Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

 

30.09.2004  

Maitolaituri.tv, lisää Photokina 2004 -raportointia (suomeksi). Jukka sai ottaa muutaman jpg-kuvankin omalle kortille Canon 1Ds Mark II:lla (vielä esituotantomalli). Kuvilla on kokoa yli 11 MB. Ensimmäisen kuvan suljinaika on 1/20 s ja ISO 800, toisessa kuvassa ovat samat arvot. Kohinaa näkyy olevan, mutta ruutukoossa sitä ei huomaa ollenkaan, kuten ei myöskään kameran tärähtämistä.

Tietokone.fi, Panasonicilta ja Sandiskiltä nopeampia sd-muisteja.

Villevaavu.org, paljon kuvia pääkaupunkiseudulla järjestetyistä teknobileistä. Luettavaakin löytyy kamerasta, objektiivista, lisätarvikkeista, kuvaamisen perusasioista, sommittelusta ja salaman käytöstä.

DCRP, Kyocera Finecam M410R -arvio. Neljä megapikseliä, 10-kertainen zoom, polttoväli on 37 mm - 370 mm, F2.8 - F3.2. Kamera käyttää SD-kortteja ja AA-akkuja. Kamerassa on 1.5 tuuman lcd-näyttö ja elektroninen etsin (300.000 pikseliä). Mukana tulee adapteri, jossa on 52 mm kierteet. Kuvia voi ottaa 3.2 kpl sekunnissa niin kauan kuin muistikortilla on tilaa. Jos tarkennus vaihtuu, niin vauhti on kaksi kuvaa sekunnissa. Pitkillä suljinajoilla ei käytetä minkäänlaista automaattista kohinanpoistoa. Salamakenkään käyvät Minolta salamat. Kameralla otettujen kuvien värit ovat sameita eikä tarkkuuskaan ole hyvä.

 • Suomen keskihinta on 536 euroa (yksi myyjä, MBnetin Hintaseuranta)

Dpreview.com, Mamiya ZD ("keskikoon" järjestelmädigi, 22 megapikseliä) ja saman niminen digiperä. (Hintaa ei ole vielä kerrottu, mutta yleisin arvaus on $10.000/10.000 euroa). Ks. myös IR.

Photo-i-co.uk, Canon Pixma iP8500 -arvio. A4-kokoa tulostava mustesuihku, arvion 1. osa (myyntipakkauksen sisältö + printterin asennus).

Rob Galbraith, GretabMacbethilta Eye-One Display 2 ja Eye-One Match 3.0. Hyvää kalibrointilaitetta on parannettu entisestään, myös ohjelmasta on uusi versio.

 • tulee myyntiin Suomessa noin kuukauden kuluttua, PrePress Centerin hinta on 289 e + alv

Rob Galbraith, Nikon D2X -järjestelmädigiä valmistettaneen 8.000 kpl kuukaudessa.

Christophe métairie tekee 40 euron hinnasta printterille yksilöllisen icc-profiilin.

Digital Photography Blog, Food Photography.

Epson EasyPrint, helpottaa printterien asetusten valitsemista, ilmainen. Sisäänrakennettu ensi kuussa (lokakuussa) myyntiin tulevaan Adobe Elements 3.0:aan.

Dcviews.com, Minox Leica M3 -miniatyyrikamera on päivittynyt neljään megapikseliin.

Computer Darkroom, Calibrating an LCD display in Mac OS X.

 

29.09.2004  

Digikuvauksen erikoislehti Pikselin nro 9/2004 on huomenna torstaina tilaajilla. Pikseli.fi.

 • Kansi on kokonaan kuvattavan + kuvattavan yhtyeen jäsenen työtä, kuvankäsittelyapua on jonkin verran saatu koosteen teossa. Minulle oli yllätys, että tämän alan ihmiset harrastavat Photoshoppailua.
 • Kansikuvan ottajan manageri harrastaa kasvikuvausta, kuvia on kertynyt parista tuhannesta eri kasvilajista ja -lajikkeesta. Tekstin mukaan tämä manageri olisi toteuttanut v. 2000 Töölönlahden kukkapuutarhan.
 • Vauhtia riittää Anna-lehti ilmestyy joka viikko, vakituisia kuvaajia on neljä. Yhtyneissä Kuvalehdissä siirryttiin v. 2001 digikuvaukseen. Haastateltava Jukka Pakarinen käyttää Canon EOS 1Ds -kameraa, tarvittaessa studiolla voi kuvata myös digitaalisella Hasselblad H1 -kalustolla. Kuusi sivua.
 • Valokuvien kehystäminen ammattimiehen ohjeita (aforte.fi), pari sivua.
 • Olli Rinteen Digikuvauksen ABC Potretit käytännönläheisiä ohjeita, jotka kannattaa lukea tarkkaan, pari sivua.
 • Digiexpo-messujen mainos 5.-7.11.2004. Kotiteatterit, tietokoneet, digitaalinen kuvaus, pelit, digitaalinen tv, matkapuhelimet, laajakaistat. Messukeskuksessa, samanaikaisesti Skiexpo. Ks. tiedot.
 • Kasvu jatkuu, Kalusto digitalisoituu, käydään tarkasti läpi kuvaamiseen liittyvien laitteiden myynnin kehittymistä ja markkinaosuuksiakin. Seuraavassa numerossa perehdytään tarkemmin kamerakaupan ja valokuvausalan näkymiin (valokuvausliikkeet, muut myymälät, yksittäinen kuluttaja).
  • email-osoitteeseen "kysely(miukumauku)pikseli.fi" pyydetään lähettämään vapaamuotoisia vastauksia näihin kysymyksiin (vastaukset käsitellään nimettöminä):
   - Paljonko kamerasi maksoi?
   - Mistä ostit digikamerasi?
   - Mikä ratkaisi ostopaikan?
   - Mikä ratkaisee seuraavan kameramallin valinnan?
   - Entäpä ostopaikan?
   - Paljonko mahdollinen uusi digikamera saisi maksaa?
 • Tuomo Björksten kirjoittaa kolumnissaan miehen häiriögeenistä.
 • Kuvien Lähde, Veden liike. Veden kuvaamisesta neljä sivua.
 • Panoraamakuvauksesta viisi sivua, myös linkkejä.
 • Canon G6. Seitsemän megapikseliä. Aukeaman testi. Pikseli suosittelee -määre.
 • Panasonic Lumix DMC-LC1. Aukeaman testi, kyseessä on ns. Leica-malli. Vertaillaan Canon G6:een. Panasonic on piirroltaan ja väritoistoltaan aavistuksen verran parempi. Monenlaiset pienet asiat on toteutettu Panasonicissa paremmin, osa on huonompaakin. Hintaa on tuhdisti, n. 1.700 euroa.
 • Karhukuvaus. Aloittelijan suuri seikkailu. Kolme sivua.
 • Digiuutisia.
 • Dokumenttikuvaus. Kuvat käyttöön. Neljä sivua vinkkejä, mihin kaikkeen digikameraa voisi käyttää.
 • Digilompakot. Muistikortit nopeasti käyttöön. Kolme sivua. Vosonic X-Drive II, Archos Gmini 220 ja Soligor/Nixvue Vista.
 • Katuvalokuvanäyttely. On The Way. Helsingin pääpostin aulassa 21.10. - 5.11.2004. Arkisin klo 9.00 - 18.00 ja lauantaisin klo 11.00 - 16.00. mattstuart.com (Flash-sivusto).
 • Harrastajan maailma. Kuva vei mennessään. Satakunnan Ammattikorkeakoulun viestinnän koulutusohjelman opiskelija on esittelyssä.
 • Luonnon kokonaiskuva. Luonnonvalokuvaajat ry. Kolmen sivun verran esitellään toimintaa. Viime vuoden alussa toimintaa uudistettiin ja jäseneksi pääsyä helpotettiin. Pelkkä kiinnostus luonnonkuvaukseen riittää. Vuoden Luontokuva on pohjoismaiden suurin luontokuvauskilpailu. Ks. Luontokuva.org.
 • On The Way - Katuvalokuvausseminaari. 16.10.2004, kiinnostaako katuvalokuvaus? Launtaina 16.10. klo 10.30 - 18.00 katuvalokuvausseminaari, jokaisen luennon yhteyteen on varattu aikaa kysymysten esittämiseen. Seminaari pidetään Domus Academicalla, Hietaniemenkatu 14 (D-talo), Hki. Osallistumismaksu on 50 euroa, ilmoittaumiset 12.10.2004 mennessä. (Mitä sillä kameralla tekee, jos sitä ei osaa käyttää? Kameran hintaan verrattuna tällaisen seminaarin hinta ei ole paljon).
 • On The Way - workshop. Sunnuntaina 17.10 ja tarvittaessa maanantain a 18.10. järjestetään asiaan liittyvät workshopit. Kumpaankin työpajaan otetaan mukaan enintään 25 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Osallistumismaksu on 60 euroa, ilmoittautumiset 12.10.2004 mennessä.
 • Seuraava Pikselin numero 10/2004 ilmestyy loka-marraskuun vaihteessa. Aiheina ovat mm. Lehtikuvaajan työpäivä. Digipokkarin lisävarusteet. Mitä kuuluu kuville? (Pikselin numerossa 4/2004 vertaillut kuvat ovat nyt olleet altistettuna suoralla auringonvalolle puoli vuotta). Photokinassa nähtyä ja koettua. Digikameroiden suorituskyvyn testaaminen.

Kauppalehti maanantaina 27.9.2004, Valokuvausalan tuonti- ja tukkukaupan Fotoforum-tilasto tämän vuoden ensimmäiseltä kahdeksalta kuukaudelta on julkistettu.

 • Digikameroiden kappalemääräinen myynti kasvoi tammi-elokuussa 81%, näppäilydigien myynti kasvoi 87%. Canonin osuus näppäilydigeissä kasvoi 116% (43% Suomen markkinoista). Canonin maajohtajan mukaan myynnin arvon mukaan mitattuna osuus on vieläkin suurempi.
 • Vuoden neljänä viimeisenä kuukautena on perinteisesti myyty yhtä paljon kameroita kuin muina kuukaukausina. Heino arvelee näppäilydigien myynnin kasvavan viime vuoden 200.000 kpl:sta 350.000 kpl:een. Suomessa digi on joka neljännellä, Euroopassa joka viidennellä.
 • Filmiä käyttävien kameroiden osuus koko kamerakaupan määrästä on 10%. Canon lisäsi tammi-elokuussa perinteisten järjestelmäkameroiden myyntiä 14%, markkinaosuus kasvoi 37%:stä 71%:iin.
 • Maailmanlaajuisesti varsinainen bisnes tehdään kuvilla, joiden osuus liikevaihdosta on 80%, kameramyynnin osuus on 20%.
 • Suomessa järjestelmädigejä myytiin 5.605 kpl, Canonin osuus putosi 74%:stä 62%:iin. Heinon mukaan Canonin vahva asema johtuu osittain siitä, että Canon tekee kaiken komponentteja myöten itse.

(Paikalliselta "kirjeenvaihtajalta") Jyväskylässä on meneillään LUMO 2004, 6. kansainvälinen valokuvataiteen triennaali 10.9. - 14.11.2004. Valokuvia on esillä useammalta tekijältä, oheistapahtumiakin on riittävästi.

 • Valokuvauskilpailu Lumoava valo - kaupunkikuvia. Teemana on valon lumo, kilpailuaika on 10.9. - 21.10.2004. 1. palkinto 350 euron lahjakortti parhaasta valokuvasta, 2. palkinto 100 euron lahjakortti parhaasta oivalluksesta. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan tavarapalkintoja.
 • Valo on Jyväskylässä 2004 -tapahtuma, 27.9. - 24.10.2004.

(email) Eilen oli tullut Akibasta (Herttoniemi) tilausvahvistus Canon 20D:n rungon ennakkotilauksen tehneelle. Tilausvahvistuksen mukaan kamera lähetetään heti, kun maksu näkyy Akiban tilillä. Ennakkoon tilatun kameran hinta on vain monta kymmentä euroa enemmän kuin Akiban www-sivujen hinta tällä hetkellä. (Luultavasti tässä on Akiban puolelta tapahtunut pieni virhe?).

IR, Konica Minolta Dimage G600 -arvio. Edelliseen G5-malliin verrattuna autofokus ja kuvanottonopeus on parantunut. Kamerassa voi käyttää sekä SD-kortteja että Memory Stickejä (ei kuitenkaan Memory Stick Pro:ta). Kuusi megapikseliä, kolminkertainen zoom ja erinomainen kuvanlaatu. Kuvanotto saisi tapahtua vähän ripeämmin, värit, tarkkuus ja valotus osuvat kuvissa erinomaisesti kohdalleen.

IR, Canon Powershot G6 -arvio. Megapikselien luku on kasvanut viidestä seitsemään, mutta kohina on kuitenkin saatu vähennettyä entisestään. Nelinkertainen zoom, f/2.0-3.0, joka suuntaan kääntyvä lcd-näyttö. Polttoväli on 35 mm - 140 mm. Muuta huomauttamista ei löytynyt kuin histogrammin puuttuminen kuvaa otettaessa sekä vähän vajavaiset video-ominaisuudet.

Steve Sanders, Fujifilm FinePix S5100 -arvio. Muistuttaa järjestelmäkameraa, neljä megapikseliä, kymmenkertainen zoom, 37 mm - 370 mm. Elektroninen etsin, 1.5 tuuman lcd-näyttö, xD-kortit. Lokakuussa myyntiin, $499.99.

LetsGoDigital, Hands on - Mamiya ZD. 22 megapikselin digiperä. Alustava hinta on 10.000 euroa. Ks. myös digit.no.

Dpreview.com, Konica Minolta Maxxum 7D -järjestelmädigin esituotantomalli on ollut lainassa. Ensimmäiset kuvat (tarkoituksella otettu pitkillä suljinajoilla, jotta saisi selville sisäänrakennetun kuvanvakaajan toimivuuden) näyttävät oikein hyviltä.

Bobatkins.com, Tamron SP AF11-18mm F/4.5-5.6 Di-II LD ASPHERICAL (IF). Tarkoitettu 1.5:n ja 1.6:n rajauskertoimen järjestelmädigeille, ei sovi myöskään filmikameroille. Hinta ei ole vielä tiedossa, mutta se on joka tapauksessa vähemmän kuin kilpailijoilla (Sigma 12 - 24, Nikon 12 - 24 ja Canon 10 - 22).

Colorvisionin omilla sivuilla on tietoa Spyder2PRO -kalibrointilaitteesta.

Dpreview.com, Contax U4R ja Contax I4R.

Thom Hogan, Dream Nikon Lens Lineup.

Thom Hogan, Dream Nikon DSLR Lineup.

Gizmodo.com, kauko-ohjattava kamera-auto. Myös ääni välitetään. Hinta on £130, ks. Gadgeshot.com.

Digital Photography Blog, Creo Leaf ja GretagMacbeth yhteistyöhön värinhallinnan kehittämiseksi.

 • Suomessa Leafin digiperiä myy Fimeko.fi (Lönnrotinkatu 31, Helsinki)

Dcviews.com, Casio QV-R52. Perusdigi, viisi megapikseliä ja kolminkertainen zoom, nopea. Myyntiin lokakuun alkupuolella.

Dcviews.com, Leica Digital-Module-R. Leica R8/R9 -malleista digikamera. Kymmenen megapikseliä, SD-kortit, rajauskerroin on 1.37. Myyntiin tämä digiperä tulee joulukuun alussa. Ks. Leican sivut.

 

28.09.2004  

Tunsiko kukaan? -valokuvia yksinäisyydestä. Tanskalainen valokuvataiteilijaTiina Enghoff kuvasi vuoden ajan yksinäisyydessä kuolleiden ihmisten koteja. Sosiaalista omaatuntoa ravisteleviin kuviin voi tutustua Museokeskus Vapriikissa Tampereella.

Näyttelyyn liittyvät tapahtumat

Museokeskus Vapriikki
16.1.2004 saakka
Veturiaukio 4, Tampere
Ti, to-su 10-18, ke 11-20

Jukka Vainikainen on jo pitkään vapaa-ajallaan ollut näkyvästi esillä Digivideo.fi:n eli Digivideoyhdistys ry:n toiminnassa. Maitolaituri TV -projektilla ei ole mitään tekemistä Digivideoyhdistyksen kanssa, kyseessä on Jukan oma kauppahanke, joka suunnitelmien mukaan aukeaa viikko kaksi Photokinan päättymisen jälkeen. Jukka on koko viikon Photokinassa.

 • ensimmäisen päivän raportti on luettavissa Maitolaituri.tv:n sivuilla (kaikenlaista mielenkiintoista tuli esille jo maanantain pressitapaamisessa)

Itviikko.fi, Adobe julkisti uuden kuvatiedostomuodon. Digital Negative Specification on Adoben ehdotus uudeksi standardiksi. Adobella on työn alla väline, jolla 65 eri digin kuvat voisi muuntaa .dng:ksi. ks. Dpreview.com.

Digitoday.fi, It-kirjoja läjäpäin verkkoon. Dataclub välittää yhdysvaltalaista Books23x7 -palvelua, jossa on luettavissa yli 4.000 englanninkielistä it-alan kirjaa, vuosihinta on 490 euroa. Uusia kirjoja tulee joka kuukausi yli sata. Palvelua voi koekäyttää ilmaiseksi Dataclubilla. Maksavia asiakkaita on tällä hetkellä satakunta.

Digitoday.fi, Värilaserit valtaavat alaa Euroopan suurtalouksissa. Saksassa ja Iso-Britanniassa värilasereiden myynti oli yli 20% kaikista lasertulostimista.

IR, Canon PowerShot A85 -arvio. Neljä megapikseliä, 1.8 tuuman lcd-näyttö (Canon A75:ssä oli kolme megapikseliä ja 1.5 tuuman lcd-näyttö). Suomen keskihinta on 285 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Olympus E-300 Digital SLR (EVOLT). Kahdeksan megapikselin 4/3-systeemin CCD, TTL Optical Porro Finder (lasiprismojen sijaan peilejä, peili liikkuu sivusuunnassa. Kyse on E-1:n halpamalli, joka poikkeaa isosta veljestään aika paljon. Ks. Olympuksen sivut. Myyntiin E-300 tullee joulukuussa ja hinta vastaa Canon 300D:n hintaa. Ks. Luminous Landscape, LetsGoDigital, IR, Dpnow.com,

Dpreview.com, Olympukselta lisää julkistuksa.

 • kolme uutta 4/3-objektiivia ZUIKO DIGITAL ED 7-14mm (14-28mm) f4.0, KO DIGITAL 14-45mm (28-90mm) f3.5-5.6, ZUIKO DIGITAL 40-150mm (80-300mm) f3.5-4.5
 • Olympus FL-36 Flash
 • Olympus D-590 Zoom (Euroopassa Olympus C-470 Zoom) neljän megapikselin perusdigi, ei optista etsintä, 1.8 tuuman lcd-näyttö, kolminkertainen zoom. Lokakuussa myyntiin, $299.
 • Olympus AZ-2 Zoom, pikkudigi, neljä megapikseliä, 2.8-kertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö, ei optista etsintä, painikkeiden määrä on minimoitu. Hinta on $399.
 • Olympus m:robe, ensi vuoden alkupuolella Olympukselta on tulossa myyntiin yhdistetty digikamera, kuvien katselulaite sekä musiikin soittaja.

Cleaningdigitalcameras.com, nimi kertoo kaiken.

Dpreview.com, Ulead PhotoImpact 10. Kuvankäsittelyohjelma, nyt myynnissä, $89.99.

Dpreview.com, Extensis Portfolio 7:n päivitys. Pro Photo Raw Image Filter. Raw-tiedostojen käsittelyyn, exif-/iptc-tiedot ja jpg-kuvat raw-tiedostoista.

Rob Galbraith, Sandisk Extreme III Compact Flash ja SD-kortit.

Rob Galbraith, Lexar ActiveMemory CompactFlash -kortit. ActiveMemoryn avulla kortille voi tallentaa kamera- ja kuvaajakohtaisia asetuksia. Camera Bitsin seuraavaksi julkaistava versio Photo Mecanicista tulee tukemaan tätä ominaisuutta.

Digitalmediathoughts.com, A Week with the Canon 20D.

Fredmiranda.com, Canon 20D User Reviews.

(Ruotsi) Pressens Bildin Stora Fotobild 2004 -kilpailun pääpalkintona oli 100.000 kruunua. Valinta tehtiin kolmesta ehdokkaasta. Raadin mielestä paras oli Ruotsissa työskentelevä Pieter ten Hoopen.

 

27.09.2004  

Viikon kuva: Valveilla.

Fotonetti.fi:stä tulee uutiskirjeitä (sähköpostia) asiakkaille harvakseen (edellinen taisi tulla useampi kuukausi sitten), eilen sitten tuollainen tuli.

 • Nyt voi maksaa myös Luottokunnan luottokorteilla (Visa, Eurocard ja Mastercard). Aiemminhan oli mahdollista maksaa vain pankkien online-siirtona (kuvat maksetaan tilaushetkellä).
 • mukana tuli 30 päivän alennuskoodi, jolla voi teettää 20 x 30 ja/tai 20 x 27 cm kiiltäviä tai mattapintaisia suurennoksia

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (30.9.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...).

 • Canon 1Ds, 5.200 e, Hki (27.9.)
 • Canon 28-105/3.5-4.5 USM, 240 e, Espoo (28.9.)
 • Canon A75, 220 e, Järvenpää (28.9.)
 • Canon A95, 256 MB, 330 e, Hyvinkää (29.9.)
 • Canon Digital Ixus 500, 360 e, Vantaa (27.9.)
 • Canon EF 17-35 MM F/2.8 L USM, 720, Hki (25.9.)
 • Canon EF 28-80 MM F/2.8 L, 520 e, Hki (25.9.)
 • Canon EOS 10D, 1.090 e, Tampere (27.9.)
 • Canon EOS 10D, kaupan päälle vähän kärsinyt Cosina 19-35mm, 950 e, Hki (28.9.)
 • Canon EOS 300D Kit, 850 e, Ulvila (29.9.)
 • Canon G3 Powershot, 300 e, Mikkelin mlk (27.9.)
 • Canon G3, 320 e, Hki (24.9.)
 • Canon G5, 630 e, Tampere (25.9.)
 • Canon Ixus II, 200 e, Turku (25.9.)
 • Canon Ixus 400, 300 e, Jyväskylä (28.9.)
 • Canon Ixus 400, 290 e, Jyväskylä (30.9.)
 • Canon Powershot A60, 140 e, Kauniainen ( 26.9.)
 • Canon Powershot A70, 256 MB, Tampere (28.9.)
 • Canon Powershot A80, telejatke 1.75x, 4 makrolinssiä, 256 MB, 520 e, Hki (29.9.)
 • Canon Powershot A80, laajakulmalisäke, 330 e, Tampere (29.9.)
 • Canon Powershot G5, 460 e, Hki (27.9.)
 • Canon Powershot Pro1, 800 e, Kajaani (28.9.)
 • Canon S1 IS, 512 MB, 420 e, Mänttä (30.9.)
 • Canon Powershot S10, 128 MB, 135 e, Lahti (30.9.)
 • Canon WP-DC 200S, sukelluskotelo Canon A40:lle, 129 e, Espoo (28.9.)
 • Fujifilm FinePix S2 Pro, 1.480 e, Tampere (26.9.)
 • Hasselblad 500 C / M, + objektiivi Planar 2.8/80 CZ + Marumi MC-UV linssi, 1690 e, Ylöjärvi (28.9.)
 • HP 735, 150 e, Hki (27.9.)
 • HP 735, 128 MB, 140 e, Hki (30.9.)
 • HP 318, 100 e, Vammala (28.9.)
 • HP Photosmart 318, 30 e, Alahärmä (27.9.)
 • HP Photosmart 720, 180 e, Turku (25.9.)
 • Konica Minolta Dimage Z10, 250 e, Porvoo (29.9.)
 • Leica R6.2, 1.480 e, Tampere (26.9.)
 • Mamiya, RB67 Pros + 90 mm + kuiluetsin, mukaan 127 mm + prismaetsin ym. tavaraa, 800 e, Lahti (27.9.)
 • Minolta Dimage 7I, 128 MB, 450 e, Hki (28.9.)
 • Nikon akku EN-EL3, 50 e, Ulvila (26.9.)
 • Nikon Coolpix 880, 300 e, Vaasa (27.9.)
 • Nikon D70 + Nikkor DX 18-70 MM, 1.090 e, Ulvila (26.9.)
 • Nikon D1, 850 e, Hki (25.9.)
 • Olympus OM-4,35/2, 38/2.8 mac, 50/2 mac, 100/2, 135/4.5 mac, 180/2.8, 300/4.5, 25 loitto, 65-116 loitto, 2x-telej., T-20-sal., T-PC, T28-sal., 2500 e, Tampere (28.9.)
 • Olympus C-310 Zoom, 100 e, Hki (25.9.)
 • Olympus C-3020Z, 128 MB + 64 MB, 270 e, Hämeenlinna (27.9.)
 • Olympus C-4000, 2 x 64 MB, 200 e, Laitila (26.9.)
 • Olympus Camedia C-1/ D-100, 100 e, Vantaa (29.9.)
 • Olympus Camedia C-2500L, 100 e, Espoo (27.9.)
 • Pentax 645 Pro rullafilmikamera, kinotyylinen prismatähtäin, huipputarkat objektiivit: 45 mm f2,8 (vast. kino 28 mm), 75 mm f2,8 ja 150 mm f3,5, 1600 e, Hki (28.9.)
 • Pentax S4I, 340 e, Espoo (30.9.)
 • Slik SL-76, 35 e, Forssa (25.9.)
 • Sony Cyber-shot DSC-P10, 2 x 128 MB, 450 e, Inari (27.9.)
 • Sony DSC-P72, 120 MB + 15 MB, 330 e, Tampere (24.9.)
 • Tamron SP AF 28-75MM F/2.8, XR Di LD Aspherical (IF) Macro, Canoniin, 315 e, Joensuu (28.9.)
 • Tamron 90/2.8 DI Makro 1:1 Nikon, 380 e, Ulvila (26.9.)

Warthog (sivut suomeksi kirjoitettu, erityisesti Olympus C-5060WZ:n omistajien kannattaa seurata päivittäin näitä sivuja) jälleen paljon uutta asiaa, ks. viikko 38 ja viikko 39.

 • kuun vaihteessa on vuorossa palvelimen siirto + sivu-uudistus, salamalaitteisiin keskittyvä viikko on tulossa jne.

Vantaa ilmasta nähtynä kesällä 2004. Kuvat on otettu digitaalikameralla (50 mm polttoväli) pienkoneesta 600 metrin korkeudesta kamera kallistettuna 45 astetta. Kuvanottopaikkojen väli on n. 500 metriä. Ks. Lentokuva Vallas Oy. Järjestelmädiginä lienee ollut Nikon D1x.

Journalisti 16/2004, 17.9.2004, Mielipiteet/Alakerta, Timo Vuortama: Valokuva on vaikea asia.

 • Monacon prinsessa Caroline voitti juttunsa paparazzikuvista Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa
 • Saksassa oikeudesta henkilökuvien julkaisemiseen säädetään tekijänoikeuslaissa, jossa määritellään käsite oikeus omaan kuvaan. Saksassa kuvan julkaisuun tarvitaan yleensä kuvattavan suostumus, paitsi jos kuvataan aikalaishistoriaa ja nykyajan yhteiskuntaa. Peruslakituomioistuimen mukaan Caroline on aikalaishenkilö, mutta EIT (Euroopan ihmisoikeustuomioistuin) arvioi hänen asemansa aivan toisin.
 • Lehtikuvaajan numerossa 1/2004 Seppo Saves arvostelee ankarasti Tekijänoikeusneuvoston ratkaisua kuvasta, jossa Paavo Nurmi sytyttää Olympiatulen 1952 Helsingissä. Kuva on julkaistu satoja kertoja kysymättä lupaa kuvaajalta. Kuvaaja halusi tietää, onko hänellä tekijänoikeutta kuvaan.

  "Neuvoston vastaus oli tyly. Kuva ei ollut omaperäinen eikä itsenäinen vaan annetusta tilanteesta otettu uutiskuva, joka ei ilmentänyt taiteellisuutta eikä kuvaajan omaa panosta. Nasalla ei ollut siihen tekijänoikeutta ja lähioikeudenkin suoja-aika oli kulunut umpeen."

  (Tapaus on selitetty digicamera.netissä 12.6.2003).

Dpreview.comin Olympus SLR-alueelta, New E-system Chart.

 • Saksan Olympuksen sivuilta 1-sivuinen pdf (kolme uutta objektiivia, kulmatähtäin, uusi salama salamakaapeli)
 • 4-3system.com, Lenses

Digitalkamera.de, HP Photosmart 8150 ja 8450 -mustesuihkut. Molemmissa sisäinen kortinlukija, mahdollisuus tulostukseen suoraan kamerasta sek 2.5 tuuman väri-lcd-näyttö. 8150-malli tulee myyntiin lokakuussa, hinta on 200 euroa. 8450-malli maksaa 350 euroa.

Dpreview.com, Photokinassa on tänään Press Day ennen varsinaista tiistaina tapahtuvaa messujen avaamista. Tällekin päivälle on tulossa liuta julkistuksia.

Dcviews.com, Concord Cameralta seitsemän uutta digiä, alle $50:sta $299:iin. Ks. myös Concord Cameran DVx ja DVx Diva -videokamerat (taskulamppu, still-kamera, digivideo, mp3-soitin, sanelin, SD-kortinlukija. Myyntiin marraskuussa, hinta on $199.99).

William L. Castleman, Resolution and 50% MTF with Canon CMOS and Film Cameras. Muista poiketen Canon 20D -kuvat on muunnettu raw-kuvista Canonin-ei-niin-hyvällä softalla. Ks. Dpreview.comin viestiketju.

 

26.09.2004  

Pekola.netin pitäjä osallistuu Vuoden luontokuva 2005 -kilpailuun viidellä kuvalla.

Optotek (Runeberginkatu 46, Hki, p. 09-490716), Photokinan aikana 27.9. - 2.10.2004 seuraavat tarjoukset voimassa:

 • Canon EOS 1D Mark II runko 4.299 e
 • Nikon D70+ 18-70 kit 1399 e
 • Olympus C-8080 hintaan 859 e
 • Canon PowerShot G6 699 e
 • Canon PowerShot Pro1 hintaan 929 e
 • Konica-Minolta A2 hintaan 899 e
 • Nikon Coolpix 8700 929 e

Eizolta on ensiesittelyssä Photokinassa ammattikäyttöön tarkoitettu Eizo ColorEdge CG220, joka ensimmäisenä monitorina näyttää Adobe RGB:n väriskaalan. Kokoa on 22.2 tuumaa ja 1900 x 1200 pikseliä.

 • toimitukset Suomeen alkavat marraskuussa (ks. Pre Press Center, sivuilla ei vielä tietoa uudesta huippumonitorista), hinta tulee olemaan 5.200 euroa (alv 0%). Hintaan sisältyy myös kalibrointilaite.

Luminous Landscape, Canon 20D & 17-85mm EFS IS -kokemuksia. Autofokus on parantunut paljon 10D:sta. Reichmannillakin kamera jumiutui kerran objektiivia vaihdettaessa, piti akut irrottaa hetkeksi. Näitä tapauksia on ollut jonkin verran, Canonilta tullee tähän firmware-päivitys. Ei mikään iso haitta, mutta ongelma kuitenkin.

LetsGoDigital, Ricoh Caplio R1 -arvio. Neljä megapikseliä, 4.8-kertainen zoom, 28 mm - 135 mm. Nopea kamera, kuvanlaatu erinomainen. Kohinaa esiintyy eivätkä video-ominisuudet ole kunnossa.

Hasselblad julkistaa uuden H1D:n Photokinassa.

Photoxels.com, Best Digital Cameras For Real Estate Interior Shots.

 • (saisi Huoneistokeskus palkata hommiin vaikkapa Hans Lehtisen, niin tulisi kunnon pallopanoraamoja)

Digit.no, Samsung Digimax V50 -arvio. Suomen keskihinta on 399 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

25.09.2004  

TV1 klo 13:05, uusinta torstaina esitetystä Kulttuuridokumentista Näkemisen intohimo. Kyse on siis Henri Cartier-Bressonista.

Huomenna sunnuntaina 26.9.2004 Kansallismuseossa on Valokuvan päivä.

 • lapsille on Camera Obscura työpaja klo 13 - 15, mukaan mahtuu 20 ensimmäiseksi ilmoittautunutta
 • klo 15 on erikoisopastus Ihmisiä kuvissa -näyttelyyn
 • auditoriassa esitetään filmejä tasatunnein klo 12 - 15 (aiheina Daniel Nyblin, Victor Barsokevitsch ja Signe Brander)

Kävin Stockmannin kameraosastolla, katsoin Sandiskin CompactFlash -korttien hintoja. En ymmärrä, miten hinnat voivat näin paljon vaihdella eri paikoissa. Ensin Stockmannin hinta, sen jälkeen suluissa Top Shotin hinta. Top Shot on ihan oikea kameraliike, jolla on isohkot myymälätilat Malminkartanossa.

 • Sandisk CompactFlash 1 Gt Ultra II 249 euroa (133 euroa)
 • Sandisk CompactFlash 512 Mt Ultra II 139 euroa (81 euroa)
 • SanDisk CompactFlash 512 Mt 106 euroa (61 euroa)

Digitoday.fi, Elisa avasi Sunpointin yhteydet. Pitääkö niitä kuviaan laittaa aina ilmaisille www-sivuille? Eikö ole hyvässä muistissa ilmaisen Photo Jippiin lopettaminen?

 • Sunpoint taitaa sittenkin vielä jatkaa, ks. ITViikko

Digitoday.fi, Nokia esitteli langattoman turvakameran.

Manuaaleja niin, että heikompia hirvittää. Manuaalit.

Digitalmediathoughts.com, ACDSee 7 tulee ensi viikolla myyntiin. Nopeampi, raw-tukea lisätty, pdf/JPEG 2000, kuvien poltto cd:lle/dvd:lle. Kuva-arkisto-ominaisuuksia on kehitetty. Päivityshinta on $49.99.

Fotosidan.se, Nikon D2X pä svenska.

Bobatkins.com, Digital Depth of Field. Bonuksena selitetään vielä hajontaympyrän käsite.

Dpreview.com, Casiolta 2.2 tuuman lcd-näyttö, 640 x 480 (900.000 pikseliä: 640 x 480 x 3). Nykyisten digien lcd-näytöt ovat yleensä tarkkuudeltaan 320 x 240 (230.000 pikseliä: 320 x 240 x 3).

Canon 20D:n raw-muunnoksiin voi käyttää BreezeBrowserin v2.11 beta 1 -versiota. Tällöin pitää olla asennettuna Canon EOS Viewer Utility v1.1. Marraskuun alussa on luvassa lopullinen versio.

Steve Sanders, Fujifilm FinePix S3100 -arvio. Ei mikään taskumalli, neljä megapikseliä, kuusinkertainen zoom, 39 mm - 234 mm, 1.5 tuuman lcd-näyttö, elektroninen etsin, xD-kortit.

Fotoexpresso.com, pdf-muotoinen nettilehti joka toinen kuukausi. Yksi tekijöistä on Digital Photo Outbackin Uwe Steinmüller.

Digital Photo Outback, Canon 20D -ensikokemukset.

 

24.09.2004  

Kameraseuran gallerian näyttely "Mekin valokuvaamme" sai lisäaikaa 26.9.2004 saakka. Ks. aiemmin diginews 19.8.2004.

Kamera-lehti 9/2004

 • heinäkuun loppuun mennessä oli myyty tänä vuonna 180.000 digiä (melkein yhtä paljon kuin viime vuonna). Järjestelmädigejä myytiin 4.945 kpl, objektiivien myynti oli kasvanut 67% ja muistikorttien myynti 38%. Tämän vuoden kokonaismyynnin arvioidaan olevan 300.000 digiä, filmikameroiden määrä jää alle 50.000 kpl. Maailmanlaajuisesti kameroita myydään kaikkiaan yli 100 miljoonaa, puolet ovat filmikameroita.
 • Kaapelitehtaalla järjestetään 1. - 10.10.2004 Hanki04, valokuvataiteen myyntinäyttely. Teoksia on esillä nelisen sataa. Ks. kaapelitehdas.fi sekä artists.fi. (Kannattaa käydä, siellä saa kerralla kuvan Suomen valokuvauksesta).
 • Suomen valokuvataiteen museon näyttelytila on suljettuna ikkunaremontin vuoksi, tilat avataan vasta 28.1.2005. Tämä tieto ei ollut kuitenkaan ehtinyt lehden toiselle sivulle (sivu 69), jossa kerrotaan aukioloista yms.
  • diginewseissähän tästä asiasta kerrottiin jo 9.8.2004 (vasta muutama päivä sitten oli Suomen valokuvataiteen museon www-sivuille ilmaantunut tieto museon kiinniolosta, lieneekö kuitenkin ollut jo aiemminkin suljettuna...)
 • Yhdellä kuvalla -sivulla analysoidaan Ulla Jokisalon valokuvaa.
 • Kuusamo Nature Photo -kilpailun kuvia esitellään seitsemällä sivulla
 • Timo Suvanto, Missä kulkee? Kopion ja teoksen raja. Mielenkiintoinen parin sivun juttu, joka kannattaa lukea useampaan kertaan. Tekijänoikeusneuvosto on päätynyt aika omituiseen ratkaisuun keväällä v.2004. Muotokuvaan oli käytetty toisen ottamaa valokuvaa mallina (vaikka vastineen antajat tämän kiistivät). Tällä ei kuitenkaan ollut päätöksessä mitään merkitystä, sillä käsin maalattua taulua pidetään itsenäisenä teoksena. Ei ole merkitystä, vaikka mallina olisi ollut valokuva. Tekijänoikeusneuvostossa oleva valokuvausalan edustaja ei ole millään tavoin puuttunut päätöksen perusteluihin. Lainsäädäntökin taitaa olla aika epäselvä, kun tekijänoikeusneuvosto päätyy lausuntoon, jonka mukaan taidemaalarilla on suurempi moraalinen oikeus ilman lupaa hyödyntää toisen ottamaa valokuvaa kuin valokuvaajalla toisen tekemää maalausta.
 • Kuopion Studio Mäntyniemestä + kouluttautumisesta sivun verran
 • 4/5 Vuoden Kuvaaja, seitsemän sivua kuvia
 • Yhdellä aukeamalla on kaavake + säännöt Finlandia - Vuoden Luontokuva 2005 -kilpailuun osallistumisesta. Viimeinen kuvien lähetyspäivä on 1.10.2004. Tässä samat asiat pdf-muodossa Luontokuva.org:in sivuilta.
 • Salon taidemuseossa esillä olevasta Disfarmerin näyttelystä on aukeama. Näyttelyaika on 18.9. - 24.10.2004.
 • Markku Metsämäki kirjoittaa viiden sivun verran panoraamakuvauksesta
 • Photokina-sivuilla on mittaa seitsemän sivua, vaikka avajaisiin on vielä viisi päivää. Suuri osa uutuksista on jo aiemmin julkistettu.
 • pikkuilmoituksissa ja isoissa ilmoituksissa vierähti jälleen aikaa
 • seuraava numero 10/2004 ilmestyy 22.10.2004, aiheina mm. Street Photography (piti olla jo tässä numerossa), megapikseli-kamerapuhelimien testi, nesteobjektiivi ym.

Luontokuva-lehti, nro 3/2004 (ilmestyy neljä kertaa vuodessa)

 • lehti on jäsenetu Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:een kuuluville, mutta sen voi tilatakin erikseen. Erillistilauksena (kesto) vuosihinta on 23 e (v. 2004). Vuodeksi 2005 tilaavat saavat numerot 3 ja 4 kaupan päälle.
 • "luonnonvalokuvauksen erikoislehden" irtonumerohinta on 6 euroa
 • lehdessä on monta esseeluontoista kirjoitusta, joissa kerrotaan kuvien synnystä ja kuvausolosuhteista (kyseessä siis luontokuvat)
 • kahdeksan sivua Kuusamon Nature Photon tuloksia
 • neljä sivua maalaustaiteen ja valokuvan yhteydestä ja historiasta
 • viisi sivua Kuvauskohteena Kaksijalkaiset
 • Neljä kuvaa - neljää tarinaa, kolme sivua. Mainoskuvaajan neljä kuvaustehtävää luonnosta.
 • Puron kuvaamisesta, perhos- ja hyönteiskuvaamisesta ja kaveriporukassa kuvaamisesta useampia sivuja
 • Katrin Eismannin kirjaa Valokuvien korjailu ja viimeistely kehutaan. (Ks. myös aiemmin Armin kirjoittama arvio).
 • neljä sivua dataprojektorin käytöstä ja esitystekniikasta
 • kuusi sivua yksityiskohtaisesti panoraamakuvauksesta
 • tekniikkanurkassa uutuuskameroita ja -välineitä
 • Epson PhotoPC P-1000 Photo Viewer on kokeiltavana. 3.8 tuuman näytöllä varustetussa kuvatankissa on tilaa 10 gigatavun verran. Yhden gigatavun kortin siirtoon kului 10 minuuttia. Kirjoitushetkellä vain Epson kykeni näyttämään vain jpg-kuvat (ei raw-kuvia). Laitteen hinta on korkeahko.
 • Korennon kuvaamisesta ja Liminganlahdesta kolme sivua
 • Suomen Luonnonvalokuvaajiin liittymisen kynnystä on madallettu, ammattikuvaajien ohella voivat nyt amatööritkin liittyä yhdistykseen. Jäsenmäärän kasvun osoituksena elokuussa liittyi 1000. jäsen.
 • kesäkuussa järjestetään jäsenmatka Huippuvuorille, lähtö Tromssasta Huippuvuorille laivalla, hinta on jäseniltä 2.200 euroa. Matkalla asutaan laivalla ja kuvataan pääosin laivan kannelta, mutta kumiveneellä rantaudutaan useasti.
 • Porin Reposaaressa järjestetään kaksi luonnonkuvaajille suunniteltu digitaalisen valokuvauksen kurssia. 13.11. klo 11- 17, Filmistä digiaikaan - mikä muuttuu? Hinta jäsenille 80 euroa. Toinen kurssi pidetään 17.11. klo 11 - 17, Digikuvaajan työnkulku. Hinta jäsenille on 100 euroa.

Taiteiden Yönä pidetyn Fotomaraton 2004:n tulokset on julkistettu. Neljä kuvasarjaa ja yksitoista kuvaajaa palkittiin. Kunniamaininnan sai yksi kuvasarja sekä seitsemän yksittäistä kuvaa. Näistä kuvista kootaan ensi tiistaina 28.9. kello 19 avautuva näyttely Lasipalatsin toiseen kerrokseen. Tällöin kerrotaan palkittujen kuvasarjojen järjestys sekä palkinnot. Ei-palkitut kuvat voi noutaa Ylioppilaskameroiden toimistolta maanantaisin klo 19- 20. Palkituista kuvaajista tunnistin muutaman tutun nimen.

Tietokone.fi, Wlan tulee kameraan. Concord esittelee ensi viikolla Photokinassa usb-porttiin liitettävää modulia, jolla kuvat siirtyvät nettiin tai pc:lle wlanin avulla.

Canonin Speedlight -salamien pdf-manuaaleja kaipaaville: Saksan Canonin sivuilta niitä taas löytyy (kesästä url-osoite on muuttunut yhden merkin verran), http://www3.canon.de/pro/bda/fot/bli/

 • Canon Speedlight 220 EX, Canon Speedlight 420 EX ja Canon Speedlight 550 EX
 • suomenkielisistä manuaaleista on ihan turha haaveillakaan...).

Dpreview.comin Nikon D100/D1/D2 -foorumilta hauska kuva. Näyttää lavastetulta, mutta kyseessä on Alex Jackson, joka kuvaa golf-kisoissa jokaisen pelaajan. Vaikka kahdessa hihnassa on Nikonin merkki, niin kaikki kamerat (filmisellaiset!) ovat Canoneita ja objektiivit ovat tietenkin Canonin objektiiveja.

Rob Galbraith, pitkä artikkeli MS:n kehittelemästä digikameroiden kuvatiedostojen langattomasta siirrosta.

Nokia Remote Camera, vuoden viimeisellä neljänneksellä myyntiin. Sopii valvontakameraksi, liikkeen havaitessaan lähettää kuvan vaikkapa kännykkään. Infrapunan avulla voi ottaa kuvan myös pimeässä. Mahdollisuus liikkuvan kuvan lähettämiseen (ääni mukana). Voi laittaa ottamaan kuvan tietyin väliajoin tai vaikka pyydettäessä.

Luminous Landscape, From Snapshot to Fine Art.

Digitalcamerainfo.com, Canon PowerShot A400 -arvio. Neljä väriä, 2.2-kertainen zoom, 1.5 tuuman näyttö. Vähemmässä valossa kuviin tulee paljon kohinaa, ensimmäiseksi kameraksi sopiva. Ei käsisäätöjä, kuvat tulevat nappia painamalla.

Dpreview.com, Infotrendsin selvityksen mukaan Euroopassa myydään tänä vuonna 24.2 miljoonaa digiä (42%:n kasvu viime vuoteen verrattuna). Näillä luvuilla Euroopasta tulee tärkein markkina-alue.

Dpreview.com, Sony Cyber-shot DSC-P150 -arvio. Pienikokoinen, seitsemän megapikseliä, kolminkertainen zoom, 1.8 tuuman lcd-näyttö, optinen etsin. Nopea ja helppo käyttää, kuvanlaatu erinomainen, vähän käsisäätöjä. Highly Recommended.

LetsGoDigita, Jenoptikilta Eyelike 22MP digiperä. Ks. myös Dcviews.com.

Photobird.com, Sony Cyber-shot DSC-F828 -arvio.

Dcviews.com, Samsungilta puhelin, jossa on 1.5 tuuman kovalevy, 2.2 tuuman näyttö, mp3-soitin, sanelin, kauittimet jne.

Dobatkins.com, Canon EOS 1Ds Mark II.

 

23.09.2004  

Torstaina klo 22:20, TV1, 55 minuuttia kestävä dokumentti, aiheena Henri Cartier-Bresson. Ks. Kulttuuridokumentti: Näkemisen intohimo.

Verkko-KLIK, kolmas numero, syyskuu 2004. Suomen kameraseurojen liiton nettilehti. Aiheina mm.

Kuluttaja nro 6/2004.

 • Viiden sivun testissä 65 kpl (!) digikameroita, järjestelmädigeistä 149 euron hintaiseen Olympukseen. Artikkeliin on koottu digikameroista paljon tietoa, maahantuojien yhteystietoja, www-osoitteita, osto-ohjeita jne. Itse testaus lienee tehty ulkomailla (yhteistyötä muiden ulkomaisten kuluttajajärjestöjen kanssa). Tekstiosuudesta voi kameramalleista jotain irti saadakin, mutta pisteytys on joidenkin mallien kohdalla vähän outo. Nikon D70 on saatu viidestä järjestelmädigistä huonoimmaksi, Casio Exilim Pro EX-P600:n pisteet olivat sarjassaan huonoimmat jne. Muutenkin pisteiden perusteella erot olivat aivan olemattomia.
 • Ratkaisuja riitoihin -aukeamalla oli lyhennettynä esillä diginewseissä 1.9.2004 esitelty kuluttajavalituslautakunnan päätös.

  "Suomenkieliset käyttöohjeet puuttuivat. Kuluttaja sai digitaalikameran kaupan yhteydessä 370 sivua käsittävät saksankieliset käyttöohjeet, mutta suomeksi vain kaksisivuisen pikaohjeen. Ostaja vaati myyjää toimittamaan ohjeet kokonaisuudessaan suomeksi. Myyjä kiisti vaatimuksen, koska sen mielestä pikaohjeet yhdessä suomenkielisen sähköposti- ja puhelintuen kanssa muodostivat riittävän ohjeistuksen."

  "Lautakunnan kannan mukaan vieraskielisten ohjeiden antaminen ei yleensä riitä. Vain, jos kyse on hyvin rajatulle, erityistä asiantuntemusta omaavalle asiakaspiirille tarkoitetusta tavarasta, englanninkieliset ohjeet voivat riittää. Suomenkieliset pikaohjeet eivät olleet riittävät, koska niiden avulla oli mahdollisuus hyödyntää vain osa laitteen kaikista ominaisuuksista. Lautakunta suositti myyjää toimittamaan täydelliset käyttöohjeet kameralla ja sen ohjelmistolle suomeksi tai vaihtoehtoisesti suorittamaan 50 euron suuruisen hinnanalennuksen"

Helsingin Sanomat C7, brittiläinen Ann-Marie LeQuesne ottaa ryhmäkuvan Helsingin Tuomiokirkon portailta Senaatintorilla lauantaina 2. lokakuuta alkaen klo 14.00. Kuvattavia pyydetään saapumaan klo 13.45. LeQuesne on kuvannut vuodesta 1997 alkaen ryhmäkuvia dramaattisissa paikoissa. Nyt otetaan ryhmäkuva samanaikaisesti myös Lontoon Trafalgar Squarella. Double Exposure - Kaksoivalotus - kuvat nähdään ensin lokakuussa Lontoossa ja sitten keväällä Valokuvagalleria Hippolytessä Helsingissä.

Akam.no, Canon EOS 20D -arvio. Suomen keskihinta on 1.542 euroa rungolle (MBnetin Hintaseuranta).

Ephotozine.com, Photokinassa esitellään uusi versio Spyder-kalibrointilaitteesta, Spyder2. Laitteesta ja ohjelmistosta on tehty uudet versiot. Kiinnitys monitoriin tapahtuu nyt helpommin, herkkyys on kasvanut viisinkertaiseksi, kaikenlaisia muitakin parannuksia on tehty. Spyder2 Pro Studio tulee myyntiin Photokinassa, Spyder2 lokakuun lopussa.

DCRP, Konica Minolta Dimage Z10 -arvio. Z2-/Z3-malleissa on enemmän ominaisuuksia, Z10:ssä on vain kolme megapikseliä eikä siinä ole kuvanvakaajaa. Zoomikin on pudonnut _vain_ kahdeksankertaiseksi (Z2: 10-kertainen zoom; Z3: 12-kertainen zoom). Suomen keskihinta on 305 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Megapixel.net, Panasonic Lumix DMC-LC80 -arvio. Pokkarimallia, viisi megapikseliä ja kolminkertainen zoom. Käytettävyys 7.4, kuvanlaatu 8.2.

Dpnow.com, pieni taulukko, jossa vertaillaan Canon EOS-1D MkII vs. Nikon D2X.

IR, Kodak EasyShare DX7440 -arvio. Helppokäyttöinen neljän megapikselin digi, jossa on mahdollista käyttää myös manuaalisäätöjä.

Photo-i-co.uk, Canon 9950F -skanneri. Tasoskanneri, joka korvaa filmiskanneri Canon FS4000:n (ja 9900F:n). Ensimmäistä kertaa tasoskannerilla on mahdollista skannata kerralla 30 negaruutua (tai 12 diaa). Marraskuussa myyntiin, hinta on £339 (496 euroa).

Steve Sanders, HP Photosmart 375 -arvio. Pikkuprintteri (kymppikuvat), jossa on mukana 2.5 tuuman lcd-näyttö. Voi tulostaa suoraan kamerasta tai sisäisen kortinlukijan kautta tai mikron kautta. Akku ylimääräinen lisävaruste, $80. Ilman mikroa kymppikuvan tulostus vei aikaa 1 min 40 s, mikron kanssa aikaa kului yksi minuutti. Hinta on noin 250 euroa. Ks. myös Canonin sivut.

Dpreview.com, Microsot on julkistanut MTP-protokollan (Media Transfer Protocol) ja WCN:n (Windows Connect Now) Windows XP:hen helpottamaan kuvien langatonta siirtoa digikamerassa. Photokinassa Nikon tulee esittelemään järjestelmä- sekä kuluttajadigejä, jotka käyttävät kumpaakin MS:n innovaatiota.

Dpreview.com, Samsung julkistaa Photokinassa seitsemän digiä, neljästä seitsemään megapikseliä.

Dpreview.com, Konica Minolta Maxxum 7D, kaksi näytekuvaa.

Dpreview.com, Fujifilm S3 Pro, kuulemma viimeinen julkistuslehdistötiedote (ei vielä kuitenkaan hintaa?).

Dpreview.com, Sigmalta kolme uutta objektiivia, rengassalama sekä 4/3-formaatin (Olympus E-1) objektiivi.

Dpreview.com, Sigman jo elokuussa julkistettu päivitys, Sigma Photo Pro Version 2.1. Sigma SD9 ja SD10.

 

22.09.2004  

Valokuvataiteen taitelija-apurahat 2005 on jaettu. Hakemuksia oli 80 kpl. Ks. Turun Sanomat.

 • viisivuotisen apurahan sai Pekka Turunen (Turku, Kemiö)
 • kolmivuotisen saivat Martti Jämsä ja Riitta Päiväläinen
 • yksivuotisen apurahan saivat Joakim Eskildsen, Miklos Gaál ja Tuula Närhinen
 • puolivuotisen saivat Jari Silomäki ja Sonja Siltala

Top Shot, Panasonic Lumix DMC-FZ10 tarjouksena 499 euroa. Neljä megapikseliä, 12-kertainen zoom, 35 mm - 420 mm, kuvanvakain, valovoima kiinteä F2.8.

Top Shot, Lastolite Ezybalance, näitä kokoontaitettavia harmaakortteja on saatu Suomeenkin, 33 euroa. Ks. myös diginews 4.3.2004.

MBnetin Hintavertailulle on tulossa varteenotettava vaihtoehto. Vertaa.fi -hintavertailuportaali avasi eilen uuden palvelun, digitaalikameroiden hintojen ohella voi nyt nähdä myös digien tekniset ominaisuukset. Lisäksi voi kirjoittaa ja lukea arviota kameroista. Kipin kapin kirjoittamaan...

 • kävijät voivat vastaavien ulkomaisten palvelujen tapaan kirjoittaa omia arvioitaan kameroista

Tietokone.fi uutiset, Hp Photosmart 325/375 ja HP Photosmart 8450.

Canon EOS-1Ds Mark II -järjestelmädigistä muutama päivä aiemmin julkisuuteen vuotaneet tiedot pitivät paikkansa. Ominaisuudet ovat suurelta osin samat kuin 1D Mark II, pikselimäärä on nyt vain kaksinkertainen (16 megapikseliä vs. 8 megapikseliä). Canon lienee tarkoittanut uuden mallinsa kilpailemaan myös keskikoon kameroiden digiperien kanssa. Raw-tiedostoistakin tulee 16-bittisinä 95.1 megaisia. Siis: 16.7 megapikseliä, SD/CF-kortit, ISO 100 (50) - 1600 (3200), käynnistyy 0.3 sekunnissa, 2 tuuman lcd, FireWire / USB, kuvausvauhti 4 kuvaa sekunnissa, puskuriin mahtuu raw-kuvia 11 kpl, jpg-kuvia 32 kpl. Myyntiin marraskuussa, hinta on noin 8.000 euroa. Ei rajauskerrointa, sillä kyseessähän on täyden ruudun kenno. Objektiivien pitää olla laadukkaita, reunan virheet paljastuvat armotta.

ThumbsPlus Version 7 on virallisesti julkaistu. Ks. ominaisuudet. Samalla kannattaa imuroida myös Digicam RAW Plug-in (ja tietenkin asentaakin), niin pääsee katsomaan digikameroiden raw-tiedostoja.

 • kirjoitin pari vuotta sitten lyhyen esittelyn, ks. ThumbsPlus 5.01
 • kokeiluversion avulla pääsee hyvin tutustumaan ohjelmaan
 • pro-versio maksaa $89.95, standard-version hinta on $49.95

Rob Galbraith, langatonta kuvansiirtoa, Canon 1Ds Mark II, 1D Mark II ja 20D. (Nikonissahan tämä optio on ollut jo pitkään).

Thom Hogan, AF-S Zoom-Nikkor ED 17-55mm f/2.8G IF DX.

Thom Hogan, AF-S Zoom-Nikkor ED 18-70mm f/3.5-4.5G IF DX. Nikon D70:n kittiobjektiivi. Optisesti yllättävän hyvä, hinta/laatusuhde on erinomainen.

Fotosidan.se, Konica Minolta Dynax 7D.

Dpreview.com, Fuji FinePix F455 Zoom. Viisi megapikseliä, kahden tuuman lcd-näyttö, xD-kortit. Marraskuussa myyntiin.

Dpreview.com, Kodak EasyShare LS755. Viisi megapikseliä, sisäistä muistia on 16 MB, kolminkertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Ensimmäistä kertaa Kodakin kameroissa käytetään nyt xD-kortteja. Tätä Kodakin mallia myydään vain Japanin markkinoilla.

Dpreview.com, Canon PowerShot SD200 / SD300 (Euroopassa Canon Digital IXUS 40 / Canon Digital IXUS 30). Neljä ja kolme megapikseliä, erittäin pieniä, kolminkertainen zoom. Molemmissa on optinen etsin ja kahden tuuman lcd-näyttö. Käytössä ovat SD-kortit. 399e ja 299 e.

Dpreview.com, Canon PowerShot SD20 (Euroopassa Canon Digital IXUS i5). Canonin viisimegaisista pienin, ei zoomia ollenkaan. Neljä väriä. $349 (283 e).

Ephotozine.com, Sigman uudet objektiivit (nämä mallit ovat jo olleet esillä muodossa tai toisessa aiemminkin).

 

21.09.2004  

Sanomatalon Rajala Pro Shoppiin tulee aina välillä käytettyjä Canon 1D -järjestelmädigejä. Kamerat ovat usein olleet ammattikäytössä, mutta Canon 1D on tehty kestämään. Viime perjantaina liikkeeseen taisi tulla kolme yksdeetä, joista kaksi kävi saman tien kaupaksi. Hinta on ollut 1.795 euroa.

JAS Tekniikka hoitaa kennon puhdistuksen, jos itseä puuha hirvittää. Rahaa menee 38.50 euron verran. Ajan voi varata etukäteen, jolloin kameran saa mukaan pienen odotuksen jälkeen. Minä olin varannut ajan maanantaiaamuksi puoli kymmeneksi. Runsaan puolen tunnin odotuksen jälkeen työ oli tehty. Canon 10D:llä on otettu kuvia puolitoista vuotta eikä normaaliaukkoarvoilla näe vieläkään kennon roskien aiheuttamia virheitä. Kertaakaan ei ole kennoa puhdistettu. Aukkoa 13 pienemmillä arvoilla pölyä näkyi. CMOS-kennoja ei tarvitse puhdistaa ollenkaan niin usein kuin CCD-kennoja.

 • Vähän minun jälkeeni sisään JAS Tekniikkaan tuli Canon 10D:n omistaja, jonka kamera antoi joka kerta ERR99 -virhettä. Käytössä oli Canonin oma 50 mm:n objektiivi. Kamera oli ostettu alkuaan Saksasta yli vuosi sitten. Aluksi huolto sanoi, että Suomen takuu on yksi vuosi, kamera pitää lähettää Saksaan huoltoon. Katsoivat sitten, miten paljon kameraa oli käytetty: vain vähän yli 2.500 kuvaa. Tämän takia ottivat sen sitten heti sisään Suomessa huollettavaksi. Näitä 10D:n viallisia sulkimia on myytyihin määriin nähden hyvin vähän.
 • Minun kameroihini päivitettiin ylimääräisenä bonuksena vielä tuoreimmat firmwaret. Pari päivää aiemmin olin tilannut puhdistussetin Copper Hill Imagesista. Jatkossa hoidetaan sitten puhdistukset ihan itse. (5.10.: noita Copper Hill Imagesin puhdistussettejä voi tilata vain USA:aan, niitä ei toimiteta Eurooppaan).

Helsingin Sanomat, Mielipidesivu A5, Nettikauppa toimi lainvastaisesti. Kuluttavirasto vastaa aikaisempaan HS:n lukijan kirjoitukseen (ks. diginews 16.9.2004).

 • parin sivun suomenkielinen pikaohje ei riitä näin monimutkaisen laitteen ohjekirjaksi
 • Internet-kaupassa kaupan voi purkaa pääsääntöisesti 14 päivän kuluessa riippumatta siitä, onko tuotteessa virhettä vai ei
 • peruuttamisaikana kuluttaja saa avata pakkauksen ja kokeilla tuotetta, mutta ostosta ei saa ottaa normaaliin käyttöön
 • nettikaupan vaatimus avaamattomasta tuotteesta on lainvastainen
 • kuluttajasuojalain mukaan myyjän on korjattava virhe tai toimitettava tilalle virheetön tavara kohtuullisessa ajassa, ostajalle ei saa aiheutua korjauksesta kustannuksia
 • jollei yrityksen kanssa päästä yhteisymmärrykseen, niin kannattaa kääntyä kuluttajaneuvojan puoleen, viime kädessä asia viedään sitten kuluttajavalituslautakunnan käsiteltäväksi
 • (ks. diginews 1.9.2004, kuluttajalautakunnan päätös digikameran puuttuvista suomenkielisistä manuaaleista)

Taiteen keskustoimikunta on myöntänyt kaksitoista viisivuotista taiteilija-apurahaa. Yksi apurahan saajista on valokuvataiteilija Stefan Bremer, apurahan suuruus on 1206,75 euroa kuukaudessa.

Terowester.net, blogimerkintöjä Turusta, valokuvaukseen liittyvää tekstiä, kamerana on Canon 300D.

Braster.net, kuvia on otettu Aiptek PenCam -"kameralla". Huuto.netissä tätä kameraa on myyty alle ja päälle 30 euron. Kuvanlaatu vastaa kamerakännyköiden tuottamaa kuvaa.

 • Google-haku tuottaa lukemattomia Pencam-gallerioita maailmalta

Digitoday.fi, Värilasertulostinten hinnat romahtivat.

(M.L. email) Eiliseltä tietoa Canon 20D:n saatavuudesta (Kodak Express -ketju, Optotek, Merocomp). Kodak Express -liikkeet myyvät muista poiketen pelkkiä runkoja, ottavat kitti-paketista objektiivin pois ja kokoavat myöhemmin paketin uudestaan.

 • kaikki pelkät rungot on jo myyty
 • kittejä (EF-S 18-55) on tarjolla jonkin verran
 • tämän viikon toimituksissa ei ole tulossa pelkkiä runkoja lainkaan
 • Suomestakin kameran voi ostaa (miksi tilata Saksasta, kun ei tiedä toimitusaikoja?)

Photographyblog.com tarjoaa päivittäin hengästyttävän annoksen digimaailman uutisia, pääasiassa lehdistötiedotteita. Jostain syystä digicamera.net kelpaa usein linkkien lähteeksi (yhtälö toimii kuitenkin molempiin suuntiin...). Ehdottomasti päivittäisen vierailun vaativa sivusto.

BreezeBrowser v2.10 (20.10.2004), tuki Canon EOS-1D Mark II:n, Canon Powershot Pro1:n ja Canon S60:n raw-tiedostoille. 49.95 euroa, ilmaiset päivitykset vuodeksi.

PTLens v. 5.0, uutta vinjetoinnin korjaus. Ilmainen apuväline, Photoshop-yhteensopiva plugin. Ks. Digital Outback Photo.

Rob Galbraith, Concord Camera on kehittämässä langatonta digikuvien siirtoa. Laite liitettäisiin kameran USB-porttiin.

Photo-i-co.uk, HP Photosmart 8450 -mustesuihku. Marraskuussa myyntiin, hinta on £299 (438 euroa).

(via Photographyblog.com) Englantilaisen kameraliikkeen Nikon F6 -esittely.

 • malli tulee lokakuussa myyntiin, aiemmin hinnaksi on mainittu £1.500 (2.353 euroa)
 • kyseessä on Nikonin filmikamerapuolen uusi lippulaiva

JPG Magazine (USA) aloittaa ilmestymisensä marraskuussa. Lehti ilmestyy kuusi kertaa vuodessa, osa sisällöstä on webissä. Kuvia pyydetään lähettämään ensimmäistä numeroa varten (takaraja 4. lokakuuta), julkaistun kuvan lähettänyt saa parhaimmillaan kymmenen lehden numeroa "alennettuun hintaan" + mainetta (ei sentään tarvitse maksaa siitä, että saa kuvansa lehteen... Hm...).

Fotosidan.se, Ilford ei lakkauta kaikkia toimintojaan konkurssista huolimatta. Luettelo tuotteista, joita ei enää myydä.

 • klo 19:41: konkurssi koski vain Saksan Ilfordia, muut tehtaat toimivat normaalisti. Muuten Ilford vain järkiperäistää tuotantoaan ja keskittyy olennaisempaan. M/v-tuotteiden kysyntä maailmalla on pienentynyt, mutta Ilfordilla on vahva asema tulostusmateriaalien valmistajana. Ilford on esillä myös kuun lopulla alkavilla Photokina-messuilla.

 

20.09.2004  

Viikon kuva: Elämää raunioilla.

Viikon manipuloitu kuva: Nukkuvia.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (24.9.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...).

 • Archos Gmini 220, 20 GB, 320 e, Turku (24.9.)
 • Canon 300D, 750 e, Joensuu (24.9.)
 • Canon A60, 128 MB, 170 e, Espoo (23.9.)
 • Canon A70, 2 x 128 Mb, 299 e, Hki (18.9.)
 • Canon A70, 64 MB, 250 e, Hämeenlinna (18.9.)
 • Canon 28-135MM F/3.5-5.6 IS USM, 400 e, Espoo (23.9.)
 • Canon Digital Ixus 500, 360 e, Vantaa (24.9.)
 • Canon EF 20/2.8 USM, 290 e, Hki (24.9.)
 • Canon EF 20-35/F3.5-4.5, 390 e, Espoo (21.9.)
 • Canon EF 28 mm/2.8, 150 e, Seinäjoki (20.9.)
 • Canon EF 28-135 IS USM, 470 e, Turku (21.9.)
 • Canon EF 300 MM 2.8 L IS USM, 1.100 e, Nurmijärvi (23.9.)
 • Canon EOS 300D Kit, 900 e, Espoo (20.9.)
 • Canon EOS 300D Kit, 850 e, Espoo (24.9.)
 • Canon EOS 10D, 1.150 e, Tampere (19.9.)
 • Canon EOS 10D, 512 MB, 1.050 e, Nokia (24.9.)
 • Canon EOS D60 runko + BG-ED3, 880 e, Espoo (22.9.)
 • Canon Digi Ixus 500, 399 e, Oulu (21.9.)
 • Canon Ixus 400, 256 MB, 280 e, Nokia (22.9.)
 • Canon Ixus 500, 256 MB, 410 e, Nokia (22.9.)
 • Canon G3, 320 e, Hki (21.9.)
 • Canon 1Ds, kaksi akkua, 3600 e, Lahti (21.9.)
 • Canon Powershot G5, 500 e, Tampere (21.9.)
 • Canon Powershot G5, 500 e, Hki (23.9.)
 • Canon Powershot S20, 130 e, Lahti (21.9.)
 • Canon S1 IS, 512 MB, 600 e, Mänttä (19.9.)
 • Casio QV-R51, 250 e, Vantaa (22.9.)
 • HP Photosmart 318, 35 e, Alahärmä (19.9.)
 • HP Photosmart 635, 190 e, Mäntsälä (21.9.)
 • HP Photosmart 720, 150 e, Turku (24.9.)
 • HP 735, 145 e, Rauma (20.9.)
 • Konica MInolta Dimage Z10, 270 e, Porvoo (21.9.)
 • Leica M6, 1.500 e, Hki (21.9.)
 • Minolta Dimage 7HI, 2 x 128 MB, 490 e, Hki (23.9.)
 • Minolta Dimage G400, 249 e, Turku (20.9., 22.9.)
 • Minolta Dimage Z2, 299 e, Hki (17.9.)
 • Nikkor AF 300/2.8, 2.100 e, Hamina (20.9.)
 • Nikon Coolpix 990, 200 e, Kotka (22.9.)
 • Nikon Speedlight SB-28, 250 e, Hämeenlinna (21.9.)
 • Olympus Camedia C3000, 240 e, Tampere (23.9.)
 • Olympus E-10, 420 e, Jyväskylä (23.9.)
 • Sony DSC-F828, 1 GB microdrive, 800 e, Hki (19.9.)
 • Sony DSC-P50, 150 e, Hämeenlinna (23.9.)
 • Teleobjektiivi 300 mm, Popular f 5,6, C/Y bajonetti, 50 e, Vammala (23.9.)
 • Wimberly Head kiikkupää, 450 e, Jyväskylä (21.9.)

Digivideo.fi, Luontokuvaus 2. Still-kuvaajallekin sopivia vinkkejä.

Thom Hoganin (Nikon-mies) Photokina-sivut.

Luotettavan tuntuista tietoa uudesta Canon EOS 1Ds Mark II -järjestelmädigistä: 16.7 megapikseliä (CMOS, ei rajauskerrointa, siis täyden ruudun kenno), USB 2.0 / Firewire, CF-/SD-kortit, ETTL-II, ISO 100 - 1600 (50 ja 3200 valikosta), neljä kuvaa sekunnissa (yhdentoista kuvan puskuri). Myyntiin marraskuun loppupuolella. Ks. Dpreview.com foorumilta.

Canon EOS 20D -manuaalit (pdf).

Canon 1D/1Ds -järjestelmädigillä otettujen kuvien määrä selviää exif-tiedoista, ks. ohjeet Fred Mirandan foorumilta. Kameraa ei siis tarvitse käyttää huollossa (huoltohan kykenee selvittämään otettujen kuvien määrä, sillä kamera pitää kirjaa luvusta).

 • jos kameraa on käytetty huollossa, niin luku oletettavasti nollautuu

Valokuvia Antero Tenhunen (valokuvia.fi, Enqvistinkatu 7 B, Tampere), tiistaina 21.9. klo 12.00 - 18.00 Canonin maahantuojan edustajat ovat vastaamassa kysymyksiin (+ esittelevät uutuuksia).

 

19.09.2004  

27.2.2003 Saksasta tilaamani Canon 10D:n hinta oli 2.191 euroa. Nyt Rajala myy samaa kameraa uutena hintaan 1.195 euroa. Hmm...

Pekola.net, on hankittu Archos Gmini 220 mp3-soitin/kuvatankki.

Iisalmessa on vielä kolme päivää auki panhorama 2004 -näyttely, Massimo Bersanin valokuvia.

DCRP, Canon PowerShot A85 -arvio. A70/75:n isoveli. Canon A95:ssä on sitten vielä kääntyvä lcd-näyttö (hyvä ominaisuus). Neljä megapikseliä, isompi lcd-näyttö, enemmän kuvausohjelmia + vähän parempi videokuvaus (näitä Canonin malleja ei osteta liikkuvan kuvan takia).

Photoshopelementsuser.com, A First Look at Photoshop Elements 3 (Scott Kelby).

Web Album Generator 1.6.0, yksinkertainen ja ilmainen.

Bryan Biggersin foorumilta, Konica Minolta G500:n raw-kuvat yms. (lapset, älkää tehkö tätä kotona!).

Dcviews.com, JVC Everio GZ-MC200 ja GZ-MC100, pikkudigivideoita, jotka ottavat myös kahden megapikselin still-kuvia. Kameroiden mukana tulee 4 GB:n microdrive.

 

18.09.2004  

Top Shot (Malminkartano, Hki) lähiviikkoina on tulossa erä UUSIA Canon EOS 10D -runkoja + BG-ED3 -pystykuvauskahvoja. Pakettihinta on 1.349 euroa.

WANHAT CAMERAT 2004, lauantaina 18.9.2004 Mäntsälän Seurojentalolla
klo 10.00 - 15.00, vapaa pääsy.

 • Suomen suurin fototavaroiden kirpputori
 • kameroiden tunnistus- ja arvointipalvelu
 • stereokuvaesityksiä
 • puistokuvaaja paikalla

Photofocus.com, Online Magazine For Serious Image Images.

Macworld UK, Applen väriguru on siirtynyt X-Riten palvelukseen. X-Rite on tunnettu esim. värikalibrointilaitteistaan, ks. esim. helsinkiläisen PrePress Centerin myymät X-Ritet.

Vivid Light Photography -nettilehti, Issue #38. Aiheina mm.

 • Should Photography be Illegal?
 • The Joys of Kayaking and Photography
 • How I Photograph Cars Part II - Dreamin' of Fiats
 • The Nikon CoolPix 5200
 • What's the Big Deal About a Full-Size Chip?
 • Copyright & Your Digital Files

Dpreview.com, Canon PowerShot A95 -arvio.

Rob Galbraith, D2X:n CMOS on Sonyn valmistama.

Dpnow.com, Nikon UK:n pre-Photokina press launch report.

Luminous Landscape, Giving Your Photos A Glow. Miten Photoshopin avulla lisätään kuviin pehmeä hohto, tyyliin softfocus.

Rob Galbraith, Kaidanin prototyyppi EventCam, kymmenen ympyrään järjestettyä Canon S60 -digiä ottaa samanaikaisesti kuvan. Kyse on siis 360 asteen panoraamakuvien ottamisesta.

Photo.net, What Display Should I Buy? (Kannattaa palata uudelleen lukemaan vaikka parin viikon päästä, kun lukijoiden kommentteja on ehtinyt kertyä enemmän).

Pcmag.com, The Essential Buying Guide: Photo Printers.

Pcmag.com, Casio Exilim Pro EX-P600 -arvio.

Pcmag.com, Nikon Coolpix 4200 -arvio.

Pcmag.com, Nikon Coolpix 4100 -arvio.

Pcmag.com, Nikon Coolpix 3200 -arvio.

Photographyblog.com, Kodak Teams with IBM to Develop New Image Sensors (lehdistötiedote).

Engadget.com, koirien digikamera. 3.5 megapikseliä, kamera laitetaan koiran kaulaan ja kuva otetaan kaukolaukaisimen avulla.

Bobatkins.com, MTF and SQF. Modulation Transfer Function ja Subjective Quality Factor.

 

17.09.2004  

Rajala Pro Shop, Canon EOS 20D -järjestelmädigien toimitukset ovat alkaneet.

 • Canon EOS 20D runko
 • Canon EOS 20D + 18-55
 • suurin osa alkuvaiheessa toimitukseen tulevista EOS 20D -kameroista Canon toimittaa peruszoom-kittinä, kamerat ennakkovarausjärjestyksessä
 • Sanomataloon on tullut/tulossa "runsaasti" käytettyjä Canon EOS 10D -runkoja (995 e - 1.095 e)
 • Canon EOS 1D -järjestelmädigiä on käytettynä myynnissä silloin tällöin, hinta on 1.790 euroa (ovat tähän mennessä menneet nopeasti)

Eilisen illan koeajoin tuollaista käytettyä Canon 1D -järjestelmädigiä. 10D:hen verrattuna hämmästytti tarkennuksen nopeus, ohilentävään lokkiin kamera tarkensi saman tien. Eipä tarvinnut yhtään odotella, seuraavankin kuvan pystyi ottamaan heti. 1D tuli myyntiin jo melkein kolme vuotta sitten eikä siinä ole kuin neljä megapikseliä. Mitä tällaisella kameralla tekee, kun digipokkareissakin on jo kahdeksan megapikseliä? Onneksi megapikselillä ja mepapikselillä on eroa. Käytännössä 1D:n pikselit melkein vastaavat muiden kuuden megapikselin järjestelmädigien kuvanlaatua.

 • miinusta tulee kohinasta, jonka näkee ISO 200:llakin taivasta kuvattaessa (1:1 kuvaa katsottaessa). Alin perus-ISO:han on 200. Painoa tällä jötikällä on yli puolitoista kiloa.
 • akut eivät kestä kovin pitkään kuvaamista, pitäisi heti ostaa toiset NP-E3 -akut (Suomessa hinta 139 euroa)
 • lcd-näyttö ei ole nykyisten lcd-näyttöjen tasoa
 • etsin on kirkas ja näyttää 100% tallentuvasta kuvasta, rajauskerroin on 1.3
 • muuten kamera on käytössä kuin unelma, kaikkea mahdollista voi säätää. Näissä on kuulemma pitkänkin käytön jälkeen hyvin vähän vikoja, vedenkestäväkin tämä pro-malli on.
 • CCD-kenno (ei siis CMOS) oli hyvin likainen, isollakin aukolla näkyi kuvissa kennon roskat. Oman kymppideeni kennoa ei ole puolentoista vuoden käytön aikana vielä kertaakaan puhdistettu (joissakin erittäin pienellä aukolla otetuissa kuvissa on näkynyt pölyä/roskia kennolla, mutta ei muuten).
 • Canon 1D on ollut ja on edelleenkin lehti- ja urheilukuvaajien suosiossa. Sekunnissa ottaa melkein kymmenen kuvaa ja tarkennus onnistuu vähemmässäkin valossa. Puskurikaan ei ihan ehti täyty.
 • (oikeastaan ihastuin kovastikin kameraan tai lähinnä sen antamaan tuntumaan, pro-malli on iästä huolimatta pro-malli. Ranteet vain tulivat kipeäksi, kun ei ollut tottunut painoon...)

Interfoto.fi, voi lukea suomeksi Nikon D2X:n ominaisuuksista, myös kaksisivuinen suomenkielinen pdf (kiitettävän nopeaa toimintaa)

Digitoday.fi, lokakuun lopussa alkaa ilmestyä tanskasta käännetty Digikuva-lehti (nähtävästi tyyliä KotiMikro eli ex-Kompuutteri Kaikille). Ks. diginews 2.9.2004.

Tietokone.fi, Uutiset, Kamerakännykkään luvataan jo 10 megapikseliä.

Tietokone.fi, Uutiset, Adobe Photoshop Elements 3.0 ja Premiere Elements 3.0.

Dpreview.com, Nikon Coolpix 8800 -ensiarvio. Kahdeksan megapikseliä, kymmenkertainen zoom, kuvanvakain, elektroninen etsin, 35 mm - 350 mm. Syyskuussa myyntiin, hinta on $999. Ks. myös IR:n Nikon Coolpix 8800 -arvio ja DCRP:n Nikon Coolpix 8800 -arvio.

Dpreview.com, Nikon Coolpix 8400 -ensiarvio. Nikon 5400:n seuraaja, kahdeksan megapikseliä, 3.5-kertainen zoom, 24 mm - 85 mm, elektroninen etsin, 1.8 tuuman kääntyvä lcd-näyttö. Malli tulee tässä kuussa myyntiin, hinta on $899. Ks. myös IR:n Nikon Coolpix 8400 -arvio sekä DCRP:n Nikon Coolpix 8400 -arvio.

Dpreview.com, Nikon Coolpix 4800. Neljä megapikseliä, 8.3-kertainen zoom, 36 mm - 300 mm. Nikonissa on elektroninen etsin ja 1.8 tuuman lcd-näyttö, hintaa on $399 ja kamera on syyskuussa myynnissä. Ks. IR:n Nikon Coolpix 4800 -arvio sekä Steve Sandersin Nikon Coolpix 4800 -arvio.

Ranskalainen Euroopan suurin fotoalan lehti Chasseur d'Images väittää Huhuja-osastollaan Canonin julkistava syyskuun 27.2004 Canon EOS 2D:n, jossa on 22 megapikseliä. Ks. Dpreview.comin keskustelusäie. Phil Askeyn mukaan tämä tieto ei pidä paikkaansa. Chasseur d'Images on välillä ollut oikeassa, mutta usein myös väärässä.

Rob Galbraith, Nikkor AF-S VR 300mm f/2.8G IF-ED, kuvanvakain, myyntiin tammikuussa v. 2005. Ks. myös Dpreview.com ja Digitalreview.ca.

Ephotozine.com, perinteisen ystäville Nikon F6. Lokakuussa myyntiin, hinta on £1.500 (2.353 euroa).

Rob Galbraith, DxO Optics Pro v2.0, vihdoinkin raw-kuvien käsittely.

Digitalreview.ca, Nikon D2X.

Dpreview.com, Olympus C-7000 / C-70 Zoom. Seitsemän megapikseliä, viisinkertainen zoom, raw-kuvien tallennusmahdollisuus. Lokakuussa myyntiin, £419 (618 euroa). Ks. myös IR.

Dpreview.com, Olympus D-535Z / C370 Zoom. Kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom. Lokakuussa myyntiin, hinta on $175. Ks. myös IR.

Digital Outback Photo, Histogram "Hell".

(muistin virkistämiseksi uudelleen) LetsGoDigitalin Photokina-sivut.

Steve Sandersin Photokina-sivut.

Dpreview.com on jo avannut Photokina-sivut.

 

16.09.2004  

Nikon D2x -järjestelmädigi. 12.4 megapikselin CMOS (!), viisi kuvaa sekunnissa 15 kuvan verran (Nikon raw-muotoa eli nef-tiedostoja). Rajauskerroin on 1.5. Pudottamalla kuvaresoluutio puoleen (6.8 megapikseliä) voidaan ottaa 8 kuvaa sekunnissa 26 nef-kuvan verran. ISO 100 - 800 (1600 ja 3200 eritystoimintona). Lcd-näyttö on 2.5 tuumaa (235.000 pikseliä). CF I/II, esitteen mukaan etsin näyttää 100% tallentuvasta kuvasta. Valikoiden kielen voi vaihtaa esim. ruotsiksi (mutta ei suomeksi). Aivan uusi toiminto on ns. Multiple Exposure (maksimissaan kymmenestä kuvasta luodaan yksi kuva: Pentax *st D:ssä oli samantapainen ominaisuus). GPS-tuki, samoin tuki langattomalle kuvan siirrolle. Uusi Nikon Capture 4.2. Nikonin mukaan D2x tulee markkinoille tammikuussa 2005, hinta on 5.000 euron luokkaa.

Helsingin Sanomat, Lyhyesti (Mielipidesivu) A5, Nettikaupasta varoittavia kokemuksia. Mielipidekirjoituksen lähettäjä halusi turvallisuuden vuoksi ostaa digikameran suomalaiselta kauppiaalta (eikä halvemmalla Saksasta). Kamera tuli sovitusti postiennakolla suomalaisesta nettikaupasta vajaassa kahdessa viikossa. Pakkauksessa oli vain saksankielinen käyttöohje, kauppiaan mukaan näin edulliseen hintaan ei voi toimittaa suomenkielisiä käyttöohjeita. Parisivuinen pikaopas kyllä löytyi. Kamera oli kuulemma niin helppokäyttöinen, että kaiken oppii pelkästään kuvia katselemalla. Kirjoittaja halusi purkaa kaupan, 14 päivän palautusoikeus kuulemma koski kauppiaan mukaan vain avaamattomia paketteja. Kuukauden päästä kameran elektroniikka petti. Takuu kuulemma onnistui niin, että asiakas omalla kustannuksella lähettää kameran kauppiaalle. Kirjoittaja on nyt odotellut Saksaan takuukorjattavaksi lähetettyä kameraa jo lähes kaksi kuukautta, Saksan päässä on kuulemma vähän ruuhkaa.

ITviikko.fi, tämän viikon Lyötylinkit-valinta on osunut fotoyks.fi-nettisivuille "Kalliit Putket". Haettiin Canon 300D:hen objektiiveja, haku osui fotoyks.fi:n sivuille. Hinnat olivat 20% - 30% kalliimpia kuin toisilla kotimaisilla myyjillä. Joidenkin tuotteiden kohdalla hintaero oli jopa 40% (virallisesti maahantuodut tuotteet).

Tietokone.fi, IE:n kautta näytetty jpg-kuva kykenee teoriassa saastuttamaan koneen. Vielä ei haittakoodia ole löydetty livenä.

Dpreview.com, Adobe Photoshop Elements 3.0. Paljon isonveljen ominaisuuksia on siirretty uuteen 3-versioon. Healing Brush, raw-kuvat, 16-bittisyys jne. Kuvanhallintaominaisuuksia (kuva-albumi, arkistointi) on myös kehitetty. Hinta on £69 ($99). Ks. Adoben sivut.

Dpreview.com, Konica Minolta Maxxum 7D -järjestelmädigi. Kuuden megapikselin järjestelmädigi, muuten tavanomainen, mutta rungossa on sisäänrakennettuna kuvanvakain. Lcd-näyttö on normaalia isompi, 2.5-tuumainen.

 • Runko maksaa £1.149 (dp-now.com), lokakuun lopulla myyntiin

Dpreview.com, Konica Minoltalta kaksi uutta objektiivia: AF 17 - 35 mm F2.8 - F4.0 (D) ja 28 - 75 F2.8 (D).

Dpreview.com, Konica Minolta Dimage A200. A2:n seuraaja, pienempi koko, lcd-näyttö kääntyy nyt joka suuntaan. Osa ominaisuuksista on parannuksia, osa huononnuksia. Kahdeksan megapikseliä, kuvanvakain, 1.8 tuuman lcd-näyttö, seitsemänkertainen zoom ja polttoväli 28 mm - 200 mm. Salamakenkä/synkkaliitäntä, elektroninen etsin.

Dpreview.com, Konica Minolta Dimage Master. Uusi ohjelma kuvien hallintaan, muokkaamiseen ja raw-kuvien muuntamiseen. Pitää ostaa erikseen.

Steve Sanders, FujiFilm FinePix E510 -arvio (myös E500). Pokkarikokoa, viisi megapikseliä, 3.2-kertainen zoom, 28 mm - 91 mm.

Digital Photography Blog, Kite Aerial Photography - Tips.

Sony, VAIO Pocket. Lokakuussa myyntiin, 20 GB / 40 GB, mp3 + kuvatiedostot. 2.2 tuuman lcd-näyttö (320 x 240). USB 2.0 -liitäntä mikroon, USB 1.1 -liitäntä digikameraan.

Megapixel.net, Canon PowerShot S60 -arvio. Suomen keskihinta on 487 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

15.09.2004  

Rajala Cameran etusivulla on supertarjous, Canon DM-XM2 digivideo 1.595 euroa (Sh. 2.850 euroa). Kolme CCD-kennoa, 20-kertainen optinen zoom, optinen kuvanvakain, audiotason säädöt, erinomainen kuvanlaatu myös hämärässä. 17.9.2004: loppuunmyyty.

TV2, klo 22.05 - 22.35, Dokumenttiprojekti: Suomalaista arkipäivää. Valokuvaaja Caj Bremer palaa kuvaamaan Muonioon uudestaan yli kolmekymmentä vuotta aiemmin kuvaamiaan ihmisiä. Bremer muistelee dokumentissa valokuvaajan uraansa. Kuvaaminen jatkuu edelleen, luontoa kuvataan yli sata vuotta vanhalla puukameralla.

 • HS:n syyskuun kuukausiliitteessä on muiden kuvareportaasien lisäksi myös Bremerin Muonio-kuvat (sekä uudet että vanhat)
 • HS:n Sanomatalon Mediatorilla (Hki) on esillä Caj Bremerin valokuvia 19.9. saakka
 • viime viikonloppuna lainasin Bremerin muistelmakirjan "Mämmikoiran muistelmat", v.2001, 248 sivua

Turusta varastettiin studiolta maanantai-iltana 13.9.2004 tällaista kalustoa:

 • Fuji Finepix S2 Pro digijärjestelmärunko, sn 23L00239
 • Nikon 28-70 zoom (sarjanumeroa kaivetaan arkistoista...)
 • IBM 1 GB Microdrive, sn KHL97744
 • USB- ja firewirekaapelit
 • ks. tarkemmat tiedot sfnet.harrastus.valokuvaus.digi

(S.M. email) 6.9.2004 oli diginewseissä maininta Nikon D70 -järjestelmädigiin suunnitellusta Harbortronicsin valmistamasta pystykahvasta. Asia on nyt edennyt jonkin verran, ks. tarkemmin. Luetun perusteella näyttää, että Nikon D70:een joutuu tekemään jotain muutoksia piuhaa varten.

Herttoniemeläinen Akiba on jo myynyt ensimmäiset Canon 20D -järjestelmädigit.

Dpreview.com, Panasonic Lumix DMC-FZ3 -arvio. Kolme megapikseliä, 12-kertainen zoom, 35 mm - 420 mm, aukko vakio F2.8, pienehkö koko. Kuvanvakaaja toimii, hyöty on kolme/neljä pykälää. Esim. 420 mm:n telepäässä voi käsivaralta kuvata 1/60 s:n suljinajoilla. Loppuarvosana: Highly Recommended.

 • Top Shot (Malminkartano, Hki) 499 euroa

Thom Hoganin viimeiset arvaukset ennen Photokinaa uusista Nikon-julkistuksista:

 • Nikon D2x (12mp, 5fps, kameran sisäinen 2x kroppaus, D2h-runko D1x :n hinnalla)
 • F6 (perinteisen ystäville yllätys)
 • Coolpix 7400 (5400 runko, 7mp)
 • 300mm/400mm f/2.8G VR AF-S objektiivit
 • toinen DX-objektiivi (todennäköisesti 17-55mm vaihtuva aukko tai f/4)
 • WT-2 (langaton 801.g D2h/D2x:lle)
 • Coolwalker myyntiin (~$750)
 • Capture 4.3 (tuki D2x:lle and 7400:lle, muutama parannus)
 • lopuksi: D2x:n kenno tulee olemaan iso yllätys

Digitalcamerainfo.com, Canon PowerShot S1 IS -arvio. Kolme megapikseliä, kymmenkertainen zoom, kuvanvakaaja, 1. 5 tuuman taittuva lcd-näyttö. Ominaisuudet tuntuvat hyviltä, mutta Canon ei ole kuitenaan onnistunut tekemään täysin toimivaa pakettia. Kuvien tarkkuus ei vastaa speksejä, vähemmässä valossa tulee kohinaa. Suhteellisen isokokoisessa kamerassa 1.5 tuuman lcd-näyttö on turhan pieni. Ks. Suomen Canonin sivut.

Digital Photography Blog, Online Photo Printing. Koottu linkkejä ulkomaisista (UK, USA, Australia) online-printtifirmoista.

Digitalkamera.de, HP:lta kaksi uutta pikkuprintteriä, HP Photosmart 325 ja 375, 180 euroa ja 250 euroa, jo myynnissä.

VueScan (lähinnä skannerien käyttäjille, mutta nykyään on tuki myös monelle raw-tiedostomuodolle), viimeisin versionumero on 8.0.16.

Sony aloittaa OLED-näyttöjen massavalmistuksen (lehdistötiedote).

Canon EOS Digital, Astrophotography Guide.

 

14.09.2004  

Top Shot (Malminkartano, Helsinki). Panasonic DMC-FZ20 on varastossa. Viisi megapikseliä, 12-kertainen zoom, kuvanvakaaja, kahden tuuman lcd-näyttö, valovoima kiinteä F2.8 koko polttovälialueella (!). 699 euroa.

Top Shot (Malminkartano, Helsinki). Canon EF -S 17-85 mm IS USM on varastossa. Käy Canon 300D/20D -järjestelmädigeihin. 729 euroa.

Lontoolainen katuvalokuvaaja Matt Stuart pitää näyttelyn 20.10. - 5.11.2004 Helsingin pääpostin aulan näyttelytiloissa, vapaa pääsy. Samaan aikaan Matt Stuart järjestää suomalaisten asiantuntijoiden kanssa kaksipäiväisen seminaarin ja työpajan katukuvauksesta. Ks. tarkempia tietoja Pikselin www-sivuilta. Ensin lienee tulossa laajemmalle joukolle suunnattu seminaaripäivä (halvempi?), jota seuraa rajoitetulle ryhmälle kuvaussessio + työpajapäivä (kalliimpi?). Seuraavassa Pikselin numerossa on asiasta kuulemma enemmän. Esimerkkejä katuvalokuvauksesta:

Helsingin Kameraseura (Lastenkodinkuja 1 - Ruoholahden villoista 70 m Kampin metroasemalle päin...) kuukausikokous tänään tiistaina 14.9. klo 18.00.

 • "Kameraseura esittelee alkavan kauden ohjelmaa: kerhojen toimintaa, kursseja, kilpailuita... Tervetuloa erityisesti uudet jäsenet! Kameraseurassa tapahtuu niin paljon, että harva ehtii osallistua kaikkeen - tänään saat yleiskuvan koko tarjonnasta. Kysymyksiin ovat vastaamassa puheenjohtaja, toiminnanjohtaja sekä kerhojen toimihenkilöt."

BBC news, Lens does away with blurry snaps.

Dpreview.com, Pentax *ist DS, budjettimalli Pentax *ist DS -järjestelmädigistä. Ks. myös ensiarvio. Ei synkkaliitäntää, ei peilinlukitsemista, keveämpi, SD-kortit, muuten monenlaisia parannuksia. Hintaluokka sama kuin Canon 300D:llä. USA:n hinta on $700, UK-hinta on £700. Marraskuussa myyntiin. Ks. myös IR.

Dpreview.com, Pentax Optio MX4. Erikoisen näköinen (kaitafilmikamera?) neljän megapikselin digi, kymmenkertainen zoom ja 1.8 tuuman kääntyvä lcd-näyttö. Lokakuussa myyntiin.

Dpreview.com, Pentax Optio SV. Viisi megapikseliä, viisinkertainen zoom. Lokakuussa myyntiin.

Nikonin uudet langatonta kuvansiirtoa käyttävät laitteet tulevat käyttämään PTP/IP-standardia. Coolpix-sarjankin kameroihin lienee tulossa tämä ominaisuus. Ks. Rob Galbraith ja Dpreview.com.

Bjørn Rørslett, AFS Nikkor 200 mm f/2 VR -arvio.

Steve Sanders, Canon PowerShot S70 -arvio.

Photographyblog.com, cam2pc v.4.4 (lehdistötiedote).

IR, Pentaxilta kolmas digeille suunniteltu objektiivi, PENTAX-DA Zoom 18-55 (lehdistötiedote). Marraskuussa myyntiin.

 

13.09.2004  

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (17.9.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...).

 • Canon A40, 225 e, Nivala (12.9.)
 • Canon A70, 64 MB, 250 e, Hämeenlinna (11.9.)
 • Canon Canoscan 2700F filmiskanneri, 220 e, Vaasa (15.9.)
 • Canon EF 28 mm / 2.8, 160 e, Seinäjoki (12.9.)
 • Canon EF 70-200 MM F/4 L USM, uv-suodin + circ.pol.suodin, 695 e, Hki (14.9.)
 • Canon EF-S 18-55 F/3.5-5.6, 70 e, Vantaa (17.9.)
 • Canon EOS-1V JA PB-E2 moottori, 920 e, Hki 814.9.)
 • Canon EOS 10D, 1.250 e, Tampere (11.9.)
 • Canon EOS 10D, 1.200 e, Tampere (15.9.)
 • Canon FS4000US filmiskanneri, 500 e, Varkaus (13.9.)
 • Canon Digital Ixus / Ixus V -malleihin vesitiivis kotelo, 100 e, Järvenpää (13.9.)
 • Canon Digital Ixus 500, 360 e, Vantaa (14.9.)
 • Canon D60, BG-ED3, 750 e, Vantaa (17.9.)
 • Canon, EF 35-350L, 1.140 e, Kuopio (17.9.)
 • Canon EF 75-300MM / 4-5.6 IS USM, 450 e, Salo (15.9.)
 • Canon EOS 300D + Sigma 18-50mm + BG-E1, 2 x 256 MB, 1.100 e, Hki (17.9.)
 • Canon Ixus 400, 256 MB, 310 e, Nokia (12.9.)
 • Canon Ixus 500, 256 MB, 420 e, Nokia (10.9.)
 • Canon Digital Ixus 500, 360 e, Vantaa (17.9.)
 • Canon Powershot G3, 256 MB, Kenko linssiadapteri, close-up suotimia, 420 e, Tyrnävä (16.9.)
 • Canon Powershot g3, 256 MB, vyölaukku, 400 e, Oulu (17.9.)
 • Canon Speedlite 420 EX salama, 195 e, Hki (11.9.)
 • Canon Powershot G1, 175 e, Hki (11.9.)
 • Canon Powershot G5, 460 e, Hki (13.9.)
 • Canon S1 IS, 2 GB, 850 e, Turku (14.9.)
 • Canon S40, 256 MB, 300 e, Orivesi (16.9.)
 • Casio Exilim EX-Z40, 305 e, Kemi (14.9.)
 • Casio QV-R4, 128 MB + 64 MB, 170 e, Mäntsälä (17.9.)
 • Casio QV-R51, 270 e, Vantaa (14.9.)
 • Fujifilm EX-20, kahdet akut, 64 MB, 60 e, Hamina (12.9.)
 • Fujifilm Finepix 4900Z, 64 MB, 300 e, Turku (14.9.)
 • Fujifilm Finepix S2 Pro, Nikon Speedlight SB-80DX -salama, Nikon Nikkor AF-S 24-85 mm 1:3,5-4,5 putki HB-28 vastavalosuojalla, 2.000 e, Kaarinan (16.9.)
 • Fuji Finepix A205S, 75 e, Oulainen (14.9.)
 • Hasselblad 500 C / M, + objektiivi. Planar 80 / 2.8 CT (B60), Sonnar 150/4CT (B60), A12, Polaroid 100, Pro-shade, WL, 10 mm Ext, 2.500 e, Hki (13.9.)
 • Hensel 1600B salamagen + 2 kpl välähdyspäitä, jalustat, tasovalo, IR-laukaisin ym, siis studiovalot, 970 e, Hyvinkää (11.9.)
 • HP C215, 100 e, Lahti (13.9.)
 • HP Photosmart 318, 100 e, Pori (16.9.)
 • Konica Minolta Dimage Z10, 270 e, Porvoo (14.9.)
 • Leica R 6.2, 1.490 e, Tampere (17.9.)
 • Mamiya RB67 Pros, 127mm ja 180mm objektiivit, 6x7 ja 6x4,5 filmiperät sekä polaperä ja kompendi-vv, 1100 e, Tampere (12.9.)
 • Mamiya 645 Super, runko, moottoriviritin, AE prismaetsin, kasetti 120, Mamiya Sekor 55/80/150 mm, Quantum Calcu-Flash-valotusmittari, 1.500 e, Lohtaja (16.9.)
 • Minolta Dimage 7HI, 690 e, Espoo (13.9.)
 • Minolta Dimage E205, kamera meni pimeäksi, 13 e, Espoo (12.9.)
 • Nikon AF Nikkor 35-70/2.8 D, 475 e, Hyvinkää (17.9.)
 • Nikon Coolpix 5000, 350 e, Espoo (14.9.)
 • Nikon D1, 2 akkua, Nikon View 6 + Capture 4, 850 e, Hki (14.9.)
 • Nikon Micro-Nikkor 55 mm F2.8 MF AI-S, 220 e, Tampere (16.9.)
 • Nikon SB-24 salama, lisätarvikkeita + voimaosa, 190 e, Hyvinkää (11.9.)
 • Olympus 3040 Black, 144 MB, 270 e, Hki (14.7.)
 • Osawa kolmijalka, kuulapää / balance head GX-700, 150 e, Espoo (14.9.)
 • Pentax 645 PRO rullafilmikamera, kinotyylinen prismatähtäin, huipputarkat objektiivit: 45 mm f2,8 (vast. kino 28 mm), 75 mm f2,8 ja 150 mm f3,5, 1.600 e, Hki (14.9.)
 • Sigma 14 mm f3.5 Canon, 399 e, Seinäjoki (14.9.)
 • Sinar studiokamera, 6x7, 9x12, 13x18 peilikuilu, keskussuljin, Rodenstock 150mm, Super-angulon 90mm, Yamasaki 150mm, Apo-ronar 240mm, 3 kpl polakasetti ym., 1650 e, Hki (12.9.)
 • Sony DSC-828F, 2 akkua, 1 GB mikrodrive, 800 e, Hki (17.9.)
 • Sony DSC-P52, 100 e, Turku (11.9.)
 • Sony DSC-V1, 128 MB, 550 e, Espoo (10.9.)
 • Sony Cybershot P1, 64 MB, 250 e, Espoo (17.9.)
 • Tokina MF 300mm F2.8, (Nikon) + Tamron 1.4x, 800 e, Tampere (13.9.)
 • WANHAT CAMERAT X, Mäntsälän Seurojentalolla la 18.9. klo 10-15. Suomen suurin fototavaroiden kirpputori. Kameroiden tunnistus ja arviointi, stereokuvaesityksiä, Praktica-kokoelma myynnissä, puistokuvaaja paikalla., puh. 09-68663612

Teknofokus.fi on lisännyt myös pienen Nikon D100 -osion sivustolleen.

Suomalainen suomeksi kirjoittava Warthog jatkaa edelleen päivittäisiä merkintöjään, ks. viikko 36 ja viikko 37. Kamerana Olympus C-5060WZ ja Olympus C-2100UZ, aiheita useita kymmeniä näiden parin viikon aikana.

Tehomylly.net, Ansmann Digispeed 4 akkulaturi testissä. AA-/AAA-akkujen pikalaturi, kullekin akulle oma lataus, kovaa ääntä pitävä tuuletin liian kuumentumisen estämiseksi jne.

 • Digitarvike myy Ansmanin latureita, Ansmann Digispeed 4:n hinta on 79 euroa, mutta Ansmannilta on tullut juuri Ultra-malli, joka lataa 2100 mAh:n akut alle puolessa tunnissa (89 euroa)

Tuoreita kuvia eilisillan Linnanmäen päättäjäisilotulituksesta, www.enroos.com. (Pitäisi kuvata jalustalta, näkyä ympäristöäkin jne...).

Dpreview.com, Fujifilm FinePix S3 Pro -ensiarvio. Ei vielä tuotantoversio, ensi kerran esitelty helmikuussa 2004. Kuuden megapikselin järjestelmädigi, SuperCCD SR (kaksi fotodiodia, S normaali, R:llä pienempi herkkyys, nämä yhdistämällä pitäisi dynaamisen alueen kasvaa). Puskurimuistiin mahtuu vain kolme raw-kuvaa eikä kuvanottovauhtikaan huimaa. Fyysiseltä kooltaan Fuji S3 Pro on iso. Ei hintatietoja eikä tietoa myyntiintulosta. Toivottavasti kuvanlaatu korvaa kaiken.

DCRP, Samsung Digimax V50 -arvio. Paljon ominaisuuksia hintaan nähden, mutta myös ongelmia. Värit eivät kohdallaan, hidas tarkennus ja heikko salama. Suomen keskihinta on 399 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

USA:ssa ensimmäiset Canon 20D -järjestelmädigit ovat ehtineet kauppoihin (yksi kauppa kävi itse hakemassa kamerat Canonilta, kun ei halunnut odotella normaalia kuljetusta).

 

12.09.2004  

MikroPC nro 10, 2.9.2004.

 • Parhaat linkit, Mailto Encoder, piilotetaan mailto-osoite spam-osoitteiden kerääjiltä. Selväkielinen osoite syötetään ja valitaan entiteetti-, url- tai utf8-muoto. Entiteetti toimii vanhemmillakin selaimilla.
 • Uudet tuotteet, lyhyt maininta, Pretec DigiBank, voidaan asentaa 2.5 tuuman kiintolevy. Kuvapankki, muistikortinlukija sekä siirrettävä massamuistiasema. Suositushinta (ei kiintolevyä) on 139 euroa. Ks. wintel.fi.
 • Näyttöjen kevyt raskas sarja, testissä 20-21 -tuumaiset lcd-näytöt, yhdeksän sivua. Parin vuoden takaisiin hintoihin verrattuna nyt saa kaksi yhden hinnalla. Erityisesti kuluvan vuoden aikana katselukulma sekä valon- ja värintasaisuus ovat parantuneet. Viallisia pikseleitä esiintyi reilulla kolmanneksella testin näytöistä. Kuollut (pimeä) pikseli ei paljoa häiritse, mutta yksikin kirkas kuuma pikseli keskellä näyttöä haittaa työntekoa. Nukkaamaton pehmeä mikrokuituliina on paras väline lcd-näyttöjen puhdistukseen. Suoran valon lankeamista on syytä välttää: se vähentää voimakkaasti kuvan kontrastia. Esim. tummasta pahvista taitellut lipat tai huuvat vähentävät näytölle osuvaa valoa. Testissä oli mukana Eizo FlexScan L885 (68 p, 1.349 e), Iiyama ProLite H540S (66 p, 1.795 e), LG Flatron L2010P (65 p, 1.150 e), Philips 200P4SS (67 p, 1.299 e), Quatographic Quato radon 21 (67 p, 2.500 e), Samsung SyncMaster 213T (66 p, 1.250 e), Sony SDM-S204/H (63 p, 1.438 e) ja ViewSonic VP201s/b (65 p, 995 e).
  - MikroPC Voittaja oli Eizo, MikroPC Valinta osui Philipsiin ja Quatographiciin (mukana kalibrointilaite + ohjelmat).
  - kuvanlaaduissa ei ollut suuria eroja, kuten pisteistäkin näkee
  - isoimmat erot olivat käyttöliittymäsuunnitelussa sekä varustelussa
 • Digiuutuuksissa esitellään muutamalla sanalla Pen Drive 2Copy2, kuvatiedostot voi siirtää suoraan kamerasta tai vaikka muistikortinlukijasta esim. usb-kiintolevylle. Laite toimii kolmella AAA-akulla/paristolla. Suositushinta on 69 euroa. Ks. wintel.fi (jutussa mainituilta englanninkielisiltä pendrive.fi -sivuilta ei tätä tuotetta löydy).
 • Pikatestit, Ulkoinen asema polttaa kesäkuvat, Iomega CD-RW/DVD-ROM 52x Plus, 160 euroa. Oma virtalähde, painoa 2.4 kiloa, vie mikrosta kaksi usb-paikkaa. Usb 1 -liitännällä hyvin hidas. Iomega ei polta ollenkaan dvd-levyjä. Laitteen takana on oma liitäntä muistikortinlukijalle ja cd-asemalle. Mukaan on paketoitu myös kortinlukija, kullekin kololle on oma merkkivalonsa. 3.5*/5*.
 • Parin numeron päästä 14.10.2004, MikroPC 12/2004: Digikamera vaativalle kuvaajalle.

Lonestardigital.com, Nikon D2H -arviota on päivitetty.

Luminous Landscape, Mike Johnstonin ylimääräinen kolumni. Aiheina mm. Nikon D70 -kokemukset.

Guardian, Sebastião Salgadon kuvia Galápagos-saarilta. Uusin projekti on hakea kuvia maailman syrjäisimmiltä alueilta.

Rob Galbraith, uusia Aboden Photoshop-tutoriaaleja (tutoriaalien katsominen vaatii kirjautumisen).

Digital Photography Blog, Vivitar DVR 390H. Digikamera, digivideokamera, mp3-soitin, sanelin, tv/video-nauhuri, mp3-soitin. 20 GB:n kovalevy, SD-kortit käyvät, pitkään kestävät akut ja 3.6 tuuman lcd-näyttö. Myyntiin tässä kuussa, hinta on $999.

Sigmalta viisi julkistusta, neljä objektiivia ja makrosalama.

Kilpailun voittajakuvat, 2004 Commonwealth Photographic Awards.

Computer-darkroom.com, Working with the Photoshop CS File Browser.

c|net, Canon Powershot SD110 -arvio (Euroopassa Canon Digital Ixus IIs). Suomen keskihinta on 281 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

c|net, Kyocera Finecam M410R -arvio. Suomen hinta on 536 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

c|net, Pentax Optio X -ensiesittely.

Bryan Biggersin Minolta-foorumilla on kiinnitelty irronnutta etsimen kumisuojusta. (Vanhassa Minolta 7 -digissäni oli sama ongelma, mutta "onneksi" sattui muutakin takuukorjattavaa. Ei tarvinnut itse ruveta tätä herkästi irtoavaa osaa liimailemaan).

 

11.09.2004  

Tänään ja huomenna ovat Linnanmäen tämä vuoden viimeiset aukiolopäivät. Illatkin ovat jo sopivasti hämärtyneet tunnelmallisten kuvien ottoon. Ilotulituksen kuvaamistakin voi harjoitella, sillä sunnuntaina alkavat raketit räiskyä klo 21:50.

 • Foorumilla on viritelty tähän yhteyteen pientä tapaamista, viestiketjun nimi on KuvausmiittiII.. Vapaasti-ryhmän Sana on melkein vapaa -alueella (tuleeko tuosta mitään, siitä ei ole tietoa) (viestin lukeminen vaatii rekisteröinnin)

Uutinen parin päivän takaa, Mediataiteilija Heidi Tikka sai Avekin palkinnon. Huonolaatuiset kuvat selittyvät ns. mobiilitaiteella, mutta kysymyksessähän on kokonaiselämys. Molemmat alla linkkeinä esitetyistä teoksista ovat mielenkiintoisia. Situations4x:ssä melkein kaikki kuvat ovat tutuilta paikoilta, useat Töölönlahden ympäristöstä. Lue Kiasman esittely teoksesta Situations4x.

Kuusamo IX Nature Photo 10. - 12.9.2004, eilen perjantaina julkistettiin luontokuvakilpailun voittajat (sivuilla ei ole vielä tietoa voittajista).

 • "luomusarjan" (vain rajaus sallittu) voitti Ismo Pekkarinen valokuvalla Minun metsäni, 1.000 euroa
 • "luovan sarjan" voitti Hannu Ahosen Tapahtui kerran Lapissa
 • nuorten sarjn voittaja oli Jaakko Taivalkoski, Korento

Digitalcamerainfo.com, Nikon Coolpix 5200 -arvio. Pieni ja helppokäyttöinen viiden megapikselin kamera, jossa on 1.5 tuuman lcd-näyttö. Sisäistä muistia Nikonissa on 12 MB. Kuvien värit eivät mene aivan kohdalleen, kohinaakin saisi olla vähemmän. Kamera on kuvanottovauhdiltaan keskitason alapuolella, mutta pidettäessä suljinta alaspainettua kuvia otetaan puolessa sekunnissa.

Bobatkins.com, Canon Powershot A400, A85 ja A95.

Dpreview.com, Wacom Intuos 3 -piirtopöytä. Myyntiin mallit tulevat syyskuun puolivälissä, koot tuumissa: 4x5 ($199.99), 6x8 ($329.99) ja 9x12 ($449.99). Piirtopöydän kokoa mietittäessä kannattaa muistaa, että isompi ei välttämättä ole parempi. Pienten piirtopöytien ergonomia on paljon parempi.

Digitalpro3 on tehty kuvien hallintaan, lähinnä Nikon-käyttäjien suosiossa, vaikka RAW-tuki löytyy myös Canon D60:lle ja 10D:lle. Standard Edition (Digitalpro2?) maksaa $179, Professional Edition maksaa $259 (Digitalpro3?). Ks. Moose Peterson ja Proshooters.com.

Macworld.com, Midrange Flatbed Scanners. Canon CanoScan 9900F, Epson Perfection 4870 Photo, Hewlett-Packard Scanjet 8200, Microtek ScanMaker i900 ja Umax PowerLook 1000.

Digital Outback Photo, esimerkki Canon 1.4xtelelisäkkeen aiheuttamasta vääristymästä ja miten sen voi helposti korjata ilmaisen PTLensin avulla.

Universetoday.com, yhden gigan digitaalikamera avaruuden tutkintaan. Suunnitelmien mukaan tositoimissa vasta v. 2010.

IR, Canonilta kaksi uutta skanneria, Canon CanoScan 4200F and 9950F. Syyskuussa myyntiin, hinnat ovat $99.99 ja $399.99. (lehdistötiedote).

 • Pintaoriginaaleista (eli siis esim. kymppikuvista) halvemmatkin skannerit selviävät hyvin, skannauskin tapahtuu nopeasti. Kuusikymmentä- tai seitsemänkymmentälukujen punaruskeiksi muuttuneet kuvat saavat softasta riippuen yhdelläkin napin painalluksella takaisin väriloistonsa.
 • Tasoskannerilla ei ole järkevää lähteä skannaamaan ns. nega/dia-arkistoaan. Perusedellytys tällaista skanneria valittaessa on se, että laitteessa on rautatasolla tapahtuva pölynpoisto (näinhän jo onkin monessa markkinoilla olevassa laitteessa). Skannerien todellinen optinen tarkkuus ei ikinä ole edes puolta ilmoitetusta, samoin herkkyys on usein todellisuudessa paljon alempi.
 • Yhden negaruudun skannaus parhaalla laadulla kestää ainakin pari kolme minuuttia. Varsinaista filmiskanneria valittaessa kannattaa ehdottomasti ostaa malli, joka selviytyy skannauksesta mahdollisimman nopeasti. Markkinoilla on filmiskannereita, joilta kuluu samantasoisen skannauksen tekoon viisi minuuttia, sitten on samanhintaisia malleja, jotka selviytyvät samasta skannauksesta kolmasosa-ajassa.

 

10.09.2004  

Lauri Sippu on käynyt Kamtzatkan karhumailla. Kameroina vanha tuttu Olympus E-1 sekä Olympus C8080. Matkaa tehtiin 21.8 - 5.9.2004. Melkein puolitoistasataa kuvaa (pikkukuvasivun latautumista joutuu vähän aikaa odottelemaan, mutta kuvien katselu käy sutjakkaasti).

Teostolta tuli nopeasti vastaus, jonka mukaan sopimuksen tehneet yritykset voivat omaan käyttöönsä ostaa ulkomailta Suomessa hyvitysmaksun alaisia tuotteita (eikä Teostolle tarvitse mitään hyvittää). Ns. sopimuksen teko on yksinkertaista, täytetään Hyvitysmaksu.fi:n sivuilta löytyvä lomake, jossa vakuutetaan cd-/dvd-levyjä käytettävän vain ammattimaiseen tallentamiseen yrityksen toiminnassa (eikä yksityiseen kopiointiin). Hyvitysmaksu.fi:n sivuille on tulossa lista suomalaisista yrityksistä, jotka voivat myydä cd-/dvd-levyjä ilman hyvitysmaksua sopimuksen tehneille yrityksille. Tämän paperilistan saa jokainen, joka sopimuksen tekee.

 • tämä asia on ollut jo aiemminkin esillä, ks. diginews 6.8.2004
 • klo 19:30: maahantuonti (eli siis ulkomailta ostaminen) omaan yksityiseen yrityksen käyttöön (varmuuskopionti) vaatii kuulemma toisen melkein samanlaisen sopimuksen tekemisen. Tätä lomaketta ei ole netissä, sen voi pyytää hyvitysmaksu.fi:stä.

Yahoo News, USA:ssa on alkanut elokuun 10. päivänä ns. omapostimerkkikokeilu, joka kestää syyskuun loppuun saakka. Suomessahan omapostimerkkien käyttö on ollut mahdollista jo puolitoista vuotta. Photostamps.com:in kautta amerikkalaiset voivat tilata postimerkkinsä haluamallaan kuvalla. Kolmen ensimmäisen viikon aikana tilattiin 20 x 40.000 merkkiä. Näitä merkkejä voi käyttää myös postin lähetykseen ulkomaille, mutta lähtömaan on oltava USA.

 • Smoking Gun -sivusto kokeili, millaiset kuvat läpäisevät sensorit. Postimerkeiksi pääsivät mm. Monican Lewinskyn kuuluisa sininen mekko, Slobodan Milosevic, Jimmy Hoffa, Nicolae Ceaucescu, Unabomber, Rosenbergin pariskunta jne. Lee Harvey Oswald kuitenkin tunnistettiin eikä hän siis päässyt postimerkkiin.

Helsingin Huutokauppakamari, 15.9.2004 huutokauppa. Hakusanana kannattaa käyttää kamera-sanaa. Lähtöhinnan allekin myyminen on mahdollista, samoin myytävän kohteen vetäminen myynnistä juuri ennen huutokauppaa. Muutama poiminta:

C201849 1 KAMERANRUNKO NIKON D1 700 e (15.9.: ei firewire-johtoa, ei tv-johtoa, akku loppu, pelkkä runko)
C204441 1 DIGITAALIKAMERA CANON IXUS 400 4.0 MP 200 e

Dcviews.com, Canon S1 IS firmware version 1.0.2.0.

Dpreview.com, Konica Minolta Dimage Z2 -arvio. Neljä megapikseliä, kymmenkertainen zoom, salamakenkä Dynax/Maxxum-salamoille, polttoväli on 38 mm - 380 mm. Loppuarvosana Recommended. Suomen keskihinta on 435 euroa (MBnetin hintaseuranta).

Viidensadan megapikselin CCD-kenno on suunnitteilla, avaruustutkintaan.

Sri's musings, Using open source tools to establish a digital workflow for Canon RAW image.

Macin käyttäjät voivat yrittää kalibroida monitorinsa (crt/lcd) SuperCal-ohjelman avulla.

Neat Image (kohinanpoisto-ohjelma) on edennyt versioon 4.3.

Digital Outback Photo, Developing Photos That "Pop" part III. Using Levels and Curves to Adjust Tonal Range, Contrast, and Brightness.

Pcmag.com, Canonin uusia Pixma-tulostimia on kokeiltu oikein urakalla.

Ephotozine.com, Lexmarkilta uusia fotoprinttereitä, Lexmark P915 ja P6250. Molemmissa 2.5 tuuman lcd-näyttö, videopätkät opastavat käyttöön, esikatselu, tarkka printtausaika. Ks. myös dcviews.com ja dp-now.com.

Digitalkamera.de, saksankielentaitoisille kaksi kirjaa.

 

09.09.2004  

Rangefinder-lehti, September 2004. Netissä on paperiversiosta kaikki sivut (paitsi ei mainoksia). Lehden teemana on The Subtle Art of Lightning. Artikkeleissa valokuvaajat kertovat kuviensa synnystä. Kuvat näyttävät isona lehdessä painettuna paljon paremmilta kuin pieninä webissä. Tilaajat saivat lehden välissä kaksituntisen opetusrompun.

Dpreview.com, DxO Optics Pro 1.1 -arvio. Tarkoitettu eri objektiivien ja kameroiden aiheuttamien virheiden korjaukseen. Ei tue vielä RAW-muotoisia tiedostoja. Toiminta on automaattista, käyttäjä ei voi paljoa säätää parametreja. Terävöinnin laatu ei eroa Photoshopin avulla saaduista tuloksista. Tynnyri- ja tyynyvääristymän korjauksessa ilmainen PTLens onnistui paremmin. Photoshopin RAW-konversiossa tapahtuva kromaattisen aberraation korjaus toimi paremmin. Vinjetoinninkaan poisto ei sujunut DxO:lta mitenkään mallikkaasti.

IR, Konica Minolta DiMAGE Z10 -arvio. Kolme megapikseliä, kahdeksankertainen zoom, elektroninen etsin, SD-kortit. Suomen keskihinta on 298 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Sony Cyber-shot DSC-M1 -arvio. Prototyyppi testissä. Uutuus, tulee myyntiin vasta joulukuussa. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom ja 2.5 tuuman lcd-näyttö. Kameran mukana tulee telakka, jonka avulla hoidetaan yhteydet mikroon. Ulkomuoto on erikoinen, lähinnä tulee mieleen lihotettu kännykkä. Video-ominaisuuksia on parannettu, Sonyssa aika erikoisiakin videoon liittyviä asioita. Alustava hinta on $600. Ks. myös DCRP.

Digitalcamerainfo.com, Sony Cyber-shot DSC-W1 -arvio. Käytetty Norman Korenin Imatest-ohjelmistoa. Viisi megapikseliä, 2.5 tuuman lcd-näyttö (vain 123.000 pikseliä, T3-mallissa on 230.000 pikseliä), myös optinen etsin. Helppokäyttöinen mukava kamera, jolla ottaa laadultaan ihan tyydyttäviä kuvia. Ei valkotasapainon manuaalista asetusta, kuvaaminen saisi olla nopeampaa. Suomen keskihinta on 429 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dcviews.com, kuva tässä kuussa myyntiin tulevasta EOS 300D Black editionista. 1.199 euroa.

Rob Galbraith, Israelissa on kehitetty polarisaatiofiltteriä käyttävä tekniikka, jonka ansiosta veden alla otettujen kuvien laatu paranee huomattavasti.

Tom's Hardware Guide, Kodak DCS Pro SLR -arvio. 14 megapikseliä, täyden ruudun sensori. Sopii hyvin studiokuvaukseen, mutta muualla tulee ongelmia (kohina, hitaus). Suomen hinta on vähän yli 5.000 euroa.

Megapixel.net, Kodak Easyshare LS753 -arvio. Viisi megapikseliä, 2.8-kertainen zoom, 36 mm - 100 mm, f3 - f4.9. Kodakissa ei ole paljoa manuaalitoimintoja, kamera käyttää SD-kortteja, siinä on sisäistä muistia 32 MB. Helppokäyttöinen, kuvanlaatu on hyvä, kohina on saatu kuriin. Kuvia pakataan liikaa, asetukset eivät säily, kun virta sammutetaan. Käytettävyys 8.2. Kuvanlaatu 8.4. Suomen keskihinta on 753 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Anandtech.com, Konica Minolta DiMAGE Z2 vs. Z3.

John Adler, Do Filter Still Matter? Digital Photo Pro -lehdessä julkaistu artikkeli.

Shootsmarter.com, Shooting Black on Black.

Shootsmarter.com, The Twenty Minute Digital Portrait Session.

Naturephotographers.net, Online Magazine 101.

 

08.09.2004  

Top Shot (Malminkartano, Hki) myy halvalla erän Olympus Camedia C-5000 -digiä. Hinta on 299 euroa, mukana tulevat suomenkieliset käyttöoppaat + kameralla on kahden vuoden takuu.

 • viisi megapikseliä
 • kolminkertainen zoom
 • litiumioni-akku + laturi tulevat kameran mukana

Nikon palvelee vaihteeksi kunnolla asiakkaitaan. Japanin Nikonilta saa suomenkieliset ohjekirjat, jos lähettää esim. saksalaiset manuaalit Japaniin. R.L. oli lähettänyt 25.8. saksankieliset SB-800 -salaman ohjekirjat Japaniin, 7.9. olivat suomalaiset ohjekirjat tulleet lähettäjälle. Suomen Nikonin sivuilta klikkaa Tekninen tuki -linkkiä (vasemmalla sivun alalaidassa). Sieltä sitten löytyy aihe "Where can I find Nikon user manuals?". Muutaman klikkauksen takana ovat ohjeet Japanista saataviin suomenkielisiin manuaaleihin (ensisijaisesti kehotetaan kääntymään oman maan Nikonin puoleen, mutta onnistuu se Japanistakin...).

Yahoo News, Nokialta Kaleidoscope I. Kopinin Cyberdisplay 180K, tarkka mikronäyttö kuvien katseluun. 800 x 225 (180.000 pikseliä), kulmasta kulmaan näytöllä on mittaa neljännestuuma. Kaleidoscope on suolasirottimen kokoinen laite, jota voi pitää vaikka kaulassa. Kuvat siirtyvät infrapunan avulla Kaleidoscopeen joko kamerakännykästä tai digikamerasta. Infrapunan sijasta kuvia voi katsella MMC-kortin avulla (jolle on siis paikka).

Dpreview.comin foorumi, kuva Olympuksen E1:n pikkuveljestä, Olympus E-300 Evolt (?).

Konica Minolta 7 Digital -järjestelmädigistä tietoa Konica Minoltan sivuilta.

 • lcd-näyttö taitaa olla isompi kuin mihin on totuttu: 2.2 tuumaa (?)

IR, Minolta Dimage X31 -arvio. Suomen keskihinta on 194 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

DCRP, Kodak EasyShare DX7590 -arvio. Viisi megapikseliä, 32 MB sisäistä muistia, kymmenkertainen zoom, elektroninen etsin, 2.2 tuuman lcd-näyttö. USA:n hinta on alle $500.

Dpreview.com, Creo Leaf Aptus -digiperät, 17 megapikseliä ja 22 megapikseliä. 3.5 tuuman lcd-näyttö, sopii moneen keskikoon kameraan. Mallit esitellään Photokinassa, kaupalliset toimitukset alkavat helmikuussa v. 2005. Suomessa näitä myy/tulee myymään Fimeko.fi (Lönnrotinkatu 31, Hki).

Norjalainen akam.no, Epson Stylus Photo R800 -arvio. Suomen keskihinta on 408 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, Really Right Stuff BH-55 Ballhead -arvio. Jo pari vuotta sitten luvattu kuulapää on vihdoinkin ostettavissa. Hintahaarukka on $350 - $450 varustuksesta.

Paint Shop Pro 9, betavaihe on ohi, lopullinen versio on ilmestynyt.

(via Digital Photography Blog) Detnews.com, Photographer captures big dividends in digital. Melkoista hypetystä siitä, miten valokuvaajalla voi olla isot tulot.

Rob Galbraith, Digital Journalist syyskuun numero on ilmestynyt. Esim. Ateenan olympialaisten kuvasatoa, myös parhaat Ateena-kuvat.

 

07.09.2004  

MBnetin Hintaseurannan Top Five -listaan oli tänä aamuna tullut vähän eloa.

1. Canon PowerShot A85 260 e
2. Canon PowerShot S1 IS 444 e
3. Canon PowerShot A75 220 e
4. Canon Digital Ixus 500 395 e
5. Nikon D70 Kit 1 187 e

Eilen tuli Nierle.de -sivustolta tilattu paketti, jossa oli blankkoja dvd-levyjä + cd-r-levyjä ynnä muuta. Postikulut olivat kiinteät 10 euroa eikä Suomen kasettimaksua (tai oikeammin hyvitysmaksua ollut). (Jos yrityksen käyttöön tilaa ulkomailta, niin kaiketi pitäisi kasettimaksu tilittää Teostolle. Mutta entä jos on hakenut vapautuksen kasettimaksusta? Lähetin tästä tiedustelun asianomaiselle taholle. Ns. yrityksen käyttöön tästä minun tilauksestani menee vain osa. Yksityishenkilöt ainakin voivat omaan käyttöönsä vapaasti tilata ulkomailta dvd/cd-levyjä 9.9.2004: Teostolta tuli nopeasti vastaus. Jos yritys on hakenut vapautuksen hyvitysmaksusta, niin yrityksen omaan käyttöön saa ostaa näitä tuotteita ilman, että Teostolle pitäisi jotain tilittää. Hyvitysmaksu.fi:n sivuille on tulossa lista suomalaisista yrityksistä, josta sopimuksen tehneet voivat ostaa ilman hyvitysmaksua). Verbatimin CD-R 80min/700 MB 48X maksoi 50 kpl:een spindlenä 12.06 euroa. Verbatimin DVD+R 4.7 GB 4X printattava Inkjet Cakeboxin 50 kpl hinta oli 38.79 euroa. 100 kpl paperitaskuja 12 cm CD-R levylle maksoi 4.74 euroa.

 • toimitusaika oli kahdeksan päivää tilauksesta, kotiin asti
 • yhteenkään englanninkieliseen sähköpostiin Nierle ei ole vastannut (yritin kysyä, miten onnistuisi yritykselle osto ilman alvia)
 • jostain syystä tilauksen mukana tuli vielä 10 cl:n pikkupullo 36% väkijuomaa...
 • hyvitysmaksu.fi
 • ks. diginewsit 6.8.2004

Mikael Rantalainen on päivittänyt kameransa Canon 1D Mark II:ksi. Nettikuvista ei välttämättä eroa huomaa aikaisempaan Canon 10D:hen, mutta dynamiikka auringonlaskukuvissa on kuulemma suurempi. Tarkennus on nopeampi, isompi pikselimäärä antaa lisää rajausmahdollisuuksia. Eikä kahdeksan kuvaa sekunnissakaan mikään huononnus ole. Viime kuun aikana uudella kameralla kuvattuja gallerioita:

Allt om Digitalfoto, nro 9/2004.

 • Kameratestejä riittää, loppuarvosanat vaihtelevat 50% -> 85%. HP 435 sai loppuarvioksi sen 50%, Olympus Camedia C-765 UZ:n arvio on 85%, muut sitten tältä väliltä.
 • Kennon puhdistuksesta on pari sivua, artikkelissa on havainnolliset kuvat
 • Omakuvien ottamisesta on neljä sivua, tätä luki ihan mielellään
 • Aivan kohtuullisen mielenkiintoinen lehti, ei kaikkein pahinta digihömppää. Sisältönä on vähän muutakin kuin laitetestejä.

Digit.no, Olympus Camedia C-60 Zoom -arvio. Suomen keskihinta on 476 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

06.09.2004  

Digicamera.netin sivut ovat jo pitkään olleet helsinkiläisen (aiemmin espoolaisen) isohkon palveluntarjoajan Nebulan hyvässä hoidossa. Näiden vuosien aikana katkoksia ei käytännössä ole ollut ollenkaan (joitakin alle tunnin ja vähän päälle tunnin katkoja on ollut).

 • Nebulan hinnoittelu hosting-palveluista ei ole halvin, mutta asiakaspalvelu on varmasti paras
 • digicamera.netin Foorumin kävijämäärät ovat kasvaneet tasaisesti, samoin sivuston käyttäjät, kuormituskin on kasvanut
 • eilen illalla hotellipalvelu vaihdettiin Nebula Webhotel Premiumiin, nyt on sitten käytössä oma palvelin
 • Foorumin hidastelu ruuhka-aikoina pitäisi olla taaksejäänyttä elämää. Näin onkin eilisen sunnuntai-illan kokemusten perusteella.
 • annan täyden kympin Nebulan asiakaspalvelusta (kyse oli kaiken lisäksi sunnuntai-illasta!)

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (10.9.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...).

 • Canon EOS 300D Kit, 900 e, Joensuu (9.9.)
 • Canon Digital Ixus 500, 360 e, Vantaa (7.9., 10.9.)
 • Canon EF20-35 mm f3.5-4.5 USM, 420 e, Espoo (8.9.)
 • Canon EF 20/2.8, 330 e, Hki (9.9.)
 • Canon, EF 20 mm f2.8, 385 e, Kuopio (5.9.)
 • Canon EF 28 mm /2.8, 160 e, Seinäjoki (6.9.)
 • Canon, EF 35-350L, 1.154 e, Kuopio (5.9.)
 • Canon EOS-1N RS, 900 e, Tampere (7.9.)
 • Canon EOS 300D + 18-55 MM, 920 e, Vaasa (8.9.)
 • Canon EOS D60, 890 e, Tampere (5.9.)
 • Canon Powershot G3, Canon Speedlite 420 EX, Kenko 52 mm linssiadapteri, sonia lähilinssisarja ym., 650 e, Tyrnävä (9.9.)
 • Canon Powershot G3, LensMate-adapteri 52mm, Hoya pyöröpolarisaattori HMC, Hoya UV-suodatin HMC, 450 e, Espoo (7.9.)
 • Canon Powershot G3, 400 e, Espoo (5.9.)
 • Canon Powershot Pro1, 512 MB, 900 e, Hki (7.9.)
 • Canon Powershot S45, lisälinssiadapteri, 410 e, Hki (4.9.)
 • Canon Powershot S1 IS, 256 MB, 620 e, Hki (7.9.)
 • Canon Pro1, digitaalinen salama Cullman, lisäakku, 900 e, Hki (5.9.)
 • Canon S50, 128 MB, 330 e, Tampere (8.9.)
 • Canon WP-DC200S sukelluskotelo Canon A40:lle, 139 e, Espoo (7.9.)
 • Fuji Finepix S5000, 512 MB, pyöröpol.filtteri, skylight, uv, värifilttereitä, 450 e, Hki (5.9.)
 • HP C215, 100 e, Lahti (7.9.)
 • Kodak DCS560/EOS1N järjestelmäkamera, ovh 207.000 mk, 1.300 e, Espoo (6.9.)
 • Kodak DCS560/EOS1N järjestelmäkamera, ovh 207.000 mk, 1.200 e, Espoo (8.9.)
 • Konica Minolta Dimage Z10, 270 e, Porvoo (7.9., 9.9.)
 • Lexar 4 GT/80X Compact Flash II, ikuinen takuu, 900 e, Mikkeli (5.9.)
 • Lexar 2 GT 80X, 450 e, Mikkeli (7.9.)
 • Lowepro Protrekker, 240 e, Jyväskylä (10.9.)
 • Mamiya C330 pro -runko, objektiivit 65 mm ja 135 mm, parallaksinkorjaussovitin sekä valotusmittari Sixtomat electronic, 590 e, Hki (8.9.)
 • Mamiya RB67 Pro SD, runko, kasetti, prisma, tarkennusluuppi, lankalaukaisin 50, 75, 127mm objektiivit, 3.00 e, Jyväskylä (5.9.)
 • Minolta IV F valotusmittari, 190 e, Hki (9.9.)
 • Minolta Autometer III, kohdistuvan valon mittauskupu puuttuu, 130 e, Lohja (7.9.)
 • Minolta Dimage G400, 249 e, Turku (7.9.)
 • Nikkor AF 300/2.8, 2.100 e, Hamina (7.9.)
 • Olympus E-20P, 650 e, Petäjävesi (4.9.)
 • Sigma 15-30MM F3.5-4.5 EX DG DF, Canon EF, 450 e, Nurmijärvi (10.9.)
 • Sigma AF 28-70 MM F 2.8 EX Aspherical, Pentaxiin, 320 e, Kokkola (6.9.)
 • Sony Cybershot DSC-P31, 128 MB, 120 e, Hki (8.9.)
 • Sony DSC-828F, 1 GB, 950 e, Hki (5.9.)
 • Sony DSC-828F, 1 GB, 900 e, Hki (6.9., 9.9)
 • Sony DSC-P72, 180 e, Porvoo (9.9.)
 • Sony DSC-V1, 730 e, Vantaa (8.9.)
 • Tamrac 5749 VELOCITY 9, kameralaukku, 100 e, Hki (9.9.)
 • Tokina AT-X 17mm F3.5 Canoniin, 230 e, Hki (4.9.)
 • Visatec-salamat, 3 Solo 1600 B incl. flash tubes, modelling lamps, protecting glasses and grey transport protection caps, mains cables 1 standard reflector 1 set of barn doors 1 umbrella, silver 1 umbrella reflector 1 Soloflex 60 1 set of honeycomb grids 1 synchronous cable, 5 m 1 travel bag, 2.500 e, Vantaa (7.9.)

(S.M. email) Nikon D70 -järjestelmädigiin ei saa Nikonin omaa pystykahvaa (Nikon on halunnut säilyttää edes jotain D100:n kilpailukyvystä). Parin kolmen viikon päästä pitäisi kuitenkin markkinoille tulla Harbortronicsin valmistama akku/pystykahva. Ks. nikonians.org viestiketju.

Coolpix101.com, Nikon's Online Education Guide to Digital Photography.

Nikon Europe, Using a Nikon Spotting Scope of Fieldscope with a Digital Camera.

Pikseli-lehden katuvalokuvausjuttuun liittyi mielenkiintoinen linkki, in-public.com. Neljäntoista katukuvaajan valikoituja kuvia, suosittelen.

Digitalkamera.de, Canon EOS 300D -järjestelmädigistä tulee musta versio myyntiin myös Euroopassa syyskuussa + EF-S 18-55 mm/F3,5-5,6 -objektiivista USM. Japanista näitä on voinut ostaa jo pitkään.

Digital Outback Photo, Paul Caldwell, Really Right Stuff BH-55 Ball Head. Uusi kuulapäämalli, jonotuslista on pari kuukautta, perusversion hinta on $355, kuulemma erinomainen.

 

05.09.2004  

Suomalaisesta Teknofokus.fi:stä (Graniittitie 9, Hki, käynti kannattaa sopia etukäteen) on moni harrastaja hankkinut suotimia, lähilinssejä, soviterenkaita (step up, step down), tulppia ja suojuksia, kääntörenkaita, peilitelejä, okulaareja, polarisaatiokalvoa, Soligorin sovitteita digikameroihin, Canonin FD- ja EOS-sovitteita jne. jne.

 • sivut ovat uudistuneet, ulkoasu on muuttunut ja navigointi helpottunut
 • aiheita riittää, mielenkiintoinen kirjoitus on Optiikan puhdistuksesta
 • Photokina 2004 -raportti on tulossa, kunhan messut nyt ensin pidetään

Luontotupa.net (ex-suomikuva.com), pari uutta osiota. Poimintoja (luontouutisia maailmalta) sekä Ohjelmia (tulevia luontoaiheisia tv-ohjelmia). Lisäksi tietenkin kaikki muut eli foorumi, kuvat, piilokojumalleja (niksinurkka), eräretkistä muutama tarina jne.

Rob Galbraith, Canon EOS 20D on tulossa myyntiin syyskuuun puolivälissä. Viikon päästä alkavat toimitukset myyjille, myöhemmin viikolla kamerat ovat sitten ostettavissa. Suomessa perinteisesti aivan ensimmäiset Canonin (ja Sonyn) digit on saatu Rajala Pro Shopista.

Norman Korenin Imatest-testiohjelmisto on virallisesti julkaistu. Esittelyhinta on $59 (voi tilata luottokortilla).

 • Sopii myös yksityiselle kuvaajalle esim. sen tarkistamiseen, onko objektiivi ns. maanantaikappale. Voi kokeilla eri asetusten vaikutusta kuvanlaatuun, millä polttovälillä milläkin objektiivilla saa minkälaista jälkeä jne.
 • Ainoa hankaluus on kunnollisten testitargettien hankinta. Osan voi itse tulostaa mustesuihkulla, mutta väritargetit joutunee ostamaan.
 • toivottavasti arvioita tekevät digikamerasivustot siirtyvät käyttämään Imatest-ohjelmistoa (toiminnallisuus on hyvin lähellä paljon kalliimpaa DxO:ta)

DCRP, Canon PowerShot A95 -arvio. Canon A80:n päivitetty versio. Uudessa mallissa on viisi megapikseliä, isompi ja tarkempi 1.8 tuuman lcd-näyttö (joka on edeltäjän tavoin kääntyvää mallia). Liikkuvaa kuvaa on vähän parannettu (pituus on edelleen rajoitettu, muutenkin videoiden kuvaaminen ei ole A95:n vahvimpia puolia) ja kuvausohjelmien määrää lisätty.

Luminous Landscape, Mike Johnstonin kolumni, Bronicas and Robot Friends: What I Did Last Summer. On kärsitty umpisuolentulehdus ja sappikivileikkaus, sivulauseessa mainitaan uusi Canon 20D. Miken kokeneen kuvaajaystävän mukaan 10D:n ainoat mainittavat huonot puolet olivat turhan pieni etsin ja turhan pieni puskurimuisti. Mitä teki Canon? Ei parantunut kumpaakaan ominaisuutta uuteen 20D-malliin, pikemminkin huononsi.

Bob Atkins, viimeisimmät Canon-huhut. Canon EF 17-40/4L -objektiivin valmistus lienee joidenkin tietojen mukaan lopetettu. Aika yllättävää, sillä sehän esiteltiin vasta vuoden 2003 toukokuussa. Jos tämä tieto on totta, niin syyskuun lopussa alkavilla Photokina-messuilla Canon julkistaa uuden objektiivin tähän sarjaan.

 • (Jos Canon-uutisten tulvat närkästyttävät, niin minkäs sille voi, että Canonilta tulee uusia malleja tiuhaa vauhtia. Julkaisen mielelläni muidenkin merkkien uutisia, jos vain eteen tulee tai minulle lähetetään jotain tietoa...)
 • 11.9.: tämä onneksi oli vain huhu, jostain syystä objektiivia ei löytynyt muutamaan viikkoon enää Canonin sivuilta. Nyt se siellä taas on.

 

04.09.2004  

MikroBitti nro 9/2004.

 • Pen Drive 2Copy2 esitellään muutamalla rivillä kahteen kertaan, ensin Uutiset-kohdassa (s. 12) ja sitten myös Uusissa Tuotteissa (s. 137). Kyseessähän on laite, jonka avulla voidaan yhdestä muistilaitteesta kopioida tiedostoja toiseen muistilaitteeseen, ilman mikroa. Melkoisen pieni laite, ks. kuva. Suositushinta on 59 euroa. Ks. aiemmin diginews 12.7.2004, 5.5.2004
 • Valokuvasta juliste, kolme sivua, ks. MikroBitti.
  - HP:lta löytyvät halvimmat A1-kokoon pystyvät suurtulostimet, HP Designjet 100 (mallin valmistus on lopetettu, MikroBitissä on tässä kohtaa virhe eli kyseessä ei ole Deskjet 100) maksaa 1.300 euroa.
  - Rajala Pro Shopista voi Helsingissä, Turussa ja Porissa tilata valokuvia aina A1-kokoon asti. Koon voi valita itse, mutta leveys rajoittuu 60 cm:iin. Hinnat ovat tapauskohtaisia, vain 50 x 70 cm koon hinta on kerrottu: 25 euroa. Melko harvat tilaavat A4-kokoa isompaa julistetta.
  - Kopio Niinissä A2-kokoinen julistekopio maksaa 35.28 euroa, julistetulosteen hinta on 19.52 euroa. Hinnaston voi tilata netistä.
  - Kuvatehtaassa (Hki asematunneli) 90 x 120 cm maksaa 53 euroa, 70 x 100 cm 45 euroa, 60 x 80 cm 43 euroa ja 40 x 60 cm 30 euroa.
  - 3D Render (Hki keskusta) palvelee lähinnä yrityksiä, mahdollisuus liimatuttaa kuvat kapalevylle. Puolimatta valokuvapaperi on 90 cm leveä, yksi metri maksaa 73 euroa, muita kuluja (pk. yms) vielä lisää 58 euroa/tilaus. 50 x 70 cm maksaa noudettuna 36.50 euroa, 70 x 100 cm 73 euroa, kapalevylle liimattu 70 x 90 cm kuvan hinta on noudettuna 84 euroa.
  - EiriPrint, 50 x 70 cm maksaa 47 euroa, 50 x 70 cm 60 euroa ja 70 x 100 cm 83.80 euroa. Mustesuihkupaperille tulostettuina hinnat ovat 33 euroa ja 46.40 euroa.
  - Ifi:n 50 x 75 cm maksaa 11.95 + pk
  - Tunnin Kuvassa (Hki keskusta) 50 x 70 cm maksaa 21 euroa
  - Canon W6200 A1-suurkuvatulostin maksaa 6.100 euroa, A1-värikuvan tulostaminen kestää puolitoista minuuttia (!).
 • Litistettyä laatua, vertailussa 17-tuumaiset digitaaliset littunäytöt, kahdeksan sivua, ks. MikroBitti. Pistepuntarissa voi arvottaa näytöt eri tekijöiden mukaiseen järjestykseen. Ns. testivoittajaksi nousi tasaisuutensa ansiosta ViewSonic VP171b 8.9 pistettä. Vähän huomauttamista tuli katselukulmista. Ylipäätään littunäyttöjen erot eivät olleet isoja.
 • Värilaser kotikäyttöön, vertailussa alle 800 euron värilasertulostimet, kahdeksan sivua. Ks. tulokset (ja pistepuntari). Värikuvia tulostettaessa vauhti on parhaimmillaan neljä sivua minuutissa. Värilasereidenkin tuottama laatu paranee pinnoitettuja papereita käytettäessä, mutta ero ei ole ollenkaan niin dramaattinen kuin mustesuihkuilla. Värilaser ei kuitenkaan sovellu digikuvien laadukkaaseen tulostamiseen. Mustavalkoisen tekstisivun hinnaksi lasertulostimilla tuli 0.03 euroa - 0.05 euroa (mustesuihkuilla 0.09 euroa - 0.020 euroa). Paljon väriä sisältävän www-sivutulosteen hinnaksi tuli 0.13 euroa - 0.32 euroa. Ns. testivoittaja on Samsung CLP-500, 8.9 pistettä ja 435 euroa.
 • Kokeiltua, Edullinen digijärjestelmä Nikon D70, yksi sivu. Joulukuussa v. 2003 Nikon ilmoitti uudesta halvasta järjestelmädigistään, puoli vuotta myöhemmin Nikon D70 sitten tuli myyntiin. Nikon pyrki suunnittelussaan selvästi ammattimaisempaan lopputulokseen (ja ulkonäköön) kuin Canon 300D:n suunnittelijat. Nikonissa tärkeimmät kuvausasetukset voi tehdä valintakiekoilla (menemättä menuvalikoihin). Polttovälikerron on 1.5. Peilietsimen kuva on kirkas ja terävä, vaikkakin vähän pieni. D70 on heti kuvausvalmis eikä suljinviivettä juuri ole. Nikon D100 -mallia vaivanneet kohinaongelmat on Nikon D70:ssä voitettu. Hieman Canon 300D:tä kalliimpi hinta korvautuu moninkertaisesti esim. paremman käytettävyyden ansiosta. Nikon D70 -runko maksaa 1.300 euroa, perusobjektiivista tulee vajaat 300 euroa lisää.
 • Netissä poimittua, esim. hassunkurisia urheilukuvia sekä gizmoja.
 • Seuraavassa numerossa mm. testissä monitaiturit (tulostin, kopiokone ja skanneri samoissa kuorissa).

Elokuvia ja Valokuvia -Henri on ostanut pikkudigin. Ko. henkilö oli tarkkasilmäisenä huomannut aiemmin digicamera.netin sivuilla esillä olleesta Ateenan kuvakoosteesta Canon 1200 mm f/5.6 -objektiivin tositoimissa.

 • Rajala Cameran verkkokaupan kallein esillä oleva Canonin objektiivihinta on 10.780 euroa (Canon EF 600/4 L IS USM, painoa 5.640 kg). 1200 mm painaa muuten 16.5 kg ja pituutta sillä on 83.6 cm.

(T.V.) Kuvaruutukaappauksin havainnollistetut yksityiskohtaiset ohjeet Zenitar laajakulmaobjektiivin (fishey 16 mm) aiheuttamien vääristymien korjaamiseen, työkaluna Photohops CS ja ilmainen Panorama Tools. Ks. ohje. Soveltaen toimivat myös Photoshop Elementsissä.

IR, Olympus Stylus Verve -esittely. DCRP, Olympus Stylus Verve -esittely. (Euroopassa nimi on siis Olympus mju Mini).

Dpreview.com, Olympus mju-nimi / Stylus Verve Digital neljä megapikseliä, kaksinkertainen zoom, 35 mm - 70 mm, 1.8 tuuman lcd-näyttö (ns. Sunshine-lcd), säänkestävä, kuusi väriä valittavissa. Metallirunko on valmistettu yhdestä kappaleesta, erikoisen näköinen. Lokakuussa myyntiin, mukana tulee Olympuksen uusi Master 1.0 -softa. Hinta on 249.99£ (368 euroa). Ks. Euroopan Olympuksen sivut.

Biosmagazine.co.uk, esittelyssä Canonin uusi PIXMA iP4000 -kirjoitin.

Steve Sanders, Olympus Master 1.0 (ja Plus), uusi softa uusien kameramallien mukana (alkaen lokakuusta), lehdistötiedote.

 

03.09.2004  

Digicamera.netin Foorumin puolella Artur (ks. kuvat) oli kysellyt Sigman suomalaiselta maahantuojalta Fokalta ulkomailta ostettujen Sigmojen takuukorjauksista. Tässä vastaus:

 • "Ulkomailta ostetuissa objektiiveissa edellytyksenä Suomessa tehtävälle
  takuukorjaukselle on että alkuperäinen Sigma-takuukortti on täytetty
  (yksilöity tuote ja sarjanumero), myyntipäivä merkitty ja myyjä on leimannut
  kortin. EU:n ulkopuolelta lisäksi tullaustosite. Asiakas maksaa ulkomaantakuissa rahdin huoltoon kumpaankin suuntaan. "
 • "Objektiivin voi lähettää esim. postilla tms. alla olevaan osoitteeseen. Huollon kestoaika tällä hetkellä n. 1-2 vk. "

Valokuvaaja Harri Ahola, yli 500 valokuvaa.

Ukko Heikkinen, Sydänstadia Lubitelilla, hiilipigmenttivedoksia. 1.9. - 15.10.2004, EP-Kamera, Uudenmaankatu 19 - 21, Helsinki, ma 12 - 18, ti - to 11 - 17. "Kuvattu neuvostovalmisteisella Lubitel 166 -kameralla, joita voi ostaa hintaan 25 euroa kilolta". Ks. kuvia: näyttelyjuliste.

Digitalcamerainfo.com, Sony Cyber-shot DSC-P93 -arvio. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom. Helppokäyttöinen kamera, vaikka käsi menee helposti linssin eteen. Perusteellinen testi, jossa käytetään mittauksiin Norman Korenin Imatest-ohjelmistoa. Suomen keskihinta on 383 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

NikonNet, Legends Behing the Lens. Syyskuussa esittelyssä Reed Hoffmann. Aikaisempiakin legendoja löytyy 45 kappaleen verran. Ks. NikonUSA:n lehdistötiedote.

Bob Atkins, Canonin uudet EF-S -objektiivit, päivitetty.

Luminous Landscape, Masking by the Numbers. Välineenä Adobe Photoshop.

Digital Outback Photo, Making a “Signature” brush for use in Photoshop.

Photo-i-co.uk, Getting Colour Right. Katkelma samannimisestä kirjasta.

Irfanview v.3.92, myös suomi kuuluu valittavissa oleviin kieliin.

 

02.09.2004  

Viikon kuva: Ikkunoita toiselle puolelle.

Viikon manipuloitu kuva: Lintutalo.

Sain vinkin, jonka mukaan Bonnier alkaisi julkaista Suomessa mahdollisesti jo lokakuussa Digikuva-lehteä. Kyseessä lienee suomennettu versio Tanskassa v. 2003 aloittaneesta Digital Foto -lehdestä.

 • KotiMikro-lehti (ex-Kompuutteri) lienee esimerkki Bonnierin Tanskasta (?) käännetystä lehdestä. Digikuva-lehden mukana tullee KotiMikro-lehden tapaan cd-romppu.

Taiteiden yönä (26.8.) avattu Kameraseuran perinteinen AITA-valokuvanäyttely (Läntinen halli) on tänään viimeistä päivää esillä Helsingin Rautatieasemalla. Lue lehdistötiedote.

Olli Nuutinen (www.6mpix.com) kirjoitti lyhyen opastuksen suomeksi. Aiheena ICC/ICM-profiilien käyttö (lähinnä lähetettäessä kuvia tulostettavaksi).

 • Ollin Savon Mediat Oy:lle kuvaamat lehtikuvat ovat olleet suosittua katseltavaa, ks. press.6mpix.com.

Istockphoto.com, mielenkiintoinen lista rakennuksista, joiden kuvaamiseen (tai siis lähinnä kuvan kaupalliseen levittämiseen Istockphoto.com:issa ja muuallakin) on oltava lupa (yleensä maksullinen, lupaa ei välttämättä edes myönnetä). Lain kannalta nämä kohteet kaiketi käsitellään tavaramerkin luonteisiksi. Listan kohteet ovat USA:sta, Australiasta, Lontoosta, Ranskasta jne. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Suomessa noudatetaan Suomen (tai EU:n) lakeja/direktiivejä.

 • USA:ssa on käyty oikeutta taiteilijan oikeudesta maalata kuva esim. ravihevosesta ja raviradasta, ks. tarkemmin

IR, Sony Cyber-shot DSC-F88 -arvio. Muuten kaikinpuolin mainio kamera, mutta vääristymät laajakulma- ja telepäässä vähän vaivaavat. Suomen keskihinta on 485 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Agfanet-esittely, ilmainen SuperAlbum kuvien automaattiseen esittämiseen (käyttää Javaa).

Megapixel.net, Samsung Digimax V50 -arvio. Suomen keskihinta on 315 euroa (MBnetin Hintaseuranta, vain yksi noteeraus ja sekin Tanskasta). 3.9.2004: yliviivattu koski V5-mallia.

 • Samsung Digmax V50:n Suomen keskihinta on 399 euroa (MBnetin Hintaseuranta, yksi noteeraus, Top Shot, Suomi, Hki, Malminkartano)

Ephotozine.com, Epson Perfection 4180 -skanneri. 4.800 x 9.600 dpi, 3.4D, 199£ (293 euroa).

Microsoft.com, 23-sivuinen pdf, Pixel Performance (linkki referaattiin). Creating an Optimized Windows XP Digital Imaging System.

 

01.09.2004  

Digikuvauslehti Pikselin nro 8/2004 on tänään tilaajilla (tai viimeistään huomenna). Tilaajathan saavat lehtensä vähän aikaisemmin kuin irtonumeron ostajat (pieni vihje). Pikseli.fi.

 • Kansi on mustavalkoinen, kaksi karvaista miestä lipereissä.
 • Kansikuvan ottaja Katri Pyynönen valmistuu kolmen vuoden oppisopimuspohjaisen opiskelun jälkeen tänä jouluna ammattikuvaajaksi. Artikkelissa kerrotaan Katrin ajatuksista ja työstä sekä oppisopimuskoulutuksesta.
 • Digikuvauksen ABC käsittelee tällä kertaa makrokuvausta. Aiheessa ei mennä erityisen syvälle, mutta jutussa on hyviä käytännön ohjeita kuvaamiseen.
 • Lukijagallerian kuvia on yhdeksän sivun verran, mukana on myös kuvaajien www-sivujen osoitteet
 • Petteri Sulosen kirjoituksen aiheena on Mitä on katuvalokuvaus? Viisi sivua käytännönläheistä tekstiä.
 • Sudenkorennot Lennosta ja orrelta. Kolme sivua ohjeita sudenkorennon kuvaamiseen.
 • Sinarback 54 on yhden sivun esittelyssä. Tässä kameraperässä on 22 miljoonaa pikseliä suunnilleen kahden kinoruudun alalla. Sinarback voidaan liittää melkein kaikkiin keskikoon kameroihin. Hinta on n. 30.000 euroa.
 • Eisa-palkitut digituotteet, (vain) yksi sivu.
 • Olli Rinne kertoo omakohtaisen kokemuksen perusteella neljän sivun verran Vedenalaisesta kuvaamisesta.
 • neljä sivua kolmesta kamerasta, HP Photosmart R707, Panasonic Lumix ja Konica Minolta Dimage Z3. Konica Minolta Dimage Z3 sai Pikseli suosittelee -leiman.
 • Photokina 2004 lähestyy.
 • Digiuutisia.
 • Kaksi kirjaa esittelyssä: Bruce Fraserin Värinhallinta ja Reima Flyktmanin Digikuvaajan käsikirja, josta on otettu jo toinen painos.
 • Estotonta menoa, Digikuvaajaksi pienestä pitäen. Neljä sivua siitä, kun viisivuotias ottaa kuvia Panasonic LC50 -digillä.
 • Älliä vai Sigmoja? Kolme objektiiviparia Sakari Mäkelän testipenkissä. Canon EF 70-200mm f/2,8 L USM ja Sigma 70-200mm f/2,8 APO EX HSM. Canon Macro 100 mm f/2,8 USm ja Sigma AF 105 mm f/2,8 EX Macro. Canon EF 28-80mm f/3,5-5,6 ja Sigma 28-70 mm f/2,8 EX. Näiden objektiivien piirtokyvyn rajat eivät vielä tulleet vastaan kuuden megapikselin kennolla. Halpojenkin objektiivien piirtokyky ei paljoa eronnut kalliimpien jäljestä, hintaerot selittyivät valovoimalla.
 • Kohteen vai valon värit, Digikameroiden valkotasapaino, neljä sivua.
 • Automaattista laatua? Sävykorjaus kuvankäsittelyssä. Kokeilussa Photoshop, Photoshop Elements ja PainShop Pro. Minkä ohjelman automatiikka toimi parhaiten? Neljä sivua.
 • lokakuussa on tulossa Matt Stuartin näyttely ja seminaari Helsinkiin, näyttelypaikka taitaa olla aivan Helsingin keskustassa. Ks. mattstuart.com.
 • Seuraava Pikselin numero 9/2004 ilmestyy syys-lokakuun vaihteessa. Aiheina ovat mm. Suomen Luontokuvaajat. Kannettavat kuvavarastot. Digimarkkinat Suomessa (nettimyyjät ja maahantuojat, miten markkinat ovat kehittymässä?). Toimituksen kuvatyöskentely (miten aikakauslehtien toimitustyöskentely on muuttunut digitalisoitumisen myötä, vierailu viikottain ilmestyvän lehden toimituksessa). Veden kuvaaminen. Ynnä muuta.

Digicamera.netin Foorumilla runsas vuosi sitten alkanut viestiketju Suomessa myytävien digikameroiden puuttuvista suomenkielisistä manuaaleista on saanut ratkaisun. Oli ostettu runsas vuosi sitten Suomesta kesän alussa Canon A70, mutta mukana oli tullut vain saksankielinen manuaali. Yrityksistä huolimatta ei oltu saatu mukaan suomenkielistä manuaalia. Ostaja oli tehnyt kirjallisen valituksen yli vuosi sitten kuluttajalautakuntaan. Nyt oli sitten tullut päätös. Kuluttajalautakunnan mukaan pikaohjeet eivät riitä, vaan digikameran mukana on tultava täydellinen suomenkielinen manuaali. Lue Foorumilta 5.8.2003 alkanut viestiketju (vaatii rekisteröitymisen Foorumille). Lue koko päätös.

 • Kuluttajalautakunta oli tehnyt yksimielisen päätöksen 25.8.2004: "...Lautakunta suosittaa, että elinkeinonharjoittaja toimittaa kuluttajalle täydelliset suomenkieliset käyttöohjeet kameralle ja sen ohjelmistolle tai vaihtoehtoisesti maksaa 50 euron hinnanalennuksen."
 • "...Kuluttajansuojalain hallituksen esityksen 360/92 mukaan yleensä on lähdettävä siitä, että vieraskieliset ohjeet eivät ole riittäviä. Jos kysymyksessä on hyvin rajatulle, erityistä asiantuntemusta omaavalle asiakaspiirille tarkoitettu tavara, ei kuitenkaan välttämättä ole perusteltua vaatia, että ohjeiden tulee olla suomen- tai ruotsinkieliset, vaan tällöin voidaan pitää riittävänä, että tavaraan liittyy tarpeelliset englanninkieliset ohjeet."
 • "...Lautakunta katsoo, ettei kyseinen tuote ole tarkoitettu rajatulle asiantuntemusta omaavalle asiakaspiirille ja näin ollen täydelliset kameran kaikki toiminnot sisältävät ohjeet tulisi olla suomenkieliset."
 • "...Laite- ja ohjelmistomanuaalin perusteella arvioituna kyseessä on varsin monimutkainen laite. Lautakunta toteaa, että vaikkakin kameran pikaohjeessa on ohjeet kameran peruskäyttöä varten, se ei kuitenkaan voi sisältää ohjeita kameran kaikille hienotoiminnoille jo silläkään perusteella, että saksankieliset ohjeet sisältävät paljon enemmän sivuja ja tekstiä kuin kyseinen pikaohje. Kameran läheskään kaikkien ominaisuuksien hyödyntäminen ei ole mahdollista pikaohjeen avulla. Myöskään sähköposti- tai puhelintukea tai suomenkielisiä valikkoja ei ole pidettävä tässä tapauksessa riittävänä ohjeistuksena."

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (3.9.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...).

 • Bronica GS-1 6X7cm, 2 prismaa, 50, 65, 100, 150 ja 250mm, 3 6x7 filmiperää, pol.perä, kahva, ym., 1950 e, Maarianhamina (31.8.)
 • Canon 10D, 512 MB, 1.200 e, Joroinen (2.9.)
 • Canon Digital Ixus, 128 MB, 165 e, Vantaa (1.9.)
 • Canon Digital Ixus 500, 360 e, Vantaa (27.8., 31.8., 3.9.)
 • Canon EF 28-70 mm F2.8L, vvs, 850 e, Hki (2.9.)
 • Canon EF20-35MM/F3.5-4.5USM, 420 e, Espoo (31.8.)
 • Canon EOS 420 EX, 230 e, Tampere (1.9.)
 • Canon EOS 10D, 1.250 e, Karjaa (31.8.)
 • Canon EOS-1DS, 4.600 e, Hki (31.8.)
 • Canon EOS-1V JA PB-E2 moottori, 995 e, Hki (31.8.)
 • Canon Ixus 400, 300 e, Jyväskylä (2.9.)
 • Canon Ixus V2, objektiivi rikki, 50 e, Nurmijärvi (2.9.)
 • Canon Powershot A50, 64 MB, 80 e, Nokia (2.9.)
 • Canon Powershot S45, 256 MB, laukku + kortinlukija, 320 e, Hki (1.9.)
 • Canon WP-DC200S sukelluskotelo, Canon A40:lle, 139 e, Espoo (31.8.)
 • Casio QV-5700, 120 MB, 290 e, Espoo (31.8.)
 • HP 318, 90 e, Vantaa (2.9.)
 • HP Photosmart 812, 64 MB, 185 e, Tampere (1.9.)
 • HP Photosmart 935, 190 e, Espoo (29.8., 31.8.)
 • HP p45, 290 e, Hki (3.9.)
 • Leica R6.2, 1.490 e, Tampere (3.9.)
 • Mamiya RZ 67 Prof , runko+3 obj. 50/4.5,110/2.8, 180/4.5C, 120 kas., Winder, prisma/kuiluets., pol.kas., loitto, v.suojat, lankal., alum.lauk., 2.250 e, Jyväskylä (1.9.)
 • Mamiya RZ 6X7, 65mm ja 6x7 cm filmiperä, 850 e, Maarianhamina (31.8.)
 • Minox DC-5211, 350 e, Hki (31.8.)
 • Nikon 5700, 750 e, Hki (31.8.)
 • Nikon Coopix 775, 128 MB, 190 e, Lappeenranta (31.8.)
 • Nikon D1, 895 e, Hki (31.8.)
 • Nikon Speedlight SB-28, 250 e, Hämeenlinna (2.9.)
 • Olympus E-10, uv- ja pl-suotimet, 500 e,Turku (2.9.)
 • Ricoh Caplio G4, 189 e, Muhos (2.9.)
 • Sony Cybershot DSC-P31, 128 MB, 180 e, Hki (31.8.)
 • Sony DSC-F828, 256 MB, 740 e, Eurajoki (2.9.)
 • Sony DSC-828F, 1 GB microdrive, pro-jalusta, 1.000 e, Hki (31.8.)
 • Sony DSC-P72, 200 e, Tampere (1.9.)
 • Sony Cybershot DSC-P31, 128 MB, 180 e, Hki (3.9.)
 • Sony CYBER-SHOT DSC-V1, 256 MB, 400 e, Tampere (31.8.)
 • Widelux F8 59x24mm 140° panoraamakamera, 990 e, Tampere (3.9.)

Photo.net, Canon Speedlite 580EX -salama. Lokakuussa myyntiin, $479.

Bob Atkins, Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 -arvio, päivitetty. Canonin ns. kittiobjektiivin uusi USM-versio.

LetsGoDigital on jo avannut Photokina-sivut.

Steve Sanders, ensiarviot:

Photographyblog.com, Canonin Pixma -sarjan uusia mustesuihkuja:

Photo-i.co.uk, Canon PIXMA iP8500 -näytetulosteet. Kyseessä on kahdeksan värin A4 mustesuihku, joka tulee myyntiin lokakuussa, hinta on 329£ (487 euroa). Canon iP8500 on kuulemma kaikkea sitä, mitä Canon i990:n olisi pitänyt olla.

c|net, Kodak EasyShare DX7630 -arvio.

Dp-now.com, iView MediaPro 2.6. Ilmainen päivitys.

 
 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

 

 

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset