Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
30.04.2005 

Lähetä vappukortti!

Hauskaa Vappua!
Vapputervehdyksiä voi lähettää digicamera.netin Kortit-osiosta.

Top Shot (Malminkartano, Hki) avaa myymälän laajennettuna ja uudistettuna maanantaina 2.5.2005. Seuraavat avajaistarjouset ovat voimassa netissä jo 30.4. alkaen.

 • Canon PowerShot G6 FI 597 e
 • Canon PowerShot S70 FI 477 e
 • HiTi 630PL sublimaatiotulostin 47 e
 • Ianiro Lilliput 3x300W kuumavalosarja 797 e
 • Konica Digital Revio KD-220 59 e
 • Konica Minolta Dimage Z10 FI 197 e
 • Konica Minolta Dimage A200 F 647 e
 • Konica Minolta Dimage 7D -runko FI 1.247 e
 • Konica Minolta Scan Elite 5400 II 697 e
 • Nikon D2x FI runko + vara-akku + SanDisk CF Ultra 1 Gt 4.837 e
 • Nikon Coolpix 8400 FI 747 e
 • Nikon Coolpix 8800 FI 857 e
 • Olympus µ[mju:] 410 Digital FI 197 e
 • SanDisk CompactFlash 128 Mt 12 e
 • SanDisk CompactFlash Ultra 1 Gt 87 e
 • Slik SDV-20 jalusta 19 e
 • Erä Sigman objektiiveja 99 e/kpl, esimerkiksi:
 • AF 28-105mm F3.8-5.6 ASP IF /Canon
 • AF 24-70mm F3.5-5.6 ASP HF /Canon
 • AF 28-200mm F3.5-5.6 ASP Macro /Minolta
 • AF 28-80mm F3.5-5.6 ASP Macro /Nikon
 • sekä Sigma AF 15-30 mm f/3.5-4.5 EX DG ASP Canon, Minolta & Nikon á 447 e

Sami Karjalainen on vaihteeksi kuvannut sammakoita. Samalla kannattaa katsastaa tekstit (Kuinka pitää hyvä esitys? ohjeita diaesitysten pitäjille. Maailma hukkuu kuviin mutta kuvista on pulaa. Lemmikki kuvaan - ohjeita lemmikkien valokuvaamiseen. Mikä kuvalle nimeksi? Seitsemän erilaista valokuvaajaa.)

Digitoday.fi, IDC: digikamerat eivät viekään valtikkaa.

Megapixel.net, Canon Rebel XT/EOS 350D -arvio. Käytettävyys 8.6. Kuvanlaatu 9.6.

Pcmag.com, Canon EOS Digital Rebel XT -arvio. Euroopassa Canon EOS 350D.

Luminous Landscape, Merge to HDR in Photoshop CS2. High Dynamic Range. Uudessa Photoshopissa voidaan automaattisesti yhdistää kuvia, jotka on otettu eri valotuksilla.

DCRP, Canon PowerShot SD400 Digital ELPH -arvio. Euroopassa Canon Digital Ixus 50. Suomen keskihinta on 377 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Flash! First test photos from the Nikon D70S! 34 kuvaa, otettu tuotantoversiolla.

IR, kymmenen viikon online-kurssi digikuvaajille, $365. Ehkä kuitenkin kannattaisi ensin tarkistaa Luova.fi:n tai Kameraseuran kurssitarjonta. Syksyllä alkavat sitten taas kansalais/työväenopistojen halvat kurssit.

Digital Outback Photo, Where are my Photoshop Actions? Milloin viimeksi otit varmistuksen makroistasi?

Photo-i.co.uk, SilverFast Ai now available with Canon scanners.

Digit.no, Norjassakin Canon EOS 20D:n akkukahva tuottaa ongelmia. Eikö jo olisi Euroopan ja Suomenkin Canonin aika kertoa ongelmasta ja ilmaisesta korjauksesta? Edelleen myydään viallista tuotetta, vanha varasto loppuun (?)

Ephotozine.com, Vosonic X’S-DRIVE PRO VP3320. 1 GB siirtyy viidessä minuutissa. 20 GB - 80 GB. Ei kuvien näyttöä, mp3, radio, äänen nauhoitus. Akut kestävät 11 tuntia, 20 GB:n malli maksaa £185, 274 euroa.

Ephotozine.com, Lastolite introduce Ezyview collapsible cube. Kannettavaa mikroa voi nyt käyttää sateellakin... (tai kirkkaassa auringonpaisteessa näkee jotain muutakin kuin heijastuksia).

Ephotozine.com, kolme vuotta sitten konkurssiin päätynyt Polaroid on myyty 426 miljoonasta dollarista..

 

29.04.2005 

Rajala Pro Shop:

 • Canon EOS 1D Mark II, hinta nyt 3.595,00 euroa
 • Canon EOS 20D + EF-S 17-85/4-5.6 IS USM, hinta nyt 1.995,00 euroa
 • toimitukset alkavat ensi viikolla, mutta varauksia otetaan jo nyt
 • tuotteet ovat Canon Oy:n maahantuomia Suomi-versioita

Taiteen lisensiaatti Petri Anttosen valokuvataiteen alaan kuuluva väitöskirja Ajan kosketus. Aikasarjavalokuva teoksina ja teoriana tarkastetaan Taideteollisessa korkeakoulussa tänään perjantaina 29.4.2005 kello 12.00 alkaen. Osoite on Hämeentie 135 C, Helsinki (Mediakeskus Lumeen Sampo-sali). Vastaväittäjänä toimii professori Hannu Vanhanen Tampereen yliopistosta.

Tutkimuksessaan Anttonen tarkastelee kuvaushetken ja valotusajan välistä suhdetta uudenlaisesta näkökulmasta. Tutkimuksen aineisto koostuu ns. aikasarjavalokuvista, jotka on kuvattu kameraan kiinnitettävän liukuvan sulkimen avulla. Yhden hetken sijasta Anttosen kehittämä kamera tallentaa useita perättäisiä hetkiä. Keskeisiksi muodostuvat liike ja ajan tuottama ennakoimattomuus. Aikasarjavalokuvat eivät vastaa havaintoa. Lue lisää Taideteollisen korkeakoulun www-sivuilta.

Televisiossa Nelosella huomenna lauantaina klo 11:30 - 12:00, Captured tv - skateboarding. "Jakso 4 - Teemana skeittikuvaus ja editointi. Anssi Paukkunen kertoo videokuvaamisesta ja Pasi Salminen valokuvaamisesta. Tommi Kortesniemi näyttää miten skeittileffoja leikataan."

Kuluttajalehtikin oli testannut numerossa 3/2005 digikameroita oikein urakalla, 25 eri mallia 300 - 450 euron digikompaktiluokassa. Missään ei mainita, ovatko varsinaiset testitulokset peräisin Kuluttajalehden eurooppalaisilta yhteistyökumppaneilta. Itse olen sitä mieltä, että näitä testejä ei ole Suomessa tehty. Kullekin mallille on annettu pisteitä välillä 1 - 5, kahdeksalle ominaisuudelle. Pisteitä ei kuitenkaan ole jostain syystä laskettu yhteen, kokonaisarvosana ilmaistaan vain pallukoilla. Tässä testissä huonoin kamera saa kolme pallukkaa (=tyydyttävä) ja paras kamera neljä pallukkaa (=hyvä). Oikeasti testin voittajamalli Olympus Camedia C-770 Ultra Zoom sai 33.5 pistettä, jumbosijan Pentax Optio SV:n pistesaalis oli vain 23.5 pistettä.

Digitoday.fi (oikein kaksi kertaa):

Adobe Photoshop CS2 tryout, 329.1 MB, olkaapa hyvä.

(via Linko) Michael Bach, Optical Illusions & Visual Phenoma

 • uusinta diginewseistä 29.9.2002, Checkershadow Illusion, ruudut A ja B ovat _täsmälleen_ samaa väriä (!) (kuka on valmis vedonlyöntiin?)

Canon 20D:n akkukahvan suunnittelu ei ole mennyt ihan nappiin, ks. esim. Tarmo Pekolan kokemukset.

Photo.net, Nikon D70s.

LetsGoDigital, Nikon launched special website for Nikkor lenses. Yli 35 miljoonaa valmistettua Nikkor-objektiivia.

DCRP, Canon PowerShot SD400 vs SD500. Euroopassa Canon Digital Ixus 50 vs. Canon Digital Ixus 700.

Photographyblog.com, Sanyo Xacti C4 -arvio. Digivideon ja neljän megapikselin still-kameran hybridi. 3*/5*. Hinta on $600.

Digitalkamera.de, Sigman kolme uutta superteleä.

Photography.about.com, Nikon D70 and Nikon SB-800 Autofocus Speedlight. (Toivottavasti popup-blockerit ovat päällä).

IR, Olympus C-7070 Wide Zoom -arviota päivitetty. Suomen keskihinta on 571 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digit.no, Lonely Planetin lehdistötiedote kahdesta uudesta valokuvauskirjasta.

Creativepro.com, Apple Reduces Prices on Cinema Displays.

 

28.04.2005 

Tässä on vähän aikaa oltu kolmen järjestelmädigin loukussa. Ostin Rajalan tarjouksesta Canon 20D:n. Ennestäänhän minun käytössäni on ollut Canon 1D, Armi on ottanut kuvia pääasiassa Canon 10D:llä. Laitoin Canon 10D -järjestelmädigin myyntiin huuto.nettiin. Toissakesäisen sulkimen vaihdon jälkeen kamerassa ei ole ollut kertaakaan minkäänlaista virhetilannetta.

Kultainen Kuukkeli 2004 Voittajat. Kyse on siis näistä suomalaisista blogeista, joukossa valokuvausta käsitteleviä ja sivuavia sivustoja.

Viime viikonlopun F1-kisasta kuvia, ks. teemu.net.

Nokialta: Nokia N70 kahden megan kamerakännykkä, ks. myös digitoday.fi. Nokia ja Zeiss ja dpreview.com.

Irfanview v. 3.97, edellisen version ilmestymisestä on kulunut puolisen vuotta. Uutta on tuki mm. Adobe DNG -formaatille. Muista imuroida myös pluginit. Vielä ei näkynyt suomikieliversiota. Irfanview ei tee muutoksia Windowsin rekisteriin, sen voi asentaa vaikkapa työkoneelle. Vahva ostosuositus (yksityiskäytössä ohjelma on ilmainen, ei-yksityiskäytöstä pitäisi maksaa 10 euron korvaus).

Lidlissä on tänään torstaina 28.4.2005 myynnissä Nytechin digikamera, 199 euroa. Kyse on Nytech ND-6360 -mallista, ks. suomenkielinen manuaali.

 • nytech.de (englanniksi), lisää
 • Lidlissä on käyttötavaroille 30 päivän palautusoikeus ja kolmen vuoden takuu
 • taitavat nämäkin loppua kesken, vaikka Lidlin myymät kameramallit eivät yleensäkään kuulu varsinaiseen parhaaseen a-luokkaan

Teknofokus.fi:n Hannu Määttänen kirjoitti Foorumille FD/EOS -adaptereista 21.4.2005:

 • Teknofokus tuo maahan näitä FD/EOS -adaptereita, mutta niiden saatavuus ei ole mitenkään hyvä. Adapterien jälleenmyyjänä toimii Tannerhuollot Oy, kuten täälläkin on todettu.
 • Tämä linssillinen sovite ei todellakaan paranna kuvan terävyyttä. Erityisesti valovoimaisia objektiiveja on syytä himmentää haluttaessa terävää lopputulosta. Parhaiten sovite toimii teleoptiikan kanssa.
 • Sovite ei myöskään välttämättä sovi mekaanisesti yhteen kaikkien objektiivien kanssa. Sovitteen vaihtaminen objektiivista toiseen ei ole mikään salamanopea operaatio, mikä on samoin syytä pitää mielessä. Tannerhuollot ja muuta käyttäjät osannevat parhaiten antaa näistä piirteistä ohjeita. Teknofokus ei N-leiriläisenä ole Canonin tuntija.
 • Muutamaan pitkään FD-sovitteisen arvoputkeen on Erkki Vikgren www.optifocus.fi vaihtanut EOS-bajonetin, mikä on joissakin tapauksissa kyseeseen tuleva vaihtoehto haluttaessa vanha teleputki digikäyttöön. Siistille muutostyölle kertyy hintaa useampi satalappunen, joten ihan jokaisen kakkulan kohdalla ei operaatio tule kyseeseen.
 • (27.4.2005) FD/EOS -sovitteita saapui erä, jonka vein kokonaan Tannerhuollot Oy:lle. Osa niistä menee varauksen tehneille, myytäväksikin jää.
 • (Teknofokuksen kanssa kannattaa mieluiten asioida kännykkänumeroon soittamalla, sähköposteihin ei yleensä ehditä kovin nopeasti vastaamaan, mutkikkaat asiat selviäisivät puhelimitse paljon helpommin)
 • bobatkins.com, Using Manual Focus Lenses on Canon EOS Bodies

Luksus-blogi, Production of the Lomo LC-A has ended.

Digital Outback Photo, Is Photoshop CS2 Worth It?

Dpreview.com, RAW storm in a teacup? Dave Coffin interviewed. Ennen viimeisintä Nikon-kohua (Adobe vs. Nikonin raw-tiedostomuodon salaus) muutkin valmistajat (Canon, Sony jne.) ovat kryptanneet ja kryptaavat edelleen raw-tiedostojaan. Canon ei kryptaa uudempia raw-tiedostoja (kuten siis viimeisimmän kohun aiheuttanut Nikon). Dave Coffin purkaa tämän kryptauksen, aikaa voi kulua kuukausiakin.

Dcviews.com, Canon Digital Rebel XT -arvio. Euroopassa Canon EOS 350D.

IR, Olympus Stylus 500 -arvio. Euroopassa mju 500 Digital. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, f/3.1 - f/5.2, 2.5 tuuman lcd-näyttö (auringonvalossa hyvä, hämärässä vaikea ottaa kuvaa), tavallista etsintä ei ollenkaan, säänkestävä, xD-kortit. Suomen keskihinta on 340 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Beautiful-landscape.com, Alan Briotin kirjoituksia, kuvia yms. cd-levyillä. Kuuluu sarjaan vastinetta rahoille. Alle 80 euroa.

Digitalcamerareview.com, Canon Powershot A520 -arvio. Suomen keskihinta on 282 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pcmag.com, Panasonic Lumix DMC-FZ5 -arvio. Top Shot (Hki, Malminkartano) hyllyssä Suomi-versio (Suomen maahantuojan kautta, suomalaiset manuaalit) 497 euroa.

Pmai.org, 52% USA:n kuvista tulostetaan kotona. Tänä vuonna USA:ssa arvioidaan printattavan 7.7 miljardia valokuvaa.

 • (Miltä otsikko kuulosti näin päin käännettynä?)

 

27.04.2005 

45 minuuttia, MTV3 klo 20: Ohjelmassa mm. Heli Rekula lähikuvassa.

Sakari Mäkelän järjestämään digicamera.netin huhtikuun kilpailuun lähetettiin 58 kuvaa (tai 59: yksi lähetetty kuva ei tullut perille väärän tiedostomuodon vuoksi). Aiheena oli 'Muoto'. Joskus vapun jälkeen raati sitten palailee asiaan. Kilpailukuvia voi ihailla osoitteessa sakari.1g.fi/diginet7/

Suomeenkin on saatu ensimmäiset Photoshop CS2:n päivitykset (Mac). Foorumille kirjoittanut (lumitykki.net) oli tilannut päivityksen Tampereelle suoraan Adobelta. Paketti oli tullut Englannista (UK), kokonaishinta oli 215.94 euroa (CS2 169 euroa, alv 22% 38.94 euroa, rahti 8 euroa).

 • SmartIT:n verkkokauppa näyttää Photoshop CS2:n myyntiintulopäiväksi 5.5.2005, joissain muissa liikkeissä on näkynyt 10.5.2005
 • Mistähän tuon päivityksen hankkisi? Viimeksi tilasin verkkokauppa.comista.

Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin ennakkotehtävien viimeinen palautuspäivä oli 15.4.2005. Valintakursseille 23. - 26.5.2005 kutsutaan hakeneista enintään viisinkertainen määrä opiskelijapaikkoihin nähden. Viestinnän koulutusohjelma, Valokuvaus, Ennakkotehtävät. Miten selviytyisit itse?

Helsingin Sanomat, Kuuluisa suudelmakuva toi sankarittarelleen 155 000 euroa. Ks. myös esim. Usatoday.com. Robert Doisneaun ottama valokuva paljastui lavastetuksi vasta 1990-luvun alussa, kun väärä pari väitti olevansa kuvan kohteena ja halusi osansa myyntituloista. Myyntisumma lienee korkein mitä on maksettu 1900-luvun valokuvasta. Sveitsiläinen keräilijä joutuu maksamaan vielä veroja yms. $38.500 eli 29.687 euroa.

Tietokone nro 5/2005.

 • pikakokeet, Epson P-200, Terävä kuva-albumi, 590 euroa. Epsonilla voi kuunnella musiikkia ja katsella videoita, mutta pääpaino on valokuvissa. Näytössä on kokoa 3.8 tuumaa ja pikseleitä on 640 x 480. Kuvatiedostot siirtyvät joko USB 2.0 -väylän kautta tai sitten käyttäen sisäistä kortinlukijaa (cf/sd/mmc). Suoratulostus onnistuu, kuulokkeille on oma pistoke, samoin av-liitännälle. Valikkokieleksi ei voi valita suomea, kopioitavien tiedostojen nimissä ei saa olla erikoismerkkejä (ei ääkkösiäkään). Tuetut tiedostot ovat jpg:t sekä Canonin, Nikonin ja Esponin raw-muodot. Jpg:llä on kokorajoitus 8.9 megapikseliä (tähänhän tuli firmware-päivitys, lehteen ei ole tainnut ehtiä tieto päivityksestä). Videotiedostot voivat olla joko mov, motion jpeg tai mpeg4, äänitiedostojen tyyppejä ovat mp3 ja aac. Akkukestoksi luvataan 3.5 tuntia. Epson P-200 ei mahdu aivan taskuun, vaikka pieni onkin. "Erinomaisella näytöllä ja 40 gigatavun kiintolevyllä varustettu mediatoistin erityisesti valokuvien katseluun".

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (26.4.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastosta Vapaa-aika / Harrastus / Valokuvaus tai Videolaitteet ja -kamerat. Tai Elektroniikka / ATK / Oheislaitteet ja tarvikkeet). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...). Lukuaikaa Keltaiseen Pörssiin ostetaan 24 h kerrallaan, maksaa vähän yli 2 euroa. Maksun jälkeen näkee myytävien tuotteiden hinnat.

 • Canon 2700, myös APS, 100 e, Vaasa (20.4.)
 • Canon Powershot A75, akut hajonneet sisälle, varaosiksi, 65 e, Alajärvi (24.4.)
 • Canon Powershot A80, 200 e, Lohja (23.4.)
 • Canon A95, 512 MB, 300 e, Vantaa (25.4.)
 • Canon Powershot A200, 80 e, Vantaa (25.4.)
 • Canon Powershot A520, 256 MB, 350 e, Tampere (25.4.)
 • Canon EF 17-40 F/4L, 599 e, Hki (21.4.)
 • Canon EF 85 mm/1.2L, 1.200 e, Espoo (26.4.)
 • Canon EF 200 mm 2.8 L, 500 e, Espoo (26.4.)
 • Canon EOS 5 & VG, EF 28-105 USM & VVS, Speedlite 420EZ, linssi MF 18-28, peilitele 500 mm, vesitiivis Rimowa Ultralight-laukku, 950 e, Hki (22.4.)
 • Canon 10D, akkukahva, 890 e, Evijärvi (24.4.)
 • Canon EOS 10D, 949 e, Hki (21.4.)
 • Canon 10D, 850 e, Tampere (24.4.)
 • Canon Ixus V, 100 e, Varkaus (24.4.)
 • Canon Digital Ixus, V2, 120 e, Lohja (23.4.)
 • Canon Ixus 400, 220 e, Hki (25.4.)
 • Canon Ixus 400, 230 e, Pori (22.4.)
 • Canon Powershot S50, 240 e, Lohja (23.4.)
 • Canon S50, 269 e, Turku (21.4.)
 • Canon Selphy CP 400, 20 kuvan tul.pakkaus, 90 e, Salo (21.4.)
 • Canon Speedlite EX 380, 145 e, Jyväskylä (22.4.)
 • Casio QV 4000, 190 e, Vihti (22.4.)
 • Diakopiolaite Panagor, Pentax-bajonettisovite, 50 e, Espoo (21.4.)
 • Epson Stylus R800, mustesuihku, 379 e, Tampere (22.4.)
 • Fujifilm 6800, 100 e, Hki (22.4.)
 • HP 735, 100 e, Lohja (23.4.)
 • HP 935, 130 e, Haukipudas (24.4.)
 • Konica Minolta A200, 620 e, Hki (22.4.)
 • Mamiya RZ 67 Professional, obj. Mamiya-Sekor C 1:3,8 F 90 mm, 120 rullafilmiperä, vastavalosuoja, moottoriviritin, 850 e, Tampere (24.4.)
 • Mamiya RZ 67 PROF, runko + 3 obj. 50/4.5, 110/2.8, 180/4.5C, 120 kas., Winder, prisma/kuiluets., polkas., loitto, v.suojat, lankal., alum.lauk., 1.475 e, Jyväskylä (22.4.)
 • Manfrotto, malli 058 + kuulapolvi, 140 e, Kirkkonummi (26.4.)
 • Minolta Dimage 7i, 380 e, Hki (22.4.)
 • Nikkor AF 70-300, Nikon AF 70-300/4-5.6G. 160 e, Hki (25.4.)
 • Nikkor AF 80-200/2.8, 650 e, Hki (26.4.)
 • Nikon Coolpix 775, 55 e, Valkeakoski (26.4.)
 • Nikon Coolplix 2500, 200 MB, 120 e, Hki (24.4.)
 • Nikon Coolpix 8700, 256 MB, 750 e, Hanko (21.4.)
 • Nikon D100, paristokahva, Sigma 18-55/3.5-5.6, 512 MB, 800 e, Kerimäki (25.4.)
 • Nikon SB-15 salama, 79 e, Turku (21.4.)
 • Nikon SB-50DX salama, 180 e, Uusikaupunki (21.4.)
 • Olympus C 310, 160 e, Tampere (25.4.)
 • Olympus E-10, huollettu (251 e), 512 MB, 350 e, Järvenpää (20.4.)
 • Olympus E-20P, 500 e, Kittilä (22.4.)
 • Olympus FL-40 salama, 150 e, Järvenpää (20.4.)
 • Pentax 645 PRO, kinotyylinen prismatähtäin, 45 mm f2.8, 75 mm f2.8 mm, 150 mm f3.5., 1.350 e, Hki (22.4.)
 • Sigma EX 15mm F2.8 fisheye, Canoniin, 450 e, Tampere (25.4.)
 • Sigma EF 105 MM/2.8 Macro EX, Canoniin, 250 e, Tampere (25.4.)
 • Sony Cyber-shot DSC P5, 150 e, Lohja (23.4.)
 • Sony Cybershot DSC-P8, 210 e, Tampere (24.4.)
 • Sony DSC-F505, 220 e, Oulu (22.4.)
 • Sony DSC-F828, 512 MB, 700 e, Hki (25.4.)
 • Sony DSC-P1, 100 e, Hki (24.4.)
 • Sony DSC-T3, 256 MB, 370 e, Kuopio (22.4.)
 • Sony DSC-U20, 110 e, Ikaalinen (22.4.)
 • Sony DSC-U30, 130 e, Kuopio (24.4.)
 • Tamron SP 3.5/17, 230 e, Tampere (22.4.)

Photoshopnews.com, Camera Raw 3, Photoshop CS2 & Bridge.

Dpreview.com, Nikon Coolpix 7900 -arvio. Seitsemän megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38 mm - 114 mm, 14 MB sisäinen muisti, pienikokoinen, paljon kuvausohjelmia (punasilmäisyyden poisto ohjelmallisesti jo kamerassa, face-priority AF jne.). Recommended. Suomen keskihinta on 492 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitaldog.net, kaikenlaista värinhallinnasta, kalibroinnista yms., pdf-tiedostoja.

Ken Rockwell, Nkon D50 -arvio. Esituotantomalli ollut kokeiltavana, myyntiinhän Nikon D50 tulee kesäkuussa.

Photo-i-co.uk, Konica Minolta Dimage Scan Elite 5400 II -skannerin arvio on nyt valmis. Kysehän on filmiskannerista, jonka hinta on melko korkea $599 eli 879 euroa.

Luminous Landscape, Doug Brown, Adventures with Panoramas.

Fotosidan.se, Möt en Lensbaby.

Digitalkamera.de, Metz-salamat ja Canon EOS 350D.

Dpreview.com, Ricoh Caplio GX8. Ks. myös LetsGoDigital.

Mark Sullivan, Nikon D1X External Trigger Timing.

Gizdomo, IDF 2005 Wireless USB Demo. Langaton USB odottaa nurkan takana, siirtonopeudet USB 2.0 -luokkaa.

 

26.04.2005 

Monella paikkakunnalla on valiteltu kameraseuratoiminnan kuihtumista. Taitaa olla osaltaan kyse kuitenkin kamerakerhojen vetäjien aktiivisuudesta. Internet ei korvaa ikinä henkilökohtaista kontaktia, jossa pääsee vuorovaikutukseen aivan eri tavoin kuin foorumien ja sähköpostien välityksellä. Seurat järjestävät koulutusta, kutsuvat paikalle ammattikuvaajia kertomaan työstään, kuvia arvioidaan kerhoilloissa jne. jne. Kuvaukseen tulee potkua aivan uudella tavalla. Miten ylipäätään voisi ilman palautetta ja kouluttautumista kehittyä kuvausharrastuksessa?

Eiliseen Foorumin kyselyyn oli vastannut yhden päivän aikana 110 foorumilaista. Omia viestejään, kokemuksiaan ja mielipiteitään kamerakerhoista voi kyselyn perään kirjoittaa (aivan kuten mihin tahansa muuhunkin Foorumin viestiin).

 • kameraseuran/kerhon jäseniä 30% (33 kpl )
 • aikoi liittyä 8% (9 kpl)
 • ei kuulunuti 61% (68 kpl)

Patricia Seppälän säätiö palkitsi Seppo Savesin 14.000 euron kuvajournalistipalkinnolla. Lisäksi Savekselle lahjoitettiin vanha Leica-kamera. Palkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa, jatkossa se annetaan joka toinen vuosi. Ks. Helsingin Sanomat.

"Sunnuntaina 24.4.2005 löytyi Porkkalanniemen kärjen metsästä AF Nikkor kiinteä laajakulmaputki".

 • jos joku tunnistaa itsensä kadottajaksi tämän perusteella, niin välitän yhteystiedot löytäjälle

Eilen Iltasanomissa sivulla 17 oli juttu "Nettihuijari myi kameroita asianajajien osoitteen avulla". Nyt sivut on suljettu. Tästähän oli diginewseissä _jo_ 4.3.2005.

Eilinen Iltasanomat s. 9 "Valokuvataiteilija kadotti teoksia Mannerheimintielle". Tamperelainen valokuvaaja ja vapaa toimittaja Jari Arffman hävitti toissa lauantaina noin 50 m/v-kuvaa sisältävän portfolionsa Helsingin Mannerheimintielle. "Olin edellisenä iltana juhlissa ja jatkoin iloista juhlintaa lauantaina". (onko tämä ns. huumoriuutinen?). Eikö J.A. ole muistanut verkkogalleriansa urlia, kun jutun viimeinen virke menee näin "Verkkogalleriani löytää tietokoneen hakukoneella". Verkkogalleria.

 • pitäisiköhän ruveta ostamaan Iltasanomat joka päivä?

Photoxels.com, haastateltavana USA:n Olympuksen edustaja.

Photograpyblog.com, Konica Minolta Dimage Z5 -arvio. 4.5*/5*.

LetsGoDigital, Olympus Camedia X-600. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, kahden tuuman lcd-näyttö, xD-kortit, sisäistä muistia on 14 MB. Luottokorttikokoinen kamera, myyntiin toukokuussa 2005.

Fotosidan.se, raportti viime viikonlopun Ruotsin fotomessuilta.

Digitalcamerainfo.com, Fujifilm FinePix F10 -arvio.

Dcviews.com, Tipa awards 2005.

LetsGoDigital, HP Photosmart M517. Ks. myös dcviews.com.

Pocket-lint.co.uk, Epson F-3200 -skanneri arvio. Hinta on £549, 807 euroa. Ominaisuuksiin nähden liian kallis.

Creativepro.com, Forgent Sues Microsoft Over JPEG Patent. USA:n lainsäädäntö (ja patenttilait ovat hiukan "erikoisia").

Digital Outback Photo, Nik Sharpener Pro 2.0 (lehdistötiedote, pdf). Inkjet Edition $169.95, Complete Edition $329.95.

Photograpyblog.com, PFS Image Darkroom v1.71 Released. Kyse on Canon-kameroiden raw-konvertteriohjelmasta. Nyt hinta on $39, toukokuun 10. hinta nousee $59:iin.

 

25.04.2005 

Viikon 17 kuva: Puisto.

Laitoin Foorumin puolelle pitkästä aikaa kyselyn. Aiheena on mahdollinen kuuluminen kameraseuraan/kamerakerhoon.

Warthog.fi: seuraava tietopläjäys lähentelee jo jonkinmoista ennätystä.
Katso ja ihmettele, Digikameroiden lisäkkeet, niiden kiinnitys digikompaktiin, erikoisadapterien näpertelyohjeita ja kääntörenkaan käyttö makrokuvauksessa. 26.4.2005 klo 7:14: suosion kasvun myötä warthogin sivujen liikenteen rajat ovat taas ylittyneet ja sivut sulkeutuivat eilen iltapäivällä. Viimeksihän warthog päivitti rajan moninkertaiseksi ja oli varma, että nyt riittävät liikennemäärät. Toisin kuitenkin kävi. Int2000 katkaisee aina armotta kaiken liikenteen, jos rajat ylittyvät. (Sen saa minkä maksaa, vrt. oma palveluntarjoajani Nebula... Nämä halvemmat hosting-palvelujen tarjoajat - siis Int2000 - sopivat hyvin sellaisille sivuistoille, joilla ei ole paljon liikennettä. Pieni vinkki warthogillekin... Olettaisin, että warthogin sivut toimivat jälleen ihan pian.).
26.4.2005 klo 9:40:
(Warthogin viesti) Sivuille on nyt tehty vastaavia tilanteita varten apusivu "Warthog.fi sivuston tila".
26.4.2005 klo 16:00: Sivut toimivat taas.

 • jokaisen kompaktidigin omistajan on syytä lukea artikkeli, siinä käsitellään laajakulma- ja telelisäkkeitä, makrolisäkkeitä, digiscopingia ym.
 • diy-henkilölle kierreadapterin yksityiskohtaiset teko-ohjeet (diy=do-it-yourself)
 • eilen vietettiin kv. neulanreikäkamerapäivää

Hyvinkään Kameraseura järjestää seitsemännen kerran kaikille avoimen valokuvauskilpailun, Fotopyrähdyksen (pdf-tiedosto), Hyvinkäällä keskiviikkona, helatorstain aattona, 4.5.2005. Kilpailussa on kaksi sarjaa: kinofilmi- ja digisarja (resoluutiosuositus on vähintään 2 milj. pikseliä).

 • kilpailuun voi osallistua 1-3 hengen joukkueena
 • kilpailu alkaa klo 18.00 Kirjaston aukiolla, Hitsaajapatsaan edustalta
 • lähtöpaikalla annetut kuusi aihetta kuvataan annetussa järjestyksessä 1 kuva/aihe
 • kuvattu filmirulla tai muistikortti (josta kilpailumateriaali kopioidaan, kortin saa heti takaisin) palautetaan klo 21.00 mennessä lähtöpaikan tomitsijalle
 • osallistumismaksu 20 euroa maksetaan kilpailun lähtöpaikalla klo 17.30 alkaen (maksu sisältää kinofilmin, filmin kehityksen, digisarjassa
  kuvien siirron muistikortilta, kuvien valmistuksen ja postituksen)

Kolme parasta joukkuetta kummassakin sarjassa palkitaan. Parhaista kuvista kootaan kootaan näyttely, joka on esillä Hyvinkään kirjaston aulassa 31.5.-18.6.2005 arkisin klo 11-19.

Lidlissä on torstaina 28.4.2005 myynnissä Nytechin digikamera, 199 euroa. Kyse on Nytech ND-6360 -mallista, ks. suomenkielinen manuaali.

 • nytech.de (englanniksi), lisää
 • Lidlissä on käyttötavaroille 30 päivän palautusoikeus ja kolmen vuoden takuu
 • taitavat nämäkin loppua kesken, vaikka Lidlin myymät kameramallit eivät yleensäkään kuulu varsinaiseen parhaaseen a-luokkaan

Dpreview.com, Samsung Digimax Pro 815. Kiinassa fotomessuilla on ollut ensiesittely. 28 mm - 420 mm, 3.5 tuuman lcd-näyttö, salamakenkä, elektroninen etsin. Nimestä päätellen kyse voisi olla kahdeksan megapikselin digistä. Ks. myös LetsGoDigital.

Nikondigital.org, Survival Guide to the Nikon D2X.

Macworld.com, Olympus Evolt E-300.

DCRP, Olympus C-5500 Sport Zoom -arvio.

Macworld.com, Analysis: Considering Adobe's future.

Earthboundlight.com, Behind the Unsharp Mask: The Secret World of Sharpening.

 • samalla kannattaa katsastaa arkistosta löytyvät yli 200 muuta hyödyllistä ohjetta

Photographyblog.com, Gordon McKinneyn sivuilla on muutama hyödyllinen Cheat Sheet (lunttilaput voi printata pieneen kokoon ja vaikka laminoida muovikalvolla).

Dcviews.com, Vivitarilta kahdeksan megapikselin (!) pikkudigi, VIVICAM 8300s (pdf). Hinta on $599.95, myynnissä vuoden toisella neljänneksellä.

 

24.04.2005 

USA:n Abode on tarjonnut Canonin digikameroiden ostajille mahdollisuuden päivittää Photoshop Elements täyteen Photoshop CS -versioon, $299. Muutama päivä sitten tarjous vaihtui Photoshop CS2 -versioksi. Äsken kokeillessani Canon 20D:n mukana tullutta Elements 2:n sarjanumeroa tuli viesti: "Error! This is not a valid serial number for this purchase". Tarjousta voivat käyttää vain USA:ssa tai Kanadassa asuvat.

 • nähtävästi pitäisi olla Photoshop Elements 3 tai sitten Adoben sivut toimivat virheellisesti
 • USA:ssa ensimmäiset suoraan Adobelta tilatut Photoshop CS2 -ohjelmat on jo toimitettu asiakkaille

Suomi24 keskustelu, 18.4.2005 Ylen talousuutisissa käsiteltiin valokuvauksen murrosta. Eirin saneeraus mainittiin, samassa yhteydessä mainittiin toisen suuren suomalaisen kuvapalvelun aloittavan YT-neuvottelut. Tämän toisen firman nimeä ei kerrottu.

Etelä-Suomen kerrostalokyttääjät ry, Kyttäyskuvaaminen on vaikeaa mutta palkitsevaa.

Luminous Landscape, Reichmann siteraa Jeff Schewen kirjoitusta Nikonin päätöksestä (yrittää) kryptata Nikon D2X:n raw-tiedostoja (24.4.2005).

 • uusi sivusto avoimen raw-formaatin asialla, openraw.org

Steve Sanders on täydentänyt Canon EOS 350D -arviotaan. (First Look -> Full review).

Bookshelves, Nikonians.org. Yli 300 valokuvaukseen liittyvää kirjaa, 22 eri luokkaa, linkit Amazoniin.

c|net, Professional cameras, made for amateurs. Canon EOS 350D ja Nikon D70s.

 

23.04.2005 

Eilen törmäsin työpaikalla Jukka Pääkköseen, jolla roikkui kaulasta moottoriperällä varustettu Nikon F3. Hän oli ostanut sen reilusti alle 200 euron. Jukan kuvia voi katsella osoitteessa diagonaali.net. Suurin osa kuvista on otettu filmikameralla. Vuoden 1981 Puola-kuvat ja Helsinkiläisiä nyt -näyttelyn kuvat ovat ainoita, jotka ovat yli vuoden vanhoja.

Itviikko.fi, Ohjelmoija mursi Nikonin kameran suojakoodin.

Itviikko.fi, Yahoo tarjoaa rajoittamattoman tilan valokuville.

------------------------Kuva 2005 -raportin alku--------------------------------------

Helsingin Katajanokan Wanhassa Satamassa Kuva 2005 -messut jatkuvat vielä tänään. Kyse ei ole mistään megatapahtumasta, kaikki osastot ehtii hyvin käydä läpi muutamassa tunnissa. Eilen perjantaina olisi ollut paljon kuunneltavaa seminaareissa yms. Missään sanomalehdessä en ole huomannut tapahtumaa mainostettavan, ei ole ollut Helsingin Sanomissa mainosta eikä edes mainintaakaan (tämänpäiväinen HS:n Minne Mennä -palsta mainitsee kyllä pienoismallimessut ja Katajanokka-päivän, mutta ei Kuva 2005 -messuja). Toivottavasti Wanhan Sataman messut jatkavat vielä. Marraskuussahan on sitten Helsingin Messukeskuksessa Digiexpo.

 • tänään lauantaina messut ovat avoinna klo 10.30 - 16.30 (viimeinen päivä)
 • lauantain seminaariohjelma

Canon 20D:n tarjoushinta Rajalalla on 1.299 euroa. Kyse on Suomi-versiosta, ja tuskin mistään saa mallia halvemmalla. Ostin itselleni Canon 20D:n. 256 MB:n muistikortti tulee ilmaiseksi, jos rekisteröityy Canonin kuvapalveluun. Rajala on näyttävästi esillä Wanhassa Satamassa. Rajalan osastolla erityisesti Tamracin reput ja laukut ovat nyt edullisia.

 • 20D:n ja 350D:n ostajille on vielä ns. cashback-tarjous (etuseteleitä, joilla saa alennusta Canonin tuotteista)
 • Rajalan banneria klikkaamalla näkee kaikki tarjoukset

Maitolaituri.tv:n Jukka Vainikainen esittelee erilaisia jalustoja Kuva 2005 -messuilla, hiilikuidullisia ja ilman hiilikuitua. Huomion arvoinen tuote on ilman muuta op/techin kamerahihnat. Miksi kärsiä huonon hihnan aiheuttamasta päänsärystä tai kivistävistä hartioista, kun alle kahdenkymmenen euron sijoituksella voi näistä ongelmista päästä eroon. Varsinkin Armi on jaksanut ihastella op/techin hihnan mukavuutta suhteessa Canonin perushihnaan. Nyt hän löysi messuilta entistäkin paremman mallin. Ostopäätöstä ei tarvinnut kauan miettiä. Hihna kun oli entistä kapeampi ja silti mukavampi sekä kaiken lisäksi tyylikkäämpi (musta ja ilman tekstejä).

Digitarvike.fi on myös esillä messuilla. La Crosse -laturi maksaa messuilla 49 euroa (!). Canonin erilaiset tarvikeakut olivat myynnissä keskimäärin kolmasosan alennuksella. Monenlaisia salamaheijastimia oli tarjolla. Digitarvike myy myös objektiiveja yms. , vaikka hinnastoa ei vielä ole www-sivuilla. iPod hernepusseista pienempi maksoi 12 euroa ja isompi 15 euroa.

Docendo.fi, Ilkka Jaakolan kirja Digikuvaaja luonnossa on matkan varrella muuttanut muotoaan. Nyt kyse on paljon muustakin kuin kuivasta oppikirjasta, kirjassa kerrotaan kuvauksien taustoista, siinä on tarinoita pihapiiristä päiväntasaajalle. Tätä kirjaa voi pyytää selailtavaksi, pitäisi ilmestyä toukokuussa tai aivan kesäkuun alussa. Katrin Eismannilta ja Scott Kelbyltä on tulossa aivan lähiaikoina suomennetut kirjat. Michael Freemanin Digikuvaajan valonhallinta ilmestyy sitten syksyllä.
Messutarjouksia. Allaolevat tarjoukset ovat kuulemma vielä viikon voimassa. (Tässä vain osa tarjouksista...).

 • Henkilökuvaus digikameralla: 29.90 euroa (49 euroa)
 • Mainoskuvaus digikameralla: 38 euroa (48 euroa)
 • Valokuvien korjaus & viimeistely: 29 euroa (58 euroa)
 • Digifotokoulu + Kamera-lehti 3-4: 25 euroa (41.60 euroa)
 • Photoshop CS (suomeksi, McClelland) 39 euroa (69 euroa)

PrePress Centerin osastolla oli esillä Eizon CG22 lcd-näyttö, Adobe RGB gamut. Hinta oli 4.700 euroa (alv 0%), näitä oli kuulemma käynyt Suomessa kaupaksi kaksi kappaletta. Michael Freemanin seminaari oli menestys, yli 60 maksavaa osallistujaa.

Cmykit.fi, olivat myyneet loppuun 45 euron hintaiset crt-näytön suojukset (ns. lipat). Lauantaina pitäisi olla taas saatavilla, käyn silloin hakemassa. (Vaikka kyse onkin crt-näytöistä, niin ihan hyvin ne sai viritettyä mukana tulevilla tarroilla 20-tuumaiseen littunäyttöömme.

Luova.fi esitteli työpajojaan. Myytäviä kirjojakin oli esillä. Kahteen työpajaan ilmoittauduttiin sinä aikana, kun Armin kanssa katsoimme kirjoa. Oman t-paidankin olisi voinut ostaa messuhintaan 18 euroa (23 euroa). Tarjouksessa oli muutama kirja:

 • Jussi Aalto: Kohteena ihminen 18 euroa (23 euroa) (tämä kirja ei sitten vanhene koskaan...)
 • Peter Lindberg: 10 Women 14 euroa (18 euroa)
 • Albert Watson: Photographs 34 euroa (39 euroa)

Bookplus.fi (tai Dataclub) myi Digikuvaajan Niksikirjaa 25 eurolla (44 euroa). Kaikista kirjoista sai 20%:n alennuksen, ostaja sai kaupan päälle vielä National Geographics -lehden.

Komi.fi esitteli Mamiya-kameroita ja digiperää (sinarback). Ostettavana oli Photoflex Litedome XS, käsisalaman tasovaloteltta, 50 euroa. Kiinnitysadapterit 37 euroa. Tätä olisi tarkoitus käyttää irrallaan kamerasta, mutta voihan Litedomea pitää toisessa kädessä ja kameraa toisessa kädessä, salaman ja kameran välissä johto. Ostolistallani.

Fotoyks.fi myi Sandiskin muistikortteja kohtuuhintaan. Ultra II 256 MB 29 euroa, Ultra II 512 MB 58 euroa, Ultra II 1.0 GB 95 euroa, Ultra II 2.0 GB 209 euroa, Ultra III 1.0 GB 114 euroa, Ultra III 2.0 GB 224 euroa. PhotoRescue Pro -ohjelma tulee nykyään vain Ultra III:n mukana.

Suomen Luonnonvalokuvaajat (luontokuva.org) on näkyvästi esillä messuilla. Edellisten vuosien Vuoden Luontokuva -kirjoja saa 15 eurolla (vuodet alkavat 19:llä). 2000-luvun Vuoden Luontokuva -kirjoista pitää maksaa 50 euroa. Jäseneksi liittyminen on tehty helpoksi (taidanpa liittyä tänään...).

Uutta Nikon D2X -järjestelmädigiäkin pääsevät halukkaat hypistelemään...

------------------------Kuva 2005 -raportin loppu--------------------------------------

Helsingin Sanomat C7, Netanttila.com:in puolen sivun mainos, Canonin digejä. Canon EOS 300D 18-55 KIT, 699.90 euroa, Suomi-versio. (Kannattaa muistaa, että tämän mallin valmistus on lopetettu. Vaikka hinta on halpa, niin itse en ostaisi ns. vanhaa tekniikkaa...). Netanttila.com:in www-sivuilla hinta oli vielä 735 euroa (klo 9:49).

Dpreview.com, Canon PowerShot S2 IS. Viisi megapikseliä, 12-kertainen zoom, kuvanvakaaja. Isompi lcd-näyttö (1.8 tuumaa), ääni stereona, videota kuvatessa voi samalla ottaa myös still-kuvia. Cf-kortit ovat vaihtuneet sd-korteiksi, AA-akut. Kesäkuussa myyntiin, hinta on $499.99. Ks. myös Rob Galbraith, IR ja LetsGoDigital. Virallinen listahinta Euroopassa on 550 euroa.

Digicamreview.co.uk, Konica Minolta Dimage Z5 -arvio. Suomen keskihinta on 454 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Rob Galbraith, Nikon issues statement on WB storage method used in D2X NEFs. Mutta eipä tule minkäänlaista oikeaa vastausta, miksi osaa tiedoista on yritetty salata. Ks. myös dpreview.com, Nikon respond to RAW WB concerns. IR. c|net (vähän enemmän asiasta).

Computer-darkroom.com, Photoshop CS2 Activation. Nyt myös Mac-käyttäjillä pakollinen tuoteaktivointi. Photoshopin voi asentaa maksimissaan kahteen koneeseen. Vaikka ehtojen mukaan samanaikainen käyttö on kielletty, niin systeemi ei tätä estä. Kolmanteen koneeseen ei Photoshopin asentaminen enää onnistu. Jos Photoshopin esim. myy, niin silloin pitää käyttää aktivoinnin siirtoa (Transfer Activation). Tämä toimii hyvin (automaattisesti) uudessa PS CS2:ssa.

Auspiciousdragon.net, The Phase One P25 medium format digital back.

Luminous Landscape, Reichmann on aloittanut perehtymisen värinhallinnan kiehtovaan maailmaan. Ensimmäisen artikkelin nimi on How to Create Colour Test Charts. Jatkoa seuraa lähiviikkoina.

Digit.no, numerotietoja Norjan kameramyynnistä. Vuonna 2000 Norjan kameramyynti oli 800 miljoonaa kruunua, vuonna 2004 luku oli 1.5 miljardia kruunua. Kertakäyttökameroita myytiin 45 miljoonalla kruunulla. Tänä vuonna otetaan miljardi kuvaa.

 

22.04.2005 

Rajala Pro Shopin Kuva 2005 -messujen tarjoukset saa selville banneria klikkaamalla.

Top Shot (Malminkartano, Hki), Nikon D70 + Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 nyt uuteen hintaan 997 euroa.

(Muistutus! Viimeinen jättöpäivän on tänään) Sakari Mäkelän järjestämän digicamera.netin huhtikuun kilpailun aiheena on 'Muoto'. Tiedostokoko saa maksimissaan olla 600 kB, yksi kuva per osallistuja. Kuvat lähetetään email-osoitteeseen kuvakisa(miukumauku/at)kolumbus.fi. Lähetettävä kuvatiedosto kannattaa nimetä järkevästi. Kuvan pitempi sivu olisi hyvä olla 600 pikseliä leveä, tämän pituiseksi se joka tapauksessa skaalataan kilpailugalleriassa.

Jussi Vakkala, kuvia Kiinasta ja Italiasta. Ei kannata pelästyä lintukuvia, alun tekstilinkeistä pääse toisenlaisiinkin kuviin.

Sami Puola (saNppa), Valokuvaus-sivut.

Erityisesti Olympus E-300 -järjestelmädigien omistajien kannattaa ehdottomasti suunnata urlinsa Warhog.fi:n sivuille.

Kuva 2005 www-sivut. Kuva 2005 seminaarit, perjantai ja lauantai. Wanhassa Satamassa on esillä kaksi näyttelyä, Suomen Luonnonkuvaajat ry ja Suomen Lehtikuvaajat ry.

Pikseli-lehti on Kuva 2005 -messuilla, perjantaina on mm. Michael Freeman haastateltavana klo 15 - 16. Viimeksi ilmestyneen lehden takakannessa on pääsylippu (arvo 15 euroa).

Maitolaituri.tv on mukana Kuva 2005 -messuilla. Mm:

 • Op/tech Pro Strap ja Pro Loop Strap ovat messutarjouksessa 18 e
 • Velbon Sherpa PRO CF-630 ja Sherpa PRO CF-640 jalustat hintaan 190 e
 • esillä on melkoisen järeä hiilikuitujalusta Velbon Sherpa PRO CF-830.
  Korkeus avattuna 2m ja keskiputki lisää korkeutta vielä 22cm. Painoa hiukan yli 3 kg
 • minijalusta Velbon Teeny Pod 2 e
 • messuilla esilläolevat tavarat myydään alennuksella, varausjärjestyksessä, luovutus lauantaina klo 15

Docendo.fi:llä tarjouksessa Kuva 2005 -messuilla mm. Katrin Eismannin Valokuvien korjailu & viimeistely 29 euroa (norm. 58 e).

Uusi kuvien myyntikanava Plugi Oy avautuu tänään klo 9.00 osoitteessa www.plugi.fi. Kuusihenkisen firman perustaja on valokuvaaja Mikko Mäntyniemi. Plugia on kehitelty kolmisen vuotta. Kanava on tarkoitettu sekä ammatti- että harrastajavalokuvaajien kuvien myyntiin.

Kuvaajaksi rekisteröitynyt saa käyttöönsä kuvaajatilin, jonka avulla voi hoitaa kaiken yhteydenpidon Plugin kanssa ja seurata kuvien myyntitilannetta.

Kuvien osto edellyttää rekisteröitymistä, mutta kuvia pystyy hakemaan ja katselemaan myös ilman rekisteröitymistä sekä lataamaan lay-out -kuvia.

Kuvia myydään RF- tai RM-käyttöoikeuksilla. RF-oikeus (Royalty free) tarkoittaa rajatonta käyttöoikeutta. RM-käyttöoikeuteen liittyy kuvan myynnin jäädyttäminen puoleksi vuodeksi. RM-oikeuksia voi ostaa ainoastaan kalleimmasta Premium-luokasta.

Kuvat on jaettu viiteen kuvaluokkaan:

 • Paint & Surface: 10 € / kpl + alv 22% (kaikki RF-kuvia)
 • Raw & Visual: 5-40 € / kpl + alv 22% (kaikki RF-kuvia)
 • Standard: 25-200 € / kpl +alv 22% (kaikki RF-kuvia)
 • Premium RF: 200-500 € / kpl +alv 22% (RF-kuvia))
 • Premium RM: hinta määritellään hintalaskurissa (RM-kuvia)

Hakusivulla kuvia voi hakea erilaisilla hakuehdoilla. Uudenlaista hakutapaa edustaa kuvan hakeminen värin perusteella. Väripalettia klikkaamalla voi etsiä tietyn sävyisiä kuvia. Toiminto saattaa olla kätevä vaikkapa taittajalle.

Plugi tuottaa myös erilaisista aihealueista CD-tallenteita.

Vastavalo.fi on toiminut viime syksystä alkaen samalla periaatteella (kaikille kuvaajille avoin kuvapalvelu). Kuvakori.com on usean vuoden ajan hakenut lisää kuvaajia (= kuvia) kuvapalveluunsa.

IR, Canon PowerShot SD500 Digital ELPH -arvio. Euroopassa Canon Digital Ixus 700. Suomen keskihinta on 474 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalcamerainfo.com, Canon PowerShot A510 -arvio. Suomen keskihinta on 224 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photographyblog.com, Konica Minolta Dimage Z20 -arvio. 4*/5*.

Dpreview.com, Panasonic Lumix DMC-LZ2 -arvio. Hinta on $300.

Megapixel.net, Casio Exilim EX-S100 -arvio. Käytettävyys 7.6. Kuvanlaatu 8.4.

The-digital-picture.com, Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM -arvio. Suomen hinta on vähän päälle 400 euroa.

c|net, HP Photosmart R717 -arvio. Suomen keskihinta on 282 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digicamreview.co.uk, Panasonic Lumix DMC-LS1 -arvio.

Dpreview.com, Women prefer Kodak digital cameras.

Rob Galbraith, FiringSquad: dual-core Opteron for RAW processing, noise removal.

 

21.04.2005 

Rajala Pro Shopin tarjoukset Kuva 2005 -messuilla (Wanha Satama, Katajanokka, Hki, pe 22.4.2005 - la 23.4.2005) ilmestyvät Rajala Pro Shopin sivuille tänään aamupäivän aikana. Ei liene kenellekään yllätys, että ns. sisäänheittotarjouksena on tuote, jonka nimen ensimmäinen kirjain on C.

 • Hesarin etusivulla on Rajalan mainos, jossa on tarjoustuotteista lisää. Esim. Canon EOS 20D runko 1.299 euroa (30 kpl erä).

Top Shot (Malminkartano, Hki), tarjouksessa Qpcolorkit 1, 79 euroa. Tarkkoihin väreihin.

Luontokuva.fi, uusi kuva-arkisto. Nimestä voi päätellä kuvien aiheet. Tällä hetkellä 7.600 kuvaa (arkistossa kokonaiskuvamäärä on yli 30.000). Myöhemmin on tarkoitus avata videogalleria (arkistossa on elävää kuvaa yli 200 tuntia).

Uusista Nikonin malleista löytyy tietoa suomenkielellä, Nikon D50 ja Nikon D70s (kiitettävän nopeasti suomenkieliset tekstit ilmestyivät eilen jo ennen puoltapäivää).

Huomenna perjantaina on mielenkiintoista kerrottavaa. Silloin julkistetaan klo 9:00 pitkään hiottu kuvapalvelu Plugi (tai oikeastaan silloin www-sivut avautuvat kaikille). Plugi on tarkoitettu sekä kuvia etsiville että kuvia tarjoaville.

Digivideoyhdistys on mukana Kuva 2005 -messuilla, ks. tarkemmin.

Nikon D70s, D70:n korvaaja, isompi kahden tuuman lcd-näyttö, tarkennusta parannettu, uusi sisäinen salama, kaukolaukaisin tai IR-laukaisin, valikoita muutettu, akkujen kestoa parannettu, pienin ISO on edelleen 200. Myyntiin toukokuussa, ilman kittiobjektiivia hinta on $899.95. Ks. Rob Galbraith, dpreview.com, LetsGoDigital, IR ja bobatkins.com.

Nikon D50, kuuden megapikselin järjestelmädigi, sd-kortit, nopeus 2.5 kuvaa sekunnissa, mahdollisuus ottaa jo valmiiksi 160 x 120 pikselin kuvia, pienin ISO on edelleen 200, pienempi ja kevyempi kuin D70(s), kesäkuussa myyntiin, kittiobjektiivin kanssa hinta on $899.95). Ks. Rob Galbraith, dpreview.com, LetsGoDigital, Photo.net, IR ja bobatkins.com.

 • suora kilpailija Canon 350D -mallille (D50:ssä on kaksi megapikseliä vähemmän, toisaalta hinta on $100 halvempi)

Dpreview.com, Nikon D70 firmware adds D70s features. Uusi firmware odotettavissa toukokuun puolivälissä. Jostain syystä firmware ei kuitenkaan päivitä D70:n lcd-näyttöä kaksituumaiseksi.

Dpreview.com, Two new Nikon AF-S DX lenses. Kaksi uutta kittiobjektiivia. Ks. myös IR.

IR, Nikon Wireless Lighting System video posted. Video (10 MB) latautui nopeasti. Yksi Nikon SB-800 ohjasi kolmea SB-600 -salamaa. Kaikki säädöt tehtiin kamerassa olevasta SB-800 -salamasta. Näytti kätevältä systeemiltä.

Photo-i-co.uk, Konica Minolta Dimage 5400 II -filmiskannerin arvio. Täydentyy lähipäivinä. Hinta on £599, 878 euroa.

Nikonimaging.com, Nikkor special website.

Digital Outback Photo, Improving Macro Depth of Field with a Digital Composite. Kaksi ohjelmaa (Helicon Focus 3.0 sharewarea ja CombineZ5 ilmainen) tarkastelussa.

Fotosidan.se, Ruotsissakin alkavat huomenna fotomessut.

IR, Epson PhotoPC L-500V -arvio.

Casio Photo Loader Software version 2.3. Casionisteille.

 

20.04.2005 

Valokuvataiteen valtionpalkinto (17.000 euroa) Heli Rekulalle, ks. tarkemmin.

 • Autiomaa-näyttely on esillä Kiasmassa 24.4.2005 saakka
 • ks. mitä Armi kirjoitti näyttelystä 15.2.2005 diginewseissä

Kamera-lehden www-sivuilla on Fotofinlandia 2006 -kilpailun säännöt ja osallistumislomake. Pääpalkinto on 17.000 euroa, lisäksi yhdeksän 500 euron palkintoa. Palkinnoista on verot maksettu.

 • kilpailuun osallistutaan teossarjalla; teossarjaan kuuluu vähintään viisi valokuvaa, joiden järjestys pitää ilmoittaa
 • kilpailuun voi osallistua vain teoksilla, joita ei ole julkaistu painettuna, sähköisenä tai näyttelyn muodossa ennen 1.1.2004
 • osallistumismaksu on 20 euroa
 • kilpailutyöt on lähetettävä A4-kokoisina näytevedoksina lokakuun 31. päivään mennessä
 • tulokset julkistetaan ja palkinnot jaetaan 9.2.2006

Satuin eilen katsomaan kaupan Pringles-hyllyä ja kauhistuin. Mitä ihmettä on tapahtunut Pringles-purkkien kansille? Ne lienevät nykyään melkein läpinäkyvää muovia. Joutuvatko alan asiantuntijat jatkossa turvautumaan suodatinpusseihin? Ks. aiheeseen liittyvää 14.8.2003, 21.9.2003, 9.9.2003, 3.9.2003, 21.1.2004, 27.3.2004, 2.5.2004, 9.7.2004, 17.8.2004, 14.8.2004, 18.1.2005.

Photoshop CS rupesi eilen käyttäytymään oudosti. Kun yritti avata yhtä psd-tiedostoa, näyttöön tuli ikkuna, jossa kysyttiin, haluatko formatoida koko levyn. Buuttaus ei auttanut. Kun avasi minkä tahansa tiedoston Photoshoppiin, kaikki hidastui ja kovalevystä kuului jatkuvaa raksutusta. Tuo yksi psd-tiedosto oli korruptoitunut eikä sen poistaminenkaan auttanut. Hyytyminen ja raksutus jatkuivat. Mikään muu ohjelma ei aiheuttanut ongelmia. Mikä avuksi?

 • No tietenkin PS:n Preferences File piti poistaa, seuraavassa käynnistyksessä PS loi uuden. Tätä ennen piti tietenkin käydä ottamassa muistiin aikaisemmat asetukset. Ks. tarkemmat ohjeet esim. Creativepro.com.

Luontotupa.net, leikkimielinen perhosten määrityskilpailu on alkanut. Kilpailuun osallistuminen (ja kuvien katselu) vaatii luontotupa.netin foorumille kirjautumisen.

 • Luontotupa.netin perustaja ja vetäjä on aloittamassa/aloittanut yrittäjätoimintaa. Tapahtumia on kirjattu ja kirjataan blogiin, jonka nimi on aika raflaava, Lopputili.com.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (19.4.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastosta Vapaa-aika / Harrastus / Valokuvaus tai Videolaitteet ja -kamerat. Tai Elektroniikka / ATK / Oheislaitteet ja tarvikkeet). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...). Lukuaikaa Keltaiseen Pörssiin ostetaan 24 h kerrallaan, maksaa vähän yli 2 euroa. Maksun jälkeen näkee myytävien tuotteiden hinnat.

 • Bow(e)ns monolite 200, 2 kpl, jalustat, heijastimet, varjot, laukku, 250 e, Hki (13.4.)
 • Broncolor 600 studiosalama, 1m x 1m, 150 e, Hki (13.4.)
 • Canon EOS 10D, 600 e, Hki (18.4.)
 • Canon EOS 10D, 512 MB, 850 e, Nokia (15.4.)
 • Canon 10D, 850 e, Tampere (15.4.)
 • Canon A95, 512 MB, 300 e, Vantaa (14.4.)
 • Canon Digital Ixus V2, 150 e, Lohja (14.4.)
 • Canon EF 20/2.8 USM, 400 e, Hki (15.4.)
 • Canon EF 28-70/2.8 L, 850 e, Hki (13.4.)
 • Canon Powershot A520, 256 MB, 350 e, Tampere (19.4.)
 • Canon Powershot G5, 512 MB, 400 e, Rovaniemen mlk (18.4.)
 • Canon Powershot S50, 250 MB, 250 e, Lohja (14.4.)
 • Canon S40, 256 MB, 200 e, Hki (12.4.)
 • Canon PS 50S, 360 e, Hämeenlinna (12.4.)
 • Canon Selphy CP 400, tulostin, 90 e, Salo (19.4.)
 • Casio QV 4000, 140 e, Vihti (18.4.)
 • Filmitulostin Linotronic 330, + RIP, 600 e, Nurmijärvi (19.4.)
 • Hasselblad 500 C / M, Planar 80 / 2.8 CT (B60), Sonnar 150/4CT (B60), A12, Polaroid 100, Pro-shade, WL, 10 mm Ext., 2.500 e, Hki (18.4.)
 • HP 215, 32 MB, 65 e, Hyvinkää (18.4.)
 • HP 607, 140 e, Turku (14.4.)
 • HP 735, 100 e, Lohja (14.4.)
 • HP Photosmart 935, 250 e, Hki (14.4.)
 • Kodak DX4530 Easyshare, 195 e, Hki (15.4.)
 • Konica Minolta Dimage G400, 180 e, Kaarina (16.4.)
 • Lowepro Nature Trekker AW II -reppu, 200 e, Tampere (19.4.)
 • Mamiya RZ 67 Professional, Mamiya-SekorC 1:3,8 F90mm, 120 rullafilmiperä, vastavalosuoja, moottoriviritin, 850 e, Tampere (15.4.)
 • Minolta 5400HS salama, 90 e, Jyväskylä (13.4.)
 • Minolta Dimage 7HI, 590 e, Espoo (14.4.)
 • Minolta Dimage 7i, 128 MB, 390 e, Tuusula (15.4.)
 • Minolta Dimage Z1, 128 MB, 150 e, Kemi (13.4.)
 • Dimage Z3:n suom. käyttöohjeet, 15 e, Kuhmo (18.4.)
 • Nikon AF Nikkor 20-35/2.8 D, 750 e, Hyvinkää (12.4.)
 • Nikon ZOOM, 80-200 AF-S f 2.8, Tuusula (15.4.)
 • Nikon AF Nikkor 80-200/2.8D ED, 650 e, Hyvinkää (12.4.)
 • Nikon Coolpix 2500, 200 MB, 120 e, Hki (13.4., 15.4.)
 • Nikon Coolpix 5000, 690 e, Lappeenranta (18.4.)
 • Nikon D1X, 512 MB kortin, SB80DX salama, 50 mm kiint.polt. Nikor ja ED 70-300 optiikat ja jalusta Manfrotto, 3.200 e, Lappeenranta (18.4.)
 • Nikon SB-24 salama, 95 e, Raahe (17.4.)
 • Nikon SB-28 salama, 290 e, Iisalmi (19.4.)
 • Nikonos V, va-kuvaus. Nikonos V runko, 35 mm optiikka, loittorenkaat, salama SB-105, 1.200 e, Lappeenranta (18.4.)
 • Nikkor-ZoomM AF-S 24-85mm, 320 e, Vaasa (15.4.)
 • Nikkor AF-S VR 24-120 / 3.5-5.6G, 450 e, Jyväskylä (15.4.)
 • Olympus 8080, 590 e, Mikkeli (18.4.)
 • Olympus Camedia C-1 Zoom, 128 MB, 99 e, Hki (13.4.)
 • Palkkikamera Horseman 4X5, Nikkor 135 mm, 750 e, Hki (13.4.)
 • Rullafilmikamera, Mamiya C330 pro -runko, objektiivit 65 mm ja 135 mm, parallaksinkorjaussovitin sekä valotusmittari Sixtomat electronic, 500 e, Hki (18.4.)
 • Rullafilmikamera Pentax 645 Pro, kinotyylinen prismatähtäin, 45 mm f2.8, 75 mm f2.8 mm, 150 mm f3.5, 1.400 e, Hki (19.4.)
 • Salamalaitteet, Elinchrome, keikkasalamat, 1000W + 2x500W, kuvut, varjoja, kova kuljetuslaukku, Manfrotto-jalustat, laukku, Sekonic-valotusmitt. ym. , 2.000 e, Hki (13.4.)
 • Sigma Zoom Nikoniin, 100-500 mm, 1.050, Tuusula (15.4.)
 • Sony Cybershot P-72, 128 MB, 95 e, Hki (12.4.)
 • Sony Cybershot DSC P1, 150 e, Lohja (14.4.)
 • Studiosalamasetti, 4 vanhaa Elinchromea. Ohjausvalot, välähdyspäät, ladonovet. 4 valaisinjalustaa renkailla, puomijalusta, voimaosa, 2 sateenv., 600 e, Iisalmi (18.4., 19.4.)
 • Taustakartonkiteline Manfrotto, 3 x Expan kiinnikkeet metalliketjuilla, 150 e, Hki (13.4.)
 • Wimberley Head, kiikkupää, 350 e, Jyväskylä (15.4.)

Michael Weber, Nikon D2X -arvio.

Nikon julkistaa tänään Nikon D50- ja Nikon D70s -mallit. Ihan vielä ei ollut virallista tietoa. Alla netistä löytynyttä tietoa:

Dpreview.com, Nikon encrypts white balance data. Nikon kulkee omaa tietään ja yrittää estää muiden raw-konverttereiden käytön. Eiköhän mieli kuitenkin muutu pian...

Digicamreview.co.uk, Olympus Camedia C-500 -arvio. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38 mm - 114 mm, 1.8 tuuman lcd-näyttö, optinen etsin, AA-akut, xD-kortit. Suomen keskihinta on 242 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Konica Minolta Dimage Z20 -arvio.

Trustedreviews.com, Pentax *ist DS -arvio.

Creativepro.com, Adobe Photoshop CS2.

Rob Galbraith, April issue of Digital Journalist posted.

Ephotozine.com, O'Reilly iPhoto 5 The Missing Manual. Macin käyttäjille kirja.

Dpreview.com, Wacom announces first Bluetooth tablet. Hinta on $249.99.

Rob Galbraith, nik multimedia announces Sharpener Pro 2.0. Kesäkuussa myyntiin, hinnat $169.95 ja Pro-versio $329.95.

Digitalkamera.de, Leicalla osakejärjestelyjä tappioiden (14.2 miljoonaa euroa) peittämiseksi.

Canon EOS 20D Firmware Update Versio 2.0.0. Japanin Canonin sivuilla, kiirettä päivitykseen ei liene, sillä uutta on vain tuki langattomalle tiedonsiirrolle (WFT-E1).

 

19.04.2005 

Kamera-lehti, kaksoisnumero 3-4/2005.

 • Jos ostaa vain yhden numeron Kamera-lehteä vuodessa, niin se numero on tämä. Mukana 76-sivuinen Osto-Opas, kaikkiaan sivuja on 180. Seuraavassa mielenkiintoisimpia artikkeleita.
 • Digikameroiden myyntilukuja: viime vuonna myytiin 346.530 digiä, tänä vuonna arvio on 450.000 digiä, järjestelmädigien myyntimäärien arvioidaan tuplaantuvan 17.000:een. Suomessa on pian miljoona digiä. Viime vuonna markkinoiden kokonaisarvo oli yli 76 miljoonaa euroa, digikameroiden osuus 97.5%. Canonin osuus oli 42%. Järjestelmädigejä kävi kaupaksi viime vuonna 9.000 kpl, digikompaktien myynnin kasvun arvioidaan olevan 20% - 30%.
 • Välähdyksiä-osiossa kerrotaan National Portrait Galleryn Lee Millerin Henkilökuvia-näyttelystä. (Tennispalatsissa oli kolme vuotta sitten monipuolisempi näyttely Lee Miller -näyttely, vaikkahan olihan tuo Lontoon näyttely kiintoisaa katseltavaa. Ruuhkaa riitti, jokaisen kuvan vieressä oli kuvasta kertova teksti. Yllättävän ahkerasti melkein kaikki näyttelyssä kävijät jaksoivat nuo selostukset lukea).
 • Täydellinen kuva odottaa jossain, Pekka Punkarin kirjoittama seitsemän sivun juttu Eero Sorilasta, paljon komeita kuvia, mielenkiintoista tekstiä.
 • Sommittele linjakkaasti, kuusi sivua ohjeita, isot kuvat havainnollistavat neuvoja.
 • Vuoden Kuvaaja 2005, "Rakas, rakkaampi, rakkain" 2/5, kahdeksan sivua kilpailuun osallistuneiden kuvia. Kilpailukuvien määrä jäi vähän yli kahteensataan. Seuraavan osakilpailun (3/5) teema on "Nopea", viimeinen jättöpäivä on 17.5.2005.
 • Menestystä kunniaa ja upeita palkintoja. Näin lähetät kuvasi kansainvälisiin näyttelyihin, viisi sivua ohjeita ja voittajakuvia.
 • Sami Karjalainen, Digikuvaus luonnon lähikuvauksen mullistaa. Neljä sivua asiantuntevaa tekstiä digikameroiden käytöstä. Sami Karjalaisen kirja Suomen sudenkorennot palkittiin valtionpalkinnolla ja Vuoden huiput kilpailussa.
 • Kuvaesitys DVD:lle, viisi sivua. Yksityiskohtaiset ohjeet, esimerkkiohjelmina ovat olleet käytössä Magixin PhotoStory (versio 2005) ja Uleadin CD & DVD Picture Show (versio 3.0). Demoversiot voi imuroida, monipuolisempi PhotoStory ei maksa kuin muutaman kymmenen euroa, Uleadin ohjelman hinta on alle 50 euroa.
 • Alastonkuvaus vaatii määrätietoisuutta, kolme sivua. Keski-Suomessa pidetty Pro Way -kurssi.
 • Digillä sävykkäitä mustavalkokuvia, kolme sivua.
 • Mustavalkoista mustesuihkulla, neljä sivua.
 • MV-sävyjen juhlaa, Jouko Leskelä kertoo sivun verran m/v-kuvien ottamisesta Epson RD-1 -digillä.
 • Osto-Oppaan 76 sivulle on kerätty kattava paketti kuvineen, osassa esitellyistä tuotteista on hinnat, osassa ei ole hintoja. Mukana on paljon pieniä ja hyödyllisiä artikkeleita eri aiheista.
 • Lehdestä löytyneitä mielenkiintoisia linkkejä:
  Vuoden Matkakuva -kilpailu
  Channel Mixer PS Elements 3:een
  Luovan valokuvauksen työpaja
  Reino Turusen valokuvauskurssi 06.06 - 10.06.2005, Lieksa
  Voionmaan Opisto, Valokuvauslinja 29.08.2005 - 16.06.2006
  Muurlan kaksivuotinen valokuvauslinja
  Foto på Åland
  Länsi-Lapin ammatti-instituutti, valokuvaajan ammattitutkinto
  Västra Nylands folkhögskola
  Kisakatu.com Jouko Leskelä
  Joukoleskela.com
  Seuraava numero 5/05 ilmestyy 20.05.2005. Aiheina mm. Lintuja kaukoputkella, lisää ulottuvuutta kännykkään. Toimiiko vakaaja? Kasvit ABC lähelle. Korjaa objektiivin virheet. Stereokuvia digillä, kuvaus/katselu/esitys. Canon EOS 350D.

Myös Paul otti kuvia Hanoi Rocksin lauantaisesta konsertista Stockmannin aurinkolipan päällä. Kuvat on otettu korkealta vastapäisestä Aktian talosta.

Tietokone, Tft-näyttöjen hinta puolittuu 3 vuodessa.

Digitoday.fi, Adobe ostaa Macromedia 3.4 miljardilla dollarilla.

Photographyblog.com, Nikon Coolpix 5900 -arvio. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38 mm - 114 mm, f2.4 - f4.9, kahden tuuman lcd-näyttö, litiumioni-akut, sd-kortit. Kamerassa on monenlaisia kuvausohjelmija, ehkä erikoisin on Face-Priority AF, joka yrittää tunnistaa kuvasta kasvot ja tarkentaa kasvoihin. Käytännössä tämä kuvausohjelma ei kuitenkaan oikein toiminut. Manuaalisäädöt ovat Nikonissa vähissä, histogrammistakaan ei saa oikein selvää. 4*/5*.

Dpreview.com, Adobe to Acquire Macromedia.

Digitalkamerainfo.com, Konica Minolta DiMAGE Z20 -arvio. Viisi megapikseliä, 8.1-kertainen zoom, 36 mm - 290 mm, lcd-näyttö 1.5 tuumaa, elektroninen etsin, sisäistä muistia on 14.5 megaa, sd-kortit, AA-akut, ei video-outia. Suomen keskihinta on 277 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Italialaisella sivustolla on kuvia parin päivän päästä julkistettavasta Nikon D50 -järjestelmädigistä.

Digitalkamera.de, ColorVision Spider2 plus -testi. Näytön kalibrointilaite.

Luminous Landscape, Contax 645 R.I.P. or Resurrection?. Mikä on Contax 645:n tulevaisuus?

IR, Microtek ScanMaker i900 -skannerin arvio. Listahinta on $599.99.

Photographyblog.com, SmartDisk FlashTrax XT Announced. Tässä kuvatankissa on 3.6 tuuman lcd-näyttö. 40 GB:n versio maksaa $399.99, 80 GB:n hinta on $499.99. Toukokuun alussa myyntiin.

Steve Sanders, Casio Exilim EX-Z57 -arvio. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 2.7 tuuman lcd-näyttö, sisäistä muistia on 9.3 megaa, kamera käyttää sd-kortteja. USA:n hinta on $399.99.

Ephotozine.com, Sigma announce 500mm f/4.5 EX DG HSM telephoto. Painoa 3.150 g, hinta on $2.999,99, 4.385 euroa.

Ephotozine.com, Sigma APO 300-800mm f/5.6 EX DG HSM. Painoa 5.880 g, hinta on $4.999,99, 7.309 euroa

Ephotozine.com, Hasselblad prices reduced. Alennusprosentit 31%, 15% ja 7.5%.

c|net, lyhyesti kuvatankeista (tiedostosäiliöistä).

Dcviews.com, Pixmantec RawShooter Essentials version 1.1.2 (jo aiemmin uutisoitu uusi edelleen ilmainen versio).

 

18.04.2005 

Viikon 16 kuva: Nauravia tyttöjä.

(Pekola.net, Tarmo Pekola) Oli tarvetta kätevän kokoiselle kameralaukulle. Ostettiin Lowepro Stealth Reporter 400 AW, ks. esittely.

 • Tare kävi kuvaamassa lauantaina 16.4.2005 Hanoi Rocksia (joka soitti Stockmannin aurinkolipan päällä)

Eilen sunnuntaina pidettiin Helsingissä Vanhankaupungin koskella melontatapahtuma. Ks. Mikael Rantalaisen kuvat.

 • Ks. myös Jukka Björnin kuvat

Perjantain Kauppalehdessä jatkui vielä viikon yrityksen (Rajala-yhtiöt, Helmisten yritysryppään liikevaihto oli viime vuonna 20 miljoonaa euroa, työllistää sata valokuvausalan asiantuntijaa). Suomen Koulukuvaus ottaa vuosittain 40.000 lapsen kuvat. Liikevaihdosta suurimman osan tuo päiväkodeissa kuvaaminen. Vaatimukset ovat kuulemma siellä paljon kovemmat kuin kouluissa. Kuvaaja tekee nykyään kaiken itse kuvauksesta kuvan lähettämiseen ja valitsemiseen saakka. Paperikuvien lisäksi päiväkotilapsista ja koululaisista tehdään tarroja ja jääkaappimagneetteja. Kuvien tilaaminen kännykkään on lisääntynyt voimakkaasti.

- Toimitusjohtaja Jarmo Helminen sai idean Pro Shoppeihin tehdessään lisensiaattityötään fotoalalta. Ensimmäinen liike perustettiin juuri valmistuneeseen Sanomataloon Helsinkiin pari vuotta sitten. Idea toimi niin hyvin, että seuraavat Pro Shopit on jo avattu Tampereelle, Turkuun ja Poriin. Pro Shopeissa ei näy halpoja kameroita eikä niissä tehdä aktiivisesti filmien, kehysten ja albumien kauppaa. Joillakin fotoliikkeillä liikevaihdosta tulee 90% kuvan valmistamisesta, Pro Shopeilla kuvien valmistamisen osuus on alle puolet.

MikroPC nro 5, 14.4.2005.

 • Tietoasema (yhdistynyt LHJ ja SSD), mallista riippumatta uuden lcd-näytön voi vaihtaa toiseen, jos näytössä on yksikin viallinen pikseli
 • Litteä näyttö on toimiva valinta, 400 eurolla saa tuumia ja laatuakin, kahdeksan sivun testi. Kuudesta testinäytöstä kaksi on 17-tuumaista ja neljä 19-tuumaista. Viime syksyn ammattimalleihin on eroja, katselukulmat ovat rajoittuneempia eivätkä sävyntoisto ja hallittavuus ole samalla tavalla saumatonta. Näytön yläreunan tulee olla 10 - 20 cm katseen vaakatasoa alempana. Lcd-näytöissä ei kannata käyttää mitään muuta kuin näytön omaa nimellistarkkuutta. Näyttö pyritään säätämään niin, että musta on mahdollisimman mustaa ja valkoinen mahdollisimman valkoista, lisäksi sävyasteikko (harmaa-asteikko) pyritään saamaan mahdollisimman tasaiseksi, ääripäissä ei saisi olla isoja portaita tai tukkeutumia.
 • - Acer AL1914ms, 19-tuumainen testivoittaja, 350 euroa, 65 p. Plussaa: käyttöliittymä, värintoisto. Miinusta: äärisävyjen tukkoisuus.
  - Hyundai ImageQuest Q17+, 17 tuumaa, 390 euroa, 65 p. Plussaa: liitännät. Miinusta: värintoisto.
  - LG Flatron L1950s, 19 tuumaa, 390 e, 62 p. Plussaa: kuvanlaatu, säädöt. Miinusta: käyttöliittymä, liitännät.
  - Samsung SyncMaster 913N, 19 tuumaa, mPC-valinta, 400 euroa, 65 p. Plussaa: jalustan säädöt. Miinusta: kuvan värisävy ei vastaa asetuksia.
  - Sony SDM-S74E, 17 tuumaa, 389 euroa, 62 p. Plussaa: kuvanlaatu yleensä. Miinusta: valikot, vialliset pikselit.
  - ViewSonic VX912, 19 tuumaa, 430 euroa, 60 p. Plussaa: käyttöliittymä. Miinusta: vialliset pikselit, kvan värisävy ei vastaa asetuksia.
 • Softapankissa mainitaan ilmainen PC Inspector File Recovery 4.0, jota voi käyttää myös muistikortilta vahingossa poistettujen kuvatiedostojen palauttamiseen
 • Pikatestit, Canonin monitoimija tekee kaiken, Canon Pixma MP760, 390 euroa, yksi sivu. Kopiokone (eli skanneri) ja tulostin samassa laitteessa. Lisäksi laitteen lcd-näytön avulla voi suoraan tulostaa vaikkapa negaruudun tai dian (laitteessa voi skannata myös filmiä). 4.5*/5*.
 • Pikatestit, Leveä näyttö toistaa laveammin, Dell 2405fpw 24-tuumainen laajakuvapaneelinäyttö, 1.280 euroa, yksi sivu. Tarkkuus on 1.920 x 1.200 pistettä, ruudulle mahtuu rinnakkain kaksi A4-arkkia. Scart-liitäntää ei ole. Näyttöä voidaan käyttää myös 4:3-tilassa, jolloin joko venytetään sivusuuntaa tai jätetään mustat palkit reunoille. Jälkimmäinen vaihtoehto vastaa 21 tuuman monitoria. Pystysuunnassa Dell on tavallisen 21-tuumaisen kokoinen.
 • seuraava numero 6 ilmestyy 4.5.2005, aiheina mm. Salaiset laiteviritykset (ota kaikki irti tietokoneestasi, Xboxistasi tai kamerastasi)

Keräsin objektiivitestien linkkejä:

Canon Technology, The Minds behind Magic. Suunnittelijat ja tekijät kertovat, haastatteluja, mitä kulissien takana tapahtuu.

Dcviews.com, Epson P-2000 Firmware Enhancements - Version 02.02 (näytettävän tiedoston yläraja kasvanut kaksinkertaiseksi, histogrammi, lisää raw-tiedostoja).

Panoscan Mark III, keskikoon digiperä panoraamakuvaukseen, hinta vain $34.000. Täysi panoraamakuva kahdeksassa sekunnissa.

c|net, Sony Cyber Shot DSC-F88 -arvio.

Ron Reznick, Nikon D2Hs vs. Nikon D2H, vertaillaan kohinaa.

 

17.04.2005 

Eilinen Turun Sanomat, Vuoden Luontokuva 2005:n voittajan Jari Vanhakylän haastattelu.

Pauli Hailin sivuilta voivat englanninkielisen Photoshop CS:n ja Canon Ixus 700:n omistajat hakea makron, jolla Ixus 700:n kuvien sävyjä vähän parannellaan. Voihan makroa käyttää muidenkin digien ottamiin kuviin, mutta se on tehty Ixus 700:lle. Ks. www.kolumbus.fi/p.haili/ixus700.zip.

DCRP, Canon Digital Rebel XT -arvio, Euroopassa Canon EOS 350D. Kevyin järjestelmädigi, painoa 485 g. Kittiobjektiivilla 18-55 Mk II kuvattaessa F10-kuvat olivat paljon pehmeämpiä kuin F4-kuvat (kyse on kuulemma diffraktiosta, kannattaa tarkkailla, että aukkoarvot eivät mene hyvässä valossa kuvattaessa liian pieniksi, muuten kuvista tulee pehmeitä. Hyvälaatuisella objektiivillahan F10-kuvien pitäisi olla selvästi tarkempia kuin F4-kuvien, tässä siis päinvastoin).

IR, Casio Exilim EX-Z50 Zoom -arvio. Viisi megapikseliä, erittäin pieni, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, sd-kortit, optinen etsin ja kahden tuuman lcd-näyttö. 23 kuvausohjelmaa (esim. fläppitaulujen ja käyntikorttien kuvat suoriksi). Hätätilassa Casio käy sanelimestakin, ääntä voi nauhoittaa niin kauan kuin muistikortteja riittää.

(via Kuutio) Kamera pringles-purkista.

Digicamnews.net, Nikon-aiheisia uutisia. Myös artikkeleita. Ei-Nikon-uutisiakin voi hakea.

Guardian.co.uk, The software billionaire's $170m sideline. Bill Gates omistaa yksinään maailman toiseksi suurimman kuvapankin Corbiksen.

Beckhamdigital.co.uk, Waist Level Viewer, £18.36. Sattuneesta syystä järjestelmädigien omistajilla ei liene laitteelle paljon käyttöä.

 

16.04.2005 

Eilinen HS 15.4.2005, s. C6, Patricia Seppälän säätiö palkitsee kuvajournalismia. Summa on 14.000 euroa, se myönnetään tästä vuodesta alkaen "joka toinen vuosi henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle merkittävästä tai uutta luovasta työstä ja saavutuksista kuvajournalismin alueella."

 • palkinto julkistetaan 25.4.2005 Helsingissä

Suomalainen ikiliikkuja warthog.fi jaksaa, nyt on vuorossa AA-akkujen tyhjennyslaite.

(Foorumilta) Nikon D1X:n omistaja SamppaM oli kennottanut 2 kpl EN-4:n akkuja uudestaan. Uuudet EN-4:t olisivat maksaneet 120 - 140 euroa / kpl. Nämä maksoivat 35 euroa / akku. Operaatio oli tapahtunut Helsingissä Akkupalvelu Häkkisessä. Edelliset kennot olivat 2.000 mAh, uudet 2.150 mAh.

Jore Puusa (Mizura.net) haeskelee huumorintajuisia ja vettäpelkäämättömiä naismalleja täksi kesäksi. Pitkät hiukset ovat plussaa. Suunnitteilla on näyttely, jossa kytketään naisvartalo (halutessa anonyymi) Emäsalon edustalla oleviin luotoihin ja kiviin. Palkkioksi A3-kokoiset kuvat. Ks. sfnet.harrastus.valokuvaus.digi.

Dpreview.com, Canon PowerShot SD500 Digital ELPH -arvio. Euroopassa Canon Digital Ixus 700. Recommended. Suomen keskihinta on 475 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Nikonin uudet mallit Nikon D70s ja D50 esitellään virallisesti 20.4.2005, ks. Nikonin lyhyt lehdistötiedote.

Megapixel.net, Olympus E-300 -arvio. Käytettävyys 8.6. Kuvanlaatu 8.8.

Bloomberg.com, Kodak Rises to Third in Global Digital-Camera Sales.

Digit.no, Fujifilm FinePix E550 -arvio. Suomen keskihinta on 396 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Pentax posts *istDS firmware v1.02.

 

15.04.2005 

Kauppalehti jatkoi keskiviikkona Viikon yrityksen Helmisten Rajala Cameran esittelyä. Nyt oli vuorossa kaksi vuotta sitten perustettu Color-Tukku kuvavalmistamo Color-Kolmion yhteyteen. Kodak (sata henkilöä töissä) siirsi varastonsa ja muita toimintoja Ruotsiin, Suomeen jäivät myyntimiehet. Nikon kertoi lopettavansa Suomen varaston, samoin toimi Canon. Helmisen oivallus liittyi tähän tilanteeseen, kyseltiin kameroiden maahantuojilta kiinnostusta tuotteiden varastointiin Color-Tukkuun. Canon tuli nopeimmin yhteistyökumppaniksi, muut seurasivat perässä.

- Huhtikuun alussa Olympus Finland Oy Imaging Systems siirsi ammattituotteitaan Color-Kolmiolle, jonka maahantuomiin tavaroihin siirtyi mm. Hasselblad, Elinchrome ja Gossen. Color-Tukku on aito tukkuliike, joka itse ostaa, myy ja hinnoittelee tavaransa. Jos kauppias tilaa tavaran ennen kello neljää, niin se on hänellä seuraavana päivänä.

(Muistutus!) Sakari Mäkelän järjestämän digicamera.netin huhtikuun kilpailun aiheena on 'Muoto'. Tiedostokoko saa maksimissaan olla 600 kB, yksi kuva per osallistuja. Kuvat lähetetään email-osoitteeseen kuvakisa(miukumauku/at)kolumbus.fi. Lähetettävä kuvatiedosto kannattaa nimetä järkevästi. Kuvan pitempi sivu olisi hyvä olla 600 pikseliä leveä, tämän pituiseksi se joka tapauksessa skaalataan kilpailugalleriassa.

Sami Puola (saNppa), Valokuvaus-sivut.

T.R. oli kysellyt Euroopan Wacomilta Intuos3-piirtopöydän mukana tulevasta ohjelmasta. Vastauksen mukaan jatkossakaan Euroopassa ei tule Intuos3:n kanssa Photoshop Elements3 -ohjelmaa (vaikka USA:ssa näin tapahtuukin).

Verkosta löytyy ilmainen skannattu Pieni Tietosanakirja 1925 - 1928. Ks. kohta valokuvaus.

Yhteishyvä-lehti, Digikamera apuna arjessa.

Digicamera.netin Foorumilla on useasta suusta valiteltu Canon 20D:n akkukahvaa (BG-E2), joka lienee suunniteltu maanantaipäivänä. Kontakti runkoon on huono (jollei väliin laita omaa viritystä kaksipuolisesta teipistä tai vie JAS Tekniikkaan pikakorjaukseen). Jalustankaan kiinnittäminen huojuvaan akkukahvaan (joka ei ole ihan tiivisti rungossa kiinni) ei ole välttämättä herkkua. Helposti tulee silloin kierrettyä akkukahva liian tiukalle. Akkukahvan rakennetta on muutettu 20D-mallia varten, jotta saatiin mahdollisuus käyttää myös AA-akkuja (ei kuulemma kuitenkaan toimi kunnolla). Muutama viestiketju dpreview.comin foorumilta (joissa diy-henkilöille korjausohje):

Robin Good, Where To Find Great Free Photographs And...

Salim Madjd, paljon kuvia paavin hautajaisista.

Digitalcamerainfo.com, Camera Phones Outsell Digital Cameras. Vuonna 2004 kamerapuhelimia myytiin nelinkertainen määrä digikameroihin verrattuna. Kamerapuhelimet voivat korvata kertakäyttökamerat ja halvemmat digikamerat kokonaan. Viime vuonna kamerapuhelimien myynti kasvoi 200% 257 miljoonaan kappaleeseen.

Lonestardigital.com, Photoshop's History Brush. Lyhyt ohje taustan osittaiseen harmaannuttamiseen.

Rob Galbraith, Nachtwey essay on Sudan wins National Magazine Award.

Fujifilm firmware Ver2.10 for Finepix models F440 and F450.

Digitalkamera.de, Panorado 2.5, panoraamaohjelma, 29 euroa.

 

14.04.2005 

Kauppalehden Viikon yritys -sarjassa esitellään turkulaista Rajala Cameraa, viikon jokaisena päivänä. Mielenkiintoista luettavaa, vähän syvällisempi kurkistus fotoalaan. Toissapäivänä eli tiistaina tutkiskeltiin tarkemmin Color-Kolmiota.

 • Color-Kolmio on 30-vuotias kuvavalmistamo, liikevaihto on yli neljä miljoonaa euroa. Liike valmistaa kuvia kauppiaille ja ammattikuvaajille. Kuluttajille kuvia valmistetaan vain postimyyntiin. Pari kevättä sitten rekka kiersi ympäri Suomea esittelemässä valokuvausalan yrittäjille laboratoriotoimintaa, samoin ammattikuvaaja kertoi työstään. Vastaavia tilaisuuksia on pidetty myöhemmin hotelleissa.
 • Viime vuoden tilipäätöksen mukaan Eiri teki 20 miljoonan liikevaihdolla 12 miljoonan euron tappion. Oma pääoma on Eirillä kahdeksan miljoonaa miinuksella. Color-Kolmion toiminta on ollut koko ajan kannattavaa.
 • Foka myy kameratarvikkeita, suuria maahantuojia kiinnostavat vain suuret volyymit. Laatualbumeissa (Henzo) Foka on markkinoiden ykkönen. Suomalaisia erikoisuuksia ovat hauta-, rippi- ja ylioppilaskuva-albumit. Ulkomailla ei yleensä hautajaisissa oteta kuvia. Keski-Euroopassa mennään ripille nuorempana eikä ylioppilaita lakiteta. Tuhansista hautajaisalbumeista suuri osa menee ammattikuvaajille. Objektiiveissa Foka on heti Canonin jälkeen toiseksi suurin, välillä Nikon on edellä. Neljänneksi suurin merkki on sitten Minolta.

Karjaalainen galleriZEBRA järjestää fotoZAFARI-valokuvaustapahtuman Karjaalla la 14.5.2005 - su 15.5.2005. Lauantain ohjelma on valokuvauskilpailu 12 kuvaa 8 tunnissa, teemana on Vastakohdat (tasatunnein uusia tehtäviä). Kilpailusarjoja on kolme: yleinen, koululaiset ja digi. Sunnuntaina 15.5.2005 on sitten esitelmiä valokuvauksesta, fotoZAFARI-näyttely ja palkintojen jako.

 • osallistumismaksut ovat 17 eurosta 23 euroon
 • maksuun sisältyy kuvien kopiointi kokoon 15x20 cm

galleriZEBRA:ssa on menossa parhaillaan Jussi Laineen valokuvanäyttely "En flygande val och annat himla underligt - Lentävä valas ja muuta taivasteltavaa". Kuvat liittyvät laskuvarjohyppyharrastukseen, ne on otettu laajakulmalinssillä ja ovat omakuvia (!). Kuvien tarkoituksena ei ole korostaa lajin extreme-luonnetta, vaan tuoda esiin se ilo ja kauneus, jota ilmassa voi kokea. Kuvia on 26 kpl, vuosilta 1993 - 2004. Ks. Jussi Laineen kotisivulta kuvia.

Iltasanomat, kuvagalleria Vuoden 2004 lehtikuvat, Verinen vuosi Irakissa. 20 kuvaa, joiden koko on vain 350 x 254 pikseliä.

 • samat kuvat englanniksi, koko nyt 600 x 346 ja vuosikin on 2005 (kyse on Pulitzer Prize -voittajakuvista, vain osa)

IR, Nikon D2X -arvio. Oikeastaan kaikki oli aivan erinomaista, vain kohina isoilla ISO-arvoilla oli vähän huonompaa.

Creativepro.com, Canon EOS Digital Rebel XT Camera -arvio. Euroopassa Canon EOS 350D.

Luminous Landscape, The Olympus E-1, A Second Opinion, Field Test, and Survey Results.

Photographyblog.com, Olympus E-300 -arvio. 4.5*/5*.

Photo.net, Canon EF 300/4L USM vs. EF 75-300/4-5.6 IS USM.

Photo-i-co.uk, englantilainen Total Digital Photography -lehti lopettaa, toukokuun numero jää viimeiseksi. Levikki putosi alle 10.000:n.

Digitalcamerainfo.com, Canon PowerShot SD500 -arvio. Euroopassa nimi on Canon Digital Ixus 700. Suomen keskihinta on 474 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Cameratown.com, Lensbaby 2.0 -arvio. $150.

Trustedreviews.com, Nikon Coolpix 7900 -arvio.

Pcmag.com, Canon PowerShot A520 -arvio. Ei kovin mairittelevaa tekstiä. Suomen keskihinta on 286 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Ephotozine.com, Pixmantec RawShooter essentials 2005 update (v.1.1).

Ephotozine.com, Manfrotto launch Hydrostat ball & socket head range.

FastStone Image Viewer Beta 2.0.1, ilmainen ohjelma kuvien katselemiseen.

USA:n Canonin alennukset (cash-back, pdf). Oletettavasti pian meilläkin.

 • Canon EOS-1D Mark II, $500 alennus (ei oikein enää jaksaisi odottaa, pitäisiköhän hankkia, vaikka onkin jo "vanha" malli...)
 • Canon EOS 20D, $100 alennus
 • Canon EF 100-400 4.5-5.6L IS U, $50 alennus
 • Canon EF 70-200 2.8L IS U, $50 jne.

 

13.04.2005 

(email Lasse Talvitie): Tallinnan Stockmannilla on Hullud Päevad 13.-16.4. Siellä on tästä päivästä alkaen myynnissä Canon Ixus 500 hintaan 4390 eek, eli noin 280 euroa. Suomen taannoisilta Hulluilta Päiviltä Ixus 500 loppui heti alkuunsa. Tallinnan Stockmann on auki klo 8-22.

Samaan aikaan on Tallinnan Kaubamajassa Osturalli. Siellä myydään mm. Olympus C-60 -kameraa hintaan 3 999 eek, eli noin 256 euroa. (6.1 mpx) Kaubamaja on auki klo 9-21.

Pekka Saarisen Canon-aiheisella erittäin vilkkaalla foorumilla (in English) on loppusuoralla Op-Techin erinomaisten kamerahihnojen tilaus. Foorumin jäsen on tehnyt ison työn ja organisoinut tilauksen + lähetyksen + tekstin painatuksen hihnaan. Maksu tapahtuu paypalilla. Hintaan sisältyy postimaksu, tilauksia on melkein tuhat. Hinta on erittäin edullinen. Lähetys myös Eurooppaan.

 • tässä ketju ja kuva valmiista tuotteesta
 • Maitolaituri.tv myy Suomessa näitä erinomaisia Op/techin kamerahihnoja. Minulla on ollut Pro Strap käytössä jo useita kuukausia. Harmittaa, etten hankkinut sitä heti ensimmäistä painavaa järjestelmädigiä ostaessani. Olisin säästynyt monelta kipeältä hartialta.
 • Pekka Saarisen Digital Photo Gallery Databaseen on ilmoitettu jo 904 galleriaa

Luontokuva.orgissa järjestetään kuukauden kuva -kilpailu, johon voivat osallistua vain jäsenmaksunsa maksaneet. Maaliskuun kilpailun voitti Ralf Nyholmin Punarinta.

(Foorumilta) "Q. Mistä löydän Canon-hyvityssetelini? A. Canon-hyvityssetelivihkonen löytyy ostamasi EOS 20D- tai EOS 350D -kameran pakkauksesta. Jos et löydä vihkosta tai jos olet hukannut sen, täytä alla oleva lomake, niin lähetämme sinulle uuden hyvityssetelivihkosen: tilauskaavake löytyy alla olevan linkkin sivun alaosasta http://www.canonextrapromotion.com/faq.aspx

 • ks. diginewssit 22.3.2005 ja 16.3.2005 (jossa juttua Canonin Cashback-tarjouksesta, joka on voimassa tämän vuoden loppuun)
 • edelleen vaaditaan kuitenkin kopio kuitista (mutta hyvityssetelin saamisen jälkeen näyttäisi riittävän objektiivi/lisälaite? + pakkauksen alkuperäinen viivakoodi

Adobe.fi:stä löytyy sivu, jossa on lista tulevista seminaareista. Adobe Creative Suite 2 -julkistusseminaarit pidetään 10.5.2005 Tampereella, 11.5.2005 Turussa sekä 12.5.2005 ja 17.5.2005 Helsingissä. Sivuilla on myös lomake ilmoittautumista varten.

 • Adobe esittelee runsaan viikon päästä alkavilla Kuva 2005 -messuilla Creative Suite 2 -ohjelmaa (ja Photoshop CS 2:a)

(Foorumilta) Kaleva: Kameravalmistaja Leica ajautui kriisiin pikseleiden takia.

Digitoday.fi, Canon rakentaa uutta tehdasta digikameroille. Sama englanniksi, LetsGoDigital.

DCRP, Nikon Coolpix 5900-/7900 -arviot. Suomen keskihinta Nikon Coolpix 5900 on 400 euroa (MBnetin Hintaseuranta). Suomen keskihinta Nikon Coolpix 7900 on 493 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 • Nikonin suomenkieliset ohjekirjat taitavat maksaa lähellä 90 euroa (?), muualta ostettujen Nikonien takuukorjaus Suomessa on ollut ainakin aiemmin vähän tahmeaa lukemieni viestien perusteella. (Nämä asiat on hyvä tietää, jos ulkomaisen liikkeen eli Pixmanian halvempi hinta houkuttelee. Tietenkin osa Suomessakin myytävistä Nikoneista on tuotu suoraan Saksasta).

Thom Hogan kirjoittaa etusivullaan vähän Nikonin tulevista D50- ja D70s-malleista. Viime vuonna Nikon myi 1.5 miljoonaa järjestelmädigiä, tämän vuoden kasvun pitäisi olla 50%. Lisäksi Nikon F6 -kirja on valmistunut.

ePhotozine.com, Wacom Volito 2 -arvio. Piirtopöytä, sopiva ensikertaiselle, hinta n. 60 euroa.

c|net, Fujifilm FinePix F450 -arvio.

Bobatkins.com, Online Photo Printing.

Dpreview.com, Contax brand comes to an end.

Photographyknowhow.com. Kaikenlaista (digi)kuvaukseen liittyvää perusasiaa. Heti ensisilmäyksellä ei huomaa kaikkea sivuilta löytyvää.

 

12.04.2005 

Eilisessä maanantain Kauppalehdessä esiteltiin viikon yrityksenä Rajala Camera. Turkulaisessa perheyrityksessä työskentelee kolme sukupolvea Helmisiä. Toimitusjohtaja Jarmo Helminen teki aikoinaan lisensiaattityönsäkin fotoalalta. Rajaloiden yhtiöitä ovat Rajala Camera Oy, Color-Kolmio Oy, Foka Oy ja Suomen Koulukuvaus Oy. Vähittäiskaupan liikevaihto ja tulos on muutamassa vuodessa kaksinkertaistunut. Kaikkiaan yritysryppään viime vuoden liikevaihto oli noin 20 miljoonaa euroa, satakunta valokuvausalan asiantuntijaa työllistettiin. Rajala Cameran liikevaihto on noin 13 miljoonaa euroa, myymälöitä on kymmenen ja studioita on viisi. Color-Kolmio on 30-vuotias kuvanvalmistaja. Foka on tukkuliike ja valokuvausalan tuontiliike. Suomen Koulukuvaus kuvaa vuosittain yli 40.000 lasta.

Taloussanomat 9.4.2005, Vimpain, Sähkö muuttuu valokuvaksi. Esittelyssä Canon Selphy CP600 -valokuvatulostin. Hinta on 200 euroa, värikasetti ja paperit maksavat 36 paperin erissä noin 15 euroa. Digikamera laitettiin kiinni tulostimeen ja kuvat tulostettiin, ohjeisiin ei tarvinnut ollenkaan katsoa. Kuvien laatu oli loistava, mutta yhden kuvan hinnaksi tuli turhan paljon. Jos kameran iäksi lasketaan 2.000 kuvaa, niin yhden kuvan hinnaksi kameran kuoletus mukaan ottaen tulee noin 0.50 euroa.

Työkaverilta oli tipahtanut Canon S40 lattialle, oli jalalla vähän ehtinyt pehmentää iskua. Kamera lakkasi toimimasta, ei tapahtunut mitään, vaikka virrat laittoi päälle. Takuuaika oli ummessa, mutta eihan takuu itseaiheutettuja vahinkoja korvaa. Suosittelin kotivakuutukseen turvautumista. Kamera kävi JAS Tekniikassa korjauksessa: jokin liitin oli kolauksessa irronnut, pikku juttu. Taisi maksaa 45 euroa.

 • Canonin kameravehkeiden ns. räjäytyskuvia (linkki on ollut esillä jo useampaan kertaan) tee-se-itse-miehille

Muropaketin foorumille oli postattu pari linkkiä englanninkieliseen foorumiin, joista löytyi säikeitä latureista (mukana La Crossen älylaturi). Ks. linkki1, linkki2.

Jore Puusa (Mizura.net) aloitti sitten blogin pitämisen.

Photographyblog.com, HP Photosmart 8750 -arvio. A3-kirjoitin, yhdeksän värin käyttömahdollisuus. Kuvia voi tulostaa ilman mikroakin, suoraan digikamerasta tai sitten sisäänrakennetun muistikortinlukijan kautta. Pieni lcd-näyttö mustavalkoinen. HP:n erikoisuus ovat huippulaatuiset m/v-kuvat oman erityisen harmaan fotovärikasetin ansiosta. 4.5*/5*. Euroopassa hinta on n. 500 euroa.

LetsGoDigital, Fujifilm estimates prints growth with 50% in 2005. Saksassa digikamera on joka kolmannessa kotitaloudessa, digikuvia arvellaan tulostettavan tänä vuonna kolme miljardia kappaletta.

IR, Nikon Picture Project 1.5.1.

Luminous Landscape, Epson R-D1 -miniarvio, Another Opinion.

Digital Journalista, Epson R-D1 -arvio. Suomen keskihinta on 3.293 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digit.no, Canon Digital Ixus 700 -arvio. Suomen keskihinta on 433 euroa (MBnetin Hintaseuranta). (no-pääte maanimessä viittaa Norjaa, mutta vähänki ruotsinkieltä osaava saa arviosta hyvin selvän).

Luminous Landscapen Michael Reichmann on kirjoittanut Phase Onen sivuille Capture One Versus The World.

Gordon Laing, Canon EOS 350D -arvio.

Biosmagazine.co.uk, Canon EOS 350D -arvio.

Rob Galbraith, SportsShooter.com: PocketWizard tips and info, part 2. Salamien laukaisu langattomasti.

LTL Imagery, The Nikon D2x vs. Canon 1Ds MkII Resolution Debate.

Ilmainen PBase Magazine. 2.3 megainen zip, joka on purettuna 2.4 megainen pdf (vaatii Acrobat 6.01:n). 21 sivua, haastatteluja, ohjeita yksilöllisen näköisen ulkoasun luomiseen PBase-galleriaan. Lisäksi yksityiskohtaiset ohjeet järjestelmädigin kennon puhdistukseen.

 

11.04.2005 

Viikon 15 kuva: Punaiset Muurahaiset.

Top Shot (Malminkartano, Helsinki). Panasonic Lumix DMC-FZ5 hyllyssä.

Tietokone nro 4/2005.

 • Pikakokeet, kolme sivua, Luotatko näyttösi väreihin? Kalibrointi tarkoittaa värintoiston muuttamista näytön omilla kuvasäädöillä (esikalibrointi) sekä värihakutaulun muutosten avulla. Käyttöjärjestelmän käynnistyksen yhteydessä voidaan ladata erillinen sovellus, joka muuttaa näytönohjaimen värihakutaulua. Toisessa tavassa väriprofiiliin liitetään ns. vcgt-tunniste (Video Card Gamma Tag), jonka mukaan käyttöjärjestelmän värinhallinta tekee vastaavan korjauksen. Näissä tavoissa kolmen värikanavan 256 sävyn paletin muutokset pienentävät väriavaruutta. Ammattinäytöissä käytetään 10- tai jopa 14-bittistä värihakutaulua, jonne profilointitiedot tallentuvat. Profiloinnissa selvitetään ensin näytön värintoisto-ominaisuudet, sitten muodostetaan väriprofiili.
 • - Testin viisi kalibrointipakettia yhdistetään mikron usb-liitäntään, alussa valitaan harmaasävyjen värilämpötila, gamma-arvo sekä säädetään kirkkautta ja kontrastia. Laite antaa palautetta, miten hyvin säädöt vastasivat valittuja arvoja. Sitten kalibrointilaite alkaa väläytellä eri värejä, ruutua vasten oleva laite mittaa arvot, tämä vaihe kestää parista minuutista pariinkymmeneen minuuttiin. Lopuksi profiili tallennetaan ja tehdään muutokset näytönohjaimen värihakutauluun. Kuvaputkinäytöillä (crt) profilointi pitäisi tehdä vähintään parin viikon välein, paneelinäytöillä (tft/lcd) riittää pari kertaa vuodessa.
 • - Basiccolor Squid, 390 e, cmykit.fi. Basiccolor Display 3.0 -ohjelma tukee useita mittalaitteita, testissä käytettiin valmistajan yksinkertaista Squid-kolorimetria. Valkoisen pisteen voi mitata esim. valokaapista. Erikoista on, että näytön voi kalibroida gamma-arvon sijaan visuaalisesti lineaariseksi. Esikalibrointivaihe sujuu helposti ja havainnollisesti. Ohjelman avulla voi profiloinnin oikeellisuuden varmistaa. Profilointi kestää melko kauan.
 • - Colorvision Spyder2 Pro, 365 e, Fimeko. Spyder2-versiossa herkkyyttä on nostettu ja tummien sävyjen mittausta on huomattavasti parannettu. Ohjelman avulla voi kalibroida samaan työasemaan liitetyt useat näytöt. Mustan tason valinta jätetään käyttäjälle, muut säädöt tehdään mittalaitteen ohjaamana. Aikaa kuluu 20 minuuttia, muutokset tehdään erillisen käynnistyssovelluksen kautta.
 • - Gretagmacbeth Eye-One Design, 1.150 e, prepress.center.fi. Testin ainoa spektrofotometri (kuten hinnasta voi arvata). Ulkoasu ja käytettävyys ovat ammattiluokkaa, kaikki vaiheet tehdään ohjatusti. Laite sopii myös tulostimien profilointiin (spektrofotometriin kuuluu sisäinen valolähde).
 • -LaCie Blue Eye Pro, 365 e, Fimeko. Laite on suunniteltu valmistajan oman 321-lcd -näytön automaattiseen profilointiin Mac-käyttöjärjestelmässä. Laite toimii myös muiden näyttöjen kanssa, mutta manuaalisetsi. Ohjelmisto on selkeä ja yksinkertainen käyttää. Aluksi valitaan tavoiteltu gamma-arvo, valkoisen pisteen värilämpötila ja huippuluminanssi. Kirkkauden, kontrastin ja valkotasapainon säädöt tehdään kätevästi laitteen avulla. Halvempi Blue Eye 2 toimii Windowssakin.
 • Pikakokeet, puoli sivua Casio Exilim EX-S100, Casio Exilim EX-P700, 350 e ja 600 e, Anglo.fi. S100 on pieni paidantaskukamera, jossa on 2.8-kertainen zoom, 36 mm - 102, kiinteää muistia on 9.2 megaa ja käytössä ovat sd-kortit. P700 on Casion mukaan pro-malli, megapikseleitä on seitsemän, zoom on nelinkertainen ja polttoväli on 33 mm - 132. Casiossa on muutama erikoisuus: kuvan voi tallentaa taustaksi väliaikaisesti ja kuvata henkilö tätä taustaa vastaan. Kaksi henkilöä voi kuvata erikseen samaan kuvaan. "Erityisesti Exilim EX-700 kiinnostanee laadukasta ja monipuolista kompaktikameraa haeskelevaa näppäilijää".
 • Tehokäyttäjän vinkit, kaksi sivua, 10 kysymystä digikuvauksesta. UKK, perusasiaa.
 • Luettua & katsottua, viidesosa sivusta, Pekka Puntari, Digifotokoulu, matkaopas luoviin kuviin. Docendo.fi. "Kirjassa kerrotaan olennainen valokuvauksesta, ja suurin osa tekstistä on ajatonta".

(Metku.net eli MetkuMods) Canon EFS-linssi EF-kameraan, yksityiskohtaiset ohjeet ja kuvat operaatioon, ks. artikkeli. Tämä kuuluu taas sarjaan Lapset älkää tehkö tätä kotona.

 • Foorumilta ainakin noLIFEr oli tehnyt saman operaation, ks. kuvat

7.4.2005 oli diginewseissä Hans Lehtisen lähettämä viesti, jossa oli tekstiä uudesta ällistyttävästä tavasta esittää 360 asteen panoraamoja. Foorumilla oli jo käyty tuumasta toimeen. Esillä on pari tällaista panoraamaa, jossa käytetään ilmaisversiota plug-inistä panoraamaa näyttämään. Ks. Ideavideo.fi/pan/show.php ja ideavideo.fi/pan/show2.php. (Vaatii siis Macromedia Shockwave Player 10:n asentamisen, vastaa kysymyksiin esim. Yahoon sidebarin asentamiseen ei, Player 10:n rekisteröimistiedotkin voi jättää tyhjäksi).

Birds.fi, Vesa Huttunen, uusia kuvia kevätlinnuista.

Ken Leonard, Photoshop Online Resource Guide. Pääasiassa Photoshop-aiheisia linkkejä, mutta myös valokuvaukseen liittyviä. Koko ajan päivittyvä, yli 700 linkkiä hyvässä järjestyksessä.

Digital Outback Photo, Depth of field--the shorter focal length advantage. Vertailussa Nikon D2X ja Canon EOS 1Ds Mark II. Kennon erilaisista mitoista johtuen Nikonissa on epäterävyysalue pienempi.

EarthBound Light, Curves (and Other Goodies) for Photoshop Elements.

Dpreview.comin Nikon-alue, PrintEXIF Script 1.6, JavaScript for Photoshop CS.

Popular Photography -lehden aprillipila.

Digitalsecrets.net/ItsCanon (Peter iNova), Canon 300D/350D/i9900-tulostin ym.

 

10.04.2005 

Journalistilehti.fi, 1.4.2005, nro 7, Lehtikuvaajat ovat ahtaalla USA:ssa. Ja Vaarallinen kuvanvapaus.

 • ..."Kantelu uutiskuvauksen rajoittamisesta joukkoliikenteen asemilla on ollut eduskunnan oikeusasiamiehen tutkittavana jo vuoden 2003 helmikuusta alkaen"...

Journalistilehti, 4.3.2005, nro 5, Kuva-arvoitus. Aiheina vartijoiden harrastama kuvaamisen rajoittaminen julkisilla paikoilla, eduskunnan oikeusasiamiehelle on lähetetty kuvaus. Kuvaaminen ja kuvan julkaiseminen ovat eri asioita.

Journalistilehti.fi, 4.2.2005, nro 3, Valo linssiin. Käsitellään Tampereen käräjäoikeuden päätöstä, jonka mukaan ihmisen valokuvaaminen terveyskeskuksen odotustilassa ei ole rangaistavaa salakatselua. Aihetta käsitellään kirjoituksessa vähän laajemminkin.

Digitoday.fi, Amerikkalaiskeksijä kehittää tehokkaita digikiikareita. Ks. alkuperäinen artikkeli indystar.com. Tähän asti markkinoilla on ollut muutama digikiikarimalli, mutta niiden kuvanlaatu ei ole ollut kovin hyvä. Amerikkalaiskeksijä on yrittänyt saada keksintöään kaupalliseen käyttöön julkisesesti jo vuodesta 2001.

Dpreview.com, Panasonic Lumix DMC-FZ5 -arvio. Highly Recommended.

Dpreview.comin foorumilta, USA:n Canon tarjoaa 15.4.2005 alkaen Canon 1D Mark II:n ostajalle $500:n alennuskuponkia. Kaipa Eurooppa seuraa pian perässä.

Dpreview.comin foorumi, yli 40 Photoshop CS 2 -linkkiä

Pcmag.com, Step Up to a Big Display. Kymmenen lcd-näyttöä, tuumakoot 20, 21 ja 24 (laajakuva).

Xbitslab.com, Closer Look at the 19" Monitor Features. Part III.

Xbitslab.com, HP ScanJet 8200 Scanner -arvio. Suomen keskihinta on 545 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Xbitslab.com, X-bit’s Guide: Contemporary LCD Monitor Parameters and Characteristics.

Publish.com, Photoshop CS2's Filters Take Sharpening to New Level.

The-digital-picture.com, Digital Workflow. Kirjoittaja käyttää Canonin kalustoa.

 

09.04.2005 

Sakari Mäkelän järjestämän digicamera.netin huhtikuun kilpailun aiheena on 'Muoto'. Tiedostokoko saa maksimissaan olla 600 kB, yksi kuva per osallistuja. Kuvat lähetetään email-osoitteeseen kuvakisa(miukumauku/at)kolumbus.fi. Lähetettävä kuvatiedosto kannattaa nimetä järkevästi. Kuvan pitempi sivu olisi hyvä olla 600 pikseliä leveä, tämän pituiseksi se joka tapauksessa skaalataan kilpailugalleriassa.

Tänään lauantaina on Stockmannin Hulluilla Päivillä edellä kerrottujen lisäksi yksi hyvä tarjous: HP LaserJet 1010 -laserkirjoitin 99 euroa. MBnetin Hintaseurannan mukaan halvin hinta olisi 132 euroa.

(Foorumilta) JuhaM:n hauska koirakuva Gangsteri. Lisää kuvia osoitteessa juhamanty.com.

(via Linko) Helsingin Sanomien Kuvakisa. Tunnista henkilöitä, kuvasta tulee ajan kuluessa enemmän näkyviin.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (11.4.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastosta Vapaa-aika / Harrastus / Valokuvaus tai Videolaitteet ja -kamerat. Tai Elektroniikka / ATK / Oheislaitteet ja tarvikkeet). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...). Lukuaikaa Keltaiseen Pörssiin ostetaan 24 h kerrallaan, maksaa vähän yli 2 euroa. Maksun jälkeen näkee myytävien tuotteiden hinnat.

 • Canon EF 17-40 F/4L, 649 e, Hki (12.4.)
 • Canon 28-135 EF IS, 420 e, Pori (1.4.)
 • Canon 10D SET, pystykahva, 2 x akku, Tamrac-laukku, 50mm/1.8, Sigma 24-70/3.5-5.6, 1.200 e, Hki (4.4.)
 • Canon Powershot A85, 199 e, Oulu (7.4.)
 • Canon Powershot A80, 250 e, Lohja (9.4.)
 • Canon Powershot A70, 200 e, Hki (11.4.)
 • Canon EOS 300D, EF-S 18-55 1:3.5-5.6 ja EF 75-300 1:4-5.6 III, 512 MB, 1.050 e, Kuopio (10.4., 11.4.)
 • Canon EOS 10D, 1249 e (!), Hki (12.4.)
 • Canon EOS 10D, 750 e, Hki (11.4.)
 • Canon EOS 10D, 750 e, Lappeenranta (11.4.)
 • Canon EOS 10D, 512 MB, 850 e, Nokia (6.4.)
 • Canon EOS 10D, Sigma 28-70/2.8EX, 1.000 e, Urjala (2.4.)
 • Canon 10D, 950 e, Tampere (8.4.)
 • Canon EF 17-40/4 L, 780 e (!), Urjala (2.4.)
 • Canon EF 70-200/4 L, 690 e, Urjala (2.4.)
 • Canon EP(F?), 70-200 2.8 L, 1.000 e, Kuopio (1.4.)
 • Canon EFs 18-55 mm, 3.5-5.6, 140 e, Espoo (6.4.)
 • Canon G3, 256 MB, Jyväskylä (2.4.)
 • Canon G3, 300 e, Espoo (10.4.)
 • Canon Digital Ixus V2, 200 e, Lohja (9.4.)
 • Canon Ixus, 50 e, Vantaa (4.4.)
 • Canon Ixus 400, 3 x 256 MB, 220 e, Kuopio (7.4.)
 • Canon Ixus 400, 240 e, Tampere (2.4.)
 • Canon Ixus I, 256 MB, 200 e, Hki (1.4., 8.4.)
 • Canon Digital Ixus V2, 200 e, Lohja (3.4.)
 • Canon Ixus V3, 150 e, Toijala (1.4., 11.4.)
 • Canon Powershot A75, varaosiksi, patteri hajonnut sisälle, 65 e, Alajärvi (10.4.)
 • Canon Powershot S50, 250 MB, 290 e, Espoo-Lohja (9.4.)
 • Canon S50, 256 MB, 300 e, Hki (11.4.)
 • Canon Powershot S50, 300 e, Kirkkonummi (2.4.)
 • Canon Selphy CP 400, tulostin, 95 e, Salo (7.4.)
 • Casio Exilim Z3, 100 e, Alavieska (2.4.)
 • Gitzo Super Studex, jalusta (sitkeä myyjä!), 350 e, Lahti (9.4.)
 • Fuji GA645 Professional, 500 e, Raahe (9.4.)
 • Hasselblad, 500c , 3 kasettia, 150mm C Sonnar, luuppietsin, 690 e, Hki (4.4.)
 • HP 120, 50 e, Tampere (3.4.)
 • HP 215, 65 e, Hyvinkää (4.4., 10.4.)
 • HP Photosmart 433, 100 e, Kangasala (4.4.)
 • HP 433, 120 e, Nokia (12.4.)
 • HP Photosmart 720, 250 e, Hki (9.4.)
 • HP Photosmart 720, 300 e, Hki (7.4.)
 • HP 735, 120 e, Lohja (9.4.)
 • HP 935, 128 MB, 200 e, Hki (2.4.)
 • Konica Minolta Z1, 256 MB, 240 e, Hki (1.4.)
 • Mamiya RZ 67 PROFESSIONAL, obj. Mamiya-SekorC 1:3,8 F90mm, 120 rullafilmiperä, vastavalosuoja, moottoriviritin, 950 e, Tampere (8.4.)
 • Minolta Dimage 7i,
 • Minolta Dimage 7hi, 250 e, Vantaa (3.4.)
 • Minolta Dimage S404, 210 e, Salo (10.4.)
 • Minox DC-3311, 80 e, Tyrnävä (4.4.)
 • Nikkor 16mm 2.8 fisheye, 600 e, Kuopio (1.4.)
 • Nikon AF Nikkor 20-35/2.8 D, 750 e, Hyvinkää (12.4.)
 • Nikon AF Nikkor 80-200/2.8D ED, 700 e, Hyvinkää (4.4.)
 • Nikon Coolpix 775, 60 e, Valkeakoski (11.4.)
 • Nikon Coolpix 5000, 256 MB,
 • Nikon Coolpix 5700, 8x zoom Nikon Tele TC-E15ED 1.5x, salama SB-50DX, 500 e, Hki (7.4.)
 • Nikon D1, 600 e, Heinola (1.4.)
 • Nikon D70, Sigma 18-50 mm F3.5-5.6 DC D, 250MB, 750 e, Kuopio (9.4.)
 • Nissin 4000gw salama, 90 e, Tampere (2.4.)
 • Olympus mju-II, filmikamera, 45 e, Tampere (4.4.)
 • Panasonic Lumix DMC-FX7, 209 e, Vantaa (8.4.)
 • Sigma 12-24mm / 4.5-5.6 DG AF, Canon-runkoon, 600 e, Hki (11.4.)
 • Sony DSC-F505, 220 e, Oulu (6.4.)
 • Sony DSC P1, 160 e, Lohja (9.4.)
 • Sony DSC-P1, 90 e, Rauma (3.4.)
 • Sony DSC-P5, 175 e, Porvoo (10.4.)
 • Sony DSC-P10, 250 e, Espoo (4.4.)
 • Sony Cybershot P-72, 95 e, Hki (12.4.)
 • Sony Cyber-shot DSC-P93, 200 e, Viiala (4.4.)
 • Tokina AF 20-35mm, 3.5-4.5, Minolta Dynax-kiinnitys, 250 e, Hki (2.4.)

Helsingin Huutokauppakamarin panttihuutokaupassa oli myynnissä 6.4.2005 Canon EF 50/2.5 Macro. Lähtöhinta oli 250 euroa, mutta myyntihinnaksi tuli 120 euroa.

(Foorumilta) Arn: Photo Galleries at pbase.com

Bobatkins.com, Nikon D50.

UK Nikon, lehdistötiedote. Huhtikuun loppupuolella Nikonilta on tulossa kaksi uutta järjestelmädigiä. Kyse on malleista D50 ja D70s (vaikka niitä ei nimetäkään).

Megapixel.net, Konica Minolta DiMAGE Z5 -arvio. Käytettävyys 8.8. Kuvanlaatu 8.8. Suomen keskihinta on 456 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

c|net, Canon PowerShot SD500 -arvio. Euroopassa Canon Digital Ixus 700. Suomen keskihinta on 475 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Australian MacWorld-lehti, Ben Willmoren 4-sivuinen pdf, Optimise photos using Curves.

Digital Outback Photo, Stitching with Realviz Stitcher 4.x. $290.

Firingsquad.com, Budget LCD Roundup April 2005.

LetsGoDigital, Fujifilm FinePix S3 Pro firmware update.

IR, Olympus D-590 -arvio. Euroopassa Olympus C-470 Zoom. Olympus D-580:n (Euroopassa Olympus C-460 Zoom) seuraaja. Suomen keskihinta on 278 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Globetechnology.com, Pentax S50 -arvio.

Fotosidan.se, Adobe Photoshop CS2.

Digitalcamerainfo.com, Kodak EasyShare Z740 -arvio.

Digitalcamerainfo.com,Camera Records 360-Degree Views.

 

08.04.2005 

Top Shot (Malminkartano, Hki). Erä Sigman 15-30 mm f/3.5-4.5 EX DG ASP objektiiveja Canon, Nikon ja Minolta-sovitteisina 497 e/kpl.

Tekniikan Maailma 7/2005, 6.4.2006.

 • Kuuden sivun testi, Henkilökohtainen kuvalaboratorio, Tulostin kymppikokoisille valokuville 180 e - 250 e. Mustesuihkuilla voi tulla ongelmia paperivalinnan, fotomusteiden, väriasetusten jne. kanssa. Suuttimetkin voivat useissa malleissa kuivua, jollei tulosteta muutamaan viikkoon. Sublimaatiotulostimissa (testin viisi kirjoitinta) näitä ongelmia ei ole, tulostuskasetti ja paperi myydään samassa paketissa. Kuvat säilyvät valmistajien ilmoitusten mukaan yli sata vuotta, päälle tulee vielä laminointi, jonka asiosta kuvia voidaan pyyhkiä kostealla kankaalla.
 • Testin laitteiden painot vaihtelivat kilon ja kahden välillä, kevyimmät sopivat hyvin matkatulostimiksi. Kaikki laitteet vaativat verkkovirtaa, akkuja ei ollut yhdessäkään. Suora tulostus kamerasta onnistuu jokaisella.
 • Rajaaminen ei aina ole mahdollista, vaikka sitä tarvitaankin usein. Tulosteiden mittasuhteet ovat 3:2, vaikka useat taskukamerat ottavat kuvat 4:3 -suhteisina. Jos tulostin ja kamera ovat saman merkkinä, niin mahdolliset rajaustoiminnotkin onnistuvat. Usb-kaapeli puuttuu jokaisesta laitteesta, se pitää hankkia erikseen.
 • Dell Photo Printer 540, 250 e, 8.3 p., ****. Plussaa: monipuolinen varustelu, laaja sävytoisto. Miinusta: tulostuslaatu suoraan kamerasta.
 • Kodak Printer Dock Station Plus, 250 e, 8.2 p., ***. Plussaa: monipuolinen varustelu, erinomaiset värit. Miinusta: kalleimmat tulosteet, ei erillistä virtakykintä, kuvien huono taittoreunus.
 • Olympus P-10, 200 e, 8.2 p., ***. Plussaa: erinomainen pölysuojaus, nopea tulostus. Miinusta: sävyjen toisto-ongelmat, niukka aloituspaketti, painava.
 • Sony DPP-FP30, 180 e, 8.1 p., ***. Plussaa: tasavahva, kohtuullisen hyvä ohjelmistopaketti. Miinusta: hidas tulostus.
 • Canon Selphy CP-400, 180 e, 7.9 p., ***. Plussaa: pienikokoisin, värientoisto. Miinusta: hidas tulostus, niukka alkupaketti, tekniset virheet kuvissa, ei erillistä virtakytkintä

Luontokuva.org, Valkohäntäpeura-kirjalle kansainvälinen kirjallisuuspalkinto, ks. kirjan tiedot Akateeminen.com.

Photo-i-co.uk, VueScan-arvio. Skannausofta, tuki yli 400 skannerille ja 157 digikameramallille. Arvion lukemalla saa hyvän käsityksen ohjelmasta. Sopinee erittäin hyvin paperikuvien skannaukseen, vähän huonommin negoille/dioille. Myös ICC-profiilien teko, tekstintunnistus ja pdf:n teko sisältyvät ohjelmaan. VueScan, pro-versio maksaa $89.95.

Steve Sanders, Olympus C-7070 Wide Zoom -arvio. $699.

Digital Photography Blog, Nikon D70s and D50 - 15 April Launch?

Bobatkins.com, Canon Speedlites - 580EX, 420EX, 220EX.

Digicamreview.co.uk, Konica Minolta Dimage G600 -arvio. Suomen keskihinta on 319 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Rob Galbraith, vuoden 2005 valokuvauksen Pulitzer-palkinnot on jaettu.

Digital Outback Photo, RawShooter v. 1.1.2, ilmainen, virheitä korjattu.

 

07.04.2005 

Taidetta koteihin: Sota ja valokuva. TV 1 klo 23:30.
Miten sota näkyy valokuvissa eri aikakausina ja miten sotakuvat vaikuttavat katsojiin? Keskustelijoina toimittaja Mikko Pekari ja professori Hannu Vanhanen. Toimittajina Anna-Kaisa Rastenberger ja Jan Kaila. Kesto 30 min.

13 Kameraseuran seniorikillan jäsentä
1.5.2005 saakka

Mauri Aavaluoma, Heimo Harju, Heikki Kalima, Leo Kangas, Reijo Kivalo, Viljo Kuronen, Erik Lauraeus, Reino Niiniranta, Kalevi Pekkonen, Heikki Salmela, Erik Rönneberg, Paavo Thuneberg, Eero Venhola.

Kameraseuran Galleria
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
ti-su 12-18

Suomen Valokuvataiteen museon näyttelyitä:

Autres Rivages – La Mer Baltique Itämeren tuolla puolen, Klavdij Sluban
8.5.2005 saakka (Suomen Valokuvataiteen museon Projekti-näyttelytilassa)

Ranskalaisen Klavdij Slubanin työsketelyyn liittyy olennaisena osana matkustaminen. Hän on kuvannut useiden maiden elämää valokuvissaan. Tällä kertaa kuvattuja maita yhdistää Itämeren läheisyys. Näyttelyn innottajana on ollut kirjailija Vladimir Nabokovin muistelmateokseen Autres rivages, joka Suomessa on ilmestynyt nimellä Nabokov Nabokovista.

Missä valokuva luuraa? Suomen valokuvataiteen museon ja Salmisaaren ja Ruoholahden ala-asteen neljäsluokkalaisten graafisen informaation ja mainosten kuvakoulun loppunäyttely
8.5.2005 saakka (Suomen valokuvataiteen museo, Prosessi-näyttelytila)

Suomen Valokuvataiteen museo,
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki
ti-su 12-19, ma suljettu.

Liput museoon: Normaali 6 €, alennuslippu 4 €,alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. (Hintaan sisältyy myös koko vuoden kestävä suurnäyttely Katsoa vai nähdä - Valokuvan merkityksiä etsimässä)

Muita näyttelyitä Digicamera.netin Näyttelyt-sivulla.

Eilen olin sitä mieltä, että Stockmannin Hullujen Päivien pdf-muotoisista tarjouksista ei löydy mitään erityisen halpaa. Tuli yhden tarjouksen osalta erehdyttyä. Eilen keskiviikkona Canon Ixus 500 oli myynnissä hintaan 269 euroa. Eilen klo 17 aikaan tuote oli loppuunmyyty Helsingissä (varmaan jo paljon aikaisemmin?). Tilalle tarjottiin Canon Ixus 30 -digiä hintaan 269 euroa. Tässä hintoja (ensin valokuvaosastolta, sitten eri päivinä voimaantulevia tarjouksia):

 • TDK DVM-60 mini-dv:t 10 kpl, 24.50 euroa
 • Albione 1C-22, 14- 16 h hidas laturi, mukana 4 x 2.400 mAh AA-akkua, 9.90 euroa
 • Giottos VT-809 kolmijalka (muovinen, mutta kaikki härpäkkeet, pikalevy, vesivaaka jne.), 39.90 euroa
 • Lowepro D-RES 120, 9.90 euroa
 • Lowepro MiniAW, 14.90 euroa
 • Lowepro Z-5, 6.90 euroa
 • torstai: kirja Katrin Eismann Valokuvien korjailu ja viimeistely, 27.90 euroa
 • perjantai: Brother DCP-110DC monitoimitulostin (tulostin, värikopiokone + skanneri), 99 euroa
 • Sony Cyber-Shot W7 -digi, 399 euroa (7 megaa, 2.5 tuuman lcd)
 • Sony DCR-HC17 digivideo, 399 euroa
 • lauantai: Canon EOS 300D + EF-S 18-55 mm KIT, 749 euroa
 • Canon MVX200 digivideo, 599 euroa
 • Pentax Optio 50, 199 euroa

(Panoraamamies Hans Lehtinen email):
Tässä on ainakin minun käsittääkseni netissä näytettävien
fullscreen -panoraamojen tulevaisuus, ellei nyt mitään ihan mullistavaa
keksitä lähiaikoina... joka tapauksessa vanha sotaratsu QuickTime VR on aika kökköä tähän verrattuna.. :)

Kyseessä on siis Macromedian Shockwaveen perustuva "panoraamamoottori"
SPi-V, jonka on kehittänyt hollantilainen fieldOfView. Tekijöiden mukaan
Shockwavekaan ei välttämättä ole lopullinen ratkaisu, jos jotain parempaa ilmaantuu, niin SPi-V voidaan sovittaa muuhunkin ympäristöön.. tämähän on vielä kovasti kehityksen alaisena koko juttu.

Tuo toimii jo nyt todella mainiosti, täyden ruudun pallopanoraamat pyörivät
ennennäkemättömän liukkaasti (näyttämisessä käytetään näytönohjaimen 3D -kiihdytystä). WWW -sivuilla panoraamojen näyttämiseen käytettävä komponentti on vain muutaman kymmenen kilon kokoinen, lisäksi ellei Shockwave löydy jo koneesta, niin sehän ei ole kuin pari ja puoli megaa verrattuna QuickTimen n. 15 megan pakettiin.

Panoraamojen ohjaukseen tarvittavat tiedot tallennetaan standardiin XML -tiedostoon, jota voi siis muokata vaikka tekstieditorilla... todella mainiota.

 • Saitti löytyy täältä, paljon mielenkiintoista tietoa. Ja muutama valittu esimerkki, kannattaa katsoa:
 • "Peruspanoraama" hotspoteilla ja kartalla (vaatii Shockwave Player 10:n, jonka asennus tarjoaa Yahoon sidebaria. Mielestäni kannattaa vastata ei, samoin ns. rekisteröimistiedot voi jättää tyhjäksi).
 • "Metamorphoosi".. tätä on hieman vaikea selittää.. katsele hieman aikaa ympärillesi ja seuraa mitä seinillä tapahtuu... :)))
 • Syväterävyyden jäljittelyä, "virtuaalinen kamera".. liikuttele ja pysäytä aina johonkin kohtaan... hauska
 • Todella hyvin tehtyjä ADR (adaptive dynamic range) -panoraamoja:
 • Sivuilla on myös asiaa noiden tekemisestä, mielenkiintoista
 • Nuo ja muutama muu löytyvät siis galleriasivulta, ...kannattaa myös tsekata ne oikeassa laidassa olevat vanhat demot... vaikuttavaa matskua sielläkin!

(Foorumilta) Rovaniemeläinen Lapin Akut oli kennottanut uudelleen Canon 1D:n akun. Tilalle oli laitettu vähän jytymmät kennot. Akun aukaisu oli ollut vähän hankalaa, kun ensin oli pitänyt kuori halkaista ja sen jälkeen liimata kiinni. Näin joutuu kuulemma tekemään yleensä porakoneidenkin akuille. Hintaa operaatiolle oli tullut noin 50 euroa.

 • monet akkuliikkeet kennottavat akkuja uudestaan, ks. esim. suomenyritykset.fi, Akkuja ja paristoja

(Pekka Mölsän email, lisää valokuvaajan koulutusteitä). Yhteisvalinnan kautta voi hakeutua alan toisen asteen ammatillisiin opintoihin. Täydennyskoulutuksena järjestetään mm. valokuvaajan ammattitutkintoon johtavaa koulutusta. Valokuvausalan opintoihin voi prepata mm. monissa kansanopistoissa.

Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnossa voi suorittaa toisen asteen
valokuvatuotannon suutautumisopintoja 45 ov. Esimerkiksi Heltech ja Keskuspuiston ammattioisto Kaikissa alan oppilaitoksissa valokuvatuotannon suuntautumista ei ole.

Kuvallisen ilmaisun perustutkinnossa ja näyttötutkinnossa voi suorittaa
toisen asteen valokuvailmaisun opintontoja, tai täydennyskoulutusta, joka
johtaa valokuvaajan ammattitutkintoon. Tietoa kuvallisen ilmaisun näytöistä ja koulutuksesta löytyy tästä osoitteesta.

Seuraavissa oppilaitoksissa voi suorittaa kuvallisen ilmaisun perustutkinnon tai valokuvaajan ammattitutkinnon näyttönä. Näistä löytyy myös näyttöihin johtavaa koulutusta.

Työvoimaviranomaiset ovat koonneet oppaan tiedotus- ja viestintäalan
koulutuksesta, joka kattaa myös valokuva-alan. Huomattakoon vielä, että
kansanopistojen linjat ja työväenopistojen kurssit ovat oikotie
opintoihin, jos ei satu pääsemään alan ammatilliseen koulutukseen.

Hopeinenomena.net, Dtp ja kuvankäsittely. Mac-ihmisten keskustelufoorumilla on paljon mielenkiintoisia viestejä.

Dpreview.com, Canon EOS 350D -arvio. Highly Recommended.

Steve Sanders, Konica Minolta Dimage Z5 -arvio. Suomen keskihinta on 461 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalcamerainfo.com, Panasonic Lumix DMC-LZ2 -arvio.

Rob Galbraith, Thomas Knoll clarifies ACR support for D2X, 350D/Rebel XT. ACR = Adobe Camera Raw.

Fotosidan.se, Digitalt under extrema förhållanden.

Digitalcamerainfo.com, Spring Savings Announced for Pentax. USA ja UK.

Redferret.net, A vee nice flash? Digipokkarin sisäisen salaman pehmentäjä. $15.

Creativepro.com, Buying a Photo Printer, Part 2.

 

06.04.2005 

Laterna Magican uudet näyttelyt:

Alkukuvia ja pyhäinjäännöksiä, Pira Cousinin valokuvia
23.4.2005 saakka
Cousinin kuvien lähtökohtana on ollut ajatus siitä, mikä tässä maailmassa on vielä pyhää ja merkityksellistä.

Ihmisiä suviyössä - Friday Night Cruising
Reino Laukkasen valokuvia
24.04.2005
Reino Laukkanen on kuvannut autoharrastajien öisiä spektaakkeleita Helsingin parkkipaikoilla (digitaalikameralla) vuosina 2003-2004.
Reino Laukkasen kotisivut
Friday Night Cruising -sivusto

Laterna Magica
Rauhankatu 7
00170 Helsinki
ma-pei 10-18, la 10-15

NÄKYMIÄ LAPISTA kesästä kevääseen (näyttelyjuliste, pdf-tiedosto), Kaarlo Pohjakallion valokuvia
2.4.-29.4. 2005
Kuvat on otettu pääosin Kilpisjärven alueella, mutta joitakin kuvia on myös Pallastunturilta ja Kiilopäältä.

Laakson sairaala,
Lääkärinkatu 8, rakennus 4 (terveysasemarakennus, aula)
ma-su klo 8-20

Kuva 2005 -messujen sivuilta löytyvät tiedot tapahtumista ja messuihin osallistuvista yrityksistä. Perjantaina ja lauantaina on paljon mielenkiintoista kuunneltavaa seminaareissa. Paikkanahan on Wanha Satama Katajanokalla Helsingissä. Messut ovat avoinna perjantaina 22.04. klo 09.00-18.00 ja lauantaina 23.04. klo 10.30-16.30. Liput maksavat 15 euroa, ennakkoilmoittautuneet maksavat 8 euroa, monesta alan liikkestä saa kauniisti pyytämällä kutsukortin (joka ei siis ole liikkeelle ns. ilmainen, messujen järjestäjät keräävät kutsukortin hinnan tavalla tai toisella fotoliikkeeltä).

(Foorumilta) Puolassa on aika erikoinen tapa huomioida paavin kuolema, ks. kuvat1 ja kuvat2. Enpä ole aikaisemmin tällaista tapaa nähnyt.

Jussi Aallon sivuilla on joitain päivityksiä.

(email) Ursan jäsenlehdessä Tähdet ja Avaruus numerossa 2/2005 on juttu neljästä n. 1.000 euron järjestelmädigistä (pitänee vilkaista seuraavan kerran kirjastossa käydessä).

(Foorumilta) Haussa oli ruuveja 3/8'' -kierteellä. Sellaisia löytyi Helsingin Ruuvikulmasta, Karjalankatu 11. Tarkka nimi on 3/8'' UNC (kierre).

(email) Wikipedia on ns. vapaa tietosanakirja, jota käyttäjät jatkuvasti täydentävät. Etusivulta löytyvän viikon yhteistyö -artikkelin aiheena on nyt valokuvaus. Sitä voi kukin täydentää kykyjensä ja halujensa mukaan.

Stockmannilla ovat Hullut Päivät 6.4.2005 - 9.4.2005. Ks. eri päivien tarjoukset pdf-muodossa. Mitään erikoisen halpaa ei silmiini osunut.

ePhotozine.com, Fujifilm S3 Pro -arvio.

c|net, Pentax Optio 750Z -arvio.

IR, Adobe Users Get New Magazine (lehdistötiedote). Ensimmäinen numero ilmestyy toukokuun 10., ks. Layers Magazine.

Digitalcamerainfo.com, Nikon on alentanut D70:n hintaa. (USA).

Digit.no, Fujifilm FinePix F810 -arvio. Suomen keskihinta on 433 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalkamera.de, Olympus tarjoaa ilmaisen raw plug-inin.

Creativepro.com, What's New In Creative Suite 2.

 

05.04.2005 

Fotonetistä tuli tietoa, että MikroBitin testivoitto on aiheuttanut huomattavan kasvun tilauksiin ja yksittäisten tilausten kuvamääriin. Kapasiteetti on kuitenkin riittänyt tilausten nopeaan toimittamiseen.

Digikuvauksen kotimainen erikoislehti Pikseli, nro 3/2005. Alla mielenkiintoisimpia artikkeleita.

 • Numeron teemana on Koulutus ja tapahtumat
 • Netistä löytyvät arvioitujen kameroiden näytekuvat isoina (kohdasta Lukijapalvelut, 3/2005)
 • Monta tietä ammattikuvaajaksi, kaksi sivua. Suomessa toimii n. 1.000 - 1.200 päätoimista valokuvaajaa, joista lehtikuvaajia on yli 400, muotokuvaajia 400, mainoskuvaajia on 100, loput ovat sitten vaikkapa luonto- ja koulukuvaajia. Valokuvataiteilijoiden liitossa on jäseniä yli 200, mutta vain pieni osa saa toimeentulonsa yksinomaan taidekuvista. Valokuvausalan koulutuksessa on tälläkin hetkellä 400 suomalaista, joiden tavoitteena on päätoiminen työ valokuvaajana.
 • Työn ja opiskelun yhdistäminen onnistuu, kaksi sivua. Matti J. Kaleva kertoo Tampereen VVI:n toiminnasta. Opetuksen tavoitteena on käytännön työssä esiintulevien ongelmien ratkaiseminen ja asiakkaan tarpeesta lähtevä toiminta. Yrittäjänä toimivan valokuvaajan laskutuksesta yksi kolmasosa menee valtiolle, yksi kolmasosa kustannuksiin ja yksi kolmasosa on sitä palkkaa.
 • Kaikki alkoi.. Näpsä-kamerasta, neljä sivua Top Shotista ja fotokauppias Seppo Leppäsestä. Seppo Leppänen siirtyi 1991 pankinjohtajan toimesta fotokauppiaaksi. Ensimmäiset digit tulivat Top Shotiin myyntiin 1997. Digimurros tapahtui äkkinäisesti, vielä jouluna 2000 myytiin filmikameroita 80% ja digejä 20%, tammikuussa 2001 suhde oli sitten jo kääntynyt päinvastaiseksi. Suomessa on ollut parhaimmillaan yli 650 fotoliikettä, nyt näitä liikkeitä on 350. Fotoliikkeiden määrän ennustetaan laskevan vielä 200 liikkeeseen. Top Shot laajentaa tuotevalikoimaansa, uutena ryhmänä ovat tulossa dataprojektorit ja kookkaat lcd-näytöt. Tästä vuodesta odotetaan järjestelmädigien läpimurtoa, virallisten myyntilukujen arvioidaan kaksinkertaistuvat viime vuodesta 16.000 kappaleeseen.
 • My Photoshop jatkuu neljän sivun verran, aiheena tasot. Lisäksi punasilmäisyyden poisto, valkotasapainon säätäminen.
 • Canon EOS 350D, kolmen sivun perusteellinen arvio
 • Testattavana myös Fuji Finepix F10, Olympus Camedia C-7070, Panasonic DMC-FX7 ja Apple iMac G5.
 • Seuraava numero 4/2005 ilmestyy toukokuun alussa. Aiheina mm. Kuva 2005 -messut. Luovan valokuvauksen työpaja (luova.fi). Plugi (uusi kuvakanava ammattilaisille, esitellään Kuva 2005 -messuilla). Kamera Tansaniassa. Numeron teemana on Kuva 2005.

Suomen Valokuvataiteen museon NÄKÖKULMA - valokuvan merkityksiä etsimässä -luentosarja: Valokuvallisuus ja esittäminen nykytaiteessa. Kuvataiteen tohtori Jan Kaila. Tänään klo 17.30-18.30.

Tapahtumaan maksetaan museon normaali pääsymaksu.

Suomen valokuvataiteen museo
www.fmp.fi
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki
ti-su 12-19, ma suljettu.

Liput: Normaali 6 €, alennuslippu 4 €,alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Warthog.fi on hankkinut Olympus E-300 -järjestelmädigin. Ks. tarkemmin.

Artur Gajewskilla on blogissaan Michael Freemanin haastattelu, 12 kysymystä ja 12 vastausta

 • Michael Freemanilla on valokuvausseminaari 21.4.2005, juuri ennen Kuva 2005 -messujen alkua

Bromleyn kirjastossa Lontoossa on neljän suomalaisen taiteilijan näyttely 30.3.-11.4.2005, Nordic Encounters. Mukana Heikki Neumannin valokuvia, ks. kotisivut.

Etelä-Suomen Sanomat: Eiri menetti Konican maahantuonnin.

Kameraseuran Uutiset ovat parhaillaan postituksessa Kameraseuran jäsenille. Tänään tiistaina Fiilisfotarit-kerhon vieraana on Miklos Gaál, ilta alkaa klo 18. Kameraseuran kuukausikokous pidetään tiistaina 12.4. klo 18.00, silloin vierailijana on valokuvaaja Antero Takala.

Digitoday.fi, Japanin digikameravienti notkahti ensimmäisen kerran.

Dpreview.com, Adobe Photoshop CS2. Ks. myös Rob Galbraith, photo-i-co.uk, photoshopuser.com, IR ja dpnow.com.

Adobe, What's New in Adobe Photoshop CS2.

Dpreview.com, Canon PowerShot A510 -arvio. Recommended. Suomen keskihinta on 223 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photographyblog.com, Epson PictureMate -arvio, kymppikuvatulostin. 3.5*/5*. Suomen keskihinta on 215 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pocket-lint.co.uk, Fuji FinePix S3 Pro -arvio.

LetsGoDigital, Hitachi 20GB Microdrive introduction.

Fotorådet, Norja. Puolella norjalaistalouksista on digikamera, järjestelmädigien omistajia on 3%. Vuonna 2003 järjestelmädigien määrä oli 4.000 kpl, vuonna 2004 määrä oli 14.800 kpl ja tämän vuoden määräksi ennustetaan 25.000 kpl.

 

04.04.2005 

Viikon 13 kuva: Rouva sanoi bobbyille jotain.

MikroBitti nro 4/2005.

 • sivuja on yhteensä 124
 • Uutiset, Nollatoleranssi virheille. Aikaisemmin uusissa näytöissä on sallittu tietty määrä pikselivirheitä. Samsung antaa Pohjoismaissa 36 kuukauden takuun pikselivirheille. Ks. tarkemmin pdf.
 • Kokeiltua, puoli sivua, Trust DB-2180 Binocular Lcd Digicam, kamerakiikarit, 190 euroa. Kahden megapikselin digikamera ja kahdeksan kertaa suurentava kiikari. Laukaisunapin painaminen aiheuttaa ilman tukea tärähteneitä kuvia. AAA-paristot eivät kestä kauaa. Sisäistä muista on 16 megaa, kameraan käyvät sd-kortit. Usb-liitäntä on hankalasti paristoluukun alla.
 • Kokeiltu, puoli sivua, Olympus E-300 Kit, neljä kolmasosaa tonnilla, 1.000 euroa. Runko on tukeva ja ote kamerasta on hyvä. Kuvakenno on kilpailijoita pienempi, mutta pikseleita on kuitenkin kahdeksan miljoonaa. Tästä johtuen kohinaa on vähän enemmän. Rungon kanssa myydään 14-45 mm (28-90 mm) objektiivia, jonka käsitarkennus ei ole paras mahdollinen (toimii sähköisesti). E-300:n kennolta pöly poistetaan automaattisesti. Kuvanlaatu on varsin hyvä, oletusasetuksilla värintoisto ja kontrasti ovat melko voimakkaat. Vastavaloon kuvia otettaessa kamera alivalotti häiritsevän selvästi. "Edullinen hyvälaatuisen objektiivin ja digijärjestelmärungon sisältävä paketti".
 • Seitsemän sivua, Digikuvat paperille, tulostuspalvelut vertailussa. MikroBitin Nettijatkoissa on kätevä pistepuntari, josta voi valita itselleen tärkeitä osa-alueita painottaen sopiva tulostuspalvelu. Artikkelissa käydään perusteellisesti läpi eri palvelut, toimitusnopeus, hinnat ja kuvien laatu.

  Halvinkin voi olla parasta: Fotonetti oli testin ainoa viiden tähden tulostuspalvelu, keskiarvopisteet olivat 9.1.
  - Fotonetti, 9.1 p.
  - FotoYks, 8.5 p.
  - Efoto, 8.6 p.
  - Ifi, 8.3 p.
  - Rajala Pro Shop, 8.0 p.
  - ExtraFilm, 7.8 p.
  - NetAnttila, 7.1 p.
  - Color-Kolmio, 7.1 p.
  - Eirikuva, 6.6 p.
  - Kuvamestarit, 7.4 p.
 • Neljä sivua, Löydä suosikkikuvasi netistä, kuvanhakukoneet. Ks. MikroBitin Nettijatkot.
 • Ilmaisohjelmat, Laita valokuvat järjestykseen, Picasa. Kuvahallintaominaisuuksien lisäksi myös pienimuotoinen kuvankäsittely onnistuu, esimerkiksi punaisten silmien poisto sekä kontrastin ja värien säätö. Photomatic Basic, Tee näpsityistä kuvista huippuotoksia. Eri valotuksilla samasta kohteesta otettujen kuvien yhdistäminen.
 • Netistä Poimittua. Vaateta paperinukke, Paperdoll Heaven. Heiluttele päätäsi kameran edessä ja ota kuva, Shakeskin.com.
 • Tulossa. Testissä digivideokamera.

World Talk Radio, Photo Talk Radio. Kymmeniä kuunneltavia nauhoituksia.

Pocket-lint.co.uk, Nikon F6 -arvio, filmikamera. £1.350, 1.966 euroa.

Money.cnn.com, Konica Minolta cuts profit target by 38%.

 

03.04.2005 

Kolmena päivänä taisi aurinko paistaa Lontoon matkamme aikana, mutta silloinkaan ei oikein ehtinyt kuvaamaan. Aikoinaan otin Minolta Dimage 7 -digillä kuvan Canary Wharfilta Lontoon Docklandsilta, Time is Money. Yritin ottaa samanlaista kuvaa, mutta eihän siitä tullut mitään, kun ei ollut sopivaa valoa eikä tarpeeksi businessväkeä liikkeellä. Kaksi eri vartijaa tuli kyselemään aika tiukkaan sävyyn, että mitä oikein olen tekemässä. Sain kuitenkin jatkaa kuvaamista.

Lee Millerin, Andre de Dienesin (klikkaa gallery exhibition) ja Tina Barneyn valokuvanäyttelyt kävimme katsomassa uutisissa jo aiemmin (25.3.) mainittujen näyttelyiden lisäksi.

 • Tennispalatsissa kävimme katsomassa kolme vuotta sitten Lee Miller -näyttelyn. Lontoon näyttely keskittyi henkilökuviin.

Thom Hogan, It's in the Bag. Alkaen Nikon D2X -järjestelmädigistä...

Publish.com, 'Raw' Format Is a Lifesaver.

Megapixel.net, Panasonic DMC-FZ5 -arvio. Viisi megapikseliä, 12-kertainen zoom, 36 mm - 432 mm, kuvanvakaaja, 1.8 tuuman lcd-näyttö, elektroninen etsin, sd-kortit, litiumioni-akku. Ei salamakenkää eikä FZ20:n kiinteää F2.8:n valovoimaa. Käytettävyys 8.6. Kuvanlaatu 9.6. Hinta lienee Suomessa vähän alle 500 euroa.

Digicamreview.co.uk, Olympus mju Digital 500 -arvio. Suomen keskihinta on 365 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalkamera.de, Canon EOS 350D -arvio.

Dpnow.com, Digital Film Tools Releases 55mm 5.0. Digitaalisia filttereitä, Photoshopille $195, 58 efektiä sekä 8-bittisenä että 16-bittisenä. Kuviin tulee iso x-kirjain, jos lisenssiä ei ole ostettu.

(via Photographyblog.com) Reuters, Japan Digital Camera Exports Down First Time. Japanissa valmistettujen kameroiden vienti väheni helmikuussa ensimmäisen kerran, vähennys oli 0.9%. Kaikkiaan Japanista vietiin helmikuussa digikameroita ulkomaille 3.29 miljoonaa kappaletta. Japanissa yli 50% kotitalouksissa on digikamera. Vienti Eurooppaan väheni helmikuussa 10.7%.

 

02.04.2005 

Fotonetin asiakkaat saivat keskiviikkona sähköpostiinsa tarjouskoodin, jolla voi tilata vielä huomenna sunnuntaina 20x27 cm tai 20x30 cm printtejä hintaan 0.92 euroa.

Fimeko on ottanut myyntiin Visible Dustin järjestelmädigien kennojen puhdistukseen tarkoitettuja tuotteita. Ks. tarkemmin.

Keskisuomalainen, uutinen 1.4.2005, Tunnettu alastonkuvaaja vieraili Jyväskylässä . Enää ei ehdi kuvauksiin, jotka tehtiin perjantaina aamulla alkaen klo 10. Kuuluisan kuvaajan nimi muistuttaa aiempaa Suomessa vieraillutta samanlaisiin kuvauksiin erikoistunutta amerikkalaista kuvaajaa.

Jore Puusa on jälleen vaihtanut urlia. Vanha puusa.org jää pois käytöstä ja tilalle tulee (on jo tullut) mizura.net. Nyt ei enää ole liikennerajoituksia. Jore Puusan minivalokuvauskoulunen on edennyt jo versioon 1.5.

Dpreview.com, Canon Powershot A520 -arvio. Suomen keskihinta on 283 euroa (MBnetin hintaseuranta).

Dpreview.com, Pentax *ist DS -arvio. Recommended.

Steve Sanders, HP Photosmart 8750 -arvio. Huhtikuussa myyntiin, $499.

Dcviews.com, Casio Exilim Pro EX-P505 -arvio. Hinta on vähän yli $400.

Rob Galbraith, Camera Bits announces Here I Am photo tracking solution. Uutisen päiväys on 1.4.2005.

Photoshopnews.com. Blogi-tyyppinen sivusto.

Luminous Landscape, Mike Johnstonin kolumni, A Digital Black and White Update.

Dpreview.com, Epson posts P-2000 firmware v02.02.

IR, Qimage update released .

 

01.04.2005 

Ossi Asikainen on koonnut todella ison tietopaketin kaikenlaisesta kamerakalustosta. Mukaan on otettu erityisesti suomalaiseen valokuvaukseen vaikuttaneita välineitä sekä muuten vain merkittäviä laitteita. Ks. Valokuvausvälineistö. Paljon tietoa, esitellyistä laitteista on pyritty kirjaamaan myös hintatiedot.

Petri Pietiläinen, ppie.net Luontokuvasivut.

Maitolaituri.tv:n Jukka lähetti tiedon, jonka mukaan Nikon D70:n ostajan kaupanpäällispaketin (AF70-300G) voimassaoloaikaa on jatkettu, uusi aika on 02.04.-16.04.2005.

(via Linko) Finnish Fire Images Gallery.

Photographyblog.com Fujifilm Finepix F810 -arvio. 4.5*/5*. Suomen keskihinta on 442 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Vildaphoto.net Nikon D2X -arvio.

Rob Galbraith, Nikon vahvistaa D50:n myyntiintulon, ks. myös Photographyblog.com, Heise.de ja Bobatkins.com

The-digital-picture.com Canon EOS 350D -arvio.

Digit.no Canon EOS 350D -arvio.

Computer-Darkroom.com Using Your inkjet printer as a proofing printer.

DCRP Nikon Coolpix 4600/5600 -arviot.

Digitalcamerainfo.com Olympus Camedia C-5500 -arvio.

Luminous Landscape DxO Optics Pro + DxO Raw Engine.

Rob Galbraith Matsushita (Panasonic) to enter digital SLR market.

LetsGoDigital Olympus m:robe MR-500i is now available.

LetsGoDigital Olympus PT-E01 underwater case for Evolt E-300. Ks. myös suomalainen Snorkkeli.net.

ePhotozine.com Casio EX-P505 Firmware upgrade Version 1.01.

 

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

 

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset