Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
 
31.07.2004  

IR, Casio Exilim Pro EX-P600 -arvio. Suomen keskihinta on 625 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Nikon Coolpix 5200 -arvio. Suomen keskihinta on 506 euroa (MBnetin hintaseuranta).

Dpreview.com, InfoTrendsin mukaan digikameroiden myynti kasvaa vielä kaksi vuotta. USA:ssa myydään tänä vuonna 22.8 miljoonaa digiä, edellisestä vuodesta kasvua on 42%. Ostettujen kameroiden keskihinnat nousevat.

Dcviews.com, Olympus C-765 -arvio. Suomen keskihinta on 444 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photographyblog.com, arvioitavana Lee Frostin kirja Taking Pictures for Profit.

Bytesector.com, Panasonic Lumix LC1 -arvio. Suomen keskihinta on 1.565 (yksi noteeraus, MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, Developing Photos That "Pop", part II. Käytössä Adobe Camera Raw.

Bruce Fraser, Real World Camera Raw with Adobe Photoshop. Uusi juuri ilmestynyt kirja, 256 sivua. Sanomatalon (Hki) myymälässä ei ollut vielä hyllyssä, USA:ssa on jo ostettavissa.

 

30.07.2004  

Viikon manipuloitu kuva: Lukeva tyttö . Manipuloidut kuvat ovat viime aikoina tulleet vähän myöhässä. Kuten eilen kerroin, Armi on totaalisen kyllästynyt vanhan koneen hitauteen. (Huomenna tulee sitten kolme viikkoa tilauksesta, heinäkuu ei taida olla paras kuukausi hankkia uutta konetta).

 • klo 15: soittivat Mikromajasta äsken, että Samsung 1200NF:ää ei saa ainakaan kolmeen viikkoon. Tämähän on aika vanha malli jo ja Samsung on uusimassa tarjontaansa. Lupasin huomenna lähettää jonkun toisen 21/22-tuumaisen kuvaputkinäytön nimen tilalle. Enpä ole tästä sen kummemmin hermostunut, kun olin jo etukäteen lukenut, että muillakin on kestänyt koneen saanti melkoisen kauan. Viikon päästä lauantaina on sitten kulunut neljä viikkoa tilauksesta.

Top Shot (Malminkartano, Hki), pieni Olympus Ferrari Digital Model 2004 (suoraan hyllystä).

DVD Plaza Forums, Aloittelijan valaistusopas.

Kuva Lenitan (Raahe) käytetyissä näytti olevan myynnissä Canon EF 400/2.8L, 4.550 euroa. Uuden IS-mallin (!) hinta Suomessa on vähän alle 7.700 euroa. Tässä käytetyssähän ei ole kuvanvakaajaa. Canon EF 400/2.8 L -malliahan ei enää valmisteta. USA:ssa sitä myydään käytettynä n. $3.500:n hintaan.

Digitalsecrets.net, Peter iNovan eBook-sarjan kirjat ovat olleet erinomaisia. Ennen Photokina-messuja pitäisi ehtiä markkinoille Nikon D70 -eBook. Kirjaa (tai pikemminkin cd-rom -levyä) odotellessa voi lukea Peter iNovan Nikon D70 -käyttökokemuksia (loppuarvio A++).

 • Miksei vastaavan tasoista eKirjaa ole tehty Canon 10D:stä? Hankkisin sellaisen heti, jos vain olisi myynnissä. Thom Hoganin Complete Guide to the Nikon D70 lienee vielä iNovan eKirjaa parempi.
 • Dennis Curtinin Short Courses -kirja on vain manuaalin uudelleenkirjoitusta

Photo.net, Canon EOS 70 300 DO IS USM (part two). Vertailua Canonin toisiin objektiiveihin (Canon 75-300 IS, Canon 100-400 IS ja Canon 200 F2.8).

Ephotozine.com, Sigma EF-500 DG Super -salama, elokuussa myyntiin, ST-versio £120 (181 euroa), Super £200 (302 euroa). Eri kameroille omat versionsa. Vähän epäselväksi jää, onko eroa vanhaan malliin muuta kuin kosmeettiset parannukset. Nikon-malli tukee nyt D70:n iTTL:iä.

IR, Kodak Digital Gem -plugin. Kohinan ja filmirakeen vähentämiseen. Trial-versio imuroitavissa kokeilua varten, $99.95. Ks. Kodakin sivut.

Reasonableexpectations.com, Tripod Techniques for Sharper Images... Ensimmäisen kerran näen monopodia käytettävän tuolla tavoin, ihan järkeenkäypä neuvo.

Rob Galbraith, uusia muistikortteja lisätty CF Performance Database -kantaan.

Pcmag.com, Gimp 2.0.

Pcmag.com, Panasonic Lumix DMC-FX5.

Pcmag.com, Canon PowerShot S60.

Pcmag.com, SpyderPRO + PrintFIX.

Pcmag.com, Archos AV420 Pocket Video Recorder.

Pcmag.com, Paint Shop Photo Album 5.

Pcmag.com, Kodak EasyShare Printer Dock.

Tom's Hardware Guide (viime marraskuulta), A6-kuvan tulostuskustannukset. Hp Photosmart 7760, Epson C84, Epson C82, Canon i860. (HP:n mustepatruunan mukana tulee aina uusi tulostuspää, mutta eipähän sitten ole kuivumisongelmia).

 

29.07.2004  

Docendolta tuli lehdistötiedote, Timo Suvannon ja Sakari Mäkelän kirjoittama Henkilökuvaus digikameralla -teos julkaistaan 2.8.2004 (siis ensi maanantaina).

 • "Tässä valokuvauksen harrastajille suunnatussa kirjassa käydään läpi ihmisten kuvaamisen koko kirjo: sommittelusta ja teknisistä vinkeistä aina muotokuviin yksinkertaisin välinein. Kuvat opetellaan myös korjailemaan tietokoneella ja samalla perehdytään erilaisiin kuvamanipulaatioihin."
 • " Tekijöiden omien kuvien lisäksi kirjan sisällöllistä ja visuaalista painoarvoa lisäävät yhdentoista suomalaisen ammattikuvaajan kuvat ja tekstit- yhteensä kuvia on yli 300."
 • " Kirjan tekijät ovat harrastaneet valokuvausta yli 30 vuotta ja he ovat suorittaneet myös valokuvaajan ammattitutkinnon. He ovat kirjoittaneet kymmenittäin artikkeleita alan lehtiin sekä vetäneet useita valokuvauksen ja kuvankäsittelyn kursseja."
 • kirjan esimerkkiaukema (pdf)
 • kirjan sisällysluettelo (pdf)
 • luvassa ei ole digihömppää, vaan asiallista tekstiä, josta on hyötyä jokaiselle kuvaajalle
 • toivottavasti Jussi Aallon klassikkokirja Kohteena ihminen (muotokuvauksen opas) saa rinnalleen arvoisensa teoksen (Jussi Aallon kirjan kansi on tämän näköinen)

Kyselin vähän sähköpostitse Norman Korenilta Imatest-ohjelmistosta.

 • hinnaksi on kaavailtu alkuvaiheessa $59
 • Imatestin ominaisuudet eivät paljon poikkea DxO Analyserista, jota on alkuaan kaupiteltu $20.000 vuosilisenssillä (!) (sivuilla ei enää ole mainintaa hinnasta, joka oli kieltämättä aika erikoinen)
 • Ostan ko. ohjelman heti kun se tulee markkinoille, pitäähän sitä itse päästä toteamaan, minkälaisilla asetuksilla tulee minkälaista jälkeä. Ja miten hyviä (tai huonoja) hankkimani objektiivit oikein ovat. Eikä hupi tähän lopu: pitää vielä muutama testitargettikin hommata...

Bobatkins.com, Canon EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM. Kevyt ja pienehkö. DO:n ansiosta ei tule värivirheitä (CA = chromatic aberration, purppurareunaisuus). DO:n vuoksi täydellä aukolla kuvattaessa kirkkaiden kohteiden ympärille voi tulla pehmeä valkoinen reuna ("halo"). Objektiivi sopii sellaiselle kuvaajalle, joka etsii helposti mukana kulkevaa ja huomaamatonta 300 millimetriin pystyvää zoomia. Suomen hinta on vähän yli 1.200 euroa.

Dpreview.com, Fujilta on tullut paljon uutuuksia.

 • Fujifilm S3 Pro -järjestelmädigi, uutta tietoa. S- ja R-pikselin välistä suhdetta voi kuvatessa muuttaa (vaikuttaa dynaamiseen alueeseen). Kamerasta voi valita eri filmilaatuja jäljitteleviä kuvausohjelmia. Myyntiin vuoden viimeisellä neljänneksellä.
 • Fujifilm FinePix S5500 Zoom, S5000:n seuraaja, kamerassa on neljä megapikseliä ja kymmenkertainen zoom (37-370mm). Super CCD HR -kenno on vaihtunut tavanomaiseen CCD-kennoon. Kameralla voi ottaa RAW-kuvia, ISO on 64-400. Myyntiin syyskuussa.
 • Fujifilm FinePix S3500 Zoom, S3000:n seuraaja, kamerassa on neljä megapikseliä ja kuusinkertainen zoom, siinä on elektroninen etsin. Myyntiin elokuussa.
 • Fujifilm FinePix F810 Zoom, kuten F710, mutta kuuden megapikselin Super CCD HR -kenno. ISO on 80 - 800, zoom on nelinkertainen. Elokuussa myyntiin.
 • Fujifilm FinePix E550 Zoom, kuusimegapikseliä, Super CCD HR, kahden tuuman lcd-näyttö, raw-kuva -mahdollisuus. Syyskuussa myyntiin.
 • Fujifilm FinePix E500 Zoom ja FinePix E510 Zoom, neljän ja viiden megapikselin kamerat, 28-91 mm ja kahden tuuman lcd-näytöt. Elokuussa myyntiin.

Digitalmediathoughts.com, neljä 512 MB:n SD-korttia vertailussa. Myös nopeuksia on mitattu.

(M.B. , Foorumilta linkki) Dimage Z3 Hands on Preview. Ks. Bryan Biggersin foorumi.

Googlen hankintojen myötä Picasa kuva-albumiohjelma muuttui ilmaiseksi. Kyseessä on aika yksinkertainen softa, esim. avainsanoja joutuu lisäämään yksitellen. Aikaisempia arvioita:

Photobird.com, Sony Cyber-shot DSC-T1 -arvio. Suomen keskihinta on 576 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Megapixel.net, Kodak DX7630 -arvio. Kuusi megapikseliä ja kolminkertainen zoom. Suomen keskihinta on 528 euroa (yksi noteeraus, MBnetin Hintaseuranta).

EasyRGB

Canon ensimmäisen vuosipuoliskon 2004 tulos. Ks. myös Canonin sivut. Suomen Canonilla ensimmäisen vuosineljänneksen tulos.

 

28.07.2004  

MuroBBS:ssä on melkoisen pitkä viestiketju, otsikkona tft-näytöt FAQ.

Eetu lähetti vielä tietoa pienistä lcd-televisioista: Pohjois-Suomen Sähkö, Seinäjoki myy viiden tuuman lcd-monitoria tv-virittimellä, kuvasuhde on 4:3 ja hinta on 173.30 euroa. Seitsemän tuuman versio (16:9) maksaa sitten jo 259 euroa.

 • Järjestelmädigeillä ei "sattuneesta" syystä voi näitä vehkeitä käyttää kuin jo otetun kuvan katseluun. Runsas kaksi vuotta sitten laitoin Minolta 7:n video-outin televisioon, kun piti ottaa ikenistä hammaslääkäriä varten mahdollisimman hyvä kuva. Laitoin kameran jalustalle, vein ikeniäni eri etäisyyksille kamerasta, katsoin tv-kuvasta, milloin kuva näytti parhaimmalta ja painoin sitten lankalaukaisinta. Printtasin kuvan Epson 1270:llä ja vein seuraavana päivänä hammaslääkärille. Siellä se kuva vielä on jossakin Yliopiston hammasklinikalla...

Norman Koren, Imatest. Elokuussa pitäisi tulla saataville Imatest, jonka avulla voi monipuolisesti mitata objektiivien ja (digi)kameroiden tuottaman kuvan laatua ja tarkkuutta.

 • Kyselin Korenilta tuotteen valmistumista. Vastauksen mukaan elokuun puolivälissä (16.8.2004) Imatest olisi tulossa kaupalliseen levitykseen. Parin kolmen viikon päästä on sitten enemmän kerrottavaa.

Elokuvia ja Valokuvia -blogin Henri on ollut ahkerana.

 • Valokuvapläjäys, kaksi uutta sarjaa kuvia, yhteensä 40 kpl. Toisessa on kuvia Linnanmäeltä, toinen sarja esittää tanssijatarta nimeltä Anathema (hyvällä maulla otettuja eroottisia kuvia).
 • Valokuvaussession anatomia

Digital Outback Photo, Uwe's Canon Lenses.

Digital Outback Photo, My Nikon D1 Lenses.

DCRP, Sony Cyber-shot DSC-F88 -arvio. Pienikokoinen viiden megapikselin digi, jonka linssi kääntyy 300 astetta. Suomen keskihinta (yksi noteeraus) on 484 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview, Sony DSC-P150, esituotantomalli kokeilussa, seitsemän megapikseliä.

Luminous Landscape, July 28, 2004. Mamiya RZ67 Pro IID, uusi keskikoon kamera, johon voi liittää digiperän, ks. photoscala.com. Reichmannin mukaan Pentax on häviäjä, sillä se ei ollut varautunut digiperiin. Osa kuvaajista hylkäsi turhaan keskikoon kamerat järjestelmädigien tullessa markkinoille. Keskikoon kameran ja digiperän tuottama kuva on parempi kuin järjestelmädigin tuottama kuva.

 • Mamiya RZ67 Pro IID tulee myyntiin elokuussa, hinta on £1.300, 2.000 euroa.

Luminous Landscape, Abstracting The Landscape.

Mikromajasta soitettiin eilen, koneeni kokoaminen on alkanut. Kesälomat ovat tainneet vähän hidastaa valmistumista (?). Armi on totaalisesti hermostunut kuvamanipulaatioiden tekoon isossa koossa, 512 MB:n muisti ei riitä isoille 16-bittisille kuville, joissa on vielä monta layeriä. Uuden koneen myötä pitää sitten kunnolla paneutua arkistointiin. Teen valinnan kahden ohjfelman välillä, joko IMatch tai sitten Thumbs Plus (josta on juuri tulossa uusi seiskaversio).

Olympus C-8080 Wide Zoom firmware update.

Rob Galbraith, Olympus E-1 firmware update v1.3. Korjataan virhe, joka ilmenee ohjattaessa kameran toimintaa Olympus Studio -ohjelman kautta.

 

27.07.2004  

Eilen tuli Practical Photography -lehti, August 2004. Kuuden sivun testissä olivat valovoimaiset (f/2.8) zoomit. Kahdessa objektiivissa (Nikon ja Canon) oli kuvanvakaaja. Vaikka valmistajat puhuvat kolmen aukon vaikutuksesta, niin käytännössä kuvanvakaajien hyöty oli kaksi aukkoa (tai pykälää). 200mm:n polttovälillä 1/30 s:n suljinajoilla puolet kuvista olivat epätarkkoja. 1/60 s:n ajoilla tulokset paranivat huomattavasti. (Lehden testitulokset lienee saatu filmikameraa käyttäen, ainakin resoluutiotestissä oli käytetty filmiä).

 • Sigma 70-200mm f/2.8 APO EX HSM, £595 (902 e). Best Buy. Laajakulmapäässä keskitasoa, mutta telepäässä paljon parempi. Joukon kevein ja pienin.
 • Nikon 80-200mm f/2.8 AF-S ED, £1.290 (1.955 e). Tester's Choice. Kuvanlaatu erinomainen, myös isolla aukolla, testin paras.
 • Nikon 70-200mm f/2.8 G AF-S VR, £1.370 (2.076 e). Isolla aukolla 200mm:n reunat epätarkkoja.
 • Canon 70-200mm f/2.8 L UIS, £1.435 (2.174 e). 70mm:n polttovälillä kuvan reunojen tarkkuus vain keskitasoa.
 • Sigma 120-300mm f/2.8 APO EX HSM, £1.700 (2.576 e). Raskas ja iso, mutta erityisesti 300mm:n kuvanlaatu loistava.
 • Konica MInolta 70-200mm f/2.8 APO G SSm, £1.995 (3.024 e). Laatutyötä, mutta isolla aukolla 200mm:n tulokset olivat pettymys.

Jälleen oli aika uudistaa Practical Photography -lehden tilaus. 12 numeroa (vuosi) maksaisi 50 puntaa (75.75 euroa), bonuksena saisi sitten tilaajalahjana monopodin. Minä olen valinnut neljästi vuodessa tapahtuvan kolmen numeron tilauksen uudistamisen, joka maksaa kerralta 7 puntaa (10.60 euroa), vuodessa siis 28 puntaa (42.60 euroa). Aika pieni vaiva ja iso rahan säästö.

(Nikon D2H -käyttäjiä ilmoittautui kolme, vähän valiteltiin digicamera.netin Canon-keskeisyyttä. Pitää yrittää pitää mielessä, että maailmaan mahtuu muitakin kameroita kuin Canoneja...).

 • Pieniä lcd-monitoreita on ollut kuulemma jo vuosia myynnissä. Esim. tukkuri Suomen Huoltopalvelu (elektroniikkatukku) välittää pieniä lcd-televisioita. Viiden tuuman malli maksaa vähittäismyymälöissä vähän yli 200 euroa, seitsemän tuuman malli jo reilummin yli 200 euroa (laajakuvaversio).

IR, Pentax Optio 43WR -arvio, säänkestävä digi. Suomen keskihinta on 422 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photo.net, Color processing myths dispelled.

Moose Nikon D2H -settings (Moose Peterson's, 20.7.2004)

Camerahobby.com, Wedding Photography e-Book (laaja).

 

26.07.2004  

Viikon 31 kuva: Postikortti Dubrovnikista.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (30.7.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...).

 • Agfa ePhoto 1280, 25 e, Tampere (27.7.)
 • Bowens monolite 400E 3kpl, studiosalamia, 2 heijastinta, ladonovet + laukku kolmelle, 450 e, 90x90 tasovalo 80 e, supersnoot heij. 40 e, Iisalmi (23.7.)
 • Canon 1S IS, 450 e, Vantaa (27.7.)
 • Canon 10D BG-ED3 pystykuvauskahva, 512 MB, 1.300 e, Hki (26.7.)
 • Canon A70, 64 MB, 250 e, Hämeenlinna (25.7., 29.7.)
 • Canon A80, 512 MB, 360 e, Espoo (27.7.)
 • Canon EF-S 18-55, Hki (29.7.)
 • Canon EF 20 mm f2.8, vvs, 410 e, Kupio (27.7:)
 • Canon EF 20-35/2.8 L, 700 e, Espoo (27.7.)
 • Canon EF 17-35 MM F/2.8 L USM, 795 e, Hki (26.7.)
 • Canon EF 28-80 MM, 2,8-4 L , 700 e, Espoo (27.7.)
 • Canon EF 28-135MM IMAGE STABILIZER, vvs, 400 e, Kokkola (26.7., 29.7.)
 • Canon EF 35-350 MM, 3.5-5.6 L, 1.100 e, Espoo (27.7.)
 • Canon EF 55-200 II USM, 200 e, Hki (29.7.)
 • Canon EF 75-300MM F/4.0-5.6 USM IS, 375 e, Kirkkonummi (25.7.)
 • Canon EF 75-300MM F/4.0-5.6 III USM, 150 e, Kirkkonummi (25.7.)
 • Canon EF 300MM/2.8, 2.600 e, Luumäki (26.7.)
 • Canon Zoom EF 75-300 mm Ultrasonic, 98 e, Lohja (26.7.)
 • Canon EF 70-200MM F4 USM, 700 e, Kokkola (29.7.)
 • Canon EOS-10D, 1.290 e, Hki (26.7.)
 • Canon Ixus, 100 e, Hki (23.7.)
 • Canon Ixus V, 215 e, Pietarsaari (23.7.)
 • Canon Powershot Pro1, 850 e, Espoo (28.7.)
 • Canon Powershot Pro70, 55 e, Kaarina (29.7.)
 • Casio EX-Z30, 340 e, Lohja (28.7.)
 • Casio EX-S2, 160 e, Oulu (29.7.)
 • Casio Exelim EX-Z3, 280 e, Turku (27.7.)
 • Casio QV5700, 1 GB microdrive, 500 e, Kajaani (23.7.)
 • Fujifilm EX-20, 2 x 64 MB, 200 e, Haapavesi (23.7.)
 • Hasselblad 500 C/M, kuiluetsin, objektiivi Zeiss/Planar 80mm/2.8 T*, kasetti A12, vastavalosuoja, suodattimia, 900 e, Hki (26.7.)
 • HP Photosmart 612, 128 MB, 90 e, Espoo (25.7.)
 • HP 620, 150 e, Vantaa (24.7.)
 • HP 620, 64 MB, 180 e, Turku (27.7.)
 • HP 620, 128 MB, 225 e, Piikkiö (28.7.)
 • HP C 215, 100 e, Lahti (28.7.)
 • HP Photosmart 720, 64 MB, 150 e, Tampere (27.7.)
 • Ixus S500, 160 MB, 350 e, Hki (25.7.)
 • Lastolite taustakankaat, 2.9 x 3.5, Argentina + Havana, 150 e / kpl, Iisalmi (23.7.)
 • Lastolite taustakankaat, 2.9 x 3.5, Argentina + Havana, 145 e / kpl, Iisalmi (30.7.)
 • Leica Minilux, 500 e, Hki (28.7.)
 • Mamiya 645 Super, runko, moottoriviritin, AE prismaetsin, kasetti 120, Mamiya Sekor 55/80/150 mm, Quantum Calcu-Flash-valotusmittari, 1.800 e, Lohtaja (25.7.)
 • Mannfrotto yksijalka 134B, 25 e, Tampere (23.7.)
 • Mannfrotto Super Clamp (nro 035), 25 e, Espoo (29.7.)
 • Microtek Artixscan 4000T filmiskanneri, 400 e, Vantaa (23.7.)
 • Minolta 3600 HS D salama, 190 e, Espoo (27.7.)
 • Minolta Dimage 7I, 400 e, Espoo (27.7.)
 • Nikon AF 50/1.4, 295 e, Iisalmi (30.7.)
 • Nikon AF 24-120/3.5-5.6 D. IF, 675 e, Iisalmi (23.7.)
 • Nikon Capture 3 250 e, IBM microdrive 1 GB 160 e, Iisalmi (23.7.)
 • Nikon Coolpix 2500, 240 e, Hki (28.7.)
 • Nikon Coolpix 4300, 290 e, Kajaani (23.7.)
 • Nikon Coolpix 5000, 390 e, Hki (26.7.)
 • Nikon Coolscan IV filmiskanneri, 525 e, Espoo (27.7.)
 • Nikon D1, Nikon View 6 ja Nikon Capture 4, 990 e, Hki (26.7.)
 • Nikon D-100, 15-30/3.5-5. D IF, Zoom 650 e, D-100 1.100 e, Iisalmi (23.7., 27.7., 28.7., 29.7.)
 • Nikon D100, 512 MB, Sigma 27-75, Nikkor 105-450, lisäakku, lankalaukaisin, käsikahva, lisäsalama, 2.450 e, Loimaa (23.7.)
 • Nikon SB24 salama, 150 e, Tampere (23.7.)
 • Nikon SB-26 salama, 195, Hki (27.7.)
 • Nikon SB-26 salama, 270 e, Petäjävesi (28.7.)
 • Nikon SB-28 salama, 180 e, Hki (26.7.)
 • Olympus 3040 Black, 144 MB, 260 e, Hki (23.7.)
 • Olympus C 5050 Z, 64 MB, 330 e, Järvenpää (26.7.)
 • Olympus C-1, 64 MB, 80 e, Hki (24.7.)
 • Olympus E-20P, 750 e, Petäjävesi (28.7.)
 • Olympus E-20, 890 e, Hki (27.7.)
 • Olymus mju-II, 85, Imatra (26.7.)
 • Polaris Flashmeter 175 e, valaisinjalusta Master 85 e, Hensel IR-lähetin langattomaan kuvaan 55 e, Iisalmi (23.7.)
 • Reprokamera Digital, Eskofoto 606 OL, Eskofot 543, kehityskone, filmejä, papereita, 1.000 e, Kuopio (28.7.)
 • Sigma AF 14 MM Canoniin, 600 e, Espoo (27.7.)
 • Sigma 15-30MM F/3.5-4.5EX ASP DG DF, Canoniin, 750 e, Vihanti (26.7.)
 • Sigma EX 15-30/3.5-4.5 DG ASPH IF, Nikoniin, 645 e, Iisalmi (30.7.)
 • Sony Cybershot DSC-P31, 128 MB, 180 e, Hki (27.7., 29.7.)
 • Sony DSC-P50, 150 e, Hämeenlinna (25.7., 29.7.)
 • Sony DSC-P72, 200 e, Espoo (25.7.)
 • Sony DSC-V1, laajakulma- ja telelisäke, 780 e, Vantaa (23.7.)
 • Tamrac 759 reppu, 210 e, Hki (25.7.)
 • Tamron 28-300 3.8-6.3f macro. VV-suoja. UV-suodin, Nikoniin, 280 e, Hki (27.7.)
 • valopöytä, 190 x 50 cm, korkeus 65 cm, 90 e, Hki (23.7.)
 • valopöytä, Eirin, 10x80cm, 4x40W, 110 e, Hki (26.7.)

Teledesk.fi (esim.) myy Pen Drive 2 Copy 2, USb-muistikopiolaitetta, 58 euroa. Ajatus on hyvä, mutta miten tämä toimii käytännössä? Vain osa digikameroista on yhteensopivia suoraan, mutta ainahan voi käyttää kortinlukijaa. Valmistajan sivuilta ei oikein käy selväksi, käyvätkö kaikki kortinlukijat. Ulkoisella USB-kovalevyllä pitää olla oma virtalähde jne.

 • Pen Drive 2 Copy 2 -laitteen avulla on mahdollista siirtää ilman mikroa tiedostoja suoraan kamerasta (tai kortinlukijasta) toiselle USB-muistilaitteelle. Kyse voi olla vaikka mp3-soittimesta, jossa on kiintolevy, mutta ei digikameran muistikorttipaikkaa. Yhteensopivuuden selvittäminen ei ole näin uuden tuotteen osalta ihan helppoa.
 • Tuotetiedoista ei heti käy ilmi se seikka, että vehje on hyvin pieni. Virta tulee kolmesta AAA-kokoisesta patterista, AAA-akkujen ostaminen lienee paikallaan. Minulla sattui jo ennestään olemaan AAA-akkuja + GP PowerBank Smart, jolla voi ladata myös tämän kokoisia akkua. Laitoin samaan kuvaan Compact Flash -kortin, jotta laitteen koosta saisi jonkinlaisen käsityksen. Ks. kuva Pen Drive 2 Copy 2 -laitteesta.
 • Enpä ehdi lähipäivinä tätä hankkimaani ihmevekotinta kokeilemaan. Pitänee pyytää työkaveria ottamaan mukaan Cruzerinsa (USB-muisti).
 • ks. Wintel.fi:n eli Suomen maahantuojan sivuilta Pen Drive 2 Copy 2

Kävin eilen ostamassa Mannerheimintiellä Stockmannia vastapäätä sijaitsevasta Clas Ohlsonista valmiiksi perforoidun käyntikorttien printtaukseen tarkoitetun paperipaketin (Suomen www-sivuilla ei ole tavaraluetteloa, mutta Ruotsin Clas Ohlsonista voi tavaroita etsiä online).

 • Myyjä kertoi, että ensi kuussa heille tulee myyntiin 7 tuuman (tai ehkä 5.5 tuuman?) lcd/tft-näyttö, jossa on video-in. Vehje on siis tarkoitettu lähinnä elokuvien katseluun erillisen playerin kautta. Hinta on kuulemma n. 170 euroa.
 • Heti kävi mielessä, että olisiko tässä hyötyä digikamerakäytössä. Monilla on kannettava, mutta vaikka sellaisen omistaisikin, niin viitsisikö sitä aina mukana kuljettaa? Digikameran video-out -kuva ei tietenkään ole kovin tarkka, mutta 7 tuuman koossa kuvasta saisi paljon paremman käsityksen kuin kameran omasta pikkuriikkisestä lcd-näytöstä.

Steve Sanders, Canon Pixma iP4000 -arvio. i860-mustesuihkun korvaaja, tähän mennessä nopein Canonin kuluttajatason printterin, $150. Canonissa on kaksi paperikaukaloa sekä mahdollisuus kaksipuoleisiin printteihin.

Digital Outback Photo, GoPod -tuki, $415.

Computer Darkroomin Ian Lyons osallistui Reichmannin heinäkuiseen Islanti-workshoppiin. Katso Islannista otettuja kuvia (Canon EOS 1D MKII).

LetsGoDigital, Nikon Coolpix 8700 -arvio. Suomen keskihinta on 1.037 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Lonestardigital.com, Nikon D2H:n parhaat asetukset (onkohan kellään tätä lukevalla ko. kameraa?).

 

25.07.2004  

Bobatkins.com, Canon Rumours (updated 23.7.2004).

Bobatkins.com, Telephoto Lenses for EOS Cameras. Alle $1.000, $1.000 - $2.000, $2.000 - $3.000, ... , $7.000 - $8.000.

 • Bob Atkins itse vaihtoi painavammat (600/4L ja 300/2.8L) kevyempiin (500/4.5L ja 300/4L) eikä ole katunut

Fazal Majid, Going all loopy about loupes. Luupeista, mistäs muusta.

Luminous Landscape, Alain Briotin yhdeksänosaisen sarjan seitsemäs osa, How to Decide Which Photographs Are Keepers and Which Ones Are Not.

Steve Sanders, Kodak EasyShare CX7530 -arvio. Suomen hinta on 341 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Canon PowerShot A310 -arvio. Suomen keskihinta on 185 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Sony Cyber-shot DSC-F88 -arvio. Suomen hinta 485 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitarvike.fi, Canon 10D:n hankkinutta voisi kiinnostaa valikoima (akkukahva, kaukolaukaisin, rannetuki, kulmatähtäin).

 • Tarvikeakut eivät taida kestää yhtä pitkään kuin Canonin alkuperäiset akut, mutta ovathan hintaerotkin moninkertaiset. Omalle kohdallenikin sattui yksi tarvikeakku, joka ei kestänyt kuin kolmisen kuukautta. Toinen on sitten toiminut moitteetta yhdeksisen kuukautta.
 • tarjolla on myös monenlaista (digi)kuvaukseen liittyvää, salamaheijastimia, muuntorenkaita, suotimia, adaptereita, laajakulmalinssejä pikkudigeille, akkukoteloita, latureita ja tietenkin kaikenlaisia akkuja
 • Telefoto.fi (Liisankatu, Hki) taitaa myydä Suomen halvinta Canon TC-80N3 -kaukolaukaisinta/ajastinta, 133 euroa. (Laita hakuun "TC-80N3"). Vehkeellä voi laittaa 10D:n ottamaan kuvia esim. yhden tunnin välein (ei määrärajoitusta) tai sitten maksimissaan 99 kuvaa tietyin välein tai vaikkapa 50 tuntia pitkän valotuksen. Toimii myös ihan tavallisena kaukolaukaisimena. Huono puoli on vain 80 cm pitkä johto. Pieni nappiparisto kestää pari kolme vuotta. Canon ET-1000N3 -jatkojohto (10 m) maksaa vaatimattomat 86 euroa. Luminous Landscapen Michael Reichmann hehkuttaa tyylilleen uskollisesti TC-80N3:n erinomaisuutta vajaan kolmen vuoden takaisessa arviossaan.
 • Akiba:n hinta TC-80N3:lle on 225 euroa, Rajala Cameran 174 euroa ja Digitarvikkeen 149 euroa

 

24.07.2004  

Turun Sanomissa oli viikko sitten juttu postin Omakuvapostimerkistä. Ks. postin sivut. (Tämä on jäänyt kokeilematta...).

Eilen kävin hakemassa PC-Superstoresta ilmaisen "Microsoft Windows Security Update CD" -cd-levyn. Kieli pitää nähtävästi olla oikea, rompun päällä lukee February 2004. Otin vielä muutaman ylimääräisen työkavereille jaettavaksi.

Digitoday.fi, Yahoo käynnisti kamerapuhelinkuvien siirtopalvelun.

Norja, Akam.no, HP Photosmart 7760 -testi.

Dp-now.com, Ricoh Caplio GX -arvio.

Pixort 1.2 beta 1.

28.3.2004 oli diginewseissä maininta Thom Hoganin tulevasta Nikon D70 -järjestelmädigiä käsittelevästä e-kirjasta. Thom Hogan's Complete Guide to the Nikon D70 on ollut jo jonkin aikaa valmiina. Harmi vain, että kirjaa voi tilata seuraavan kerran vasta elokuun 30. päivänä.

 • Kyseessä on cd-rom. Olen lukenut vain kiittäviä kommentteja tästä teoksesta. Sitä ei voi tilata mistään muualta kuin Thom Hoganin www-sivuilta.
 • sivuja on yli 500

Thom Hogan, Nikon Super Coolscan 5000 ED -skanneri, arvio. Suomen keskihinta on 1.549 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Thom Hogan, The Missing Lenses. Mitä Nikonin objektiivivalikoimasta jää puuttumaan?

Thom Hogan. V. 2004 Canon valmistaa 1.400.000 kpl järjestelmädigejä (v.2003 580.000 kpl) , Nikon 1.000.000 kpl (v.2003 300.000 kpl) ja Olympus 150.000 kpl (arviossa mukana tuleva halpamalli).

 • Nikon D70:n tuotantomäärät nousevat syksyllä 70.000 kpl:sta 90.000 kpl:een

Ron Reznickin e-kirja (cd-rom) Digital Photography (Acquisition and Processing Techniques) on hinnasta huolimatta ($75 + $9) saanut paljon myönteisiä kommentteja. Kirja käsittelee monipuolisesti valokuvausta, kamerana on käytössä Nikonin järjestelmädigi (Nikon Capture -ohjelman käyttö selitetään yksityiskohtaisesti). Sivuja on 104 (!).

 

23.07.2004  

Mostarin sillan rakennustyömaalta

Mostarin silta
Mostarin uudelleen rakennettu maailmankuulu silta vihitään käyttöön tänään Bosnia-Hertsegovinassa. (Ilta-Sanomat). Sen kunniaksi muutama Armin ottama tuore kuva sillan rakennustöistä.

Ennen uuden koneen (Windows XP) liittämistä verkkoon (= internettiin eli siis pelkkä adsl-/kaapelimodeemin yhdistäminen mikroon) kannattaa ehkäpä hakea ilmainen Microsoft Windows suojauspäivitys-CD. Ks. lista ko. romppua jakavista liikkeistä. Tämä cd sisältää päivitykset lokakuuhun 2003 asti. Ks. Suomen Microsoft.

 • (Ks. diginews 21.7.2004, vakava varoitus kaikille uuden koneen hankkineille!).

Olli Karlsson lähetti viestiä eilen mainitun linkin tiimoilta (Homemade Bottle Cap Tripod). Neljä vuotta sitten pullonkorkkijalusta-vinkki julkaistiin Kamera-lehdessä 5/2000. Olli oli lähettänyt tämän vinkin, joka oli tuon kuukauden paras. Vinkistä tuli palkkiota 1001 markkaa. Katso Ollin lähettämä Korkkijalka-vinkki.

T. lähetti sähköpostia, HP Photosmart 318 -kameroita (tai ylipäätään HP-kameroita) ei kuulemma takuun jälkeen korjata ollenkaan. Pari vuotta vanhaan "lelukameraan" eli 318-malliin (hinta silloinkin vain 149 e) oli tullut vika. Puolenkymmenen numeronsiirron jälkeen oli tullut tarjous, jossa luvattiin viiden euron hyvitys ostosta vastaavaan takuukorjattuun kameraan (126.86 euroa).

Pekka Saarisen ylläpitämässä Digital Photo Gallery Databasessa on 467 eri gallerian osoite (luku kasvaa joka päivä...).

 • Etusivulla näkyi tänään myös Pekka Saarisen Tuska-festivaalikuvat (119 kpl). Kamerahan on Canon EOS-1D Mark II.

Photographyblog.com, Epson Stylus Photo R800 -arvio. 4.5*/5*. Suomen keskihinta on 416 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, Workflow Technique -sarjassa on jo 48 osaa.

Dpreview.com, Panasonicin uusista kameramalleista on saatu kokeiltavaksi esituotantoversiot.

Luminous Landscape, It's About Light. Kaksi kuvaa, otettu 32 sekunnin välein, mutta valo on aivan erilainen.

Kodak ProPass magazine 6/2004.

News.com, For doctored photos, a new digital truth serum.

 • (Raw-kuvaa on vaikea väärentää. Ylivarovaiset laittavat julkisuuteen muutaman kymmenen pikselin verran alkuperäistä kapeamman kuvan. Canonin ammattilaiskameroille on kitti, joka autentikoi kuvan. Jne.)

 

22.07.2004  

15 000 rekisteröityneen raja meni tänään rikki Foorumilla.

Lue esittely!Digicamera.netin Vinkit-osion kirjaesittelyssä on Docendon uudessa Design-sarjassa julkaisema Katrin Eismannin Valokuvien korjailu & viimeistely. Bookplus.fi -verkkokaupassa kirjaa myydään tarjoushinnalla 46.2 euroa. Suositushinta on 57.80 euroa.

Joku on ehkä huomannut Pärnussa pidettävää digitaalikuvauskurssia mainostavan bannerin... Pohjanmaalla vaikuttava Digital Studio Kaj Kusnetsov järjestää digitaalikuvauksen kurssimatkan Pärnuun 17.8. - 22.8.2004, tiistaista sunnuntaihin. Kurssin vetäjänä on ammattivalokuvaaja Kaj Kusnetsov. Pikkubanneria klikkaamalla saa lisätietoja.

 • viimeinen ilmoittautumispäivä on 2.8.2004
 • matka toteutuu vähintään kymmenellä hengellä

Tässä muutamia hintoja Helsingin Stockmannin alakerran kameraosastolta:

 • Lowepro MicroTrekker 100 kamerareppu, 81.90 euroa
 • LowePro Nova 5 kameralaukku, 73.90 euroa
 • Canon EF 50mm 1.4 objektiivi, 579 euroa
 • Canon EF 28-135 3.5-5.6 IS objektiivi, 649 euroa
 • Canon EF 24-70mm 2.8L objektiivi, 1.990 euroa

Digitoday.fi, Panasonic lähes tuplaa digikameroiden tehtailun. Matsushita Electric Industrial lisää digikameroiden tuotantoa 75%:lla elokuusta alkaen. Vuoden 2007 kevääseen mennessä on tavoitteena kymmenes markkinoista.

Tilasin viikko sitten Edmund Opticsilta UK:sta A1-kokoisen resoluutiokartan, joka tuli tänään tukevasti pahviputkeen pakattuna. Tämä taisi olla kaikkein halvin, vähän yli 20 euroa. Kalleimmat resoluutiokartat näyttivät maksavan tuhansia euroa.

 • digivideo.fi:n foorumin viestiketjussa on linkki vektorimuotoiseen resoluutiotestitauluun, josta on yritetty tehdä mahdollisimman helppokäyttöinen

(M.B. digicamera.netin foorumilta) Photography Resources, Joe's data ... Viimeinen päivitys on runsas puoli vuotta sitten, mutta mielenkiintoista asiaa, esim. yhteen taulukkoon koottu järjestelmädigien ominaisuudet, Digital Lens FAQ jne.

Tannerhuollot.fi (Hämeentie, Hki), käytettyjen sivulla lukee, että on jäljellä vielä muutamia kappaleita FD-EOS sovitteita, 78 euroa. Tämän avulla Canon FD-objektiivit liitetään Canon EOS-runkoihin. (Sitä en osaa sanoa, milloin sivua on päivitetty...).

Vaihteeksi Zeppelin-uutisia, lentolupaa Venäjälle ei ole saatu. Tänään torstaina Zeppelin (siis Yokoso Japan) siirtyy Helsinki-Vantaan lentoaseman huollosta Malmin lentokentälle. Tanskassa ja Ruotsissa mielenkiinto on ollut melko vähäistä, mutta miehistön on yllättynyt suomalaisten antamasta vastaanotosta.

 • pelastamalmi.org: Yleisöpäivä Malmilla lauantaina 24.7.2004 klo 10 - 17. Zeppelin lentää silloin kolme paikallislentoa, klo 12, 12:40 ja 13:xx.

Vähän erikoisempia Zeppelin-kuvia, otettu helikopterista (suomenvirtuaalikuva.fi, Janne Saaristo).

Edelleen Z, www.enroos.com, Malmilta.

Megapixel.net, Panasonic DMC-FX5 -arvio. Kompaktin kokoinen neljän megapikselin digi, jossa on kolminkertainen zoom (Leican linssi, kuvanvakaaja!). Ks. tiedot Panasonic.fi. Suomen keskihinta on 499 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, vielä yksi Panasonic: Panasonic Lumix DMC-FZ15. Tätä mallia myydään vain USA:ssa, se on riisuttu versio FZ20:sta.

(K.N. email) Pieni kevennyslinkki, Homemade Bottle Cap Tripod. Ks. Dpreview.comin foorumi.

Sony.com, Sony laskee Memory Stick PRO/DUO -muistien hintoja.

Opanda Photo Filter 1.0, Freewarea. Jäljittelee Kodakin, Cokinin ja Hoyan suotima.

 

21.07.2004  

Kun nyt loppuviikosta meillekin pitäisi tulla uusi kone, niin tässä muutama tuikitarpeellinen varotoimenpide samassa tilanteessa oleville.

 • ÄLÄ yhdistä heti uutta konetta verkkoon = internettiin (piuha adsl-modeemiin, kaapelimodeemiin jne.)
 • Koneessasi on luultavasti esiasennettu alkuperäinen Windows XP (täynnä reikiä ja haavoittuvuuksia). Heti kun liität modeemipiuhan koneeseen, niin mikä tahansa miljoonista ip-osoitteita skannaavista viruskoneista voi juuri sillä hetkellä skannata sinun ip-osoitettasi. Koneessasi ei ole ennen päivityksiä mitään suojaa useita matoja/viruksia/troijalaisia vastaan.
 • Tuttavapiiristäni tiedän puolenkymmentä tapausta, jossa uusi kone on heti saastunut. Siis ei ole ehditty hakea Windowsin suojaavia päivityksiä, kun esim. Lovsan Lovsan (Blaster/MSblast jne. tai vaikkapa Sasser) on iskenyt.
 • Jollei rautapohjaista (tai muuta) palomuuria ole käytössä, niin yksinkertaistettuna alkuvaiheen suojautumiseksi riittää, jos laittaa ruksin kohtaan Internet Connection Firewall (Windowsin oma palomuuri) sekä ottaa ruksit pois kohdasta Client for Microsoft Networks ja File and Printer Sharing for Microsoft Networks.
 • ks. pdf Windows XP: Surviving the First day
 • sitä en käsitä, mikseivät nämä ruksit ole jo oletuksina valmiina perusasennuksissa tai mikseivät tietokoneliikkeet tästä kerro
 • (itsestäänselväähän on, että kaikki käyttävät virustorjuntaohjelmia... Ja tietenkin sellaisia, jotka päivittyvät automaattisesti)
 • (Windowsin päivitykset on mahdollista imuroida itse etukäteen ja polttaa vaikka rompulle - ei kuitenkaan kovin yksinkertaista)
 • ( Joissakin alan liikkeissä on edelleen jaossa Microsottin vähän vanhempia päivityksiä cd:llä. Ks. MS:n Suomen sivut, Maksuttomat Microsoft Windows suojauspäivitys-CD:t nyt saatavilla.)
 • (Pitkä lista yrityksistä, joissa pitäisi olla yllä kerrottua ilmaista suojauspäivitys-cd:tä. Muista pyytää oikea kieliversio).

Olli S., Valokuvaustarvikkeiden hankinta ulkomailta

(Digicamera.netin Foorumilta) Salary.com, amerikkalaisen valokuvaajan keskipalkka on $43.454. USA:n keskipalkka on $36.764.

 • Suomen Journalistiliiton Freelancer-osasto ry: Palkkio 2004
 • Eläketurvakeskuksen yrittäjän työtulo-ohje (pdf-tiedosto). Kokopäivätoimisen yrittäjän (mainosvalokuvaaja) työtulo oli +-20% 17.000 euroa vuodessa. Valokuvaajien liittoon kuuluvan yrittäjän vähimmäistyötuloksi vuodessa arvioidaan vähintään 10.000 euroa (!).

Z-kuvia vielä vähän lisää:

LetsGoDigital, seitsemän megapikselin (!) Sony Cyber-shot DSC-P150, Kolminkertainen zoom, syyskuussa myyntiin, hinta on alle $500.

Canonilta uusi A85, A70:n seuraaja. Ei kääntyvää näyttöä, neljä megapikseliä. VGA-tason video, yhdeksän pisteen AiAF, uusia kuvausohjelmia. Canon A70:n hintahan laski kesän aikana roimasti. Uusi Canon A85 tulee myyntiin elokuussa, n. 300 euroa. Ks. Dpreview.com.

 • Digitalkamera.de on kätevästi koonnut taulukkoon Canon A70:n, A75:n, A80:n ja A85:n ominaisuudet.

Dpreview.com, Panasonicilta viisi uutta kameramallia, syyskuussa myyntiin.

Aikaisemmin maksullinen aloittelijan kuva-albumiohjelma Picasa on Googlen hankintojen myötä muuttunut ilmaiseksi.

Rob Galbraith, Nikon D2h firmware update. V2.00. Ks. myös Dpreview.com ja IR.

Josh Waller, Pentax Optio 30 -arvio.

Dp-now.com, Epson PictureMate -arvio. Kymppikoon kuvia tekevä pieni mustesuihku. Suomen keskihinta on 219 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Newsforge.com, kuva-arkisto-ohjelma imgSeek Linux-käyttäjille.

 

20.07.2004  

Digicamera.netin Foorumilla kerätään NY-Cameran toimintaan pettyneiden kokemuksista säiettä, ks. keskustelun alku (vaatii rekisteröitymisen). Tällainen vastaus oli tullut EU-kuluttaja-asiamieheltä:

 • "Eu-kuluttaja-asiamies kertoi, että tilauksen pitäisi lähteä ostajalle kuukauden sisällä tuotteen maksusta. Sen jälkeen kannattaa tehdä kirjallinen vapaamuotoinen reklamaatio myyjälle, missä todetaan kaupan purku, koska myyjä ei ole pystynyt toimittamaan tuotetta kohtuullisessa ajassa. Reklamaatioon kannattaa laittaa omat yhteystiedot täydellisillä pankkiyhteystiedoilla, Swift- ja IBAN -numerot. Asiasta kannattaa mainita sähköpostitse, kun on laittanut kirjeen menemään...."
 • "Rahojen takaisin maksulle on kai annettava aikaa reilusti (kuukausi??). "
 • "Ja kannattaa ottaa yhteyttä kanssa kuluttaja-asiamieheen. Itse laitoin hänelle mailia ja vastaus tuli heti seuraavan päivänä, kuluttaja-asiamieheltä puheluna, eli yhteystiedot ja puhelin numero mukaan yhteyden ottoon."
 • ks. diginews 28.5.2003

Jouko L. oli jälleen kirjoittanut muutaman rivin juuri ilmestyneen (8/2004) saksalaisen ColorFoto-lehden sisällöstä (taidan mennä tänään ostamaan lehden Akateemisesta, lehtipiste.fi:n kauttakin lehden löytää tai voi tilata lähimpään lehtipisteeseen. Klo 17:34: ei ollut vielä myynnissä...).

 • ColorFoton numerossa 8/2004 on testattu lehden 2 milj. mittausarvoon perustuvalla menetelmällä 35 eri objektiivia Nikon D70 rungon yhteydessä. Näistä vain 12 sai suosituksen "digital empfohlen".
 • Näistä 5 edullisinta ovat (ilman järjestystä mainittuina)
  - Sigma EX 2,8/28-70 DF Asph
  - Tamron AF 2,8/28-75 SP XR Di LD IF Asph
  - Tamron AF 2,8-4/17-35 SP Di LD IF Asph
  - Sigma EX 2,8/50 mm Macro
  - Sigma EX 2,8/105 mm Macro
 • Lehden aiemmissa testeissä optiikoita on tutkittu eri runkojen yhteydessä : 10D/300D, E-1, D100, 1Ds, DCS Pro14n, SD10, *istD ja S2Pro. Optiikoiden ja runkojen yhteensopivuus vaihtelee. Testin voi latailla ColorFoton saitilta maksua vastaan. Lehti on tiettävästi saatavilla parhaat valokoimat omaavissa lehtimyymälöissä.
 • Saksan kameravakuutuksista on juttua
 • seuraavassa numerossa on 35 kpl yli neljän megapikselin digikameraa testissä, samoin kuvatankkeja/-tiedostosäilöjä tutkaillaan ja vielä Photokinan ennakkotiedot

Warthogin sivustolla on paljon (siis todella PALJON) omakohtaista tietoa kaikesta mahdollisesta Olympus C-5060WZ -digikameraan liittyvästä (ja aiemmasta Olympus C-2100 UZ -mallista).

 • viikosta 15 eteenpäin riittää luettavaa ja sulateltavaa pitkäksi aikaa
 • testatut tuotteet on koottu omalla sivulleen

Aukea.netissäkin on yksi näyttely Zeppelin-kuvista.

Photographyblog.com, Ricoh Caplio CX -arvio. 4*/5*.

Digit.no, perusteellinen HP Photosmart R707 -testi.

Digitalkamera.de, Kenkolta kaksi telekonvertteria (erityisesti järjestelmädigeille suunniteltuja).

ImageWalker, ohjelma kuvatiedostojen visuaaliseen hallintaan. Trial-versiolla ei ole aikarajaa eikä rajoituksia, mutta jos ohjelmaa käyttää, niin $20:n rekisteröintimaksu pitäisi suorittaa.

Digital Photo Outback, High Resolution Stiching: Sinar and Canon 1Ds.

LetsGoDigital, uusi Sigma 18-50 mm F2.8 EX DC (ks. myös Dpreview.com). Ks. kesäkuulta Sigma Macro 50mm F2.8 EX DG ja Sigma Macro 105mm F2.8 EX DG.

Digital Photography Blog on kerännyt linkkejä, Digital Sports Photography Tips.

 

19.07.2004  

Viikon kuva: Zeppeliini Helsingissä

Viikon manipulaatio: Pakoon

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (22.7.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...).

 • Agfa ePhoto 1280, 2 x 4 MB, 25 e, Tampere (21.7.)
 • Canon A70, 64 MB, 250 e, Hämeenlinna (18.7.)
 • Canon FS4000US filmiskanneri, 550 e, Varkaus (20.7.)
 • Canon EF 17-35 MM F/2.8 L USM, 795 e, Hki (20.7.)
 • Canon EF 20 F2.8, 410 e, Kuopio (18.7.)
 • Canon EF 28-135mm IS, vvs, 400 e, Kokkola (21.7.)
 • Canon EF-S 18-55, 120 e, Hki (19.7.)
 • Canon EOS-10D, 1.350 e, Hki (20.7.)
 • Canon EOS 3, 850 e, Kuopio (18.7.)
 • Canon EOS 3, pb-E2 moottoriperä, EF 28-135IS USM+vv suoja, Speedlite 550EX salama, 1.000 e, Porvoo (21.7.)
 • Canon G5, 256 MB, 520 e, Kauhava (18.7.)
 • Canon Powershot S1 IS, 500 e, Pieksänmaa (20.7.)
 • Canon Powershot S500, 160 MB, 450 e, Hki (22.7.)
 • Fuji 2600 Zoom, 120 e, Espoo (21.7.)
 • Hasselblad 500 C / M, + objektiivi. Planar 80 / 2.8 CT (B60), Sonnar 150/4CT (B60), A12, Polaroid 100, Pro-shade, WL, 10 mm Ext. , 2500 e, Hki (19.7.)
 • HP Photosmart 735, 128 MB, 155 e, Espoo (19.7.)
 • Konica Minolta Dimage G400, 290 e, Vaasa (19.7.)
 • Leica R-E, obj. Vario-Elmar 28-70, Winder, Leica R varustelaukku ja Metz SCA-sovite, 1100 e, Hki (18.7.)
 • Metz 40 MZ-3 salama, Nikon adapteri SCA 3401 M3, 170 e, Hki (20.7.)
 • Minolta A2, 850 e, Espoo (18.7.)
 • Minolta Autometer III valotusmittari, kohdistuvan valon mittauskupu puuttuu, 150 e, Lohja (19.7.)
 • Minolta Dimage X20, 120 e, Jyväskylä (22.7.)
 • Minolta Fisheye AF 16mm/ F2.8, 690 e, Sipoo (18.7.)
 • Nikkor AF-S 17-35 MM F/2.8 IF-ED, 1.190 e, Hki (20.7.)
 • Nikkor AF 20-35/2.8D IF, 950 e, Espoo (18.7.)
 • Nikkor AF 24-85/2.8-4D IF, 550 e, Espoo (18.7.)
 • Nikkor AF 80-200/2.8D IFED (N), 700 e, Espoo (18.7.)
 • Nikon 5200, 399 e, Turku (20.7.)
 • Nikon Coolpix 5000, 390 e, Hki (20.7.)
 • Nikon Coolscan IV, 525 e, Espoo (20.7.)
 • Nikon D1, Nikon View 6 + Capture 4, 990 e, Hki (20.7.)
 • Nikon SB-24 salama, 150 e, Espoo (18.7.)
 • Olympus 3040 Black, 144 MB, 260 e, Hki (19.7.)
 • Olympus C-1000L, 50 e, Hki (16.7.)
 • Olympus mjuu 300 Digital, 64 MB, 200 e, Espoo (18.7.)
 • Peleng kalansilmälinssi 8 mm f3.5, Canon EF, 340 e, Hki (20.7.)
 • Pentax Pro 645 rullafilmikamera, 3 obj. 45 mm f2,8 (vast. kino 28), 75 f2,8 ja 150 f3,5., 1.500 e, Hki (19.7.)
 • Samsung Digimax 430, 180 e, Hki (19.7.)
 • Sigma 300 mm F4 Apo Macro HSM, (EOS). , 600 e, Kannus (19.7.)
 • Sony Cybershot DSC-P31, 128 MB, Hki (20.7.)
 • Sony DSC-P10, 128 MB, 400 e, Salo (21.7.)
 • Sony DSC-P12, 128 MB, 450 e, Kankaanpää (20.7.)
 • Sony DSC-P32, 64 MB, 140 e, Kiuruvesi (21.7.)
 • Sony DSC-P50, 150 e, Hämeenlinna (18.7.)
 • Sony DSC-P72, 300 e, Valkeakoski (17.7.)
 • Toyo-View 45G, ja Super-W-Komura 75/6.3, Komuranon 240/5,6 sekä 5 kpl Sinar 9x12 kasettia, polaroidperä, kompedi, peili ja Toyo:n alulaukku, 1.600 e, Sipoo (18.7.)

Zeppelin-kuvia:

Pekola.net, valokuvaus-blogi.

Marko Toivanen on tehnyt yksinkertaisen ja toimivan Nettikuva-Albumin.

Digicamera.netin Foorumin puolelta: DIY softbox.

 • parin litran muovisesta jäätelöboxista kannen keskiosa pois, laatikon päälle valkoista leivinpaperia ja kansi (josta siis reunat vain jäljellä) tiukasti kiinni
 • ylimääräiset paperit reunoista pois
 • boxiin 420EX:n mentävä reikä, reiän ympärille pahviputkilo (ettei naarmuja salamaan), putkilon sisäpintaan liimattiin pahvinpaloja (jotta salama istuisi tiukasti kiinni)
 • lopuksi softaboxi maalattiin mattamustalla spraylla
 • Pekola-net -sivustolla ovat yksityiskohtaiset ohjeet ns. Tarebouncerin tekoon (salamaheijastin)
 • Petteri Sulosen The FinnBounce and the Smelfen

Top Shot (Hki, Malminkartano) Olympus C-5060 PowerKit, 699 euroa. Kameran ja vakiovarusteiden lisäksi mukana tehoakkukahva ja lisäakku (arvo yhteensä 239 euroa). Tehoakkukahvalla kuvausaika kaksinkertaistuu, pystykuvausta varten kahvassa on laukaisunasta + zoomausvipu. Takuuhan on 24 kk.

Photo.net, HP Photosmart R707 -arvio. (39 mm:n "laajakulma"...). Suomen keskihinta on 376 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

About.com, Fujifilm Finepix S7000 -arvio. Suomen keskihinta on 618 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

18.07.2004  

Japanilainen Zeppelin-ilmalaiva "Yokoso! Japan" lähtee sunnuntaiaamuna kohti Helsinkiä ja Malmin lentoasemaa (odotetaan saapuvaksi sunnuntaina iltapäivällä noin klo 17 (15?)). (Taitaa ehtiä jo aiemminkin, kun hyvä tuuli...). Klo 15:51: kolmen maissa Zeppelin tässä Helsingin yllä pyöri, ei kuitenkaan ihan ydinkeskustan päällä, kiersi Suomenlinnasta Tervasaaren kautta Malmille. Olisi pitänyt mennä Malmin lentoasemalle, niin olisi saanut mielenkiintoisempia kuvia...Klo 17:20: Zeppelin teki toisen kierroksen Helsingin yllä.

 • (ihan tarkat ajat - kiitos Juusolle: Zeppelin saapui Malmille 15:32 ja laskeutui 15:36. Ensimmäiselle kiertolennolle VIP-vieraiden kanssa lähdettiin 15:39, paluu 16:15. Toinen kierros 16:19 ja paluu 16:35. Viimeinen kierros 16:39 ja paluu 17:09)
 • HS:n mukaan "Zeppelin lentää Suomeen mahdollisesti Maarianhaminan ja Turun yli, Salon ohitse, Lohjan yli ja Espoon Tapiolan kautta Lauttasaareen. Helsingin yllä ilmalaivalle on ehdotettu reitiksi Suomenlinnan suurimpien saarten kiertämistä, Tuomiokirkon ylittämistä ja Kruununhaan kautta Malmille lentämistä... Ainakin pääkaupunkiseudulla ilmalaiva saa lentää 150 metrin korkeudessa.".
 • ilmalaiva lähtenee Tukholmasta klo 11 aamupäivällä (10?)
 • Turun Sanomat, Japanilainen ilmalaiva ylittää tänään Turun
 • pelastamalmi.org
 • NAC Nippon Airship Corporation
 • FS Nordic Discussion (in Finnish)

Digivideo.fi (suomalainen vilkas digivideosivusto), keskustelua Canonin suomenkielisten manuaalien (= monistenipun) hinnasta. Canon mv-700i -digivideon suomennettu monistenippu maksaa 58 euroa.

 • Suomesta ostetun Canonin mukana tulee suomenkielinen manuaali (jos liike on hankkinut myymänsä kameran Suomen Canonin kautta)
 • osa suomalaisistakin liikkeistä tuo Canonit suoraan ulkomailta (yleensä Saksasta), jolloin hinta saadaan alemmaksi
 • kuluneen vuoden aikana Canonin kaiketi piti yhtenäistää eri maiden tukkuhinnoittelua, mutta hinnoista päätellen näin ei ole kaikilta osin tapahtunut

Perttu Luukkanen on päivittänyt Epson Perfection 3170 Photo -arviotaan (in English, ks. diginews 21.11.2003). Suomen keskihinta on nyt 275 euroa (MBnetin hintaseuranta, 21.11.2003 tämän skannerin keskihinta oli 283 euroa).

 • arvio on perusteellinen ja siinä on paljon käytännön kokemuksia Epsonista

HS A8, sivun alalaidassa on Kodin Ykkösen (Anttila) mainos. "Digierä Shokkihintaan!" Samsung Digimax 430 -digitaalikamera, 219 euroa (norm. 349 euroa, -37%).

 • MBnetin Hintaseurannassa on tälle tuotteelle kaksi noteerausta, toinen 219 euroa ja toinen 226 euroa. Halvempi 219 euroa on ihan oikean fotoliikkeen hinta (ei siis pelkkä nettikauppa).

Chuck Westfall, Rob Galbraithin foorumi. Canonin säänkestävät objektiivit (käytännössä tarkoittaa, että voi kuvata rankkasateessakin - edellyttäen, että käytetään jotain suodinta/filtteriä objektiivin edessä).

 • EF300mm f/2.8L IS USM
 • EF400mm f/2.8L IS USM
 • EF400mm f/4 DO IS USM
 • EF500mm f/4L IS USM
 • EF600mm f/4L IS USM
 • EF16-35mm f/2.8L USM
 • EF17-40mm f/4L USM
 • EF24-70mm f/2.8L USM
 • EF28-300mm f/3.5-5.6L IS USM
 • EF70-200mm f/2.8L IS USM
 • EF Extender 1.4X II
 • EF Extender 2X II

Steve Sanders, Zenon MagneFlash 68Plus -arvio. 6 x 8 tuuman kokoinen ohut salamapaneeli, paksuutta vai 1/8 tuumaa. Tässä tasosalamassa on orjakenno tai sitten salama voi laittaa kameran salakakenkään/synkkaliitäntään. Valo tulee tasaisesti koko tasolta. Aivan erinomainen laite tuotekuvaukseen tai esim. kasvokuvaukseen. Hinta on 114 puntaa.

Nikon DSLR FAQ, kysymys-vastaus, linkit muualle.

Joseph Levy, Sony DSC-F717/707/828 + Hoya R72 -suodin (IR), Color Infrared Workflow.

PDN Photo Annual 2004, kahdeksassa sarjassa paljon kuvia (alle ja päälle kolmekymmentä). Kussakin sarjassa voi äänestää suosikkiaan, äänestystilanteenkin näkee.

 

17.07.2004  

(H.N. email) HS lauantai 17.7.2004, sivu A10, vasen alalaita, oikaisu. Edellisen päivän HS 16.7. sivu A12 iso värikuva Kiinan tulvista oli manipuloitu kuva. Uutistoimisto AP:n välittämän kuvan vedenpintaa oli kuvankäsittelyohjelmassa nostettu (AP oli siis itse saanut kuvan jo muokattuna). "AP kehotti perjantaina asiakkaitaan hävittämään kaikki kuvan kopiot"

 • Kävin hakemassa eilisen lehden ja katsoin kuvaa. Eilen en huomannut mitään, mutta nyt kuva näyttää harvinaisen tökeröltä, ei yhtään luonnollisen näköinen.
 • joku suomalainen lukija oli tarkkasilmäinen ja otti yhteyttä HS:n (?) toimitukseen, ks. esim. Guardian

Is It Fake or Foto? Kymmenen kuvan testi, jossa pitää yrittää keksiä joukosta oikeat valokuvat. Niitä "oikeita" valokuvia on aika voimakkaasti käsitelty...Eipä tullut kuin seitsemän oikein...

(toiselta foorumilta bongattu linkki) A Photographer's Quest for Perfect Light. Saman ongelman kanssa olen minäkin painiskellut...Tähän saakka olen tyytynyt käyttämään toista kättäni, mutta että kypärä...

Bobatkins.com, Teleconverters - Are they useful? Vastaus: vain prime-objektiivien kanssa. Testissä Canonin EF70-300 IS ja EF28-135IS -objektiiveja käytettäessä 1.4x-telekonvertteristä ei ollut mitään hyötyä. Sama tulos (osittain parempikin) saatiin Photoshopin bicubic-suurennoksella.

Lumix Award -valokuvakilpailu digikuville. Aiheena on "Perfect Place" ja luokkia on kaksi, joko yksittäiskuva tai kahdesta kuuteen kuvaa. Kilpailuaikaa on kesäkuun alusta marraskuun loppuun. Pääpalkintona on VIP-matka v. 2005 Monaco Grand Prix -formula-ajoihin. Viisi seuraavaksi sijoittunutta voittaa Lumix FZ10 -digikameran.

 • kuvien pitää olla kooltaan joko 800 x 600 tai 1600 x 1200 pikseliä, maksimissaan 2 MB
 • rekisteröitymisen jälkeen kuvan/kuvat voi saman tien upata
 • edellisen kuukauden kuvat ovat kaikkien nähtävillä (kesäkuussa 96 kuvaa)
 • kunkin kuukauden parhaaksi arvioitu voittaa Lumin FZ10 -digitakameran
 • kesäkuun kilpailukuvat (540 x 405 pikseliä)

c|net, Canon Powershot A75 -arvio. Suomen keskihinta on 273 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dphoto.us, ImageAlign. Tyyny-, tynnyri- ja perspektiivivääristymien korjaukseen.

 

16.07.2004  

Kirjoitin eilen, että Canon EOS-1D Mark II -järjestelmädigiä ei saisi kuin monen kuukauden odotuksen jälkeen. Tilanne on tainnut kesän aikana muuttua tai sitten on Suomeen saatu pieni erä myytäviä kameroita. Esim. Top Shotista (Malminkartano, Helsinki) saa jonottamatta Canon EOS-1D Mark II -järjestelmädigin.

Valokuvausalan Tiedotuskeskuksen sivuilla (www.fotoinfo.fi) on pdf, jossa yksityiskohtaisesti kerrotaan tämän vuoden ensimmäisen vuosikolmanneksen (1 - 4 / 2004) fotoalan myynti. Graafeissa on vertailukäyränä edellisen vuoden vastaavan ajankohdan myynti. Luvuissa ovat mukana vain Valokuvausalan Tuonti- ja Tukkukauppiaat VTTK:n jäsenyritysten myynti.

 • vuoden 2004 neljän ensimmäisen kuukauden aikana ei-järjestelmädigejä myytiin 80.000 kpl (21 miljoonaa euroa), v. 2003 määrä oli 40.000 kpl
 • vuoden 2004 neljän ensimmäisen kuukauden aikana järjestelmädigejä myytiin 2.000 kpl (2.2 miljoonaa euroa), v. 2003 määrä oli 500 kpl

Digicamera.netin Foorumin puolelle on tullut taas muutama negatiivissävytteinen kirjoitus saksalaisen NYC:n (New York Camera) toiminnasta. On tilattu jo kuukausia sitten Nikon D70, ennakkomaksulla tietenkin. Kameraa ei kuitenkaan kuulu eikä tilauksen peruminen onnistu.

 • Tuhannet (kymmenet tuhannet?) suomalaiset ovat jo monena vuonna tilanneet ongelmitta tavaraa NYC:sta. Parin viime vuoden aikana olen lukenut monta kymmentä valitusta liikkeen toiminnasta. Tavara luvataan toimittaa muutamassa päivässä, vaikka todellisuudessa toimitusajoista ei ole tietoakaan. Suomen kuluttajaviranomaisillekin on valitettu NYC:sta.
 • Muutama asia kannattaa pitää mielessä NYC:n kanssa asioidessa (ja muidenkin postimyyntifirmojen kanssa). Ostaminen on ongelmatonta niin kauan kuin tukkurilla on tavaraa. NYC on muiden alan liikkeiden lailla käsittääkseni minimoinut oman varastonsa. Tukkurilta löytyvien tavaroiden tilaamisessa ei ole ongelmia. NYC:n ongelma on se, että liike antaa johdonmukaisesti väärää tietoa tavaran saatavuudesta. Tiedusteltaessa tilauksen etenemistä luvataan usein toimittaa tilaus "seuraavalla viikolla".

Megapixel.net on uudistunut. Uusia arvioita ja artikkeleita lisätään jatkuvasti. Aikaisemminhan sivustolle tuli kerran kuukaudessa puolenkymmentä kamera-arviota + muutamia artikkeleita. Ensimmäinen arvio on Sony DSC-W1 -digikamerasta.

 • Megapixel.netin arvioihin kannattaa ehdottomasti tutustua. Ne eivät ole liian teknisiä, teksti perustuu omakohtaisiin kuvauskokemuksiin.

Rob Galbraith, Noise Ninja 2.0 -kohinanpoisto-ohjelma. Home edition maksaa $29, Professional Edition maksaa $69. Ks. myös Digital Outback Photo.

LetsGoDigital, Infotrends on tutkinut, miten paljon USA:ssa tehdään paperikuvia. Isompia kuvia teetetään tai tulostetaan enemmän kuin aiemmin. Puolet internetin käyttäjistä ei printtaa kuvia ollenkaan. Printtaajista 90% tulostaa kuvia kotona, 68% kaikista kuvista tehdään kotona. Määrät eivät kuitenkaan ylitä keskimäärin filmikameran omistavien talouksien tulostuslukuja. Tulostusfirmat eivät ole onnistuneet kertomaan kuluttajille, että paperikuviksi tehdyt kuvatiedostot säilyvät jälkipolvillekin. (Ehkä helpommin kuin tiedostot?).

IR, Reindeer Graphics, Optipix 3 (lehdistötiedote). Hinta on $134.95.

Tom's Hardware Guiden testissä on ollut kesäkuun 6. 2004 uusimpia 17 tuuman ja 20 tuuman paneelinäyttöjä. Mukana vertailussa on myös Tietokone-lehden ns. testivoittaja eli 20 tuuman Iiyama ProLite E511S. (ks. diginews 17.5.2004).

 

15.07.2004  

Antti Peltokangas, Fuji S2 Pro -kuvia.

Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys (ks. www-sivut) järjestää Mäntsälässä tänä syksynä Wanhat Camerat 2004, Mäntsälän Seurojentalolla klo 10.00 - 15.00 (vapaa pääsy).

Tietokone-lehti 7-8/2004 (9.6.2004).

 • Laadukkaat lomakamerat. Noin viidensadan euron pienikokoiset digikamerat testissä, kymmenen mallia ja kymmenen sivua. Kameran hankintaa suunnittelevalle suositellaan perusteellista tutustumista Jukka Tikkasen kirjoittamaan artikkeliin.
 • Pentax Optio 555, 599 euroa. "Poikkeuksellisen ulottuvalla viisinkertaisella zoomilla varustettu kompaktikamera". Toimituksen Valinta, arvosana 9.2.
 • Olympus Camedia C-60 Zoom, 530 euroa. "Tyylikäs, laadukas ja helppokäyttöinen digitaalikamera". Toimituksen Valinta, arvosana 9.0.
 • Nikon CoolPix 5200, 499 euroa. "Poikkeuksellisen kätevä ja pienikokoinen, korkean kuvanlaadun tarjoava taskukamera". Arvosana 8.9.
 • Sony Cyber-Shot W1, 499 euroa. "Poikkeuksellisen suurikokoisella nestekideruudulla varustettu laadukas, taskukokoinen digikamera". Arvosana 8.7.
 • Casio Exilim Pro EX-P600, 599 euroa. "Laadukas, tavallista isommalla nestekideruudulla ja ulottuvammalla zoomilla varustettu digikamera". Arvosana 8.6.
 • Canon Digital Ixus 500, 489 euroa. "Tyylikäs, laadukas ja helppokäyttöinen taskukamera". Arvosana 8.5.
 • Fujifilm Finepix F700 Zoom, 499 euroa. "Tyylikäs ja helppokäyttöinen digikamera". Arvosana 8.4.
 • Konica Minolta Dimage G600, 499 euroa. "Tyylikäs metaillikuorinen taskukamera". Arvosana 8.0.
 • HP PhotoSmart R707, 399 euroa. "Kohtuuhintainen, helppokäyttöinen ja tyylikäs taskukamera". Arvosana 7.8.
 • Samsung Digimax V5, 399 euroa. "Edullinen ja helppokäyttöinen digikamera". Arvosana 7.8.
 • seuraava numero ilmestyy 18.8.2004, sitä seuraavassa syyskuun numerossa esitellään edullisia värilasereita

Pinseristä löytyi pari sadepäivän valokuvauslinkkiä.

Jos haluaa saada halvalla valokuvausaiheista luettavaa, niin voi tilata vaikkapa amerikkalaisen Photographic Magazinen. Kahden vuoden numerot (24 kpl) maksavat postikuluineen $44.97 (36 euroa). Tilausvahvistus tulee saman tien sähköpostiin.

Photographic Magazine, Canon EOS-1D Mark II. Suomen keskihinta on 4.407 euroa (MBnetin Hintaseuranta). (Ongelmana on, että mallia ei saa mistään ilman kuukausien jonotusta...).

Photographic Magazine, Leica Digilux 2.

Michael Weber, Nikon D2H. Mielenkiintoista tekstiä, jossa kerrotaan käytännön kokemuksia Nikonista ja Canon 1D Mark II -mallista. Kirjoittaja valitsi Nikon D2H -järjestelmädigin.

Dpreview.com, Canon S1 firmware update, V1.0.1.0.

Articles by Douglas Kerr. Sivuilla on monenlaisia valokuvaukseen liittyviä pdf-tiedostoja. Colour Temperature, Exposure Metering Modes in Canon EOS-300D, Polarization of Light and Polarizers, Annotation Metadata in Digital Image Files jne.

PhotographyBlog.com, Olympus Camedia C-310 Zoom -arvio. 4.5*/5*. Suomen keskihinta on 191 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Olympus D-540 Zoom -arvio (Euroopassa Olympus C-310 Zoom).

IR, VueScan 8.0.9, taas uusi versio. Moni suomalainenkin skannerin omistaja käyttää tätä ohjelmaa. Uudessa versiossa on nyt tuki Canonin ja Nikon raw-tiedostoillekin. Canonin skannereille ei tukea oikein löydy.

 

14.07.2004  

MBnetin Hintaseurannan digitaalikameroiden Top Five on harvinaisen yksitoikkoista luettavaa.

1. Canon PowerShot A75, 238 euroa
2. Canon PowerShot S1 IS, 483 euroa
3. Canon Digital Ixus 500, 408 euroa
4. Canon Digital Ixus 430, 368 euroa
5. Canon PowerShot A80, 337 euroa

Japanilainen ilmalaiva Yokoso Japan (Zeppelin...) myöhästyy/myöhästyi vielä pari päivää ja vähän enemmänkin. Alkuperäisen aikataulun mukaan ilmalaivan olisi pitänyt tulla Malmin lentoasemalle klo 14 tiistaina 13.7.2004. Tämän päivän (keskiviikko 14.7.) HS:n mukaan ilmalaiva tulisi Helsinkiin lauantaina 17.7.2004. Harvinainen näky Helsingin taivaalla, jos Zeppelin ylipäätään tulee tänne. (torstai 15.7.) HS:n mukaan ilmalaivan tulo Helsinkiin lykkäytyy edelleen, Zeppelin tulee aikaisintaan sunnuntaina, mutta todennäköisesti vasta maanantaina.

DVD Plaza Forums, Muuta, Digikamerat on viestiketju, jossa on linkki havainnolliseen kuvasarjaan. Kuvasarjassa näytetään, millainen on suoran salaman jälki, heijastettu salamala jne.

Yksi saksalainen hintavertailu lisää, www.outletters.com, ks. Elektronik, Digitalkameras.

IR, Konica Minolta Dimage A2 -arvio. Suomen keskihinta on 1.061 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Popular Photography July 2004, Great "8" Megapixel Shoot-Out!

Rob Galbraith, uusin Noise Ninja 2.0 on lähes valmis.

Rob Galbraith, kanadalainen Imaconin digiperiä myyvä liike oikoo Michael Reichmannin Phase One P25 -arviota.

Dgiital Outback Photo, Panorama Factory V.3.3 Standard Edition.

Digitalkamera.de, Seagatelta on tulossa vuoden kolmannella neljänneksellä myyntiin 2.5 GB:n ja 5 GB:n microdrivet.

 

13.07.2004  

Top Shotissa (Malminkartano, Hki) näkyy etusivun mukaan olevan menossa Konica Minolta -digikameroiden hinnanalennukset (muissakin liikkeissä Minoltan hinnat ovat laskeneet).

Kesäkuun lopussa ensimmäinen suomalainen fotoportaali Photo Jippii lopetti toimintansa. URL photo.jippii.fi vie Jippiin etusivulle (mitään tiedotusta palvelun lopettamisesta ei enää tule).

Lauri Sippu, kuvia Suomen luonnonvalokuvaajien kesäpäiviltä Enäjärveltä Kymenlaaksossa 4 - 6.6.2004. 27 aktiivista osallistujaa. Monenlaista kameraa ja laitetta on kuvissa esillä. Yhdessä kuvassa näkyvä Canonin lahjoittama kirja näyttää EF Lens Work III:lta (ks. diginews 2.1.2004).

 • Luontokuva (Luontokuva-lehti ja Suomen Luonnonvalokuvaajat ry)

Saksan Canonilta tulee iloisia uutisia Canonin EX-sarjan salamalaitteen omistajille. Ihan virallisesti voi nyt imuroida ko. laitteiden pdf-manuaaleja. Ks. Bedienungsanleitungen Blitzgeräte. Pdf:t ovat kukin itsepurkautuvassa exe-päätteisessä zippi-paketissa. 17.8.2004: eivät ole enää sivustolla, taisi olla ns. virhe.

 • Canon Speedlite 220 EX in English (44 sivua, 673 kB)
 • Canon Speedlite 420 EX auf Deutch (56 sivua, 6.3 MB)
 • Canon Speedlite 550 EX in English (128 sivua, 7 MB)

Popular Photography June 2004.

Steve Sanders Olympus C-770 Ultra Zoom -arvio. Suomen keskihinta on 625 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders Olympus Stylus 410 Digital -arvio (Olympus mju 410 Digital). Suomen keskihinta on 379 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

(via Rob Galbraith) Rangefinder Magazine, July 2004. Monenlaista mielenkiintoista luettavaa. Esim.:

Canonilta uusia skannereita, ks. USA:n Canonin sivut.

Rob Galbraith, DxO Optics Pro 1.1, ilmainen päivitys v.1.0:n hankkineille. Tuki Canon EOS-1Ds:lle.

Dpreview.com, Samsungilta kolmen megapikselin kamerakännykkä, salama + kolminkertainen zoom. Hinta on $700. Ks. myös Dcviews.com.

Dpreview.com, Epson PhotoPC L-410. Neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom. Epson tulee myyntiin heinäkuun lopulla, $399.

Photoexels.com, Olympus C-770 UZ -arvio. Suomen keskihinta on 625 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Shuttertalk.com:

(via Photographyblog.com) Josh Waller, Hp Photosmart 735 -arvio. Suomen keskihinta on 193 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Ex-Finlandiakuvan Digikuvauksen Valaisuopasta (nelisivuinen pdf) kaipaaville on hyviä uutisia. Wayback Machine (eli siis web.archive.org) on tallentanut arkistoonsa tämän pdf:n.

 • Olympus Finland ehti jo saada talvella uudet suomalaiset sivunsa melkein valmiiksi, kun kv. Olympus laittoi sivunsa uusiksi. Nyt on suomenkielisillä sivuilla taas sisältöä, jonkin verran uudistus näkyy olevan vielä kesken.

 

12.07.2004  

Viikon 29 kuva on nimeltään Ovet.

Viikon manipuloitu kuva: Kapiteelit

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (16.7.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...).

 • Canon 1S IS, 450 e, Vantaa (11.7.)
 • Canon A70, 64 MB, 300 e, Hämeenlinna (10.7.)
 • Canon A70, 64 MB, 250 e, Hämeenlinna (15.7.)
 • Canon A70, 2 x 64 MB, 335 e, Salo (13.7.)
 • Canon Digital Ixus, 128 MB, 190 e, Vantaa (15.7.)
 • Canon Digital Ixus V, 120 e, Hki (14.7.)
 • Canon Ixus 400, 256 MB, 300 e, Kajaani (16.7.)
 • Canon EF 17-35 mm F/2.8 L USM, vvs + suodin, 820 e, Hki (11.7.)
 • Canon EF 28-135 mm IS, vvs, 400 e, Kokkola (13.7., 16.7.)
 • Canon EF 35-105 F/3.5-4.5, 90 e, Jyväskylä (11.7.)
 • Canon EOS 1N, patterikahva BP-E1, kaukalaukaisin, 700 e, Tampere (12.7.)
 • Canon EOS 1V -runko + tehomoottori E2, 1.500 e, Hki (14.7.)
 • Canon EOS-10D, 1.350 e, Hki (12.7.)
 • Canon Ixus 500, 400 e, Tampere (12.7.)
 • Canon ML-3 rengassalama, 190e , Vantaa (12.7.)
 • Canon PowerShot S20, vaatii uuden akun , 100 e, Turku (12.7.)
 • Casio QV 5700, 1 GB microdrive, 530 e, Kajaani (13.7.)
 • Casio QV 5700, 1 GB microdrive, 525 e, Kajaani (16.7.)
 • Dimage X20, 140 e, Vantaa (11.7.)
 • Dimage X20, 120 e, Jyväskylä (16.7.)
 • Fuji Finepix S5000 Zoom, 256 MB xd-kortti, laajakulmalisäke, 300 e (vai 350 e?), Jyväskylä (15.7.)
 • HP 935, 64 MB + 32 MB, 230 e, Hki (12.7.)
 • HP Photosmart 245 korttitulostin, 80 e, Kurikka (13.7.)
 • HP Photosmart 735, 64 MB, 160 e, Hki (15.7.)
 • Hp Photosmart filmiskanneri, 50 e, Tampere (13.7.)
 • Kodak CX 4300, 150 e, Ylöjärvi (14.7.)
 • Kodak Easyshare 6490, 340 e, Espoo (14.7.)
 • Koniva 220Z Revio, 105 e, Kotka (15.7.)
 • Konica Revio KD-220Z, 32 MB, 299 e, Tampere (11.7., 14.7.)
 • Manfrotto 055B, 95 e, Jyväskylä (11.7.)
 • Metz 54MZ-3, Nikon-sovitteella SCA-3402, 270 e, Jyväskylä (11.7.)
 • Minolta 3600 HS D salama, 190 e, Espoo (12.7.)
 • Minolta Dimage 7I, 400 e, Espoo (12.7.)
 • Nikon Coolpix 5700, 32 MB, 600 e, Porvoo (12.7.)
 • Minolta Dimage 7I, 560 e, Turku (11.7.)
 • Nikon Coolpix 5000, 420 e, Hki (12.7.)
 • Nikon F4S, 650 e, Hki (11.7.)
 • Nikon Speedlite SB-16 salama, sovite AS-8 + AS-9, 400 e, Lahti (12.7.)
 • Olympus C730-UltraZoom, 64 MB, 240 e, Hki (11.7.)
 • Olympus Camedia C-5060, 128 MB, 560 e, Hämeenlinna (11.7.)
 • Olympus E-20P, 795 e, Petäjävesi (13.7.)
 • Peilitele 4.5/300 Makro, suotimet, M42x1, 95 e, Kirkkonummi (14.7.)
 • Sigma Af 28-70 mm f-2.8 asphr. Ex zoom, Nikoniin, 450 e, Siilinjärvi (14.7.)
 • Sigma 300 MM F4 APO Macro HSM (EOS), 650 e, Kannus (16.7.)
 • Sigma F4 APO Macro HSM (EOS), 300 mm, 650 e, Kannus (13.7.)
 • Sony DSC-P31, 128 MB, 180 e, Hki (16.7.)
 • Sony DSC-P50, 150 e, Hämeenlinna (10.7., 15.7.)
 • Tamrac 5606 System-6 kameralaukku, 59 e, Hki (13.7.)

Wintel Finland Oy:n (wintel.fi) uutustuote on Pen Drive 2 Copy 2, USB-muistikopiolaite. Löytyy kohdasta Tuotteet, UUTUUDET, Uudet tuotteet ja alin rivi. Toiseen päähän laitetaan piuha digikamerasta (tai vaikka muistikortinlukijasta?) väliin Pen Drive 2 Copy 2 ja toiseen päähän sitten mikä tahansa USB-liitäntäinen vehje (mp3-soitin, tiedostosäilö, USB-kovaley, polttava romppuasema jne.). Tuote on niin uusi, että ei ole kertynyt vielä paljon kokemuksia. Kuva1, Kuva2, Kuva3.

 • klo 17:14: laitteen suositushinta on 59 euroa (ALV 0%)
 • klo 17:30: Teledeskin hinta on 58 euroa (ALV 22%)

Petri Leppäsen sivuilla on paljon mielenkiintoisia valokuvaukseen liittyviä tekstejä (vaikka Petri käyttää vielä perinteistä filmikameraa).

Photographyblog.comin UK:n OnLine-tulostuspalveluiden vertailu on päivitetty. (0.12 puntaa on 0.18 euroa.)

Photo-i-co.uk on saanut valmiiksi jo aiemmin aloitetun arvion Canonin i990- ja i9950-kirjoittimista.

Dcviews.com, Xerox asetti esille Ateenaan 27.000 kuvasta muodostuvan kuusi kerrosta korkean mosaiikkikuvan. Linkki myös 4 MB:n versioon kuvasta.

 

11.07.2004  

Kävin eilen tilaamassa uuden koneen. Vanha on pari vuotta sitten ostettu, keskusmuistia on 512 MB ja kovalevy on 80-gigainen. Armi on vähän tuskastunut isojen Photoshop-manipulaatioiden käsittelyn hitauteen. Joidenkin psd-tiedostojen avaus ja talletus kestää lähes minuutin (subjektiivinen ajanotto).

 • Roihuvuoressa sijaitsevaa Mikromajaa on kehuttu luotettavaksi ja halvaksi liikkeeksi
 • Olin lauantaina liikkeellä vähän yhdentoista jälkeen, mutta Mikromajassa oli jo toistakymmentä asiakasta jonossa. Myyjiäkin oli puolenkymmentä, joten kauaa ei tarvinnut odotella.
 • Kovasti olisi tehnyt mieli 20-tuumaista paneelinäyttöä, mutta järki voitti. Tilasin sitten Samsungin 22-tuumaisen kuvaputkinäytön 1200NF:n. Keskusmuistia on nyt sitten 2 gigaa ja kovalevyjäkin kaksi kappaletta. Kolmas kiintolevy on varmistuksia varten hankittu ulkoinen USB-kovalevy. Näytönohjaimeksi valitsin Matroxin P650:n. Prosessori on P4 3.2 GHz.
 • Olin tehnyt alustavan listan tarvittavista komponenteista, mutta asiantunteva myyjä ehdotti oma-aloitteisesti tilalle parempia vaihtoehtoja.
 • Esillä ei ole näyttöjä eikä muutenkaan mitään koneyhdistelmiä. Tavaraa on aika paljon suoraan hyllystäkin ostettavissa. Liike lienee erityisesti rakentelijoiden suosiossa. Kuitenkin kolme etukäteen tilattua kannettavaa haettiin sen puolen tunnin aikana, jolloin Mikromajassa olin.

TV1:stä tulee tänään klo 11:05 - 12:30 "Robert Capa - sodassa ja rakkaudessa". (Tekijänä lienee Anne Makepeace). Dokumentti on kattava kuvaus Capan vaiheista, kuvituksena on lähes yksinomaan Capan mustavalkoiset kuvat. Capalta jäi 70.000 valokuvanegatiivin arkisto. Ks. YLE TV1.

Euroopan Canonilla on EOS Viewer Utility (Canon EOS 10D, D30, D60, 300D), uusi versio 1.0.0. Ks. Steve Sanders news 10.7.2004. (Euroopan Canonin sivuilla päivämäärä on muodossa Released "7/6/2004", joka tarkoittanee siis 7.6.2004.)

 • vaatii aiemman version tai RAW Image Converter v2.x:n
 • Canonin ns. sivu-uudistuksen jälkeen imuroinnit eivät ole tahtoneet onnistua, sama myös tämän päivityksen suhteen
 • USA:n Canonin sivuilla EVU oli jo yli kuukausi sitten

 

10.07.2004  

Saku Elovaara etsii edelleen FW-liitäntäistä cf-kortinlukijaa. Odotellessa hän on lisännyt parin uuden kortin lukemat taulukkoonsa tiedostojen siirtonopeuksista. Ks. CF I/II kortinlukijoiden nopeusvertailuja.

Pinserin Sami on päivittänyt Canon G1:n G3:een, kuvia tulee myöhemmin.

Photographyblog.com on tutustunut ColorVisionin ColorPlus-halpisversioon, kyseessä siis näytön kalibrointi.

Photo-i.co.uk, Canonin uudet Pixma-sarjan tulostimet. Ks. myös LetsGoDigital ja Dcviews.com.

IR, Sony Cyber-Shot DSC-P73 -arvio. Suomen keskihinta on 320 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Sony Cyber-Shot DSC-P93 -arvio. Suomen keskihinta on 387 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, Cleaning your Sensor with the Sensor Brush. Kamerana on Sigma SD9.

Ruotsin tv4 on järjestänyt koko kesän kestävän kuvakilpailun Sverigebilden. Teemat vaihtuvat viikoittain, ohjelma lähetetään joka päivä klo 22:30. Alkuperäisten sääntöjen mukaan kuvat lähettänyt olisi joutunut luopumaan kaikista oikeuksistaan kuviin.

 • Fotosidan.se -sivuston myötävaikutuksella tv4 saatiin muuttamaan sääntöjä. Lue tarkemmin.

 

09.07.2004  
Jo aiemmin Foto-jäsenlehdessä ilmestynyt käytännönläheinen artikkeli "Ketä ja missä saa kuvata?" Seitsemänsivuinen pdf, kirjoittajina Sakari Mäkelä ja Timo Suvanto. Suositellaan.

Kuvagalleria.net, kuvia (objektiiveina Canon EF 85/1.8, Canon EF 135/2 L sekä Canon EF 50/1.8. (Valovoimaa on siis riittävästi...).

Designmuseo ja Deko-lehti järjestävät "Minun Aaltoni" -valokuvauskilpailun. Tarkoituksena on kuvata luovasti Alvar Aallon suunnittelema designtuote tai -esine. Kilpailutöiden tulee olla värillisiä tai mustavalkoisia valokuvia tai printattuja digikuvia, kooltaan A4. Kuvat lähetetään Deko-lehden toimitukseen 31.8.2004 mennessä.

 • 1.p on Alvar Aallon kukkamaljakko, 1.000 euroa
 • 2.p on Alvar Aallon jakkara, 160 euroa
 • 3.p on Fiskarsin veitsiteline + veitset, 110 e

Akateemisen kirjakaupan alakertaan (eli siis Microniaan) oli tullut lisäerä HP Photosmart 7760 -kirjoittimia, hinta siis 99 euroa. Kaupan päälle vielä 2 x 15 kpl pakkausta Photo Glossy -paperia.

 • MBnetin Hintaseuranta näyttää halvimmaksi hinnaksi 168 euroa
 • kyseessä siis noin vuoden vanha malli, jonka erikoisuus on 1.8 tuuman lcd-näyttö (voi editoida vähän kuvaa ja sitten tulostaakin, ei tarvita mikroa)
 • m/v-kuvien printtaus omalla mustekasetilla no 59 (C6659AE) on huippuluokkaa
 • usb-piuhaa ei tule pakkauksen mukana
 • jälki ei ole parhaiden valokuvatulostimien tasolla, mutta ihan tyydyttävä
 • 7760-mallissahan on sisäänrakennettu kortinlukija yleisimmille muistikorteille
 • mustepatruunat tulevat käytössä maksamaan, sillä värejä on yhdessä patruunassa kolme. Toisaalta tukkeutuneet tulostuspäät eivät vaivaa, sillä patruunassa on aina tulostuspää.

Petteri Sulonen, Boring Photographs (June 16) sekä Telephoto is For Cowards (June 12).

Olli Nuutinen (6mpix.com) on ollut kesäkuun alusta Savon Mediat Oy:llä lehtikuvaajana. Lehtikuvia on osoitteessa press.6mpix.com.

Digital Outback Photo, Leica Digilux 2 on ollut vähän aikaa kokeiltavana.

Shuttertalk.com, lyhyt Pixort-arvio (kuvien nopeaan lajitteluun ja säästettävien kuvien etsimiseen tarkoitettu ohjelma).

Photographyblog.com, ExpoDisc Digital White Balance Filter (lehdistötiedote).

 • (Omien kokemusteni mukaan ExpoDiscin tulokset eivät yleensä paljoa poikkea Pringles-purkin kannen läpi asetetusta valkotasapainosta. Kuvista tulee välillä turhan neutraaleita/kylmiä, mutta sehän on helppo korjata joko Photoshopissa tai jo kuvaustilanteessa esim. lämpimän sävyisellä suotimella).

Slashdotissa siiteerattu Photographyblog.comin juttu The 6 Month Product Cycle aiheutti kävijävyöryn.

Ks. dpreview.comin foorumilta esimerkki hyvin pakatusta Lowepro Minitrekker -repusta (Canon 10D, akkukahva, Canon 17-40L, Canon EF 50/1.8, Canon EX550 jne.).

 

08.07.2004  

Viikon manipuloitu kuva: Iltapala.

Docendolla on tulossa jo tämän kuun aikana Timo Suvannon ja Sakari Mäkelän kirjoittama Henkilökuvaus digikameralla.

 • sivuja on 198, kirja on sidottu ja maksaa 48 euroa
 • Suvanto ja Mäkelä ovat kokeneita kirjoittajia, jotka ovat tehneet aikaisemmin monta kirjaa ja lukemattomia lehtiartikkeleita. Molemmilla on pitkä kokemus valokuvauskurssien ja työpajojen vetämisestä. Luvassa on aiemmin luetun perusteella siis hyödyllistä ja mielenkiintoista tekstiä.
 • kirjan esimerkkiaukema (pdf)
 • kirjan sisällysluettelo (pdf)

PicMove v.2.0, kuvien siirtoon kamerasta kovalevylle. Ks. aiemmin diginews 28.5.2004.

Rob Galbraith, TrustedReviews-sivustolla on ollut kokeiltavana Viewsonic VP2290b, 22-tuuman paneelinäyttö, 3.840 x 2.400 pikseliä. Kuuden megapikselin kamerasta kuva mahtuu siis kokonaan ruudulle. Hinta on $6.500 - $7.500. (Laite on sama kuin IBM T221, muotoilu vain on erilainen, dpi on 204).

Dpreview.com, Minoltan uudet mallit:

DCRP, Nikon Coolpix 5200 -arvio. Suomen keskihinta on 506 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dp-now.com, va-kuvauksiin (vedenpitävä viiteen metriin) digikamera alle $139.

Creativepro.com, Making Sense of Camera Sensors.

Rawconverter.com, raw-asiaa.

 

07.07.2004  

Suomen kameraseurojen liitto on ruvennut julkaisemaan KLIK-jäsenlehteä verkossa, ks. uusin numero Verkko-KLIK 2/2004. Edellinen numero 1/2004 on myös verkossa luettavana.

 • tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana Suomessa myydyistä kameroista vain joka kahdeksas oli filmikamera (kertakäyttökamerat eivät ole luvussa mukana)

Digitoday.fi, Japanin talous nousee vaikka digikameroilla.

 • v. 2003 Japanissa valmistettiin 43.4 miljoonaa digikameraa, 11.2 miljardin dollarin arvosta
 • v. 2004:n arvio on 60.9 miljoonaa kpl
 • Sanyon kasvuarvio on 11 miljoonasta 18 miljoonaan kappaleeseen (Sanyo valmistaa digikameroita lähinnä muille)
 • Canonin arvio on 80% kasvua, kaikkiaan valmistusmäärän arvioidaan olevan 15.2 miljoonaa digikameraa
 • Sonyn luku on vuoden 2003 10 miljoonasta kappaleesta tämän vuoden 14 - 15 miljoonaan kappaleeseen
 • Canonin viime tilikauden voittomarginaali oli digikameroiden osalta 27.1% (108 miljardin jenin tulos), kuluvan tilikauden voittomarginaalin arvellaan laskevan 26.6%:iin

(M.B. email) Digit-life.com, kahdeksan megapikselin digikameroiden testi, perusteellinen.

PhotographyBlog.com, Olympus Camedia C-360Zoom -arvio. 4.5*/5*. Suomen keskihinta on 242 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Olympus Camedia C-770 Zoom -arvio. Suomen keskihinta on 623 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, muutaman harmaakortin lyhyt testi. Samassa kuvassa kaikki harmaakortit (Canon 1D Mark II raw -kuva), kuvatiedoston voi imuroida omia kokeilua varten.

QPict 6.1, erilaisten mediatiedostojen järjestelyyn, Mac-ohjelma. Raw-tukea lisätty yms., ilmainen päivitys. Lisenssin hinta on 35$,

Canon CPS Issue No. 7.

Hardwarezone.com, Canon Powershot S1 IS -arvio. Suomen keskihinta on 531 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalkamera.de, Konica Minoltan uudet mallit Z3, Z10, X50 ja G530. (Auf Deutch, 7.7.2004).

 

06.07.2004  

Panoraamamies Hans Lehtisen sivuilla (http://panorama.360x180.net/) on jälleen uusia 360 asteen pallopanoraamoja. Kuvissa voi liikkua vapaasti ylös, alas ja sivulle sekä zoomailla minne haluaa.

 • huhtikuussa järjestetystä pienimuotoisesta Model Weekendistä on studion kuvaustilanteesta yksi pallopanoraama
 • raumalaisen hifi-yrityksen tiloista on kaksi kuvaa
 • viimeisenä voi kokeilla toisella softalla tuotettua vesi/lumisadetta, yötä ja ns. lens flarea
 • tekeillä on uudella softalla parikin projektia, jotka julkaistaan lähiaikoina

Arhi Esansaaren organisoimasta kuvaustapahtumasta on ollut aiemmin juttua diginewseissä. Ks. Arhin sivut aiheesta Kaivopuiston Mallikuvaus / 6.6.2004.

Helsingin Sanomat C4, pääasiassa Yhdysvalloissa työskentelevä suomalainen valokuvaaja Harri Kallio on voittanut Leican sponsoroiman European Publishers Award 2004 -palkinnon. Palkinto on kirjan julkaiseminen kuudessa maassa, kilpailuun osallistui yli 200 kirjaehdotusta. Voittajakirjan nimi on "Dodo and Mauritius Island, Imaginary Encounters".

 • www.harrikallio.com
 • dewilevispublishing.com, 14-sivuinen pdf, jonka neljännellä sivulla esitellään Harri Kallion ensi lauantaina Arles'n valokuvafestivaaleilla julkistettavaa kirjaa (viisi kuvaa kirjasta)

JAlbum 4.5, uusi versio 4.7.2004. Ilmainen ohjelma nettialbumien tekoon.

Tom's Hardware Guide, Olympus Camedia C-8080g -arvio. Suomen keskihinta on 921 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Lisää spekulaatioita tulevista malleista, ranskalainen Chasseur D'Images kertoo heinäkuun numerossaan arvailuja ja huhuja (ks. dpreview.comin foorumin viesti). Lehden webbisivuja ei ole vähään aikaan päivitetty.

 • Nikonilta D50 ja D90 helmikuussa 2005, D2x julkistetaan syksyn Photokina-messuilla (D2h, mutta kaksinkertainen tarkkuus), FM3D on täysin manuaalinen kamera
 • Canon julkistaa 599 euron hintaisen 3000D:n syyskuussa
 • Pentaxilta ist-D2 899 euron hintaan lokakuussa
 • Minoltalta Pentaxin kaltainen järjestelmädigi kuvanvakaajalla varustettu malli joulukuussa
 • (ensi vuonna sitten tiedetään, pitikö yksikään arvaus paikkansa)

Agfa.net, ilmaisia ohjelmia.

 • Bimp, muuttaa kerrallaan hakemistollisen kuvia, tiedostomuunnokset, koon muunnokset jne.
 • Mediabrowser, file manager, kuvat, videot, musiikki
 • Morph Buster 6.1, morffausohjelma

Medium Format Articles Page, keskikoon kameralinkkien lisäksi paljon muita linkkejä.

Dp-now.com, Vosonic X'S-Drive Pro VP3310. Ei kuvien näyttöä, mutta lcd-näytöltä näkee siirrettävien tiedostojen nimet. Myyntiin heinäkuun puolivälissä.

Sanomatalon Rajala Pro Shopin käytetyissä näytti olevan Canon 1D myynnissä, 2.190 euroa. 1D:n valmistus on lopetettu, mutta kamera on yllättävän hyvin säilyttänyt käyttökelpoisuutensa. Ks. esim. Dpreview.com.

 

05.07.2004  

Viikon kuva: Kahvila Dubrovnikissa

Viikon manipuloitu kuva: Iltapala

Loma-ajan viikon kuvat: vko 27, vko 26, vko 25, vko 24

Tällä kertaa kamera ei ollut lomalla yhtä ahkerassa käytössä kuin aiemmin. Kiireessä pakatessani olin vielä ottanut mukaan vahingossa Canonin 100 mm:n Macron kun piti ottaa 75-300 mm:n IS-putki. Lisäksi mukana olivat tietenkin Tamronin 17-35 mm ja 28-75 mm. Monessa kuvanottotilanteessa jäi kaipaamaan isompaa zoomia.

 • 30 GB:n X's Drive II täyttyi kuitenkin 26 päivän aikana noin parilla tuhannella kuvalla. Vähän hidasta tiedostojen siirto muistikorteilta tiedostosäilöön oli (1 GB melkein puoli tuntia), mutta minkään kuvan kanssa ei taaskaan ollut ongelmia. Kuvien siirtymistä ei voi matkalla mistään todentaa.
 • Sen taas huomasi, että niitä parempia kuvia ei ns. vahingossa synny. Hyvien kuvien ottaminen vaatii syventymistä, asiaan paneutumista ja sopivan valon odottelua. Itselle mieluisia muistikuvia paikoista tuli tietenkin rutkasti.
 • Dubrovnikin vähän yli kahden kilometrin pituisilla muureilla 2 GB:n verran muistikortteja ei ihan riittänyt.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (9.7.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus).

 • Canon A70, 350 e, Hämeenlinna (4.7.)
 • Canon A70, 300 e, Hämeenlinna (9.7.)
 • Canon A70, 64 MB, 250 e, Hämeenlinna (8.7.)
 • Canon EOS 300D, 990 e, Hki (7.7.)
 • Canon Ixus, 64 MB, 150 e, Porvoo (7.7.)
 • Canon Ixus II, 128 MB, 395, Alajärvi (6.7.)
 • Canon Ixus V, 215 e, Pietarsaari (5.7.)
 • Canon Digital Ixus, 64 MB, 150 e, Porvoo (7.7.)
 • Canon Digital Ixus, 128 MB, 180 e, Vantaa (4.7., 7.7)
 • Canon G5, 550 e, Tampere (7.7.)
 • Canon Powershot A60, 145 e, Hki (4.7.)
 • Canon Powershot A60, 240 e, Jyväskylä (4.7., 5.7.)
 • Canon A70, 2 x 64 MB, 335 e, Salo (6.7.)
 • Canon G5, 256 MB, 600 e, Hki (9.7.)
 • Canon Powershot S30, 128 MB, 260 e, Tampere (7.7.)
 • Canon Powershot S50, 370 e, Hki (3.7.)
 • Canon Powershot S50, 350 e, Hki (6.7.)
 • Canon Speedlite 550EX engl. käyttöohje, 6 e, Riihimäki (8.7.)
 • Casio QV 5700, 1 GB microdrive, 550 e, Kajaani (9.7.)
 • Fuji Finepix A303, 64 MB, 160 e, Hki (9.7.)
 • Fuji Finepix S5000 Zoom, 300 e, Jyväskylä (6.7.)
 • HP Photosmart 635, 100 e, Hki (3.7.)
 • HP Photosmart 720, 128 MB, 240 e, Tampere (4.7., 6.7.)
 • HP 735, 128 MB, 160 e, Kuusamo (8.7.)
 • HP Photosmart 850, 320 e, Hki (8.7.)
 • HP Photosmart 850, 64 MB + 128 MB, 450 e, Hki (6.7.)
 • Konica Revio C2, 50 e, Seinäjoki (9.7.)
 • Macro-Elmar-R, 1:4/100 Leitz + loitto, 400 e, Tampere (6.7.)
 • Mamiya Secor C 145/4.0 Soft Focus, 500 e, Kotka (6.7.)
 • Mamiya RB67 PRO-S, runko, 90 mm 1:3,5 objektiivi, vastavalosuoja, rullafilmiperä ja laukku, 850 e, Hki (4.7.)
 • Mamiya RZ 67, runko, viritin, Sekor Z110 mm/2,8, SekorZ 180 mm/4,5, lankalauk. kompendi, 1.300 e, Sipoo (2.7.)
 • Manfrotto 029, kinopää, pikalevy, 50 e, Asikkala (7.7.)
 • Manfrotto yksijalka 134B, 25 e, Tampere (5.7.)
 • Minox 2133 -digikamera, 64 MB, 100 e, Hki (7.7.)
 • Nikkor AF 1.8/85, 320 e, Salo (6.7.)
 • Nikkor 24-120/3.5-5.6D, 400 e, Salo (6.7.)
 • Nikkor 300 mm 2.8 AF, 2.100 e, Hamina (4.7.)
 • Olympus C-220 Zoom, 64 MB (5.7.)
 • SD-kortit, 64 MB + 128 MB, 85 e, Hki (8.7.)
 • Sony DSC-P50, 150 e, Hämeenlinna (3.7., 8.7.)
 • Sony Mavica MVC-FD95, 64 MB, korppusovitin, 230 e, Pirkkala (5.7.)
 • Starblitz 3600, 70 e, Tampere (5.7.)
 • Studiosalama Lucifer tasovalo, 1x2m, 2 kpl 2000 Ws välähdyspäätä, jalusta, 70 e, Hki (2.7.)
 • Tamrac 759 kamerareppu, kannettava tietokone mahtuu, 210 e, Hki (5.7.)
 • Tamron 28-300 f3.5-6.3 macro Nikoniin, uv-suodin, 280 e, Hki (7.7.)

(Pspvinkit.net) Pikseli-digikuvauslehden 6-7/2004 kansikuva (Niko Rantalainen) löytyy aukea.netistä (kommentteineen), ks kuva.

Webaperture.com, Digital Workflow Experience with Breezesys Downloader Pro and Breeze Browser.

Digital Photography Blog, Canon Powershot S1 IS -arvio. Suomen keskihinta on 536 e (MBnetin Hintaseuranta).

DCRP, HP Photosmart R7 -arvio. Suomen keskihinta on 380 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photo-i-co.uk, HiTi 730PS fotokirjoitin -arvio. Top Shotin hinta (Malminkartano, Hki) on 595 euroa. (Tuote on vasta tulossa).

Luminous Landscape (15.6.), Digicams vs. DSLRs.

Photo.net (19.6.), Canon EF 70-300 f4.5-5.6 DO IS USM -testi. Suomen hinta on vähän päälle 1.200 euroa.

 • ks. myös e-FotoGrafija:n testi

Photo.net (23.6.), Canon CP-220 pikkukirjoitin -arvio. Suomen keskihinta on 183 e (MBnetin Hintaseuranta).

Photo.net (9.6.), RAW, JPEG and TIFF.

IR, Paint Shop Pro 8.1 -arvio. Ohjelma ei tue 16-bittisiä värejä.

IR (17.6.), Konica Minolta Dimage Z2 -arvio. Suomen keskihinta on 460 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR (16.6.), Olympus Camedia C-765 -arvio. Suomen keskihinta on 446 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR (8.6.) Sony DSC-W1 -arvio. Suomen keskihinta on 432 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

ePhotozine.com, Nikon Super Coolscan 9000 ED -arvio. Filmiskanneri, diasta 136 MB:n tiedosto, 4.000 dpi. Suomen hinta on 4.036 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, Control Midtone Contrast.

Dp-now.com (23.6.), Epson PictureMate -arvio, pikkukirjoitin. Suomessa myyntiin syyskuussa, suositushinta on 219 euroa.

Dcviews.com, Archos Pocket Video Recorder AV400. Voi tallentaa liikkkuvaa kuvaa myös tv:stä. Mp3, compact flash -korttien luku valokuvien katselua varten. Laitteessa on 3.5/3.8 tuuman lcd-näyttö. Myyntiin heinäkuun alussa, 20 GB:n malli maksaa $549.95, 80 GB:n mallin hinta on $799.95.

 

04.07.2004  

Kaivopuistoon voi mennä tänään sunnuntaina kuvaamaan leijoja. Leijat Kaivarin yllä on koko perheen piknik-henkinen tapahtuma, joka alkaa klo 13.00. Ks. www.leijaseura.fi.

(via PhotographyBlog) Muutama englantilainen digilehti on kertonut sähköpostitse lähetettävässä newsletterissä lähiaikoina julkistettavasta Konica Minolta Dimage Z3 -mallista. Ominaisuudet lienevät muuten samat, mutta Z2:n kymmenkertaisen zoomin sijaan Z3:ssa on kaksitoistakertainen zoom (tietenkin myös kuvanvakaaja).

Canon 10D:n seuraajasta on esitetty jo pitkään monenlaisia arvauksia. Välillä ennakkotiedot uusista malleista ovat olleet hyvinkin tarkkoja. Ongelmana on vain se, että aiheesta kirjoitetaan tuhansia ja tuhansia viestejä. Spekulaatio on tietenkin hauskaa aivovoimistelua, mutta oikeata tietoa on aivan mahdotonta löytää kaiken kohinan keskeltä.

 • kesällä Canon ei varmaankaan julkista yhtään uutta mallia
 • Saksan Photokina-messuilla 28.9.2004 - 3.10.2004 lienee tulossa ainakin yhden Canonin digijärjestelmäkameran julkistus. Minolta kertonee siellä tarkemmin uudesta kuuden megapikselin digijärkkäristään, jossa on sisäänrakennettu kuvanvaakaja.
 • Jos haluaa itseään viihdyttää huhuilla, niin voi lukea esim. tämän viestiketjun dpreview.comin foorumilta. Sen mukaan uusi malli pohjautuisi Canon EOS 7s:ään (Canon EOS 7NE). Pikseleitä olisi 9 megaa, kuvanottovauhti olisi viisi ruutua sekunnissa, kamerassa olisi katsetarkennus ja mallin nimi olisi Canon 7D.

 

03.07.2004  

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (2.7.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus).

 • Archos Gmini 220, kannettava kiintolevy, 340 e, Kuopio (1.7.)
 • Canon A60, 240 e, Jyväskylä (28.6.)
 • Canon A70, 350 e, Hämeenlinna (2.7.)
 • Canon A70, 64 MB, 300 e, Hämeenlinna (1.7.)
 • Canon EF 50mm/F1.0L, 1.400 e, Hki (1.7.) (!)
 • Canon Ixus, 250 e, Hki (28.6.)
 • Canon S20, 96 MB, verkkolaite, 200 e, Kauhajoki (30.6.)
 • Compact Flash 256 MB, 40 e, Tyrnävä (1.7.)
 • Compact Flash 256 MB, 35 e, Hki (28.6.)
 • Fujifilm GA645 Prof, obj. GA 645 EBC Fujinon W F/4/60mm, 720 e, Espoo (1.7.)
 • Hitachi 1 GB microdrive, 149 e, Vantaa (29.6.)
 • HP 935, 64 MB, 280 e, Hki (30.6.)
 • Kis-Imager minilaboratorio, 4.000 e, Valkeakoski (2.7.)
 • Konica Revio C2, 70 e, Seinäjoki (1.7.)
 • Leningrad-8 valotusmittari, venäläinen, 30 e, Espoo (28.6.)
 • Macro-Elmar-R, 1:4/100 Leitz + loitto, 400 e, Tampere (28.6.)
 • Manfrotto 029, kinopää, 50 e, Asikkala (1.7.)
 • Manfrotto 055CB + 410, 250 e, Espoo (29.6.)
 • Manfrotto 055B, jalusta, 95 e, Jyväskylä (27.6.)
 • Metz 54MZ-3, Nikon-sovite SCA-3402, 270 e, Jyväskylä (27.6.)
 • Minolta ZI, 128 MB, Hki (29.6.)
 • Nikon D1, 890 e, Hki (1.7.)
 • Nikon SB-28 salama, 180 e, Hki (29.6.)
 • Nikon Speedlight SB-16 + sovite AS-8 ja AS-9, 350 e, Lahti (30.6.)
 • Nikon SC-14, salaman kaukoliitäntäjohto, 50 e, Lahti (30.6.)
 • peilitele 1000mm, 295 e, Riihimäki (28.6.)
 • Olympus 3040-E Black, 144 MB, 260 e, Hki (2.7.)
 • Pentax 645, 3 obj. 45 mm f2,8 (vast. kino 28), 75 f2,8 ja 150 f3,5., 1.500 e, Hki (2.7.)
 • Sigma 28-70 mm f-2.8 asphr. EX Nikoniin, 450 e, Siilinjärvi (30.6.)
 • Sigma 50-500mm EX APO RF HSM Canoniin, 850 e, Turku (2.7.)
 • Sigma 170-500mm, Canon-sovitteella, 680 e, Espoo (28.6.)
 • Sigma telejatke 2x, Canoniin, 140 e, Salo (2.7.)
 • Sony Cybershot DSC-P31, 128 MB, 180 e, Hki (29.6., 2.7.)
 • Sony DSC-P50, 150 e, Hämeenlinna (1.7.)
 • Sony Cybershot DSC-P5, 128 MB, muistikortin lukija, 400 e, Hki (27.6.)
 • Sony Cyber-Shot P-72, 128 MB, 210 e, Hki (2.7.)
 • Tamrac Digital 5698, laukku, 40 e, Tampere (28.6.)
 • Winkel Objektiv, salakuvauspeili 90 astetta sivulle kuvaava lisälaite, 55 e, Kirkkonummi (1.7.)
 • Zenitar 16 mm F/2.8 fish-eye for Canon EF., 220 e, Hki (28.6.)

Pixort v.1.1 ilmestyi pari viikkoa sitten. Pieni ja kätevä ilmainen ohjelma kuvien lajitteluun. Canonin raw-tiedostot (D30/D60/10D/300D) ja kaikki jpg-tiedostot.

 • raw-tiedostot vaativat myös thm-päätteiset pikkutiedostot (jos haluaa ohjelman näkevän exif-tiedot)
 • ks. Roger Cavanagh, lyhyt arvio

PixVue v1.5.0, ilmainen ohjelma kuvien hallintaan.

 

02.07.2004  

Viimeisenä lomapäivänä kävin Stockmannilla, jossa on meneillään ale. Akateemisen alakerran hintoja:

 • MuVo2 4 Gb 319 e (399 e), kanta-asiakasetu. Stockmannin myymä malli on uusinta versiota, josta irrotettu microdrive ei toimi digikamerassa. Pakkauksen takana lukee "The internal microdrive works only with your player and will not work with other Compact Flash Devices". Ks. esim. dpreview.comin viestiketju.
 • HP PS 7150 -kirjoitin 79 e (139 e)
 • HP PS 7760 99 e (179 e) (halpa)
 • Canon S830D 119 e (199 e)
 • Canon S800 99 e (199 e)
 • Epson Stylus Photo 915 109 e
 • Epson Stylus Photo 925 129 e
 • Epson Stylus Photo 925 + näyttö 139 e
 • Epson Stylus Photo 935 189 e
 • Epson Stylus Photo 950 219 e
 • (kannattaa soittaa etukäteen, onko tavaraa jäljellä)

Stockmannin kameraosaston alehintoja:

 • Minolta E323 199 e (249 e)
 • Canon PS A300 + CP-200 249 e (349 e)
 • Fuji Finepix F700 449 e
 • Lexar 1 GB cf-kortti (40 x, Image Rescue 2.0) 223 e (279 e)
 • Lexar 512 MB cf-kortti (40 x, Image Rescue 2.0) 111.20 e (139 e)

Ensi maanantaina 5.7.2004 on taas palattava sorvin ääreen. Lähes kuukauden lomamatkan aikana oli kertynyt melkoinen määrä postia - niin perinteistä kuin sähköistäkin.

 • lämpöä riitti Budapestin ensimmäistä päivää lukuunottamatta vähän alle ja päälle 30 astetta. Lomamme suuntautui Unkarin lisäksi Bosnia ja Hertsegovinaan sekä Kroatiaan.
 • Foorumille oli kirjoitettu lomamme aikana n. 4.600 viestiä, uusia rekisteröityjä käyttäjiä oli tullut seitsemisen sataa (kävimme loman aikana kolmen neljän päivän välein lukemassa viestejä, eri tunnuksella kuin tavallisesti).
 • kotiin oli tullut 7 kpl Amateur Photographer -lehteä, 2 kpl Practical Photography -lehteä, 1 kpl What Digital Camera, 1 kpl Outdoor Photographer, 1 kpl Photography Monthly, 1 kpl Popular Photography, 1 kpl Digital PhotoPro, 1 kpl Allt om DigitalFoto, 1 kpl DV Videolehti, 1 kpl Tietokone ja 1 kpl Kamera-lehti. Kävin vielä ostamassa Pikselin irtonumeron.
 • käyn tänään tarkemmin läpi Foorumin viestit, loman aikana tuli luettua vain ns. akuutit viestit
 • uusi konekin pitäisi tilata, nykyinen on pari vuotta vanha. Kovalevytila ei tahdo riittää kuville eikä keskusmuistia ole tarpeeksi isoimmille Photoshop-kuvamanipulaatioille.
 • lähipäivien aikana päivitän uutissivulle kesäkuun tapahtumat

Digikuvauslehti Pikselin kesän kaksoisnumero 6 -7/2004 (sivuja 84) tuli juhannuksen jälkeen myyntiin. Ks. Pikseli.fi (juttuihin liittyvät kuvat ovat netissä esillä, mutta lehti pitää ostaa/tilata, jos haluaa lukea tekstejä).

 • Kansikuvan synty kerrotaan tarkkaan, maskeeraajankin työstä on pari sivua
 • Digikuvauksen ABC on edennyt osaan nro 6, Valo paikalleen. Histogrammia ja valotuksen säätöä käsitellään. Erityisesti uuden digikuvaajan kannattaa lukea sarja tarkkaan.
 • Kameravakuutuksista on pari sivua, aika yleisellä tasolla
 • Valokuvaaja Outi Braxilta on kuvia Brasiliasta
 • Canon A80 käy kuuden sivun verran Himalajalla
 • Vantaan aikuislukion ja Kameraseurojen liiton järjestämästä vapun tienoille ajoittuneesta Transsylvanian matkasta (40 henkeä) on Sakari Mäkelän kirjoittama neljän sivun raportti
 • neljä sivua kuvia Itä-Afrikasta
 • Lassi Tolvanen kertoo sanoin ja kuvin kahden aukeaman verran lentokuvauksesta
 • neljä sivua muistikorttityyppejä
 • kamerakännyköistä kuusi sivua
 • aukeama lontoolaisesta "katukuvaajasta" Matt Stuartista
 • kolme aukeamaa Sigma SD10 -järjestelmäkamerasta, kuvaajan kokemuksia sekä testipenkin tuloksia
 • vedenkestävä Optio 43WR kokeiltavana, aukeama
 • viisi sivua, Samsung V5, Pentax Optio S40, HP 945, Canon G5
 • Tuomo Björksten kertoo kolumnissaan siirtymisestään digikuvaukseen
 • Petteri Sulonen käsittelee parin aukeaman verran henkilökuvausta
 • Olli Rinteen artikkeli vedenalaiskuvauksesta on pituudeltaan pari sivua
 • Kasvit kameran edessä, neljä sivua
 • Värihallittu vedostaminen ammattikäytössä, edelleen ICC-asiaa, ammattilaisen tekstiä
 • Pikselin toimitus hakee lomakuvia, 5 - 7 kpl matalaresoluutiokuvaa pyydetään lähettämään. Jos lomakuvia tulee tarpeeksi, niin niitä julkaistaan enemmänkin seuraavissa lehden numeroissa. (Ohjeet sivulla 82).
 • Seuraava Pikselin numero 8/2004 ilmestyy elo-syyskuun vaihteessa. Aiheina mm. Oppisopimuksella kuvaajaksi. Kamera lapselle. Kuvankäsittelynurkka. Lukijoiden kesäkuvia. Ynnä muuta.

vk.appelsiini.org, kommentteja Suomen verkkokaupoista. Omien kokemusten lisääminen vaatii rekisteröitymisen, pelkkä lukeminen onnistuu nimettömänä. Klikkaa vasemmalta navigaatiosta verkkokaupat-linkkiä, joka on kolmas ylhäältä. Kommentit kannattaa lukea tarkkaan.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

 

 

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset