Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Syyskuu 2005

30.09.2005

Fotokaapeli 2005:n (fotoalan ammattimessut) järjestää Suomen Fotokaupan liitto. Jos ohjelmaan tutustuu, niin huomaa, että kyse ei ole kuluttajille suunnatusta tapahtumasta. Tarkoituksena on lähinnä palvella alan ammattimaisia toimijoita, "valokuvausalan eri toimintasektoreilla työskenteleviä henkilöitä". Messulehden sisällöstä muutama poiminta:

 • Kasvu jatkuu, Järkkärit jylläävät, Jukka Kolari, viisi sivua kameroiden myynnistä. Tämän vuoden arvio myyntiluvuista on 400.000 - 450.000 kameraa, järjestelmädigejä arvellaan myytävän meillä ainakin 18.000 kpl. Nikon on D50- ja D70s-mallien myötä noussut haastamaan Canonin asemaa, mutta Canonin markkinaosuus Suomessa on edelleen isompi kuin kaikki muiden valmistajien yhteensä. Ruotsissa tilanne on toinen: siellä arvellaan Nikonin jo nousseen Canonin ohi. Suomen kotitalouksista vasta hieman yli 20% omistaa digikameran. Compact Flash -kortteja myydään kappalemäärinä alle puolet sd-korttien määrästä. Harmaatuonnin määrän arvellaan olevan 10%:n ja 30%:n välillä, vuosi sitten luku oli vain muutaman prosentin luokkaa. Verkkokauppa.comin myymistä kameroista merkittävä osa tulee ohi virallisen maahantuojan. Viime vuoden syksyllä tj. Samuli Seppälä arveli, että heidän myyntinsä vastasi 20% Suomen kappalemääräisestä myynnistä. Suoraan ulkomailta tapahtuvan nettiostamisen arvellaan olevan edelleen vain marginaali-ilmiö.
 • Valokuvausmatka Transsilvaniaan 5.-12.6.2006, järjestäjinä Kameraseurojen Liitto ja Vantaan aikuisopisto, ks. aikaisempia matkoja
 • Docendo.fi julkistaa/julkaisee Fotokaapeli 2005 -messuilla kaksi uutta kirjaa. Michael Freeman: Digikuvaajan valaisunhallinta, 160 sivua, 38.00 euroa (norm. 48.00 euroa). Michael Walker - Neil Barstow: Digikuvan värinhallinta & -korjailu, 190 sivua, 38.00 euroa (norm. 48.00 euroa).
 • Valokuvaajan tekijänoikeudet, Sakari Mäkelä ja Timo Suvanto, viisi sivua. Tuttua asiaa, mutta koottu yhteen. Julkisella paikalla saa vapaasti kuvata ihmisiä, mutta julkaiseminen onkin sitten toinen asia. Loukkaavaa tai halventavaa aineistoa ei saa julkaista. Salakatselusäädökset kieltävät yksityisellä pihalla tai rakennuksessa olevien henkilöiden kuvaamisen. Pysyvästi julkiselle paikalle sijoitettuja taideteoksia saa vapaasti kuvata ja julkaistakin, mutta kaupallisissa tarkoituksissa taideteos ei saa olla pääosassa. Ansiotarkoituksessa (esim. mainoskuva) julkaistussa kuvassa esiintyviltä ihmisiltä on pyydettävä lupa. Valokuvakin voi olla taide-esine (esim. kilpailuun lähetetty työ tai galleriassa esillä oleva valokuva), mutta valokuvaamosta tilattu yo-kuva ei ole taideteos. Taideteoksen arvonlisävero on 8%, muuten alv on se tutt 22%. Vain valokuvan ottaneella on oikeus valmistaa kappaleita teoksestaan. Mutta muotokuvaa voi kuitenkin käyttää lehtijutun kuvituksena tai matrikkeliin (ilman kuvaajan lupaa). Teoksesta saa myös valmistaa muutamia kappaleita yksityiskäyttöön (ilman kuvaajan lupaa). Näitä ei kuitenkaan saa toisille luovuttaa (mutta sen alkuperäisen voi tietenkin luovuttaa).

Heikki Neumann, alkuviikosta kamera vaihtui Canon EOS 5D -järjestelmädigiin. Uusi Adoben Camera Raw 3.2 tukee epävirallisesti myös 5D:tä. Epson P-2000 -kuvapankki näyttää myös 5D:n raakakuvat. Kuvia ei voi zoomata eikä histogrammia näytetä (kannattaa siis ottaa kuvat raw + jpg).

(Foorumilta) Digital Zuiko roadmap. (1-sivuinen pdf).

Tietokone.fi, Adobe uudisti Photoshopin ja Premieren Elements-versiot. Päivitykset digikuvaamisen murrosta edistämään. Windowsiin heti saatavana, Mac-versio myöhemmin. Erikseen ohjelmien hinta on 83 euroa, yhdessä hankittuna 125 euroa.

Digitoday.fi, Kodak: Yhdysvaltain taantuma laskee tuloja digikuvauksesta.

Tekijänoikeuslain hyväksyntä etenee vääjäämättä, vaikka ensi tiistaiksi on tulossa mielenosoitus eduskuntatalon eteen. Ks. Pinseri. Miten näin kummallinen ja epäselvä laki on ylipäätään voinut syntyä? Toimivatko kansanedustajat muissakin asioissa samalla lailla?

Thinksecret.com, Photoshop CS3 details emerge, two new Adobe apps set for release.

Dpreview.com, Fujifilm FinePix F11 Zoom. Manuaalisäätöjä lisää, lcd-näyttö tarkempi, makro-ominaisuudet paremmat. Marraskuussa myyntiin.

(via Linko) Nikon Camera History, kuvakavalkadi.

The-digital-picture.com, amerikkalaisille: Canon 20D -$300, Canon 350D -$225 jne. (Nämä ovat isoimmat alennukset ja edellyttävät kolmen tuotteen ostamista). Voimassa 15.10.2005 - 15.1.2006. Muuallekin maailmaan tulossa pian...

LetsGoDigital, Fujifilm FinePix F460. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 13 MB sisäistä muistia, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Lokakuun lopulla myyntiin. Ks. digitalcamerainfo.com.

Photographyblog.com, Magnum Photographer Donovan Wylie Goes Digital.

IR, Leica D-Lux 2 on the way?

C|net, Sony Cyber Shot DSC-T5 -arvio.

Mobilemag.com, Fake Nikon Batteries Explode. Kesästä lähtien aitoihin Nikon-tuotteisiin on laitettu hologrammi.

 

29.09.2005

Top Shot (Malminkartano, Hki) Dörr Sensor Cleaning Kit, pöly ja irtolika pois kennolta, 87 euroa.

 • Systeemi on erilainen kuin Visible Dustin (Fimeko)

Sakari Mäkelän organisoiman digicamera.netin uuden kilpailun (syyskuu) aihe on Sato. Aikaa on syyskuun loppuun, viimeinen kuvien lähetyspäivä on perjantai, syyskuun 30. Säännöt ovat samat kuin aiemminkin. Yksi kuva per osallistuja, tiedostomuoto on jpg, kuvakoon maksimi on 600 kB. Henkilötiedot mukaan, nimimerkillä saa osallistua. Kuvat lähetetään sähköpostitse osoitteeseen kuvakisa(at/miukumauku)kolumbus.fi. Pitkä sivu kannattaa jo valmiiksi muuttaa 600 pikselin pituiseksi. Kilpailu on kaikille avoin.

 • Raati tulee koostumaan parrakkaista miehistä.

Muutama päivä sitten Kameraseuran jäsenet taisivat saada Fotokaapeli 2005 -messulehden, jonka mukana tuli kutsukortti. Tapahtuma ei ole suunnattu kuluttajille, vaan kyse on ammattimessuista. Harrastajan ja ammattilaisen välinen ero on veteen piirretty viiva, harrastaja voi käyttää laitehankintoihinsa paljon enemmän rahaa kuin ammattilainen. Käsittääkseni ihan tavallisetkin harrastajat ovat messuille tervetulleita, jos vain kutsukortti löytyy. Fotoliikkeistä näitä kutsukortteja saa(nee).

 • parin vuoden takaisiin Fotokaapeli 2003:n tunnelmiin voi palata Hans Lehtisen panoraamakuvia katselemalla, www.360x180.net/panorama/ (kaksi panoraamaa, lisäksi Fotokaapeli 2003 Virtual Tour, jossa seitsemän pallopanoraamaa)
 • huomenna vähän enemmän messulehdestä (jossa sivuja on 68)
 • Kaapelitehdas (Helsinki), la 22.10.2005 klo 12-19, su 23.10.2005 klo 10-15

Valtion valokuvataidetoimikunta taiteilija-apurahat v. 2006, 1.236,81 euroa/kk.

 • 5-vuotinen: Aino Kannisto (Hki), Ari Saarto (Hki)
 • 3-vuotinen: Magnus Scharmanoff (Hki), Heikki Willamo (Karjalohja)
 • 1-vuotinen: Maija Holma (Jyväskylä), Armi Laukia (Turku), Jaana Partanen (Kuopio), Janne Lehtinen (Loviisa), Jari Silomäki (Helsinki )

(Foorumilta) ColorFoto 10/2005 testasi halpamusteita, papereina olivat kunkin valmistajat laatupaperit, Canon IP4000, Epson R800 ja HP 7550. ColorFoton testejä voi lukea maksua vastaan.

 • Canoniin on saatavilla useita hyvälaatuisia musteita. Testissä oli 6 kpl Canonin oman lisäksi. Kolme halpalaatua sai suositeltavan arvosanan, mutta Canonin omilla tulos oli paras. Halvemmilla lähinnä säilyvyys oli ongelma.
  - Canon (voittaja)
  - Compedo (suositeltava)
  - Der Druckershop
  - No Name
  - Peach (suositeltava), säilyvyys lähinnä Canonin omaa mustetta
  - Pearl
  - Pelikan Hardcopy (suositeltava)
 • Epsoniin oli löytynyt kahta halpamustetta, mutta Epsonin oma oli paras. Muita ei suositeltu.
  - Epson (paras)
  - Compedo
  - Der Druckershop
 • HP:lle löytyi kolme vaihtoehtotuotetta. Tässä tulos oli yllättävä - HP:n oma sai suositeltavan arvosanan, mutta ei ollut paras ! Suositeltavan sai toinenkin merkki.
  - HP (suositeltava)
  - Der Druckershop
  - Peach (paras), säilyvyys parempi kuin HP:lla
  - Pelikan Hardcopy (suositeltava)

Digitalcamerainfo.com, Olympus Stylus 800 -arvio. Suomen keskihinta on 414 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Sony Cyber-shot DSC-S90 -arvio. Suomen keskihinta on 262 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Epson Stylus Photo R1800 -arvio. A3+ mustesuihku, ks. Suomen Epson. Suomen keskihinta on 615 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, Industry Push and Pull, Some Thoughts on Current Trends.

 • Canon 5D (järjestelmädigi, jossa täyden ruudun kenno)
 • Sony DSC-R1 (ei-järjestelmädigi, jossa vähän pienennetty versio Nikon D2x:n kennosta)
 • Olympuksen 4/3 -systeemi

Västerbottens-Kuriren, Den stora bildskatten i länsmuseets arkiv Kuvia on kaikkiaan 700.000, iso osa on mustavalkoisia ja vuosilta 1920 - 1940. Kuvia skannataan koko ajan nettiin, tällä hetkellä tietokannassa on 34.916 kuvaa, ks. tarkemmin.

 

28.09.2005

Arhi Esansaari (esansaari.com) osti Canon 5D:n. Lue enemmän Fred Mirandan foorumilta. (Just got 5D - REVIEW with pics).

Pekka Nikrus, skrubu.net, Pictures from Prague & Kutná Hora, August 4th - 11th, 2005.

Kamera-lehti, numero 9/2005. Alla otos lehdestä.

 • Välähdyksiä, Art Fair Suomi, 30.9. - 9.10., Kaapelitehdas, Hki, ma-pe 11-18, la-su 12-16. Valokuvataiteen perinteinen myyntinäyttely + Muu ry:n vastaava tilaisuus.
 • Välähdyksiä, Suomen Luontokuva Oy tuo maahan Jessopsin harmaakorttia 8x10'', 15 euroa.
 • Yhdellä kuvalla Stefan Bremeriä analysoidaan yhden sivun verran.
 • Jorma Peiponen Kuvaajan sieniopas viisi sivua.
 • Kuusamon kymmenes valokuvakilpailu. Kuusi sivua kuvia. Kaikkiaan 589 kuvaa, 189 kuvaajaa. Luomusarjassa oli 429 kuvaa, digitaalisena lähetettiin 318 kuvaa, diana 129 kpl ja printtinä 79 kpl. Sarjat olivat luova sarja, luomusarja sekä lasten ja nuorten sarja.
 • Suurkilpailussa on kaksi sarjaa: aktiivi ja harrastaja, kuvien viimeinen lähetyspäivä on 10.11.2005. Kilpailukuvia voi olla enintään kaksi (paperikuva/dia/dia). Harrastaja-sarjan tulokset esitellään Kamera-lehden joulukuun numerossa, Aktiivi-sarjan parhaat esitellään tammikuun numerossa.
 • Jussi Aallon Rio-näyttely esittelyssä.
 • Suvi Elo, Haluan Töitä! 2003 oli työhallinnon tilastojen mukaan fotomyyjille paikkoja 328, muotokuvaajille 86, lehtikuvaajille 14 ja laitoiskuvaajille 4. Kuvaajan paikkoja haki samaan aikaan 531. Mainoskuvaajien työt näyttävät vähentyvän, tilalle tulevat halvat digikamerat ja kuvapankit. Muotokuvaajilta vaaditaan entistä enemmän mielikuvitusta ja digitaitoja. Hinnoittelussa on otettava huomioon, että asiakas voi nykytekniikan avulla itse ottaa lisäkopioita.
 • Megakisat tähtäimessä, MM-kisojen kisakuvaajia. 238 valokuvaajaa 41 maasta, ikähaitari oli 20 - 74 vuotta. 16 kuvaajalla oli lupa liikkua sisäkentällä, kuusi kuvaajaa otti kuvia maaliviivalla, jossa piti pysyä koko viisituntisen kilpailukokonaisuuden ajan. Kauko-ohjatut kamerat ovat yleistyneet, parhaimmillaan käytössä on ollut 12 kameraa, jotka on suunnattu eri osiin rataa. Esim. moukarihäkin luona voi olla Firewire-kaapelin avulla ohjattu jalustan nivelpää ja kamera. Langattomia yhteyksiä ei voinut käyttää, runsas elektroniikka lisäsi mahdollisten ongelmien määrää. Kuvaussession jälkeen kuvatiedostot siirrettiin kannettavaan ja edelleen verkkoon ja sieltä ympäri maailmaa. Kuvat olivat parhaimmillaan myynnissä alle puolessa tunnissa.
 • Vuoden kuvaaja 2005, "Vapaa" 4/5, yhdeksän sivua kuvia ja kuvien sijoituksia.
 • Linssitön objektiivi, vyöhykelevy ja fotonisiivila, neljä sivua.
 • Diffraktiivinen linssi taipuu taittoon, kolme sivua. Canonin DO-zoom käytännössä.
 • Syksyn objektiivisatoa, kaksi sivua.
 • Kalansilmää valko-venäläisittäin, 8 mm Peleng-objektiivi esittelyssä, aukeama.
 • Testissä Sigma AF 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM, alle 600 euroa, aukeama.
 • Seuraava numero 10-11/05 ilmestyy 27.10.2005, kaksoisnumero, 132 sivua. Aiheina mm. Sony DSC-R1. Langaton kuva. Digitoi dia-arkisto, millä? Mallis studiossa & miljöössä. Vuoden kuvaaja / ratkaisu. Uusi jättikisa. DigiExtra, kaikki uudet kamerat, videot, opas, taskumuistit. Uudet super-zoomkamerat.

Foorumilta löytyi ikävä esimerkki ulkomailta ostamisesta: oli tilattu Saksasta Panasonic FZ5 5.8.2005 ja maksettu kamera saman tien tilisiirrolla. 11.8.2005 liikkeestä tuli viesti, että rahat ovat tulleet perille, toimitusajaksi luvattiin pari viikkoa. Kameraa ei ole vieläkään kuulunut. Kolme viikkoa sitten (jo) kamera oli kuulemma käsittelyssä. Googlen hakusana "worldtronics" ei antanut kovin lupaavia tuloksia.

 • jos vain mahdollista, niin kannattaa ostaa hyvämaineisiksi tunnetuista liikkeistä
 • ja kannattaa käyttää maksamiseen luottokorttia

Omenamehu.org, datatykin kalibrointi? (Oikeastaan vain yksi viesti. Kuitenkin esim. Vuoden Luontokuvan valinnassa taidettiin käyttää kuvien arvioinnissa paljolti datatykkiä, jonka kalibrointi oli toivottavasti kunnossa).

Tietoviikko.fi, Sandisk haastaa äänitteet.

Pari kesää sitten työkaveri kyseli hääkuvaajaa häihinsä, sen kummemmin en osannut ketään suositella, mutta keräsin pienen linkkilistan. Kuvaaja löytyi, oli paikalla aamupäivästä myöhään iltaan, illalla oli ensimmäinen kansiollinen kuvia selailtavana. Lisäksi kuvia pääsi salasanan avulla katselemaan muutaman kuukauden ajan. Hääpari ja vieraat olivat tyytyväisiä, vaikka hinta hipoikin tuhatta euroa.

Äsken kuulin sitten toisenlaisesta tapauksesta, häät oli pidetty viime kuun alussa. Kuvaaja oli tilattu, varattu ja varaus varmistettu jo viime vuoden loppupuolella. Vähän alle kuukausi ennen häitä kuvaaja sitten otti yhteyttä ja kertoi, että hänellä onkin samaan aikaan toinen kuvauskeikka. Suositteli sitten tilalle toista kuvaajaa, jonka hääpari sitten ottikin. Kuvaajaan ei oltu tyytyväisiä:

 • vaikka häihin olikin asu vapaa, niin kuvaajalla oli likainen tukka, likaiset farkut ja likainen t-paita
 • Kamerana oli Canon 20D, johon oli vain yksi akku. Sitä sitten ladattiin kesken kuvausten (ei ollut nähtävästi alkuaan täyteen ladattu).
 • Objektiiveja taisi olla vain yksi, Canonin 50 mm/1.4. Tämän vuoksi sisäkuvat olivat lähinnä yksittäisistä kasvoista, ei mahtunut pöytäseuruetta kokonaan kuviin.
 • Kuvaajalle olivat ISO-arvot nähtävästi uusi asia, kun ei ollut niistä oikein tietoa. Salama oli Canonin 580EX, mutta salaman käytössä lienee ollut ongelmia, kun suuri osa kuvista oli tärähtäneitä. Kuvaaja oli itseoppinut, vähän yli kaksikymppinen (ja ottanut enemmänkin studiokuvia malliurasta haaveilevista).
 • Aukko oli jostain syystä monessa kuvassa suurin mahdollinen. Tästä sitten seurasi, että vain pieni osa kuva-alasta oli tarkka.
 • Ryhmäkuvissa kuvaaja ei antanut minkäänlaisia ohjeita kuvattaville. Paikalla oli kaksikin kannettavaa ja niihin kortinlukija. Kuvaaja ei tarjouksista huolimatta halunnut tarkistaa/näyttää ottamiaan kuvia.
 • Kuvia piti tulla kaikkiaan viitisen sataaa, hääparille asti tuli vain 150 kuvaa. Kuvaromppu tuli vasta viikon päästä, kun oli ensin kuvaajaa patisteltu. 30 kuvaa piti olla käsitellä, mutta kaikki kuvat olivat käsittelemättömiä. Lisäksi tuli vielä ylimääräisenä bonuksena samalla rompulla kansiollinen ihan muita mallikuvia.
 • puolet näistäkin kuvista oli mustavalkoisia, suoraan kameran mv-asetuksilla otettuja
 • hinta oli normaali ammattikuvaajan taksa
 • Opetus: ota mieluummin koulutettu kuvaaja, ehkä vähän vanhempi ja kokeneempi. Kysy tuttavapiiristä suosituksia. Viime vuosina on yleistynyt ns. mallikansioiden teko wannabe-malleille. Nuorien tyttöjen mallihaluja käytetään taloudellisesti hyväksi, jotkut ns. toimistot ja studiot tuntuvat erityisesti keskittyvän uusien mallien rahastukseen. Vaikka käytössä ovatkin studiot, studiovalot ja järjestelmädigit, niin jäljestä näkee heti, että kyseessä eivät ole oikeat valokuvaajat.

Dpreview.com, Adobe Photoshop Elements 4.0. Täysin automaattinen punasilmäisyyden poisto, automaattista valintaa parannettu, ihon parannus jne. Lokakuun alkupuolella myyntiin, £69.99, $99.99, . Yhdessä uuden Adobe Premiere Elementsin kanssa hinta on £99.99, $149.90. Ks. IR., Ks. Suomen Adobe.

Rob Galbraith, Adobe releases Camera Raw 3.2 for Photoshop CS2. Tuki Nikon D2Hs, D70s, D50, Leica Digital-Modul-R, Hasselblad H2D. Nikon D2X:n kryptattu valkotasapaino on purettu yhteisymmärryksessä Nikonin kanssa.

IR, Kodak EasyShare C360 -arvio. Suomen keskihinta on 237 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photoxels.com, Panasonic FZ5 -arvio. Suomen keskihinta on 427 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digit.no, Olympus Mju Digital 800 arvio. Suomen keskihinta on 414 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Fotosidan.se, Fototeknik 7 - Tillbehör. Stativ, trådutläsare, vinkelsökare, fokuseringsskivor, telekonverter osv.

Steve Sanders, Pentax OptioWP -arvio. WP = Water Proof. Suomen keskihinta on 313 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

LetsGoDigital, Canon PIXMA MP950 photo printer scanner. Lokakuussa myyntiin, $449.99.

Digitalcamerainfo.com, EasyShare-One Finally Begins Shipping. Kuluttajapokkarissa langaton verkko.

 

27.09.2005

Top Shot (Malminkartano, Hki)

 • Konica Minolta 5D Superkit (18-70 mm + 70-210 mm) 977 euroa
 • Konica Minolta 5D APOKit (18-70 mm + APO 100-300 mm) 1.147 euroa

(Turha on potkia tutkainta vastaan, laki kuitenkin astuu voimaan. Itseäni huolettaa tuon lain muut omituisuudet) Digitoday.fi, EU ei kiellä kopiosuojauksen murtamista.

www.maisniemi.net, pari kertaa aiemmin mainittuun blogiin kertyy merkintöjä tasaista vauhtia. Kalustona on Nikon D1x ja aiheina pääasiassa linnut ja luonto.

Dpreview.com, Olympus E-500 (EVOLT). Olympuksen 4/3-systeemin järjestelmädigi, kahdeksan megapikseliä, kaikkea on parennettu (ja paljon) E-300 -malliin verrattuna. 2.5 tuuman lcd-näyttö, cf-/xd-kortit, Olympuksen oma automaattinen pölynpoisto kennolta (toimii hyvin). Runko + 14-45 mm maksaa $799, myyntiin lokakuun lopussa. Ks. Olympus, IR (User Report), Steve Sanders (First Look), wrotniak.net (vertailua E-300 -malliin), DCRP.

Dpreview.com, Three new Olympus Four Thirds System lenses. Ks. myös DCRP.

 • Zuiko Digital ED 18-180mm (36-360mm) 1:3.5-6.3, tammikuu, $499
 • Zuiko Digital 17.5-45mm (35-90mm) 1:3.5-5.6,
 • Zuiko Digital 35mm (70mm) Macro 1:3.5, lokakuu, $229

IR, Canon EOS-1Ds Mark II -arvio. Canonin lippulaiva, 16.7 megapikseliä.

Megapixel.net, Fujifim FinePix S3 Pro -arvio. Käytettävyys 9.2. Kuvanlaatu 9.5.

Bobatkins.com, Cleaning Digital SLR Camera Sensors - Part Deux. Suomessa Visible Dustin kennon puhdistustarvikkeita myy Fimeko.

Lensmateonline.com, S2 IS Telephoto Lens Samples. Vertaillaan näytteiden kera eri telelisäkkeitä.

IR, Olympus Announces Prices For Zuiko Digital 90-250mm F2.8 And 35-100mm F2.0 Lenses. $5.999 (marraskuussa kauppoihin) ja $2.499 (lokakuussa kauppoihin).

Rob Galbraith, Nikon issues service advisory for D2H, D70. Joissakin D2H-malleissa on ollut ongelmia valotusarvojen näyttämisessä + automaattitarkennuksessa. Nikon D70:ssä muistikortin laittaminen kameraan on voinut lukita kaikki toiminnot tai sitten kamera ei ole käynnistynyt ilman muistikorttia. Kyse lienee vain pienestä joukosta kameroita.

Engadget.com, Nikon D70s explode from knockoff batteries. Joistakin halpa-akuista puuttuu turvapiireja, Nikonin huollon mukaan nämä ovat aiheuttaneet ns. räjähdyksiä kameralaukuissa.

Engadget.com, Philips 7FF1AW Digital Photo Display. Ns. digitaalinen valokuvakehys, seitsemän tuuman lcd-näyttö, 9 x 14 cm, 720 x 480, sisäistä muistia on 12 MB. Akut kestävät tunnin, verkkovirtapistoke tulee mukana. Myyntiin lähiaikoina, hinta on 229 euroa.

 

26.09.2005

Viikon 39 kuva: Syksyn lehti.

Top Shot (Malminkartano, Hki), ensierä Canon EOS 5D -järjestelmädigiä on tullut myyntiin.

Kuluttaja-lehti nro 6/2005. Vanhemmat päättävät koulukuvien ostamisesta.

 • Suomessa on kaksi valtakunnallista koulukuvausketjua, Kuvaverkko Oy ja Seppälän Koulukuvat Oy, näillä on 75%:n markkinaosuus
 • Kuvaverkolla on kuvaajia 50, asiakaskouluja lähes 3.000, kuvattavia on vuodessa 400.00
 • Seppälän Koulukuvilla on kuvaajia on 40, asiakaskouluja on 2.200, kuvattavia on vuodessa 350.000
 • Rehtori päättää useimmiten, kuka saa tulla koululle kuvaamaan. Koulukuvausta tekevät maksavat koululle tai vanhempainyhdistykselle ns. järjestelypalkkiota, joka voi olla vaikkapa vähän yli euron per oppilas. Summa on alle 10% kuvien hinnasta. (Palkkio voidaan antaa esim. digikamerana, vidoenauhurina jne.).
 • Vanhemmilta on aina pyydettävä suostumus alaikäisen kuvaamiseen, samoin pyydetään etukäteen suostumus siihen, että kuvat tulevat kotiin. Kuvilla on 14 päivän palautusoikeus, jos jostain syystä tulos ei tyydytä.
 • Kuvapakettivaihtoehtoja voi valita kolmesta viiteen. Taustakuvakin voi olla eri tyylinen (puolenkymmentä erilaista). Voi tilata kaverikuvat, passikuvat, seepiakuvat jne. Kuvaverkko Oy:n pakettihinnat vaihtelevat 19.90 euron ja 29.90 euron välillä (jos tilaa lisäksi ylimääräiset vaihtoehdot, niin hinta nousee jo 50.90 euroon), Seppälän Koulukuvan pakettien hinnat ovat 25.90 euron ja 35.90 euron välillä. Jos tilaa vielä kaverikuvan ja passikuvasarjan, niin maksettava summa nousee 54.90 euroon.
 • sfnet.harrastus.valokuvaus.dig, Koulukuvaajien tekniikka? (41 viestiä)

Lauri Sippu, Olympus E-1 -kuvaaja, luontokuvia. Uusimmat viimeisenä (kuvia on paljon ja taso on korkea).

Tapani.pikkarainen.com, Yö Oulun Club Teatrialla 24.09.2005.

Magito.fi (Tsaarin tallit, ex-kirpputori, Eduskuntaloa vastapäätä Mannerheimintien toisella puolella). Vuokrastudio, jossa myös mahdollista vuokrata salamasetti.

 • Credinet.fi vuokraa myös studiota + välineistöä (Canon 350D, Nikon D2X, objektiivit, salamavalot)

Digicamreview.co.uk, Olympus Mju Digital 800 Stylus 800 -arvio. Suomen keskihinta on 416 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Virtualtraveller.org, Canon EOS 5D vs. 20D.

Steve Sanders, PowerShot SD550 Digital ELPH -arvo. Euroopassa Canon Digital Ixus 750. Suomen keskihinta on 471 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, Gray Cards revisited.

Photo-i-co.uk, Gaoersi 6x17. Kiinalaisvalmisteinen panoraamakamera, täysin manuaalisäätöinen. EBayn kaupoissa kameran runko on maksanut $999.

 

25.09.2005

Canonin Ixuksien lcd-näytöt lienevät aika herkkiä rikkoutumaan (uudemmat mallit?). Osa rikkoutumisista johtuu tietenkin kunnon iskusta, mutta aina ei näin ole. Hyvin harvoin korjauksen on saanut takuun piikkiin. Canonin osanumero LCD:lle ilman taustavaloa on CK9-1103-000 (JAS Tekniikka oli myynyt pelkän osankin, 69 euroa). Korjaaminen maksaa töineen 160 euroa. Jos on kotivakuutus, niin omavastuun verran häviää (yleensä noin sata euroa).

Taiteen keskustoimikunta, valtion taiteilija-apurahat, valokuvataidetoimikunta julkistaa saajat keskiviikkona 28.9.2005. Valokuvataiteen taiteilijaprofessori on Ulla Jokisalo, 1.6.2004 - 31.5.2009.

Photo.net, Leica DMR (Digital Module R).

Digitalkamera.de, Matthew Brown and David Lowe Autostitch. Ilmainen ohjelma automaattiseen kuvien yhdistämiseen, www.autostitch.net.

Digitalkamera.de, Fujifilm FinePix S9500 -arvio (ei käännöstä). Suomen keskihinta on 648 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

24.09.2005

Panttihuutokauppa 28.9.2005, laita hakusanaksi vaikkapa kamera.

Popular Photographics -lehdestä tuli postitse tilauksen uudistamislomake. Yhden vuoden tilaus on ainoa vaihtoehto, $24.95, uusille tilaajille nettisivuilla hinta on $12 + $8, lisäksi voi valita kahden vuoden tilauksen, $22 + 2 x $8 = $38. Lehden voi tilata myös digitaalisessa muodossa, etuna on halvempi hinta + pääsee aikaisemmin lukemaan. Eipä tässä jää muuta vaihtoehtoa kuin tehdä ns. uusi tilaus.

Bytesector.com, Nikon D70s -arvio.

DCRP, Canon PowerShot SD550 Digital ELPH -arvio. Euroopassa Canon Digital Ixus 750. Suomen keskihinta on 470 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Cameras.co.uk, Canon Powershot S2 IS -arvio. Suomen keskihinta on 512 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Kickstartnews.com, Zigview Digital Angle Viewfinder. Käyttäjäarvio. (Kuvaahan voi zoomata, mutta vehjettä ei voi käsittääkseni vapaasti kiertaa vertikaalitasossa. Makrokuvaajille lienee käyttöä, kameran voi laittaa maahan ja tarkistaa rajauksen ylhäältä).

Ephotozine.com, Pentax SMC 100mm f2.8 D FA Macro -arvio. Hinta on £400, 590 euroa.

Digicamreview.co.uk, Konica Minolta Dimage X1 -arvio. Suomen keskihinta on 397 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalcamerainfo.com, Casio Exilim EX-P505 -arvio. Suomen keskihinta on 455 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Canon-laitteiden räjäytyskuvia (3d). Osia voivat käsittääkseni tilata vain Canonin valtuuttamat liikkeet.

Letsgodigital, Ricoh GR Digital.

Photoworkshop.com, Leica D-LUX 2 Debuts.

Slashdot, Playing CDs a Privilege Not A Right.

Dpnow.com, Wacom Graphire Bluetooth -piirtopöytä.

 

23.09.2005

Warthog.fi, viikko #38.

 • Teknofokus.fi:n Miljoonalaatikko
 • lisää neulanreikäkameroista
 • Olypedia (Olympus-kameroiden tietopankki)
 • myynnissä telelisäke TCON-17C + CLA-7
 • AikaArskan kokeilut lankalaukaisijalla & ajastimella
 • puoli vuotta kulunut Olympus E-300:n ostosta (kokemuksia)
 • Olympus E-500 tekee tuloaan
 • pari mahtilinkkikokoelmaa

Luontokuva 3/2005, 7 euroa, 60 sivua. Luontokuva panostaa kuviin, kuvia on paljon, ne ovat isoja, paperi on kiiltävä ja kuvat näyttävät pääasiassa hyviltä. Erityisesti mustiin värisävyihin lienee keskitytty. Tässä muutama poiminta:

 • Jorma Luhta, Hikeä ja jalkazoomia. Kuvausvälineistö on vuosien myötä keventynyt, entisen dian 50 asaa vastaa digifilmin 800 asaa. Rajauskertoimen ansiosta ei tarvitse kuljetella enää niin painavia teleputkia korpimailla.
 • Sandra Kantasen Kiinalaisia näkymiä. Alumiinilevylle maalataan suurin sivellinvedoin ensin yksi kerros. Tähän päälle sitten valokuva tulostetaan jopa kolme kertaa, lopuksi vielä vernissaa. Lopputuloksessa näkyy sitten sekä valokuva että sivellinvedot. Kantanen on Helsingistä, ennen Taideteollisen valokuvauslinjalta valmistumista hän opiskeli Karjaalla pari vuotta valokuvausta ja muuta kuvataidetta. Taideollisen jälkeen Kantanen opiskeli vielä puoli vuotta Kiinassa.
 • Vesa Pekka Peräkylä, Vesisiippakuvausta. Lepakkokuvaaminen ei oikein sovi perheelliselle. Valotuksen säätö helpottuu, jos hankkii useamman langattoman salaman. Käytännön ohjeita kuvaamiseen.
 • Uutta maailmalta. Yhdelle sivulle on koottu kaikki olennainen välineuutuuksista.

Pinserin sivuilta voi lukea "tekijänoikeusfarssin" viimeiset vaiheet. (Ihmettelinkin Helsingin Sanomien uutista kuudensadan muusikon eduskunnalle lähettämästä vetoomuksesta, että kylläpä ovat nopeasti keränneet nimet. Pinseristä selviää, miksi keräys onnistui näin tehokkaasti).

Digitarvike.fi, uusia tuotteita.

 • Zigview on tullut myyntiin, 179 euroa. Kiinnitetään normaalin etsimen silmäsuojan päälle (järjestelmädigiin). 1.9 tuuman lcd-näyttö (vähän yli megan digistä). Kyse on lähinnä kulmaetsintä vastaavasta vekottimesta. Tarkennuksen onnistumista ei kuvan huonon laadun takia näe, mutta laite toimii parhaiten näyttämällä rajauksen ja mahdolliset tarkennuspisteet. Tällä voi ottaa kuvan esim. pitämällä kameraa pään yläpuolella. Hinta on 179 euroa.
 • Marumi loittorengassarjan Canonin EOS -rungoon, 139.50 euroa
 • Hakuban on käsihihna ja rannetuki

Luminous Landscape, Canon EOS 5D. Esituotantomalli pari viikkoa mukana Euroopan matkalla. Täyden ruudun kenno, 12.8 megapikseliä. Paino ja koko muistuttaa lähinnä Canon 20D -mallia.

Michael Clark, Nikon D2x -arvio.

Digicamreview.co.uk, Pentax Optio S45- ja S55 -arviot.

Ephotozine.com, Sigma 18-125mm f/3.5-5.6 DC -arvio. £229.99, 339 euroa.

Dpreview.com, Epson P-4000 Multimedia Storage Viewer. 3.5 tuuman lcd-näyttö, 80 GB, akut isommat, jpg-kuvat, Epson RD-1:n raw-kuvat, mpeg-4, 640 x 480. Hinta on $629. Lokakuun alussa Japanissa myyntiin.

Dpreview.com, Sigma 28 - 105mm f2.8-4 DG. £189.99, 281 euroa.

Rob Galbraith, S3 Pro firmware updated to v2.18. Ks. myös dpreview.com.

Digitalcameratracker.com, 10 Secret Nikon D70 Features. Lokakuun Popular Photographics -lehdestä (lehti on tullut jo tilaajille, nettiin vähän myöhemmin).

Dpnow.com, Ulead Photoimpact 11, uusi versio. 16-bittisyys, raw-tuki. Lokakuun alussa myyntiin, £49.99, 73.70 euroa.

 

22.09.2005

Fotokaapeli 2005 -sivuille on ilmaantunut ohjelma, tiedot näytteilleasettajista jne.

 • "Fotokaapeli 2005 saattaa yhteen kaikki valokuvausalan ammattilaiset kuvaajista maahantuojiin. Näytteillä on fotoalan kuumimman uutuudet ja huhut tulevaisuudesta."
 • Fotoalan ammattimessut 22 - 23.10.2005, la klo 12 - 19, su 10 - 15
 • järjestäjänä Suomen Fotokaupan liitto
 • digiklinikka, passikuvainfo, tulevaisuuden fotokauppa, valokuvaajan erikoisammattitutkinnon suorittaneet esittelevät työnäytteitään ja työsuunnitelmiaan
 • sisäänpääsy vain kutsukortilla

fiMUG (Suomen Macintosh -käyttäjät) järjestää tänä viikonloppuna la 24.9 - su 25.9.2005 Digikuvauskurssin. Kurssille voi vielä ilmoittautua lauantaihin klo 9.00 asti. Osallistumismaksu on 80 euroa ja paikkana on Arabianranta Helsingissä. Molempina päivinä opiskellaan klo 9.00 - 15.00.

 • Syksyn kurssikalenteri jatkuu lokakuussa aiheilla Photoshop,
  Illustrator, Mac OS X, PDF ja fidisk. Lokakuun kurssit pidetään
  ennakkotiedoista poiketen Heltechin Käpylän koulutusyksikössä
  osoitteessa Kullervonkatu 11. Illustrator-kurssi on jo lähes täynnä.

Helsingin Sanomat, Eduskunta ei muuta lakia kopiointikiistan takia. Ongelmakohtiin ja epäselviin asioihin ei puututtu millään lailla. (Paitsi helistettiin epämääräisesti sanoja).

Digitalcamerainfo.com, Nikon D50 -arvio.

Digitaldarrell.com, nikotinisteille monenlaista mielenkiintoista. Raw, histogram, enlarging digital images, Nikon D2x, Nikon D100 jne.

Dpreview.com, Western Europe dominates worldwide market. Vuonna 2005 Länsi-Euroopan digikameramarkkinat kasvavat 234%, viime vuonna myytiin 22.5 miljoonaa digiä, tämän vuoden kasvuprosentin pitäisi olla 32%. Euroarvoina kasvu on 29%, kymmeneen miljardiin euroon.

Digital Outback Photo, Tone Stability for Epson and HP Inks under Different Illuminants. Ei suuria eroja.

Photographyblog.com, Tokina AT-X 100 PRO D Lens Announced.

LetsGoDigital, HiTi Dazzle S400 photo printer. Lokakuussa myyntiin, 249 euroa.

Firefox-selaimesta ilmestyi turvapäivitys, 1.0.7.

Dpcorner.com, Digital Photography Cruise. Yhdeksän päivää, 1.3. - 9.3.2006, kahdeksan päivää Suomessa valmistetulla Carnival Cruisen Legend-laivalla. Lähtö ja paluu Miamissa. Hinta alle ja päälle $2.000. Ruokailusta ei tarvitse maksaa erikseen.

 

21.09.2005

Onnittelut! Jussi Aalto, 60 vuotta
Helsingin Sanomat A 16, Onnittelemme, Jussi Aalto, 60.

 • Ensimmäiset kuvat 12-vuotiaana, hieman myöhemmin oli vuorossa mustavalkokuvien kehittämisen opettelu.
 • Kameraseuraan abiturienttikeväänä 1965, armeijan jälkeen 1966 kesätöihin Mikko Niskasen Käpy selän alla -elokuvan stillkuvaajaksi.
 • Aalto on tehnyt töitä lehdille ja teattereille, pitänyt omaa studio Atelier Arkadiaa vuodet 1982 - 1996, opettanut, pitänyt näyttelyitä ja kirjoittanut.
 • Aalto tunnetaan muotokuvistaan, 1970-luvun kuvat suomalaispoliitikoista valkoista seinää vasten ovat monelle tuttuja. Esikuvia Richard Avenonin lisäksi ovat ollet Irving Penn.
 • Ensimmäinen näyttely oli nimeltään Tärähtäneitä kuvia, vuosi oli 1973 ja paikka Suomen valokuvataiteen museo. Lokakuussa yli kolmenkymmenen vuoden jälkeen näyttely tulee jälleen esille, nyt paikkana on Kaapelitehtaan Valokuvataiteen museo. 7.10. - 2.11., ti - su 12 - 19.
 • Toinen juhlanäyttely on paraikaa esillä Galleria Pirkko-Liisa Toppeliuksessa, Uudenmaankatu 40, Hki. Uusia digitaalisia kuvia Riosta.
 • Syntymäpäivävastaanotto on tänään keskiviikkona kello 15 - 17.30 Kameraseurassa, Lastenkodinkuja 1, Hki.

DV-Videolehti 3/2005 Syksy on myynnissä, sivuja 68. Kaksi vuotta ilmestymistä takana. Muutama otos sisällöstä:

 • Sony HDR-HC1, neljä sivua, HDV-formaatin lisäksi voi kuvata perinteistä DV-kuvaa, hinta on 2.349 euroa. HDV-kuvassa on yksittäisiä kuvapisteitä neljä kertaa enemmän kuin tavanomaisessa videokuvassa. Suuremman pakkauksen ansioista dv-nauhalle mahtuu yhtä paljon videota. "Kamera on onnistunut kompromissi laatua, tukevuutta ja monipuolisuutta".
 • Luonto kutsuu kuvaamaan, neljä sivua. Myös luontokuvauskursseja.
 • Vertailussa, Mikä paras editointiohjelma harrastajalle, seitsemän sivua. Magix Movie Edit Pro 60 euroa, Adobe Premiere Elements 100 euroa, Pinnacle Studio Plus 9 100 euroa ja Ulead Video Studio 80 euroa.
 • Pohjoismaiden suurin AV-alan ammattitapahtuma audiovisual (kuva ääni valo musiikki) 19. - 21.10.2005 Helsingin Messukeskus. Ke 19.10. ja to 20.10. klo 9-17, pe 21.10. klo 9-16. Sisäänpääsy ainoastaan rekisteröitymällä ennakolta avita.org (tai tapahtuman aikana Messukeskuksen lippuaulan tietokoneilla).
 • Navetta muuntui kinoksi, maailman ensimmäinen navettakino. Yksityinen harrastaja.
 • Elokuvakilpailu 2005, osallistumislomake, palkintojen yhteisarvo on noin 5.000 euroa. Kilpailuelokuvien on oltava perillä viimeistään 4.11.2005.
 • Seuraava DV-Videolehti 4/2005 ilmestyy viikolla 49. Kotiteatterilla huippulaatua. HD-laatua edullisesti. Videokuvaajan valaisimet. Elokuvatuotantoa ulkomailla.

Iltalehden kuukauden kuvaaja -esittely jatkuu, nyt on vuorossa Iltalehden kuvapäällikkö Vesa Koivunen. "Urheilukuvat ovat elämän suola".

Tietokone.fi, Ohjattavia valvontakameroita verkkoon. Panasonicin BL-nettikamerasarja Suomeen. Edullisimmalla mallilla on hintaa 240 euroa, kallein maksaa 1.150 euroa.

Norjalainen vaihtoehtoselain Opera muuttui kokonaan maksuttomaksi. Ks. tarkemmin tietokone.fi.

Älkää ihmeessä pitäkö niitä ulkoisia kovalevyjänne päällä kuin varmuuskopion ajan. Varoittava esimerkki MuroBBS, lue viesti. Tästä oli varoitus diginewseissä 31.8.2005.

Uudessa lähipäivinä lukkoonlyötävässä tekijänoikeuslaissa on monenlaisia epäselviä kohtia. Digitodayn kyselyssä voi ottaa kantaa puolesta tai vastaan, mielipiteet toimitetaan torstaina klo 12 eduskunnan suuren valiokunnan jäsenille. Taustaa:

IR, First Look: Sony Cyber-shot DSC-R1. 10 megapikselin CMOS, viisinkertainen zoom, 24 mm - 120 mm, kahden tuuman 270 astetta kiertyvä lcd-näyttö kameran päällä. IR:n käytössä on ollut prototyyppi, ei tuotantomalli. Ns. pokkarikamera lähestyy järjestelmädigiä. Kohina on jo kurissa, tuotantomallissa varmaan vielä paremmin hallinnassa. Nopeudessa Sony hävisi selvästi järjestelmädigeille. Videota ei ole ollenkaan. Hinta on $999, myyntiin kamera tulee marraskuun 20. päivä.

Dpreview.com, Fujifilm Japan announce S3 Pro buffer upgrade. Sisäinen puskuri 128 MB -> 256 MB. Japanissa maksaa $190.

Dpnow.com, Kodak EasyShare One, hands on first looks review.

Ephotozine.com, New website seeks celebrity photographs. 80% kuvaajalle, 20% välittäjälle eli The Snitcher Desk.

DCRP, New secure Lexar LockTight cards. Lexarilta cf-kortteja, joihin saa salauksen. Tällä hetkellä vain Nikon D2X/D2H tukee ominaisuutta. Korttia voi käyttää vain tietyssä kamerassa ja tietyssä mikrossa.

 

20.09.2005

(Viime perjantailta muistutus) Tiistaina eli tänään 20.9 kello 12 - 21 Kodak Express Kampissa järjestetään Canonin uutuuksien esittelypäivä. Paikalla on Canonin asiantuntija Olli Turtiainen sekä Canonin uutuudet Canon EOS 5D, Canon EOS 1D Mark II N ja Canon EF/ 4/24-105 L IS USM -objektiivi sekä muita Canonin tuotteita.

(kertausta) Etusivulla oikeanpuoleisessa sivusarakkeessa ylhäällä on banneri, jota klikkaamalla pääsee Kuvat Kavereille -nimiseen ilmaiseen palveluun. Kuvia voi siirtää suoraan selaimen avulla tai erillisellä ohjelmalla, kännykästä voi siirtää kuvia suoraan tai mms-viestinä (0.45 euroa). Kuvia pääsee katsomaan vain, jos tietää salasanan. Lähetetyistä kuvista voi keskustella ja jättää kommentteja. Käyttäjäkohtaiset rajoitukset eivät tule ihan heti vastaan, sillä tilaa on kullekin kirjautujalle varattu 500 MB.

(kertauslinjalla kun ollaan...) MuroBBS:


Valokuvanäyttelyitä

J.G. Granö
Taneli Eskola - Jorma Puranen
Pentti Sammallahti
Rajanylityksiä - Boundary Crossings
Ajan ja paikan vuoropuhelu suomalaisessa maisemavalokuvauksessa
20.09. - 09.10.2005

Näyttely on samaan aikaan esillä Minnesotan yliopistolla Katherine E. Nash galleriassa. Se on herättänyt suurta huomiota ja Granöta on verrattu amerikkalaisiin mestareihin Edward S. Curtisiin ja Ansel Adamsiin. Laterna Magican sivuilta voi lukea amerikkalaisen kriitikon Doug Hanson ajatuksia näyttelystä.

Laterna Magica
Rauhankatu 7
00170 Helsinki
ma-pe 10-18, la 10-15


Nuoria valokuvaajia Nordrhein-Westfalenista 1 (1/3): Kati Faber 6. - 30.9.2005

Sakasalainen Kati Faber etsii kuviinsa yleispäteviä paikkoja, jotka näyttävät merkityksettömiltä, mutta joihin liittyy määrittämätöntä kaipuuta.

Goethe-Instituutti
Mannerheimintie 20 A
00100 Helsinki
ma-to 12–18, pe 12–16


Raakel Kuukka, Rebekka
09.09. - 02.10.2005

Raakel Kuukka pohtii uusimmassa näyttelyssään identiteettiin liittyviä kysymyksiä. Pääosassa on Kuukan oma tytär, pieni tummaihoinen ja kiharatukkainen Rebekka.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18B
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Jaana Partanen, Ruusunen. 9.9. - 2.10.

Valokuvateossarja Ruusunen vuodelta 2004 on ollut esillä jo useammassa paikassa, mm. Lapinlahden taidemuseossa ja Mikkelin valokuvakeskuksessa. Nyt teossarja nähdään Turussa Valokuvakeskus Perissä.

Kyse on kuvitteellisten muotokuvien sarjasta, joka sai alkunsa keskusteluissa yli 75-vuotiaiden naisten kanssa talvella 2003. Kuvien kautta Partanen käsittelee olemisen haurautta ja ihmisen vahvuutta, virkeän vanhuuden salaisuutta, elämän eliksiiriä.

Partanen on yhdistänyt Ruusunen-sarjassaan perinteiseen käsinvedostettuun mustavalkokuvaan ikonien hopeoimistekniikkaa.

Valokuvakeskus Peri
Uudenmaankatu 1, Turku
ti-pe 12-19, la-su 11-17


Vielä yksi muistutus: etusivulla on pysyvä linkki Digicamera.netin Valokuvanäyttelyt-sivulle, josta yllä olevat näyttelytiedotkin löytyvät.


MikroBitti nro 9/2005.

 • sivuja on yhteensä 132
 • Kokeiltua Videoita taskuun ja isommalta ruudulta, PQI mPack P800 (595 euroa), Archos AV700 (599 e ilman hyvitysmaksua). Jutussa ei mainita ollenkaan talletustilaa: PQI 20/40/80 GB, Archos 40/80/100 GB. Laitteet lienee tarkoitettu lähinnä mp3-tiedostojen kuunteluun, mutta ne sopivat myös liikkuvan kuvan ja digikuvien katseluun. Archoksen seitsemäntuumainen näyttö tuntuu aluksi houkuttelevalta, mutta tarkkuus on liian alhainen, 480 x 234 pikseliä, katselukulmakin on kovin pieni. PQI:n paljon pienempään kokoon laitettu 320 x 240 näyttää tarkemmalta. PQI:ssa on tuki joillekin raw-tiedostoille ja cf-kortinlukija. Archosin kahta usb-liitäntää voidaa hyödyntää esim. kuvien siirtämiseen suoraan digikamerasta tai kortinlukijasta (väliin vaikkapa alle 50 euroa maksava 2Copy2).
 • Kokeiltua Harrastajasarjan haastaja, Nikon D50, 849 euroa. Canon 350D:n kilpailija, kuvausohjelmia (esim. lapsikuvaus), mutta myös manuaalisäädöt. Valikot ovat melko selkeitä, mutta suomenkieli puuttuu (toisin kuin Canonilla). Nikonin kuuden megapikselin ccd-kenno tuottaa hyvin tarkkoja ja väreiltään erittäin luonnollisia kuvia. ISO-arvot alkavat 200:sta, ISO 400 on vielä kohinaton. ISO 800 - ja ISO 1600 -arvoilla tulee jo kohinaa (joka ei vielä kymppikuvassa häiritse). Tarkennus on nopea ja sisäinen salama hyvä. Kuvaustuntuma on luokkaa parempi kuin Canonissa, runko on kevyt mutta tukeva. Vain yksi säätöpyörä. Tallennusvälineenä ovat sd-kortit. "Edullinen digijärjestelmäkamera soveltuu niin aloitteleville kuvaajille kuin harrastajillekin".
 • Kokeiltua Piirtoalustojen seuraava askel, Wacom Cintiq 21UX, 3.520 euroa. 21-tuumaisen littunäytön ja Intuos3-piirtoalustan yhdistelmä. Pöytätaso pitää saada tarpeeksi alas, jotta työergonomia olisi hyvä. Natiivitarkkuus on 1600 x 1200 pikseliä. Piirtäminen on tarkempaa ja nopeampaa kuin tavallisella alustalla, näytön pinta muistuttaa ominaisuuksiltaan paperia. Ks. myös creativepro.com arvio.
 • Digikuvaajan kuvausvinkit, kameran asetukset tutuiksi, viisi sivua. Aukko, suljinaika, ISO. P-, Av-/A-, Tv-/S- ja M-tilat. Syväterävyys, valkotasapaino, salama.
 • MB-kuvankäsittelysarja, osa 8, Kloonaus korjaa tai muuttaa, kaksi sivua. Ihon epäpuhtauksien silotus, ryppyjen häivytys, hampaiden ja ripsien retusointi jne.
 • Tulossa: Matkamikrot testissä. Apua valkokankaan valintaan. Dvd-standardit. Projektorit viihdekäytössä.

Kamera-lehden ja Suomen kameraseurojen liiton yhteinen valokuvakilpailu, enintään 25-vuotiaille nuorille. Kilpailussa on kolme ikäryhmää. Päättyy 1.12.2005. Ks. tarkemmin.

Taideteollinen korkeakoulu, Visuaalisen kulttuurin osasto, Valokuvataide, Linkkejä (aika hurjasti).

Practical Photography -lehti syyskuu 2005 (ilmestynyt jo useampi viikko sitten), s. 96 - s. 103, Cutting Edge, Let's face the music. Jutun aiheena on Sotkamosta lähtenyt Tina Korhonen. Runsas kolme vuotta sitten työt NME:n kuvaajana päättyivät (vuoden jälkeen). Ensimmäinen kesä free lancerina oli vaikea, mutta sen jälkeen on kuvaustehtäviä riittänyt. Kamerana on Canon 20D ja objektiivien polttoväleinä 17mm - 200mm, valovoimana f/2.8. Konserteissa saa usein kuvata vain kolmen ensimmäisen kappaleen aikana, tämä merkitsee yleensä 30:stä 200:aan kuvaa. Salaman käyttö on harvoin sallittu.

Photo.net, Nikon Coolpix P1/P2. Twin Wi-Fi enabled digicams from Nikon.

Camerahobby.com, Nikon 17-35mm f2.8 AF-S Lens.

Rob Galbraith, National Geographic special edition on Katrina to hit newsstands this week. 102-sivuinen erikoisnumero, jossa ei ole mainoksia.

Fotosidan.se, Image 2005 - 21-24 september, Tukholmassa. "IMAGE är Sveriges största mässa, riktad speciellt till alla kategorier av yrkesfotografer. 2003 genomfördes IMAGE parallellt med Grafex-DPXP, en nischad mässa för digitaltryck och cross-publishing."

c|net, Crave privacy? New tech knocks out digital cameras. Ks. myös MikroPC.net ja Rob Galbraith. Tämä uutinen sopisi paremmin huhtikuun ensimmäiselle päivälle.

Ephotozine.com, Kodak Professional 1400 -arvio. Sublimaatiokirjoitin, painoa 12.7 kg.

Photographyblog.com, Copy Your Digital Photos Onto Film. Saksalainen firma siirtää pikselit dialle tai negalle, 11 megapikseliä. Ks. lab811.com. Dioiksi 49.95 euroa, negoiksi 39.95 euroa. 32 ruutua, numerot 33/34 ovat hakemistoruutuja. Ks. myös dcviews.com.

Borlänge Tidning, Le, barn! Foto-grafen är här. Ruotsin koulukuvaamisesta.

 

19.09.2005

Viikon 38 kuva: Kelluva sommitelma.

Top Shot (Malminkartano, Helsinki):

 • erä Konica Minolta Dimage A1 -digikameroita hintaan 397 euroa/kpl
 • erä Konica Minolta Dimage Z3 -digikameroita hintaan 257 euroa/kpl
 • erä Minolta Dimage Z5 -digikameroita hintaan 297 euroa/kpl
 • maanantaina muutama kappale esittelykäytössä ollutta Konica Minolta Dynax 7D -runkoa täydellä takuulla nopeimmille hintaan 897 euroa/kpl

(email) Oulusta leijakuvia. n. 4 m x 2 m leija, Canon G5, rc-auton radiolaitteisto, kaksi askelmoottoria kirjoituskoneesta + wireless kamera tähtäykseen. Osat kameraa lukuunnottamatta eivät paljoa maksa.

Foorumilla on käyty vähän keskustelua monopodin käyttämisestä kolmijalan tapaan. Outdooreyes.com (keskustelussa neuvottiin kallistamaan monopodin alapäätä eteenpäin, jolloin monopodista ja kuvaajan jaloista muodostuu tukeva kolmijalka. Tämä edellyttää kuitenkin tilttipään (tai kuulapään) käyttöä.

Tomi Korkalainen, Digikuvauksen päiväkirja.

LetsGoDigital, Kodak EasyShare V550 -arvio. Telakointiasema, viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 36 mm - 105 mm, lcd-näyttö on 2.5 tuumaa, sd-kortit. Suomen keskihinta on 347 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Computer-darkroom.com, Photoshop CS2 - Print with Colour Management. Kuvaruutukaappaukset Epson Stylus Photo R2400.

Creativepro.com, The Pros and Cons of Lens Flare.

Infodigitalcamera.com, Nikon D200 may arrive before Christmast.

 

18.09.2005

IFI:n icc-profiili päivittyi edellisen kerran kesäkuun alussa, kun firma siirtyi Agfan selvitystilan takia käyttämään Kodakin papereita. Nyt 17.9.2005 on profiilia sitten päivitetty, nähtävästi hienosäätöä, kun versionumero on 4.1. (Tiedoston sisältä näkyy, että ko. profiili on luotu 6.9.2005 ja viimeksi tallennettu 13.9.2005).

 • vain kalliimmissa pro-kuvissa voi käyttää icc-profiilia

The Digital Journalist, Finland Story.

Designtechnica.com, Konica Minolta Maxxum 5D -arvio. Rungon keskihinta on 798 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

The Digital Journalist, Tech Tips, Chuck Westfall (Canon-mies)

 • August 2005 (Rochester Institute of Technology, Canon EOS-1Ds Mark II:n virrankulutuksen säästäminen, Canon 20D:ssa valotuksen vaihtelu aukon mukaan)
 • July 2005 (Canon EOS 1 -sarjan AF, kuvien terävöittäminen, digien suljinviive)
 • June 2005 (Canonin järjestelmäkameroiden kalibrointi, Canon EOS-1D Mark II + Ai Servo + tarkennus)
 • May 2005 (studiosalamat, vanhemmat salamat ja järjestelmädigit, backfocus)

NPPA, Pricing Photography. USA:n markkinoille, hintalaskureita, ohjeita hinnoitteluun jne.

Bobatkins.com, Polarizing Filters.

Megapixel.net, Samsung Digimax i5. Korttipakan kokoinen, viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 39 mm - 117 mm, 2.5 tuuman lcd-näyttö (ei etsintä), sd-kortit, neljä eri värivaihtoehtoa. Käytettävyys 8.2. Kuvanlaatu 8.

Steve Sanders, T-sarjan Sony-digejä, kaikissa viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom ja 2.5 tuuman lcd-näyttö.

c|net, Olympus Stylus 500 Digital -arvio. Euroopassa mju 500 Digital. Suomen keskihinta on 324 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pcmag.com, Canon Pixma iP1600 -arvio. Suomen keskihinta on 73 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pcmag.com, HP Photosmart 385 -arvio. Kymppikuvien printtaukseen.

 

17.09.2005

Vesa Huttunen.

Warthog.fi, kohdasta uutta löytyy aina viimeisimmät merkinnät.

 • Aikaarskan kaukolaukaisin- ja ajastinspesiaali,
  Askartelu-&näpertelytuotos #40. Erimerkkisten kameroiden langallisten kauko-ohjainten sovittaminen yhteen. Ynnä muuta.
 • HuimaHemmon ohjeet 3d-kuvaukseen. Internetistä voi tilata 3d-laseja (punasiniä) tai voi käydä ostamassa Espoosta Teknillisen korkeakoulun kirjakaupasta, 5 euroa. Tai sitten Filmifriikistä Shrek-elokuvan 3d-pakkaus, 20 euroa, kaupan päälle elokuva.

Tietoviikko.fi, Adobe jatkaa mahtavassa tahdissa. Adobe on päässyt julkaisuohjelmissa lähes monopoliasemaan. Microsoft aikoo ensi vuonna tuoda markkinoille oman Microsoft Expression julkaisu- ja kuvankäsittelyohjelmiston.

(Viiiielä kerran...): Wanhat Camerat 2005 lauantaina 17.9.2005 Mäntsälän Seurojentalolla klo 10.00 - 15.00. Vapaa pääsy. Järjestäjänä Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys ry.

Kalenterista voi varata jo ajat seuraavia tapahtumia varten:

 • Fotokaapeli 22.-23.10.2005 la - su Kaapelitehtaalla Helsingin Ruoholahdessa (sivuilla ei vielä mitään)
 • Digiexpo 4.-6.11.2005 Helsingin Messukeskuksessa pe - su

Kuningaskuluttaja 21.4.2005, Käyttöohjeet vain CD-ROM -levykkeellä. Kuluttajavirastolla ei ole virallista kantaa siihen, pitääkö ohjeiden olla paperilla.

 • Suomessa myytävien digikameroiden mukana pitäisi aina tulla suomenkieliset käyttöohjeet, vaikka kovan hintakilpailun takia monet liikkeet eivät anna suomenkielisiä ohjeita. Vaikka esim. ulkomaisella liikkeellä on suomenkieliset sivut, niin tällaisia liikkeitä tämä määräys ei koske (tai oikeastaan kyse on Suomen laista). Käytännössä niitä suomenkielisiä ohjeita on sinnikkäänkin oikeuksistaan pitävän ostajan hyvin vaikea jälkikäteen saada (vaikka Suomessa pitäisikin lakia noudattaa). Toisaalta ymmärtää firmojenkin kannan, firma voi tilata digikameran myyntiin halvemmalla suoraan esim. Saksasta kuin suomalaisen maahantuojan kautta. Viimeksi aiheesta on kirjoitettu diginewseissä 22.12.2004. Ks. myös Kuluttajavirasto.
 • Jollei joku nyt tätä satu tietämään, niin MBnetin Hintaseurannan halvimpia digikameroita myyvät liikkeet eivät yleensä anna suomenkielistä käyttöohjetta (tuskin lienee kenelläkään yllätys). Poikkeuksiakin joukossa tietenkin on. Ja kun sieltä Saksasta sitten hankkii sen halvemman digikameran, niin pitää olla valmis maksamaan suomenkielisestä kameran manuaalista. Usein Saksasta ei saa edes englanninkielistä manuaalia.
 • Ne suomenkieliset paperimanuaalit maksavat sitten 50 eurosta yli 100 euroon. Vain muutamalla valmistajalla on netissä imuroitavana suomenkieliset pdf-manuaalit.

15.9.2005 - 31.12.2005 aikana ostettujen Canon EOS 20D:n järjestelmädigien pakkauksissa pitäisi olla tarra, joka ohjaa 150 euron hyvityssivuille (ohjeiden mukaan 150 euron palautusehdot: pakkauksen viivakoodi, jäljennös ostotositteesta tai kuitista, täytetty hakemuslomake). Tämä etu koskee myös Canon EOS 5D:n ostajaa.

Kansallinen Mediatutkimus (KMT) on valmistunut, lukijatiedot Syksy 2003 / Kevät 2004. Tutkittujen lehtien joukossa on myös Kameralehti, jonka lukijamääräksi on mitattu 74.000.

Dpreview.com, Panasonic Lumix DMC-FZ30 -arvio. Suomen keskihinta on 722 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Samsung SC-D6040 DuoCam -arvio. Yhdessä rungossa erilliset digivideo + stillkamera (molemmilla omat objektiivit jne.). Hinta vähän alle $700.

Dansdata.com, Canon EOS-20D digital camera.

IR, Canon Expo 2005 - A One-Company Trade Show. New York Cityssä pidetyssä yhden yhtiön tilaisuudessa esiteltiin Canonin tulevia innovaatioita. Esim. Powershot-digikameran WiFi:ä demottiin, kamera pystyi ohjaamaan mikrosta.

LetsGoDigital, Consumer electronics sales rises by 9%. Kyse on USA:n markkinoista. 49% kotitalouksista on digikamera. V. 2004 myytiin 18.9 miljoonaa digikameraa (4.7 miljardia dollaria). V. 2005 arvio on 23.1 miljoonaa kpl, 6.1 miljardia dollaria.

 

16.09.2005

Tiistaina 20.9 kello 12 - 21 Kodak Express Kampissa järjestetään Canonin uutuuksien esittelypäivä. Paikalla on Canonin asiantuntija Olli Turtiainen sekä Canonin uutuudet Canon EOS 5D, Canon EOS 1D Mark II N ja Canon EF/ 4/24-105 L IS USM -objektiivi sekä muita Canonin tuotteita.

Top Shot (Malminkartano, Helsinki) Ensimmäiset Canon Speedlite 430 EX salamalaitteet hyllyssä, 297 euroa.

Tekniikan Maailma 14.9.2005, 16/05. (Jos netin kautta tilattavat kuvat yhtään kiinnostavat, niin kannattaa ostaa lehti. Allaoleva teksti edustaa alle kymmenesosaa artikkelin asiasisällöstä).

 • Lomakuvat paperille helposti, TM-vertailu, Petri Miettinen, kahdeksan sivua. Tänä vuonna pitäisi Suomessa käydä kaupaksi 300.000 digikameraa ja 700.000 kamerakännykkää. Yli puolet kaikista teetetyistä paperikuvista on digitaalista alkuperää. Kuvapalveluiden tulostamien kuvien säilyvyys on nykytekniikoilla yli sata vuotta, kotona tulostettujen kuvien säilyvyydestä ei ole varmaa tietoa. Suositut ns. kymppikuvat ovat 2:3 (10 x 15 cm), monet halvemman luokan kamerat tuottavat kuvia, joiden suhde on 3:4, 10 cm korkean kuvan leveydeksi tulee 13 cm. Tällainen kuva kannattaa teettää kokoon 11 x 15 cm, jolloin leikkautuu vähemmän (tai sitten jo valmiiksi rajata kuvat oikeisiin kokoihin).
 • Paperilla värit näyttävät paljon syvemmiltä ja paremmilta, mutta värit voivat poiketa paljonkin näytöllä näkyvistä väreistä. Aina ei ole kyse väärin säädetystä näytöstä, testin paperikuvia katsoessa kävi selväksi, että erot eri kuvapalveluissa ovat melkoiset, vaikka kaikkiin lähetettiin samat tiedostot.
 • Testissä vertailtiin myös icc-profiilien toimivuutta.
  • (Muutaman lehdessä esilläolevan kuvan kohdalla tuntuu, että joko kuvat ovat vaihtuneet tai sitten lehden oma värinhallinta ei ole kunnossa. Tekstissä mainitut kolme parasta eivät kaikki ainakaan kuvien perusteella ole viidestä tekstikuvasta parhaita (lisänä vielä yksi kuva, johon muita verrattiin)).
 • Fotoyks yleisarvosana 8.7, kuvanlaatu on kautta linjan hyvä. Profiili on kaukana palvelun muusta laadusta, icc-profiilia ei kannata käyttää.
 • Pixum yleisarvosana 8.5, kokonaan englanninkielinen, kuvanlaatu on testin kärkipäätä. Kuvat voivat joidenkin silmiin näyttää liian karamellimaisilta.
 • eFoto yleisarvosana 8.4, helppokäyttöinen, huonolaatuisista kuvista eFoto selviytyy loistavasti (kohinaisia kuvia ei turhaan terävöitetä). eFoto tarjoaa vertailun parhaan profiilin, käyttöä voi suositella erityisesti isoissa kuvissa.
 • Fotonetti yleisarvosana 8.4, kuvanlaatu on tasainen, mutta jää hieman kärkipään jalkoihin. Nopein toimitus.
 • Fotokioski yleisarvosana 8.0, suurin osa kuvista on säädetty sinällään mallikkaasti. Mattapintainen paperi kuitenkin vie parhaan loiston kuvista.
 • Ifi yleisarvosana 7.9, automaattikorjailut ovat erittäin maltillisia, jotkut kuvat jäävät vaatimattomiksi. Osa kuvista on leikattu väärin. Ifi hyötyy eniten profiilin käytöstä.
 • Colormailer yleisarvosana 7.8, kuvia yliterävöitetään, värikylläisyys on joissakin kuvissa liian suuri. Nopea toimitus.
 • Kuvakulma yleisarvosana 7.8, Kuvakulman kuvat ovat elottomampia ja vaaleampia kuin Fotokioskin. Automaattinen kuvasuhdevalinta.
 • ExtraFilm yleisarvosana 7.7, kuvien tilaus on vähän sekavaa. Huonolaatuisissa kuvissa vaalean pään kohina tulee esiin. Edullinen.
 • Kuvamestarit yleisarvosana 7.4, kuvanlaatu on hyvä, automaattikorjailut ovat maltillisia. Lähellä valkoista olevat sävyt palavat helposti puhki. Kallis.
 • DigiExpress yleisarvosana 7.3, kuvien tilaus on helppoa, kuvien laatu vaihtelee ja automaattikorjaus on voimakas. Osa kuvista on vertailun parhaita, osa taas pohjanoteerauksia.
 • Fastlab yleisarvosana 7.3, kuvien siirtäminen onnistuu vain erillistä ohjelmaa käyttämällä. Kuvien laatu on identtinen Colormailerin kanssa. Fastlabin kuvien toimitus kestää kolme päivää, Colormailerin kuvien toimitus kestää kaksi päivää.
 • Color-Kolmio yleisarvosana 7.2, lopullinen yhteishinta jää mysteeriksi, kuvat muunnetaan automaattisesti kuvaan sisällytetystä profiilista tulostusprofiiliin. Automaattikorjausta ei tehdä ollenkaan.
 • Eiri Oy yleisarvosana 7.2, kuvanlaatu on vaihteleva, yli puolessa kuvista on valkoisia erikokoisia reunuksia. Kuvien lähetys on selkeä.
 • Fuji Finland Oy yleisarvosana 7.2, aluksi rekistyröidytään, kuvat lähetetään eri liikkeille asuinpaikan mukaan. Testin kuvat toimitti Digikuvia.fi, ne olivat hillitysti terävöityjä ja automaattisäädettyjä.
 • Superkuva yleisarvosana 7.2, kuvien lähetykseen vain erillinen ohjelma. Testin heikoin kuvanlaatu. Raadin naisjäsenen sanoin "Itku pääsisi, jos tällaisia kuvia saisin". Kuvien automaattikorjaus muuntaa kuvat luonnottoman näköisiksi.
 • Kuvapussi yleisarvosana 3.4, yritys on ollut suurimpia kuvantoimittajia, mutta kuvat voi lähettää vain sähköpostilla. Kahden viikon päästä ei kuvia ollut kuulunut. Kuvapussista tilatun kuvalla varustetun kahvimukin tulo kesti melkein kolme viikkoa.
 • Piippo Oy järjestää valokuvauskilpailun, jonka teema on "kuvaa pellon paras paali". Tarkoituksena on ottaa kuva, jossa yhdistyy kaunis maalaismaisema ja paali/paaleja. Kuvassa tulee näkyä verkolla kääritty paali ilman käärintäkalvoa. Kolme parasta valokuvaajaa palkitaan Piippo Magic uutuusverkoilla (!). (Kyse ei ole kalastusverkoista, vaan paalausverkoista). Kuvat lähetetään sähköpostitse photo(at/miukumauku)piippo.fi tai postitse Piippo Oy, Sysmäjärventie 3, 83500 Outokumpu. Kuvien tulee olla perillä 30.10.2005.
 • Panasonic DMC-LX1, Kamera avarakatseiselle, 620 euroa. Kahdeksan megapikseliä, kennon mittasuhteet 16:9, valittavissa myös 3:2 ja 4:3, jolloin sivuja kropataan. Laajakulma 28 mm toteutuu vain 16:9 -kuvasuhteessa. Nelinkertainen zoom, 28 mm - 112 mm, vain lcd-näyttö, ei etsintä ollenkaan. Optinen kuvanvakain helpottaa kuvaamista, salama pitää erikseen laittaa päälle, kohina rupeaa pokkareiden tapaan näkymään jo ISO 200 -arvolla ja ISO 400 -arvolla se on häiritsevää. Akut kestävät vähän yli 200 kuvan ottamisen. Kuvat ovat teräviä, vääristymät pieniä. "Panasonic DMX-LX1 on laadukas ja monipuolinen kamera".

Media=blogi, mielenkiintoinen lyhyt kirjoitus, Scooptin skuuppikuvat käyvät kaupaksi.

c|net, Five fab photo scanners compared. Canon CanoScan 9950F, Epson Perfection 4990 Photo, Konica Minolta Dimage Scan Elite 5400 II, Microtek ScanMaker i900 ja Nikon Coolscan V LS-50 ED.

Photo.net, Mike Johnstonin sunnuntaikolumnit loppuvat, The Last Column.

LetsGoDigital, Ricoh Caplio RR530 introduction.

Dpreview.com, Wacom Graphire4 pen tablets.

Östergötland, työttömyyskassa eväsi työttömyyskorvauksen 42-vuotiaalta naiselta, joka esitteli kotisivullaan eri valokuvaajien itsestään ottamia kuvia. Malli ei ollut saanut rahaa, korvauksena olivat kuvat. Oikeuden mukaan työttömyyskassalla ei ollut oikeutta evätä työttömyyskorvausta tällä perusteella.

 

15.09.2005

Top Shot (Malminkartano, Helsinki): Konica Minolta digitaalikamerat kahden vuoden takuulla.

Fimekon myymään Colorvision Spyder2 Pro:n kalibrointilaitteiston hintaan sisältyy dataprojektorien säätämiseen liittyvä ns. tripod mount -jalustakiinnike (joka ei paljoa maksa). Niitä on luvassa kuluvalla viikolla. Päivityksen Spyder2 Pro -ohjelmaan voi ladata Colorvisionin sivuilta.

 • tällä versiolla ei ole mitään rajoituksia, sillä voi siis kalibroida vaikka kuinka monen koneen näytöt
 • Spyder2 on joiltakin ominaisuuksiltaan kilpailijoitaan parempi, joiltakin huonompi

Epsonilta tulee syksyllä Suomessa myyntiin kolme tasokuvanlukijaa, Epson Perfection 3490, 3590 ja 4490 Photo. Näissä on pidikkeet 35mm:n filmeille ja diakuville sekä keskikoon negatiiveille että positiiveille. 3590-mallin kannessa on integroitu kinofilmin syöttölaite, joka lataa filmiliuskat automaattisesti lukijaan. Lisävarusteena on saatavana automaattinen syöttölaite. 3490- ja 3590-malleissa voi sen avulla skannata kerralla 24 kymppikuvaa. 4490-mallia voi laajentaa syöttölaitteella, johon mahtuu 30 kpl A4-arkkia kerralla.

Warthog.fi, edelleen mm. neulareikäkameroista tarinaa. Esittelyssä Zero Imagen 2000 -malli. Tiikkipuuta, painoa on 250 g, 120 koon rullafilmiä käyttävä kamera. Neulanreiän halkaisija on 0.18 mm, polttoväli 25 mm, valovoima f128. Zero Imagen kamerat maksavat $85 - $480.

Niklas Sjöblom, Kuukauden kuvat, maanantai-iltana 12.9.2005 otettu kuva Suomenlinnasta, revontulet roihuavat koillisella taivaalla.

Digivideo.fi, VHS-tasoista videota kännykällä. Nokia N90, N91 ja N70.

Digivideo.fi, Canonin HDV-kamerasta tihkuu tietoa. Canon XL HD1, $9.000.

IR, First Look Review posted for Olympus SP-500 Ultra Zoom. Muistuttaa järjestelmädigiä, kuusi megapikseliä, kymmenkertainen zoom, 38 mm - 380 mm, ei kuitenkaan kuvanvakaajaa, elektorinen etsin, lcd-näyttö on 2.5 tuumaa, xd-kortit, 10 MB sisäistä muistia. Ei vielä myynnissä.

Ephotozine.com, Canon 17-40mm f/4 L USM -arvio.

LetsGoDigital, Panasonic Lumix DMC FZ30. Suomen keskihinta on 722 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Konica Minolta Dimage X1 -arvio. Kahdeksan megapikseliä, kolminkertainen zoom, 37 mm - 111 mm, ei etsintä, 2.5 tuuman lcd-näyttö, pieni ja litteä kamera. Telakointiasema tulee mukana. Kamera oli käytössä turhan hidas, kuvanlaatu oli kohtuullisen hyvä. Kokeilun perusteella spekseissä mainittu Anti-Shake on oikea kuvanvakaaja. Suomen keskihinta on 411 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Rob Galbraith, EOS-1D Mark II N, Speedlite 430EX to ship next week in USA. Aikataulu on sama täällä Suomessakin.

Photo.net, Ricoh GR Digital.

Rob Galbraith, Tim Burton's Corpse Bride "filmed" with EOS-1D Mark II's. 24 Canonia käytössä. Tästähän oli diginewseissä jo maininta 3.8.2005.

 • (viime helmikuulta) Matka Fogstuguun, auton katolle kiinnitetty digikamera otti 140.000 stillkuvaa 45 minuutin elokuvaan, Canon 10D -järjestelmädigiin vaihdettiin kerran suljin, ks. www.fokstugu.com (dvd:n voi ostaa, Saksan ulkopuolelle toimitettuna hinta on 31.90 euroa)

12.9.2005, FotoStation Pro, Mac OS X -versio julkaistu, ks. fotoware.com. Suomen edustaja on THT-image.

 

14.09.2005

Maitolaituri.tv, uusia tuotteita on tullut myyntiin. Crumplen laukkuja ja reppuja on nyt ostettavissa. Jos kysyntää riittää, niin tarjontaa kuulemma laajennetaan. Toinen mielenkiintoinen uutuus on kehuttu CompactDrive PD70X kuvapankki.

Wilson.1g.fi/ericsson/ Ericsson Racing Team, Volvo Ocean Race 2005 - 2006. Eipä ole miehistön tilat mitään luksusta.

Tietokone-lehti, nro 10/2005.

 • Ajankohtaista, Digikuvantamisen markkinataistelu kiihtyy. Alkuvuonna Suomessa myytiin 160.000 kompaktidigiä, Canonin osuus oli 41%. Digijärjestelmäkameroita myytiin 8.600, Canonin osuus näistä oli 72%. Monitoimilaitteita (tulostus) ostettiin alkuvuonna 49.000, vuoden takaisesta kasvua oli 75%. Tulostimia myytiin kaksi prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Rahassa laskettuna Canonin osuus tulostimissakin oli Suomen markkinoilla 39%, määrällisesti 30%, monitoimilaitteissa 14%.
 • Pikakokeet, Canon Powershot A520, helppokäyttöinen peruskamera, 250 euroa. Neljä megapikseliä, nelinkertainen zoom, 1.8 tuuman lcd-näyttö. Kamerasta saa hyvän otteen, painikkeet ovat selkeitä. Polttoväli on 35 mm - 140 mm, käytössä ovat sd-kortit ja AA-akut. Canonissa on parikymmentä valotusohjelmaa, erikoisin lienee vedenalaiskotelon kanssa käytettävä kuvausohjelma. "Helppokäyttöisen kameran kuvanlaatu ja värintoisto on erinomainen".
 • Seuraava numero ilmestyy 5.10.2005. Vertailussa yrityksen värilliset tulostimet.

Muistutus: Wanhat Camerat 2005 lauantaina 17.9.2005 Mäntsälän Seurojentalolla klo 10.00 - 15.00. Vapaa pääsy. Järjestäjänä Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys ry.

Tietokone.fi, Viiden megapikselin kännykkä haastaa digikameran.

Digitalcamerainfo.com, Konica Minolta DiMAGE X60 -arvio. Suomen keskihinta on 283 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

DCRP, Panasonic Lumix DMC-FX9 -arvio. Suomen keskihinta on 459 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Sony Cyber-shot DSC-T5 -arvio. Suomen hinta on 367 euroa (yksi noteeraus, MBnetin Hintaseuranta)

Dpreview.com, Ricoh GR Digital. Ulkoisesti muistuttaa vanhoja suosittuja ja hyvän maineen saavuttaneita Ricoh GR -sarjan filmikameroita. Kahdeksan megapikseliä, valovoima F2.4, 28 mm, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Ei optista eikä elektronista etsintä ollenkaan. Etsimen voi hankkia erillisenä lisävarusteena, joka kiinnitetään kameran päälle. Sd-kortit, AA-akut, lokakuussa myyntiin 593 euroa. Ks. myös IR.

Dpreview.com, Sony Cyber-shot M2. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, still-kameran ja digivideon hybridi, muistuttaa pda-laitetta. 2.5 tuuman lcd-näyttö, stereomikrofoni, sisäisestä muistista voi soittaa mp3-musiikkia.

Bobatkins.com, Photographic Lens and Filter Cleaning.

Rob Galbraith, Color Control Panel PowerToy being readied for release. XP:hen on tulossa imuroitavaksi lokakuussa ilmainen Color Contorl Panel PowerToy, jonka avulla icc-profiilien hallinta Windowsissa helpottuu.

Rob Galbraith, Microsoft and Canon join forces on Vista's Windows Color System. MS:n Windows XP:n seuraajassa Vistassa pitäisi värinhallinnan olla paljon helpompaa ja yksinkertaisempaa.

Colorvisionin sivuilta voivat Spyder2Pro:n omistajat imuroida päivityksen, jonka avulla onnistuu dataprojektorienkin kalibrointi (kuvaputkinäyttöjen, lcd-näyttöjen ja kannettavien näyttöjen kalibroinnin lisäksi).

 • Suomessa Colorvisionin Spyder-kalibrointituotteita myy Fimeko
 • Photographyblog.com, ColorVision Spyder2PRO Studio
 • Spyder2 versus Eye-One Display 2 (kolmisivuinen pdf)
 • Dry Creek Photo, Monitor calibrators reviewed
 • Norman Koren, Monitor calibration and gamma
 • ks. diginews 11.4.2005, Tietokone-lehti 4/2005, luotatko näyttösi väreihin? Viisi kalibrointilaitteita kolmen sivun testissä.
 • LetsGoDigital, ColorVision Spyder2 Plus -arvio
 • ks. diginews 18.4.2004, X-Rite Monaco Optix -kalibraattorin käytöstä (KUVA2004)
 • LetsGoDigital, Datacolor Launches Spyder TV at IFA 2005
 • Aim-dtp.net, Timo Autiokari, System Calibration (ja kohta Monitor Calibration)
 • newseistä: Monitorin valoisuuden säätäminen, Väriprofiileista
 • Leuku.fi:n yksinkertaiset ohjeet Kuvaruudun kalibrointiin (missään sivuilla ei tätä kerrota, mutta nämä ohjeet eivät taida oikein soveltua paneelinäyttöjen säätämiseen)
 • Suuri osa paneeli- eli littunäytöistä on väärin säädetty tai ei siis millään lailla. Oletusarvoihin ei ole koskettu. Usein Brightness on lähellä 100%:ia (huh!), Contrast samoin, sitten vielä taustavalokin on 100%. Jonkinlainen aivan alustava arvo voisi olla esim. Contrast 70% ja Brightness 30% - 40%. Taustavaloa voi säätää ympäröivän valaistuksen mukaan. Ympäröivä valaistus tulisi olla mahdollisimman tasainen. Kuvaputkinäyttöjen säätäminen onnistuu helposti (jos on kokemusta ja taitoa). Halpojen paneelinäyttöjen säätäminen ei onnistu kovin hyvin, jollei perussäätimiä näytössä ole. Kannettavien näyttöjen kalibrointi on kaikkein vaikeinta. Kalliimmat paneelinäytöt on erityisesti suunniteltu helpommin kalibroitaviksi, mutta niidenkään väritoisto ei ole kuvaputkinäyttöjen tasoa. Tekniikasta johtuen paneelinäytöt eivät kykene näyttämään täysin mustaa. Aistin varainen näytön kalibrointi onnistuu myös hyvin, jos on kokenut tekijä. Kalibrointilaitteilla onnistumisprosentti on parempi.
 • Kuvaputkinäytöt ovat kuitenkin tulleet tiensä päähän. Silmät rasittuvat niitä käytettäessä aivan eri lailla kuin paneelinäytöissä, jotka eivät välky ollenkaan. Jos tekee tuntikausia tarkkaa työtä näytön ääressä, niin silmiään arvostava ei käytä kuvaputkinäyttöä.

Fotosidan.se, Fotosidan.se + Kamera & Bild.

Pocketlint.co.uk, Nikon D50 -arvio.

LetsGoDigital, Pentax Optio WP -arvio. WP = Water Proof. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, kahden tuuman lcd-näyttö. Voi kuvata 30 minuuttia 1.5 metrin syvyydessä. Suomen keskihinta on 319 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, Our new Canon 350D IR. Modifiointi maksoi $450. Maxmax.com tekee modifiointeja.

IR, September Launch For REALVIZ Stitcher 5. Panoraamaohjelma, hinta vaatimattomat 499 euroa.

Ephotozine.com, Wacom Graphire4 range announced. Syyskuun puolivälissä kauppoihin. Ks. myös dcviews.com.

 

13.09.2005

Top Shot (Malminkartano, Helsinki)

 • Nikon D50 runko
 • AF-S DX Zoom Nikkor 18-55 mm f/3,5-5,6 G IF ED
 • AF-S DX Zoom Nikkor 55-200 mm f/4-5,6 G ED
 • SanDisk SD 1 Gt
 • nyt pakettihintaan 977 euroa

Jussi Aallon Rion Pinta -näyttelyssä on esillä matkakuvia kaikkiaan kuutisenkymmentä. Uudenmaankatu 40, galleria pirkko-liisa topelius. 6.9. - 2.10.2005, ti - pe klo 11 - 17, la - su klo 12 - 16.

 • Näyttelyn kuvista voi tilata vedoksia, joita on kolmea eri tyyppiä (HP-inkjet, Lambda sekä portfolio). Koot ovat 30 x 40 cm, 45 x 60 cm, 60 x 80 cm.
 • Jussi Aallon sivuilla kohdassa Fotoalbumi on esillä parikymmentä Rio-kuvaa

DV-Videolehti, Elokuvakilpailu 2005 töiden jättöaikaa on pidennetty 4.11.2005 asti. Tarkemmat ohjeet DV-Videolehden numerossa 3/2005, joka ilmestyy 16.9.2005.

Raido Ruuse, Jean S. at Linnanmäki. Ks. myös Raido's PhotoBlog (muutama merkintä).

Paccio's Macrophotography Pages (edellinen maininta kuukausi ja 11 päivää sitten...).

Eilen oli uutisissa maininta Novoflexin kuulapäästä. Komi tuo maahan Novoflexia (ja myös Q=Base -pikalukkoa). Myynti fotoliikkeet tai Komi, hinta vähän yli 500 euroa.

Työvoimatoimisto, Valokuvaaja. Työpaikkana Olkiluoto, Eurajoki. Työ alkaa syyskuussa. Visuaalisten alojen läänintaiteilija. Pohjois-Savon taidetoimikunta. Kuvataiteen, valokuvan ja elokuvan aloilla Pohjois-Savossa. 2.100 euroa / kk.

PTLens, v. 6.3, 9.9.2005. (Ks. downloads).

Reuters, Samsung speeds new flash chip to market. Samsungilla on muistikorttimarkkinoista 60%. Ensi vuoden loppupuolella on tulossa kapasiteetin kaksinkertaistava teknologia. 32 GB:n muistikorttien valmistus on nyt mahdollista. Ks. myös IR.

Dpreview.com, Sony Cyber-shot DSC-R1 Preview, päivitetty ISO, resoluutiotesti, 24 näytekuvaa. Edelleen on kyse esituotantomallista.

LetsGoDigital, Sony Cybershot M2 introduction. Viisi megapikseliä, mpeg-4 video, 2.5 tuuman lcd-näyttö, futuristisen kamerakännykän näköinen. Still-kuvia otettaessa voi nauhoittaa ääntä viisi sekuntia ennen ja kolme sekuntia jälkeen, stereomikrofoni, monokauitin. Marraskuussa myyntiin. Ks. myös Digitalkamera.de, hinta on 550 euroa.

Creativepro.com, Photoshop Tips: Burning Questions Answered. Learn how to export layers to individual files, create an image with a transparent background, and remove red eye painlessly. Katkelmia myöhemmin syksyllä ilmestyvästä O'Reillyn kustantamasta kirjasta Adobe Creative Suite 2 Workflow.

Ruotsalainen Kamera & Bild otti varaslähdön, Ricoh GR Digital. Speksit lienevät monelle pieni pettymys, oikeastaan aika tavallinen digipokkari, raw-tallennus Adoben DNG-muodossa.

 • Kamera & Bild -lehti on uudelleennimetty Allt om Digitalfoto. Syyskuun numerossa on mielenkiintoinen kuuden aloittelijoille tarkoitetun studiovalopaketin vertailu. Ks. Lehtipiste.fi.

 

12.09.2005

Viikon 37 kuva: Kesäheila.

Vuoden 2005 Kuusamo Nature Photo-kilpailun nuorten sarjassa palkinnoille yltäneen Ilkka Ruuskan ottamia kuvia suomalaisista pöllöistä, Pöllölintuja 2003-2005. Kuvaaja on vuosikertaa 1991, kamerana on Panasonic FZ20.

Tuomo Väinämö eli ttv, Tulenrevot 10.9.2005 ja Kukkolankoski 10.9.2005.

Popular Photography, The Truth About Disc Rot.

Popular Photography, 10 Things You Should Know About The Konica Minolta Maxxum 7D.

Popular Photography, Nikon D50.

Popular Photography, First Look: Panasonic Lumix DMC-FZ30.

Popular Photography, Casio Exilim EX-Z750.

Popular Photography, Digital Directions: Free Upgrades. Firmwaren päivityksillä uusia ominaisuuksia.

LetsGoDigital, Fujifilm FinePix S9500 preview.

DigitalPro Shooter, September 9, 2005.

Auspiciousdragon.net, Novoflex Classic Ballhead and Q-base clamp. Hinta on vähän yli $500, ks. esim. Adorama.com.

Digital Outback Photo, Canon EOS 1D Mk.II N first impressions.

 

11.09.2005

Linnanmäki on tänään viimeistä päivää auki, klo 13 - 22. Jean S. esiintyy Ulkonäyttämön lavalla klo 20.30, perinteinen ilotulitus alkaa konsertin jälkeen noin klo 21.50.

Tapiola.fi, lehdistötiedote 15.3.2005, Fantasiakuvaajalle Kultainen Oras -palkinto. Yrittäjänaisten Keskusliitto myöntää yrittäjäuraansa aloittelevalle naiselle Tapiola-ryhmän lahjoittaman 3.000 euron kannustuspalkinnon puhtaana käteen,

 • "Yrityksen liikeideana on kuvata kaikki digitaalisesti ja tuoda kuviin uudenaikaista ilmettä mm. kuvankäsittelyn keinoin. Uudenlaisesta ilmeestä on esimerkkinä mm. fantasialapsikuvaus, jossa lapset istuvat oikeissa sienissä ja kukissa."
 • Studio Liisa Karling (Tampere)

Adobe Proxy Magazine, online-lehti, pdf-muodossa, useita kymmeniä sivuja.

Dpreview.com foorumi, 320 megan kuva, koostettu 200:sta Canon 20D:lla otetusta kuvasta.

Designtechnica.com, Canon PowerShot SD500 -arvio. Euroopassa Caon Digital Ixus 700. Suomen keskihinta on 468 euroa (MBnetin Hintaseuranta). Pää- Stockmannin uudistuneen pohjakerroksen avajaisissa eilen hinta taisi olla 399 euroa.

Digitalcamerareview.com, Sony Cyber-shot DSC-S90 -arvio. Suomen keskihinta on 263 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

10.09.2005

Kaleva.fi, Naiset kuvasivat voittajiksi Kuusamossa. Kaikkiaan 182 kuvaajaa, yhteensä 589 kuvaa.

Digitoday.fi, Muistikorttimarkkinoilla yksi ylitse muiden. Sd-kortit ovat yleisin korttityyppi. Esim. kaikki Panasonicin digit käyttävät sd-kortteja. Pari vuotta sitten compact flash -kortti oli markkinajohtaja. Mobiilipuolella käytetään vielä mmc-kortteja sd:n lisenssimaksujen takia. Nokian myöhemmin tänä vuonna julkistettavat mallit 6270 ja 6280 käyttävät mini-sd-kortteja. Olympuksen ja Fujin esittelemä xd-kortti ei ole yleistynyt. Verkkokauppa.comin 50 myydyimmän kortin joukkoon ei kuulu xd-korttia.

Koillissanomat.fi (Kuusamo Nature Photo -tapahtumasta):

Muistin virkistykseksi liittyen eiliseen salakuvaajan tuomiouutiseen: Missä saa kuvata - mitä julkaista? (Kamera-lehti 2/2004, puolitoistasivuinen pdf).

Digital Outback Photo, Organizing your Photos with Shortcuts in BreezeBrowser Pro. BreezeBrowser Pro -ohjelmassa voi lisätä yhdellä kertaa lisätä vaikka kuinka monta Windowsin shortcuttia. BB:ssä nämä linkit eivät ole absoluuttisia (toimivat, vaikka hakemisto siirtyisi toiseen paikkaan). Meillä on BreezeBrowser Pro jokapäiväisessä käytössä, tuli päivitetty ohjelma versioon 1.2.2 (shortcut-ominaisuus oli BB:ssä aiemminkin).

DCRP, Olympus Stylus 800 -arvio. Euroopassa Olympus mju 800 Digital. Suomen keskihinta on 418 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Megapixel.net, Fujifilm A350 -arvio. Käytettävyys 7.4. Kuvanlaatu 8. Suomen keskihinta on 200 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalcamerainfo.com, Nikon Coolpix S2 -arvio. Suomen keskihinta on 461 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, ACDSee 8 Photo Manager. ACDSee-fotoalbumi -ohjelmasta uusi versio. $49.99.

The World of Canon CMOS Sensors.

Photo.net, Sony DSC-R1.

Wrotniak.net, The TCON-30C Lens Attachment. Telelisäke, Olympus C-5060WZ ja Olympus C-7070WZ.

USA Today, If only Kodak had phased out celluloid sooner .... Kodakin insinööri rakensi vuoden 1975 joulukuussa 0.01 megapikselin digikameran.

Dcviews.com, Sigma introduces the APO 100-300mm F4 EX DG / HSM lens.

Dcviews.com, Creative introduces enhanced DiVi CAM 428 Mini digital camcorder. Divideo, still-kamera, mp3-soitin, sanelin, sd-kortit. Hinta on $199.

Dpnow.com, Texas Instruments Announces DaVinci(tm). Kaikenlaisen kuvan tallentamiseen liittyvää teknologiaa, jossa rauta ja softa yhdistetään. Ensimmäiset tuotteet tulossa joulumarkkinoille.

 

09.09.2005

Sakari Mäkelän organisoiman digicamera.netin uuden kilpailun (syyskuu) aihe on Sato. Aikaa on syyskuun loppuun, viimeinen kuvien lähetyspäivä on perjantai, syyskuun 30. Säännöt ovat samat kuin aiemminkin. Yksi kuva per osallistuja, tiedostomuoto on jpg, kuvakoon maksimi on 600 kB. Henkilötiedot mukaan, nimimerkillä saa osallistua. Kuvat lähetetään sähköpostitse osoitteeseen kuvakisa(at/miukumauku)kolumbus.fi. Pitkä sivu kannattaa jo valmiiksi muuttaa 600 pikselin pituiseksi. Kilpailu on kaikille avoin.

 • Raati tulee koostumaan parrakkaista miehistä.

Studiostain.com, Niko Ran, työt tuttuja esim. Pikseli-lehden sivuilta.

(jiiällä Foorumilta email) HP:ltä tulostuskustannuslinkki,
Color printing center - print cost calculator
. HP Business Inkjeteillä tulostaminen on yhtä halpaa tai oikeastaan halvempaakin kuin HP värilasereilla.
HP Small & Medium Business - Printer comparison center
. HP vs. muu maailma... Ei ehkä kaikkein puolueettomimmat vertailut...

Kuusamo Nature Photo 2005, 10-vuotisfestivaali 9.-18.9.2005.

Warhog.fi, kohdassa mitä uutta kannattaa käydä päivittäin. Viimeisimmät aiheet ovat käsitelleet neulanreikäkuvausta ja -linssejä, kävely-/vaellussauvasta monopodi jne.

Ismo Ristiluoma, ismo.1g.fi.

Mikko Hamunen, Allroad Tour 2005, Enduroretki pitkin poikin Lappia. Paljon kuvia ja tekstiäkin jonkin verran. Kamerana oli mukana Minolta Dimage 7Hi.

 • "Ihmetellä täytyy, että kamera kesti pölyn ja viikon rytkytyksen tankkilaukussa".

Helsingin Sanomat, Mediatarkkailijat: Kuvaamista rajoitetaan Katrinan tuhoalueilla.
NPPA, Photojournalists Covering Katrina Fall Victim To Growing Violence, Chaos. NPPA, Photographers' Rights To Take Pictures In Public Places (27.8.2005)

Turun Sanomat, Naapureita salaa kuvanneelle ehdollista. Kamera tuomittiin valtiolle. Kuluja ja korvauksia tuli lisäksi maksettavaksi yli 4.000 euroa.

Dpreview.com, Sony Cyber-shot DSC-R1 with APS-C size CMOS. 10.8 megapikselin CMOS-kenno, viisinkertainen zoom, 24 mm - 120 mm, evf (!, elektroninen etsin), 2 tuuman lcd-näyttö. Ensimmäistä kertaa ei-järjestelmädigissä on näin iso kenno, jossa evf eli ns. live preview, ei peilejä perinteisten järjestelmädigien tapaan (jonka takia siis kameraan voidaan laittaa elektroninen etsin). ISO 160 - 3200. Kääntyvä ja taittuva lcd-näyttö on kameran päällä. Marraskuun puolivälissä myyntiin, $999.

 • IR, käyttökokemuksia. Nappuloita ja valintapyöriä on joka puolella kameraa, kameraa on kuitenkin ilo käyttää. Videota Sony ei ole saanut mukaan (vaikka evf:iin meneekin tietynlaista videota eli live preview:tä). Nopeus ei ole järjestelmädigien luokkaa, mutta kompaktidigeillä kärkeä. Jos esitarkennus on tehty, niin viive on vain 7 millisekuntia (0.007 s). Isommilla ISO-arvoilla kohinaa tulee enemmän kuin järjestelmädigeillä.

IR, Fujifilm FinePix A350 -arvio. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, optinen etsin, 2.5 tuuman lcd-näyttö, xD-kortit, AA-akut. Helppokäyttöinen perusmalli. Suomen keskihinta on 200 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Peter iNova on saanut (vihdoinkin) valmiiksi e-kirjansa, Digital Rebel XT 350D (Canon 350D). Cd-levy -kirja.

Digit.no, Panasonic Lumix DMC-LX1 -arvio.

 

08.09.2005

Sakari Mäkelä (kesäkuvakilpailu "se vasta oli kesä" digicamera.netin foorumilla):

(Santtu Kyröhonka) Paint Shop Pro X:n Free Trialin imurointi onnistuu, jos ei mene Euroopan Corelin sivuille. Esim. Corel.com:ista onnistui 104 MB:n trialin haku (käyttäen aiempaa käyttäjätunnusta + salasanaa).

tapanipikkarainen.com, Oulu 400-vuotta juhlakonsertti / Oulun pesäpallostadion 03.09.2005.

Helsingin Sanomat, Maa ilmasta -näyttely sai jatkoaikaa. Lasipalatsinaukiolla olevaan Yann Arthus-Bertrandin näyttelyyn on tähän mennessä tutustunut 250.000 ihmistä. Suuren suosion takia näyttelyaikaa jatketaan kolmella viikolla sunnuntaihin 9. lokakuuta saakka.

Bittivuoto.net, Panasonicilta maailman pienin 3CCD-videokamera.

IR, Fuji FinePix S3 Pro -arvio.

Tom's Hardware Guide, All-Pro LCDs Part 2. Apple Cinema 23", Eizo FlexScan L997, ViewSonic VP231WB.

DCRP, HP Photosmart 8250 -arvio. Kuusi eri väripatruunaa. HP:n mukaan maailman nopein fototulostin. Kymppikuvaan kului aikaa 33 sekuntia. Tässä hintaluokassa nopea printteri (ei kaikilla paperilaaduilla). Halvimmillaan kymppikuvan hinnaksi tulee $0.24. Jälki ei ehkä yhtä hyvää kuin edeltäjällä HP Photosmart 8150:lla. Suomen keskihinta on 207 euroa (MBnetin Hintaseuranta, kolme myyjää).

The-digital-picture.com, uutta

Dpreview.com, Ricoh Caplio R3. Viisi megapikseliä, 7.1-kertainen zoom, 28 mm - 200 mm, kuvanvakain, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Tässä luokassa (näin iso zoom) pienin. Ei vielä myynnissä. Ks. myös IR.

Japanin Nikon, Nikon Equipment Used on Space Shuttle Discovery.

LetsGoDigital, Corel Photo Album 6 Deluxe. Kuva-albumi -ohjelma, $49 (PhotoRecovery mukana).

Leafamerica.com, Leaf & Mamiya Introduce the ProDigital II
The Latest 22 Megapixel D-SLR
. Lehdistötiedote.

C|net, Olympus Stylus 800 -arvio. Euroopassa Olympus mju 800 Digital. Suomen keskihinta on 417 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

07.09.2005

Fotonetin asiakkaat (postituslistalaiset) saivat eilen viestin, jossa olevalla tarjouskoodilla voi tilata 20x27 cm ja 20x30 cm suurennokset hintaan 0.76 euroa (norm. 1.90 euroa / 1.99 euroa). Tarjous on voimassa sunnuntaihin 11.9.2005 klo 24.00 asti.

Top Shot (Malminkartano, Helsinki):

 • erä Canon BG-E1 akkukahvoja (300D) tarjoushintaan 97 euroa
 • Canon EOS 350D Kit (18-55 mm) 847 euroa

Digivideo.fi, Digivideoyhdistyksen Syyskilpailu. Videon aihe "Syksy saa...". Maksimikesto 1 min 30 s. Viimeinen toimituspäivä 31.10.2005. Voittaja valitaan yleisöäänestyksellä. Voittajalle 50 euron lahjakortti.

Taide 3/2005, s. 32 - 35. Jari Arffman: Aika antaa perspektiivin, Martti Kapanen eli Kapa. Ensimmäiset pinnakkaisvedokset syntyivät 7-vuotiaana. Vuonna 1975 Lahden taideteollisesta oppilaitoksesta valmistui valokuvaaja Kapanen. Sitten kolme vuotta Helsingissä ja sen jälkeen Jyväskylän Alvar Aalto -museon valokuvaajana. 1980-luvun puolivälissä nosti päätään valokuvataiteilija Kapa. 12 museovuoden jälkeen alkoi oikea taiteilijaura 1990. Viimeiset puolenkymmentä vuotta Kapa on tehnyt värikuvaa tietokoneella. Tällä hetkellä on menossa oikeastaan kaksi vaihetta, toisaalta paluu 1980-luvun koosteisiin, toistaalta "oikea valokuvaus" ilman suurta käsittelyä.

 • (uusinta diginews 1.9.2005) Kapan ja Aino-Kaarina Pajarin näyttely Galleria Harmoniassa Jyväskylässä 1.9. - 25.9.2005. Näyttely on Luovan valokuvauksen keskus ry:n järjestämä. ”Afrikan kosketuksia”

Lasipalatsin Näyttelytila. pysäytyskuvia * valokuvanäyttely 6.-11.9.2005 * miemo penttinen. Ks. tarkemmin.

Digitalcamerainfo.com, Pentax *istDL -arvio. Pentaxin halpaversio järjestelmädigistä. Kuusi megapikseliä, 2.5 tuuman lcd-näyttö, ISO 3200, kestävän tuntuinen rakenne. Automaattitarkennus ei ole kilpailijoiden tasolla, kuvausote saisi olla parempi. Suomessa rungon hinta on noin 800 euroa.

 • Top Shot (Malminkartano, Helsinki), hyllystä Pentax *ist DL Kit (28-80 mm) hintaan 797 euroa.

LetsGoDigital, Corel Paint Shop Pro X. Jo ostettavissa. Free Trial näyttäisi olevan imuroitavissa. Vaatii rekisteröitymisen Corelin sivuille. Rekisteröitymisen jälkeen Free Trial -linkki ei ollut minulla enää näkyvissä :-)

Rob Galbraith, Adobe Camera Raw 3.2 to read encoded Nikon NEF WB. Adoben tulevat versiot ACR:stä voi/saa purkaa Nikonin D2X:n, D2H:n ja D50:n kryptaaman tiedon (valkotasapaino). Toivottavasti Nikon toimittaa ns. mini-SDK:n toisille raw-muunnosohjelmien valmistajille.

IR, Konica Minolta 5600HS D Series -arvio. Wireless Flash for the Common Man. $299.99.

Ephotozine.com, Tamron SP AF 180mm f/3.5 Di LD (IF) Macro 1:1 -arvio. Suomen hinta on vähän alle 900 euroa.

Bobatkins.com, Canon Speedlites - 580EX, 430EX, 420EX, 220EX.

Mhohner.de, Minoltan objektiiveista (ja kameroista) paljon tietoa.

Rob Galbraith, Visible Dust adds Arctic Butterfly to sensor cleaning line. Matkalle. Fimeko myy Suomessa Visible Dustin kennon puhdistustuotteita.

 • Rob Galbraith käyttää Visible Dustin Sensor Brushia kennojen puhdistamiseen

Rob Galbraith, Photographic Solutions develops BRUSHOFF sensor brush.

 

06.09.2005

Jussi Aalto: valokuvanäyttely Rion Pinta Helsingissä, Uudenmaankatu 40, galleria pirkko-liisa topelius. Näyttelyn avajaiset ovat 6.9.2005, klo 17 - 19.

 • 6.9. - 2.10.2005, ti - pe klo 11 - 17, la - su klo 12 - 16

Elina Brotherus: The New Painting
Kirjanjulkistustilaisuus ja tulevan näyttelyn tiedotustilaisuus Suomen valokuvataiteen museossa keskiviikkona 7.9.2005 klo 15 - 17.
Paikalla ovat Elina Brotherus ja yksi kirjan kirjoittajista, taidehistorijoitsija FL Susanna Pettersson.

Elina Brotheruksen uusi kansainvälinen näyttelyprojekti, The New Painting, avautuu Suomen valokuvataiteen museossa tammikuussa 2006.
Helsingin jälkeen näyttely nähdään Tukholman Millesgårdenissa, Dublinin Temple Bar Gallery:ssa ja Chalon-sur-Saonen Niepce-museossa. Hankkeen takana on saksalainen kuraattori Andrea Holzherr.

Nyt julkistettavan The New Painting -kirjan on kustantanut brittiläinen Next Level.

Brotherus toimii edelleen itse mallina teoksissaan, mutta hänen uudessa projektissaan muoto ja visuaalisuus ovat nousseet pääosaan aiempien omaelämänkerrallisten painotusten sijasta. Kuvissa voi nähdä mm. viittauksia maalaustaiteen klassisiin teemoihin.

Suomen Valokuvataiteen museo,
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki
ti-su 12-19, ma suljettu.

Liput museoon: Normaali 6 e, alennuslippu 4 e, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Pekola.net, Lowepro CompuTrekker AW -esittely. Sopivan kokoinen. Edellinen reppu Lowepro PhotoTrekker AW II oli turhan iso, kaikkea valokuvaustavaraa ei ole pakko ottaa aina mukaan.

Kustannusosakeyhtiö Musta Taide on julkaissut ja julkaisee laadukkaita valokuvauskirjoja. Kyselin sähköpostitse ajantasaista listaa saatavilla olevista kirjoita. Syksyllä on tulossa ainakin Eva Perssonin Elämää Kuolemassa, tekstit suomi/ruotsi englanti.

yhteystiedot: kustannusyhtiö Musta Taide, Vanha Veturitalli, 00520 Helsinki.
Sähköposti: musta.taide(at-merkki/miukumauku)veturitalli.com.
Puh. 701 6477, 0400 681709.

 • Eskola-Granö-Puranen-Sammallahti: Boundary Crossings, 25 e
 • Petri Anttonen: Ajan kosketus, 40 e
 • Juha-Pekka Laakio: Kitchen Works, 25 e
 • Anne Hämäläinen: Romanssi, 20 e
 • Albrecht, Kristoffer: Memorabilia, 20 e
 • Dölle, Savia, Vuorenmaa: Katse kameaan! Muotokuvia Museoviraston kokoelmista, 23 e
 • Leena Saraste: Valo, muoto vai elämä. Kameraseurat kohti modernia 1950-luvulla, 35 e
 • Markus Henttonen: Paral-lel City, 10 e
 • Martti Jämsä: Kesä / Summertime, 10 e
 • Kari Holopainen: Lumipilviä / Snow Clouds, 20 e
 • Petri Nuutinen / Jorma Etto: Paikkoja / Steder / Luoghi / Places Tampere / Bergen / Firenze, 30 e
 • Ben Kaila: Koditon / Homeless, 35 e
 • Marja Pirilä: Camera Obscura, Sisätila / ulkotila, 25 e
 • Taneli Eskola: Sininen Altai, J.G. Granö Siperian valokuvaajana, 30 e
 • Harri Larjosto: Wicked Suites, 35 e
 • Olli Jaatinen: Virne, huumori suomalaisessa valokuvataiteessa, 20 e
 • Olli Jaatinen: Replika, 20 e
 • Tarja Vanhanen: Satu Aaltonen, tämä elämä, 20 e
 • Janne Seppänen: Valokuvaa ei ole, 25 e
 • Santeri Tuori: Vallan kuva, 5 e
 • Taneli Eskola: Tamme-Laurin tapaus, 20 e
 • Ulla Jokisalo, 20 e
 • Timo Kelaranta: SubImages, 20 e
 • KAPA, 20 e
 • Kristoffer Albrecht: Metropol, 30 e
 • Ullamaija Hänninen: Kivikausi, 25 e
 • Raakel Kuukka: Äidin kirja, 25 e
 • Eva Wardi: Choices, 20 e
 • Art Noir, Camera Work by Edvard Munch etc., 15 e
 • Caj Bremer: Mämmikoiran muistelmat, 20 e
 • Caj Bremer: Blundergörares bravader, 20 e
 • Markku Uotila: Egyptiläisiä kohtaamisia / Egyptian Encounters, 20 e
 • Ismo Kajander: Kutsuttu vieras, 8.50 e
 • Kimmo Sarje: Montaaseja, 8,50 e
 • Ben Kaila & Risto Vuorimies & Carl-Gustaf Lilius: Siirtosuomalainen, 8.50 e
 • Petri Nuutinen & Janne Seppänen: Paikkoja / Places, 8.50 e

Kustannusyhtiö Musta Taide on julkaissut ja julkaisee edelleen laadukkaita valokuvauskirjoja. Vanha Veturitalli, 00520 Helsinki. Sähköposti: musta.taide(at-merkki/miukumauku)veturitalli.com. Voi tehdä ns. vuositilauksen, 54 euroa, vähintään neljä kirjaa.

Antti Kymäläinen, Tour of Europe 7th - 25th of July 2005. Matkakuvia + kertomus (in English). Pääsivu.

Tietokone.fi, Epsonilta A0-väritulosteita ammattilaisille. Epson Stylus Pro 4400 (2590 euroa), 4800 (2790 euroa), 7400 / 7800 (4390 euroa) ja 9400/9800 (8190 euroa).

Dpreview.com, Nikon posts Coolpix 7900 and 5900 firmware v1.2.

Ephotozine.com, Manfrotto 055 Pro-B with 468MG RC4 head -arvio. Kyse on jalustasta.

Nikonin lehdistötiedote, Nikon and Adobe. Nikon lienee palannut harhapoluiltaan raw-tiedostojen "salaamisessa"...

Photo-i-co.uk, Epson PictureMate 100, kymppikoon mustesuihku, lokakuussa myyntiin. Kuvien hinta on £0.22, 029 euroa.

(IFA, Berlin) LetsGoDigital, Metz Mecablitz 54 MZ-4i Flash. Suunniteltu Nikonin järjestelmädigeille.

 

05.09.2005

Viikon 36 kuva on otettu eilen Helsingissä Aleksanterinkadulla: Kuollut lintu.

Kotimainen digikuvauslehti Pikseli, nro 08/2005, 68 s. Alla mielenkiintoisimpia artikkeleita. Irtonumeromyynnissä lähipäivinä.

 • Ei köyhiä eikä kipeitä, Tuomo Björksten kirjoittaa hääkuvaajista. Maakunnissa kuvaaja voi laskuttaa koko päivästä 400-600 euroa, pääkaupunkiseudulla vaihteluväli on 600 eurosta jopa 3000 euroon. Hääkuvaajista näyttää kuitenkin olevan pulaa.
 • Valokuvasta voimaa, kuusi sivua. Vuoden nuori valokuvaaja 2005 Miina Savolainen esittelyssä. .
 • Kuvia omaksi iloksi, viisi sivua. Jorma Terenjeff (ex-JOT Automation) on kuvannut jo yli 30 vuotta.
 • Kesäkuva-2005 kilpailu, "Älä jätä kesämiestä". 168 kuvaa 112 kuvaajalta. Top Ten esillä lehden sivuilla.
 • Luovia ratkaisuja luontokuvaukseen, Lassi Kujala esittelyssä. Kaksi luontokuvakirjaa, neljä luontoelokuvaa. Kujala voitti vuonna 1982 Vuoden luontokuva -kilpailun kuvasarjaosuuden. Kujala on ollut vahvasti mukana Repoveden kansallispuistohankkeessa. Vaikka luontokuvaajana on tullut menestystä, niin päätyö on säilytetty.
 • Kuukauden Plugi-kuvaaja, Aarre Rinne. aarrerinne.com.
 • Lintuparatiisi keskellä avomerta Lågskärin retki. Saarella asutaan rivitalossa, jossa on neljä asuntoa. Ahvenanmaan lintutieteellinen yhdistys järjestää kahden viikon välein maksuttoman kuljetuksen.
 • Testeissä ovat Canon S2 IS, Sony H1, Nokia N90 ja Nikon D50. Kustakin useampi sivu. Näytekuvat löytyvät Pikselin sivuilta.
 • RAW-työnkulku, neljä sivua neuvoja, esimerkkiohjelmana ilmainen Pixmantecin RawShooter Essentials 2005.
 • HDR-kuvat, High Dynamic Range. Diafilmissä dynamiikka on viisi-kuusi aukkoa, värinegoissa kuusi-seitsemän aukkoa. Mustavalkonegalla tulee vielä yksi aukko lisää. Digillä päästään raw-tiedostoissa suunnilleen samaan dynamiikkaan kuin negoilla. Maisemassa dynamiikkaa on 4000:1, 12 aukon verran. HDR-kuvia otetaan samasta kohteesta monta eri valotusta suljinaikaa vaihtelemalla, aukko pidetään samana, jotta syväterävyys ei muuttuisi. Käytetään jalustaa. Keskipäivän kova valo sopii hyvin HDR-kuvaukseen, silloin on paljon kontrastia. Kuvat yhdistetään, joko erillisellä ohjelmalla tai vaikkapa Photoshop CS2:n HDR-työkalulla.
 • DO avain onnistuneisiin kuviin? Canon EF 70-300 mm f/4.5-5.6 DO IS USM, Canon EF 75-300 f/4-5.6 IS USM. Imatest-testiohjelmalla tulee yllättävä tulos. Hintaeroa näillä malleilla on noin 700 euroa.
 • Seuraava numero 9/2005 ilmestyy syys-lokakuun vaihteessa. Aiheina mm.
  • Mustavalkoinen kuva (mustavalkoinen näkeminen, värin ja mustavalkoisuuden erot, enemmän tunnelmaa?, mustavalkoinen maisema ja muut kohteet)
  • Muistikuvia (karismaattisen vanhuksen värikäs elämä, muotokuvan synty, Onni mallina)
  • Kristoffer Albrecht (Albrecht on kuvannut paljon maailman metropoleissa ja pitänyt näyttelyitä ulkomailla, mustavalkokuvauksen luonne ja haasteet, opetustyö Taideteollisessa korkeakoulussa).
  • Jussi Aalto (suomalaisen henkilökuvauksen grand old man, taiteilija, opettaja, järjestestöaktiivi, ammattikuvaaja, syksyllä näyttelyissä esillä uusia kuvia ja elämäntyötä)
  • Raw-konversio (Kuinka säädät valoisuuden ja värit kohdalleen? Raakakuvien käsittelysarja jatkuu)

nettikuva.com, Ville Honkonen, Oulu 400 konsertti.

Tekniikan Maailma 31.8.2005, 15/05.

 • Tuoreimmat pitkäputkiset, Canon S2 IS 580 euroa, Sony Cyber-shot H1 600 euroa. Neljän sivun testi. Kummassakin on 12-kertainen zoom, kuvanvakain ja viisi megapikseliä, Sonyssa käytetään kahta AA-akkua, Canonissa neljä AA-akkua (ja kaksinkertainen kuvausaika). Päälle 1/30 sekunnin valotusajoilla ei vakaimienkaan avulla tule pitkillä polttoväleillä teräviä kuvia. Canonin näyttö on 1.8 tuumainan ja kääntyvää mallia, Sonyn käyttö ei käänny, mutta on vastaavasti isompi, 2.5 tuumaa. Valovoima ja makro-ominaisuudet ovat tasavertaisia. Kohinaa näkyy molemmilla malleilla jo ISO 400 -arvolla. Canonin valikoihin saa suomenkielisen tekstin, Sonyn valikoihin saa toisen kotimaisen. Canon ottaa sarjana nopeammin ja enemmän kuvia kuin Sony. Canonissa on stereomikrofoni, Sonyssa ei. Viime kevään TM:n vertailuun nämä kamerat eivät ehtineet. Canon olisi sijoittunut toiseksi yhdessä FujiFilm FinePix S5500:n kanssa, Sonyn paikka olisi ollut melko tasaväkisessä kolmen tähden keskiryhmässä. Erot ovat pieniä, mutta Panasonic DMC-FZ5 on edelleen ykkönen 0.1:n pisteen erolla Canoniin. Canon pisteitä 8.4, Sony pisteitä 8.1.
 • TM 16/2005 ilmestyy 14. syyskuuta. Aiheina mm. Valokuvia Nettilaboratoriosta. Joukko kesäkuvia ja testiotoksia lähetettiin suosituimpiin nettilaboratorioihin. Palvelujen helppokäyttöisyyttä, toimitusaikoja, hintatasoa sekä vedosten laatua vertailtiin.

Megapixel.net, Canon SD500/IXUS 700 -arvio. Seitsemän megapikseliä, kolminkertainen zoom, kahden tuuman lcd-näyttö. Pienikokoinen kamera. Käytettävyys 9. Kuvanlaatu 9.2. Suomen keskihinta on 466 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Computer-darkroom.com, Eye-One Display 2. Kalibrointilaitteen arviointi.

Camerahobby.com, Copperhill Sensor Sweep Cleaning Brush.

Camerahobby.com, White Balance Tools. ExpoDisc, erilaisia harmaakortteja, muovinen kansi. ExpoDisc tuotti parhaan tuloksen.

Jan Wakker, Nikon Lens Reviews Link Collection.

Digit.no, Panasonic Lumix DMC-FZ30 -arvio. Top Shot 697 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

04.09.2005

Luontotupa.net, Canon EF 500 mm 4.0 L IS USM testissä. Painoa melkein neljä kiloa, Suomen hinta on noin 6.400 euroa. Canonin uusimmissa kuvanvakainobjektiiveissä hyöty on kolme pykälää, tässä mallissa hyöty on kaksi pykälää.

Muistikuva.net osallistui yhteistyössä Hetkyn kanssa Taiteiden yöhön, "Kuvat kohtaavat Taiteiden yössä". Kävijät lähettivät kännykkäkuvia jättiscreenille. Ks. Taiteiden Yö 2005.

Rautasaitti.com, 14.11.2004, testissä Fuji FinePix S7000. Suomen keskihinta on 558 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

(email) Turun Stocmannilla on ihan hyllyssä myynnissä Epson R200 -mustesuihku hintaan 69 euroa. MBnetin Hintaseuranta näyttää keskihinnaksi 115 euroa.

Getty Images, Hurricane Katrina, photos.

Digital Photography Blogin ylläpitäjä Darren Rowse on ammattibloggaaja, jolla on monta rautaa tulessa, ks. problogger. Tulot tulevat pääasiassa Googlen mainosohjelmasta.

Steve Sanders, HP PhotoSmart R817 -arvio. Suomen keskihinta on 319 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Bytesector.com, HP Photosmart M517 & R817.

Digital Outback Photo, Leaf Aptus 22 MF Back Diary started. Suomessa Fimeko myy näitä.

(IFA Berlin) LetsGoDigital, Samsung Miniket VP-MS15 introduction. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, (digital image stabilizer, ei taida olla oikea kuvanvakain), 2.5 tuuman lcd-näyttö. Luottokortin kokoinen kamera, sisäänrakennettua muistia on 512 MB. Toimii mp3-soittimena, sisäänrakennetut mikrofonit tallentavat stereoääntä. Mahdollisuus webbikamerakäyttöön. Euroopassa marraskuussa myyntiin, 399 euroa.

(IFA Berlin) LetsGoDigital, Samsung Miniket VP-MS11 introduction. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, (digital image stabilizer, ei taida olla oikea kuvanvakain), 2.5 tuuman lcd-näyttö. Luottokortin kokoinen kamera, sisäänrakennettua muista on 128 MB. Toimii mp3-soittimena, sisäänrakennetut mikrofonit tallentavat stereoääntä. Mahdollisuus webbikamerakäyttöön. Euroopassa marraskuussa myyntiin, 360 euroa.

(IFA Berlin) LetsGoDigital, Samsung Miniket VP-MS10 introduction. Sisäistä muista 64 MB, muuten ominaisuudet samat kuin isoveljillä, 320 euroa.

 

03.09.2005

Top Shot (Malminkartano, Hki) myy tarjoushintaan 49 euroa La Crosse RS900 -akkulaturia/akkusarjaa. Lataus/purku/testaus/virkistys.

 • Runsaan puolen vuoden käytön jälkeen voin lämpimästi suositella tätä ihmelaturia. Ainoa moitteen sana tulee nopeudesta (neljällä AA-akulla 1.000 mA). Ks. diginews 12.3.2005.
 • uusien akkujen koko kapasiteetin saa heti käyttöön, kukin akku ladataan yksilöllisesti, virkistys-toiminto on latureissa melkoinen harvinaisuus
 • akkujen ilmoitettua nimelliskapasiteettia on hauska verrata La Crossen ilmoittamaan todelliseen mAh-lukuun

Valokuvaaja Jan Eerala vaikuttaa Porin seudulla. Blogissa on useita merkintöjä (kuvia ja niihin liittyviä tekstiä) joka viikko.

Amexin "12 matkaa Eurooppaan". Nyt on vuorossa Fredrika Biström, Praha.

Journalisti 2.9, 15/2005, kolumni Lyömätön parivaljakko käsittelee kuvaajan ja toimittajan yhteispeliä.

Turun Sanomat, Hallitus esittää pieniä muutoksia tekijänoikeuslakiin. Joulukuun lopussa on tulossa voimaan pieni muutos jälleenmyyntikorvaukseen. Valokuvateoksetkin tulevat korvauksen piiriin.

wwwltv.com, New Orleans floods. Iltasanomat kuvagalleria. Ilmakuvia.

Luminous Landscape, Photo to Movie. $49.95, kuvien esittämistä vähän elokuvien tapaan, helppokäyttöinen ohjelma.

Ephotozine.com, Sigma 70-300mm F/4-5.6 APO DG Macro -arvio. Suomen hinta on n. 250 euroa.

Luminous Landscape, Mike Johnstonin kolumnin nimi on The Magic Bullet. Yksi viaton sivulause Canon 5D:n kuvista aiheutti viestiryöpyn.

Digitalreview.ca, Nikon Reduces Price on Nikon D50 Digital SLR Kit and Select Nikon Coolpix Models. USA/Kanada, hinta laskenut vähän yli 11%.

IFA, Berlin, LetsGoDigital, Yakumo Mega Image 85D introduction. Viisi megapikseliä, 1.6 tuuman lcd-näyttö, kahdeksankertainen zoom, 39 mm - 214 mm. 249 euroa.

IFA, Berlin, LetsGoDigital, Hitachi 3K8 Microdrive 8 Gigabyte. Toivottavasti uudet malli selviävät putoamisesta kovalle pinnalle 30 cm:n huimasta korkeudesta.

LetsGoDigital, IFA 2005 Report Berlin.

 

02.09.2005

Laterna Magica
Caj Bremer, Fuuga
18.09.2005 saakka

Caj Bremer tulkitsee uusissa värivalokuvissaan luontoa omalla tavallaan, yhdistäen uutta ja vanhaa tekniikkaa. Kuvausmenetelmänsä hän on kehittänyt 30 vuoden aikana.

Näyttelyn kuvista on julkaistu yhdessä Kai Niemisen runojen kanssa Fuga-kirja, kustantajana Musta Taide.

Bremer on kuvannut mm. Helsingin Sanomille ja Viikkosanomille 1950-luvulta lähtien. Vuonna 1978 hänet nimitettiin taiteilijaprofessoriksi. Valtionpalkinnon Bremer sai vuosina 1968 ja 1973, tiedonjulkistamispalkinnon 1976 ja journalistipalkinnon 1994.

Laterna Magica
Rauhankatu 7
00170 Helsinki
ma-pe 10-18, la 10-15

Valokuvagalleria Hippolyte
Midori Mitamura, Green on the Mountain
4.9.2005 saakka

Vielä on muutama päivä aikaa käydä katsomassa japanilaisen taiteilijan Midori Mitamuran valokuvainstallaatio galleria Hippolytessä. Mitamura käsittelee teoksissaan mm. muistoja ja aikaa. Mitamura on parhaillaan Suomessa vuoden pituisella taiteilijavierailulla.

Näyttely siirtyy Helsingistä Ouluun ja Turkuun:

17.09. - 23.10.2005 Pohjoinen Valokuvakeskus, Oulu
04.11. - 04.12.2005 Valokuvakeskus Peri, Turku

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18B
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Veijo Turunen, Hämeenlinnan seudulla oli revontulia, ks. kuvat.

Torstain Helsingin Sanomisssa oli Patti Smithin konserttiin ja Rikhardinkadun kirjaston yllätysrunonlausuntaan liittyvässä jutussa kuva, jossa Patti Smith pitelee käsissään oudon näköistä Polaroid-kameraa. Ks. kuva. Jutun mukaan Patti Smith oli kuvannut konserttia edeltävänä iltana Helsingissä, tiedotustilaisuudessakin hän oli ottanut kuvia.

 • kamera on Polaroid 250, ks. Polaroid Medium Format Cameras
 • käyttää samaa filmiä kuin Lomo SuperShooter, jalustakierre, menee kasaan, kunnon lasiobjektiivit, eBay-huutokaupoista voi saada muutamalla kymmenellä dollarilla (tässä mallissa voi käyttää muitakin kuin Polaroid-filmejä)

Ilkkakorhonen.com, uusimmat kuvat Islannin-risteily.

Tietokone.fi, Kuuden megapikselin pokkari kuvanvakaimella. Konica Minolta Dimage Z6. Syyskuun puolivälissä Suomessa myyntiin, 500 euroa.

Tietokone.fi, Safaya DVE-10. Kannettava digi-tv ja dvd-soitin matkalle. 10.2 tuumaa, 800 x 400, voi liittää digi- tai digivideokameran. Hinta 500 euroa.

MikroPC.net, Äänittävä kuvapankki ja FM-radio. Vosonic X'S Drive Pro VP3320 -kuvapankki. Hinta ilman kiintolevyä on 139 euroa.

Dpreview.com, Nikon Coolpix P1 & P2. Molemmissa malleissa sisäänrakennettuna Wi-Fi eli langaton tiedonsiirto. P1 kahdeksan megapikseliä ja P2 viisi megapikseliä. 3.5-kertainen zoom, 36 mm - 126 mm, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Syyskuun lopussa myyntiin, P1:n hinta on 429 euroa, P2:n hinta on 329 euroa. Näiden mallien Wi-Fi näyttää siirtävän tiedostoja vain Nikonin omaan Picture Projectiin (tilanne toivottavasti korjautuu).

 • ks. Suomen Nikon P1, P2

Dpreview.com, Nikon Coolpix S4. Kuusi megapikseliä, kymmenkertainen zoom, 38 mm - 380 mm, ei kuvanvakainta, 2.5 tuuman lcd-näyttö, kääntyvä objektiivi. Nikon sisäisten vakio-ohjelmien kamera varoittaa myös epäterävistä kvuista. AA-akut, sd-kortit. Syyskuun lopussa myyntiin, 399 euroa.

Dpreview.com, Nikon Coolpix L1. Kuusi megapikseliä, viisinkertainen zoom, 38 mm - 190 mm, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Kameran sisäinen ohjelma (yrittää) tarkentaa automaattisesti kasvoihin, punasilmäisyyden poisto sisäänrakennettu. Kuun lopussa myyntiin, 299 euroa.

Dpreview.com, Nikon Coolpix S3. Kuusi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, ohut malli, 2.5 tuuman lcd-näyttö, kolme väriä. Syyskuun lopussa myyntiin, 359 euroa.

Nikonimaging.com, Built-in Wireless LAN Support.

Nytimes.com, A Baby Step Toward Wi-Fi Photos. Nikonin Wi-Fi lähettää kuvat vain lähistöllä olevaan mikroon (jossa Nikonin ohjelmisto).

IR, Kodak prepares to ship wifi digicam. Kodakin langaton malli julkistettiin jo puoli vuotta sitten, kauppoihin tulo on viivästynyt. Kodak EasyShare-One tulee myyntiin lokakuussa. Ks. DCRP.

IR, Sony DSC-S40 -arvio. Suomen keskihinta on 196 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digicamreview.co.uk, Canon Digital IXUS 700 -arvio. Suomen keskihinta on 468 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

C|net, Sony Cyber Shot DSC-S40 -arvio.

Digital Outback Photo, With BetterLight Scanning Back. Skannaava digiperä käytössä.


01.09.2005

Kapan ja Aino-Kaarina Pajarin näyttely Galleria Harmoniassa Jyväskylässä
1.9. - 25.9.2005. Näyttely on Luovan valokuvauksen keskus ry:n järjestämä. ”Afrikan kosketuksia”

Sakari Mäkelän organisoiman kesäkuvakilpailuun osallistui 26 kuvaa. Ks. sakari.1g.fi/diginet9 ("Se vasta oli kesä!"). Juryn tulokset aivan lähiaikoina. Ja muistin virkitykseksi aikaisemmat kilpailut (kaikissa kuvissa nasevat juryjen kommentit):

Tero Wester kirjoittaa blogissaan Hetkiä elämässä (lintukuvausta, luontokuvausta, valokuvausta) 31.8.2005 Luontotupa.net -sivustosta.

(Uusinta 14.10.2004) Tommi Laurinsalo, PhoneScoping (kamerapuhelimeen liitetty kaukoputki). Nokia 6630 ja 7610.

ITviikko.fi, Halvat hinnat ruokkivat flash-myyntiä, loppuvuonna räjähtää. Samsungilla on markkinoista melkein 60%, hintoja lasketaan kilpailijoiden karkoittamiseksi.

Digitoday.fi, Epson lupaa vuosikymmenien värikirkkautta suurtulosteille. Syksyllä tulee myyntiin viisi uutta Stylus Pro -sarjan suurkokotulostinta.

(Foorumilta) Syksyn ensimmäiset revontulet, ks. kuva.

Elisa.net / Vaahtokylpy, Heli Rekulan töitä esillä Irlannissa. Syys- ja lokakuussa. Crawford Municipal Art Gallery. (Sivun lopussa).

Dpreview.com, Sony Cyber-shot DSC-W7 -arvio. Recommended. Suomen keskihinta on 374 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Konica Minolta Hong Kong, Dynax 5D (sivuilta löytyy mm. 3.52 MB pdf Owner's Manual).

The-digital-picture-com, Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM Lens -arvio.

Photo.net, Canon EF 70-300/4-5.6IS USM.

Photo.net, Canon EF 24-105mm f/4L IS USM.

Photo.net, Canon EOS 1D MkII N.

Betterlight.com, The Rest Of The Picture... Image Comparison of the Canon 1DS MK2 and Better Light Super6K-HS.

Digitalcamerainfo.com, Fujifilm FinePix Z1 -arvio.
"Consumers in search of an elegant-looking camera, who are fastidious enough to keep it clean, will get aesthetic charm with respectable imaging quality from the Z1". Suomen keskihinta on 389 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Reviews.designtechnica.com, Olympus Stylus 800 -arvio. Euroopassa Olympus mju 800 Digital. Suomen keskihinta on 419 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Nikonians.org, DOF & Hyperfocal Distance. Samalla kannattaa katsoa myös Nikonians.org Guides.

Dpreview.com, Pentax Optio S6. Kuusi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 19 mm ohut, 2.5 tuuman lcd-näyttö (näkyy auringonvalossakin). Lokakuussa myyntiin, $350.

Dpreview.com, Pentax Optio WPi. Kuusi megapikseliä, vedenpitävä (1.5 metrin syvyydessä 30 minuuttia). Lokakuussa myyntiin, $350.

Digitalcamerainfo.com, 31.8.2005, Leica Raises €23 Million in Fresh Capital.

Creativepro.com, Learn Photomontage from a Pro.

Dpnow.com, Spyder2PRO Studio, ilmainen päivitys aivan lähiaikoina. Päivityksen ansiosta onnistuu dataheittimen/-tykin/-projektorin kalibrointi.

 • Suomessa Fimeko myy Spyderin kalibrointituotteita erittäin kilpailukykyiseen hintaan

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

 

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset