös kameran rungosta)

Gballard.net, Web Browser Color Management tutorial. Hyviä esimerkkejä sekä icc-profiileita ymmärtäville että ei-ymmärtäville selaimille. Ja elokuussa julkistettava IE8 ei ymmärtäne icc-profiileista yhtään mitään. Macin Safari-selain on jo pitkään tunnistanut icc-profiilit kuvista (mutta entä www-sivujen perusvärit ei-kuvissa? Ylihuomenna virallisesti julkaistava FireFox 3 osaa nämäkin...)

Lightroomkillertips.com, yhden asian liike.

Photo.net, foorumi.

Diyphotography.net, Best Book Ever - Light: Science and Magic - A Book Review. UK Amazonin hinta näytti olevan £21.79, 27.7 euroa. Päälle sitten vielä ALV (Amazonin ilmoittaa hinnat aina ilman alvia) sekä postikulut.

Diyphotography.net, Spiderlite in Action.

LetsGoDigital, Worldwide photography contest sponsored by Nikon. Aiheena peruna, kuvien viimeinen jättöpäivän 1.9.2008. Kilpailu alkoi jo keväällä.

Kamera & Bild, Håll ordning med Photoshop Elements 6. Så gör du.

Digicamreview.com, Olympus EVOLT E-420. Pieni ja kevyt 10 megapikselin 4/3-systeemin järjestelmädigi, painoa 380 gr, kroppikerroin 2, Live View, 3.7 tuuman lcd-näyttö, langaton salamaohjaus, rungossa ei kuvanvakaajaa. Arvosana 9.2/10. Suomen Olympus. Suomen hinta n. 440 euroa (pelkkä runko). Klo 11:18: Tai sitten erikoiserä, jossa mukana Zuiko ED 17-45 mm -objektiivi 447 euroa, kumpikohan kannattaisi ostaa? Onhan tuo kit-paketti sentään seitsemän euroa kalliimpi...

 

14.06.2008    (linkki)

Pat Brassington

Lönnstömin taidemuseon kesän päänäyttely esittelee australialaisen Pat Brassingtonin valokuvateoksia. Myöhemmin näyttely nähdään Helsingissä Galleria Amassa.

Tasmaniassa asuva Pat Brassington (s. 1942) on Australian tunnetuimpia nykyvalokuvataiteilijoita. Hänen kuvilleen on ominaista kiehtovan surrealistinen tunnelma.

Pat Brassington ryhtyi taiteilijaksi vasta yli 40-vuotiaana 1980-luvun puolivälissä. Hän teki kuviaan aluksi perinteisellä mustavalkotekniikalla, mutta tarttuii sitten nopeasti uuden digitaalitekniikan ja kuvankäsittelyn tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Lönnströmin taidemuseon kolmannessa kerroksessa on kuvataiteilija Tuomo Rainion Murtuva katse -näyttely.

Studiossa Maarit Suomi-Väänänen,TOLPPASET – valokuvia Kaliforniasta ja SUOLAISTA LUNTA – elokuva ja kudelmia

Lönnströmin taidemuseo
Valtakatu 7, Rauma
ti-to 10-18, pe-ma 12-16

Foorumilaisten kuvia:

Foorumilaisten kuvia:

Luontotupa.net, uusia kuvaajaesittelyjä.

Tietoviikko.fi, Uusi hakukone valvoo kuvien käyttöä. Kanadalainen TinEye.

MikroPC nro 6, 8.5.2008.

 • mPC Testi, laajakuvanäytöt, Iso isompi... 10 sivua. Viisi 22-tuumaista (1680 x 1050) ja neljä 30-tuumaista (2560 x 1600), kaikissa laajakuvasuhde 16:10. 30-tuumaisiin vaaditaan näytönohjaimelta ns. dual link -väylä, näyttää päällepäin tavalliselta dvi-liitännällä (esim. ATI ja Nvidia). Halvemmissa ja pienemmissä testin näytöissä on kaikissa tn-paneeli, kalliimmissa ja isommissa ips- tai va-paneeli. Katsekulmat ja värintoisto ovat näissä aivan eri luokkaa.
 • 22-tuumaiset.
  - Eizo Flexscan S2201W-e, mPC Voittaja, 87 p., 4.5 * / 5 *, 325 euroa. Jalusta taittuu näppärästi, värintoisto on neutraali, suppean katselukulman takia yläreuna tummuu vähän. Valontasaisuus on hyvä, samoin liikkeen toisto. Eizossa näytön kirkkautta säätää sensori, joka reagoi ympäristön valoisuuteen. Hyvää: tasalaatuisuus. Huonoa: katselukulmat.
  - Viewsonic VX2255wmb, 86 p., 4.5 * / 5 *, 320 euroa. Sisäänrakennetut kaiuttimet ja web-kamera. Värit neutraalit ja kontrasti hyvä, katsekulma tn-paneelien tapaan suppea. Valon- ja värintasaisuus on erinomainen. Hallintapainikkeet ovat jäykät ja teräväkulmaiset. Valikot ovat suomenkieliset. Jalusta sallii säätämisen myös pystysuunnassa. Hyvää: resoluutiot, varustelut. Huonoa: katselukulmat, hallintapainikkeet.
  - NEC Multisync LCD225WXM, 85 p., 4 * / 5 *, 296 euroa. Kuvanlaatu vastaa Eizon kuvanlaatua, NECin sävyntoisto, tahdistuvuus ja pikselivikojen vähäisyys ovat parempia. Eizo toistaa eri tarkkuuksia paremmin. Värintoisto on neutraali, valontasaisuus ja värintasaisuus erinomaisia. NEC ei oikein toista nimellistarkkuutta isompia resoluutioita, alaspäin mennessä on myös ongelmia. Hallintapainikkeet ovat hyvät, mutta valikko on huono eikä sitä saa siirrettyä. Hyvää: kuvanlaatu. Huonoa: hallintavalikko.
  - Dell Ultrasharp 2208WFP, 85 p., 4 * / 5 *, 402 euroa. Värintoisto on silmämääräisesti vihertävä, sävypoikkeamat pahimmillaan tn-paneelien tapaan yläreunassa. Valontasaisuus on muuten hyvä, mutta oikean puolen kulmat ovat himmeät. Värintasaisuus on erinomainen. Sävyala on hyvä, mutta vaalea pää leikkautuu hieman. Painikkeet ovat hyvät, mutta valikon paikkaa ei voi siirtää. Dell sopii hyvin yleiskäyttöiseksi monitoriksi. Hyvää: nopeus, ulkonäkö. Huonoa: sävyvirheet, hallintavalikko.
  - Samsung Syncmaster 2243WM, 83 p., 4 * / 5 *, 349 euroa. Yleisilme on siro, hipaisunäppäimet sulautuvat kehykseen (hämärässä näitä ei erota lainkaan). Kuva on kirkas ja kontrastikas, sävyala leikkautuu molemmista päistä, erityisesti vaaleasta päästä. Säädöilläkään ei saa pois lievää sinerrystä. Yläreunaa näyttää muiden tavoin tummemmalta. Valontasaisuus on erinomainen, mutta vasen yläkumma on himmeämpi. Värintasaisuus on erinomainen. Hallintavalikot toimivat hyvin. Jalustan säädöt ovat monipuoliset, mukana myös pivot. Samsung sopii toimiston perusnäytöksi. Hyvää: resoluutiot, jalusta. Huonoa: sävyntoisto, hallintapainikkeet.
 • 30-tuumaiset.
  - NEC Multisync LCD3090WQXi, mPC Voittaja, 88 p., 4.5 * / 5 *, 2.290 euroa. Kuvanlaatu on erittäin hyvä, samaa tasoa viime syksynä testattujen graafisten näyttöjen kanssa. Värintoisto on hyvä ja täysin neutraali. Valontasaisuus on erinomainen, oikeassa yläkulmassa on pieni tummuma. Värintasaisuus on erinomainen. Ips-paneelien tapaan näyttöä voi katsella mistä kulmasta vain. Valikot ovat monipuoliset ja helppokäyttöiset. Hyvää: kuvanlaatu, hyvä halittavuus. Huonoa: liitännät.
  - Eizo Flexscan SX3031W-H, 88 p., 4.5 * / 5 *, 2.615 euroa. Tasapisteet voittaja-NECin kanssa, häviö johtui parisataa euroa korkeammasta hinnasta. Eizo on lähes joka suhteessa NECin kaltainen. Tukevassa jalustassa on kaikki tavanomaiset säädöt, myös pivot. Hyvää: kuvanlaatu. Huonoa: nopeus, painikkeiden merkinnät.
  - Dell Ultrasharp 3008WFP, 82. p., 4 * / 5 *, 2.380 euroa. Massiivinen ja linjakkaan tyylikäs. Kuva voisi olla laadultaan hyvä, värintoisto on neutraali. Sävyalaa kuitenkin leikataan, erityisesti vaaleaa päätä. Ips-paneeli on nopea, mutta nopeassa liikkeessä voi esiintyä häntimistä. Valikko on yksinkertainen eikä sitä voi siirtää. Liittimiä on erittäin runsaasti: vga, kaksi dvi, neliporttinen usb-keskitin, hdmi, displayport, videoliitäntöjä sekä monikanavaäänen kaiutinliitännät. Sivussa on vielä muistikortinlukija. Hyvää: ulkonäkö, liitännät. Huonoa: sävyala, valikot.
  - Samsung Syncmaster 305T, 72 p., 3 * / 5 *, 1.530 euroa. Yksinkertainen tyylikkyys on viety liian pitkälle käytettävyyden kustannuksella. Värintoisto on neutraali, sävyala on laaja eivätkä ääripäät leikkaudu. S-pva-paneelin katselukulmat ovat laajat. Valontasaisuun on vain tyydyttävä, värintasaisuus on erinomainen. Viallisia kuvapisteitä on luvattoman paljon. Tarkkudeksi käy vain 2560 x 1600, alemman hd-tarkkuuden sekä 1024 * 768 alaspäin. 1920 x 1080 ei voi näyttää. Vain taustavalon kirkkautta voi säätää, mitään muita säätimiä tai valikkoja ei ole. Kaikki muut säädöt pitää tehdä näytönohjaimen kautta, mikä heikentää kuvanlaatua. Vain yksi dvi sekä neliportitnen usb-keskitin. Hyvää: sävyntoisto. Huonoa: resoluutiot, hallinta.
 • Pikatestit, Olympus E-3, Olympuksen uusi tuleminen, runko 1.790 euroa, 12-60 mm/f:2.8-4 SWD -objektiivin kanssa 2.790 euroa. Viime vuosina Olympus on keskittynyt lähinnä harrastajakameroihin. E-3 muuttaa tämän, se on suunnattu vakavammille harrastajille ja ammattilaisille. Uusilla SWD-moottoroiduilla objektiiveilla tarkennus on nopea ja toimii hämärässäkin ongelmitta. SWD:ssä on myös mekaaninen käsitarkennus. Rungossa on sisäänrakennettu kuvanvakain. Hitaisiin suljinaikoihin saadaan pelivaraa parin aukon verran. Kenno on kilpailijoiden järjestelmärunkoja pienempi. Telet ovat näin pienempiä, kinovastaavuus saadaan kertomalla millimetrit kahdella. Valovoimaisten laajakulmaobjektiivien tarjonta on kilpailijoita huonompi. Pieni kenno tuo mukanaan kohinaa, mutta E-3:ssa kohina pysyy kurissa. ISO 800 -arvolla kohina näkyy jo selvästi, mutta se on tasaista eikä häiritse. Valkotasapaino ei oikein toimi, keinovaloympäristöstä löytyy erikoisia sävyä. Raw-kuvia otettaessa tämä on helppo korjata, mutta jpg-kuvaajien kannattaa olla tarkkana. Etsin on kirkas ja isokokoinen. Lcd-näyttö kääntyy. Runko on roiskesuojattu. Olympus E-3 antaa kelpo vastuksen Canon EOS 40D:lle ja Nikon D300:lle.

The Online Photographer, JPEG...Seriously? ja More Thoughts on Raw and JPEG. JPEG-kuvia verrataan usein diaan, mutta sattuvampaa olisi verrata niitä jo printattuun Polaroid-kuvaan.

Photo.net, foorumi.

CBS News, Teens' Nude Pics "Spread Like Wildfire".

Photoshop Disasters, Washington Post: Unlikely. Lehdessä ei ole kuvaa manipuloitu, vaan kuva ostettiin suoraan Gettyltä.

 • alkuperäinen kuva, kyse lienee vain pitkän telen aiheuttamasta perspektiivin litistymisestä

Fotosidan.se, Hasselblad utmanar Canon - halverar priset på H3DII-31:an! Hasselblads H3DII + 31 megan digiperä + 80 mm maksoi aiemmin 215.000 SKr (alv 0%), nyt hinta on 119.000 SKr (alv 0%). 215.000 SKr = 23.028 euroa. 119.000 SKr = 12.746 euroa.

Digit.no, Canon EOS 40D (norjaksi). 10 megapikselin järjestelmädigi, kroppikerroin 1.6, 6.5 kuvaa sekunnissa, Live View (myös AF), 3 tuuman lcd-näyttö, säänkestävä (ei 1-sarjan tasoa). Suomen Canon. Suomen hinta vähän yli 800 euroa (150 euron CashBack-hyvitys sisältyy).

Digitalcamerareview.com, Sony Alpha DSLR-A200. Uusittu versio A100-mallista, joitakin ominaisuuksia otettu Sonyn lippulaivasta A700:sta. 10 megapikselin järjestelmädigi, ccd-kenno, kuvanvakain, etsinkuva 95%, sisäänrakennettu salama, 2.7 tuuman lcd-näyttö, akun kesto 750 kuvaa, lisävarusteena akkukahva. Suomen Sony. Rungon hinta Suomessa n. 600 euroa.

IR, Panasonic Lumix DMC-FX35. 10 megapikseliä, 25(!)-100mm, 4-kertainen zoom, kuvanvakain, 2.5 tuuman lcd-näyttö, hdtv-out. Arvosana 83. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 360 euroa.

Ephotozine.com, Olympus Mju 840. Tammikuussa julkistettu, 8 megapikseliä, 36-180mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, ultrakompakti metallirunko, neljä väriä, 2.7 tuuman lcd-näyttö, suomenkielinen valikko. Arvosana 8/10. Suomen Olympus. Suomen hinta on 220 euroa.

Trustedreviews.com, Pentax Optio S12. Tammikuussa julkistettu, 12 megapikseliä, 3-kertainen zoom, ei kuvanvakaajaa, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Arvosana 8/10. Suomen hinta on n. 220 euroa.

Scottkelby.com, Review: Ray Flash (Turns Your Hot Shoe Flash Into a “Ring Flash”). Ring Flash on tullut USA:ssakin myyntiin, nimi on vaihtunut: Ray Flash. $299.95. Tämähän on se alkuaan tsekkiläinen tuote, josta on tullut jo uudempikin versio.

 

13.06.2008    (linkki)

Kymen Sanomat, Kumia ja sidontaa.

Pinseri.com, Canon Powershot- ja Ixus-kameroihin lisätehoa CHDK:n avulla. Omistatko suhteellisen tuoreen Canonin kameran? Päivittämällä kameraasi CHDK-laajennuksen saat siihen joukon hienoja lisäominaisuuksia: pidempiä ja lyhyempiä valotusaikoja, lisätietoa kameran LCD-näytölle ja jopa pelejä...

 • ...Erityisen hieno lisäominaisuus on kuitenkin mahdollisuus rakentaa omia pieniä ohjelmia kameran sisään. Niiden avulla on saatu aikaan mm. salamoiden valokuvaamiseen tehty ohjelma. Kamera suunnataan ukkospilveä kohti, painetaan nappia ja odotetaan. Kun salama välähtää, kamera räpsähtää ja salama on ikuistettu....

Potkastudios.fi, uutiset, viimeisimpänä 12.6.2008 Lee Varis Potkastudioson vieraana. (Huomaa ruudun oikean laidan vierityspalkki...).

Jani Sourander, Ninjoilla ei ole napaa. Suomeenkin ovat nyt sitten kotiutuneet nämä kädettömien fotoshoppaajien tuunaamat navattomat neitokaiset. Kainuun Sanomien välistä löytyi Intersportin mainosliite.

Mike Sirén photography. Wrong sport -sarja jatkuu...

Developer.mozilla.org, Coming Tuesday, June 17th: Firefox 3. Ensi tiistaina sitten Suomi ynnä muut maat vaviskoot. Värihallitut kuvat nettiselailussa tulevat massojen ulottuville. Onko omatunto puhdas? Onko jo vuosia laitettu ruksi siihen ruutuun, jossa fotari kysyy, että liitetäänkö icc-profiili kuvaan? Tiedostokokoa tämä valinta ei kasvata kuin kilon kaksi eli ei yhtään mitään.

Photo.net, foorumi.

Lensculture.com, online magazine, juuri ilmestynyt taitaa olla volume 16. Aikaisemmat numerot löytyvät arkistosta. Kuvia ja tapahtumia ympäri maailmaa.

The Online Photographer, Phun with Photomerge. Photoshop Elements 6 -versiossa on helppo tehdä tehdä yksi isompi kuva useammasta pienemmästä kuvasta.

The Online Photographer, Roundly and Soundly Slammed. Johnstonin kirjoittamia Leica M8-kokemuksia arvosteltiin aiemmin melko ankarastikin. Muutama päivä sitten esille tulleeseen Michael Kamberin arvion mukaan Leica M8 -kamera ei sopinut Irakiin ollenkaan sotakuvaukseen. Monenlaisia ongelmia.

(Foorumilta) Strobist, Light Faster With a Cheat Sheet, 4.4.2008. Muutamia hyviä käytännön muistisääntöjä salamatehojen arviointiin ja kameran aukkoarvoihin.

Digital Photography School, 10 Favorite “Best Photo Tips”…. By You!

IR, Sony develops back-illuminated CMOS image sensor, realizing high picture quality, nearly twofold sensitivity(*1) and low noise (lehdistötiedote).

Ephotozine.com, Canon EOS 5D Mark II rumours leaked in Amazon field guide.

 • (tätä mallia on odoteltu jo yli vuosi milloin tahansa ilmestyväksi, eikö Canon voisi jo virallisesti julkistaa Canon EOS 5D Mark II:n?)

(Foorumilta) Photomigrations.com, Make Your Own Ground Pod. Paistinpannu :-)

Olympus E-3, firmware 1.2, 12.6.2008. Ks. Olympus.co.jp. Valkotasapainon käsittelyä parannettu.

Fotosidan.se, Trött på konsumtionshetsen - begagnat är bäst. Tai oikeastaan Jag var en bricka i det ekonomiska spelet... Uutta kännykkää ei tarvitse ostaa joka vuosi, eikä kameramallia ei ole mikään pakko päivittää joka toinen vuosi.

Kamera & Bild, Sony A200: Hobbykamera till lågpris. Uusittu versio A100-mallista, joitakin ominaisuuksia otettu Sonyn lippulaivasta A700:sta. 10 megapikselin järjestelmädigi, ccd-kenno, kuvanvakain, etsinkuva 95%, sisäänrakennettu salama, 2.7 tuuman lcd-näyttö, akun kesto 750 kuvaa, lisävarusteena akkukahva. Suomen Sony. Rungon hinta Suomessa n. 600 euroa.

Cameras.co.uk, Sony DSC W110. 7 megapikseliä, 32-128mm, 4-kertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö (115.000 pikseliä), myös optinen etsin, hd-lähtö. Arvosana 81. Suomen hinta on n. 170 euroa.

 

12.06.2008    (linkki)

Tänään vietetään Helsinki-päivää.

Uudistunut Korjaamo avautuu tänään. Avajaispäivän ohjelma. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Korjaamon uudet valokuvanäyttelyt:

Qumma – Kivun kauneus
20.7.2008 asti

Kotkan valokuvakeskuksen kesänäyttelyssä on esillä seksuaalisia alakulttuureita kuvaavan Qumman fetissimuotokuvia. Qumman kuvat tuovat esille ihmisiä, jotka ovat sinut oman seksuaalisen identiteettinsä kanssa. Kuvillaan Qumma pyrkii omalta osaltaan vähentämään ennakkoluuloja fetish- ja sm-skeneä kohtaan.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 13-18, la 12-16

XIII Mäntän kuvataideviikot 15.6. - 17.8.2008. Tämän vuoden kuraattorina on Veli Granö ja teemana Ihmisyyden taito.

 • Kurattorin sanat
 • Kaikille Avoimet ovet la 14.6. klo 11-18, joilloin tämän kesän näyttelyyn voi tutustua maksutta
 • Uusimman Taide-lehden (3/08) mukana tulee 40-sivuinen Ihmisyyden taito. XIII Mäntän kuvataideviikot 15.6. - 17.8.2008 -näyttelyjulkaisu.

Skenet.fi, TRES BLONDES, Anarkiaa muotopuutarhassa. ...Näyttely koostuu kolmesta teoksesta, jotka kukin muodostuvat useasta valokuvasta...

 • Puutarhan helmassa Galleria Huuto Viiskulma 28.5. – 8.6.2008, Laivurinkatu 43

(Foorumilta) Timotei81, valoteltta kahdesta pesulahenkarista, taustapaperina kartonkia, aikaa rakenteluun meni 15 minuuttia. Ks. Valoteltta1, 2, 3. Ja yksi näytekuva.

Valokuvatorstai, 94. haaste, aihesanana "sattuma". Osallistua voi viikon ajan.

 • Osallistuminen tavalliseen tapaan, kuvausaikaa on viikko. Ohjeet.
 • 93. haaste, aiheena "Inhimillinen tekijä". Haasteen otti vastaan 111 kuvaajaa
 • Valokuvatorstai lomailee 9.7- 20.8.2008
 • Valokuvatorstain kesämyrskyhaaste:
  Valokuvatorstai haastaa osallistujat valokuvaamaan kesän 2008 myrskyjä ja niihin liittyviä ilmiöitä. Kunkin osallistujan onnistuneimpia otoksia (yksi tai useampi kuva) linkitetään 4. syyskuuta

Monster.fi, Rennomman työnhaun puolesta! Rennoin kesäkuva 2008. Yksi Canon Ixus 970 arvotaan äänestäneiden kesken, toisen Canonin Ixus 970:n saa eniten ääniä saaneen kuvan ottaja. Kampanja-aika on 9.6. - 3.8.2008.

 • Säännöt "...Kilpailuun kuvan lähettäneet ja kuvaa ladatessa kilpailun säännöt hyväksyneet (ks. osallistumislomake) antavat oikeuden julkaista kuviaan kampanjaan liittyvissä Monsterin markkinointitoimenpiteissä vuoden 2008 aikana..."

Journalisti 10/2008, Tekijänoikeudet halutaan pois toimittajilta.

HS, Nettisivusto kokoaa eri lehtien taidearviot. 28 suomalaista lehteä kokoaa jatkossa kritiikkinsä yhden nettisivuston alle. Keskiviikkona avattuun Kritiikkiportti.fi -sivustoon kerätään linkkejä lehdissä julkaistuihin taidekritiikkeihin.

 • Kritiikkiportti.fi valokuva on oma ryhmänsä, sivusto avattiin eilen 11.6.2008, aineisto täydentyy koko ajan

Sami Maisniemi, Katelabs.com. Sivujen sisältö on päivittynyt. Kamerarunkojen ja objektiivien testaamiseen tarkoitettu sovellus on saanut nimen, Frame. 30 päivän trial-versio on ladattavissa.

 • "Sovelluksen julkaisun ajankohdaksi on varmistumassa heinä- ja elokuun vaihde ja hinnaksi on varmistunut 99 euroa sisältäen päivitykset vuoden ajaksi ja tuen sähköpostilla."

Tietoviikko.fi, Polaroidin taskutulostin on teinin kujeunelma. Zink, kuvien hinta on 0.35 dollaria. USA:n hinta on $149.

MikroPC nro 5, 17.4.2008.

 • Kameratekniikka, Mittojen mukaan, kolme sivua. Digikameratyypit valokuvaajalle. Taskukamera, kompakti, superzoom, järjestelmä, digiperä, skannaava digiperä.
 • Testi, A2-mustesuihkutulostimet, Kuvataitajan tulostimet, neljä sivua. Kohderyhmänä ovat mainostoimistot ja valokuvauksen harrastajat. Canonissa on 12 värikasettia, Epsonissa 8 ja HP:n DesignJetissa neljä pääkasettia ja kaksi vaaleaa sävykasettia. Perinteisesti väriainepohjainen vesiliukoinen muste on sopinut pigmenttipohjaisia paremmin kirkkaalle kiiltopaperille. Nyt näyttää siltä, että paremmin säilyvät pigmenttivärit valtaavat markkinoita. HP DesignJetin Vivera-musteet ovat väripohjaisia ja Canonin Lucia sekä Epsonin Ultrachrome K3 ovat pigmenttivärjeä. Glossy-paperista saa kiiltävän värintoiston, mutta taidekuvia tekeville sopivat paremmin rauhallisemmat mattapaperit. Testi kolmeen printteriin käyvät A2+ -arkit, Epsonin ja Canonin paperin maksimileveys on 17 tuumaa, HP:n DesignJetin 18 tuumaa. HP ja Canon voivat käyttää rullapaperia. Rullapaperissa säästää vähän kustannuksia, mutta käpristyminen ja pöly voivat vaivata. Epsonilla A2-kuvan väriainekustannukset vaihtelevat välillä 1 - 2.6 euroa. Halvimmat kustannukset ovat HP:llä, kalleimmat Canonilla.
  - Canon imagePROGRAF iPF5100, *****, ammattilaiselle, 2.950 euroa. Pituus metri, paino 49 kiloa. A2-kokoinen vedos rullalta valmistuu alle kuudessa minuutissa, reunaton huippulaatu vie aikaa melkein 15 minuuttia. Plussaa: iso värikasetit, hienot sävyt. Miinusta: suuri koko, kallis.
  - Epson Stylus Pro 3800, ****, puoliammattilaiselle, 1.480 euroa. Markkinoiden pienin A2-tulostin, 65 cm, rullapaperi ei käy. Yhdeksän värikasettia, käytössä kerrallaan kahdeksan. Paperin mukaan ladataan matta- tai photomusta, tähän kuluu pari minuuttia ja mustetta kuluu. A2-tuloste vie aikaa kymmenen minuuttia. Plussaa: tarkat kulutustiedot, reunaton tulostus. Miinusta: ei rullapaperia, mustan vaihto paperin mukaan.
  - HP DesignJet 90gp, ****, vedostukseen, 1.560 euroa. Leveys 86 cm. Kuusi väriä. A2-printti tulostuu oletustarkkuudella reilussa kymmenessä minuutissa. Tuuletin pitää lepotilassakin ääntä. Plussaa: isot paperiarkit ja rullasyöttö. Miinusta: Vista-ajuri puuttuu, vain yksi musta.
 • Pikatestit, Nikon D60, Harrastaja-Nikon sai pöyhuiskun, ****/ *****, 700 euroa. Vähän uutta runsaan vuoden takaiseen D40-malliin. Painoa alle puoli kiloa, kymmenen megan järjestelmädigi. Salamakuvausominaisuudet ovat puutteelliset, x-täsmäys on vain sekunnin kahdessadasosekuntiin, salaman johtoliitäntää ei ole. Tarkennuspisteitä on vain kolme. Ergonomia on hyvä. Valotus toimii ja kohina pysyy kurissa. Akut kestävät kauan.
 • Pikatesti, Lexmark x4850, Monitoimija tulostaa langattomasti. 3.5 * / 5 *, 140 euroa. Langattomassa yhteydessä ei ongelmia. Tulostuksen ja kopioinnin tarkkuus ei ole huippuluokkaa, mutta riittävä kuitenkin. Kaksi värikasettia, mustan paikalle voi vaihtaa photokasetin. Diakantta tai dokumentin syöttölaitetta ei ole. Kaksipuoleinen tulostus onnistuu helposti. Musta tekstisivu maksaa noin viisi senttiä, värisivu 20%:n peitolla 30 senttiä. "Lexmark ei ole digikuvaajan ykkösvalinta, mutta tarjoaa kohtuuhinnalla runsaat toiminnot, joiden ymmärtämiseen ei aloittelijakaan oppaita tarvitse".

MikroPC nro 4, 27.3.2008.

 • Pikatestit, Asus MK241H, Väriuskoton laajakuvainen, 510 euroa, 2.5 * /5 *. 24-tuumainen laajakuvapaneeli on ulkoisesti hyvän näköinen, tarkkuus on 1920 x 1200. Mittausten mukaan valontasaisuus on hyvä ja värintasaisuus erinomaine, mutta... Silmillä katsottaessa näkyy katselukulmasta riippuen epätasaisia varjostumia, suoraan edestä yläreuna näyttää vihreältä ja alareuna purppuraiselta. Tämän perusteella on käytetty heikkolaatuista tn tft-paneelia. Kalibroituna sävyala on kohtuullinen ja värintoisto neutraali. Mutta näytön tehdasasetuksiin ei ole ollenkaan luottamista. Jos dvi-liitännällä käytetään oikeaa tarkkuutta, niin kuva on terävä ja selkeä, muuten tulee ongelmia skaalauksen kanssa. "Asuksen iso laajakuvanäyttö on tyylikäs ja hyvin varusteltu, mutta kuvanlaadultaan kysenalainen".

Panttihuutokauppa Helsingissä 18.6.2008. Lähtöhinta on ohjeellinen.

KAMERARUNKO CANON EOS650 60 e
OBJEKTIIVI CANON 28-80/3.5-5.6 III
OBJEKTIIVI CANON 70-210/4
SALAMALAITE CANON SPEEDLITE 300EZ
- 96 euroa

PALKKIKAMERA TOYO-VIEW 120 e
OBJEKTIIVI 150/5.6
KASETTI
- 140 euroa

DIGI-KAMERA KONICA-MINOLTA DIMAGE X50 5.0 MP 50 e
MUISTIKORTTI 512 MB 1 LATURI
- 62 euroa

Digital Photography School, Photography Deluxe : 25 Precious Photographs from the Web.

Photo.net, foorumi.

Photographybb.com, uusin online-lehden numero on June 2008 (viides ilmestynyt). Pdf-lehti, 47 sivua. Aiheita:

 • HDR Photography, An Introduction to High Dynamic Range Photography
 • Master Your Cameras ISO
 • Are Your Photos Worth Selling?
 • Photoshop Elements and Dreamweaver Tutorials
 • Photoshop Tutorials

Ephotozine.com, Using PhotoShop's Lens Blur filter to create depth of field.

Beyondmegapixels.com, Going Manual: Learning Exposure Basics. Mitähän se Sunny F/16 -sääntö tarkoittikaan?

Dcviews.com, Sony develops back-illuminated CMOS image sensor. Viisi megapikseliä, kaksinkertainen herkkyys.

Makezine.com, HOW TO - Make homebrew digital 3D movies. Ei niin vaikeaa kuin aluksi tuntuu...

Engadget.com, HP gets color-critical with 24-inch DreamColor LP2480xz LCD. Yli miljardi väriä. Kalibrointilaite kuuluu hintaan, joka on $3.499.

Megapixel.net, DSLRs turning P&S in 2008. Halvimmista järjestelmädigeistä pyritään tekemään mahdollisimman helppokäyttöisiä. Viime vuonna järjestelmädigien kasvu oli 40%, kompaktidigien kasvu oli 24%.

Dpnow.com, ACD Systems releases ACDSee™ Photo Editor 2008. $49.99.

Kamera & Bild, 20 blixtar i stort test. Artikkeli julkaistu lehden numerossa 2/2008. 4-sivuinen pdf. Käsisalamia.

IR, Nikon D60. 10 megapikseliä, kroppikenno, 2.5 tuuman lcd-näyttö, jonkinlainen pölynpoisto. Lcd-näyttö menee pois päältä automaattisesti, kun käytetään etsintä (95%). Nikon D60 -järjestelmädigiin käyvät sellaiset objektiivit, joissa on sisäinen tarkennusmoottori. Kuvausvauhti kolme kuvaa sekunnissa. Pieni, kevyt ja halpa. Suomen Nikon. Suomen hinta kittiobjektiivin kanssa on n. 700 euroa.

Michael Kamber, Baghdad, Leica M8 Field Test.

Photographyblog.com, Nikon Coolpix P80. 10 megapikseliä, 27-486mm, 18-kertainen zoom, kuvanvakain, elektorinen etsin, 2.7 tuuman lcd-näyttö, litium-ioniakku. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen Nikon. Suomen hinta on vähän yli 400 euroa.

Digideep.com, Hugyfot HFC-40D Housing. Canon 40D:n va-kotelo. Hintaluokka vähän yli 2.000 euroa.

 

11.06.2008    (linkki)

Ismo Hannula ja Jyrki Markkanen, Suomi Hop
26.6.2008 asti

Suomi Hop! -näyttely esittelee Ismo Hannulan ja Jyrki Markkasen valokuvia kaikenlaisista suomalaisista yleisötapahtumista vuosilta 2007 ja 2008. Kuvat on tallennettu Holgilla tai muilla vaatimattomilla vempaimilla.

Kuvat ovat kuvitusta Hannulan ja Markkasen kirjaan Suomi hop!, joka ilmestyy Atena Kustannuksen julkaisemana kesäkuun lopulla.

Galleria Harmonia
Luovan valokuvauksen keskus
Hannikaisenkatu 39, Jyväskylä
ti-su klo 11-18

Keski-Suomen alueellisen valokuvataiteen 8. kiertonäyttely
29.6.2008 asti

Jyväskylän Luovan valokuvauksen keskuksen järjestämä Keski-Suomen valokuvataiteen kiertonäyttely on nyt esillä Vanhapappilassa Korpilahdella. Mukana on teoksia 27 taiteilijalta. Vuoropuhelua käyvät perinteinen valokuvataide sekä digitaalisen teknologian tarjoamat ilmaisulliset mahdollisuudet. Mukana on myös taidegrafiikkaa ja valokuvataidetta yhdistäviä teoksia.

Kiertonäyttely oli ensimmäistä kertaa esillä kesällä 2007 Jämsässä. Sen jälkeen se on vieraillut Kuhmoisissa, Hankasalmella ja Viitasaarella.

Vanhapappila
Koivukuja 8, Korpilahti
ti-su, klo 13-19

Pekka Lehtonen, Kuikkajärvi
20.7.2008 asti

Espoolainen lintututkija ja valokuvauksen harrastaja Pekka Lehtonen on kuvannut kuikkia Joutsassa Suonteenjärvellä vuodesta 1967 alkaen.

Kuikkien ja niistä kertovan tarinan lisäksi näyttelyssä on kuvia myös järven muista linnuista ja maisemista.

Villa Elfvikin luontotalo
Elfvikintie 4, Espoo
ma-pe klo 9-16 ja la-su klo 10-16.

Kaleva, Jaakko Heikkilän kuva syntyy harhaillen. "Kymmenen viimeistä vuotta olen asunut parista kuukaudesta puoleen vuoteen joka vuosi ulkomailla, liittyen residensseihin ja projekteihin, joihin olen onnistunut saamaan rahoituksen", Heikkilä laskee.

 • Ensi syksynä Heikkilältä ilmestyy teos armenialaisten diasporasta. Idea syntyi elokuussa 2003, kun hän osallistui ryhmänäyttelyyn Venäläisen taiteen museossa Pietarissa.
 • Lisäksi: Insinööristä valokuvataiteilijaksi

Foorumilaisten kuvia:

Tietokone.fi, Tietokone avaa artikkeliarkistonsa. Yli vuosikymmenen lehdet sähköisessä muodossa. Arkistossa on tällä hetkellä 150 Tietokone-lehden numeroa ja yli 6800 erillistä artikkelia.

 • Artikkeliarkiston lukeminen on maksutonta lukuun ottamatta digitaalista näköislehteä sekä kolmea viimeistä arkistossa julkaistua numeroa, jotka ovat Tietokone-lehden tilaajaetu ja siten vain Tietokone-lehden tilaajien luettavissa. Digitaalisen näköislehden voi ostaa myös irtonumerona aina paperilehden ilmestymispäivänä.

Hilavitkutin.com.

Tällaistakin löytyy (Valokuvatorstai esikuvana), Koirakuvat-viikkohaaste -blogi.

Suomen Arvopantti, Huutokauppa Tampereella to 12.6.08, klo 18.00.

JÄRJESTELMÄKAMERA OLYMPUS OM-2 JA 6 OBJ, SALAMA, LAUKKU 82 e

VIDEOKAMERA SONY CCD-TR427E, TARV, LAUKKU 48 e

DIGIT. STILL-KAMERA HP PHOTOSMART R837, 7,2MP, MK 1,0GB, 78 e
LATURI JA LAUKKU

DIGIT. VIDEOKAMERA SAMSUNG VP-D361 MINI DV, LATURI JA LAUKKU 130 e

DIGIT. STILL-KAMERA SAMSUNG 7.0MP 64 e

DIGIT. VIDEOKAMERA SONY HANDYCAM DCR-DVD 92E, LAUKKU 140 e

DIGIT. STILL-KAMERA SONY CYBER SHOT 5,1MP, MK 1GB, JOHDOT 52 e

Dpreview.com, Canon launches EOS 1000D / Rebel XS. Canon 400D:n ja 450D:n väliin. 10 megapikselin järjestelmädigi, alimpaan luokkaan, entistä kevyempi, ei mitään erityistä uutta, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Runko 549 euroa. Canon EOS 1000D (Rebel XS / Kiss F) Preview.

Dpreview.com, Canon announces Speedlite 430EX II flash. Päivitys, nopeampi, hiljaisempi.

Digital Photography School, Food Photography Techniques and Tips.

Luminous Landscape, Do Sensors “Outresolve” Lenses? Missä kulkee raja? Ei yksiselitteistä vastausta.

Photo.net, foorumi.

Rob Galbraith, CF/SD Performance Database updated.

 • (muistikortin hankkijan "raamattu")

Shutterbugsource.com, Controlling White Balance in Your Photos. Toistakymmentä linkkiä.

Digital Outback Photo, Advanced Exposure Blending. Lightroom/Photomatix.

Fotosidan.se, Het debatt om prissättning på bilder. Pitäisikö kuvasta maksaa kertakorvaus siihen käytetyn ajan perusteella vai joka kerta, kun kuva on esillä?

Kamera & Bild, Iscensatta minnesbilder som inte låter. Fotografintervju: Johan Willner.

Trustedreviews.com, Pantone Colourmunki. Yksi ohjelma ja yksi laite hoitaa kaiken. Ruudun lisäksi voidaan kalibroida myös printteri ja videoprojektori. Bonuksena voi lukea väriarvot mistä tahansa, vaikka t-paidasta. Arvosana 9/10. Suomen hinta on n. 530 euroa.

Pocket-lint.co.uk, Canon PowerShot G9. 12 megapikseliä, 6-kertainen zoom, kuvanvakain, 35-210mm, f/2.8-4.8, paljon käsisäätöjä, lcd-näyttö on 3 tuumaa, raw-kuvat, optinen etsin näyttää 80%, sd-kortit. Arvosana 8/10. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 500 euroa.

Photoxels.com, Fujifilm FinePix S100fs. Seuraava kamera tämän jälkeen on järjestelmädigi. 11 megapikseliä (iso kenno tässä luokassa), 28-400mm, 14.3-kertainen zoom, kuvanvakaaja, dynaamista aluetta kasvatettu, taittuva 2.5 tuuman lcd-näyttö, elektroninen etsin, FS = Film Stimulation. ISO 6400 ja ISO 10000 (3 megapikseliä). Fujin lippulaiva ei-järjestelmädigeissä. Suomen Fuji. Suomen hinta on vähän alle 600 euroa.

Photozone.de, Sony 16-105mm f/3.5-5.6 DT. Kroppikennoisille, 24-158mm, painoa 470 gr, filtterikoko 62 mm, kompromissiobjektiivi. Tynnyrivääristymä haittaa, oikein terävän kuvan saamiseksi pitää himmentää useampi aukko. Vähän kalliimpi Zeiss ZA 16-80mm f/3.5-4.5 DT on parempi valinta. Suomen Sony.

c|net, Nikon Coolpix P80. 10 megapikseliä, 27-486mm, 18-kertainen zoom, kuvanvakain, elektorinen etsin, 2.7 tuuman lcd-näyttö, litium-ioniakku. Arvosana 7.1/10. Suomen Nikon. Suomen hinta on vähän yli 400 euroa.

Cameras.co.uk, Olympus FE-350. 8 megapikseliä, 28-112mm, 4-kertainen zoom, kaksi väriä, 3 tuuman lcd-näyttö, suomenkielinen valikko. Arvosana (vain) 70. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 220 euroa.

Trustedreviews.com, Epson Stylus D92. Millaista jälkeä voi odottaa halvimman luokan värimustesuihkulta? Ainakin nopeudet jää roimasti vähän kalliimpien mallien nopeuksista. Tekstiä tulostettaessa ei kannata käyttää luonnoslaatua, sen verran huonoa jälkeä tulee. Hinnan huomaa myös äänekkyydessä. Jäljessä ei ole mitään vikaa, käytettiinpä sitten kopiopaperia tai glossya. Neljä mustekasettia, jokaisen voi vaihtaa erikseen. Suomen Epson. Suomen hinta on n. 50 euroa.

 

10.06.2008    (linkki)

Markus Henttonen, Oi lahtelaista !
3.8.2008 asti

Markus Henttosen kuvat kotikaupungistaan kuvaavat tämän päivän Lahtea ja lahtelaisuutta arkisen rosoisesti.

Idea Oi lahtelaista! -näyttelyyn syntyi Henttosen ja Lahden kaupunginmuseon yhteisen kirjaprojektin myötä kesällä 2007. Henttonen toimi Lahti - arjen kauneus -kirjan kuvaajana ja inspiroitui tutkimaan tuttua kotikaupunkiaan pintaa syvemmältä.

Aiemmin Henttonen on etsinyt aiheensa pääosin eurooppalaisista suurkaupungeista ja lomakohteista.

Lahden kaupunginmuseo, Historiallinen museo
Lahdenkatu 4, Lahti
ma-pe 10-17, la-su 11-17
5 e /3 e /2 e

Kotkan valokuvakeskus järjestää Goottiprinsessa-skaban, jossa painotetaan tyyliä, asennetta ja identiteettiä. Kyse ei siis ole missikilpailusta.

Kilpailuun osallistutaan lähettämällä 1-5 valokuvaa kooltaan min. 10 x 15cm ja max. 30 x 40cm (paperikuvaa) tai 1-5 jpeg kuvaa (alle 1000kt) viimeistään perjantaihin 20.06.2008 kello 16.00 mennessä. Osallistumismaksu kilpailuun on 5 euroa.

Alle 18-vuotiailta vaaditaan vanhempien/huoltajien kirjallinen suostumus.

Tuomaristo valitsee kuvien perusteella 10 finalistia, jotka osallistuvat loppukilpailuun Kotkan Valokuvakeskuksessa perjantaina 4.7.2008 kello 18.00 alkaen. Kaikki kilpailuun osallistuneet pääsevät Qumman Ordinary People-näyttelyyn Kotkan Valokeskukseen veloituksetta.

Palkinnot:

1. palkinto: 350 euroa + mallisopimus Qumman kanssa
2. palkinto: Lahjakortteja
3. palkinto: Kukkapuska ja lämmintä kättä

International Conference on Phototherapy and Therapeutic Photography 2008

Kansainvälisen valokuvaterapian konferenssin pidetään Turussa 16.-18.06.2008. Sitä ennen järjestetään workshop 12.6.-15.6. Seilissä, Turun saaristossa. Konferenssi on laatuaan ensimmäinen Euroopassa.

Turun Sanomat, Valokuva tekee oudosta tuttua. Tatuoinnit saavat valokuvissa uusia merkityksiä. Galleria Ama, Kaskenkatu 1, 20700 TURKU. 19.6.2008 saakka.

 • Nina Rantala, True Romance (verkkogallerian kuukauden taiteilija kesä- ja heinäkuun). Rantala piirsi itse norjalaisen vuonolautan miehistön ihoon variaatioita klassisista merimiestatuoinneista ja kuvasi sitten ne. Koko 85x60 cm, hinta 1.900 euroa, viiden kappaleen editio.

Sambakuvia...

Foorumilaisten kuvia, "Sain viettää toukokuussa kolmiviikkoisen työrupeaman Iin Ulkokrunnissa, Perämeren ulkosaaristossa. Mukana ei ollut tällä kertaa kuin pieni pokkari, mutta kyllähän silläkin kuvia saa. Kotisivuillani on runsaasti ruutuja tuolta reissulta".

Foorumilaisten kuvia (vaihteeksi juoksevia koiria...).

Pohjoista valoa etsimässä -blogi, Esi- ja jälkimanipulointi, mitä eroa niillä oikeastaan on? (Niin, mitä?)

Jani Sourander, Yhä hengissä. Kesätyökamerana Canon 1D Mk.III (Kainuun Sanomat).

Suomen Lehtikuvaajat ry, pari kirjoitusta. Molemmat löytyvät Suomen Lehdistö -lehdestä 5/08.

HS, Lukijoiden kuvien parhaimmisto esittäytyi Sanomatalossa. "Vaikka lukijoiden kuvat eivät poista ammattikuvaajien tarvetta, ne ovat yhä tärkeämpi osa uutisilmettä", luonnehti Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Kaius Niemi näyttelyn avajaisissa.

Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys ry, shvy.org. Etusivulla: Suomen Kameramuseo Killinkosken vanhaalla tehtaalla, avoinna 1.6.2008 alkaen. Ma-pe 10-17, la 10-14, su 12-17. Vapaa pääsy.

Panttihuutokauppa Tampereella 12.6.2008. Lähtöhinta on ohjeellinen.

KAMERANRUNKO PENTAX MX 1 OBJEKTIIVI PENTAX35-70 40 e
MM 1 OBJEKTIIVI PENTAX 80-200 1 OBJEKTIIVI
PENTAX 40MM 1 SALAMALAITE PENTAX
KAMERA KONICA Z-UP 110
KAMERANJALKA VELBON CX-686
VARUSTELAUKKU LOVEPRO NOVA 5
- 56 euroa

KAMERANRUNKO NIKON F5 240 e
- 240 euroa

VIDEOKAMERA SONY CCD-TRV208E 1 LATAUSLAITE 70 e
KAUKOSÄÄDIN VARUSTELAUKKU
- 70 euroa

VIDEOKAMERA JVC JY-VS200E 1 SÄÄDIN 2 VARA-AKKUA 200 e
ADAPTERI 1 LATURI VARUSTELAUKKU
- poistettu

DIGI-VIDEOKAMERA CANON MV530I 1 MUISTIKORTTI 8MB 130 e
LATURI 1 SUOJALAUKKU
- 130 euroa

DIGIKAMERARUNKON CANON EOS 30D 520 e
OBJEKTIIVI 18-55MM 1 MUISTIKORTTI 512MB
LATAUSLAITE 1 AKKUKAHVA CANON BG-E2
ASENNUSLEVYKKEET JOHDOT OHJEKIRJA
- ei tarjousta

DIGIVIDEOKAMERA SONY-TRV340E DIGI8 135 e
LATURI 1 VARA-AKKU 1 VÄLIJOHTO VARUSTELAUKKU
- poistettu

Rob Galbraith, Press Photographer's Year 2008 awards announced. UK.

Digitaljournalist.org, Tech Tips June 2008, Chuck Westfall. Canon-asiaa.

 • EOS-1D Mark II ja Speedlite 580EX, valkotasapaino kannattaa asettaa automaattiseksi (AWB), flash-asetuksella voi tulla väritasapainoltaan turhan kylmiä kuvia. Flash-asetus salamalla kuvatessa on oikeastaan tarkoitettu studiosalamille.
 • Automaattitarkennuksen hienosäätö ei vaikuta manuaalitarkennukseen tai elävän etsinkuvan käyttöön. Elävässä etsinkuvassa terävöitetään aina kuvaa 5x tai 10x suurennoksella riippumatta kameran terävoitysasetuksista.
 • Canonin kameran rungosta omista asetuksista asetettava sulkeutuvan verhon täsmäys ei vaikuta irtosalamiin 430EX, 550EX, 580EX, 580EX II, MR-14EX or MT-24EX, jollei ko. asetusta ole laitettu päälle näihin irtosalamiin.
 • Canonin vastavalosuojat on suunniteltu filmikameroille (siis täysruutuisille). Kroppikennoisten vastavalosuojat pitäisi ulottua pitemmälle...
 • Canon EF70-200mm f/4L IS USM tunnistaa noin sekunnissa, jos sillä kuvataan jalustaa käyttäen. Tämän huomaa, jos pitää suljinta puoliväliin painettuna yli sekunnin. Kuvanvakautus on automaattiasennossa koko ajan valmiina toimimaan, jos sitä tarvitaan.

Photo.net, foorumi.

Scottkelby.com, The High-Wire Act of Getting Photo Permits. Milloin tarvitaan kuvauslupa?

Luminous Landscape, Photographers and Painters – A Symbiosis. Mitä taidemaalarit ja valokuvaajat voisivat oppia toisiltaan?

 • (taidemaalarit edustavat tässä ns. perinteistä suuntaa)

Earthboundlight.com, The Copyright Symbol (Photo Tip of the Week). Tätä merkkiä ei suoraan näppäimistöltä löydy.

Digital Photography School, Best Camera Accessories for Beginners. Jalusta, kaukolaukaisin, suotimia, kameralaukkuja.

Kamera & Bild, Extremt påflugen gatufotograf. Manhattanilla vuodesta 1983 kuvia ottanut katukuvaaja ei turhia ujostele. Pari videoklippiä. Yli 60-vuotias kuvaajaa, käyttää paljon salamaa. Magnum-kuvaaja.

Kamera & Bild, Nostalgitripp med Photoshop. Yksityiskohtaiset ohjeet, Photoshop. Raetta kuviin.

Kamera & Bild, TESTAT: Bildskärmar för hobbyfotografen. Eizo CG19, Benq FP91R, Samsung SyncMaster 245T, Eizo FlexScan S2431W, Philips 220CW, Nec Multisync LCD 2090, Eizo FlexScan S2231W-E, Samsung SyncMaster XL20, Philips 240BW. Ilmestynyt lehden numerossa 2/2008.

Digitalcamerareview.com, Olympus E-520. 10 megapikselin järjestelmädigi, sisäänrakennettu kuvanvakaaja. Aiempaa isompi lcd-näyttö (2.7 tuumaa), kasvontunnistus, langaton salamasysteemi, dynaaminen alue isompi, Live View kehittynyt, kuvanvakaajaa parannettu (panorointi nyt myös pystytasossa) jne. 4/3 -systeemi, kroppikerroin 2. Suomen Olympus. Kesäkuussa myyntiin. Pelkän rungon hinta on n. 600 euroa.

Ephotozine.com, Olympus E-420. Pieni ja kevyt 10 megapikselin 4/3-systeemin järjestelmädigi, painoa 380 gr, kroppikerroin 2, Live View, 3.7 tuuman lcd-näyttö, langaton salamaohjaus, rungossa ei kuvanvakaajaa. Arvosana 8/10. Suomen Olympus. Suomen hinta n. 440 euroa (pelkkä runko).

Photographyblog.com, Olympus SP-570 UZ. 10 megapikseliä, 26-520mm, 20-kertainen zoom, kuvanvakaaja, HotShoe-salamaliitäntä, raw, ISO 50, 2.7 tuuman lcd-näyttö. Arvosana 4 * / 5 *. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 500 euroa.

Online Photographer, Pentax K20D Report—Part IV: AF in Low-Light.

Cameras.co.uk, Sony DSC T300. 3.5 tuuman kosketusnäytöltä ohjaillaan kameraa, 10 megapikseliä, 33-165mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, HDTV-ulostulo. Arvosana 82. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 400 euroa.

Trustedreviews.com, NEC MultiSync LCD3090WQXi 30in Monitor. 30 tuumaa, 2560 x 1600. NEC ja Eizo ovat vakavasti kuvankäsittelyyn suhtautuvan valinta, jos tarkoitus on ostaa 30 tuuman näyttö. 98.7% AdobeRGB-väriavaruudesta, katselukulmat ovat erinomaiset. Paneelityyppi on S-IPS (joka nykyään ei välttämättä kerro niin paljon). Rite i1 Display Sensor -kalibraattorilla voi monitorin kalibroida automaattisest. Värit ovat kohdallaan kalibroimattakin. Ei pivotia. Arvosana 9/10. Suomen hinta on vähän alle 2.500 euroa.

 

09.06.2008    (linkki)

Sambakuvia edelleen.

Foorumilaisten kuvia:

 • Jaskan.kuvat.fi, 8.6. Kauppi (32 kuvaa), vinttikoiraurheilua

HS, Parhaista lukijoiden kuvista näyttely Sanomatalossa. Lukijoiden kuvat täyttää yhden vuoden, Sanomatalon näyttelyyn on valittu 52 parasta kuvaa. Näyttely avautuu tänään klo 15. Vuoden aikana lukijat ovat lähettäneet 12.000 kuvaa, joista valtaosa on julkaistu. Jos kuvia on käytetty uutisten yhteydessä verkossa tai lehdessä, niistä on maksettu palkkio (entä muu käyttö?).

 • "Kännykkäkameroiden myötä uutisvalokuvaaminen on tullut kaiken kansan ulottuville. Lukija on nykyään useassa tapauksessa uutisen tapahtumapaikalla aikaisemmin kuin lehden kuvaaja", Woodward sanoo.
 • Lukijoiden kuvat näyttely -galleria
 • Säännöt:

  "Helsingin Sanomat valitsee julkaistavat kuvat ja videot. Lehdessä, e-korttina tai online-uutisen yhteydessä julkaistusta kuvasta lähetämme tiedon puhelimeesi tai sähköpostiisi.
  HS:n uutisen yhteydessä julkaistuista uutiskuvista ja -videoista maksetaan vähintään 100 euron kuvakohtainen palkkio. Viikon kuvan palkkio on 50 euroa. E-korttina julkaistavasta kuvasta maksetaan 50 euron palkkio. Palkkioista suoritetaan ennakonpidätys."

  "Kuvan/videon lähettäjä vakuuttaa, että hänellä on kaikki tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet lähettämäänsä materiaaliin ja oikeus luovuttaa materiaali HS:lle. Lähettäjä luovuttaa HS:lle materiaaliin vapaan ja ajallisesti rajoittamattoman käyttöoikeuden. Tekijänoikeudet kuvaan jäävät sen lähettäjälle."

  "Lähettäjällä tulee olla suostumukset kaikilta kuvassa/videossa esiintyviltä henkilöiltä siihen, että Helsingin Sanomat voi hyödyntää ja käsitellä materiaalia parhaaksi katsomallaan tavalla (esimerkiksi esittämällä kuvia/videoita www-palvelussa HS.fi ja Helsingin Sanomat -lehdessä). Mikäli kuitenkin kuvaa/videota käytetään uutistarkoituksessa, ei julkisella paikalla kuvaamiseen tai kuvassa/videossa esiintyvien ihmisten suostumusta tarvita."

Strap-photos.com, uutta kesän aikana kerran kaksi päivässä päivittyvä Strap Work.

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi.

Matkalla-blogi, Saavutettavuutta printteriin.

Iltalehti, Alaikäiset lähettävät kuvia seksisivuille. Poliisi puuttui. Tällä kertaa kyse on Alastonsuomi.com -sivustosta.

Photo.net, foorumi.

Seriouscompacts.com, Serious Compacts: ?The Care and Feeding Of. Kirjoittajan historia: kaikkea mahdollista, enemmän kameroista Leica D-Lux 2, Ricoh GRD II ja Ricoh GX100. Raw, Photoshop.

Trustedreviews.com, Holiday Photography - Hints And Tips.

Photocritic.org, 8 steps to sharper photos. Perusohjeita.

Twipphoto.com, Exhibiting Photography. Kirja-arvostelu, kirja tarkoitettu valokuvaajalle, joka suunnittelee näyttelyä. Käytännön ohjeita valokuvanäyttelyn pitämiseen. $19.77 (USA:n Amazon).

Cameralabs.com, Olympus Zuiko Digital 25mm 1:2.8 'pancake'. Maaliskuussa julkistettu, 4/3-systeemiä, 23.5 mm ja painoa vain 95 gr (puolet 14-42 mm:n painosta). Polttoväli on 50 mm. Kuva on terävä myös reunoilla, vaikka värivirheet vaivaavat. Tynnyrivääristymää jonkin verran, tarkennusnopeus on keskitasoa, saisi olla äänettömämpi. Arvosana 76%. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 250 euroa.

Cameras.co.uk, Panasonic DMC LZ10. 10 megapikseliä, 30-150mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Arvosana 78. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 260 euroa.

 

08.06.2008    (linkki)

Sambaa (näin aluksi).

Suomen Mainosvalokuvaajat, Suomen Mainosvalokuvaajat ry:n Vuosikilpailu 2008.

 • tulokset, 211 kuvaa, 19 kuvaajaa, 16 (14) sarjaa, 4 tuomaria
 • kuvat, 210 kuvaa esillä netissä

Peter Forsgård.

Heikki kuvaa, valokuvausblogi. Poimintoja:

Kapasia-blogi, Viikon kuva 22. Kuvaaja itse on eksynyt kuvaan.

Uusi Suomi, Virginia Woolf innoitti valokuvaajan runoilemaan.

Havaintoja digimaailmaailmasta, Petteri Järvisen blogi. Poimintoja:

Tietokone.fi, Varastettu kamera lähettää kuvat kotiin. Muistikortti on varustettu langattomalla yhteydellä.

YLE, Purjelaiva Götheborg purjehtii Helsinkiin. Tänään Eteläsatamaan, Suomenlinnaan 13.- 15.6.2008.

 • Sunnuntaina noin kello 19 Etelärannan liikenne katkaistaan joksikin aikaa Götheborg-laivaa vastaanottavan kulkueen vuoksi.

Guardian.co.uk, Are photographers really a threat?

Photo.net, foorumi.

Lightreflection.com, Sigma Lens Tests. Kamerana Sigma SD9 tai Sigma SD10.

Evilmadscientist.com, Epic take-apart: HP Color LaserJet 2600n. Miltä värilaserin sisukset näyttävät?

Kamera & Bild, Olympus E-3: Ny favorit för naturfoto. Julkistettu lokakuussa 2007, 4.5 vuotta edeltäjänsä E-1 -mallin jälkeen. 4/3-formaattia, 10 megapikseliä, rungon sisäänrakennettu kuvanvakain, vettä ja pölyä kestävä rakenne. Etsin kirkas ja iso. Olympuksen kroppikerroin on 2. Kehittyneen harrastajan/ammattilaisen järjestelmädigi. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 1.500 euroa.

Digitalcamerareview.com, Alien Skin Image Doctor 2. Viisi plug-in -filtteriä. Skin Softener, Blemish Concealer, Dust and Scratch Remover, Smart Fill, ja JPEG Repair. $199.

Cameradojo.com, ExpoImaging Expoaperture Discs Review. $39.95 (kannattaa ostaa metrimittainen kiekko).

 

07.06.2008    (linkki)

Rax Rinnekangas, Zerkalo - venäläinen peili värivalokuvasarja/Zahara & Urga -elokuva/Euripia audiovisuaalinen valokuvanäyttely
10.8.2008 saakka

K. H. Renlundin museon kesänäyttelyn teemana on Toinen Venäjä ja Toinen Eurooppa. Rinnekangas vie katsojan Euroopan reuna-alueille ja Venäjälle valokuvan, elokuvan ja audiovisuaalisen valokuvanäyttelyn keinoin.

Rax Rinnekangas (s.1954) on yksi kansainvälisimmin toimivista suomalaisista nykytaiteilijoista.

K. H. Renlundin museo
Pitkänsillankatu 28, Kokkola

ARABIAN TARINOITA - Arabian juhlavuoden näyttely
31.8.2008 saakka

Valokuvanäyttely esittelee tehtaan vaiheita perustamisvuodesta 1873 nykypäiviin saakka. Näyttelyllä juhlistetaan Arabian tehtaan 135 vuotta.

Arabian museo
Hämeentie 135, Helsinki
3 e/ 1,50 e
ti-pe 12-18, la-su 10-16

Vielä ehtii 8.6. saakka:

Gallery Kalhama & Piippo Contemporary
Mannerheimintie 3B, 5. kerros, Helsinki
ma-pe 11-18, la-su 11-16

Skenet.fi/Näyttely/Mikko Oranen: HELI REKULA - Esilläolon kauhu ja hurma. Oranen arvio Rekulan näyttelyn Näyttämö.

YLE, Oulu palkitsi valokuvaaja Esko Männikön menestyksestä. Oulun kaupunki palkitsi oululaisen valokuvaaja Esko Männikön hänen voitettuaan arvostetun Deutsche Börse -valokuvapalkinnon ensimmäisenä suomalaisena. Palkintosumma on 5 000 euroa.

YLE, Merikukka Forsiuksen siskon kuvanneelle sakkoja. Helsingin käräjäoikeus on määrännyt sakkorangaistuksen Suvikukka Forsiusta kuvanneelle lehtikuvaajalle.

YLE, Maailmankuulu australialaistaiteilija vapautettiin lapsipornosyytöksistä.

 • (ei liene mikään yllätys, joku raja sentään...)

(Foorumilta) Iltalehti.fi, Iltatyttöjen kuvaussessio. Katso videolta miten Iltalehden kuvaaja Kari Pekonen kuvaa iltatyttöjä lehteen.

Tietokone.fi, Kännykkäkamerat paranevat tuntuvasti.

Digitoday.fi, Verkkokauppa Store24 ajautui konkurssiin.

 • (kannattaa käyttää vähän tervettä järkeä sen suhteen, mistä tilaa...)

Iltalehti, Alastonkuvat leviävät netissä. Poliisi on joutunut puuttumaan väärinkäytöksiin. Nuorison itsestään ottamat kuvat ovat suosittuja nähtävyyksiä internetin yhteisöpalveluissa. Moni lähettää itsestään myös paljastavia otoksia. Seuraukset voivat olla ikäviä, jos kuvat päätyvät yleiseen levitykseen.

 • (Ja nyt on kyse Suomesta)

Panttihuutokauppa Helsingissä 11.6.2008. Lähtöhinta on ohjeellinen.

KAMERANRUNKO MINOLTA DYNAX 3000I 50 e
OBJEKTIIVI MINOLTA AF 100-300/4.5-5.6
SALAMALAITE MINOLTA PROGRAM D 314I
KAMERALAUKKU
- poistettu

KAMERANRUNKO YASHICA FX-D QUARTZ 40 e
OBJEKTIIVI YASHICA 42-75/3.5-4.5
OBJEKTIIVI TAMRON 80-210/3.8-4 CF TELE MACRO
KOTELO
- poistettu

KAMERANRUNKO NIKON F4 100 e
MOOTTORIPERÄ MB-23
- 105 euroa

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Make a Time Lapse Video With Your DSLR.

Popular Photography, Tineye.com: Image-based search for image searches.

Confessions of a Photographer, Off-camera Flash Demo.

Dilvie.com, Strobe on a Pole. The Art of Portrait Photography.

Reuters, Lost cameras "phone home" to catch thieves. 2 gigan Eye-Fi sd-kortti lähetti automaattisesti kuvat www-sivuille (varkaiden ottamia kuvia toisistaan...).

Red River Paper, Cost of Inkjet Printing Report v1. Epson R2400 PK, Epson R2400 MK ja Epson R1900.

Xconomy.com, Megapixels, Shmegapixels: How to Make Great GIGAPIXEL Images With Your Humble Digital Camera.

c|net, A digital offer 'The Godfather' can't refuse. 35 vuotta vanhan elokuvan restaurointi. Syyskuussa julkaistaan uusi versio. Yhden ruudun pikselimäärä on 4096 x 3112, kokoa voi olla 50 megaa. 24 ruutua sekunnissa... Kummisetä-trilogia vei 160 teratavua säilytystilaa.

Kamera & Bild, POPKONST I PHOTOSHOP. Yksityiskohtaiset ohjeet, Photoshop,

Dpreview.com, Sony Alpha DSLR-A350. 14 megapikselin järjestelmädigi, erikoinen kääntyvä 2.7 tuuman lcd-näyttö, Sonyn oma versio Live View:stä. Recommended (dpreview.com-asteikolla "keskitasoa"). Suomen Sony. Suomen hinta n. 850 euroa (mukana kittiobjektiivi).

Trustedreviews.com, Canon PowerShot A590 IS. 8 megapikseliä, 35-140mm, 4-kertainen zoom, kuvanvakaaja, optinen etsin, 2.5 tuuman lcd-näyttö, sd-kortit, AA-akut. Arvosana 8/10. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 200 euroa.

Ephotozine.com, Olympus SP570UZ (user review). 10 megapikseliä, 26-520mm, 20-kertainen zoom, kuvanvakaaja, HotShoe-salamaliitäntä, raw, ISO 50, 2.7 tuuman lcd-näyttö. Arvosana 8/10. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 500 euroa.

Luminous Landscape, Two New Shirt Pocket Cameras. One Winner – One Loser. Samsung NV24-HD ja Sony W300.

IR, HP C8180. Monitoimitulostin, mustesuihku. Suomen HP. Suomen hinta on vähän alle 400 euroa.

Trustedreviews.com, Canon Selphy CP760. Sublimaatioprintteri, kymppikuvakoko. Vähän yli minuutin vei yhden kuvan tulostus. 108 kuvan pakkaus maksaa vähän alle £20, 25 euroa. Arvosana 9/10. Suomen Canon. Suomen hinta on vähän yli 100 euroa.

Ephotozine.com, Hensel Expert Pro 500 Plus Studio Lighting and Flash. Kitin hinta £1.000, 1.252 euroa. Sisäänrakennetut radiovastaanottimet.

 

06.06.2008    (linkki)

A PRIVATE HISTORY - JAPANILAISTA NYKYVALOKUVAUSTA
Mikiko Hara, Ryudai Takano, Masanori Ikeda ja Kumi Oguro.
Lisäksi Chikako Harada, Suomi.
31.8.2008 saakka

VB-valokuvakeskuksen kesänäyttely esittelee uutta japanilaista valokuvataidetta. Esillä on kuvia neljältä eri kuvaajalta. Kunkin kuvaajan teokset kertovat hyvin henkilökohtaisella otteella nykypäivän Japanin elämänmenosta.

Näyttelyn ovat koonneet Miriam Nielsen (Fotografisk Center, Kööpenhamina) ja Hiromi Nakamura (Tokyo Metropolitan Museum of Photography).

VB-keskuksen oma lisä näyttelyyn on japanilaissyntyisen, Suomessa asuvan ja työskentelevän Chikako Haradan teokset isoäitinsä kuolemasta.

Kuva yllä: ©Kumi Oguro

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16 70, Kuopio.
ma-pe 10-19, la-su 11-16
5/4 e, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi
Ilmainen opastus joka ti klo 14.

Kiljavan kansanopisto (www.kio.fi). Kiljavan kesä.

 • Valo kuvassa. Kuvaa Varjoa ja valoa. Kurssin aiheita ovat kuvan sommittelu, valon näkeminen ja kuvallinen ilmaisu kuin myös valokuvauksen tekniikka. Kurssin tavoitteena on kuvallisen viestinnän kehittäminen. Opiskelu toteutetaan työpajana, luentoja ja tehtäviä yhdistellen. Opiskelijalla voi olla digi- tai filmikamera, joko pokkari- tai järjestelmäkamera. Kurssiin sisältyy myös studiotyöskentelyä ja opistolla on mahdollisuus käyttää pimiötä. Kurssi on tarkoitettu niin aloittelijoille kuin konkareillekin. Opettaja: Tuula Heikkinen Kurssin hinta: 249 e + täysihoito 139 e. Ilmoittautuminen 9.6. mennessä.
 • Digitaalinen kuvaus ja kuvankäsittely. 14.–18.7.2008. Kurssi keskittyy digikuvauksen ja -kameran tekniikoihin sekä yleiseen valokuvailmaisuun. Kuvia siirretään tietokoneelle ja käsitellään PhotoShop-ohjelmalla. Kuvankäsittelyssä käydään läpi mm. digikuvan perussäätöjä, eri tallennusmuotoja ja arkistointia. Oma digitaalikamera mukaan. Opettaja: Kari Halttu Kurssin hinta: 249 € + täysihoito 139 €. Ilmoittautuminen 9.6. mennessä.

Turun Sanomat, Syöpää sairastanut Jo Spence elää kuvissaan. Näyttelysarja yhdistää terapian ja valokuvataiteen. ...Näyttelykokonaisuus esittelee ensi kertaa Suomessa englantilaisen valokuvaajan, kirjailijan, valokuvaterapeutin ja syöpäaktivistin uraauurtavaa työtä....

Foorumilaisten kuvia:

 • Terho.org, valokuvausblogi: Vaskitsa, Lapin maisemia (panoraamakuvia), Gran Canaria (HDR),

Nyt on taas se aika vuodesta... Helsinki Samba Carnaval 6.-7.6.2008. Avajaiset Espan lavalla tänään klo 19. Huominen on sitten täynnä ohjelmaa... (ja niitä valokuvaajia...)

Viime vuodelta Samba-kuvia:

Tietokone.fi, Omien alastonkuvien lähettely vie nuoria vaikeuksiin. Voi olla monella tapaa rikollista.

YLE, Maanmittauslaitoksen ilmakuvat netissä selattavissa. Ilmakuvien mittakaava on tarkimmillaan 1:20 000. Näin ollen yksi pikseli tietokoneen ruudulla vastaa puolta metriä maastossa. Tällä tarkkuudella ilmakuvissa näkyvät muun muassa puulajit, polut ja rakennusten yksityiskohdat.

Aukea.net.

Digitoday.fi, HP toivoo malttia tulostukseen.

Tietokone.fi, Firefox 3 -selaimesta uusi esiversio. Todennäköisesti viimeinen ennen julkaisua. Ei enää uusia ominaisuuksia.

 • (viimeisen kuukauden aikana Digicamera.netin käyneistä 45.95%:llä on ollut käytössä Firefox-selain, 40.43% Internet Explorer, 8.33% Safari, Opera 4.83%)

Tekniikan Maailma nro 11/08, 28.5.2008.

 • TM Vertailu, Välineitä varustelukilpaan. Uudet järjestelmäkamerat 600-800 euroa, yhdeksän sivua. Testissä viiden valmistajan uusimmat ja huokeimmat kamerapaketit. Pikselimäärät ovat nykyään 10 megapikseliä tai 12 megapikseliä, cf-kortit on syrjäyttänyt pienempi sd/sdhc-kortti. Sonyynkin käy nykyään cf-kortti. Olympus tallentaa kuvat joko xd- tai cf-kortille. Pölynpoisto on vakiona kaikissa testin viidessä kamerassa, mutta toimivuus on sitten eri asia... Pentaxissa ja Sonyssa on runkoon sisäänrakennettu kuvanvakain. Canon ja Nikon ovat lisänneet paketin mukana tulevaan objektiivin kuvanvakaimen. Suorakatselu tuo objektiivin kuvan lcd-näyttöön.

  Rungot voi nykyään jakaa neljään luokkaan: perusmallit, kehittyneemmät laitteet edistyneille harrastajille, vähempään suorituskykyyn tyytyvät ammattilaismallit ja järeät ammattimallit. Viimeinen ryhmä jakautuu lehtikuvaajia tai studiokuvaajia painottaviin kameroihin. Vain Canon ja Nikon valmistavat täyden ruudun kennoja (24 x 36 mm). Sonylta on tulossa tänä vuonna täyden ruudun kenno. Monet viime vuosina myyntiin tulevat objektiivit sopivat vain kroppikennoisille kameroille. Leica, Panasonic ja Olympus ovat sitoutuneet pienempään kennokokoon, 18 x 13.5 mm. Kuvausnopeudet ovat nykyään ammattimalleissa 6- 10 kuvaa sekunnissa, perusrungoissa 2 - 3 kuvaa sekunnissa. Ammattikamerat ovat kooltaan isompia jo pitkäkestoisten akkujenkin takia. Ne kestävät myös kosteutta paremmin. Halvimpiinkin runkoihin voi kiinnittää kalleimman objektiivin. Suorakatselu ja runkoon sijoitettu kuvanvakain ovat ominaisuuksia, joita eri kuvaajat arvostavat eri lailla. Jos arvostaa suorakatselua, valitsee Canonin tai Olympuksen. Jos arvostaa rungon kuvanvakainta, valitsee Pentaxin ja Sony.
  - Canon EOS 450D, 800 euroa, 8.5 p., ****. 12 megapikseliä, 3 tuuman lcd-näyttö, suorakatselu. Runko painaa puoli kiloa, ei kuitenkaan vertailun pienimpiä. Ensimmäisen kuvan voi ottaa sekunnissa. Ergonomia on hyvä, lisävarusteena saa akkukahvan. Etsinkuva on tarpeeksi suuri käsin tarkentamiseen, siinä näkyvät myös ISO-arvot. Tarkennukseen käytetään yhdeksää mittauspistettä, näyttö sammu, kun silmän vie lähelle etsintä. Paketin mukana tulevassa 18-55 mm:n objektiivissa on kuvanvakain. Hyvää: hyvä etsin ja iso näyttö, sarjakuvaus, suorakatselu. Huonoa: objektiivin kuvanlaatu.
  - Sony Alpha 200, 600 euroa, 8.5 p., ****. 10 megapikseliä, sisäänrakennettu kuvanvakain, ei suorakatselua. Käynnistysnappua on oudossa paikassa, käynnistys alle sekunnissa. Salamakenkään käy vain Sonyn oma salama. Tarkennusjärjestelmä on yhdeksänpisteinen. Sarjakuvaus on testin paras. Valkotasapainon voi säätää suoran Kelvineinä, lisävarusteena saa akkukahvan. Mukana tuleva 18-70 mm:n objektiivi on keskitasoa. Hyvää: optinen vakain rungossa, sarjakuvausominaisuudet, selkeät näppäinärjestelyt. Huonoa: virtakytkimen sijainti.
  - Nikon D60, 700 euroa, 8.4 p., ****. 10 megapikseliä, pieni runko, painoa puoli kiloa, hyvä ergonomia. Pakettiobjektiivissa on kuvanvakain. Rungossa ei ole automaattitarkennuksen moottoria/välitysakselia, vain uudemmat tarkennusmoottorilla varustetut objektiivit tarkentuvat automaattisesti. Kuvan saa alle sekunnissa käynnistyksestä. Näppäimiä on vähän, toiminnot pitää kaivaa valikoista. Valikkojen selaus on kuitenkin helppoa. Etsinkuva on riittävän suuri käsitarkentamiseen, ISO-arvoa ei kuitenkaan näy etsimestä. Tarkennusjärjestelmässä on vain kolme tarkennuspistettä. Hyvää: pieni ja helppo käyttää, vaihtoehtoiset valikkotyylit, optinen vakian pakettiobjektiivissa. Huonoa: automaattitarkennus toimii vian osalla AF-optiikoista.
  - Pentax K200D, 600 euroa, 8.4 p., ****. 10 megapikseliä, painavin runko (neljä AA-akkua), rungon sisäinen kuvanvakain. Mukana tulee 18 - 55 mm objektiivi. Ensimmäisen kuvan voi ottaa sekunnissa. Rungon sivulla on erityinen raw-näppäin, jossta (!) jpg-kuvien virrasta voi tallettaa erikseen yksittäisiä raw-kuvia. Hyvä ideä. Runko on pöly- ja kosteustiivistetty, tarkennusjärjestelmässä on 11 pistettä. Akkukahva on lisävaruste. Automaattitarkennus toimii hyvin, pakettiobjektiivilla saa teräviä kuvia. Hyvää: runsas varustus, pöly- ja kosteustiivistys, optinen vakain rungossa, toimii AA-paristoilla, objektiivi. Huonoa: sarjakuvaus.
  - Olympus E-420, 600 euroa, 8.3 p., ****. Vertailun kevein, paino alle puoli kiloa, 10 megapikseliä, suorakatselu. Kuvasuhde on 4:3. Ergonomia on kunnossa. Tarkennus toimii kolmen pisteen avulla, suorakatselussa tarkennuspisteitä voi olla 11. Käsintarkennus etsinkuvan perusteella on hankalaa laajakulma-asennossa, sillä etsinkuva on vertailun pienin. Suorakatselun avulla käsintarkennus sujuu kuitenkin hyvin. Aiheohjelmia on paljon. Muistikorttipaikkoja on kaksi, xd ja cf. Kuvanvakaajaa ei ole rungossa eikä pakettiobjektiivissa. Pakettiobjektiivin 14-42 mm vastaa 28 - 84 mm. Olympusta on mukava käyttää, asetuksen on helppo säätää info-paneelin avulla. Hyvää: kevyt ja kätevä, suorakatselu, kaksi muistikorttipaikkaa. Huonoa: pieni etsinkuva, ei vakainta.
 • TM Testi, Casio Exilim EX-F1, Paikoillanne, valmiina, nyt! 800 euroa, neljä sivua. Täydellä laadulla kuvaa 60 kpl sekunnissa, videot tallentuva 1200 ruudun sekuntivauhdilla. 6 megapikseliä, polttoväli on 36 - 432 mm, 12-kertainen zoom, optinen vakain, yleismallinen varustekenkä salamaan, raw-kuvat. AdobeRGB-väriavaruus puuttuu. Kuvasuhteeksi voi valita 4:3, 3:2 tai 16:9. Aiheohjelmia on 26 kpl. Hyvälaatuisessa lcd-näytössä on 2.7 tuumaa, videoetsimen kuva ei ole suuri (näyttää kuitenkin tarkalta). Salaman voi valita välkkymään seitsemän kertaa sekunnissa. Suljimen voi asettaa 1/40.000 sekuntiin (!) (pitää olla aika voimakas valaistus). Videota voi tallentaa 1920 x 1080 tarkkuudella, hdmi-liitin. Kuvanlaatu oli Casiossa hyvä, linjavääristymät olivat vähäisiä. Raw-tiedoston koko oli 13 megaa, parhaan jgp-laadun koko oli 3.5 megaa. Kuvia voi ottaa neljän sekunnin kuluttua käynnistyksestä. Ergonomia on kunnossa, valikot saa suomeksi. Kohina on tavanomaista, ISO 800 -arvolla kohina näkyy selvästi. 60 kuvaa sekunnissa täydellä laadulla tarkoittaa käytännössä vain sekunnin pyrähdystä. "Casio Exilim EX-F1 on vallan mainio hankinta sekä ihan tavalliseksi kameraksi että liikkuvien kohteiden kuvaamiseen ja liikkeiden analysointiin". Hyvää: loistavat sarjakuvausominaisuudet, videokuvausominaisuudet, monipuoliset säätömahdollisuudet, objektiivi ja optinen vakain. Huonoa: kohina suurilla herkkyyksillä.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 41 Delicious Flower Photographs.

Nikon, Nikon Photo Contest International 2008-2009. 32. kerta, vuodesta 1969. Kuvia voi lähettää 1.9. - 30.11.2008. Tämän vuoden teema on "At the heart of the image". Osallistumislomake tulee sivuille 10.7.2008.

Strobist, Help Rid the World of Direct Flash. Totta toinen puoli...

Megapixel.net, DxO tweaks Optics Pro. Uusi versio 5.1, elite $299, standard $169.

Twipphoto.com, Canon 1DS MKIII - First Impressions. 21 megapikseliä, kuvan koko 5600 x 3700 pikseliä, täysikokoinen kenno, ISO 50 - 3200, 3 tuuman lcd-näyttö, Live View, 5 kuvaa sekunnissa, max. 56 jpg-kuvaa. Kysyntää riittää tämänkin hintaluokan kameralle. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 7.000 euroa.

Photographyblog.com, Olympus E-420. Pieni ja kevyt 10 megapikselin 4/3-systeemin järjestelmädigi, painoa 380 gr, kroppikerroin 2, Live View, 3.7 tuuman lcd-näyttö, langaton salamaohjaus, rungossa ei kuvanvakaajaa. Arvosana 4.5 * / 5 *. Suomen Olympus. Suomen hinta n. 440 euroa (pelkkä runko).

Ephotozine.com, Olympus SP-570UZ. 10 megapikseliä, 26-520mm, 20-kertainen zoom, kuvanvakaaja, HotShoe-salamaliitäntä, raw, ISO 50, 2.7 tuuman lcd-näyttö. Arvosana 7/10. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 500 euroa.

Gizdomo.com, Polaroid PoGo Wireless Mobile Printer. Luottokortin kokoisia kuvia. $150, 30 kuvan pakkaus maksaa $10.

 

05.06.2008    (linkki)

Kirkko&Kaupunki/Kulttuuri/Marja Kuparinen: Minkkisen pysähdyttävät kuvat. Näyttelyarvio Minkkisen Gallerie Anhavassa esillä olevasta Suomen kuvat - Homework -näyttelystä.

Valokuvatorstai, 93. haaste, aiheena "Inhimillinen tekijä". Osallistua voi viikon ajan.

 • Osallistuminen tavalliseen tapaan, kuvausaikaa on viikko. Ohjeet.
 • 92. haaste, aiheena aiheena "Jo joutui armas aika...". Haasteen otti vastaan 142 kuvaajaa

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi.

Artur Gajewski, Valokuvauksen päiväkirja.

 • Hääpotretit Hollywood tyyliin - 4.6.2008
 • Valokuvausteltta - 3.6.2008
 • Lee -värikalvot salamoihin - 27.5.2008
 • Tuotekuvausta - 21.5.2008
 • Masters of Wedding Photography 2 - DVD - 29.4.2008

Pekola.net, Kesätyö eli ponikuvaajan arkea.

Satakunnan Kansa, Strippausilmoitus vei käräjille.

 • Yrittäjä oli käyttänyt striptease-esityksiä mainostavassa lehti-ilmoituksessa viime kesänä valokuvaa kysymättä siihen lupaa kuvaajalta tai kuvassa esiintyneeltä naiselta.
 • Kuvaaja vaatii 3 000 euron tekijänoikeuskorvauksia ottamansa kuvan oikeudettomasta hyödyntämisessä mainoksessa.

YLE, Maailman suurimmat nykytaidemessut avasivat ovensa. Maailman suurimmat modernin taiteen ja nykytaiteen messut ovat alkaneet Baselissa Sveitsissä...

 • Galerie Anhavalta esillä mm. Arno Rafael Minkkinen, Pertti Kekarainen ja Jorma Puranen

Nikon.fi, Nikon tuo markkinoille uuden sukupolven kuvankäsittelyohjelmiston (Capture NX2).

 • Lehdistötiedote (5-sivuinen pdf, muutama esimerkki kuvakorjausmahdollisuuksista)

Digitoday.fi, Microsoftin Internet Explorer 8 beta 2 käyttäjille elokuussa.

Digitoday.fi, Eirikuva valmistaa dna Albumin otokset. Dna Albumi on DNA:n digikuvien ja videoiden arkistointi- ja jakopalvelu.

 • Eirikuva kertoi tilinpäätöksessään toukokuussa analogisen valokuvaamisen vähenemisen ja digitaalisen valokuvaamisen kasvun asettavan haasteita taloudelleen.

(Foorumilta) Zarias.com.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Photography 101.4 - Exposure and Stops.

John Nack on Adobe, "Oct. 1" (aka, "Just make something up"). Netissä leviää kaikenlaista disinformaatiota Photoshopin seuraavasta versiosta.

Scientific American, Digital Forensics: 5 Ways to Spot a Fake Photo.

Scottkelby.com, It’s “Guest Blog Wednesday” featuring: John Paul Caponigro. Pitkä kirjoitus.

Tucows.com, How To Create and Share Photo Panoramas.

Digital ProTalk, How Many Images Should You Shoot At A Wedding? 4.000 kuvaa, häiden kesto 9 - 12 tuntia, apulaisen osuus 700 kuvaa.

Ephotozine.com, Celebrities say smile for the camera. Julkisuuden henkilöt väärällä puolella kameraa.

Dslrblog.com, Sunset on Mars. Ihan oikeasti.

Photographyblog.com, Epson Stylus NX400. Epsonin uusi lippulaiva monitoimitulostimien sarjaan.

Photo.net, Olympus EVOLT E-520, ensiarvio. 10 megapikselin järjestelmädigi, sisäänrakennettu kuvanvakaaja. Aiempaa isompi lcd-näyttö (2.7 tuumaa), kasvontunnistus, langaton salamasysteemi, dynaaminen alue isompi, Live View kehittynyt, kuvanvakaajaa parannettu (panorointi nyt myös pystytasossa) jne. 4/3 -systeemi, kroppikerroin 2. Suomen Olympus. Kesäkuussa myyntiin. Pelkän rungon hinta on n. 600 euroa.

Bobatkins.com, Canon EF 24-105/4L IS USM. Myös täyskennoisille, kuvanvakaaja. Objektiivi tuli myyntiin kolme vuotta sitten. Vastavalosuoja ja pehmeä kuljetuspussi kuuluvat hintaan. Kroppikennoisilla polttoväli on 38-168mm, vähemmän hyödyllinen kuin täyskennoisilla. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 1.000 euroa.

DCRP, Nikon D60. 10 megapikseliä, kroppikenno, 2.5 tuuman lcd-näyttö, jonkinlainen pölynpoisto. Lcd-näyttö menee pois päältä automaattisesti, kun käytetään etsintä (95%). Nikon D60 -järjestelmädigiin käyvät sellaiset objektiivit, joissa on sisäinen tarkennusmoottori. Kuvausvauhti kolme kuvaa sekunnissa. Pieni, kevyt ja halpa. Suomen Nikon. Suomen hinta kittiobjektiivin kanssa on n. 700 euroa.

Digitalcamerainfo.com, Nikon D60.

Thinkcamera.com, Sigma DP1. Tuli myyntiin maaliskuussa, konsepti esiteltiin jo pari vuotta sitten. Kiinteä 28mm f/4, järjestelmädigin kenno kompaktidigissä (Foveonin 14.1 megapikselin sensori, 4.64 megapikselin kuvat), raw-kuvat, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Kaikenlaisia lisävarusteita, mm. mittaetsin. Arvosana 6/10. Hinta on $799. Suomen maahantuoja on Foka.

Cameras.co.uk, Sony DSC H10. 8 megapikseliä, 10-kertainen zoom, 3 tuuman lcd-näyttö (H3-mallissa 2.5 tuuman lcd-näyttö). Pieni päivitys Sony DSC-H3:een. Arvosana 80. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 300 euroa.

Photoreview.com.au, Canon Selphy ES2. Kymppikoon sublimaatioprintteri. Arvosana 8.5. Ei ainakaan tulostuskustannusten osalta tule yllätyksiä, kun kuvan hinnan tietää jo etukäteen. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 200 euroa.

The Online Photographer, The Late, Great Eight-Two-Eight. Sonyn digeistä.

 

04.06.2008    (linkki)

Kalervo Ojutkangas, Kylässä
30.6.2008 asti

Parikkalassa toimivan uuden Valolla-gallerian avausnäyttelynä nähdään Kalervo Ojutkankaan Kylässä. Ojutkangas on 1970-luvulta alkaen kyläillyt pohjoisen kylissä ja tallentanut kamerallaan pienviljelijöiden arkea ja elinympäristön muutoksia.

Valolla
Kirjavalanraitti 9, Kirjavala
avoinna kesäisin 3.6. - 31.8. ti-su klo 11-16

Novian valokuvauslinjan opiskelijatöitä
18.6.2008 asti

Ruotsinkielisen ammattikorkeakoulun, Yrkeshögskolan Novian valokuvauslinjat pitävät yhteisnäyttelyn galleria G-18 tiloissa. Avajaiset 4.6 kl 19.00.

Galleriet G18
Yrjönkatu 18, 3 krs., Helsinki (entisen Kuvataideakatemian päärakennuksessa, vuosina 1984-2004)
ma- pe-9-16

Kokemäenjokilaakson luonnonkuvaajat ry järjestää kaikille avoimen retken Seitsemisen kansallispuistoon 7.-8.6.2008. Lisätietoja löytyy yhdistyksen sivuilta www.kojuko.fi

HS, Digiajan nuoret lehtikuvaajat venyvät moneen. Valokuvataiteen museon kuvajournalismin teemavuosi on edennyt toiseen laajaan yhteisnäyttelyyn. New Generation – kuvajournalismin nuoret tekijät esittelee yli neljänkymmenen alle 35-vuotiaan lehtikuvaajan töitä.

Mike Sirén photography.

Valotusta -blogi, valokuvaukseen liittyviä merkintöjä.

Epson.fi, Gary Wornellin grafiikkaa Epson mustesuihkuilla toteutettuna. Taiteilija Gary Wornellin näyttely on avoinna 21.5.-18.6.2008 Galleria Brondassa Helsingin Annankadulla. Töissään taiteilija manipuloi taitavasti valokuvia ja lopputulos tulostetaan Epsonin mustesuihkutulostimilla...

Trusterdreviews.com, Raw Workflow Using Adobe Lightroom - Part 1. Versio 1.4.1 ja Mac.

Photo.net, foorumi.

IR, Nikon Extends U Point to Masking In Capture NX 2. Lehdistötiedote.

Earthboundlight.com, Color Balance Adjustment with Curves (Photo Tip of the Week). Photoshop. Curvesia voi käyttää myös värivirheiden korjaamiseen.

Digital Outback Photo, Interview with Tony Sweet.

Photopreneur, Making the Switch - Becoming a Professional Photographer. Vain 10% ajasta vietetään kameran takana...

Digital Photography School, Photo a Day Challenge: 10 Ways to Jump Start Your Creative Edge!

DigitalProTalk, Why I'm Loving LightRoom2 Beta - Camera RAW Doesn't Do It & Photoshop Doesn't Do It.

Photocritic.org, Stabilising a cheap tripod.

Dpreview.com, smc PENTAX-DA 17-70mmF4AL[IF] SDM. 26-107 mm, uusi malli. Hinta lienee n. $600.

Guardian.co.uk, Kodak warns of 20% increase in camera and printer prices. Fotopaperien ja -kemikaalien hinnat nousevat, syynä raaka-aineiden hintojen nousu.

IR, Olympus E-420. Pieni ja kevyt 10 megapikselin 4/3-systeemin järjestelmädigi, painoa 380 gr, kroppikerroin 2, Live View, 3.7 tuuman lcd-näyttö, langaton salamaohjaus, rungossa ei kuvanvakaajaa. Arvosana 80%. Suomen Olympus. Suomen hinta n. 440 euroa (pelkkä runko).

LetsGoDigital, Olympus E420.

Steve Sanders, Canon PowerShot SD890 IS Digital ELPH. Euroopassa Canon Digital Ixus IXUS 970 IS 10 megapikseliä, 37-185mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, optinen etsin, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 380 euroa.

Trustedreviews.com, Casio Exilim EX-F1. 6 megapikseliä, 12-kertainen zoom, 60 still-kuvaa sekunnissa , videokuvausta 300 ruutua sekunnissa (512x284), 1200 ruutua sekunnissa (336x96). Sisäänrakennettu salama välähtää seitsemän kertaa sekunnissa. Arvosana 8/10. Ks. Focusnordic.fi. Suomen hinta on n. 800 euroa.

Photoreview.com.au, Olympus SP-570 UZ. 10 megapikseliä, 26-520mm, 20-kertainen zoom, kuvanvakaaja, HotShoe-salamaliitäntä, raw, ISO 50, 2.7 tuuman lcd-näyttö. Suomen Olympus. Suomen hinta on n. 500 euroa.

Steve Sanders, Sony Cyber-shot DSC-S780. 8 megapikseliä, 35-105mm, 3-kertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö (153.600 pikseliä), litiumioni-akut, sisäistä muistia 22 MB. Erilliset kuvausohjelmat lasten ja aikuisten kasvojen tunnistamiseen. Suomen Sony. Suomen hinta on n. 200 euroa.

Trustedreviews.com, HP Photosmart C7280. Mustesuihku monitoimikone. Arvosana 8/10. Suomen HP. Suomen hinta on alle 400 euroa.

Ephotozine.com, Epson Stylus Photo R2880. Ensiarvio. A3+ mustesuihku. Uusi malli.

Photographyblog.com, Silkypix Developer Studio. RAW-ohjelma (eikä muuta). Arvosana 4 *. Hinta on $149,

Ephotozine.com, Hoodman Hoodloupe LCD Screen. Laatu heikko, riittää vain 2.5 tuuman näytöille, tynnyrivääristymä jne. Arvosana 2/10. Hinta £60, 76 euroa.

 

03.06.2008    (linkki)

Ulla-Mari Lindström, Irti arjesta
27.6.2008

Lindström kuvaa arjen absurdeja tilanteita. Pitkällä valotusajalla hän tuo esiin liikkeen ja luo samalla kuviin epätodellista tunnelmaa.

Ulla-Mari Lindström (s.1967) on kuopiolainen taiteilija, joka on opiskellut maalausta ja valokuvausta Gerrit Rietvelds Akatemiassa Amsterdamissa. Ennen kuvataideopintojaan hän opiskeli tanssia.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ti-pe klo 12-17, la-su klo 12-16

Kirsi Tiittanen, Pieniä tiloja
27.6.2008

Kirsi Tiittanen (s.1959) yhdistelee teoksissaan taidegrafiikan, maalauksen ja valokuvauksen eri tekniikoita. Usein myös kaksi erilaista aikaa ja paikkaa kohtaavat hänen teoksissaan.

Valokuvagalleria Hippolyte Studio
Kalevankatu 18 B, Helsinki
ti-pe klo 12-17, la-su klo 12-16

Koljonvirta
10.8.2008 saakka

Eemil Halosen museon kesänäyttelyssä nähdään valokuvaajien luontokuvia Suomen sodan taistelu- ja linnoituspaikoilta, kuten Koljonvirran ja Paloisvirran maisemia. Näyttelyn tuottaa Iisalmen Kameraseura.

HS, Markus Jokelan kuvaama arki on itsenäistä kuvajournalismia parhaimmillaan.

HS, Kiasmassa käynyt kaikkiaan lähes 2,5 miljoonaa katsojaa. Ilmaisviikonloppuna lauantaina ja sunnuntaina oli 7.000 kävijää.

Digivideo.fi, Uutiset.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Valokuvatyöpajoja Hailuodossa. Oulun läänin taidetoimikunta järjestää yhteistyössä työryhmän - valokuvaajat Markku Välitalo ja Jyrki Kallio -Koski POLKU ry:stä, sekä suomenkiinalainen Jun Niskanen - ja kiinalaisen Hainan Photographers Association kanssa sarjan kansainvälisiä valokuvatyöpajoja. Sarjan kolmas työpajakokonaisuus pidetään Hailuodossa Oulussa 6.-10.8.2008...

Pingstate.nu, Foorumi. Viestejä eri alueilta.

Digitoday.fi, Eee PC venyttää Intelin Atomilla. Asuksen mini-pc uudistuu.

Panttihuutokauppa Turussa 5.6.2008. Lähtöhinta on ohjeellinen.

KAMERA NIKON F-801 MULTI CONTROL BACK MF-21 60 e
OBJEKTIIVI NIKON 50 MM 1:2.8
SALAMALAITE NIKON SB-24
- 77 euroa

KAMERANRUNKO HASSELBLAD 500C 240 e
OBJEKTIIVI ZEISS 80/2.8
- poistettu

PALKKIKAMERA LINHOF TECHNIKA + FILMIKASETTI 420 e
KAMERA ASAHI PENTAX
OBJEKTIIVI 6X2 1:4/135
- ei tarjousta

KAMERAJALUSTA MANFROTTO 161 + KINOPÄÄ 160
- ei tarjousta

Worldpressphoto.org, Interviews, uusimpana vuosi 2008. Yli 40 videhaastattelua.

Thefstopmag.com, Morgan Silk. Valokuvaaja haastattelussa.

Digital Photography School, 4 Quick Tips for Portraits.

Photo.net, foorumi.

Rob Galbraith, Winning photos in International Color Awards competition worth a look.

Adorama.com, Exclusive interview with Leica CEO Andreas Kaufmann.

Prophotolife.com, video: episode 13 , beautiful portraits with just one light. Rembrandt (45 astetta), butterlife (ylhäältä), edge (sivusta). 5:52.

Diyphotography.net, The Roller Aerial Monopod. $15.

Luminous Landscape, Some Noise about Noise. Introduction and Summary Findings.

Digitalcamerainfo.com, Canon Digital Rebel XSi. Euroopassa Canon EOS 450D. 12 megapikselin järjestelmäkamera, 1.6 kroppikenno, 3 tuuman lcd-näyttö, LiveView, pölynpoisto. 3.5 kuvaa sekunnissa (53 jpg-kuvaa, 6 raw-kuvaa). Pieni, kevyt, runko painaa 475 gr. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 800 euroa (mukana Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 IS -objektiivi).

The-digital-picture.com, Canon EF 200mm f/2.0 L IS USM. Huippulaatua alusta loppuun. Erinomainen objektiivi, jos vain hyväksyy painon ja koon. Suomen Canon. Suomen hinta on 5.700 euroa.

The Online Photographer, Olympus E-3 Review Part 4: Live View.

Dpexpert.com.au, SIGMA DP1. Erittäin lyhyt arvio. Tuli myyntiin maaliskuussa, konsepti esiteltiin jo pari vuotta sitten. Kiinteä 28mm f/4, järjestelmädigin kenno kompaktidigissä (Foveonin 14.1 megapikselin sensori, 4.64 megapikselin kuvat), raw-kuvat, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Kaikenlaisia lisävarusteita, mm. mittaetsin. Eniten haittaa Sigman hitaus. Hinta on $799. Suomen maahantuoja on Foka.

Trustedreviews.com, Dell UltraSharp 2408WFP. Arvosana 8/10. 24 tuumaa, 1920 x 1200. Pivot. Liittimiä riittää, myös uutuus DisplayPort. HDMI, 2 x DVI, komponentti, vga, komposiitti, S-video. 3.5mm audio out (HDMI), neliporttinen usb-hub, sisäänrakennettu kortinlukija. S-PVA -paneeli. Väriavaruus on 102% NTSC:stä. Katselukulmien pitäisi olla hyvät tällä paneelityypillä, sitä ne periaatteessa ovatkin, mutta kontrastin suhteen osalta vaikuttaa aika tavalla. Värit eivät ole kohdallaan tehdasasetuksilla, ne vaativat hienosäätöä. Monitori ei sovi graafisen alan ammattilaisille. Suomen Dellin hinta on 669 euroa (alv 0%).

Cameras.co.uk, Fuji Finepix F100FD. 12 megapikseliä, 28-140mm, 5-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 2.7 tuuman lcd-näyttö, laajempi dynaaminen alue, ISO 12800. Kasvontunnistusohjelma (max. 10 kpl), ryppyjäkin siloitellaan tarvittaessa. Arvosana 75. Suomen Fuji. Suomen hinta on n. 300 euroa.

Seriouscompacts.com, Fujifilm E900. Julkistettiin vuonna 2005, ei enää myynnissä.

 

02.06.2008    (linkki)

Foorumilaisten kuvia:

Katse.org, Galleria.

Canon.fi, Pikaposti 1/2008 kesäkuu. 12-sivuinen Canon Oy:n kuluttajatuoteyksikön asiakaslehti, pdf.

Nikon.fi, valokuvauskilpailu. Kesäkuun aikana voi lähettää Nikonille hauskan otoksen valmistujaisista tai lomalta. Hauskimman kuvan lähettäjä saa palkinnoksi Nikon Coolpix P80:n. Kuva lähetetään jpg-muodossa (max. 5 MB) sähköpostiosoitteeseen nikon(at-merkki)nikonkilpailu.com. Viestiin mukaan nimi, osoite ja puhelinnumero. Lisäksi tieto siitä, haluaako oman nimen mukaan, jos kuva julkaistaan ja salliiko ylipäätään, että lähetetty kuva julkaistaan. Osa kuvista julkaistaan Nikonin sivuilla heinäkuussa. Julkaistavista kuvista ei makseta palkkiota.

Jtenovuo.com, Jorma Tenovuon blogi. Muutama poiminta:

Panttihuutokauppa Helsingissä 4.6.2008. Lähtöhinta on ohjeellinen.

KAMERANRUNKO KOWA SUPER 66
OBJEKTIIVI KOWA 40/4
OBJEKTIIVI KOWA 85/2.8
- poistettu

DIGI-KAMERA CANON IXUS 850 IS 130 e
MUISTIKORTTI 16 MB 1 VERKKOLATURI 2 KAAPELIA
VYÖKOTELO
KÄYTTÖOHJEET
- 130 euroa

Sinar News, May 30th 2008.

Epaperpress.com, PTLens. Toimii myös ulkoisena editorina Lightroom 2 Betan:n kanssa (ei Lightroom 1.4:n kanssa). Hinta on $15.

Kamera & Bild, På schemat: Modefoto. Reportage.

Bobatkins.com, Canon EOS 5D vs. Canon EOS 40D.

Cameralabs.com, Panasonic Lumix DMC-FX500. 10 megapikseliä, 25-125mm, 5-kertainen zoom, 3-tuuman lcd-näyttö (kosketusnäyttö, myös painikkeet), hd-out. Ei raw-kuvaa. Kohina vaivaa. Suomen Panasonic. Suomen hinta on n. 400 euroa.

The Online Photographer, Photoshop Elements 6—It's Not Just for Kids Anymore. Suomen Adobe. Ei suomenkielistä versiota. Suomen hinta on n. 80 euroa.

 

01.06.2008    (linkki)

Kemppinen, Näppäilkää parempia kuvia!

Suomen Lehtikuvaajat ry, Kesäkuun kuvaaja: Jenni Gästgivar.

Tiede.fi, foorumi.

Iltalehti, IL Digi testasi miniläppärin: Liian pieni kannettavaksi? Suomessa pian myyntiin tuleva Eee PC vaatii pieniä sormia ja tarkan näön.

MikroBitti nro 5/2008, 30.4.2008.

 • Kokeiltua, Canon EOS 450D kit, Isoveljien vaatteissa, 949 euroa, objektiivi 18-55 mm f/3.5-5.6, puoli sivua. 12 megapikselin järjestelmädigi. Käyttöliittymä muistuttaa 40D-isoveljen ja 1-sarjan Canoneita. Rungon materiaali, sarjakuvauksen nopeus ja puuttuva takarulla ovat eroja. Kamera on pieni, isokätisen kannattaa ostaa akkukahva. Lcd-näyttö on kolmetuumainen, se sammuu, kun katsotaan etsimen läpi. Muistikortti on sd, akku on uudistunut. Etsin on laajentunut, siitä näkee nyt ISO-herkkyyden. Live-View eli lcd-näyttöä voi käyttää etsimenä. Valikot ovat uudistuneet, pistemittaus on uutta. "Kokonaisuutena EOS 450D tarjoaa nyt aloittelijan järjestelmäkameran, jolla pärjää pitkälle harrastuksen edetessä."
 • Kokeiltua, Samsung SCX-4500, Tulosteita tyylikkäästi, 250 euroa, puoli sivua. Ulkonäkö poikkeava, kiiltävänmusta, hipaisunäppäimet. Monitoimitulostin laserkoneistolla. 26 sivun dokumentti tulostui alle kahdessa minuutissa. Oston mukana tuleva värisäiliö kestää tuhat sivua, varsinainen säiliö sitten kaksi tuhatta sivua. Skannerin nimellinen tarkkuus on 600 pistettä. Skannerin värit ovat kauttaaltaan liian vaaleita, tulostimen tapaan jälki on selvästi raidallista. Itsenäisenä kopiokoneena kopio syntyy kymmenessä sekunnissa. Plussaa: tulostusnopeus, hiljaisuus. Miinusta: skannerin lukutarkkuus, ohjauspaneelin toiminta.
 • Kokeiltua, Swiss Picture Bank, Kuvien sveitsiläinen pankki, 500 kredittiä 15 e, 1.000 kredittiä 27 euroa, puoli sivua. Nettipalvelu, joka lupaa säilyttää kuvat 30 tai 99 vuotta. Kuvia ei voi poistaa. 30 vuoden Basic-säilytyksen hinta on yksi krediitti, 99 vuoden kaksi krediittiä vuotta kohti. Advanced-tilillä maksut ovat viisi krediittiä ja kymmenen krediittiä. Basic-säilytyksen kuvat pakataan, Advanced-säilytyksen kuvia ei pakata. "Tällä hetkellä kuitenkin vaikuttaa siltä, että Swiss Picture Bank on netin kuvapalveluita ja omaa kiintolevyä parempi ja turvallisempi tapa varmistaa digialbumien säilyminen myös lapsille ja lapsenlapsille". Ks. nettisivut.
 • Kokeiltua, BenQ DC X800, Multimediakamera, 259 euroa, puoli sivua. 8 megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38-114mm, 14 mm ohut, linssisuojusta ei ole ollenkaan. Kamera sopii satunnaiseen kuvailuun ja on lähinnä kännykkäkameran korvike. Hämärässä kuvatessa vaivaa kohina. Mediasoittimen toteutus on onnistunut. Kuulokeliitäntä on totutun 3.5 mm liittimen sijaan 2.5 mm liitin. Plussaa: koko, monipuolisuus. Miinusta: kuvanlaatu, vain microSD-korttipaikka.
 • Vertailussa alle 200 euron monitoimitulostimet, Värikkäät moniosaajat, viisi sivua, ks. nettijatko. Yhdessä laitteessa on vähintään tulostin, skanneri ja kopiokone. Lisäksi usein vielä kortinlukija ja kameraliitäntä. Kuvat voi tulostaa suoraan muistikortilta tai Pictbridge-kamerasta. Neljän vanhan valmistajan lisäksi mukaan on tullut Brother, jonka vakiovarustukseen kuuluu verkkoliitäntä ja arkinsyöttölaite. Epson teki valokuvatulosteissa parasta jälkeä, tälle osiolle arvosanaksi tuli täysi kymppi. Canonin valokuvat jäivät niukaksi kakkoseksi. HP:n kuvat olivat kontrastittomia ja turhan tummia, osassa kuvista ihonväri oli kellertävä, osassa ihan kohdallaan. HP:n kuvat olivat terävimpiä. Brotherin kuvien värit eivät osuneet ihan nappiin, joissakin oli liikaa vihreää, joissakin liika keltaista. Tasaisissa väripinnoissa oli raidallisuutta. Heikoimmat kuvat teki Lexmark, värit olivat liian räikeitä, punainen korostui liikaa ja yleissävy oli liian tumma. Tekstin tulostuksessa laitteiden välillä ei ollut suuria eroja. Paras skanneri väritarkkuuden suhteen oli Lexmarkilla. Brother ja Epson olivat kakkossijalla. Kopiokoneominaisuus on monitoimitulosteiden houkuttelevin ominaisuus.
  - Kaikissa testin laitteissa oli sisäänrakennettu kortinlukija ja kääntyvä värillinen lcd-näyttö. Cd- ja dvd-levyjen pintaan tulostaminen on nykyisten laitteiden vakio-ominaisuus. Brotherissa ja Lexmarkissa on verkkoliitäntä, Brotherissa langallinen ja Lexmarkissa langaton.
  - Epson Stylus Photo RX685, 179 euroa, Toimituksen valinta, *****, 9.3 p. Valokuvien tulostajille. Valokuvien tulostamisessa myös nopein, tekstin tulostamisessa samaa luokkaa kuin muutkin. Asiakirjoja kopioitaessa värit vaalenivat voimakkaasti. Lcd-paneelin kielivalikoimasta ei löydy suomea, ajuri ja ohjeet ovat sentään suomeksi. Plussaa: valokuvatulosteiden värisävyt, tulostusnopeus. Miinusta: suomenkielisten valikoiden puute, asiakirjakopioiden haaleus.
  - Canon Pixma MP610, 186 euroa, Toimituksen valinta, *****, 9.0 p. Kaikkeen käyttöön. Vaalean pään sävyt eivät aivan yltäneet Epsonin tasolle. Vihreä väri korostui skannerissa. Tulostuspää on erillinen, sen voi vaihtaa, jos se pääsee kuivumaan tukkoon. Vakiona kaksipuolisen tulostuksen mahdollistava paperin kääntöyksikkö. Plussaa: tulosteiden laatu, skannerin nopeus, kaksipuoleinen tulostus. Miinusta: skannauksen värisävyt.
  - HP Photosmart C5280, 129 euroa, ****, 8.3 p. Terävyyttä kiireettömälle. Valokuvat ovat teräviä, värisävyt melko hyvin kohdallaan, mutta tummuus vaivaa. Nopeus on keskitasoa, skanneri on hidas. Skannerin värisävyt eivät ole kohdallaan. Ohjauspaneelin nappuloita pitää painaa voimalla. Plussaa: skannerin tarkkuus, tulosteiden terävyys. Miinusta: skannerin hitaus, ohjauspainikkeiden toiminta.
  - Lexmark X4850, 140 euroa, ***, 7,2 p. Tekstiä nopeasti. Valokuvat olivat vertailun heikoimmat, värisävyt liian räikeitä, tumma pää tukossa. Skanneri on värien osalta testin paras. Teksti tulostui nopeasti, valokuvat testin toiseksi hitaimmin. Vakiona langaton verkkosovitin ja kaksipuoleinen tulostus. Wlan-verkko yritetään ottaa väkisin käyttöön ajuria asennettaessa. Plussaa: wlan-sovitin, tekstitulostuksen nopeus. Miinusta: värisävyjen räikeys, tulostuskustannukset.
  - Brother MFX-465CN, 164 euroa, ***, 7.3 p. Asiakirjojen kopiointiin. Valokuvia tulostettaessa riittää värisävyissä säädettävää. Värit ovat useimmiten liian vihreitä tai keltaisia, osa kuvista on liian tummia ja kontrasti on liian vähäinen, selkeä raidoitus haittaa tasaisissa väripinnoissa. Tulostus on sekä valokuvien että tekstin osalta testin hitainta. Skannerissa on testin ainoa arkinsyötin. Brotherissa on myös verkkoliitäntä. Plussaa: skannerin arkinsyöttö, verkkoliitäntä. Miinusta, valokuvien värisävyt, hidas tulostus.
 • Testissä laajan polttovälialueen zoom-objektiivit, Objektiivi luo järjestelmän, viisi sivua, ks. nettijatko. Kameroina Nikon D200 ja Canon 40D. Rungon mukana tulee usein ns. kit-objektiivi, jonka polttoväli on tavallisesti 18-55 mm. Melko pian tulee eteen tilanne, jossa tarvitaan zoomia. Polttoväli kertoo, miten kaukana linssin tasosta siihen äärettömästä tulevat valonsäteet kohtaavat. Polttoväli on linssin oikea etäisyys sytytettävästä paperista, jos asiaa havainnollistetaan poikien leikeissään käyttämällä polttolasilla. Polttoväli kertoo, miten suuren sektorin kuvakulman objektiivi välittää kameran kennolle, kuvakulma riippuu myös kennosta. Mitä suurempi kenno, sitä suurempi kuvakulma.
  - Vakaajaa merkitään eri malleilla eri tavoin: Nikon = VR, Canon = IS, Sigma = OS, Panasonic = OIS, Tamron = VS. Automaattitarkennus moottorityyppi, ultraäänimoottori merkitään näin: Nikon = SWM, Canon = USM, Sigma = HSM, Olympus = SWD, Sony = SSM. Pienemmille digikennoille tarkoitettuja objektiiveja merkitään näin: Nikon = DX, Canon = EF-S, Sigma = DC, Tamron = Di.
  - Objektiivit ovat parhaimmillaan, kun niitä himmennetään jonkin verran suurimmasta aukosta. Tällöin linssien reuna-alueita ei käytetä kuvan muodostamiseen, terävyys paranee ja vinjetointi häviää. Telepäässä piirto on huonoimmillaan, samoin kuvat kulmat ovat ongelma. Laajakulmapäässä objektiiveja vaivaa tynnyrivääristymä eli kuvan kaareutuminen reunoilla.
  - Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC OS, 400 euroa, Vakaammin vakaajalla. Jälki oli hyvää sekä Nikonilla että Canonilla, kromaattinen aberraatiokaan ei vaivaa, vaikka Nikonilla kuvien nurkissa sitä näkyy. Rakenne on hyvä, valovoiman puute haittaa vakaajasta huolimatta. Hämärässä tarkennusnopeus hidastuu. Laajakulmapäässä ei ole ongelmia tynnyrivääristymää lukuunottamatta (jota on kaikissa kolmessa objektiivissa). Plussaa: vakaaja, kuvanlaatu. Miinusta: koko, kromaattinen aberraatio vaihtelevaa.
  - Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC, 350 euroa, Kutistettu. Erittäin pienikokoinen, vähän huterampi kuin vakaajallinen malli. Pisin tele vaatii keskipäivän auringon, jollei käytä jalustaa. Sigma käy myös sellaisiin järjestelmädigeihin, joissa on jo rungossa vakaaja. Kuvanlaatu vaihteli, Nikon-version telepään kuvan nurkan reunat olivat testin heikoimmat. Plussaa: koko, edullinen. Miinusta: erotuskyvyn vaihtelevuus.
  - Tamron AF18-250mm f/3.5-6.3 Di II LD, 499 euroa, Pykälää pitemmälle. Koko on kahden edellisen välissä, ei vakaajaa, mutta sopii hyvin vakaajalliseen runkoon. Kuvan ongelmat ovat värivirheet, nurkissa on muita enemmän kormaattista pehmenemistä. Virhe painottuu enemmän vihreään kuin punaiseen. Plussaa: polttovälialue. Miinusta: vakaajan puute, kromaattinen aberraatio.
 • Netistä poimittua. Hairmixer.com, tukat sekaisin julkimoilta. Omankin kuvan voi upata ja vaihtaa hiusmallia. Tai sitten toisinpäin.
 • Tulossa, seuraava numero 6/7 ilmestyy 4.6.2008, ks. tarkemmin. Mm. uusimmat taskupokkarit, vertailussa mukana joukko taskuun mahtuvia pokkareita.

Muropaketti, Vertailussa verkkotallennusratkaisut kotikäyttöön.

 • Buffalo LinkStation Pro Duo 1TB
 • LaCie 2big Network 1TB
 • Fujitsu Siemens Scaleo Home Server 1900

Bron Elektronik AG.

Photo.net, foorumi.

Steve Sanders, Tech Corner, What to Buy: dSLR or Compact Camera.

Diyphotography.net, Studio DIY: Gel Holder for Flash.

Tutorial9.net, Retouch and Healing Tools. Photoshop-ohjeita uusille photoshoppaajille.

Zdnet, The Apple Core, What gets Photoshop cooking? Virittelyä nopeammaksi.

Photographyblog.com, Epson Stylus Pro 9900 and Stylus Pro 7900. Uudet mallit.

Digitalcamerareview.com, Editor's Choice, May 2008: Canon Rebel XSi. Euroopassa Canon EOS 450D. 12 megapikselin järjestelmäkamera, 1.6 kroppikenno, 3 tuuman lcd-näyttö, LiveView, pölynpoisto. 3.5 kuvaa sekunnissa (53 jpg-kuvaa, 6 raw-kuvaa). Pieni, kevyt, runko painaa 475 gr. Suomen Canon. Suomen hinta on n. 800 euroa (mukana Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 IS -objektiivi).

Luminous Landscape, A Decent Backpack for View Camera and Medium Format Photographers.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset